2009-04-20
想話去買飯糰既,點知原來冇咗間野,落一層去樓下睇下仲有咩食,見到有間原味家作,咪諗住試下咯。所謂上湯蒸花菇肉絲紅米菜飯,見到d姐姐仔係個櫃度拎包飯出黎,剪開膠袋,倒入電飯煲內撩幾野,然後再畢俾人客,個紙兜咁細,一拎上手咁輕,都知唔妥架啦,但冇睇清楚佢整個裝飯過程,唔敢莽下判斷。我隔離位就話佢分別係一度夾d菜,又去飯煲度加d飯就俾人客。返到公司,d飯唔熱唔在講,我個同事即刻投訴話:「點解會有好似魚蛋咁大舊菜架?」係?等我睇下我果盒先!面頭唔覺,食一啖,咦!唔熱都算啦,點解好似撈咗d生米咁架?咪同我講話糙米係咁呀,我食糙米大架!專登獨立夾一粒紅米黎食,係唔太硬既,只係擺到明有d米未蒸透唧。我用匙撩下,嗄!唔係啦掛!所謂菜飯有一球菜係度?仲唔係點碎架喎!簡直覺得呢間野超過份,淨係畢飯俾人咁簡單都要人客等咁耐,d飯又唔熱,蒸得又唔透,味道又麻麻,仲要係飯還飯,菜還菜,咁算係咩菜飯呀? 我地簡直覺得入咗黑店呀!連聖安娜既荷葉飯都多餸過佢呀!但人地聖安娜份量就足好多,只收$15。而呢間野呢?$25得少少野咋!
係?等我睇下我果盒先!