2024-09-09 239 瀏覽
食過幾次南北小聚總覺得菜式比較”求其”, 但因地點方便,耐唔耐求其食下也無妨。今次又係求其叫咗金湯酸菜牛。一上來,已經覺得唔對路:湯上漂浮一層泡沫? 湯好似白水,下面的娃娃菜更是「入口即化」?!仲有一陣並非酸菜啲酸味!如果大家食過幾日前的隔夜餸(蔬菜類)應該明白我講乜。話說,我係週一中午去食,呢間餐廳週日係唔營業,咁大家估下呢碗金湯酸菜係隔咗幾多夜?
2024-07-17 387 瀏覽
不錯嘅川菜,中菜晚餐因為上環熟食市場暫時關閉所以好隨意咁揀左間中菜當晚叫左晚餐孖寶 有2個飯送<酸菜魚>上菜時魚肉仲係好鮮嫩,驚喜嘅味道跳調得幾好, 酸辣度適中,酸味係黎自酸菜而唔係夾硬加酸調味,魚亦都唔會咸同太油<上湯翡翠苗> 味道不錯,可能有酸菜魚 ,味道有少少偏淡,份量好足,可惜呢加唔係翡翠苗季節,菜苗偏老<豆腐蒸帶子>比起川菜 ,呢碟似係住家菜嘅味道,豆腐好滑,帶子雖然唔係最靚最新鮮,但係成碟餸整體唔錯,係一碟好送飯嘅餸
不錯嘅川菜,中菜晚餐
因為上環熟食市場暫時關閉
所以好隨意咁揀左間中菜
當晚叫左晚餐孖寶 有2個飯送

<酸菜魚>

<上湯翡翠苗>

<豆腐蒸帶子>

2024-04-29 406 瀏覽
甜不甜,咸不咸,不会做菜不要做,别来恶心人;这辈子没吃过这么难吃的饭和菜,感觉没有放料;这家店的存在就是祸害普罗大众,酸菜鱼没有味道,汤就像清汤,给爷整吐啦;现炒的菜硬生生做出了一只菜的味道,建议去老长沙、十二味、书香门第学习一下!!!
2024-04-29
60 分鐘 (外賣自取)
2023-12-22 695 瀏覽
啲碟到嘅時候,我心諗呢間食肆真係貼地得嚟又唔舍得我哋餓肚子。要講起干撈粉絲同龍躉,份量真係相當足夠,每啖龍躉食落肉嫩得滑,粉絲吸滿咗汁液,嚟到一個重口味愛好者都會鬆一口氣咁滿意嘅平衡。😋同埋,提下雲吞雞砂鍋,熱辣辣送上,雲吞真係大得過分,一啖入口即刻感受到好飽滿嘅肉餡,雞肉嘅鮮味同湯底融合得好自然,食得出嚟料係實在嘅。🍲至於呢個「上簽海山骨」,排骨同鍋巴都好香,不過就真係少少乾,食完喉嚨有啲渴,啲朋友都同意有條款汁醬潤濕啲嘅話就更加無得輸。🍖我嘅最愛,無非就係呢四小盆嘅江南小菜,醬鴨味道最正,茄子、肴肉同海蜇都棒棒噠,整體食落充滿層次感,咸香適中,都市比較地道嘅食味。總結,今次嚟到呢間,感覺真係又滿足又值得,食物質素同服務都算係上乘。下回嚟呢度,我又要食返佢哋嘅早餐,真係期待喇!👍

2023-12-11 1001 瀏覽
【中西區】【南北小聚】之前去信德中心對面食印度菜,都好好食。咁樣發現咗干諾道中近上環嗰邊原來都有啲餐廳,唔係間間都係嗰啲貴價酒樓,有啲都係我呢啲窮鬼食得起嘅嘢。之前一味淨係睇內街嗰邊有咩食,好少望返出嚟出面,錯過咗啲嘢。之前已經講過樓上舖嘅印度嘢,今次就講佢樓下一間叫「南北小聚」嘅餐廳。初初見佢好似好富麗堂皇,懶係有氣派咁,以為係好貴嗰啲餐廳就直接 skip 咗。行近望真啲先發覺佢原來係好似貳號冰室咁嗰啲裝修,價錢亦唔算貴。我喺下晝時間去,叫佢哋啲「下午茶套餐精選」就算,平啲吖嘛。叫咗個 $50 嘅「金湯酸菜魚」,可以選配「四川擔擔麵」,正喎。本身我驚會好辣,問侍應啲擔擔麵會唔會好辣,佢話唔會喎,仲講話:「唔辣架!」但我明明就見到佢 menu 有隻辣椒喺啲字旁邊,算啦,叫嚟食!又真係唔多辣,我都食到,正。而個酸菜魚都 okay,五十蚊仲有飯麵真係冇得要求再多了。加 $3 飲「凍奶茶」之後就係 $53 埋單,個人覺得都係幾抵食嘅選擇。。。(地址:上環干諾道中138號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instaf

(地址:上環干諾道中138號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #上環 #南北小聚 #金湯酸菜魚 #下午茶 #下午茶套餐精選 #四川擔擔麵 #凍奶茶 #1am1194 #1ambackup
2023-10-24
2023-10-07 810 瀏覽
最鐘意夜晚係到家庭聚會,人少又有圓枱,十分理想。6個人叫4人餐加兩個餸。4人餐 - 酸菜龍躉 - 唔辣,唔夠酸但味道可以,寬粉有口感,不過應該唔係龍躉。Wasabi萵苣,我的最愛醉雞唔夠酒味,但雞夠滑農家小炒,好有鑊氣酸辣海哲頭,好正又開胃豉汁蒸帶子豆腐,好送飯酸梅一字骨,正海皇炒飯,我太飽無食,佢地話正砂鍋雲吞雞,啲雲吞比人食晒,試唔到,啲雞有啲鞋,個湯好正玫瑰冰粉,my favorite 佢地仲好好人幫我地雪蛋糕又影相,服務一流。
最鐘意夜晚係到家庭聚會,人少又有圓枱,十分理想。
6個人叫4人餐加兩個餸。
4人餐 -
Wasabi萵苣,我的最愛
醉雞唔夠酒味,但雞夠滑
農家小炒,好有鑊氣
酸辣海哲頭,好正又開胃
豉汁蒸帶子豆腐,好送飯
酸梅一字骨,正
海皇炒飯,我太飽無食,佢地話正
砂鍋雲吞雞,啲雲吞比人食晒,試唔到,啲雞有啲鞋,個湯好正
玫瑰冰粉,my favorite
佢地仲好好人幫我地雪蛋糕又影相,服務一流。
酸菜魚
2023-10-06
慶祝紀念
生日
酸菜魚
  • 涼拌萵笋絲
因為平時係中上環返工,咁有時候平時食開嘅餐廳食到有啲厭,咁就係時候要發掘下啲新餐廳,咁啱就比我發現咗呢一間主要係食川菜嘅茶餐廳款式唔少,不過一般都係辣嘅,如果唔食辣嘅朋友可以選擇嘅款式比較少台灣三杯雞 $50 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟雖然這道菜入面有唔少辣椒,但係食落一啲都唔辣好惹味,而且他炒得好乾身,所有醬汁都被食材吸收晒,但是雞肉份量比較少,很多都是配料,而且醬油味偏重,食得多容易覺得鹹;上海麵就正常水準,份量不少天府水煮牛肉 $50 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟這個辣度大約有三哥五小辣左右,如果唔係太食辣但又想試吓的朋友,可以叫菜飯或者上海麵配埋一齊食,中和辣度,牛肉唔會太韌咬唔開,不過同樣和三杯雞一樣都是配料比肉多,不過咁樣嘅價錢係中上環來講,這樣的比例都係正常嘅,而且除咗芽菜之外,仲有不少薯粉,所以主食可以叫其他,咁樣就可以一次試兩種口味擔擔麵一啲都唔辣,反而幾香花生味,不過我就覺得可以再杰身一點,依家水咗少少,唔太掛湯奶茶飲落都算香滑,但都係茶餐廳水準,冇咩特別如果係中上環一帶返工,諗唔到食咩嘅時候都可以試吓,但真係唔值得刻意去食以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅

台灣三杯雞 $50 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

天府水煮牛肉 $50 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

奶茶

飲落都算香滑,但都係茶餐廳水準,冇咩特別

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

第一次同同事黎食lunch, 價格同質素相符,不過不失。公司另一同事叫我地幫手買外賣,於是接近食完便落order。落完單後見到冇比折,當姐姐攞外賣到我們枱時便同姐姐提出,佢叫我地同櫃枱收銀講而我地張枱正正收銀前面,於是我地便到櫃枱付款。講完佢話咁樣唔叫外賣自取,所以冇9折。What??? 我地同佢講,我地而家同自取有咩分別?單據上面寫左外賣喎,仲有收外賣錢喎?咁點會冇折呢?佢話呢d叫堂食外賣,唔叫自取外賣,再問多2問,收銀直頭攞$10連單扔比我地仲趕我地走。自問地道香港人從未聽過,呢d呃人手法真係層出不窮,可能就係冇加1,所以咁嘅服務態度啦! 奉勸大家如果要試,就所有野問清楚!
第一次同同事黎食lunch, 價格同質素相符,不過不失。
午餐
2023-01-03 1221 瀏覽
咁arm 今日係附近做野 收早左d 見到佢地tea set menu 好吸引有一個主食 可跟白飯/菜飯/擔擔麵/淨湯麵連飲品自己order 左個酸菜魚配菜飯黎到相當足料魚片都有8-9片湯內仲要娃娃菜同芽菜做配料個魚都好滑 湯底都夠哂味個飯又好過平時茶餐廳好硬身果隻米以50蚊黎講呢碗野一定值100分同埋下午茶黎講 本身諗住會細細份但實際都足午餐份量~如果中式茶餐唔啱食 餐廳另外都仲有港式茶餐供應下次都要再黎試下個擔擔麵至得
咁arm 今日係附近做野 收早左d

個飯又好過平時茶餐廳好硬身果隻米
以50蚊黎講
呢碗野一定值100分

同埋下午茶黎講 本身諗住會細細份
但實際都足午餐份量~

如果中式茶餐唔啱食 餐廳另外都仲有港式茶餐供應

下次都要再黎試下個擔擔麵至得

2021-10-25 3251 瀏覽
中午去左公司樓下既川菜南北小聚共進午餐,點左份水煮魚同埋酸菜魚,兩個既湯底都好濃郁且鮮甜,但係就犯左最普遍既弊病,啲魚冇味,呢點係唯一婉惜既地方。因為撤除呢一樣,佢既份量非常豐富、魚塊非常多,配料亦充足,只係缺魚既質量。除此之外,我地特登點多一份蒜泥白肉黎試試佢既質量,發現佢個醬料都幾香幾有味,但啲肉反而就冇咩味,同埋有啲硬。另外,十二點九前埋單離開,仲可以享有85折!兩個食左$170,到最後只係比$140左右,即係人均消費只係$70蚊左右,非常抵!

2021-10-25
5 分鐘 (堂食)
今晚放工後同好朋友食個快飯。我第一次到臨次餐廳就覺得佢地D一人晚餐十分吸引。我的好朋友食水煮魚,我就食水煮牛。沒想到這間餐廳的水準也不錯!水煮牛很好吃!麻麻辣辣,麻辣湯底十分野味,薯粉和豆芽配白飯好好味!價錢十分合理。一定會再光顧!😋😋😋😋Came here with my friend to grab dinner. Both of us felt like having Sichuan spicy beef and fish. This place has a variety of one person dinner set menu items and the price is very reasonable. Spicy beef was extremely flavorful and it went so well with Chinese rice.

水煮牛
2021-09-30
水煮牛
2021-09-29 1113 瀏覽
每人最低消費$50太唔合理食物味道一般,午飯時間就是這樣質素,應該不會再來幫襯。午飯沒有任何優惠,除非12:45前離座就有八五折。卡位附近有部滴水嘅冷氣機,午飯嘅時候有冷水滴到身上。
每人最低消費$50太唔合理
2021-09-29
午餐
2021-08-18 1237 瀏覽
因為我自己平時好小黎上環呢邊~不過咁啱今日探朋友就去開呢一頭我個朋友又好鍾意食上海嘢既,佢就推介我地食呢間~咁我哋一行幾人就決定試咗呢間啦~食完之後覺得個味道都幾啱我哋,不過今次臨急臨忙就冇乜點影相,而且又掛住同班朋友傾計,有機會下次再黎~
因為我自己平時好小黎上環呢邊~
不過咁啱今日探朋友就去開呢一頭

食完之後覺得個味道都幾啱我哋,
2021-07-31
2021-06-05 1514 瀏覽
#breakfastforlunch, #cheapest, #sheungwan, #茶餐廳a very spacious restaurant and the clean vibe keeps me coming back again and again. they used to have a lot of set to choose, now they do mix and match.. give a lot of flexibility.I personally like their breakfast more than their lunch... might see my another review on their lunch... still not bad though

coffee milk tea with less milk
fried eggs with toast
noodles soup with ham
2021-06-02
$30 (早餐)
fried eggs with toast
noodles soup with ham
間中來這店吃,早餐雖則是千篇一律,但有心的店总有有心的菜式,例如這店有兩款早餐是必吃的,一是生滾老薑豬潤通粉,一是生滾老薑牛肉通粉,都很熱很好味,生滾出來的就是不同。今天來午餐,看看餐牌,有單人羊腩煲套餐,單人而且是午市套餐,有羊腩煲吃,那種喜出望外的感覺,真是不言而諭。羊腩帶骨本不應該,但考慮到才賣 98元連白反及熱飲,ok無投訴,份量好足,羊肉有約8件,很軟熟,若多点肥更好,汁味偏濃,淡点好些,煲雖不是燒着的但熱度夠。這家店另一好吃是酸菜魚,即叫即做,份量很大,那種麻,那種辣,超超正。总體這店無論是早餐,午餐,晚餐也不錯的,茶餐廳價錢,菜館食物質素。