2024-10-21 492 瀏覽
見元朗谷好多谷友介紹半斤餃子,自己本身又係餃子控,是晚便同朋友嚟試試😋晚上八點多嚟到,有好幾枱客都食緊餃子,各款口味都多人叫,揀下食咩先。⭐酸菜豬肉餃湯麵自己點咗酸菜豬肉餃湯麵,湯底要咗北京酸辣湯,再轉咗做玉米麵。賣相唔錯呀,一大碗湯麵再加四隻餃子😋呢款酸菜餃子口味嘅新款,酸酸地又幾好食喎,有驚喜。玉米麵好滑好彈牙,麵條下得多,一碗其實都好飽㗎。⭐韭菜豬肉餃湯麵朋友就揀咗韭菜豬肉餃要米線,同樣係北京酸辣湯湯底。韭菜豬肉呢款經典組合味道一定唔會差,入口就喺濃濃嘅韭菜味👍⭐芹菜豬肉餃拼香菜豬肉餃店舖有成11款餃子口味,一次過梗係要試多幾款啦,除咗湯麵,另外仲叫咗芹菜拼香菜豬肉餃,兩款都係重口味嘅配搭。個人覺得芹菜較香口,香菜餃嘅芫茜唔夠多,作為一個芫茜控,我覺得餃子入面嘅芫茜可以加倍😆⭐玉米豬肉餃拼紫菜豬肉餃另外仲叫咗清淡啲嘅玉米同紫菜豬肉餃,粟米甜甜地幾好食喎,紫菜本身淡味,食落驚喜不大,但一絲絲嘅口感唔錯😋⭐豆漿新張期內入坐就送豆漿,甜甜地都幾好飲㗎。高估自己實力😂20隻餃子再加兩碗餃子麵真係好飽呀,勁滿足喎。

⭐酸菜豬肉餃湯麵

⭐韭菜豬肉餃湯麵

⭐芹菜豬肉餃拼香菜豬肉餃

⭐玉米豬肉餃拼紫菜豬肉餃

⭐豆漿
新張期內入坐就送豆漿,甜甜地都幾好飲㗎。

2024-10-21
3天前 0 瀏覽
今日放假陪媽媽去吃晚飯,媽媽話想食餃子,我們揀了半斤餃子餐館。餐廳內部裝潢簡潔舒適,讓人感到放鬆。這裡的餃子選擇多,令人眼花繚亂,每款都想試好難選擇。最後決定點了全家福水餃,共有10款不同口味的水餃。我特別喜歡韭菜豬肉鮮蝦餃、牛肉餃和野生菌雞肉餃,無論是全統味道還是創新味道,均能帶出驚喜。每一種餡料都十分新鮮,口感豐富,令人回味無窮。野生菌螺肉雞湯,湯底鮮甜,菌菇和螺肉非常搭配。雞絲粉皮,雞絲搭配粉皮,很清爽。口水雞(bb辣),辣度適中,很惹味。古法酸梅汁,酸甜適中,非常解渴。半斤餃子餐館的餃子美味出色,下次定會再來品嚐更多美食。
野生菌螺肉雞湯,湯底鮮甜,菌菇和螺肉非常搭配。
雞絲粉皮,雞絲搭配粉皮,很清爽。
口水雞(bb辣),辣度適中,很惹味。
古法酸梅汁,酸甜適中,非常解渴。
半斤餃子餐館的餃子美味出色,下次定會再來品嚐更多美食。

4天前 0 瀏覽
落咗幾日雨終於都好天,又係時候出去搵食,見到呢間新開嘅餃子舖,餃子有好多選擇,一於入黎試下。餃子可以雙拼,湯底亦有兩款揀,每枱都有自製菜脯,鍾意食幾多就幾多。野生菌雞肉餃 + 玉米豬肉餃 :餃子皮夠薄,內裡餡料充足。雞肉餃子唔係好常見,軟熟嘅雞肉配上爽口嘅野生菌,比起豬肉餃子較清新;而玉米餃除咗粟米同豬肉外,仲有紅蘿蔔,味道鮮甜;兩者各有特色。野生菌螺肉雞湯好足料,味道非常清甜,無論配餃子或就咁飲都一流。口水雞 :可以揀辣度,份量都幾多,入口雞肉嫩滑,小辣唔會太辣相當惹味,配埋花生粒,真係食到停唔到口。新張期內送豆漿,豆味香濃,味道唔太甜,都幾好味。

野生菌雞肉餃 + 玉米豬肉餃 :

口水雞 :

新張期內送豆漿,豆味香濃,味道唔太甜,都幾好味。
6天前
2024-11-20 0 瀏覽
自從去完國內北方旅行🐫便念念不忘北方的餃子和羊肉,今日路經元朗教育路品嚐懷念一下🥢🍜羊肉餃湯面很驚喜,羊肉沒有騷味,配上秘製辣菜脯,很惹味豬骨湯更是讓人回味無窮🥟煎紫菜豬肉餃的餡料鮮美,皮不算薄但餡多,拼韭菜豬肉餃,韭菜的清香與豬肉的鮮美相得益彰🥢麻辣豬耳的小辣選擇,太有口感,還有青瓜絲🐮香辣牛展的小辣口味鮮明,肉質滑嫩,散發香料的風味🍲野生菌螺肉雞湯則是一碗滋補的湯品,湯料十足,有蟲草花,香噴噴🌟大滿足🌟入座便送上熱熱的豆漿,太窩心

🥢麻辣豬耳的小辣選擇,太有口感,還有青瓜絲

🐮香辣牛展的小辣口味鮮明,肉質滑嫩,散發香料的風味

🌟大滿足
🌟入座便送上熱熱的豆漿,太窩心
  • 野生菌螺肉雞湯
  • 羊肉餃湯面
  • 麻辣豬耳
2024-11-17 0 瀏覽
今日我去咗一間元朗嘅餃子店,呢間店以餃子聞名,我點咗芹菜韭菜雙拼餃子同埋涼拌牛柏葉,跟住就來分享下。芹菜韭菜雙拼餃子芹菜韭菜雙拼餃子。呢個餃子嘅皮薄而內餡主要以新鮮嘅芹菜同韭菜為主,味道清新,唔會過於油膩。韭菜嘅香氣同芹菜嘅脆口感相得益彰,整體味道相當清爽,非常適合喜歡素食嘅朋友。呢個餃子唔單止味道好,仲帶有一種自然嘅清香,令人食得唔膩。涼拌牛柏葉涼拌牛柏葉好驚喜。牛柏葉新鮮,切得薄薄嘅,醃製得恰到好處,香辣之中帶有一絲酸味,入口即化,配上少量嘅香菜同蒜蓉,味道更加豐富。呢道菜作為開胃小菜,真係非常合適,令我食得更加開心。總結總括來講,今次嘅用餐體驗非常愉快。新開張仲送豆漿🤭佢地既餃子嘅質素高,口味多樣,無論係肉餡定係素餡都各有特色,令人食得唔停口。而涼拌牛柏葉亦為整頓餐增添咗不少風味。店內環境舒適,服務態度友善,絕對值得再來。我會推介俾鍾意食餃子嘅朋友,特別係想試下新口味嘅話,呢間店真係唔可以錯過!

芹菜韭菜雙拼餃子

涼拌牛柏葉

總結
2024-11-16 0 瀏覽
真係好耐冇食過餃子,呢間餃子都幾多選擇!我就叫左牛肉水餃湯麵同埋雙拼煎餃,雙拼餃揀左野生菌同翠肉瓜!牛肉水餃好juicy, 一咬就有肉汁流出!而野生菌同翠肉瓜餃餡料都好飽滿!粒粒都好滿足! 雙拼煎餃可配野生菌螺肉雞湯或北京酸辣湯,野生菌螺肉雞湯真係冇得頂,好足料而味道濃郁!另外都叫左2款小食,分別係涼拌皮蛋同涼伴海蜇頭!個皮蛋係溏心,好軟好滑,個醬汁辣辣地,越食越想食!涼伴海蜇頭口感爽脆,好開胃!而且一坐低就有豆漿飲,豆味香又唔太甜,整體唔錯
真係好耐冇食過餃子,呢間餃子都幾多選擇!

牛肉水餃好juicy, 一咬就有肉汁流出!
而野生菌同翠肉瓜餃餡料都好飽滿!

而且一坐低就有豆漿飲,豆味香又唔太甜,整體唔錯
以多樣化餃子選擇著名的半斤餃子,位於元朗教育路,餐廳環境溫馨,簡約佈置營造出舒適用餐氛圍~🥢酸菜豬肉餃酸菜豬肉餃皮薄餡多,酸菜的微酸搭配豬肉的鮮嫩,口感豐富。而且酸菜的清新提升了整體的味道,令人食指大動。🥢芹菜豬肉餃芹菜豬肉餃的芹菜香氣十足,與豬肉的鮮美完美結合,餡料份量十足,咬下去時滿滿的芹菜香氣在口中散開,爽脆可口。🥢野生菌雞肉餃野生菌雞肉餃的餡料別具一格,野生菌的獨特香氣與嫩滑的雞肉相得益彰,帶來清新感。🥢翠肉瓜蝦皮餃這款餃子以翠肉瓜和蝦皮為主,口感清爽,翠肉瓜的甜味與蝦皮的鮮味交融。🥢野生菌螺肉雞湯螺肉雞湯清澈見底,湯底鮮甜,野生菌和螺肉的鮮味完美地融入湯中。🥢全家福水餃全家福水餃提供十款不同口味的餃子,每一款都各有特色。從經典的酸菜豬肉到特色的八爪魚餃,口感層次豐富,無論是傳統口味還是創新口感,均能帶來驚喜,讓人一次過滿足多種味蕾的需求,絕對是餃子愛好者的天堂,值得一再光顧~🥢夫妻肺片夫妻肺片選料講究,調味辛香麻辣,牛肉和牛肚的口感細膩,辛辣刺激卻不掩蓋食材的本味,令人回味無窮。🥢風味皮蛋風味皮蛋入口綿密,佐以特製醬汁,提升了皮蛋香氣,滑嫩口感好出色。半斤餃子地址:元朗教育路

🥢酸菜豬肉餃

🥢風味皮蛋

半斤餃子
地址:元朗教育路54-60號順發大樓地下D&P號舖
2024-10-28 239 瀏覽
呢間餃子店既選擇非常豐富,可選湯餃或煎餃。我選擇了野生菌螺肉雞湯搭配全家福水餃,湯底清爽無味精,十分健康,讓餃子的味道更加突顯。全家福水餃包含了多種口味,京蔥羊肉餃,紫菜豬肉餃,韭菜豬肉餃,美味香菜豬肉餃,粟米豬肉餃,野生菌雞肉餃,牛肉水餃,特色八爪魚餃,酸菜豬肉餃,翠肉瓜蝦皮餃,無論是京蔥羊肉餃的香濃,還是酸菜豬肉餃的酸爽,都令人滿意。特別推薦特色八爪魚餃,口感Q彈,餡料鮮美。雙併餃子也是不容錯過的選擇,讓你可以一次享受不同口味的餃子。涼拌海蜇皮和麻醬青瓜則為整個餐點增添了清爽的口感。最後,附送的豆漿更是為這頓美味的水餃盛宴劃上完美的句號

呢間餃子店既選擇非常豐富,可選湯餃或煎餃。

涼拌海蜇皮和麻醬青瓜則為整個餐點增添了清爽的口感。

最後,附送的豆漿更是為這頓美味的水餃盛宴劃上完美的句號
2024-10-19 214 瀏覽
教育路新開了這間餃子店,當然要試一試😁一坐低,店員先送每人一杯豆漿,讚👏🏻👏🏻我和朋友都不想食粉麵,只想吃餃子和小食。🌟A11招牌海膽鮮肉餃($78/10)呢個口味其他地方未見過當然要試下,又的確有啲海膽鮮味😋這個我們叫了湯餃,配野生菌螺肉雞湯,個湯都有幾好飲。另外有辣嘅菜甫,惹味😎🌟A1酸菜豬肉餃併韭菜豬肉餃($58/10)難得可以雙拼,同樣價錢唔使補錢,就選了傳統嘅韭菜餃,另外酸菜豬肉餃好少見,店員話不是廣東酸菜,我覺得又幾好食,呢個價錢亦好抵👍🏻煎餃好脆,當然要點醋吃😁🌟雞絲粉皮($38)粉皮好滑啊🥰🌟蒜泥雲耳($24)酸辣爽脆好開胃😍‼️特別想讚:無論哪一款口味嘅餃子,皮都好薄🩷🩷🩷其實好想試佢嘅八爪魚餃,可惜暫停😅下次再看看
教育路新開了這間餃子店,當然要試一試😁

一坐低,店員先送每人一杯豆漿,讚👏🏻👏🏻

我和朋友都不想食粉麵,只想吃餃子和小食。
🌟A11招牌海膽鮮肉餃($78/10)
🌟A1酸菜豬肉餃併韭菜豬肉餃($58/10)
🌟雞絲粉皮($38)粉皮好滑啊🥰
🌟蒜泥雲耳($24)酸辣爽脆好開胃😍

‼️特別想讚:無論哪一款口味嘅餃子,皮都好薄🩷🩷🩷

其實好想試佢嘅八爪魚餃,可惜暫停😅下次再看看

2024-10-19 177 瀏覽
半斤餃子位於元朗新開手工餃子鋪🥟以人手每日鮮製用料新鮮!價錢合理!最緊要係真係好味難怪來到食全場滿座💕新開張更會每位顧客送一杯豆漿!餃子口味眾多!我就揀咗粟米豬肉餃拼韭菜豬肉我就轉為做煎餃,餃子皮薄餡靚,煎到金黃香脆咬下去會爆汁!真係好好味!更配上無味精野生菌螺肉雞湯~滋補又養生雞絲粉皮 雞絲入口滑嫩配上芝麻醬及青瓜絲,更添口感仲叫多兩款麻辣小食!可以自選辣度非常惹味香辣金錢肚 + 麻辣豬耳飲品沙棘原汁~ 入口微酸甜有解膩豆漿~入口順滑甜度剛好📍元朗教育路54-60號順發大樓地下D&P號舖
半斤餃子
位於元朗新開手工餃子鋪🥟以人手每日鮮製
用料新鮮!價錢合理!最緊要係真係好味
難怪來到食全場滿座💕
新開張更會每位顧客送一杯豆漿!

餃子口味眾多!我就揀咗粟米豬肉餃拼韭菜豬肉
更配上無味精野生菌螺肉雞湯~滋補又養生

雞絲粉皮
雞絲入口滑嫩配上芝麻醬及青瓜絲,更添口感

仲叫多兩款麻辣小食!
可以自選辣度非常惹味
香辣金錢肚 + 麻辣豬耳

飲品
沙棘原汁~ 入口微酸甜有解膩
豆漿~入口順滑甜度剛好

📍元朗教育路54-60號順發大樓地下D&P號舖
2024-10-15 223 瀏覽
位於元朗的手工餃子店,主打多款餃子,還有手工麵食及小食。餃子有蒸及煎的,餡料配搭創新,每天新鮮包製,餐廳舒適,乾淨企理,店員先送上每人一杯微甜的豆漿,很解渴。滋味美食:青瓜雲耳硬豆腐青瓜雲耳及洋蔥爽脆,硬豆腐即是豆腐乾,混合辣油,集香、辣、麻、脆、爽,口感十分豐富。滋味美食:風味皮蛋皮蛋配洋蔥絲,再加上蒜粒,夏日開胃惹味的凉拌小食。手工餃子:招牌海膽鮮肉餃餃子皮較厚,無論是滾湯煮、蒸或煎也不容易爛掉。這款特色的餡料是海膽跟豬肉,十分矜貴。海膽籽熟透後,依然爽脆,口感豐富,很特別的配搭。另外還加了一碗上海麵。手工餃子:美味香菜豬肉餃、野生菌雞肉餃子所有餃子可以雙拼,可以多試試不同口味。香菜豬肉餃子,香菜獨特,味道較出眾。跟豬肉比例平均;野生菌雞肉餃子,平日較少吃到雞肉包成餡的餃子,而且配搭野菌,蠻鮮味的,而且相當夾。湯底:野生菌螺肉雞湯跟配一碗雞湯,湯底濃郁清甜,湯料很足,有雞肉、猴頭菇、野菌、蟲草花等,很滋補、潤喉。
位於元朗的手工餃子店,主打多款餃子,還有手工麵食及小食。
滋味美食:青瓜雲耳硬豆腐

青瓜雲耳及洋蔥爽脆,硬豆腐即是豆腐乾,混合辣油,
集香、辣、麻、脆、爽,口感十分豐富。
滋味美食:風味皮蛋

皮蛋配洋蔥絲,再加上蒜粒,夏日開胃惹味的凉拌小食。
手工餃子:招牌海膽鮮肉餃

餃子皮較厚,無論是滾湯煮、蒸或煎也不容易爛掉。
另外還加了一碗上海麵。
手工餃子:美味香菜豬肉餃、野生菌雞肉餃子

湯底:野生菌螺肉雞湯

2024-10-14 203 瀏覽
講起食餃子,元朗最近開咗間餃子店,當然要幫大家去睇下咩味道啦😼#半斤餃子 (元朗)元朗教育路54-60號順發大樓地下D&P號舖牛肉水餃 拼 韭菜豬肉鮮蝦餃 10隻$ 68 配 野生菌螺肉雞湯牛肉水餃出乎意料地好食,牛肉非常有口感,而且咬落去仲會爆汁非常意想不到。韭菜豬肉鮮蝦餃都唔錯,主要係鮮蝦非常大隻爽口彈牙食起上嚟除咗肉香仲有蝦味層次好豐富! 佢嘅湯都好好飲,而且好多料,猴頭菇味好重!招牌海膽鮮肉餃湯面 $66有4隻餃子🥟口感同正常嘅鮮肉餃差唔多,但味道同埋香味都完全昇華咗。海膽嘅份量好多所以聞落去嘅味道好重同埋海膽亦都增加咗肉嘅鹹鮮味食落去味道更加濃郁!

#半斤餃子 (元朗)
元朗教育路54-60號順發大樓地下D&P號舖

牛肉水餃 拼 韭菜豬肉鮮蝦餃 10隻$ 68
配 野生菌螺肉雞湯

招牌海膽鮮肉餃湯面 $66
有4隻餃子🥟
2024-10-14 172 瀏覽
最近發現元朗開了一間「半斤餃子」,這裡的餃子手工包製,選擇多樣,我選擇了湯餃雙拼,其中包含了京蔥羊肉餃和韮菜豬肉餃,搭配的湯底是野生菌螺肉雞湯,非常吸引。湯餃的呈現非常誘人,餃子外皮薄而韌,包裹著豐滿的餡料。首先品嚐了京蔥羊肉餃,羊肉的鮮嫩與京蔥的香氣相互交融,羊肉的膻味被京蔥巧妙地中和,帶來清新口感,讓人一口接著一口。接著是九韮菜豬肉餃,餡料鮮美多汁,韮菜的清脆讓人感受到食材的鮮活。最吸引的莫過於湯底,湯底是野生菌螺肉雞湯,湯色清澈,香氣撲鼻,喝上一口,野生菌的香氣與螺肉的鮮味相互交融,雞湯的底蘊則為整體增添一層溫暖風味,完美襯托了餃子。此外,我還點了籐椒魚皮作為小食。魚皮爽脆,搭配籐椒的香辣味道,辣辣的能解膩,又為用餐增添趣味。值得一提的是,餐廳在新張期間還贈送了豆漿,豆漿口感滑順,帶有一絲豆香,這份貼心的服務讓人倍感驚喜。半斤餃子 (元朗)地址:元朗教育路54-60號順發大樓地下D&P號舖牛響度麵館

半斤餃子 (元朗)
2024-10-09 215 瀏覽
半斤餃子 (元朗)元朗教育路54-60號順發大樓地下D&P號舖古法酸梅汁,味道酸酸甜甜,清新又開胃,正好可以配餃子。接著就來咗一籃京蔥羊肉餃 (10隻),餃子皮薄餡多,羊肉嘅香味同京蔥嘅清香完美融合,咬落去超有口感,真係好正!之後就試咗拼盤入面嘅 牛肉水餃,同樣好食,牛肉鮮美,餃子皮咬落去唔會太硬,口感非常好。再嚟一碗野生菌螺肉雞湯,湯底清淡但又好有層次,野生菌嘅香味令整碗湯都提升咗唔少,真心推介。唔好忘記試佢哋嘅涼拌海蜇皮,口感脆爽,配上麻醬,簡直係夏天嘅最佳小食!招牌海膽鮮肉餃10隻,海膽嘅鮮味同肉餡嘅搭配,真係好奢華!轉煎餃嘅外脆內嫩,簡直係舌尖上的享受。
半斤餃子 (元朗)
元朗教育路54-60號順發大樓地下D&P號舖

古法酸梅汁,味道酸酸甜甜,清新又開胃,正好可以配餃子。

2024-10-05 157 瀏覽
芹菜豬肉餃餃皮薄而有彈性,包裹住豬肉餡,咬落去真係好juicy!豬肉嘅香味同芹菜嘅清新味道完美融合,特別係芹菜嘅脆口感,令人食得好開心。香菜豬肉餃香菜嘅味道十分突出,對於鍾意香菜嘅朋友來講,真係一個好選擇。每一口都充滿咗香氣,搭配豬肉,味道更加豐富,令人忍不住多食幾個。淮山麵我哋仲加咗$10配淮山麵,呢條麵滑而有嚼勁,淮山嘅香味輕輕透出,食落去十分順口,配埋餃子簡直係絕配,湯汁更係好清甜,令人一試成主顧!雞湯最驚喜嘅係送咗一碗雞湯,湯底清澈,味道鮮美,雞肉煮得剛好,肉質嫩滑,飲落去暖心又暖胃,真係一個好嘅搭配。蒜泥白肉蒜泥白肉係一道冷盤,薄薄嘅豬肉片上面淋上咗香濃嘅蒜泥醬,味道濃郁,肉質滑嫩,搭配蒜香,食落去既開胃又過癮。涼拌海蜇皮再嚟一個涼拌海蜇皮,海蜇皮爽脆,佐以酸甜嘅醬汁,味道清新,係一個好嘅開胃菜,特別適合夏天食用,令人食完之後仍然想再嚐多一口。雞絲粉皮最後試咗雞絲粉皮,粉皮滑溜,雞絲鮮嫩,搭配香菜同花生碎,味道層次分明,令人食得津津有味。總括來講,「半斤餃子」提供嘅餃子同其他小食質素相當高,口味多樣,真心推薦俾所有餃子粉絲!如果你鍾意餃子,呢間店絕對值得一試!
芹菜豬肉餃

香菜豬肉餃