2018-12-10 27 瀏覽
自從人大左注重健康後,不再像以前喜歡吃甜食,加上怕肥更加少食。今日去開西環食嘢,路經堅尼地城新海旁街附近嘅呢間糖水舖,見鋪面嘅電視機介紹半糖係用稀少糖製造,簡直係怕肥女士的恩物,一於就試吓啦。簡單講下稀少糖係咩黎佢可以阻止葡萄糖的吸收同幾乎冇咩熱量,更會抑制內臟脂肪累積,係一種有助減肥及幫助血糖功能的糖。用稀少糖整甜品踢走左怕肥又想食甜品的矛盾,我地叫左紫薯拿破侖、朱古力心太軟、凍菠蘿荔枝茉莉花茶、楊枝甘露。紫薯拿破崙整得層層分明,酥皮亦夠脆,紫薯味都好突出!菠蘿荔枝茉莉花茶加左青提和菠蘿,水果茶味道層次豐富,餐廳仲用左鐵粗飲管,夠曬環保。朱古力心太軟比想像中大件,切開後流出黎既朱古力香濃幼滑,配上士多啤梨和雪糕好睇又好食。楊枝甘露好多料,酸酸甜甜又冰涼,好開胃!食飽後打卡影下靚相先

簡單講下稀少糖係咩黎

紫薯拿破崙整得層層分明,酥皮亦夠脆,紫薯味都好突出!

楊枝甘露好多料,酸酸甜甜又冰涼,好開胃!

食飽後打卡影下靚相先
2018-12-09 19 瀏覽
今日咁啱路過堅尼地城,又想食糖水喎,所以就隨便入咗一間啦😂😂。呢間餐廳係堅尼地城B出口,直行大約3分鐘就到,地點方便易搵,岩曬一眾路痴😍😂芒果芋圓小丸子$42呢一碗糖水汁底食得出係用先芒果打成嘅,味道唔會過甜,所以食完都唔會好濟,小丸子都幾煙un😍而呢間既芋圓唔係偏淋個種,都幾有咬口伯爵茶燉蛋(稀少糖制)🥚🥚$50呢款嘅燉蛋只係得微甜,啱晒唔係太鍾意食好甜嘅人😍😍,而且伯爵茶嘅味道好香,燉蛋亦都好滑。紫薯窩夫$67🍠🍠呢個窩夫真係做到外脆內軟,而且窩夫入面亦都有紫薯蓉,紫薯蓉亦都唔會偏甜,食得出真係好天然👍🏻👍🏻個人覺得加埋cream、雪糕食仲正😍士多啤梨奶味雪花冰🍓🍓(細,$43)呢個雪花冰雖然只係細份,但士多啤梨嘅份量絕對唔少,而且啲雪花冰亦都做到好棉,真係做到入口即溶,但係啲煉奶真係好好味😍

芒果芋圓小丸子$42

伯爵茶燉蛋(稀少糖制)🥚🥚$50

紫薯窩夫$67🍠🍠

士多啤梨奶味雪花冰🍓🍓(細,$43)

2018-12-09 33 瀏覽
假日想悠閒地渡過,不一定要去如赤柱、西貢般大熱的景點堅尼地城其實也是一個非常不錯的選擇近期就喜歡到堅尼地城遊玩,順便一試那邊的特式食店這次就在轉角找到一間甜品小店——半糖主義假日的午後,其實還未到正式的甜品時間顧客疏疏落落地坐著,座位不會過於擠擁令人感覺真的很有渡假 feel店內還有文青風主題牆,拍照騙like一流朱古力梳乎理班戟鬆軟的梳乎理班戟,較一般只有如空氣般的梳乎理更有口感而且蛋味很香,更奉上煉奶,可以自由調節甜度一份有三大件,當成下午茶足夠有餘朱古力心太軟濃郁的流心朱古力,包裹在外層烤得微脆的朱古力蛋糕裡朱古力非常香濃幼滑,感覺朱古力比例很高,帶一點點朱古力的甘苦味是一款確確實實的朱古力心太軟白桃檸檬桃味與檸檬配搭得很好,味道很清新上層是幼滑的奶油,令整體味道更為豐富

假日想悠閒地渡過,不一定要去如赤柱、西貢般大熱的景點
堅尼地城其實也是一個非常不錯的選擇
近期就喜歡到堅尼地城遊玩,順便一試那邊的特式食店
這次就在轉角找到一間甜品小店——半糖主義

假日的午後,其實還未到正式的甜品時間
顧客疏疏落落地坐著,座位不會過於擠擁
令人感覺真的很有渡假 feel

店內還有文青風主題牆,拍照騙like一流

朱古力梳乎理班戟
鬆軟的梳乎理班戟,較一般只有如空氣般的梳乎理更有口感
而且蛋味很香,更奉上煉奶,可以自由調節甜度
一份有三大件,當成下午茶足夠有餘

朱古力心太軟
濃郁的流心朱古力,包裹在外層烤得微脆的朱古力蛋糕裡
是一款確確實實的朱古力心太軟
白桃檸檬
桃味與檸檬配搭得很好,味道很清新
上層是幼滑的奶油,令整體味道更為豐富
下午茶
2018-12-09 49 瀏覽
今日同朋友出去食完晚飯,想去食個甜品,就喺附近見到呢一間糖水舖。呢一度標榜嘅係半糖/少甜,好適合現時香港人既愛健康又愛甜品嘅要求☺️見到Menu都有唔少嘅選擇,可惜梳乎厘pancake要下午先有😔由於之前嗰餐晚飯唔係太飽,所以我哋都叫咗好幾樣甜品食,分別有楊枝甘露、鮮果西米露、紫薯窩夫,亦都叫咗兩個飲品,包括特濃朱古力同埋石榴梳打。🔸楊枝甘露🔸一”不”就見到有好多西柚,入口好香芒果味🔸鮮果西米露🔸好香椰汁味,同時都好多西米,同楊枝甘露嘅質感一樣咁”杰”,呢兩碗甜品夠晒足料,唔似得出面求其嘅糖水店好似溝水咁稀!🔸 紫薯窩夫🔸睇個賣相已經覺得好吸引,窩夫入口外脆內軟,仲夾雜左啲紫薯蓉。窩夫本身唔會太甜,而佢嘅cream都唔係好甜,所以佢嘅甜味就來自好香嘅雲呢拿雪糕,同埋香甜嘅紫薯蓉,咁樣就更加突顯左紫薯嘅香味!好味道!🔸Ocoa 70%特濃朱古力 🔸一見到杯朱古力咁多cream,就擔心會好肥好甜,點知入到口其實d cream係好Rich,而唔係勁甜,加上70%嘅朱古力,成杯朱古力感覺係好濃厚🤤對於我呢啲鍾意朱古力嘅人就覺得好滿足!加上佢嘅飲品都係用不鏽鋼飲管,呢一個環保概念幾好呀!🔸石榴梳打

🔸楊枝甘露🔸
一”不”就見到有好多西柚,入口好香芒果味

🔸鮮果西米露🔸
,唔似得出面求其嘅糖水店好似溝水咁稀!

🔸 紫薯窩夫🔸
Ocoa70%特濃朱古力

🔸Ocoa 70%特濃朱古力 🔸

加上佢嘅飲品都係用不鏽鋼飲管,呢一個環保概念幾好呀!
石榴梳打

🔸石榴梳打🔸
呢一杯係我朋友叫嘅,佢話整體感覺都唔係好甜,反而係好香嘅石榴味!

估唔到喺舊區都有一間高質嘅糖水舖,加上呢一度嘅甜品名副其實唔係好甜,食完都唔會好口乾或者好有罪惡感!希望下次可以試埋個疏乎厘pancake啦!
2018-12-08
宵夜
Ocoa70%特濃朱古力
2018-12-07 57 瀏覽
講左好耐要同閨蜜去粉紅色既世界打卡,今日終於約到了。不過不是酒店high tea, 而係來左少女心爆發既<半糖主義>。呢間design勁少女風!粉紅色同文青氣息無誤🌸🌱 一睇就心心眼😍了。5係酒店,但都有酒店tea set,而且一d都5輸蝕wo!👍🏻 特飲double chocolate 🍫 d cream同朱古力漿都恰到好處,連埋粒粒一齊食 口感一流!仲用金屬飲管tim♻️ 真係好有心!豆乳雪糕拿破崙 層次好好,但我就中意吉士多過牛油啦! 不過賣相已經200分!整體5錯,值得再黎!😃
講左好耐要同閨蜜去粉紅色既世界打卡,今日終於約到了。

Dark Chocolate
仲用金屬飲管tim♻️ 真係好有心!

豆乳拿破崙

整體5錯,值得再黎!😃

Dark Chocolate
豆乳拿破崙
2018-12-05 41 瀏覽
今日同fd食飽飯行過見到呢間甜品鋪好似幾靚咁 之前又有fd講過話好食 就坐低食個甜品啦呢度有個corner好適合打卡 d燈都整得好靚我地兩個人叫左兩個甜品前同埋一杯野飲share伯爵茶燉蛋 $50燉蛋份量都幾多 我覺得食落茶味比蛋味濃Earl grey味道濃郁 好適合d中意茶味既人燉蛋質感都好好 夠曬滑面頭有一層焦糖 我自己好怕燒到過曬火既焦糖食落會有一陣苦味 但呢度完全唔會 脆卜卜既焦糖再加一啖燉蛋好滿足原味梳乎厘班戟 $65落單既時候先發現原來梳乎厘pancake淨係賣到7點鐘個廚師好好人話整埋比我地食三舊pancake都好有份量 味道都幾唔錯 蛋味夠濃 而且帶d空氣感配煉奶既食法我之前未試過 但食落味道係好夾 而且唔會蓋過pancake既蛋香味Alunga 41%牛奶朱古力 $35喺出面叫朱古力我成日都會怕太甜但呢款朱古力味道濃郁得嚟唔會過甜佢似係帶出左本身朱古力既味道 冇加額外既糖漿由於朱古力味道真係好濃郁 牛奶既味道相對就冇咁出而且佢唔係奶既texture而係沙冰我覺得呢杯野同人share就比較適合啦 唔會咁溜整體覺得呢間甜品鋪水準唔錯 而且waitress幾好禮貌另外仲有拿
呢度有個corner好適合打卡 d燈都整得好靚

而且佢唔係奶既texture而係沙冰
我覺得呢杯野同人share就比較適合啦 唔會咁溜

整體覺得呢間甜品鋪水準唔錯 而且waitress幾好禮貌
另外仲有拿破崙我都好想是我應該會再嚟幫襯👍🏼
$75 (宵夜)
2018-12-05 33 瀏覽
之前已經聽聞呢間半糖主義係一間好有特色嘅甜品店,今日就特登約姊妹來High Tea先!環境都唔錯喎!而且仲好有格調添黑板上面畫滿了甜品呢杯特龍朱古力味道真係好正,濃郁嘅朱古力味配上粒粒脆脆加埋cream嘩真係好正呀鍾意朱古力嘅朋友真係萬物錯過士多啤梨拿破崙用咗牛油去代替吉士cream食落去外脆內軟,再配埋雪糕🍦而且係即叫即整㗎非常棒之後就到我呢杯菠蘿水果茶,裏面好豐富呀!有埋椰果同埋提子🍇而且菠蘿咬落去超冰涼架好似食緊菠蘿冰咁添啊呢間餐廳仲用咗環保飲管,嘩!真係夠晒特別夠晒環保啊最後就係打卡必備嘅high Tea臉架,你睇個腳架仲有隻雀仔係上面咁有特色嘅甜品店一定會再來
環境都唔錯喎!而且仲好有格調添
黑板上面畫滿了甜品
嘩真係好正呀
鍾意朱古力嘅朋友真係萬物錯過
士多啤梨拿破崙用咗牛油去代替吉士cream
食落去外脆內軟,再配埋雪糕🍦
而且係即叫即整㗎非常棒
呢間餐廳仲用咗環保飲管,嘩!真係夠晒特別夠晒環保啊
最後就係打卡必備嘅high Tea臉架,你睇
個腳架仲有隻雀仔係上面
咁有特色嘅甜品店一定會再來
2018-12-04 62 瀏覽
前晚去左朋友家探完BB , 因為唔係太多時黎堅尼地城呢邊,所以見到附近都開左好多新式既食肆,突然想食下d 甜野,所以就黎左呢間甜品店舖啦!裝修都幾時尚,店內有個影相位幾special! 睇完menu後,我就叫左個糖不甩同埋店員推介既紫薯窩夫。等左一陣糖不甩就上碟啦,舖滿好多花生🥜係面,佢同其他店舖用既花生唔一樣,佢的比較香脆花生,總共有6粒,佔滿花生碎食落口好煙un,好有口感!之後到招牌甜品:紫薯窩夫!個窩夫切開時夾住紫薯係裡面,內裡好鬆脆再加上突出既香濃紫薯味道,oishi! 再配埋一啖香滑既Vanilla 味既雪糕🍦,一熱一凍簡直衝擊了味蕾!爽呀!同埋佢個雪糕唔會太甜,真係符合店舖既主題:半糖主義!😊😋
糖不甩
糖不甩
2018-11-29 56 瀏覽
今天晚上臨時起意,約了住在附近的朋友一起去吃甜品。最近西環也開了兩三家新的甜品店,我都還沒有試過,今天就來試試看。店裏的裝修還不錯,簡約,左邊還有一大幅黑板畫了畫。芒果芋圓小丸子西米露($42)一上桌就已經看到小丸子和芋圓流處理的水浮在表面了。芒果底的芒果味不算很濃郁,小丸子吃起來糊糊軟軟的,超難吃。芒果塊看起來都冰瘀了,顏色黑沉,吃起來也不甜。只有芋圓的芋頭蕃薯味還算濃郁,整體來說不好吃,也不值這個價錢。

店裏的裝修還不錯,簡約,左邊還有一大幅黑板畫了畫。
芒果芋圓小丸子西米露

芒果芋圓小丸子西米露($42)
2018-11-29
2018-11-21 108 瀏覽
大家如果以為可以舒舒服服咁去食個糖水你錯喇因為真係要等好鬼死耐架就會搞到自己連食糖水個心情都冇埋真係一絕至於好唔好食都係後話如果不鍾意排隊的朋友建議不要去囉真係唔明點解香港到到嗰啲嘢都要排隊爭一餐分到有寶咩態度你都冇心情食啦
至於好唔好食都係後話
如果不鍾意排隊的朋友建議不要去囉
真係唔明點解香港到到嗰啲嘢都要排隊爭一餐
分到有寶咩態度你都冇心情食啦
2018-11-14 193 瀏覽
剛食完飯行過北街,見到易拉架寫半糖...覺得特別,再望吓就在北街11號,行過街口就係,抱住好奇就行去睇吓!甜品店好簡潔,個標誌好特別,所以入去一試雖然好飽😁叫左芒果涼粉,冇特別!又叫左朱古力心太軟,呢個好味,切出好多流質朱古力,加埋凍雪榚,熱加涷一齊入口,頂瓜瓜 下次可以再encore
甜品店好簡潔,個標誌好特別,所以入去一試雖然好飽😁
叫左芒果涼粉,冇特別!
下次可以再encore
2018-11-09 217 瀏覽
屋企附近新開的甜品店,趁著這晚遲收工便和同事一同光顧這間甜品店,三人分別點了芋圓椰汁西米露、芒果芋圓西米露 和豆乳芝士拿破崙。 而我所點的芋圓椰汁西米露,水質太稀、椰汁未有欠奉。至於重點的芋圓小丸子,明顯煲得太耐,質感淋爛、欠缺彈性, 完全是敗筆之作。朋友所點的芒果芋圓西米露,所作出的感想完全和我一樣,都是失望而回。至於最後的豆乳芝士拿破侖則大有驚喜,拿破崙酥皮充滿牛油香氣,口感鬆化和酥脆, 豆乳芝士吉士醬清新香甜、甜而不膩, 又值得一試。

2018-11-08
15 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
2018-10-19 477 瀏覽
第一次寫食評,真心覺得好差話說上星期五同男朋友想食糖水,又唔想行太遠,所以決定試下呢間新開幾個月主打話用健康糖的糖水店買外賣點知一睇個餐牌,得一個豆腐花係用呢隻健康糖,仲要無得外賣最後男友買了兩碗芝麻糊回家食回到家食第一啖,唔甜,但無咩芝麻味,但都算不錯點知再食多兩啖就出事,成碗野係"酸"既無錯係變左既"酸"我男友個碗都係變左既我應該唔會再去食,真心覺得啲出品好差,點解可以賣啲變壞左既食物俾人好在第二日無唔舒服,如果有我一陣會同食環署投訴大家去食都要小心啲,呢間野好唔掂
第一次寫食評,真心覺得好差
話說上星期五同男朋友想食糖水
點知一睇個餐牌,得一個豆腐花係用呢隻健康糖,仲要無得外賣

最後男友買了兩碗芝麻糊回家食
回到家食第一啖,唔甜,但無咩芝麻味,但都算不錯
點知再食多兩啖就出事,成碗野係"酸"既
無錯係變左既"酸"
我男友個碗都係變左既
好在第二日無唔舒服,如果有我一陣會同食環署投訴
大家去食都要小心啲,呢間野好唔掂
題外話/補充資料: 門外電視不停講呢隻糖有幾好,點知得一個產品用佢,根本係欺騙顧客入去食
2018-10-12
5 分鐘 (外賣自取)
放工經過附近 諗住搵個地方hea下等食飯,行到店外 見到推介話用稀少糖整糖水 幾有心意於是入去試下店入面環境幾舒服 門口位置有啲玩具比人玩 絕對係同朋友傾計坐下既好地方坐低叫左個豆腐花 好快有得食 豆腐花用木桶裝住 外貌100分,食落口感好滑而且份量好多 加埋有兩種糖俾人揀 幾有心意下次再黎都會再試另外原來小店用緊鐵飲管支持環保值得欣賞 行過堅尼地城既朋友絕對可以一試臨走時見格離枱叫左個朱古力窩夫,賣相都唔錯 問左店員原來果個都係熱賣item之一 下次黎一定會試
而且份量好多 加埋有兩種糖俾人揀 幾有心意
下次再黎都會再試
另外原來小店用緊鐵飲管支持環保
值得欣賞 行過堅尼地城既朋友絕對可以一試

2018-10-11
  • 豆腐花
  • 朱古力窩夫
2018-10-13 210 瀏覽
本身諗住去waffling Beans,點知關左門。所以去左試佢對面間半糖主義 個名聽落幾台式。原來佢係賣甜品同埋糖水既。個環境都唔錯 可以同朋友傾計 又可以玩下遊戲 服務員態度還可以 雖然佢地有好幾款野都賣哂 我地叫左個士多啤梨窩夫share 我地玩左陣遊戲個野食就到啦 賣相唔錯 食落味道可以 性價比唔錯 下次都可以再食另一隻味既窩夫 行過黎都只不過係10-15分鐘距離 平時應該可以過黎睇下書chillout relax下 感覺唔似旺角糖水店
士多啤梨窩夫
8 分鐘 (堂食)