餐廳: 南角
資訊:

2024-11-20 84 瀏覽
時地人食飲食評又黎啦!時: 早餐店甘,八點開,正到呢地:環境好台,好文青,不錯,又不會太吵,衛生,雖然九龍城塞甘舊區,但一啲都唔污糟,仲要用典型後巷廁所位,佢都有裝修下,不會覺得不清潔,讚架人:我呢啲多嘢問openrice 食評渣渣人,櫃台好有禮物,cute食:早餐。。。。。unlike ,有機會中午黎試有名腐乳帶子意飲:齋飲左杯貴飲,雪糕椰啡,但一兩個月飲一杯,可接受評價:用黎寫文、温習、文青下,不錯,但不要黎傾生意,一嘈就壞了。最後,唔好以為一定有開心果巴克斯,呢期都無。但是去荃灣吃了,下次荃灣區食巴克斯,再寫!!!!!
時地人食飲食評又黎啦!

時: 早餐店甘,八點開,正到呢

地:環境好台,好文青,不錯,又不會太吵,
飲:齋飲左杯貴飲,雪糕椰啡,但一兩個月飲一杯,可接受

椰啡(只有凍)
椰啡(只有凍)
2024-11-01 582 瀏覽
一入鋪頭都幾迫的, 鋪頭唔大, 佢dinner menu 無優惠, 都要百幾蚊唔包飲品, 我哋叫左pasta , 樣係幾靚, 碟都好靚, 低份量真係少, 如果一人只食一碟真係唔夠飽囉。 水要自己出去拎的, 意粉佢有個腐乳意粉係幾特別,真係好大陣腐乳味, 佢仲加咗啲忌廉, 然後帶子都幾大粒嘅,但份量真係好少, 我自己就食唔飽啦。 然後叫咗個飲品同甜品都要另外再加錢嘅, 兩個人埋單都要四百幾蚊, 如果Cafe黎講可以有其他選擇,起碼會揀揀分量多啲價錢平啲嘅
2024-10-10 909 瀏覽
꧁ 𝗡𝗮𝗻 𝗞𝗼𝗸 南角 ꧂ 📍 Hong Kong | Kowloon City地址:九龍城南角道3號地下3號舖好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗……………………………………………………………….星期日出左九龍城食個靚brunch,係openrice 碌到呢間cafe幾靚咁🤭D 野食又唔係幾heavy,所以去左食🥰<Authentic Greek Yogurt > $78 - (🤤:4.5/5)小編好中意食greek yogurt😆仲要份量都幾多!所以一上碟就好興奮!yogurt 上鋪左滿滿的granola、香蕉、桃同埋藍莓🤤加埋蜂蜜中和返greek yogurt既酸,perfecto!🤣🥰<Veggie Brekkie > $98 - (🤤:4.5/5)呢個原來都有好多野食,有炒蛋、yogurt、烤南瓜、蕃茄、沙律菜同sourdough ,sourdough 上有好大舊cheese!!呢個都好yum yum😋
꧁ 𝗡𝗮𝗻 𝗞𝗼𝗸 南角 ꧂

📍 Hong Kong | Kowloon City
地址:九龍城南角道3號地下3號舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

……………………………………………………………….

2024-10-09 681 瀏覽
南角位於宋皇臺地鐵B2出口、1分鐘的距離!茶室感覺很悠閒、輕鬆、也帶一點台灣格調的設計。餐牌款式不多、主要是飲咖啡、茶、紅酒白酒等!食物呢、多士、蛋糕、雪糕、下午茶☕️的好據點!點了一份沙律、一份法式多士、開心果蛋糕!蛋糕芝士味濃厚、多士軟滑鬆化!
2024-08-13 1698 瀏覽
此Cafe將二戰前唐樓活化而成,見到保留了窗花、牌匾「怡順榮」、鐵閘等部分珍貴舊物,在裏面食嘢特別感覺文青,支持歷史文化與現代餐廳融洽。而餐廳廚房已開放式形式,不會有油煙味,環境舒適。 戶外有枱,可以帶埋寵物一齊。我叫了忌廉腐乳醬北海道帶子闊麵,腐乳配搭忌廉出奇地夾,又香而又不會過鹹的醬汁,真的很出色的特色菜。另外我還叫了斑蘭椰,班蘭的淡淡香氣糅合咖啡及椰奶,彎彎的杯設計配上面一個椰子雪糕,既打卡又好食。
而餐廳廚房已開放式形式,不會有油煙味,環境舒適。
戶外有枱,可以帶埋寵物一齊。

2024-07-21
  • 斑蘭椰啡
  • 忌廉腐乳醬北海道帶子闊條麵
  • 早午餐
忌廉腐乳醬帶子闊麵$138腐乳加埋忌廉 味道做到啱啱好 平時唔食腐乳我都接受到陣味係我第一次 唔怪得係餐廳推薦之一❤️煙三文魚羽衣甘藍沙律$88不過不失 就係平時沙律水準沖繩黑糖豆花飲$52味道唔錯 感覺就好似係黑糖布丁奶茶咁不過用咗豆腐同埋豆奶成件事再清新D法式煎多士$78超級好味!!極力推薦😋麵包做到好鬆軟,外脆內軟唯一可惜嘅係份量有啲少,唔夠喉😆開心果芝士蛋糕呢個係是日精選蛋糕,要問職員🙈呢個蛋糕有啲失望好重芝士味,所以蛋糕比較酸基本上係食唔到任何開心果嘅味道🥲熱情果梳打$46鹹檸檬梳打$46味道唔錯 其實就係熱情果/鹹柑桔加咗梳打水
忌廉腐乳醬帶子闊麵$138

不過用咗豆腐同埋豆奶
成件事再清新D

法式煎多士$78
超級好味!!極力推薦😋
麵包做到好鬆軟,外脆內軟
唯一可惜嘅係份量有啲少,唔夠喉😆

開心果芝士蛋糕
呢個係是日精選蛋糕,要問職員🙈
呢個蛋糕有啲失望
好重芝士味,所以蛋糕比較酸
基本上係食唔到任何開心果嘅味道🥲

熱情果梳打$46
鹹檸檬梳打$46
味道唔錯 其實就係熱情果/鹹柑桔加咗梳打水

📍九龍城區發掘咖啡店! 向來喜好帶點懷舊復古風嘅咖啡店 位於南角道一幢戰前歷史建築 活化成咖啡店後 門口依然保留舊式鐵閘及通花鐵枝裝飾 配上舊式擺設 新舊融合嘅感覺做得相當好~🌀 忌廉腐乳醬帶子闊麵個人不愛腐乳 但出奇地好接受到呢款意大利麵🙈 腐乳醬充滿鹹香 代替咗芝士🫣 醬汁creamy亦相當掛麵 味道十分濃郁! 表面仲灑上少許櫻花蝦提升鮮味 帶子屬於刺身帶子 口感滑溜 呢個意粉係幾有驚喜🤤❤️🌀 泰式冬陰大蝦幼意麵捲得好靚😻 冬陰功汁蕃茄味頗重 微酸帶辣 好開胃同惹味! 大蝦都有成4隻 不過幼意麵口感不及闊條麵煙韌🌀 班蘭椰啡 & Coconut Espresso Dirty 咖啡質素很不錯 多款特色飲品🙋🏻‍♀️ 班蘭椰啡以班蘭葉作裝飾 加入底層咖啡 再配上椰奶及椰子雪糕 班蘭味不重 但椰子味超濃烈~ Dirty 漸層明顯 椰子味依然超突出! 超值得在訪 處處都係打卡位! 食品質素有驚喜 唔差喎~
📍

🌀 忌廉腐乳醬帶子闊麵

🌀 泰式冬陰大蝦幼意麵

超值得在訪 處處都係打卡位! 食品質素有驚喜 唔差喎~
  • 忌廉腐乳醬北海道帶子闊條麵
2024-06-07 2155 瀏覽
話晒自己都係港島人,好少會過海去搵啲 cafe 黎食下。但朋友話好推介而間係九龍城嘅cafe,咁今日就黎睇下佢咩料!!而間小店係地鐵站附近,行過去唔洗10分鐘非常方便。一開始見到間鋪外面已經排左7-8個人等緊,當初已經諗住放棄,但朋友叫我要堅持,因為而間cafe真係好值得...等!!野食方面我就叫左個早午餐。入面嘅料非常豐富,份量亦都好足,所有野都中規中矩唔會各自搶左唔係食材嘅存在感,成件事配搭得好好。最正嘅係佢個sourdough面包,軟腍腍食落去唔會好難咬開,配埋啲比感重口味嘅食物例如bacon同smoked salmon一齊食簡直係絕配。我朋友就叫左個sourdough面包上面加d新鮮嘅生果,個嗰覺得唔太特別,可能因為生果配sourdough唔太係我杯茶?...飲野我就叫左我嘅favourite - soda cofee, 但今次係比較特別少少,佢係有加左陳皮落去。飲落口成件事好似多左一個層次咁,對比起我平時飲嘅 espresso tonic 或者 soda cofee 會多左一份陳皮嘅香氣同埋果味。用黎配野食岩岩好,可以 refresh 下味蕾,非常有深度嘅一杯咖啡。我朋友就叫
話晒自己都係港島人,好少會過海去搵啲 cafe 黎食下。
而間小店係地鐵站附近,行過去唔洗10分鐘非常方便。
早午餐
「口立濕」陳皮梳打咖啡
斑蘭椰啡
我朋友就叫左個斑蘭椰啡,
第一,成個presentation好正,椰奶加埋espresso再加上少少斑蘭汁係底,上面仲要加多個vanilla雪糕球添。
一飲落去個椰味會比較重,再黎就係咖啡嘅味道,係比較後嘅時間就有斑蘭嘅味道出黎啦。因為佢本身跟埋一個vanilla雪糕所以成件事飲落去係會比較甜同埋咖啡嘅味道會略為少。
題外話/補充資料: 又係一間唔洗加一嘅小店,係本人最鍾意嘅文化,大家要多多支持~~
2023-08-13
25 分鐘 (堂食)
早午餐
「口立濕」陳皮梳打咖啡
斑蘭椰啡
結論先:10分唔錯有泰國菜同埋咖啡廳嘅風格,點咗佢哋嘅忌廉腐乳醬帶子闊麵,真係好好食啊!首先講番麵條,好彈牙好嚼,真係好有口感。然後佢地嘅忌廉腐乳醬,唔太辣,有蝦香味,真係好正。最好食係佢個帶子,大大個👍 好彈牙😚而另外一個,芝士嘅鹹香同忌廉腐乳醬嘅味道好契合,炒蛋仲多咗啲蓬鬆感,增加咗口感。佢地嘅酸種多士,好好食嘅開胃小食,同主菜好夾。總括嚟講,南角嘅忌廉腐乳醬帶子闊麵真係好推介!味道好,份量又夠,價錢又唔太貴。
結論先:10分唔錯

佢地嘅酸種多士,好好食嘅開胃小食,同主菜好夾。

菲達芝士、炒蛋、酸種多士
2024-05-05
菲達芝士、炒蛋、酸種多士
  • 忌廉腐乳醬北海道帶子闊麵
2024-04-24 938 瀏覽
九龍城cafe好多都試過,今次就試下南角。入內環境雅致,店內放著輕柔的音樂,與窗外的大雨形成強烈對比,令狼狽的我們放鬆不少。素知南角以揉合傳統食材聞名,那就試下店家星星推介的忌廉腐乳扁意粉。意粉上有3粒中型帶子,份量還可。忌廉帶淡啖腐乳香,係大眾會接受的口味。我和朋友都係選中這份,大家都覺得係正常發揮,不算深刻。咖啡就一般連鎖店出品。我要cappuccino,朋友要Latte。啡底不突出,奶泡還可。每人平均$120,整體而言,想試下新派食物的可以一試。☺️
九龍城cafe好多都試過,今次就試下南角。

每人平均$120,整體而言,想試下新派食物的可以一試。☺️
忌廉腐乳扁意粉
cappuccino
2024-04-05 1268 瀏覽
今日路經九龍城,見間餐廳門面幾得意,就入去試吓。叫了一客煙三文魚忌廉芝士酸種多士,個名好吸引,點知嚟到,件多士好似食過咁,煙三文魚得薄薄4片,忌廉芝士好求其淨搽係多士中心,仲要係好少,咁諗住自己將忌廉搽開啦,但忌廉少到多士兩边都搽唔到,好似食齋多士咁。唔服氣,就上嚟睇吓有冇人放相片,睇吓係咪都係咁少,如果都係咁就算數,點知見其他人嘅唔係咁樣,我就問侍應點解我喱客係咁少料?淨係應我幫你問吓,點知無哂影,無再應我,當無聽過無事咁。。。搞錯,我真係好鬼谷氣,付相同價錢,但無同等質量食物,仲要無同你解釋,亦無一句唔好意思,咁做生意,唔怪之得之香港食肆越嚟越死。永遠唔再幫襯😡
永遠唔再幫襯😡
2024-04-04
2024-03-29 2258 瀏覽
📍南角 (九龍城)九龍城南角道3號地下3號舖@nankokhk 九龍城復古咖啡店,由五金舖改成漫活咖啡店,渡過左一個悠閒下午。宋王臺地鐵站一出就到店舖,復古的門口,好容易被吸引到。食物用心制作,值得一試☁️無花果羊芝士火腿小酸種多士$68份量十足,表面加上Honey ,外皮小小脆,火腿香口☁️開心果巴斯克蛋糕$48蛋糕旁邊舖上開心果粒,開心果味好濃烈,外層密度高,口感輕盈,甜度剛好☁️斑斕咖啡$56咖啡有一球椰子味雪糕,加上椰咖啡,淡淡斑斕香味好,打卡able#宋王臺#宋王臺美食#九龍城#九龍城美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#cafe#coffee#咖啡店#輕食#甜品#斑斕咖啡#開心果#cake#蛋糕#巴斯克蛋糕#drinks #tea #慢活#eating_and_working_in_h_宋王臺#eating_and_working_in_h_九龍城
📍南角 (九龍城)
九龍城南角道3號地下3號舖

@nankokhk

☁️無花果羊芝士火腿小酸種多士$68
份量十足,表面加上Honey ,
外皮小小脆,火腿香口

☁️開心果巴斯克蛋糕$48

#eating_and_working_in_h_宋王臺
#eating_and_working_in_h_九龍城
  • 斑蘭椰啡
2024-03-04 1410 瀏覽
好鐘意呢到嘅裝潢同餐具🥰Fermented Bean Curd Scallops Fettuccine Dried Shrimp Roe忌廉腐乳醬帶子闊麵腐乳味唔算好重只係帶少少味,所以應該大部分人都會接受到但加左之後好味😋意粉以cafe 黎講都幾好👍唔會太淋身帶子就正常水平不過不失(會想大粒啲🥲)無期望有蝦籽所以好驚喜🤣豐富口感之外仲多左重鮮味🤩Iced latte咖啡就比較一般😳
好鐘意呢到嘅裝潢同餐具🥰

忌廉腐乳醬帶子闊麵

腐乳味唔算好重只係帶少少味,所以應該大部分人都會接受到
但加左之後好味😋
意粉以cafe 黎講都幾好👍唔會太淋身
帶子就正常水平不過不失(會想大粒啲🥲)
無期望有蝦籽所以好驚喜🤣豐富口感之外仲多左重鮮味🤩

Iced latte
咖啡就比較一般😳
  • 忌廉腐乳醬北海道帶子闊麵
2024-03-02 1165 瀏覽
都預咗佢一啲表示都冇send個message都唔想其實諗諗吓都真係幾戇居又係我搲爛塊面問佢有冇book定餐廳答案梗係冇啦雖然我都明今日出去食一定俾人呃水又唔想去到食茶餐廳咁慘,佢唔舒服話去食粥佢又唔想,揀咗一間Cafe諗住都係普通食啲Cafe嘢姐(佢自己都話諗住食呢間)點知結果原來連呢啲地方都焗住要食情人節餐本身我都係最憎要被迫冇選擇,但係唔知點解衝入去嗰個moment又將呢啲條件放埋一邊 重要限住我幾點要交枱終於喺張好細嘅枱食咗一餐所謂嘅情人節晚餐雖然表面上冇乜嘢,埋單過千蚊佢係有啲微言嘅!咁事實上我又覺得唔值咁貴都係食返平時啲Cafe嘢姐😕明明佢應該包咗我哋兩杯嘢飲又唔早啲出聲,等我哋又另外叫多咗兩杯咖啡😫點飲得到咁多 頭盤「三文魚他他配黑醋濃汁」大家都食得,夠fresh「鴨肝配芒果蜜糖油醋汁」鴨肝佢痛風唔食得,我有肝炎又何嘗食得丫 ,佢又好似怪我唔睇清楚個Menu😞其實我本身都唔太好內臟,諗住頭盤大家食少少唔怕啫主菜(1)烤和牛小牛柳配乾邑黑椒汁+松露薯蓉全晚最好味應該係呢個,牛柳剛剛好啱我哋口味,連個松露薯蓉都好味㗎(2)法國銀鱈魚忌廉燴海鮮呢個都唔錯,銀鱈魚都好滑配埋個忌廉汁

頭盤
「三文魚他他配黑醋濃汁」
大家都食得,夠fresh

「鴨肝配芒果蜜糖油醋汁」

主菜
(1)烤和牛小牛柳配乾邑黑椒汁+松露薯蓉
(2)法國銀鱈魚忌廉燴海鮮
呢個都唔錯,銀鱈魚都好滑配埋個忌廉汁😋😋

甜品
「桂花白酒浸雪梨🍐」
其實我對呢個甜品麻麻哋,咁多甜品點解要揀呢樣?更何況同佢圖片有啲出入,明明佢唔係原隻咁上㗎喎!

其實成個setting都唔啱食fine dining , 個侍應有serve得麻麻哋,張枱又細,總之成個格局就唔啱啦,令到本身對呢間Cafe有少少好感嘅都開始卻步點解要做壞規矩跟風做埋情人節餐?雖然我明白而家生意難做,不過⋯⋯⋯⋯

桂花白酒浸雪梨
法國銀鱈魚忌廉燴海鮮
烤和牛小牛柳配乾邑黑椒汁+松露薯蓉
三文魚他他配黑醋濃汁
烤和牛小牛柳配乾邑黑椒汁+松露薯蓉
三文魚他他配黑醋濃汁
2024-01-20 1143 瀏覽
對自己好一點,因為沒有人知道明天將會發生什麼~(๑˃ᴗ˂)ﻭ每次一個人時就會特想來這裡,皆因這小小的咖啡店給我一種舒服、悠闲、自在的感覺~😍再度光臨我點了👉泰式冬陰功大蝦幼義大利麵~賣相已經很吸引、味道更是相當不錯、冬陰功的味恰到好處、大蝦新鮮彈牙~必食~😍👉 「口立濕」陳皮梳打~好解渴、好好好喝~😍👉 法式煎多士~一般般~😅很滿足的一餐,改天再來。

再度光臨我點了
泰式冬陰功大蝦幼意麵

👉 「口立濕」陳皮梳打~好解渴、好好好喝~😍
「口立濕」陳皮梳打

👉 法式煎多士~一般般~😅
法式煎多士

很滿足的一餐,改天再來。
泰式冬陰功大蝦幼意麵
「口立濕」陳皮梳打