2024-05-09 578 瀏覽
食完飯睇完戲,最仲要的環節黎啦…衝去食甜品,今次呢間想試好耐。係食梳乎厘,行到去見到原來係做外賣,正想調頭走,好彩靚仔老闆話可以坐低食,有2個坐位。我點左個櫻花 梳乎厘,我朋友點左個開心果個櫻花食落好有去日本的感覺,個開心果係老闆介紹都好食,但我會較喜愛櫻花口味。下次路過黃埔試埋其他甜品先
我點左個櫻花 梳乎厘,我朋友點左個開心果
下次路過黃埔試埋其他甜品
櫻花 梳乎厘
開心果 梳乎厘
櫻花 梳乎厘
開心果 梳乎厘
2024-03-13 683 瀏覽
喺黃浦睇完戲, 去咗呢間小店度食梳乎厘。間店店面不大, 店內就只有放置咗一張小枱可供堂食。我order咗一份焦糖花生梳乎厘($45),見店員即叫即製。價錢相比其他cafe來講算合理。整梳乎厘材料其實相當簡單又便宜,主要都係食功夫和人工錢。梳乎厘做得算高挺,上面舖滿忌廉焦糖花生碎。輕輕𠝹開, 夠鬆軟,內裏濕潤。 入口即溶, 但蛋味未夠濃香,口感軟綿, 充滿空氣感,算做得不錯。呢個價錢亦算抵食,整份食晒都好飽。

焦糖花生梳乎厘

2024-02-16 631 瀏覽
南山梳乎厘價錢💲: $50好味程度😋: 2/5服務🍴: 4/5 (紅磡店的服務唔錯)環境🗾: /性價比🥢: 4/5回頭率😚: 1/5-上一篇講過好食的pancake,今次就要講下一間好多人都去又覺得抵食的souffle。係openrice上面基本上係清一色好評,但個人試完就….-❌焦糖花生梳乎厘。呢個pancake好震得,望落都好正常。但佢個質感就係問題‼️係超削,一堆泡,好似未熟咁。一啲口感都冇,入口就化晒🤯完全唔知自己食緊咩。小小pancake的鬆軟都稱唔上。-味道上所謂的花生其實只係原味+焦糖醬+花生粒🫠 我expect係花生醬咁…個奶蓋無咩味道,得個甜字。焦糖醬都係甜。pancake本體無🥚味,係一堆蛋白泡😂 呢個價錢已經唔係抵的問題了。
南山梳乎厘
價錢💲: $50
好味程度😋: 2/5
服務🍴: 4/5 (紅磡店的服務唔錯)
環境🗾: /
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 1/5

2024-02-04 619 瀏覽
聽說好出名的南山梳乎厘,幾年前已想到深水埗一試,結果兜兜轉轉,乘著看演唱會之名,而有機會來到他們的紅磡分店。梳乎厘口味有很多,點了招牌的海鹽芝士味。店舖雖然主力做外賣生意,但也設有一張小桌子,供食客堂食之用。梳乎厘fluffy,入口有蛋香味。淋在面上的海鹽芝士醬是他們自家製,份量非常多。味道鹹香,感覺和平時茶飲店的芝士奶蓋相似。不過略嫌芝士醬有點多,蓋過了梳乎厘的蛋香,而且食到最後幾口也有點膩感。

梳乎厘口味有很多,點了招牌的海鹽芝士味
海鹽芝士梳乎厘
海鹽芝士梳乎厘

梳乎厘fluffy,入口有蛋香味
2024-02-03
下午茶
南山梳乎厘開到黎黃埔~如果唔想等,可以先打電話落單,去到就攞得,不過真係要快d食🤣梳乎厘唔擺得太耐,不過小店都有數個堂食位,可能要等一陣位口味都幾多,有榴槤、開心果、焦糖花生、海鹽芝士等,價錢約$45份,除左梳乎厘,都仲有自家糖水😬🌟海鹽芝士梳乎厘|$45包裝幾好,攞到返屋企都冇變形,梳乎厘冇凹陷或者倒塌👍🏻食第一啖蛋香味幾足,口感輕盈鬆軟,面層好似芝士奶蓋,好厚身,好正🤤仲有餅乾碎碎幾有口感

🌟海鹽芝士梳乎厘|$45

2024-01-11
5 分鐘 (外賣自取)
2023-12-12 498 瀏覽
喺黃埔經過見到呢間新開嘅梳乎厘班戟🥞見到勁多口味超吸引( ˘ ³˘)♥︎即刻試!當日梳乎厘即叫即整,感覺非常新鮮!(網上見到有人話係整定?唔肯定😅)班戟空氣感十足,口感輕盈♡´・ᴗ・`♡私心超喜歡海鹽芝士味($45),奶蓋份量超足!略嫌朱古力味($45)較普通,味道再香濃啲就好👅📍南山梳乎厘 @souffle_namshan紅磡民泰街19-23號地下1號舖#BELLYwongs_whampoa #BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_sweets
喺黃埔經過見到呢間新開嘅梳乎厘班戟🥞
見到勁多口味超吸引( ˘ ³˘)♥︎即刻試!
當日梳乎厘即叫即整,感覺非常新鮮!
(網上見到有人話係整定?唔肯定😅)
班戟空氣感十足,口感輕盈♡´・ᴗ・`♡
私心超喜歡海鹽芝士味($45),奶蓋份量超足!
略嫌朱古力味($45)較普通,味道再香濃啲就好👅

📍南山梳乎厘 @souffle_namshan