2023-11-07 126 瀏覽
鋪頭:博多拉麵別天神Betsutenjin地址:旺角亞皆老街74號地舖​📢係門口部機落order,然後比張飛店員📢想選擇拉麵硬度,要同店員講​💰190蚊💰 Order左d咩?​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ 1️⃣豚骨湯麵 $80 ​ ​ 餐廳貼左告示話湯底係每朝新鮮熬製:豚骨+水,冇其他添加物,第一啖食可能會覺得好普通,湯底偏淡,但知道佢用純豚骨熬湯,又會覺得唔錯,因為個湯底真係純純嘅豚骨湯,冇雜質,飲埋個湯都完全唔口渴​2️⃣別天神餃子套餐 $110呢個餐=豚骨湯麵+糖心蛋+餃子繼續講個拉麵,雖然個湯底唔錯,但個拉麵同豚肉好普通,拉麵唔彈牙(可能冇揀硬度)另外,個餃子皮偏薄,個底淋的,唔脆,扣分而糖心蛋一般,唔太流心​👌🏻總結:湯底值呢個價,如果下次食,揀豚骨湯面就夠,or試下另一款湯底,仲有拉麵硬度​📝 以下評分最高分五粒🌟味道:🌟🌟🌟粒抵食程度:🌟🌟🌟粒環境&服務:🌟🌟🌟🌟粒(見到隔籬枱有風扇仔,最後發現原來係餐廳提供😂我估應該係嗰
鋪頭:博多拉麵別天神Betsutenjin
地址:旺角亞皆老街74號地舖

📢係門口部機落order,然後比張飛店員
📢想選擇拉麵硬度,要同店員講

💰190蚊💰 Order左d咩?

1️⃣豚骨湯麵 $80 ​ ​

2️⃣別天神餃子套餐 $110

呢個餐=豚骨湯麵+糖心蛋+餃子
另外,個餃子皮偏薄,個底淋的,唔脆,扣分
而糖心蛋一般,唔太流心

📝 以下評分最高分五粒🌟
味道:🌟🌟🌟粒
抵食程度:🌟🌟🌟粒
環境&服務:🌟🌟🌟🌟粒(見到隔籬枱有風扇仔,最後發現原來係餐廳提供😂我估應該係嗰枱人覺得熱,然後餐廳俾佢用)
͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟
2023-09-23
5 分鐘 (堂食)
午餐
之前都有試過別天神其他分店今次旺角分店感到服務非常之好,同埋當你好攰嘅時候,真係唔使同人迫因為位置不在大街上,但睇住地圖都好容易搵到揀咗佢哋經典拉麵🍜豚湯骨拉麵,同以前冇分別,第一啖飲咗佢嘅湯先❤️❤️白湯濃郁,冇味精食完都唔會口渴值得一題,就係他的流心蛋!一定要食面有口感及彈性,最鍾意就係每一張枱旁邊的調味料,比你自己添加不用麻煩服務員,他的辣豆芽是最好吃的!想起都舔舔脷。辣豆芽係拉麵中嘅畫龍點睛之處如果平時不妨週末經過旺角可以一試,起碼有一個舒適乾淨嘅地方,不用和遊客逼
之前都有試過別天神其他分店
今次旺角分店感到服務非常之好,
同埋當你好攰嘅時候,真係唔使同人迫
因為位置不在大街上,但睇住地圖都好容易搵到
揀咗佢哋經典拉麵🍜豚湯骨拉麵,同以前冇分別,
第一啖飲咗佢嘅湯先❤️❤️白湯濃郁,冇味精
食完都唔會口渴
值得一題,就係他的流心蛋!一定要食
辣豆芽係拉麵中嘅畫龍點睛之處
2023-04-11 646 瀏覽
今日出旺角覓食,公眾假期真係好多人,周圍都大排長龍。本來想食嘅兩間餐廳都有排等,因為天氣好凍,求其入間唔洗等嘅餐廳算。見到呢間拉麵店裝修幾特別,但係入面全部都係空檯!得兩個女仔食緊。我有少少懷疑係唔係好難食先會無人,不過因為我用男友都係好鍾意食拉麵嘅,所以伏我地都想去試~呢度係自助點餐機嘅,好似日本嗰啲咁如果張飛仔都好似日本嗰啲就正啦因為我地打算夜啲食多餐,而我好細食,所以我地就叫一碗+麵底share好多蔥我鍾意 比較少湯,同埋啲麵比較硬(無叫偏硬,雖然我係鍾意食偏硬)味道唔錯👍🏻幾好食 又唔洗等 又有麥茶飲性價比高之選

呢度係自助點餐機嘅,好似日本嗰啲咁
如果張飛仔都好似日本嗰啲就正啦

好多蔥

味道唔錯👍🏻幾好食 又唔洗等 又有麥茶飲
性價比高之選

2023-04-07 340 瀏覽
拉麵對於我嚟講就係好似雲吞麵咁樣係肚餓嗰時快靚正嘅選擇。當然拉麵就係價位會高少少。但返工咁辛苦,有時食貴少少當獎下自己😂好耐以前有朋友帶我去過銅鑼灣食過別天神,嗰時覺得幾好食。係旺角居然又俾我見到佢喎。見有啲肚餓就入咗去食啦。佢鋪頭細細,好似日本嘅格局。日本就自己撳飛仔出嚟,佢都係有部類似嘅機不過就modern 啲可以用8達通俾錢。撳咗飛就入去坐低俾張飛店員。得兩個人,見佢哋都幾忙。呢度都係自助型式,有個水壺係度俾你自己斟水飲。真係同日本好鬼似。坐底一陣,拉麵就上場啦,飲啖湯先,味噌豬骨味都够濃味,再食啖麵,麵都彈牙,係我鐘意嘅質地,叉燒有兩三塊都唔細嘅,不過有瘦肉部份多咗少少。個蛋都合格之作,有流心效果。啲料都算俾得多。唔錯嘅😊😊
2023-02-26 329 瀏覽
路經隨意試食這小店,自助式點餐,菜單並沒很多選擇。點了蝦味噌豚骨拉麵($85)。全店只有兩位員工,都很友善,主動幫忙不熟悉自助點餐的客人。雖然座椅不太舒適,但整體感覺衛生。拉麵湯底味道濃郁,豚肉和其他配菜都OK。個人比較喜歡彈牙的麵條,而這碗麵條口感和麵香都一般般,不太合自己口味。但就很欣賞每枱都有很多調味料選擇,有辣芽菜、蒜泥、酸薑和五味粉,都放置得非常整潔,枱面也是乾乾淨淨的。趕時間或隨意一餐可以考慮。

蝦味噌豚骨拉麵
蝦味噌豚骨拉麵
2022-10-26 481 瀏覽
依家旺角有好多拉麵嘅選擇,以前第一次食係喺銅鑼灣嘅分店,嗰邊嘅座位比較少,呢度就闊落啲。別天神係自己喺出邊自助機度,撳完俾錢再比張飛俾店員。每次嚟都係揀豚骨拉麵,叉燒份量都有三舊,湯底豬骨濃郁,我一定會配搭埋辣芽菜同埋生蒜蓉,係會令到個湯底再昇華。最鍾意係佢嘅辣芽菜係無限份量自己夾而拉面就係幼身,我覺得會比較掛湯另外有個套餐係包埋餃子🥟,我覺得日式餃子就比較正常,比較細隻嘅日式餃子,可嗌可唔嗌。朋友就嗌咗另一個櫻花蝦湯底,我自己就比較鍾意豚骨
依家旺角有好多拉麵嘅選擇,
以前第一次食係喺銅鑼灣嘅分店,
嗰邊嘅座位比較少,呢度就闊落啲。
別天神係自己喺出邊自助機度,
撳完俾錢再比張飛俾店員。

每次嚟都係揀豚骨拉麵,
叉燒份量都有三舊,
湯底豬骨濃郁,
我一定會配搭埋辣芽菜同埋生蒜蓉,
係會令到個湯底再昇華。
最鍾意係佢嘅辣芽菜係無限份量自己夾
而拉面就係幼身,我覺得會比較掛湯

另外有個套餐係包埋餃子🥟,
我覺得日式餃子就比較正常,
比較細隻嘅日式餃子,可嗌可唔嗌。

朋友就嗌咗另一個櫻花蝦湯底,
我自己就比較鍾意豚骨
2022-10-17 348 瀏覽
好耐冇食博多拉麵別天神 記得第一次發現是銅鑼灣店,之後尖沙咀分店,今次同朋友試下旺角分店 🥰一直都好有水準的拉麵店,鋪頭佈置座位都好有日式風格,門前有自助售賣機可以落單,買好可以入店內搵位坐點了豬骨湯麵 + 別天神小龍蝦蟹籽沙律套餐,另外在加木耳、紫菜配料,價錢抵食又大碗湯底非常濃郁,麵底是我喜歡的幼麵,軟硬度適中,叉燒比較瘦櫻花蝦湯底更香更濃郁,有好多櫻花蝦,溏心蛋剛剛好有流心拉麵本身已經有紫菜同木耳,喜歡所以另外各加多份配料店內有特別提供不同醬料,有辣芽菜、蒜蓉可以加埋落個麵度超好味 令我特別驚喜是小龍蝦蟹籽沙律,有提供紫菜可以包著沙律吃,小龍蝦肉爽口好鮮甜可惜分量不多,夾在脆紫菜上卷埋食好好味 😋

湯底非常濃郁,麵底是我喜歡的幼麵,軟硬度適中,叉燒比較瘦

豬骨湯麵

櫻花蝦湯底更香更濃郁,有好多櫻花蝦,溏心蛋剛剛好有流心

別天神小龍蝦蟹籽沙律套餐

拉麵本身已經有紫菜同木耳,喜歡所以另外各加多份配料

別天神小龍蝦蟹籽沙律套餐
2022-06-06 395 瀏覽
「別天神」個名大家都應該有聽過,回憶的味道,今次第一次嚟試,我哋兩個都叫多個套餐,試咗佢個豬骨湯麵&蝦味增豚骨湯麵,套餐有餃子 or 小龍蝦蟹子沙律,味道都好好食😋
2022-05-03 329 瀏覽
食左咁耐依然好好水準大份又抵食既良心拉麵店🍜舖頭係超級日式風格先買飛,搵位坐低再比飛🎫任何需要都可以直接同職員講-我地叫左豚骨拉麵同櫻花蝦🍜湯底非常濃郁麵底係幼麵,類似一蘭拉麵嗰隻我哋揀普通都唔會話特別偏硬定偏軟軟硬度適中🫢溏心蛋生熟度都啱啱好🥚超流心!-櫻花蝦湯底都好正🦐比豚骨更多濃✨超級多櫻花蝦,粟米同蔥!叉燒就比較瘦 不過都有三大塊😍-可惜嗰陣夜晚去冇哂辣芽菜冇試到🥲不過發現原來佢哋連筷子都好講究!係天然竹割箸 無漂白竹筷子🥢可以食得安心🥰
食左咁耐依然好好水準
大份又抵食既良心拉麵店🍜
舖頭係超級日式風格
先買飛,搵位坐低再比飛🎫
任何需要都可以直接同職員講
我地叫左豚骨拉麵同櫻花蝦🍜
湯底非常濃郁
麵底係幼麵,類似一蘭拉麵嗰隻
我哋揀普通都唔會話特別偏硬定偏軟
軟硬度適中🫢
溏心蛋生熟度都啱啱好🥚
超流心!
櫻花蝦湯底都好正🦐
比豚骨更多濃✨
超級多櫻花蝦,粟米同蔥!
叉燒就比較瘦 不過都有三大塊😍
可惜嗰陣夜晚去冇哂辣芽菜冇試到🥲
不過發現原來佢哋連筷子都好講究!
係天然竹割箸 無漂白竹筷子🥢
可以食得安心🥰
2022-04-23 231 瀏覽
下午茶時間4:00行入舖頭,一個客人都冇,廚房都冇人,我仲以為未開舖~諗諗吓呢個真係唔係食拉麵嘅時候,不過太懷念博多拉麵,餐廳又坐得舒服~就坐底咗空無一人的環境:味噌蝦湯底,超香濃

空無一人的環境:

味噌蝦湯底,超香濃
🍜博多別天神📍銅鑼灣/尖沙咀/北角/將軍澳/旺角▪️豚骨拉麵($75)別天神真的是連鎖拉麵店的龍頭大哥🙇🏻‍♀️分店多之餘也是性價比之選(雖然好像挺多已經結業了哭哭)當天吃的是旺角分店 記得餃子等了好久🥹但是味道也是不錯的!讚!建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
🍜博多別天神
📍銅鑼灣/尖沙咀/北角/將軍澳/旺角
▪️豚骨拉麵($75)

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
2022-04-13 96 瀏覽
拉麵粗幼度合適,湯底濃郁,蝦味突出。溏心玉子夠香,加多一份叉燒好抵食。另外想特別讚揚旺角分店的阿芳,當時店內得佢同另一名員工(應該係新人) ,而毎張枱都有客,當我發現按錯多付了錢時,佢快速幫我處理,亦教導另一位同事如何處理。之後亦分別記得我哋兩碗麵的走葱、走荀不一樣的要求,當時坐滿客人的情況下,更細心觀察我們何時食完第一碗麵,及時送上另加的麵底,十分專業及細心!帶給我們一次十分滿意既用餐體驗!十分推介!
2022-03-08 76 瀏覽
連續兩天都是下午近黃昏前在店內進食,都是點了蝦味增豚肉拉麵,湯的蝦味很香,但仍然能食到豬骨湯底,叉燒屬於厚身,有三塊,另加了半生熟蛋,也好吃,面的硬度剛好,也可要求較硬或較軟,兩天下午店內都是只有一位女士負責樓面和煮麵工作,態度友善,鋪面也能保持清潔。我們進入的時間剛5:30,離6點政府限制堂食時間只有半小時,該店員盡快把面煮好送上,讓我們可以輕鬆在限時前吃完。這店離我家20分鐘路程左右,一定會再回來,希望這(連鎖式)小店可以撐住!

2022-03-08
2022-02-22 72 瀏覽
其實我很喜歡吃拉麵,最近有沒有機會出外吃飯,今天於旺角突然很想吃拉麵,於是便到旺角這一家別天神拉麵店品嚐一下。別天神拉麵的湯底非常濃厚,每口也吃得出師傅的用心,年底軟硬適中而每一條面有掛湯, 煙燻過的叉燒煙韌得來又帶肉香!木耳爽口,口感一流,整個面的層次很多元化!

2022-02-21 473 瀏覽
前日(19-2-2022 Sat)晏晝,同老公專程出旺角俾冰袋開心餅店(https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E9%96%8B%E5%BF%83%E9%A4%85%E5%BA%97-%E6%97%BA%E8%A7%92-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-%E9%BA%B5%E5%8C%85%E5%BA%97-r15902),兼嚟食呢間拉麵.我哋近5點嚟到,呢間拉麵係自己喺佢部售賣機買飛落單,亦自動找贖.我哋要咗:1. $35.00嘅小龍蝦蟹籽沙律份量同一個雪糕球差唔多,食吓先,每一小啖有約1立方厘米嘅爽口小龍蝦肉,絕對冇誇張到,味道係微鹹,放喺脆紫菜上卷住嚟食,啱啱好,好味.味道:5分2. $115.00嘅蝦味噌餃子套餐蝦味噌拉麵材料都唔少,除咗蝦,蔥,粟米粒,日本蛋同紫菜外,其實重有叉燒.由於我飽,所以只食一細碗,麵條爽口;叉燒有驚喜,佢係全瘦,口感唔係死實同乾而係鬆軟爽口,正.而啖湯味道就淡啲,亦唔夠熱.味道:4.5分而餃子都係微暖,味道亦係清淡.味道:3分其他:我哋加吓佢啲調味料/配料食.酸薑好味,爽口又唔辣;蒜蓉好幼細;芽菜仔好辣,

我哋近5點嚟到,
呢間拉麵係自己喺佢部售賣機買飛落單,
亦自動找贖.我哋要咗:

1. $35.00嘅小龍蝦蟹籽沙律
份量同一個雪糕球差唔多,
小龍蝦蟹籽沙律
味道:5分

2. $115.00嘅蝦味噌餃子套餐
蝦味噌拉麵材料都唔少,除咗蝦,蔥,粟米粒,日本蛋同紫菜外,
其實重有叉燒.
蝦味噌拉麵
由於我飽,所以只食一細碗,麵條爽口;叉燒有驚喜,佢係全瘦,
叉燒

味道:4.5分

而餃子都係微暖,
餃子
味道亦係清淡.
餃子
味道:3分

其他:
我哋加吓佢啲調味料/配料食.
酸薑好味,爽口又唔辣;蒜蓉好幼細;芽菜仔
芽菜仔
好辣,老公喜歡.

服務:
老闆好老實,佢放低小龍蝦蟹籽沙律同一個碗仔時,同我哋講聲,幫我哋轉咗做蝦味噌小龍蝦蟹籽沙律套餐加餃子,咁就會多咗兩隻餃子.
真係好老實,因為唔係咁,佢係可以賺多兩隻餃子㗎.

抵食:3.5分

題外話:
呢喥有幪面超人口罩同相關用品賣.
2022-02-19
小龍蝦蟹籽沙律