店内给人很日系的感觉有榻榻米还有吧台还有靠边坐的位置不多栗子蒙布朗:里面是雪糕和蛋白饼,被层层栗子泥包裹着,好大一个,拍很久照片都没有融化太神奇了!栗子这种东西吃多了肯定是会噎的,这家店用冰淇淋解决的这个问题,底层是蛋白饼口感更加的丰富。椰子蛋糕卷:好绵密的蛋糕卷,椰子的清香发挥的淋淋尽致,里面还有像荔枝口感的果肉颗粒。店员也很nice人多会给留电话排队等到你的时候会打电话通知你这样可以在附近闲逛都不怕过号咯
店内给人很日系的感觉
有榻榻米还有吧台还有靠边坐的
位置不多

店员也很nice
人多会给留电话排队
等到你的时候会打电话通知你
这样可以在附近闲逛都不怕过号咯
週末深水埗cafe 探店,終於食到了一直想來的十常八九,下午4點左右到也還是要等位大概半小時,但幸好沒有失望。 ✨🧈🍵🥛充滿了驚喜✨🧈 十常吐司,滿滿蛋漿包裹吐司,質地如雲般輕盈,咬下去就能感受到濃郁的蛋香,每一口都充滿了空氣感。🌾 玄米抹茶鮮奶 - 味道層次豐富,玄米和抹茶的完美結合,甘甜而不膩口,雙重茶味的美妙交織。🍃 抹茶豆乳 - 使用日本小山園的抹茶製成,甘苦適中的抹茶搭配上豆乳,味道微妙。🌰 店中另一招牌- 和栗蒙布朗💁🏻‍♀️總體來說非常推薦!

✨🧈🍵🥛充滿了驚喜✨
🌰 店中另一招牌- 和栗蒙布朗
💁🏻‍♀️總體來說非常推薦!
2023-08-30 210 瀏覽
🍴: Sapsan🏠🤍📍: Sham Shui Po, Hong Kong 🇭🇰 🌟This is a tiny, Japanese-style with minimalist wooden decorations exquisitely designed Café.🤩 Very popular and super #instaworthy even though my frd and I arrived right before their opening time, we still have to wait an hour!!! But really worthy.👍🏻👍🏻Highly recommended!!🌟🌟There are just 4 seats inside, 2 side benches and 2 spacious tatami, zashiki style.🌟The cake was so cute with strawberry on top / rich and smooth cream / strawberry muse balanced well w
🍴: Sapsan🏠🤍
📍: Sham Shui Po, Hong Kong 🇭🇰

🌟The cake was so cute with strawberry on top / rich and smooth cream / strawberry muse balanced well with the cream so it tastes a bit sour and sweet😋

✨The caramel pudding was my fav!😋Not too sweet and balanced well with the caramel syrup😋 A lil tiny cherry 🍒 on top! Super smooth and so eggy🤤

🌟The Kinako brown sugar soymilk is very unique! With milk foam and three chewy mochis on top!!🍡💕My frd and I shared one of it and we just savour each sip slowly cuz it was so good!!🥺Soybean and mochi lovers must try it out!

⭐️: Strawberry cream cheese cake 🍰
💰:💲62

⭐️: Caramel pudding
💰:💲38

⭐️: Kinako brown sugar soymilk
💰:💲48
2023-08-28 195 瀏覽
十常八九都開咗好長一段時間 早前終於去朝聖雖然開舖咁耐 但熱潮依然未減假日黎到出面keep住有人問有無位店內氣氛都好舒適愜意 店方唔會俾壓力你交枱可以好悠閑甘食個下午茶和栗蒙布朗($88)賣相好吸引 纖細嘅栗子蓉堆到成座山甘栗子味濃郁 甜度恰到好處中間有雲呢拿雪糕 下層舖著蛋白餅混住食 口感好豐富不過份量好多 兩個人share都食唔哂
十常八九都開咗好長一段時間 早前終於去朝聖
雖然開舖咁耐 但熱潮依然未減
假日黎到出面keep住有人問有無位
店內氣氛都好舒適愜意 店方唔會俾壓力你交枱
可以好悠閑甘食個下午茶

和栗蒙布朗($88)
賣相好吸引 纖細嘅栗子蓉堆到成座山甘
栗子味濃郁 甜度恰到好處
中間有雲呢拿雪糕 下層舖著蛋白餅
混住食 口感好豐富
不過份量好多 兩個人share都食唔哂
2023-08-12
2023-07-24 378 瀏覽
᮫࣭ 十 常 八 九 𓊱 呢種外型比較豪邁嘅蒙布朗蛋糕真係好吸引,想像中係好軟腍腍,一口咬落去原來唔係,不過都幾夠粟子味𓊤 飲品正常,整體不過不失,我去嘅時候少啲人唔駛排隊,所以都可以試試,嘻嘻,另外店內有榻榻米座位比較得意啱晒打卡𓊲𖥧 和粟蒙布朗 $88𖥧 黃豆黑糖豆乳 $48𖥧 焦糖拿鐵 $42
᮫࣭ 十 常 八 九 𓊱

𖥧 和粟蒙布朗 $88
𖥧 黃豆黑糖豆乳 $48
𖥧 焦糖拿鐵 $42
和粟蒙布朗
焦糖拿鐵
和粟蒙布朗
  • 和栗蒙布朗
十常八九,位於太子同深水埗中間嘅文青Cafe圈,佢夾係深水埗站嘅中間,所以出咗地鐵站之後,都要行7至10分鐘先到。Cafe裏面行簡約嘅禪風,一邊係和室嘅榻榻米,另一邊就係靠牆坐既二人位。😬風格好簡單,地方亦唔算大,適合少數朋友嚟傾吓偈,或者情侶拍下拖。個日去到,仲咁啱撞到客人帶咗自己嘅愛貓同愛犬,去餐廳慶祝生日。🥰氣氛好溫暖,又樂也融融,係久違嘅小社區嘅人情味。當日我自己一個去,本身想叫和栗蒙布朗和十常吐司。店主好細心咁提醒,兩份嘅份量都比較大,一個人未必handle到。😅咁十常吐司,就留返下次先叫啦🥲⭐️和栗蒙布朗呢個好似栗子蛋糕嘅東東,超級適合用嚟打卡,面頭嘅栗子蓉,唧到一條條好似意粉咁,淨係見到個樣好開心。😬本身以為裏面係蛋糕,原來厚厚嘅栗子蓉下邊,係雲呢拿雪糕,底部係法式蛋白餅。因為成個蒙布朗都比較大,如果係配蛋糕嘅話,可能真係會太飽。依家配雪糕,個底又係食空氣咁嘅蛋白餅,就唔會話食2啖就飽😬。出面天氣又咁熱,夏天食就啱哂!⭐️Coffee Tonic 賣相當然係好討好啦😬,個layering 同底層嘅透明感,就咁睇都透心涼。 Coffee Tonic 亦中和左蒙布朗嘅甜,互相配住

咁十常吐司,就留返下次先叫啦🥲

⭐️和栗蒙布朗

⭐️Coffee Tonic
賣相當然係好討好啦😬,個layering 同底層嘅透明感,就咁睇都透心涼。 Coffee Tonic 亦中和左蒙布朗嘅甜,互相配住食,又幾夾喎👍🏻

2023-06-27 400 瀏覽
☙ 十常八九💛 ❧ 呢間日式木系𝗰𝗮𝗳𝗲經常大排長龍,店內環境舒適,有塌塌米位,設計簡約,有種治癒的感覺🌻 食物必試和栗蒙布朗,大份又好味。如果想幫襯,建議趁早少少開門就去拎定籌,可以留電話等通知,因為店內位置較少,唔容易等位呢!࿐🌰和栗蒙布朗 $𝟴𝟴💫 栗子味好濃,意想不到咁大份,非常足料🤩 現磨栗子蓉包住凍凍的雲呢拿雪糕及蛋白脆餅,食落一凍一熱,口感好豐富,味道唔會過甜,必試啊🫰🏼 🧈十常吐司 $𝟳𝟮吐司有淡淡的蛋味,本來以為係麵包但原來唔係,有少少似玉子燒,味道正常但唔算太特別😗 🍵玄米抺茶鮮奶 $𝟰𝟱 濃濃的綠茶味,口感細滑🌱࿐
☙ 十常八九💛 ❧

🌰和栗蒙布朗 $𝟴𝟴💫

🧈十常吐司 $𝟳𝟮

2022-01-09
2023-06-03 553 瀏覽
上星期剛在京都食完栗子紗織呢個甜品,後來先知原來深水埗都有,即管去試下。原來十常八九由2位年青人打理,小店環境舒適,走日系文青路線。初頭亦不抱任何期望,但食後估唔到同京都的比較,都唔係差好遠,有點喜出望外。十常八九的和栗蒙布朗外貌同京都的非常似,同樣都係蛋白餅做餅底,口感鬆脆,只係分量無京都的咁厚。另外十常吐司亦值得推介,口感特別。總括十常八九值得一試,價錢亦合理。溫馨提示 :盡可能在1:30前到達,可以唔使等咁耐位,今天只係等10分鐘就已經有位。

另外十常吐司亦值得推介,口感特別。

總括十常八九值得一試,價錢亦合理。

tree to bar
tree to bar
熱店就是過了N年,輪候的威力依然不弱!(雖然整個深水埗大南街的咖啡廳都很常滿座~.當日我們算是挺幸運,店員說剛好下一個輪候名單就到我們,只需要留下聯絡電話便可。印象好像等了15-20分鐘吧,等候的時間便到鄰居小街逛逛。深水埗那邊近年陸續開了許多特色小店,很好消磨時間。相比起網絡或朋友分享的輪候時間(聽聞有人要等3小時),這次已算是省時的安排呢~.我們兩人同行,共點了和栗蒙布朗$88、十常吐司$72、抹茶豆乳$45和lattle $38。🧡和栗蒙布朗($88)超好吃!!高顏值實力派!招牌無誤✨提醒一下,別誤以為是巨濃郁的栗子蓉喔~它比較像是以雲妮拿味為主,再混合栗子味的雪山型甜點。甜膩度剛剛好。不過栗子粒就只有山頂那丁點,呀~🧡十常吐司($72)新奇口感的蛋吐司,有點像玉子燒與法式吐司混合體(?,配搭楓糖醬、忌廉,和裝飾小生果,好吃不過要趁熱吃喔。另外點餐時,要留意這道要等25分鐘哦!🧡抹茶豆乳($45)濃郁的抹茶融合豆乳香,去除苦澀,甘醇深邃。好適合搭配甜點呢
熱店就是過了N年,輪候的威力依然不弱!
(雖然整個深水埗大南街的咖啡廳都很常滿座~

🧡和栗蒙布朗($88)

和栗蒙布朗

🧡十常吐司($72)

十常吐司

🧡抹茶豆乳($45)

濃郁的抹茶融合豆乳香,去除苦澀,甘醇深邃。好適合搭配甜點呢
抹茶豆乳

2023-04-16
和栗蒙布朗
【特式榻榻米日系咖啡店🤤💛】/////人生不如意事 十常八九 可以去呢間小店放低煩惱😬晏晝嘅時間 日光透過落地玻璃射入榻榻米位置 感覺溫暖又舒服~餐牌上嘅甜品用手繪彩色圖案為主 有心思之作(>^ω^<).👉🏻和栗蒙布朗🌰 ($88)可以見到店員用機器製作栗子甜品 一條條栗子蓉堆砌喺雲呢拿雪糕上面 栗子味道香濃綿密🤪中間嘅蛋白脆餅脆卟卟但甜度偏高🥹👉🏻黃豆黑糖豆乳 ($48)豆乳上佈滿豆味濃郁嘅黃豆粉 丸子裝飾之餘 口感都軟糯煙韌🍡飲到一半就品嚐到微微黑糖以及奶香味道 出色(>^ω^<)———📍十常八九 (深水埗)深水埗黃竹街2號地舖
【特式榻榻米日系咖啡店🤤💛】
/////

👉🏻和栗蒙布朗🌰 ($88)

👉🏻黃豆黑糖豆乳 ($48)

———
📍十常八九 (深水埗)
深水埗黃竹街2號地舖
2023-04-13
生日
  • 黃豆黑糖豆乳
2023-04-25 372 瀏覽
前排去左一直好想去嘅十常八九😆因為我勁喜食蒙布朗🤤見人話去親一定要排好耐隊, 所以今次特登揀開鋪時間去✨幸運坐到門口位添!!.和栗蒙布朗 $88一定要2個人食🤣 因為太甜嘅關係,自己食會太滯😢 不過賣相有啲理想和現實咁🙈內裡係蛋糕同cream黃豆黑糖豆乳 $48好好飲😋面頭嘅丸子好好咬口! 玄米抺茶鮮奶 $45抹茶味濃🍵好飲~.總結: 可能一開始期望有啲太大,實際黎到覺得一次就夠了🙈不過真係唔可以自己食,會食唔晒

和栗蒙布朗 $88

黃豆黑糖豆乳 $48
好好飲😋面頭嘅丸子好好咬口!

玄米抺茶鮮奶 $45
抹茶味濃🍵好飲~
被譽為 The New Brooklyn既深水埗 大南街/黃竹街一帶近年已經進駐唔少特色咖啡店☕️ / 選物店 📻成為文青眾集區 📖難得Weekend 當然要黎個care hopping啦📷希望有朝一日可以去哂咁多間咖啡店😂😂今次揀左以日式榻榻米地台為特色既 \ ✨十常八九 ✨/店名好特別 大概係人生不如意事 十常八九 美食能治癒一切 都係食左先講 😚成日經過 都被店面吸引住 簡簡單單既木系趟門 落地窗玻璃 🪟加上勁cute既手繪餐牌🎨 非常日系🇯🇵以售賣甜點 🍮 / 飲品☕️ 為主\ 🍞 十常吐司$72 /將自家調製既🥚蛋漿浸住吐司24小時 等吐司可以完完全全吸收蛋漿然後即點即時將吐司煎至金黃色用心製作 所以製作需時25分鐘上台時望落勁似玉子燒!!! 實質係法式吐司~口感好特別 鬆軟濕潤 伴隨住濃濃既蛋香味配搭楓糖醬🍯 同煎到脆既焦糖香蕉 🍌非常驚艷!!! 真係必點推介!! 💖💖\ 🌰 和栗布朗蒙 $88 /了解我既應該都知 我唔太中意栗子🌰既食物但見係招牌 朋友仔又想食 就叫黎試下😆店員會現場用機器即時製作⚙️見住將栗子蓉一條一條堆疊係雲呢拿雪糕上面形成一座栗子山 非常治癒🗻栗子蓉綿密
被譽為 The New Brooklyn既深水埗

將自家調製既🥚蛋漿浸住吐司24小時
等吐司可以完完全全吸收蛋漿
然後即點即時將吐司煎至金黃色
用心製作 所以製作需時25分鐘
上台時望落勁似玉子燒!!! 實質係法式吐司~
口感好特別 鬆軟濕潤 伴隨住濃濃既蛋香味

黃豆黑糖豆乳

\ 🍡 黃豆黑糖豆乳 $48 /
造型好igable!!! 📷
第一眼已經比上面既丸子三兄弟🍡吸引住😆
食落仲好煙靭添!!
而豆乳上面灑上滿滿既黃豆粉
豆乳味香濃得來又唔會太甜~

***
咁等位時候就可以行下附近既選物店啦🌟
和栗布朗蒙
黃豆黑糖豆乳
2023-04-15 287 瀏覽
十常八九的和栗蒙布朗,於客人點餐後即場將栗子蓉擠成一絲絲,鋪在雲呢拿雪糕上,栗子的香濃配上雪糕的奶香,是令人忍不住一口接一口的幼滑滋味。Served on the spot after customer orders, you cannot resist this chestnut mont blanc from Sap Sann, which can enjoy both rich chestnut flavor and creamy vanilla ice cream.
2023-03-25 482 瀏覽
每次經過呢間《十常八九》都要等位,今次同朋友深水埗搵甜品食,無意間經過又有位,所以即刻試吓。裝修舒服設計簡約,光線感充足,投射在木質材料上,令人感覺休閒自在!最靚的榻榻米就坐唔到了,忍唔住偷影下人哋桌上嘅擺設,反正大家咁啱都係叫了同一款甜品mont blanc chestnut “ 和栗蒙布朗” 中文名幾時都咁可愛,栗子蓉麵條味道偏淡,口感如果再幼返些少會更好,中間餡料有蛋白脆餅、奶油和雲呢拿雪糕,裏面反而更好食!賣相整體都係靚嘅。加咗一杯生薑蜜柑梳打,解渴清涼又幾好味喎!

1️⃣ 🌰和栗蒙布朗 Mont Blanc Chestnut (HK88/份)甜品份量頗大,賣相吸睛👀,乍看仿如吃炒麵🤣。吃去粟子蓉味道比較淡,栗子肉也比較硬,配上蛋白脆餅, 奶油及雲呢拿雪糕,有點甜,賣相比味道更為驚喜。 2️⃣ 🟡黃豆黑糖豆乳 Kinako Brown Sugar Soymilk (HK$48/杯)飲品入口充滿黃豆粉香 ,🍡丸子軟糯Q彈, 配上黑糖豆乳,配搭新穎吸引。3️⃣🧈十常吐司 Sapsan Toast (HK$72/份)三款食物中,以吐司最為驚喜,吐司與一般吐司有別,不是麵包,而是像一層層蛋捲成的布甸啫喱,切下去呈流心狀態,質感獨特,配上不同水果🫐🍓🍌,很有驚喜👍🏼,唯配搭的糖漿太甜。
🌰和栗蒙布朗 Mont Blanc Chestnut

🧈十常吐司 Sapsan Toast