2024-10-17 270 瀏覽
呢間鋪岩哂中意食日本野既香港人!我男朋友就係日本料理忠實FANS,成日係網上都見到好多呢間鋪美食靚靚相, 今日收工時, 一於決定同男友黎CHILL下!呢間居酒屋位於尖沙咀棉登徑8號, 離地鐵站都好近非常方便, 場內環境幹淨整潔。我地叫左雞肉大蔥串, 份量超級多,食落又滿足嘅口感, 食落好JUICY, 一D都唔干身, 好味男朋友同雞過唔去, 所以我地又叫左個燒雞翼同雞骨豬肉腸, 燒雞翼~我中意食~ 啖啖肉既感覺, 大滿足!!係MEUM到見到梅子茶泡飯, 出於好奇, 叫左個黎試, 酸酸地, 幾開胃, 味道幾得意!最後我地再試左呢度既燒白鱔, 燒到外脆內軟, 魚皮香噴噴, 非常YUMMY!
呢間鋪岩哂中意食日本野既香港人!

2024-10-17 239 瀏覽
南亭餐廳的美味之旅今日我哋嚟到南亭餐廳,真係一場味覺盛宴!呢度嘅菜式充滿創意,絕對值得推薦。墨魚香腸!墨魚嘅鮮甜同香腸嘅煙燻味完美融合,口感彈牙又有層次,每一口都帶嚟驚喜。燒鵝肝就係呢度嘅奢華代表。鵝肝被燒得外脆內嫩,入口即化,配埋特製嘅醬汁,濃郁得嚟又唔會過膩,絕對係一個高級享受。燒日本青椒仔清新又開胃。青椒仔經過輕輕燒烤,保留咗原本嘅甜味,仲有微微嘅辛辣,成個口感好清爽,係一道令人放鬆嘅小菜。黑毛豬大蔥呢道菜真係唔可以錯過。黑毛豬肉質特別鮮嫩,配埋香甜嘅大蔥,燒到啱啱好,肉香四溢,豬肉同大蔥結合得天衣無縫,食完真係令人回味無窮。燒豚肉蘆筍健康又美味。鮮嫩嘅豚肉配上脆口嘅蘆筍,兩者嘅味道互相提升!蒜蓉牛油生蠔🦪新鮮生蠔用蒜蓉牛油烤製,香氣四溢,蒜蓉嘅香同牛油嘅濃郁完美融合。總括嚟講,南亭餐廳每一道菜都係心思之作,無論係創意定係味道都令人驚艷。
南亭餐廳的美味之旅

今日我哋嚟到南亭餐廳,真係一場味覺盛宴!
呢度嘅菜式充滿創意,絕對值得推薦。

2024-10-10 206 瀏覽
最近同朋友去左隱世居酒屋【南亭】、因爲朋友之前試過一次覺得CP值高,所以今次就叫埋我一齊去。餐廳主打串燒、而且有好多出面比較少食到既選擇。鷄軟骨:每次去食串燒必點,唔會燒到好乾、外焦內嫩,肉質嫩滑再加軟骨脆口。粟米:濃縮曬粟米既甜味、再加上外層微焦脆、好香炭火味,增加左香氣和口感。蘆筍豬肉卷:蘆筍清甜且口感爽脆,同豬肉既濃郁風味形成鮮明對比,帶黎清新既感覺。外層豬肉經過燒烤後,表面微焦,內部保持嫩滑,而蘆筍則保持脆口,口感層次豐富。墨魚香腸:墨魚汁帶少少海鮮味,燒烤後味道更加突出。同豬肉混合後,香腸口感更加豐富、非常juicy。蒜香安格斯牛柳:牛柳肉質細膩,燒後外層微焦但裏面仍然保持juicy。加上蒜蓉非常香口同牛肉好match。特上厚切牛舌芯:厚切的牛舌芯口感滑嫩而且有嚼勁。燒過之後,牛舌的油脂融化左,增添左肉汁,搭配埋海鹽同黑胡椒、令牛舌風味更加突出。
2024-10-10 194 瀏覽
尖沙咀人氣餐廳,一間可以令你感覺置身於日本的居酒屋,古式日本小店設計,感覺好舒服,好有日本風情主打串燒,亦都係我最鐘意嘅,唔少得要叫返杯清酒🍶特上厚切牛舌芯燒得好靚,口感爽彈,肉味香濃,配搭少少芥末一齊食,好正日本雞肝&雞心雞肝同雞心處理得幾好,冇異味,雞肝粉嫩,味道唔錯。雞心口感都ok~日本雞肉大蔥雞肉嫩滑,有雞味,配上大蔥,好食日本雞皮燒得好脆,冇多餘的肥膏,好好味,送酒一流安格斯牛兩種口味,配洋蔥粒,好惹味。另一款係配牛油,邪惡😂翠玉瓜加咗少少椒鹽燒,已經好好食,清甜juicy芝士年糕軟糯的年糕配上香濃的芝士,口感煙煙韌韌,芝士突出整體嚟講,價錢唔會太貴,味道ok, Cp值高,下次可以再食

主打串燒,亦都係我最鐘意嘅,唔少得要叫返杯清酒🍶

特上厚切牛舌芯
燒得好靚,口感爽彈,肉味香濃,配搭少少芥末一齊食,好正

日本雞肝&雞心

日本雞肉大蔥
雞肉嫩滑,有雞味,配上大蔥,好食

日本雞皮
燒得好脆,冇多餘的肥膏,好好味,送酒一流

安格斯牛
兩種口味,配洋蔥粒,好惹味。另一款係配牛油,邪惡😂

翠玉瓜
加咗少少椒鹽燒,已經好好食,清甜juicy

芝士年糕
軟糯的年糕配上香濃的芝士,口感煙煙韌韌,芝士突出

整體嚟講,價錢唔會太貴,味道ok, Cp值高,下次可以再食
2024-10-09 133 瀏覽
今日去試隱世居酒屋,發現是老字號CP值甚高。黑毛豬大蔥和紫蘇葉豬肉卷這道菜以黑毛豬肉為主料,搭配新鮮的大蔥和紫蘇葉,呈現出鮮美的口感。黑毛豬肉質地細膩,油脂適中,帶有自然的甘甜。大蔥的清香和紫蘇葉的獨特香氣相互交融,增添了層次感,讓人一口接一口,令人驚喜。磯煮鮑魚磯煮鮑魚是經典的海鮮,鮑魚的鮮嫩在慢火煮制中得以完美保留,讓鮑魚吸收湯汁的鮮味,口感滑嫩,彈性十足。墨魚香腸口感獨特。墨魚的鮮味與香腸的香氣相結合,帶來豐富的風味。這道菜會有微微的海味,十分適合作為下酒菜。燒雞翼表皮焦香,肉質多汁。燒烤過程中外脆內嫩,吃上一口,香氣四溢。燒鵝肝燒鵝肝法國料理,質地滑順,香氣濃郁。經過精心烹調的鵝肝,外層微焦,內部則保持柔軟。Today, I tried the hidden Izakaya and found it to be an old establishment with a very high cost-performance ratio.Black Pork with Scallion and Perilla Leaf RollsThis dish features black po
今日去試隱世居酒屋,發現是老字號CP值甚高。

黑毛豬大蔥和紫蘇葉豬肉卷

磯煮鮑魚

墨魚香腸

燒雞翼

燒鵝肝

This dish features black pork as the main ingredient, paired with fresh scallions and perilla leaves, presenting a delicious taste. The black pork has a delicate texture with just the right amount of fat, offering a natural sweetness. The fresh aroma of the scallions and the unique fragrance of the perilla leaves blend together, adding depth and making it hard to stop at just one bite—truly a pleasant surprise.

Simmered Abalone
Simmered abalone is a classic seafood dish where the tenderness of the abalone is perfectly preserved through slow cooking, allowing it to absorb the freshness of the broth. The texture is smooth and elastic.

Squid Sausage
The unique texture of this dish combines the fresh taste of squid with the aroma of sausage, delivering a rich flavor profile. There’s a hint of the sea, making it a perfect accompaniment to drinks.

Grilled Chicken Wings
The chicken wings have a crispy exterior and juicy meat. During the grilling process, they become crunchy on the outside while remaining tender on the inside. One bite releases a burst of aroma.

Grilled Foie Gras
Grilled foie gras is a French delicacy with a smooth texture and rich aroma. The carefully prepared foie gras has a slightly charred exterior while remaining soft inside.
  • 雞翼
今天分享一家隱世居酒屋每道菜品都展現了日本料理的精髓簡單卻充滿風味如果你喜愛日本料理這裡的串燒與燒烤絕對不容錯過〰︎✍🏻💭真心不騙的評價日本青椒串青椒外焦內嫩 保留了青椒的鮮甜與清香經過炭火燒烤後 令青椒的味道更加突出搭配適量的鹽和香料 簡單卻極具風味推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡日本雞皮串 外皮酥脆內裡卻保持著雞皮的油脂 口感豐富雞皮的鮮香配上特製的醬汁推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡燒明太子是一道亮點從來未嘗試過這樣食用明太子經過燒烤處理後 香氣四溢外皮微焦 內裡卻仍然保持著滑嫩的口感推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡燒飯團有三種口味 明太子 三文魚和鰻魚每一種口味都有其獨特的風味明太子口味的飯團帶有微微的辣味三文魚則是鮮香四溢鰻魚的甜醬則為飯團增添了豐富的層次感外層的米飯經過燒烤後 表面酥脆內部卻保持著柔軟推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡日本番薯簡單卻美味的甜品在炭火下烤製 外皮微焦內部卻是軟糯甜美番薯的自然甘甜令人感到舒心作為餐後甜點再合適不過了推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

今天分享一家隱世居酒屋

在炭火下烤製 外皮微焦內部卻是軟糯甜美
番薯的自然甘甜令人感到舒心
作為餐後甜點再合適不過了
2024-10-08
18 分鐘 (堂食)
  • 燒雞皮
2024-10-04 176 瀏覽
南亭串燒,我細細個就聽過呢個名架喇。趁住友人生日,就同佢嚟呢間老字號嘅居酒屋慶生。推介🍅日本蕃茄沙律 - 新鮮嘅開胃前菜,黑醋更突顯番茄嘅鮮味,加埋木魚,口感十足。🫛日本青椒仔 - 最鍾意食日本青椒,特別爽甜,燒過之後甜味更出,唔需要任何調味已經好好味。日本雞皮 - 燒過嘅雞皮好香口煙韌,一啲都唔肥膩,啲油脂已經燒香哂,好啱鍾意食雞皮但驚肥嘅我。日本香蔥豚肉卷 - 香蔥同豚肉好夾,香蔥中和咗豚肉嘅肥膩,食落fresh啲好juicy,個配搭好好!日本雞肝 - 第一次食, 燒香後入口即溶,唔膩,估唔到咁好食!忍唔住encore!友人食得好開心,估唔到cp值咁高,下次我生日都要嚟呢度慶生😆

推介

2024-10-03 174 瀏覽
早排去左一間位於尖沙咀棉登徑既隱世居酒屋🏮餐廳設計以木為主,座位都有隔板,可以同朋友盡情咁傾計,串燒款式亦有好多選擇🍢呢度既CP值都幾高🥢厚切牛舌芯牛舌迷必order!牛舌口感軟腍又煙韌,牛味亦好濃郁,炭火香燒得岩岩好🥢黑毛豬大蔥卷+燒白鱔豚肉既厚薄度岩岩,加埋大蔥超惹味,白鱔肉質夠煙韌🥢栗米上碟果陣都好熱,燒過既粟米特別甜架~好好味🥢白鱔肉質好新鮮同埋好煙韌,仲燒到有少少焦香,勁想食多幾啖!🥢燒豆腐豆腐好香外脆內嫩同埋竟然唔會燒得好乾,仲加左木魚碎,食落好有口感我覺得呢度既食物質素唔錯,服務態度都好好🌟佢地會主動斟水,仲有好多野都想食呀,下次要帶埋Gavin一齊黎食🤓

🥢厚切牛舌芯

🥢黑毛豬大蔥卷+燒白鱔
豚肉既厚薄度岩岩,加埋大蔥超惹味,白鱔肉質夠煙韌

🥢栗米
上碟果陣都好熱,燒過既粟米特別甜架~好好味

🥢白鱔
肉質好新鮮同埋好煙韌,仲燒到有少少焦香,勁想食多幾啖!

🥢燒豆腐

2024-09-20
2024-09-29 145 瀏覽
位於尖沙咀凱譽大廈嘅南亭係一間唔錯嘅日式餐廳 環境清雅舒適 好適合同朋友去食飯😋 佢哋嘅餐牌上有不少日式料理 相信一定可以滿足唔同食客嘅口味.🐷墨魚香腸
呢道墨魚香腸係佢哋的招牌之一 香口彈牙嘅墨魚手打成香腸 配合微咸嘅日式調味 令人一口接一口 停唔到口.🐷明太子雞翼
雞翼肉質鮮嫩 配搭濃郁入味嘅明太子醬汁 香辣味立即喺口腔蔓延開 🤣🤣🤣 皮脆肉嫩😆.🐷蒲燒鰻魚串
呢串鰻魚嘅蒲燒醬汁好香濃 每啖都充滿住日式風味 😏 咬落去 鰻魚Q彈多汁 外表微焦香.🐷燒大蝦
大蝦鮮甜彈牙 烤得正好冇乾澀 蝦肉飽滿彈牙 加上一點點調味😋岩岩好.南亭 (尖沙咀)
📍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下9號舖.#吃貨日常#香港#日式料理#燒烤#壽司#尖沙咀#九龍美食#hkfoodie #foodiehk #尖沙咀好去處
🐷墨魚香腸

🐷明太子雞翼

🐷蒲燒鰻魚串

🐷燒大蝦

南亭 (尖沙咀)
📍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下9號舖
2024-09-23 127 瀏覽
真係好耐無食串燒!最中意串燒無論自己獨食、還是同朋友都咁適合!朋友介紹過呢間位於棉登徑嘅「南亭 (凱譽) 」比我,話串燒高質一定要試吓!但呢排放工時間唔定,所以呢晚放工決定自己去食!呢間老字號爐端燒居酒堅環境由門面到內裡都有feel,仲好熱鬧!我點咗5樣野:燒白鱔、特上厚切牛舌心、燒雞皮、香辣羊肉串同燒雞軟骨。🍢燒白鱔 - 鹽燒白鱔烤得表面金黃,香脆中帶有焦香,鱔肉肥美爽彈~ 🍢特上厚切牛舌心 - 即牛舌嘅中心部分,烤得恰到好處,唔會乾身;嫩中帶爽,肉汁香甜~🍢燒雞皮 - 口感帶脆又煙韌,咀嚼下嗰樣獨特嘅雞油味好香;🍢香辣羊肉串 - 羊肉油脂豐富、羶味唔強烈,個人覺得羊肉始終有少少羶味先好食,加上辣味好開胃;🍢燒雞軟骨 -燒得恰好, 唔會太硬,粒粒香脆爽口,連住少少雞肉好味道~ 下次同friend再嚟食多啲串燒先!

🍢燒雞皮 - 口感帶脆又煙韌,咀嚼下嗰樣獨特嘅雞油味好香;

下次同friend再嚟食多啲串燒先!
2024-09-22
🍢🍢尖沙咀棉登徑原來有間咁有日本特色既居酒屋, 無得飛日本可以過黎止止癮呢度裝修似哂日本, 令人有種錯覺好似去左旅行放鬆緊呢MENU有好多選擇呀,菜式好多,而且好多都好吸引, 同埋好岩飲返杯開心下🤩🤩!🐂牛舌芯 好有炭火香味, 外脆焦香味, 食落又內軟真係好過癮🍽️燒雞翼 “燒雞翼我鐘意食” ~ 唔洗解釋必食啦~ 雞皮燒到好香,雞翼入邊好juice🥢燒豆腐  特別鐘意佢面頭加左木魚碎 豆腐唔會好乾仲有水份🌽栗米 燒過既栗米特別甜呢! 食既時候小心熱🥬鮮野菜 因為想食返多D菜, 嗌左呢個, 有椰菜好甜的, 可以清新一下, 唔錯既配搭🥭🍨芒果雪糕糯米糍  最後既甜品, 雖然係現成貨, 但有得食就好滿足啦

呢度裝修似哂日本, 令人有種錯覺好似去左旅行放鬆緊呢

🥢燒豆腐  特別鐘意佢面頭加左木魚碎 豆腐唔會好乾仲有水份

🌽栗米 燒過既栗米特別甜呢! 食既時候小心熱

2024-09-06
2024-09-20 108 瀏覽
第一次食南亭係喺中環,當時係去朋友生日,食完之後真係一試難忘,覺得所有嘢都燒得勁好食,奈何喺香港島嗰邊唔係成日食到,不過最近就比我發覺原來尖沙咀都有分店,所以今日收工之後特登約朋友過去,食完之後真係勁開心,食物質素好高,同我記憶中嘅一樣。我覺得今日最出色嘅就係以下呢幾樣:青椒仔燒得剛剛好,食落有少少脆,但係亦都保持到應有嘅香味。我地都有加追點多左一份因為真係會食上癮。另外一樣令我感到好驚喜嘅就係三文魚茶泡飯。呢個好特別,除咗有魚油香之外,更加有茶葉香,加埋來食真係覺得又健康又好味。日本香蔥豚肉係日本居酒屋必點嘅產品,呢到都整到好Juicy,絕對有日本嘅quality。香辣羊肉串燒得夠香口,羊肉唔會有show味,連朋友都話好食。芝士年糕真係童年嘅回憶,燒到入面流心咁樣,超正!整體嚟講,覺得呢間餐廳嘅服務員嘅服務態度都好好,以後一定會繼續嚟

2024-09-17 88 瀏覽
南亭 (凱譽) (尖沙咀)尖沙咀棉登徑8號凱譽地下9號舖好耐冇外出搵食今日慶祝媽媽生日一家人去尖咀食正嘢呢間隱世居酒屋喺棉登徑串燒款式好多🍢🍘🥓🍖海鮮蔬菜牛羊一品燒物花多眼亂🥩燒半熟和牛片燒到半熟粉红色好juicy 😍入口即化必點之選🙌🏻🍴燒雞翼外皮卜卜脆入面D肉滑嘟嘟仲有汁添呀🥹配埋椒鹽最好味🫘燒豆腐豆腐有好濃既豆味滑到好似食緊豆腐花咁加埋木魚絲超級正🫰🍤雞皮蝦大業卷呢款夠特別冇諗過雞皮同蝦咁match隻蝦超大雞皮又香又脆💋食落唔會成口油🍢黑毛豬大葱半肥瘦豬腩肉🥓配上大蔥不會油膩食多幾串都仲得🫶食物質素相當高👍服務態度非常好👍👍值得回頭😻😻#尖沙咀美食#棉登徑 #隱世居酒屋
南亭 (凱譽) (尖沙咀)
尖沙咀棉登徑8號凱譽地下9號舖

#隱世居酒屋
串燒
串燒
2024-09-13 90 瀏覽
呢間不為人知嘅日式居酒屋,開咗接近20年,主打不同肉類同海鮮製作而成嘅串燒同燒物。點咗幾款燒物試吓,味道同賣相都唔錯。🍢翠玉瓜口感爽脆又多汁😙🍢香辣羊肉串唔鍾意食羊嘅我都愛上呢個羊肉串,羊肉新鮮完全冇騷味,配上孜然粉胡椒粉🧂調味料,真係幾惹味🫢。🍢燒白鱔肉質新鮮,燒到好煙韌,外面嗰層個皮燒到小小焦香。🍢羊扒食完個完全覺得幾好,所以點埋個羊扒試吓,口感啖啖肉,肉質鮮嫩,燒嘅火候控制到剛剛好。

🍢翠玉瓜口感爽脆又多汁😙

🍢香辣羊肉串

🍢燒白鱔
肉質新鮮,燒到好煙韌,外面嗰層個皮燒到小小焦香。

🍢羊扒

2024-09-05 82 瀏覽
今日同老公二人世界佢帶左我去一間喺尖沙咀棉登徑既隱世居酒屋試入到去覺得環境幾好之後我去睇餐牌我哋叫咗個頂級牛小排二人餐食⭐️和風蕃茄沙律好新鮮,好Fresh一個好開胃嘅前菜⭐️頂級牛小排煮得啱啱好,唔會過老⭐️厚切牛舌芯呢個係我嘅最愛燒得好香,好好食⭐️燒日本刺身帶子好鮮甜,食完一粒好想快啲食吓一粒⭐️蘆筍豬肉卷正正常常都幾好食⭐️月貝免治雞肉棒燒得好香,如果我個仔嚟食肯定自己都食一串⭐️燒豆腐好滑,又係燒得好香⭐️三文魚茶泡飯我同老公都一定有澱粉質落肚食到最尾有個泡飯食好正好在老公帶我黎食唔係嘅話,我都唔知有家居酒屋係到佢CP值都幾高下次再帶阿仔嚟試吓!📍南亭 (凱譽)地址: 尖沙咀棉登徑8號凱譽地下9號舖#尖沙咀 #棉登徑 #隱世居酒屋 #二人世界 #和風蕃茄沙律 #頂級牛小排 #厚切牛舌芯 #燒日本刺身帶子 #蘆筍豬肉卷 #月貝免治雞肉棒 #燒豆腐 #三文魚茶泡飯 #CP值高 #居酒屋 #香港美食 #美食分享
今日同老公二人世界
佢帶左我去一間喺尖沙咀棉登徑既隱世居酒屋試

入到去覺得環境幾好
之後我去睇餐牌
我哋叫咗個頂級牛小排二人餐食

⭐️和風蕃茄沙律
好新鮮,好Fresh
一個好開胃嘅前菜

⭐️頂級牛小排
煮得啱啱好,唔會過老

⭐️厚切牛舌芯
呢個係我嘅最愛
燒得好香,好好食

⭐️燒日本刺身帶子
好鮮甜,食完一粒好想快啲食吓一粒

⭐️蘆筍豬肉卷
正正常常都幾好食

⭐️月貝免治雞肉棒
燒得好香,如果我個仔嚟食
肯定自己都食一串

⭐️燒豆腐
好滑,又係燒得好香

⭐️三文魚茶泡飯
我同老公都一定有澱粉質落肚
食到最尾有個泡飯食好正

好在老公帶我黎食
唔係嘅話,我都唔知有家居酒屋係到
佢CP值都幾高
下次再帶阿仔嚟試吓!

📍南亭 (凱譽)
地址: 尖沙咀棉登徑8號凱譽地下9號舖