2025-02-19
天口凍都唔一定要打邊爐嘅,食韓燒都係一個唔錯嘅選擇!對住個火爐一樣可以暖笠笠~尖沙咀金馬倫道一帶係小韓國,想搵好味韓燒嚟呢度一定冇錯!!🥰👍🏻呢間「南大門BBQ」有幾間分店~朋友約我去呢間,我都爭啲去錯,記住睇清楚地址呀!時間尚早,店內冇乜人~一坐低二話不說就點餐啦!!對於啲有選擇困難症嘅人(即係我)嚟講,呢度嘅拼盤算係唔錯嘅選擇~🐮🐷我哋揀咗牛豬肉拼盤,牛肉有牛肋肉、醬醃板健肉、肩胛肉~豬肉有豬五花、豬頸肉同埋豬肋肉。每一種肉食味都不同,肉質亦有分別~我個人就最鍾意牛肋肉,因為佢juicy又有肉味,而且有少少咬口,一啖咬落去好香牛肉汁~豬五花雖然睇落去比較肥,但係店員燒嘅方法好好,逼曬啲油脂出嚟不特止,仲燒到外面脆卜卜,加埋泡菜、蘿蔔絲~用生菜包住嚟食,真係好惹味!套餐仲跟咗一個湯,我哋要咗大醬湯(即係韓式麵豉湯),湯入面仲有豆腐、蜆肉、大蔥…用料好豐富~熱辣辣,味道又香濃,真係唔錯!!話說佢店內抽風設備都唔錯,食完出嚟唔會成身都係燒烤味!而且由正宗國人主理,味道十分正宗!題外話……我擺咗烏龍,嗌個店員做아줌마,佢即刻😤同我講要叫佢언니~唔好嗌到佢咁老!🤭🤣