2014-02-26 1652 瀏覽
路經呢度買隻雞脾做下午茶,加支山楂蘋果點解買雞脾?因為佢寫住秘製呢個形容詞囉味道就只屬一般,雞肉幾軟熟,但唔多入味,少少咸,但調味覺得有點不足山楂蘋果就太甜了,欠了山楂應有既酸度
路經呢度買隻雞脾做下午茶,加支山楂蘋果

點解買雞脾?因為佢寫住秘製呢個形容詞囉

山楂蘋果就太甜了,欠了山楂應有既酸度

2014-01-07
1 分鐘 (堂食)
2013-06-09 1379 瀏覽
「原味家作」的「酒糟鴨舌」,自己一向都是捧場客,但一段日子沒吃,最近外賣回家,竟發覺士別數月,刮目相看,一包盛惠 $25的「酒糟鴨舌」,竟然只得六隻小小的鴨舌,每隻小小的鴨舌竟賣四元有多,實在貴得過份,雖說做生意賺錢無可厚非,但相比起以前,現在的鴨舌實在一點也不抵食,看來,以後我都應該不會再買來吃了。
,每隻小小的鴨舌竟賣四元有多,實在貴得過份
3 分鐘 (外賣自取)
$12.5 (其他)
2012-08-06 1251 瀏覽
這日經過香港站,想喝啖湯就走到地庫的原味家作。這店的湯有十多款,都是原味沒放雞粉和味精的。要從這麼多款看來都很吸引的湯選出一款真不是件易事呢。最後這日選喝的是杏汁花膠燉豬肺湯,大份的$82。杏汁的味道沒有預期的濃,不過整體來說這個湯喝起來很舒服,自然不渴喉。不過定價就稍嫌進取,難道這就是原味的代價?喝過這碗熱湯,充好電又再出發。
喝過這碗熱湯,充好電又再出發。
2012-07-28 1085 瀏覽
上周的氣溫高達36度,熱到無朋友,是連中午吃飯的胃口也倒掉了。不如即興來一個原味冰涼外賣作午餐來踢走悶熱的胃訥,怎麼樣?「冰鎮上湯酒糟雞腎」一看名字就已覺得透心涼,是想也不想就買了。酒味夠濃,用來送啤酒就很不俗。「鮮檸雞絲沙律」名字比味道吸引。材料主要有青瓜絲,紅蘿蔔絲及雞肉,用白醋及檸汁調味,還不錯;但如終是冷凍快餐,蔬菜都失去了應有的爽脆度。「涼瓜黃豆煲排骨」再來一個用夏日當造的涼瓜煲的排骨湯,就是十分消暑的一個午餐組合了!

「冰鎮上湯酒糟雞腎」

「鮮檸雞絲沙律」

「涼瓜黃豆煲排骨」

2012-07-26
  • 涼瓜黃豆煲排骨
2012-07-13 938 瀏覽
在 6 月尾,走到中環香港站幫襯 <吉野家> 食早餐, 由 IFC <Godiva> 落兩層扶手電梯,先見到 <原味家作>,原來這裡都有早餐供應! 那麼!找天來幫襯!中環香港站 <原味家作> 門面很闊落! 以外賣為主,堂食的話,只有兩張高桌!店內企理衛生又整齊!早餐款式不多! 但價錢卻頗為吸引! 由 $12 起!包括:粥、炒麵、蘿蔔糕、豆漿...等!XO 醬炒麵 + 熱有機豆漿 $20XO 醬炒麵 這是即叫即夾的,尚算熱辣辣!每條麵條實在太入味!是重口味的炒麵!加上碎濕濕!又腍了一點! 認真麻麻地!配料太簡單了,只有芽菜、木耳絲,蔥! 如果可再放一點配料會更惹味。熱有機豆漿 收銀員會先問要熱飲抑或凍飲?好讓店員準備!熱熱地,質感幾濃!少甜,味道OK!可以接受!一鹹一淡,起了中和作用!原味未必代表完美!
那麼!找天來幫襯!

中環香港站 <原味家作> 門面很闊落!
以外賣為主,堂食的話,只有兩張高桌!店內企理衛生又整齊!
中環香港站 <原味家作> 門面很闊落!
店內企理衛生又整齊!
早餐款式不多!
但價錢卻頗為吸引!
由 $12 起!

包括:粥、炒麵、蘿蔔糕、豆漿...等!
早餐款式不多!但價錢卻頗為吸引!由 $12 起!
XO 醬炒麵 + 熱有機豆漿 $20

XO 醬炒麵
認真麻麻地!

熱有機豆漿
收銀員會先問要熱飲抑或凍飲?好讓店員準備!

熱熱地,質感幾濃!少甜,味道OK!可以接受!

一鹹一淡,起了中和作用!原味未必代表完美!
XO 醬炒麵 + 熱有機豆漿
2012-07-03
$20 (早餐)
中環香港站 <原味家作> 門面很闊落!
早餐款式不多!但價錢卻頗為吸引!由 $12 起!
店內企理衛生又整齊!
XO 醬炒麵 + 熱有機豆漿
這天放工回家,原來老婆仔買來了「原味家作」的「冰鎮上湯酒糟煨鴨舌」加餸,正好用來送飯。這冰鎮鴨舌因為有上湯與酒糟浸著,所以帶有頗濃的酒香味,鴨舌涼浸浸的,軟腍中有點咬口,又夠入味,作為餐前小吃,或是以之送飯,挺好。
1 分鐘 (外賣自取)
$16.5 (其他)
  • 冰鎮上湯酒糟煨鴨舌
++++++++++++++++++++++++++++++Fresh Lemon chicken salad:This small packet of salad looked appetizing so decided to get it.Basically it was julienne carrots, onions, cucumber and shredded chicken in lemon juice with some chinese White vinegar.Overall it was nice and refreshing, I would have preferred the lemon to be stronger. ++++++++++++++++++++++++++++++
Fresh Lemon chicken salad:

題外話/補充資料: ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ [b]Price:[/b] $1X [b]English labelling:[/b] yes [b]Service:[/b] ok [b]Yummy factor:[/b] OK ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ
2012-05-28 376 瀏覽
飯後經過這間原味家作,想喝碗湯水,便選了川貝枇杷鱷魚肉湯,大碗的有20安士,$72,分兩紙碗上。味道頗甜和濃,喝起來很舒服,令人願意相信這碗湯的確是無味精的原味湯。對我這些無住家湯飲的人來說的確是個方便的選擇。
$72 (其他)
2012-05-06 329 瀏覽
近排天氣忽然乾燥又忽然潮濕,令人難以適應,喉嚨乾涸,實在需要滋潤一下。路過地鐵站「原味家作」,忍不住買了這支飲品回辦公室。「原味川貝杏仁茶」$18味道微甜,香滑順喉,口感濃郁,加上川貝有止咳潤喉的功效,實在是這天氣的「及時雨」。

路過地鐵站「原味家作」,忍不住買了這支飲品回辦公室。

「原味川貝杏仁茶」$18
2012-05-03
2012-04-15 202 瀏覽
這日在IFC,3點3想來個輕盈一點的下午茶,腦海便浮起這間位於港鐵層標傍無味精無雞粉的湯店。其實這店除了主打湯外,亦有飯、小吃、飲品和糖水等供應。不過這日我要碗湯就夠了。在十多款原味湯中選了粉葛鯪魚瘦肉豬骨湯,小碗的$38而大碗的$58。反正湯水不怕多喝,便要了大碗的。這裡的湯是不含湯料只有湯。湯喝起來不油膩,不過稍欠老火粉葛鯪魚湯的味道,但至少喝起來頗'真',相信應該是真的沒有下味精。間中喝些湯水做下午茶,好似都幾健康。
2012-03-07 147 瀏覽
$27 原味家作惹味小食:鮑汁撈麵 +上湯雞絲碗仔翅,標榜無味精、無雞粉. 貪得意試吓啦. 據說此項目原價$44, 值悟值呢就真喺見仁見智.可能真喺無添加人工味道, 所以比較淡口.先講嗰鮑汁撈麵 ~ 麵條尚算爽口, 但只有顏色, 無乜味道, 面頭有一PET醬, “杰撻撻”咁, 我諗喺鮑汁啩, 但食唔出有鮑魚味囉 !上湯雞絲碗仔翅 ~ 咁嘅價錢當然唔會係真魚翅啦, 但無諗過連假翅都好少啊 !不過順帶一提的就是那收銀兼整餐嘅服務員態度認真惡劣, 可能只有一人睇舖, 做到發閔, 在我之前有內地遊客買問多幾句, 但回答不但粗聲粗氣, 仲大力掟嘢, 最離譜喺把翻熱食物的小鍋用力摘向洗碗盆, 真喺被佢嚇死!!!

可能真喺無添加人工味道, 所以比較淡口.

鮑汁撈麵
上湯雞絲碗仔翅
2012-03-04
5 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
團購
2011-03-20 113 瀏覽
原本想要魚香茄子...可惜買曬.......唯有轉投梅子南瓜排骨既懷抱.....我本身好怕酸味.......不過呢個梅子味做得好好....恰到好處....排骨份量唔少.....而且無雪味.....唔錯.....南瓜大大塊.......又夠甜.....仲有..呢個飯唔係跟普通白飯...而係燕麥飯....口感豐富之餘....感覺特別健康.....
原本想要魚香茄子...
可惜買曬.......
唯有轉投梅子南瓜排骨既懷抱.....

我本身好怕酸味.......
不過呢個梅子味做得好好....恰到好處....
排骨份量唔少.....而且無雪味.....唔錯.....
南瓜大大塊.......又夠甜.....

仲有..呢個飯唔係跟普通白飯...而係燕麥飯....
口感豐富之餘....
感覺特別健康.....

5 分鐘 (外賣自取)
雖然唔算早出晚歸,但係當屋企人三分之二都係返shift的話,飲湯幾乎係冇可能既事。結果有一日用左D時間快MTR地去左香港站,飲呢間我曾經試飲過都OK既湯。初時仲諗,五十蚊夠唔夠飲湯,但想飲既哈蜜瓜螺片燉雞只不過三十八蚊,即刻叫左黎飲啦。嗯.....好熱,基本上如果一粒鐘既時間等佢暖係有D邊緣,不過雞味就好足,反而GET唔到佢個哈蜜瓜@邊度黎.......但飲完之後一粒鐘個問題黎啦,咦,會口乾既......?!我只係飲左個湯JA WOR,關唔關事呢......?
即刻叫左黎飲啦。

嗯.....好熱,基本上如果一粒鐘既時間等佢暖係有D邊緣,

但飲完之後一粒鐘個問題黎啦,咦,會口乾既......?!
我只係飲左個湯JA WOR,關唔關事呢......?
2010-05-26 107 瀏覽
今日經過中環, 想買d零食返屋企加送.點知掛住食飯, 個送就一路放起個袋度..直到手提響, 先見到盒野, 不過班人已經食完走晒~~自己食是晚宵夜:- 辣味螺肉硬, 辣.之前起尖沙咀買過, 印象中第一次最好味.第二次食唔記得, 好似都ok.今次第三次, 原來係咁硬!硬得黎有d似擦字膠, 但又唔可以話難食.一個食晒, 仲有d難受.食野幾時都一班人最開心
今日經過中環, 想買d零食返屋企加送.
點知掛住食飯, 個送就一路放起個袋度..
直到手提響, 先見到盒野, 不過班人已經食完走晒~~

自己食

是晚宵夜:-
辣味螺肉
硬, 辣.
之前起尖沙咀買過, 印象中第一次最好味.
第二次食唔記得, 好似都ok.
今次第三次, 原來係咁硬!
硬得黎有d似擦字膠, 但又唔可以話難食.
一個食晒, 仲有d難受.

食野幾時都一班人最開心
2010-05-22
$18 (宵夜)
2009-07-22 88 瀏覽
之前嘗過他們的早餐蘿蔔糕及粥,已覺得味道濃且有點怪.雖然標榜無味精無添加無雞粉,可是配料的原醃味已令食品味道不吸引.今早看見有新餐單銀針粉,想著銀針粉是挺好食的,就買了.而且加1蚊重有飲品送,整個早餐就盛惠16大元.本來個銀針粉賣相唔錯,可惜還是老毛病. 配料是蝦米和冬菜,醃味都非常濃,味道全跑到湯裡去,吃完後,喉嚨極為不舒服.不敢再嘗試他們的新食品了!

2009-07-22
$16 (早餐)