[ 尖沙咀南대門· 正宗韓式燒肉 ]#尖沙咀 #南대門🔸BBQ晚市套餐 $318(牛肉x1 主菜x1 飲品×2)🔸前菜六大碟種類豐富,仲可以任添食,真係好唔錯!重麻油香嘅大豆芽同泡菜都好好食,配搭生菜包肉勁惹味✨🔸牛板腱 (跟餐 肉類)厚度啱啱好,簡單兩邊燒一陣已經可以食;肉質鮮嫩油花平均,望落已經好靚🤭食落除左牛味重外,仲好有嚼勁,味道同份量都足夠,好高質🤩🔸石鍋拌飯(跟餐 主菜)配菜好多,有紫菜、雞蛋、牛肉、翠玉瓜等等,拌勻一齊食,口感豐富滋味有層次,仲有滿滿嘅飯焦,大滿足👍🔸護心肉 (跟餐 加配+ $140)即係橫膈膜同肝之間嘅肌肉肌腱部分,每隻豬都只有好少分量,唔係周圍都有!肉汁豐滿,咬落好爽口,好正啊!————————♡♡♡♡♡♡————————🔸總結韓國人親自主理,一條街已經有幾間分店,真係好誇張😳每一間分店都有唔同嘅主題,試左嘅呢間就係主打韓式燒烤嘅,通風同座位都做得幾好,肉類勁高質,份量都唔錯,值得推薦💯👍📍南대門 cuisine 🏠尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #h
[ 尖沙咀南대門· 正宗韓式燒肉 ]

#尖沙咀 #南대門

🔸BBQ晚市套餐 $318(牛肉x1 主菜x1 飲品×2)

🔸前菜

🔸牛板腱 (跟餐 肉類)

🔸石鍋拌飯(跟餐 主菜)

🔸護心肉 (跟餐 加配+ $140)

————————♡♡♡♡♡♡————————

🔸總結

📍南대門 cuisine
🏠尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀食好西 #namdaemooncuisine #南대門 #韓國料理 #韓式 #韓式燒烤 #BBQ #韓燒
2024-12-10 0 瀏覽
長期飯堂韓燒好地方莫過於尖沙咀的南大門晚市有超值套餐$368就包一份肉類、兩個主食和兩杯飲品,實在好抵食我們選的肉類是護心肉比較乾身,烤出來的時候好香將它夾在新鮮生菜裡,加上泡菜和特製醬料咬下去滿嘴都是肉香和蔬菜的清新超級好味除了燒肉,我們還點了牛胸大醬湯同泡菜炒飯大醬湯味道濃郁,湯底非常入味,冬天喝一口暖到入心而泡菜炒飯更有驚喜,炒得剛剛好,粒粒分明,泡菜的酸辣味讓整碗飯都活了過來,正如果你和朋友一齊來,建議可以叫埋燒酒,搭配韓燒非常合適, 我們去的時候大約六點多,已經有很多人了,氣氛熱鬧,所以建議提前預訂位置
長期飯堂

韓燒好地方莫過於尖沙咀的南大門

我們選的肉類是護心肉
比較乾身,烤出來的時候好香
將它夾在新鮮生菜裡,加上泡菜和特製醬料
咬下去滿嘴都是肉香和蔬菜的清新
超級好味

除了燒肉,我們還點了牛胸大醬湯同泡菜炒飯
大醬湯味道濃郁,湯底非常入味,冬天喝一口暖到入心

2024-12-07 0 瀏覽
原來呢個韓國菜有二間分店我地今次食唔係路口個間重點無限時可以慢慢食我地叫左個二人餐跟牛阪建 另外再加牛肋骨同蝦感覺牛唔算特別好味二種都比較韌韓國拌飯正常發揮鍾意飯蕉朋友一定好愛配菜有成6-7款我好鍾意
原來呢個韓國菜有二間分店
配菜有成6-7款
我好鍾意
2024-12-06
2024-12-06 0 瀏覽
【前菜小吃】作為開場,多款小吃清新爽口。茄子吸收了韓式調味醬的鹹甜,柔嫩多汁,翠肉瓜則帶有自然的鮮甜與脆爽口感,簡單惹味。 韓式燒烤套餐可選一款牛或豬再配主食和飲品。【牛舌】切片薄而均勻,經燒烤後帶有微微焦香,肉質彈牙,口感細膩,簡單蘸少許鹽即可突顯其鮮美。【板腱肉】肉質鮮嫩且略帶油香,燒烤後香氣四溢,外層微焦,內裡多汁,入口豐富而充滿肉香。【醬烤牛肉】則以韓式醬料醃製入味,味道偏甜,烤製後醬香濃郁,但愈來愈韌。【醬烤豬肉】肉質軟嫩,韓式醬料略帶甜味,經燒烤後更加香濃,搭配生菜包裹,清爽又不膩口。【海鮮煎薄餅】薄餅外層煎得金黃酥脆,餡料內含大量韮菜和香蔥,又有魷魚,帶來鮮甜的口感,搭配韓式醬油蘸料更添風味。【蜜糖牛油蒜蓉炸雞】炸雞外皮酥脆,蜜糖與牛油的甜香完美包裹每一塊雞肉,蒜蓉的香氣則提升了層次感,內裡雞肉鮮嫩多汁,甜而不膩。

前菜小吃
茄子

韓式燒烤套餐可選一款牛或豬再配主食和飲品。

牛舌

醬烤牛肉
醬烤牛肉

醬烤豬肉

海鮮煎薄餅

【蜜糖牛油蒜蓉炸雞炸雞外皮酥脆,蜜糖與牛油的甜香完美包裹每一塊雞肉,蒜蓉的香氣則提升了層次感,內裡雞肉鮮嫩多汁,甜而不膩。
蜜糖牛油蒜蓉炸雞

醬烤豬肉
海鮮煎薄餅
蜜糖牛油蒜蓉炸雞
2024-12-04 0 瀏覽
尖沙咀韓國街眾多韓式餐廳,每次來都有驚喜,這天首次幫襯南대門 ,想不到有性價比這麼高的燒肉套餐,兩百多元一份包高質燒肉及主食,吃完真的滿載而歸!肉食我們選了五花肉和肩胛肉!五花肉肉質肥瘦相間,具有豐富的油脂,烤至微焦後,外皮香脆,內裡依然多汁。而肩胛肉肉質結實,纖維感明顯,烤出來的香味濃郁,口感層次豐富。這部分的肉稍微帶點咸味,適合喜歡嚼勁的食客。 至於主食,韓式牛肋骨湯實在不用錯過!這道湯品以牛肋骨為主料,熬煮出濃郁湯底,肉質軟嫩,湯汁醇厚,散發著誘人香氣。 辣牛肉湯則以牛肉為主,加入各種香料和辣椒,湯底清爽,湯汁鮮香撲鼻,與牛肉的鮮味結合,辣味十足,適合喜歡重口味的食客,帶來獨特韓式風味體驗。南대門的抵食韓燒套餐不僅提供多樣燒肉選擇,還有美味主食,無論是聚會還是家庭聚餐,都非常合適。鮮嫩的五花肉和肩胛肉,加上濃郁湯品,每一口都充滿韓國的地道風味。南대門 (尖沙咀)地址:尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下2號舖

南대門 (尖沙咀)
地址:尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下2號舖
2024-12-04 0 瀏覽
行至尖沙咀韓國街,那有不品嚐韓國菜的道理,韓國菜商店種類繁多,令人目不暇給,選擇困難呢,看見這間飯店有烤肉,便要進內一試晚市套餐(牛肉SET) 388元晚市有套餐選擇,可選燒牛肉或豬肉,每種也有幾款肉選擇,這個貴一點的套餐包括一款燒肉,2款主菜及2罐飲品,我們點了牛板腱肉,牛板腱肉油脂分佈均勻,燒烤後肉味四散,而且肉質嫰滑,主菜共有10多款選擇,我們選了拌冷麵,冷麵爽口彈牙,份量足夠,加點芥辣及醋能提味,令味道更出眾,牛腩大醬湯味道濃烈入味,解膩一流,配上白飯更有滿足感甜辣炸雞(半份) 130元炸雞半份份量多及大件,甜辣味令人百吃不厭,雞件香脆,炸份不會過厚,而且有薯條伴著,惹味非常南대門金巴利道75號東南大樓地舖

晚市套餐(牛肉SET) 388元

甜辣炸雞(半份) 130元

南대門
金巴利道75號東南大樓地舖
牛板腱肉

拌冷麵

牛腩大醬湯

甜辣炸雞(半份)

牛板腱肉
拌冷麵
牛腩大醬湯
甜辣炸雞(半份)
  • 前菜
尖沙咀有好幾間南大門,比較接近街頭嘅係南大門2號同3號,行遠少少,就係呢一間南大門cuisine🍽️ 天氣涼咗就最啱嚟😆呢度主打食燒肉set,有牛肉同豬肉揀,$318包一款肉、一款主菜同埋兩款飲品,兩個人食都夠晒豐富😋𝟙韓式前菜呢度有4款前菜,泡菜爽脆酸酸辣辣、梛菜花爽口唔會太淋、大豆芽爽口帶微辣、脆肉瓜食落好fresh😋𝟚牛肉套餐|牛板腱肉呢度有大概10款肉揀,我哋就揀咗牛板腱,油花幾靚,肉質結實,肥瘦適中,有返咁上下厚度,食落牛味濃有肉汁,咬落去有少少嫩口,用生菜包埋泡菜、大豆芽等前菜一齊食,食落好match感覺好滿足🤤𝟛泡菜炒飯炒飯有泡菜、五花腩豬肉條、紫菜碎同煎蛋,煎蛋食落香脆,炒飯既泡菜偏辣同濃味,鍾意食辣嘅朋友可以試吓🤣成個炒飯好惹味,飯粒比較軟糯𝟜海鮮煎薄餅海鮮煎薄餅大大份,煎得金黃香脆,餡料有大量海鮮,有爽口彈牙嘅魷魚、蜆仔同韭菜,香口唔油膩,煎餅唔厚粉,值得推介😆😆

𝟙韓式前菜

𝟚牛肉套餐|牛板腱肉

𝟛泡菜炒飯

𝟜海鮮煎薄餅

今日去咗尖沙咀一間叫「南대門BBQ 」嘅餐廳食晚餐,餐廳嘅職員大多數係講英文或韓文嘅姨姨,佢哋都會好熱情親切咁介紹有乜好食。餐廳環境寬敞,有好多張卡位同圓枱,適合一大班人聚餐。每張枱上面都有一個烏龜形狀嘅燒烤板,傳熱速度好快,放上去嘅肉類好快就燒得好香,而且店員得閒就會行過嚟幫手燒,非常好客。餐廳亦都會提供無限添加嘅韓式餐前小菜,包括辣泡菜、麻油芽菜、醃蘿蔔絲、涼拌生菜等等,鍾意食辣嘅朋友就唔好錯過啦!🍊牛肉拼盤食韓國燒肉一定要嗌韓牛,牛肉拼盤有肉眼、牛肋骨肉、肩胛肉同板腱肉,既有薄切,又有厚切,可以食到唔同嘅口感。而且全部都無預先醃過,食得出牛肉嘅原味,另外可以配合韓式辣醬、燒汁、蒜頭或餐前小菜一齊食,有另一番風味。拼盤配有一個用石碢上嘅韓式湯,可以揀泡菜湯或大醬湯,我哋揀咗唔辣嘅大醬湯,唱菜嘅時候熱辣辣,有濃郁嘅麵豉味道,配料有大蔥、洋蔥、豆腐同蜆肉。🍊豬五花肉一碟有三塊五花肉,每一塊1嘅豬肉、脂肪層同豬皮都層次分明,豬皮口感煙靭,豬肉質地結實。燒熟之後再用鉸剪切件,然後配上韓式辣醬、蒜頭、青椒同生菜一齊食,蔬菜中和咗豬肉嘅油膩感,韓式醬汁同配料令豬肉更惹味。📍尖沙咀金巴利道65-

🍊牛肉拼盤

🍊豬五花肉

📍尖沙咀金巴利道65-67號太平洋大廈地下2號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊
位於尖沙咀的南대門有兩家分店,由正宗韓國人打理,食物味道正宗,份量也相當足夠;環境舒適,空間寬敞,讓人感到輕鬆;裝潢充滿傳統的韓國風格,讓人感受到濃厚的韓式氛圍看到有抵食的晚市套餐,立即點了$388的牛肉套餐,套餐包含一款牛肉、兩個主食和兩杯飲品:板腱肉板腱肉質地非常好,肉質鮮嫩,烤到外焦內嫩,肥瘦比例恰到好處,吃起來不油膩,讓人回味無窮辣海鮮豆腐湯辣度適中,湯底濃郁,海鮮的鮮味與豆腐的滑嫩相互融合,加上新鮮的蔬菜,不但溫暖身體,更增添了口感與營養,適合秋冬這個天氣享用泡菜炒飯米飯粒粒分明,泡菜的酸辣味道恰到好處,使整碗炒飯充滿風味,搭配燒肉,讓口感更加豐富飲品點了韓式罐裝梨汁和可樂。梨汁清爽可口,帶有自然的甜味,正好解膩;而可樂則是經典搭配,讓整餐更加愉快總體評分環境:8/10食物:7.5/10服務:7.5/10抵食:8/10-南대門韓國料理 📍尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖

辣海鮮豆腐湯

抵食:8/10
南대門韓國料理
📍尖沙咀金巴利道75號東南大樓地舖
2024-11-24 38 瀏覽
一向我都追星一族,所以對韓國野都有興趣,韓國菜都係會必食菜式之一,所以今日專誠嚟到尖沙咀韓國街,試吓唔同嘅韓國菜。呢間餐廳既小菜就總共有6款,而我最欣賞既係泡菜魷魚,因為好多間餐廳都會有泡菜而泡菜魷魚就少之有少,因為本人都幾鍾意食魷魚。今日就同朋友食咗個晚市套餐,有一款牛肉、一款主食、兩罐飲品。牛肉就揀左肩胛肉,肥瘦適中再點上醬汁一齊食仲好食😊而主食就叫左紫菜飯卷,就係傳統餡料,口感非常豐富。最後就係韓國品牌嘅飲品,分別有提子汁同雪梨汁,飲品入邊都會有果肉㗎🤗

2024-11-22 56 瀏覽
之前同朋友食過幾次呢間都覺得唔錯今日行開TST 見餓餓地又想食韓國野 所以又去多次🤣原來佢出左個燒肉套餐1x 牛類+1x 主食+飲品都係$318我地2個女仔都唔食得咁多所以叫呢個SET再叫多個小食就剛剛好了▪️牛小排油花分佈幾均勻 入口好重牛味套餐黎講算唔錯👍🏻▪️韓式大醬湯飯大醬湯飯係我的最愛最鐘意大醬嘅味道濃郁好有風味裡面有豆腐、蔬菜同埋肉類,口感層次豐富再加埋碗白飯吸收埋D湯汁一齊食而家天氣凍凍地食就啱晒好暖胃又滿足韓式海鮮煎餅煎餅外脆內嫩,個粉漿再薄D就仲perfect適量既海鮮雜粒加埋好多既蔥 好香口 配埋佢地既自家制醬汁,味道更加提升👍🏻
之前同朋友食過幾次呢間都覺得唔錯

套餐黎講算唔錯👍🏻

▪️韓式大醬湯飯
大醬湯飯係我的最愛
最鐘意大醬嘅味道濃郁好有風味

裡面有豆腐、蔬菜同埋肉類,口感層次豐富
再加埋碗白飯吸收埋D湯汁一齊食
而家天氣凍凍地食就啱晒
好暖胃又滿足

韓式海鮮煎餅
煎餅外脆內嫩,個粉漿再薄D就仲perfect
2024-11-20 93 瀏覽
尖沙咀韓國街繼續打卡韓燒!🇰🇷呢間南大門有晚市BBQ套餐,非常抵食,牛肉set可以388一款牛肉兩個主食另加兩杯野飲🧃如果318亦可以選擇一款牛肉燒肉一個主食加兩杯野飲。🐂我地嗌左318既套餐選左板腱肉,另外單獨嗌左一個豬五花。板腱肉好靚!肥瘦適中,入口軟嫩,搭配店家提供的小菜(超豐富小菜,大概有8碟)非常美味,豬五花也是超大一整塊,搭配生菜和沾醬💯主食我地嗌左韓式拌飯,野飲嗌左韓式梨汁同提子汁
尖沙咀韓國街繼續打卡韓燒!🇰🇷

🐂我地嗌左318既套餐選左板腱肉,另外單獨嗌左一個豬五花。

主食我地嗌左韓式拌飯,野飲嗌左韓式梨汁同提子汁
行街經過見到個餐真係超級抵食,三百幾蚊有肉燒,仲有兩個主菜包埋,所以就拉埋朋友一齊嚟試吓。最後有啲後悔自己眼大肚細,其實一個主菜都好夠食,因為餐廳嘅份量都真係唔惹少。餐廳主要都係由韓國人打理,所以真係好似去咗韓國咁樣。嗌完餐冇耐就有好多配菜,我自己最鍾意魚糕同埋泡菜,調味好出色。‣ BBQ 晚市套餐 $388· 醬醃板腱肉韓燒嚟講,自己傾向嗌一啲醬醃嘅肉,鍾意本身帶啲調味,唔使掂好多豉油。板腱肉比較重牛味,而且有啲咬口,而本身醬料入邊嘅甜味都唔會太過搶戲,推薦大家嗌。· 石鍋拌飯個石鍋放一上枱嘅時候,我就心諗一定食唔晒,結果都真係食唔晒。石鍋拌飯識食一定係食飯焦,攤到最後不斷食飯焦覺得好過癮。而佢嘅韓式辣醬都啱啱好,唔會太過辣,令到兜飯又好香。· 韓式牛肋骨湯驚啲嘢太重口味,所以嗌一個牛肋骨湯中和一下,清淡得來但係味道啱啱好,飲落去嘅時候覺得好舒服。底部仲有少量嘅粉絲令到碗湯嘅用料豐富啲,食燒烤嘅時候飲湯都可以幫手解膩。湯其實本身都有跟一碗飯,但係真係投降。· 韓式罐裝提子汁好多時食韓國菜,我都會鍾意嗌呢一款提子汁,最鍾意係食到佢有啲提子嘅果肉,夠晒韓風。

‣ BBQ 晚市套餐 $388

· 醬醃板腱肉

· 石鍋拌飯

· 韓式牛肋骨湯

· 韓式罐裝提子汁
2024-11-18 78 瀏覽
想食燒肉就去尖沙咀搵食,裝修有傳統韓國餐廳feel,位置都幾闊落,仲有韓國姨姨招呼,好親切BBQ套餐 (豬 / 牛 +主食 +飲品) $288 - $388牛板腱肉,睇相都見到牛肉質素幾好,唔使落油就燒得,燒完肉味濃郁,唔使燒到全熟,肉質結實且有咬口,仲有小小油脂香,加埋生菜同泡菜等配菜口感勁豐富韓式牛肋骨湯熱辣辣出晒煙,湯入面有牛肉,蛋絲,粉絲等,相信經過長時間燉煮牛肉,湯頭清甜,口入面滲出牛肉香味,加埋飯整泡飯幾舒服水冷麵清爽湯頭加埋麵,梨絲,青瓜好refreshing,麵條Q彈,加小小辣醬可以增加風味紫菜包飯 ($65)餡料豐富,個人喜歡米粒分明小小總結係CP值高嘅一餐,其他燒肉都係百零蚊一碟,仲食得好飽,可回訪
韓式牛肋骨湯
韓式牛肋骨湯
水冷麵
水冷麵
紫菜包飯
紫菜包飯 ($65)
餡料豐富,個人喜歡米粒分明小小

2024-11-15
2024-11-17 74 瀏覽
尖沙咀出名會有一條韓國街,裏面大部分餐廳都主打係地道韓國嘢!識食嘅我,自然會搵一間又地道又抵食又好食㗎啦😆一份燒肉+兩份主菜,仲要包埋飲品,都係$388,真係抵到爛!仲要環境坐得舒服,抽風系統良好,唔會成身油煙味!食韓國嘢,當然會有好多唔同嘅前菜,每一樣都有佢嘅特色,我最鍾意都係泡菜🤣牛方面,我選擇咗細細件方便share嘅牛板腱,同時貪佢唔會太肥,而且冇醃製過,可以食到牛嘅原汁原味😬油脂分佈均勻,見到都流曬口水。總共有三款醬汁可以選擇,每件牛都可以唔同口味,增添新鮮感當然唔少得用生菜去包住食,可以去除油膩感,夾埋前菜去食,另有一番風味😋由於主食會有白飯,變咗又多咗個食法🤣主菜方面叫咗:韓式牛肋骨湯~湯底非常濃郁,帶有牛嘅香味,牛肋骨已經淋曬,加埋吸曬湯底嘅粉絲,整件事真係非常開心!韓式拌麵~拌麵非常惹味!絕對係鍾意食辣嘅首選!麵條嘅口感嫩滑彈牙!

仲要環境坐得舒服,抽風系統良好,唔會成身油煙味!

總共有三款醬汁可以選擇,每件牛都可以唔同口味,增添新鮮感

由於主食會有白飯,變咗又多咗個食法🤣

主菜方面叫咗: