2023-02-12 567 瀏覽
/環境/店內座位唔算好多,但係如果冇位嘅話可以留低電話,店員會喺有位嗰陣打俾你~位置幾舒服,布置得幾靚、日系。/栗子蛋糕/食左個栗子蛋糕,個樣有少少似蕎麥麵,入面係cream, 雪糕同埋一層比較甜嘅餅。建議多個兩個人或者鍾意甜口嘅人食,如果唔係有機會食唔晒,不過食落口感都幾特別,都唔錯。仲叫左杯Americano同dirty,味道中規中矩,坐喺嗰度同個friend聚下/拍拖幾舒服。推薦大家平日去,會少人啲就唔太洗等位。
/環境/

/栗子蛋糕/

推薦大家平日去,會少人啲就唔太洗等位。
📍 深水埗 十常八九人生不如意事十常八九,但可幸你仲可以食一件 Mont Blanc 平衡吓心理 ❤️呢間隱藏喺黃竹街嘅咖啡店同其他深水埗嘅 Café 唔係特別接近 - 有啲匿埋左喺角落嘅感覺,亦比較寧靜小店位置唔多(頂盡十個位左右),亦都有 Tatami 打卡位📸麻雀雖小,但的確五臟俱全 - 最起碼有齊曬我想食嘅甜品🍮呢日同 best friend 一齊點左我喺呢間店最鍾意嘅 Mont Blanc (夠膽講係我暫時喺香港食過最好食嘅 Mont Blanc,又或者我仲未食得夠多 haha)栗子泥唔甜唔膩,仲要俾得好鬆手🤗除左面頭栗子泥綿滑嘅口感,裏面仲要疊加左脆口嘅蛋白餅口感,實在係太正喇😚同上個 post 一樣,呢間都係人龍店,所以記得預時間排隊/ weekday 嚟 ⌚️#匿埋喺巷弄深處嘅日系喫茶店 #十常八九 #深水埗 #ohhejfoodie
📍 深水埗 十常八九

麻雀雖小,但的確五臟俱全 - 最起碼有齊曬我想食嘅甜品🍮
栗子泥唔甜唔膩,仲要俾得好鬆手🤗

2022-12-01 1111 瀏覽
呢間叫「十常八九」咖啡店一直都bookmark 左想試好耐,但因為店裡座位好少,聽聞 weekend 好多人排隊,加上攞位係要walk in ,所以就趁 weekday 過黎,希望少人d,唔駛點排隊。一入店內一邊座位係榻榻米,一邊座位係長木椅,全店設計都非常日式風格🎏🎎,連餐牌都非常特別,有去左日本🇯🇵的感覺。十常吐司🧈 $72 :(製作需時25分鐘)呢款係佢哋最熱門嘅甜品,無論賣相定食落都幾似玉子燒,蛋好軟滑,麵包吸晒蛋漿,蛋味唔算好重,建議2-3人share會比較好。

十常吐司🧈 $72 :(製作需時25分鐘)
平時呢間都好多人排隊今日咁啱經過有一張枱約左人都要入黎食🤣🤣🤣如果去到無位既話佢係留電話排隊到左之後再call你過嚟咁就可以行下周圍既店舖附近有好多好值得行既🤩呢個一定要推介!本身2個人都唔係鐘意食栗子🌰但係佢係好大個而且唔會好甜中間有啲雪糕、蛋糕同餅配搭起黎啱啱好👍🏼又好足料最好2個人一齊食😋覺得叫左一樣又唔係好夠所以加多一件😆青提好甜同好爽口👍🏼覺得有加左青提汽水既感覺🤣都係好好食既本身想試其他咖啡但唔係樣樣都有熱既唔會好甜咖啡都好濃味中上水平👍🏼呢杯上面既丸子係軟身同暖既嘅🍡唔會入面個心係凍同硬奶泡綿滑😋好香黑糖同豆乳味👍🏼夾得岩岩好店鋪座位唔多所以都闊落如果想坐榻榻米就要等一段時間我見可以休閑啲慢慢享受😎唔會好急趕人哋走
平時呢間都好多人排隊

到左之後再call你過嚟
咁就可以行下周圍既店舖
附近有好多好值得行既🤩
和栗蒙布朗

呢個一定要推介!
本身2個人都唔係鐘意食栗子🌰
但係佢係好大個
而且唔會好甜
中間有啲雪糕、蛋糕同餅
配搭起黎啱啱好👍🏼

慢慢享受😎
唔會好急趕人哋走
焦糖鮮奶咖啡
2022-11-01 566 瀏覽
每次去這間,都是為了吃這個mont blanc chestnut 🌰、真的超愛吃這個, 滿滿的栗子容💕, 真的太好吃了❤️再配上一杯green matcha tea, 簡直是完美配搭😆

2022-10-31 471 瀏覽
日式榻榻米設計Cafe☕️一間係深水埗既cafe,無得book位,只可以walkin🥲次次都要排好耐隊先等到入去鋪頭設計簡約,裡面有兩張坐櫈位置,亦有日式榻榻米座位😎好岩鍾意打卡既朋友我地今次嗌左👇🏻✏️黃豆黑糖豆乳 可選熱或凍,黑糖味唔算濃,黃豆粉味重,唔會好甜,好飲👍🏻✏️和粟蒙布朗即叫即做既一款甜品,戈頭落左單,轉頭就見到職員係部機器擠緊一絲絲成座山既粟子蓉出黎😂望落有少少意粉🍝 但好好食 粟米味好夠,入面中間原來暗藏雲呢拿雪糕,成個甜品口感都好夾👍🏻✏️香蕉芝士蛋糕香蕉味濃又唔會死甜總結:甜唔好精緻好靚,味道都唔錯😋絕對有下次
日式榻榻米設計Cafe☕️

我地今次嗌左👇🏻

✏️和粟蒙布朗

✏️香蕉芝士蛋糕
香蕉味濃又唔會死甜

總結:甜唔好精緻好靚,味道都唔錯😋絕對有下次
下午茶
₊˚ | 十常八九 |𓍯𓎤𓏢又是一間 想到訪好久的店( ᵒ̴̶̷᷄◡̶͂ᵒ̴̶̷᷅ )聞名已久他們的甜點 終於找到時間去試試~星期六中午去到已經滿座給了電話留座後就到附近嘆杯靚啡大約半個鐘後就有位了 時間剛剛好(´▽`)還好好彩坐到了榻榻米位置超級滿足ෆ⸒⸒➰𝗠𝗼𝗻𝘁 𝗕𝗹𝗮𝗻𝗰 𝗰𝗵𝗲𝘀𝘁𝗻𝘂𝘁➰𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝗽𝗲 𝘆𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲➰𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲➰𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼食物質素果然名不虛傳!蛋糕用的提子非常清甜 喜歡它配上脆脆的餅底焙茶很順滑很好喝最有驚喜的是栗子蛋糕我和朋友都被這個像山般的炒麵條(是栗子蓉啦)嚇呆了😂份量超多!內裏是雪糕配蛋白餅 很少見但很美味的組合 ლ(´ڡ`ლ)就算我平常不吃栗子也吃不停口不過兩個女仔在半空肚的狀態下竟然吃不完….大概吃到最後有點滯 但還是很好吃啦
₊˚ | 十常八九 |
𓍯𓎤𓏢

又是一間 想到訪好久的店( ᵒ̴̶̷᷄◡̶͂ᵒ̴̶̷᷅ )
聞名已久他們的甜點 終於找到時間去試試~
星期六中午去到已經滿座
給了電話留座後就到附近嘆杯靚啡
大約半個鐘後就有位了 時間剛剛好(´▽`)
還好好彩坐到了榻榻米位置
超級滿足ෆ⸒⸒

➰𝗠𝗼𝗻𝘁 𝗕𝗹𝗮𝗻𝗰 𝗰𝗵𝗲𝘀𝘁𝗻𝘂𝘁
➰𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲
➰𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼

食物質素果然名不虛傳!
蛋糕用的提子非常清甜 喜歡它配上脆脆的餅底
焙茶很順滑很好喝
最有驚喜的是栗子蛋糕
我和朋友都被這個像山般的炒麵條(是栗子蓉啦)嚇呆了😂
份量超多!
內裏是雪糕配蛋白餅 很少見但很美味的組合 ლ(´ڡ`ლ)
就算我平常不吃栗子也吃不停口
不過兩個女仔在半空肚的狀態下竟然吃不完….
大概吃到最後有點滯 但還是很好吃啦
Cafe最具代表性一定係傳統榻榻米地台坐住榻榻米嘆精緻飲品同甜品,好似去左日本咖啡店🥰日系茶室絕對可以係深水埗咖啡店天堂找到一席位🍵玄米抹茶鮮奶 😋抹茶味濃郁,鮮奶口感幼滑,好香,唔會苦🌰🍝和栗蒙布朗 😋用栗子壓蓉唧成一條條堆成一座山栗蓉口感綿滑,帶點栗子的微甜,入面仲有雲呢拿雪糕喜歡栗子朋友要試一試👅味道:❤️❤️❤️❤️🍔賣相:❤️❤️❤️❤️🏝環境:❤️❤️❤️❤️🤵🏻服務:❤️❤️❤️❤️📸打卡:❤️❤️❤️❤️💵價比:❤️❤️❤️❤️💌採用落地玻璃加上榻榻米地台,有種舒適感覺想坐個2張榻榻米枱建議女仔著褲去食物以輕量和精緻為主最出名係蒙布朗,卷蛋,豆乳🏠十常八九 深水埗黃竹街2號🚇交通:港鐵太子站 D 出口, 步行約7分鐘🔖Coffee.Cake.Dessert.Japan🕰12:00-19:00 (MON、TUE OFF)
Cafe最具代表性一定係傳統榻榻米地台
坐住榻榻米嘆精緻飲品同甜品,好似去左日本咖啡店🥰
日系茶室絕對可以係深水埗咖啡店天堂找到一席位

🍵玄米抹茶鮮奶 😋
抹茶味濃郁,鮮奶口感幼滑,好香,唔會苦

🌰🍝和栗蒙布朗 😋
用栗子壓蓉唧成一條條堆成一座山
栗蓉口感綿滑,帶點栗子的微甜,入面仲有雲呢拿雪糕
喜歡栗子朋友要試一試

👅味道:❤️❤️❤️❤️
🍔賣相:❤️❤️❤️❤️
🏝環境:❤️❤️❤️❤️
🤵🏻服務:❤️❤️❤️❤️
📸打卡:❤️❤️❤️❤️
💵價比:❤️❤️❤️❤️

💌採用落地玻璃加上榻榻米地台,有種舒適感覺
想坐個2張榻榻米枱建議女仔著褲去
食物以輕量和精緻為主
最出名係蒙布朗,卷蛋,豆乳

🏠十常八九
深水埗黃竹街2號
🚇交通:港鐵太子站 D 出口, 步行約7分鐘
🔖Coffee.Cake.Dessert.Japan
🕰12:00-19:00 (MON、TUE OFF)
2022-10-08
是次來訪是在map上看到名字挻有趣打算找一間cafe recharge一下見門面簡潔的裝修感覺很舒適,就決定一試!-在平日約12時來到餐廳,剛營業,尚未有客人可以任意選坐座位,便選擇了榻榻米點了一杯 黃豆黑糖豆乳 及 和栗蒙布朗可選熱或凍,是次選了熱的!黑糖味濃,丸子也很好吃,推介給喜歡甜食的!即叫即做的甜點用叉𢳂起栗子條時,感覺像意粉!栗子蓉不會很膩,和雪糕及脆脆底部配搭反而有驚喜原本想到一個人吃有點多,但還是很想試所以照點了!分兩至三回合吃是還可以的!-店內播放純音樂,只有四個座位,算是安靜Recharge 好選擇!亦附上menu,只影了飲品的
是次來訪是在map上看到名字挻有趣
打算找一間cafe recharge一下
見門面簡潔的裝修感覺很舒適,就決定一試!
在平日約12時來到餐廳,剛營業,尚未有客人
可以任意選坐座位,便選擇了榻榻米
點了一杯 黃豆黑糖豆乳 及 和栗蒙布朗
黃豆黑糖豆乳

可選熱或凍,是次選了熱的!
黑糖味濃,丸子也很好吃,推介給喜歡甜食的!

即叫即做的甜點
用叉𢳂起栗子條時,感覺像意粉!
和栗蒙布朗

栗子蓉不會很膩,和雪糕及脆脆底部配搭反而有驚喜
原本想到一個人吃有點多,但還是很想試
所以照點了!分兩至三回合吃是還可以的!
店內播放純音樂,只有四個座位,算是安靜
Recharge 好選擇!亦附上menu,只影了飲品的

2022-10-05
2022-10-03 320 瀏覽
偽旅行系列 - 假裝在日本 🌰🇯🇵 日系樸素裝潢 --- 白色牆配木製傢具,加上柔和日光,簡約舒適。店舖細細只有 5 張枱,所以有心理準備真係要等,尤其係榻榻米座位,去到可以留電話,然後係附近行下,差唔多有位店員就會打比你~真係緣分到自然就會食到 ಥ‿ಥ 超有心思既精緻手繪 menu 幾乎同實物一樣,另外甜點會根據季節更換。✔✔ 𝐌𝐨𝐧𝐭 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜 𝐂𝐡𝐞𝐬𝐭𝐧𝐮𝐭 和 栗 蒙 布 朗 // $88睇住原粒栗子現壓成蓉,慢慢唧成一絲絲堆成一座山,感覺已經好療愈 ♪(´ε` ) 因為係現磨栗蓉,質感綿滑,味道係好 raw 既清甜,同傳統 Mont Blanc 一樣都係冇蛋糕;中間係超重奶味既雲呢拿雪糕 + 薄薄一層忌廉,口感好清爽,有啲似食緊雪葩,甜度剛剛好 .ᐟ.ᐟ 最底層既蛋白餅,增加左脆脆口感,帶出栗子蓉既香氣。份量都幾多適合 share。✔✔ 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐩𝐞 𝐘𝐨𝐠𝐮𝐫𝐭 𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 波 波 青 提 慕 斯 蛋 糕 // $58賣相好可愛 ·͜·♡ 上面舖滿粒粒清甜飽滿青提+蒟蒻啫喱,底部乳酪慕絲順滑輕身,好清爽既感覺。✔ 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐎𝐨𝐥𝐨𝐧𝐠 橘 子
偽旅行系列 - 假裝在日本 🌰🇯🇵
去到可以留電話,然後係附近行下,差唔多有位店員就會打比你~
真係緣分到自然就會食到 ಥ‿ಥ

睇住原粒栗子現壓成蓉,慢慢唧成一絲絲堆成一座山,
感覺已經好療愈 ♪(´ε` ) 因為係現磨栗蓉,質感綿滑,
中間係超重奶味既雲呢拿雪糕 + 薄薄一層忌廉,
口感好清爽,有啲似食緊雪葩,甜度剛剛好 .ᐟ.ᐟ
最底層既蛋白餅,增加左脆脆口感,帶出栗子蓉既香氣。
份量都幾多適合 share。

賣相好可愛 ·͜·♡ 上面舖滿粒粒清甜飽滿青提+蒟蒻啫喱,
底部乳酪慕絲順滑輕身,好清爽既感覺。

✔ 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐎𝐨𝐥𝐨𝐧𝐠 橘 子 青 茶 // $42
清新解膩,可惜香橙味超淡。

✘ 𝐏𝐞𝐚𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐧𝐜𝐡𝐚 白 桃 煎 茶 // $46
帶有桃香嘅焙茶,茶味偏淡。
‎✄ - - - - - - - - - -
2022-10-02 221 瀏覽
今次終於來到呢間主要食日式甜點既咖啡店,因為成日都要排好耐隊先食到,今次好幸運竟然唔洗等好耐就食到,好開心!店內裝潢充滿日式休閒簡約風,感覺好舒適,呢度有日式榻榻米座位,亦都有兩張普通座位,空間比較細,不過感覺都不錯黃豆黑糖豆乳豆乳味好香濃,再灑上黃豆粉,豆味顯得更濃郁,同時都飲到淡淡黑糖味唔會好甜,上面仲有一串三粒糰子, 造型好可愛, 食落仲好煙靭好好味玄米抹茶鮮奶開頭飲到好濃郁既抹茶同奶味,之後飲飲下就飲到玄米味,真係唔錯波波青提慕士蛋糕蛋糕上放左好多青提仲鋪左層啫喱,另外mousse好滑食到乳酪味,餅底好脆好好食

玄米抹茶鮮奶

2022-09-23 339 瀏覽
放幾日長假,終於下定決心出城,去左bookmark左好耐既十常八九😛。Cafe環境好舒服,舖頭空間唔大,但每個位都好闊落,播住好休閑既歌再加上佢有點香薰,真係就咁坐係度都會心情好好同好放鬆😛。講返野食,叫左個十常吐司,一食落口超級驚喜👴🏿,係好高質既French toast,軟熟到好似食玉子燒咁,加埋好滑既cream同蜜糖有100分,再加埋焦糖香蕉有120分,大家黎到一定要嗌!🥰飲品都係好高質,玄米抹茶鮮奶茶味好濃好好飲!不過朋友覺得飲落太有粉感,所以依杯可能岩抹茶fans多啲~另外叫左黃豆黑糖豆乳,首先個外表已經100分,巧qq。上面有3甩糰子,煙韌得黎又軟糯😛💖。個豆乳既黑糖味幾出但又唔會好甜,岩岩好👴🏿。整體黎講依間cafe真係無咩好挑剔,超級滿意👴🏿。

整體黎講依間cafe真係無咩好挑剔,超級滿意👴🏿。
2022-09-12 306 瀏覽
因見有咁多食評推介這店的甜點,由其是他們的西多士 /French toast, 所以我過去曾到訪這間店兩次 ,但每次不知要等多久,等得太耐而放棄。 今次抱著吃不到便算嘅心態,再次到訪這間店 留了電話, 幸運地隔了十分鐘,收到店員的電話話有位, 我終於都可以試他們的西多士 了, 飲品我亦叫了眾多食評所推介的黃豆粉 黑糖豆乳。 這店的西多士 切開後外面是厚厚的黃色layer包裹住中間layer的一層麵包, 其實外層是蛋漿浸透的麵包layer,而中間則是沒有浸透的 麵包layer。我個人來說外層浸透得太過份,已吃不出麵包的味道,口感比較像鬆軟的omelet包住chewy 薄麵包layer。 配料方面有切碎的提子士多啤梨和藍莓 和甜忌廉和蜜糖on the side。 我實在不明白切碎提子和士多啤梨的原因, 雖然生果份量少,難度不可以原粒上嗎?原粒上感覺上比較大體 ,亦比較配得上他們這份甜品嘅價錢。黃豆粉 黑糖豆乳上配有一串小小三粒白玉丸子。 我叫的是熱飲,飲品味道不錯,想不到黃豆粉和豆乳味道很夾,味道亦不會很甜,白玉丸子亦很煙韌。總括來說:飲品非常ok,甜點還有其他選擇我就不會再order這份

總括來說:飲品非常ok,甜點還有其他選擇我就不會再order這份西多士了, 唯一down side是很難去預時間吃這間店 ,因為留低名字和電話後,不知要等多久才有得食。 之前有一次我去的是大概兩點幾,但到了差不多五點半才收到店員電話話有得位。
西多士 和 黃豆粉 黑糖豆乳
2022-09-10
  • 黃豆黑糖豆乳
2022-09-07 293 瀏覽
📍 📍 📍 十常八九 (深水埗)深水埗黃竹街2號地舖餐廳以休閒日式簡約風裝修,令人有慢活既感覺,感覺好舒適。不過餐廳地方唔大得四張枱,兩張榻榻米,同兩張普通座位。所以經過幾次都係摸門釘,去到可以留電話有位再打返電話安排位置,今次竟然可以唔洗等就有位,終於可以試到。👉 和粟蒙布朗 💰$88😋😋😋😋 /5完全係為左呢個人氣甜品而黎!睇住廚師即場唧栗子蓉真係好治癒,滿滿嘅栗子蓉,質地綿滑,而且又唔會過甜,入要包住雲呢拿雪糕,而最底層係蛋白餅蛋白餅小小甜脆卜卜,口感好豐富。🤭🤭👉 玄米抹茶鮮奶(熱)$45😋😋😋.8/5第一啖飲有香濃嘅抹茶味,之後慢慢就會感受到玄米味,我走左甜茶味都好岀。👉 Dirty 💰$42😋😋😋😋/5espresso同牛奶的漸層好分明,espresso好香濃,配埋甜品好夾。回頭: yesYesyes!!! 因為店舖座位唔多,所以有份額外寧靜既感覺,環境適舒,而且食物質素都不錯。不過大前提要有位🤭🤭#kermit食在深水埗

📍 📍 📍 十常八九 (深水埗)
深水埗黃竹街2號地舖

👉 和粟蒙布朗
💰$88
😋😋😋😋 /5
蛋白餅小小甜脆卜卜,口感好豐富。🤭🤭

👉 玄米抹茶鮮奶(熱)
😋😋😋.8/5

👉 Dirty
💰$42
😋😋😋😋/5

回頭: yesYesyes!!!
#kermit食在深水埗
2022-08-04 642 瀏覽
今日放平日,就去食十常八九通常我就會食第一輪,一來唔使排隊等位,二來已甜品當一餐正餐,邪惡咁減半😂試咗招牌栗子布朗尼,粒子蓉綿滑,又唔會好甜,中間仲有蛋糕同雪糕,有口感層次,食落去仲凍冰冰咁,令人有一啖有一啖想食落去嘅感覺,同埋份量都幾多,可以同友人一齊分享另外再叫咗個Tiramisu,係自家製,好幼滑,面頭都好多朱古力粉,不過可能栗子甜品實在太出色,呢個相對地冇咁特別,不過都係好食嘅最後叫咗杯朱古力,呢度朱古力係用台灣嘅朱古力,個人來講覺得味道偏淡,朱古力龍尾唔係好夠,下次都係飲咖啡
今日放平日,就去食十常八九