2021-06-08 146 瀏覽
價錢好平 有時老闆會送腸仔俾我哋食。次次經過必定幫襯。巴基斯坦咖喱雞飯,大件夾抵食。仲有雜扒飯好有份量$50嘅價錢就食到。香港茶餐廳越來越少希望...繼續做到落去
價錢好平 有時老闆會送腸仔俾我哋食。
次次經過必定幫襯。
巴基斯坦咖喱雞飯,大件夾抵食。
仲有雜扒飯好有份量$50嘅價錢就食到。
香港茶餐廳越來越少希望..
.繼續做到落去
2020-06-11 1809 瀏覽
今日中午大概12點同朋友黎度工廈既餐廳黎覓食🤗😋 環境都幾乾淨,一開始無乜堂食客人,見佢淨係密密出外賣餐!選餐上,見佢有每日午餐ABCD餐選擇,不過我無乜興趣🤣 而且黎之前見有人寫食評讚佢既焗茄汁豬扒意粉🍝所以決定叫第2個menu!!睇完menu,發現無焗茄汁豬扒意粉😂 問職員後,發現原來佢menu上係有埋蜜汁豆呢個字,但我唔食既,所以就走左啲豆佢!等左唔係好耐就有得食, 份量都夠食! 但聽朋友講佢哋午餐嘅焗牛脷飯個size就好似比我呢個餐細啦!外觀方面,我覺得佢焗得唔係好夠,芝士無結備一層膜,都無拉芝😬。呢一個焗意粉,配料都比得幾多!味道方面,茄汁我同朋友都覺得有少少淡!! 希望會濃翻少少,同焗得香啲!豬扒肉質都一般般的!

2020-04-02 871 瀏覽
Lunch time成日都出街食,又食到悶晒呢架非常時期,都係留番係公司食安全多d😷😷😷公司成日都會有外賣紙插晒係度,真在係花多眼亂,我d同事就極力咁推薦咗呢間原味屋,因為佢一個都送外賣架,無限制,又幾好啵!😁👍👍我就叫咗個下午茶好抵食,三十七蚊炸,叫咗十五分鐘左右,就好快送到上黎,真係熱辣辣送到,打開個飯盒,蕃茄香味散發出黎,而且好滿一個人都食唔晒,味道好好呀,真係原味無味精咁,豬排又夠入味,意粉又唔會好硬,下次會再叫黎食😊😊
2019-12-01 957 瀏覽
自從去到荔枝角返工🤭,呢間茶記呢其實呢就係每一個禮拜都會去到地方😲,但係一路都係冇寫過食評😟 所以今日特登講一講呢間茶記🥳呢間餐廳每一個星期每一日都有唔同嘅午餐🍝 ,午餐黎講都可以算係好多選擇🍜🍲🥗🥪整體每一個餐嘅味道都唔錯,好似我呢張相嘅呢個燒雞比拼日式咖哩汁飯🍛亦都係我有啲想像唔到嘅組合同埋價錢都好平民🤭所以如果喺附近做嘢嘅朋友,可以嚟呢間舖頭試一試,應該會有一個以上唔到嘅驚喜
燒雞比拼日式咖哩汁飯
燒雞比拼日式咖哩汁飯
2019-10-21 668 瀏覽
估唔到,原來呢度附近都有高質的茶記熟我既朋友,就知我幾憎食茶記!!加上試過食完就腸胃炎(上吐下瀉),病真係好難頂!!好辛苦!!果日同同事傾開計,Tiga介紹有間佢地試過幾好味我們仨就試下啦!由於大家一齊叫,我倆又想行下散下心,所以就話自取~~真係意想不到,呢間咁好食喎!!!!去到都等左好一陣子先有得外賣自取,我懷疑佢根本無幫我地落單,或者真係生意好好啦!事關眼見都坐滿晒客人,有人埋單又有人黎,keep住爆場,坐滿晒~~我們仨既我們食既都係差唔多
估唔到,原來呢度附近都有高質的茶記

熟我既朋友,就知我幾憎食茶記!!
果日同同事傾開計,Tiga介紹有間佢地試過幾好味

真係意想不到,呢間咁好食喎!!!!

我們仨既我們食既都係差唔多
xo醬炒海鮮烏冬
xo醬炒牛柳絲烏冬
2019-10-09
15 分鐘 (堂食)
xo醬炒海鮮烏冬
xo醬炒牛柳絲烏冬
2019-10-08 503 瀏覽
近排天氣炎熱,也不想外出買外賣,公司常常也收到不同餐廳的外賣紙,這次選擇了原味屋來嚐一嚐!(❁´ω`❁)外賣速度超快,點了餐15分鐘左右送達!與同事貼了兩個餐~開心分享!分別是炸雞脾+雜果沙律,炸雞脾是很港式的滋味,雞脾又大又滑,外層炸的很脆口(★‿★)而沙律就很茶餐廳的風味,每一個水果也有滿滿的沙律醬一起~ 也不錯!另一個是XO醬炒牛柳絲烏冬,一打開外賣盒,多得要湧出來呢,而且很熱騰騰,感覺是即叫即炒!XO醬味道適中, 烏冬又不會太硬,很有口感!牛柳絲夠多~ 整體是滿分💯而且吃完是沒有味精的感覺!真真正正的原味屋,價錢又優惠~推薦給大家~
近排天氣炎熱,也不想外出買外賣,
公司常常也收到不同餐廳的外賣紙,
這次選擇了原味屋來嚐一嚐!(❁´ω`❁)
外賣速度超快,點了餐15分鐘左右送達!

與同事貼了兩個餐~開心分享!
分別是炸雞脾+雜果沙律,
炸雞脾是很港式的滋味,
雞脾又大又滑,外層炸的很脆口(★‿★)
而沙律就很茶餐廳的風味,
每一個水果也有滿滿的沙律醬一起~ 也不錯!
炸雞脾+雜果沙律

另一個是XO醬炒牛柳絲烏冬,
一打開外賣盒,多得要湧出來呢,
而且很熱騰騰,感覺是即叫即炒!
XO醬味道適中,
烏冬又不會太硬,很有口感!
牛柳絲夠多~ 整體是滿分💯
而且吃完是沒有味精的感覺!
真真正正的原味屋,價錢又優惠~
推薦給大家~
XO醬炒牛柳絲烏冬
炸雞脾+雜果沙律
XO醬炒牛柳絲烏冬
2019-05-23 866 瀏覽
係呢頭黎講呢到既早餐都算唔錯 咁我就叫咗個麵餐都幾豐富又埋多士 呢度嘅麵係韓國麵所以都幾特別同埋又抵食 今餐我係叫外賣啦所以冇喺堂食味道都覺得OK所以值得一試 早餐都仲有其他選擇都算唔錯㗎
2019-05-05 639 瀏覽
上星期六要返工(慘)諗住叫個外賣醫下肚,點知外賣一到,未食已經一肚氣😤我係食常餐既,貪佢配搭自由啲又夠哂飽,食完仲要繼續做野·吉列魚柳配米粉火腿奄列加牛油方包HKD43+$2凍飲·🤦🏼‍♀️咁大個人第一次食常餐係咁狼狽1️⃣火腿奄列直接放左落我個米粉度😑奄列浸到濕哂,米粉又比個奄列索哂啲湯🤢2️⃣兩塊吉列魚柳係用紙袋裝住😑做乜勁呀!搞到要用湯米果個碗蓋當係碟,仲要無比沙律醬我☹️·正常係都奄列同吉魚用盒放埋一齊啦😨不是嗎?成個餐食到好狼狽🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️唔係話比錢大哂,但如果比盒要加少少錢,可以出聲問一問我吧,起碼唔洗食到咁「哩hea」呀😭·雖然係好唔愉快既外賣經歷😟但我隔一排應該都係會再食,但就講明白啲要求啦

我係食常餐既,貪佢配搭自由啲又夠哂飽,食完仲要繼續做野

吉列魚柳配米粉
火腿奄列加牛油方包
HKD43+$2凍飲
🤦🏼‍♀️咁大個人第一次食常餐係咁狼狽
1️⃣火腿奄列直接放左落我個米粉度😑
奄列浸到濕哂,米粉又比個奄列索哂啲湯🤢
2️⃣兩塊吉列魚柳係用紙袋裝住😑做乜勁呀!
搞到要用湯米果個碗蓋當係碟,仲要無比沙律醬我☹️
正常係都奄列同吉魚用盒放埋一齊啦😨不是嗎?
成個餐食到好狼狽🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
2018-11-28 952 瀏覽
新嘗試,上次見有人原來可以走湯,所以今日又試下,因為太大份,走埋包凍檸茶少少冰其實茶餐廳,d員工好笑容有禮貌,唔貴仲要咁多選擇,真係好唔錯今日叫凍檸茶少少冰,一開始比錯左少少甜(應該落單時錯左),都好快手肯換返不過如果下次唔揀走湯,太乾,都係有湯好味好多
凍檸茶少少冰

不過如果下次唔揀走湯,太乾,都係有湯好味好多

2018-11-28
$31 (早餐)
2018-11-24 189 瀏覽
見到呢間唔明顯嘅餐廳連餐牌都冇,所以好奇之下去openrice search下,見到d早餐好抵咁,最緊要杯野飲大大杯一入去就有人會比杯熱水先叫左五香肉丁米,仲可以揀兩樣餸,再加個餐包或菠蘿包,真超大份,肉丁唔係非常多,但好大粒又夠味個菠蘿包其實係餐包咁嘅size, 我多數都食唔晒拎走,凍食都好味,當然唔可以預計好似其他包店咁有脆嘅菠蘿皮,但都甜甜地幾好味餐肉同腸仔都煎過,香香地凍飲+$2, 今次張相係冇叫少少冰嘅檸茶所以,記得要叫少冰或少少冰,因為本身真係好大粒冰,又多冰我試過叫完少少冰後覺得啱啱好佢地嘅凍檸茶幾好味,有茶味,又夠味,其實我仲會飲幾啖再加少少水落去,啱啱好同埋呢度幾好嘅係,d人好快手,上野食快,食完都好快會收野, 不過只要見你仲有少少野未食晒都唔會急住收左去同埋位都幾多,早餐時間唔洗擔心冇位咁樣食一餐$31, 算幾抵啦
見到呢間唔明顯嘅餐廳

一入去就有人會比杯熱水先

餐肉同腸仔都煎過,香香地

凍飲+$2, 今次張相係冇叫少少冰嘅檸茶
所以,記得要叫少冰或少少冰,因為本身真係好大粒冰,又多冰
我試過叫完少少冰後覺得啱啱好

同埋位都幾多,早餐時間唔洗擔心冇位

咁樣食一餐$31, 算幾抵啦

• 肉丁米
2018-07-23 1081 瀏覽
公司每月都有兩次例行會議,開完會老闆都會請大家食少少嘢,公司祕書負責訂。其實我地係幫襯平日吃午餐的餐廳,因為好多同事都有係果度食午餐,覺得有一定水準,所以信心都足,咁大部分同事都一致贊成,所以公司近年開始都訂呢間,結果都有超出預期👏🏻👍🏻 🌟送貨時間彈性同可以配合會議結束,試過時間改左兩次,都無say no,態度極好。🌟價錢都好合理,我地每次訂千零蚊到。試過外面訂d到會套餐接近2千都唔係好夠食,運費都去左兩百😂訂呢度唔使運費,老闆親自送上來👍🏻同事又夠分,大家都滿意。🌟食物份量足,食材新鮮,溫度保存得好🌟送到來包裝妥當,最緊要無漏汁。
🌟食物份量足,食材新鮮,溫度保存得好
🌟送到來包裝妥當,最緊要無漏汁。

煙鴨胸雜果沙律
海鮮炒烏冬
土匪雞翼
煙鴨胸雜果沙律
海鮮炒烏冬
土匪雞翼
2018-07-18 784 瀏覽
身為呢一區嘅住客達10年,基本上好多餐廳都食過,連鎖連鎖餐廳真係唔使講,除非嗰日滂沱大雨或者打風又或者果日懶懶地先會去幫襯。係億利呢間工廈地舖嘅茶記,我最欣賞杯凍檸茶同奶茶,真係好得,成日會買外賣。因為工廈區,佢早午餐都爆爆地,好多office嘅人幫襯,所以佢有特別優惠,好似外賣自取減$4,有時放假或者週末下午茶就會幫襯,製作真係幾用心,上次見我喺度等緊外賣,望緊佢哋到會嘅Menu,收銀阿姐仲會同我好有笑容咁介紹,又叫我坐住等,依家係茶餐廳真係好少見。
章魚小丸子撈丁
金針雲耳蒸雞
章魚小丸子撈丁
金針雲耳蒸雞
2018-05-27 651 瀏覽
系荔枝角不經不覺工作差不多6年,D2附近大小食店都幫襯不少,這間每星期都會光顧。以早餐計,這間是比較便宜而食物質量好的。五香肉丁香口而真似五香肉丁(附近有些系好XYZ難食的). 個包有時會上菠蘿包,全個餐都熱辣辣上,食完就開始醒神一天。

,全個餐都熱辣辣上,食完就開始醒神一天。
自選早餐
自選早餐
2017-12-18 1008 瀏覽
我鐘意左食呢到幾早餐 因為佢有個餐係芝士辛辣麵 我覺得好特別 因為好少早餐會有架 我叫左個芝士辛辣麵啦 咁除左個麵好食之外佢個辣都唔錯 我係食完想再食個湯有芝士味 我就連湯都有飲埋
2017-04-27 1587 瀏覽
其實我係一個好重視早餐嘅人,返工無論去邊區都寧願早半個鐘到食個靚早餐兼睇陣報紙先返工,諗落都幾老餅下荔枝角區都幾多茶餐廳,正是花多眼亂,這間食早餐係比較深刻的,最吸引我嘅係呢個芝士麵餐,平時轉辛辣麵或芝士麵最少加$5,這個餐接近一般早餐價,雖然對我嚟講,超過30蚊嘅早餐都係貴,但面對現實,荔枝角食早餐,真係個個挨近30蚊咁滯。講返呢個芝士麵早餐能夠咁嘅價錢,我估應該係個麵只有火腿絲做餸,而另外揀的二樣餸就跟埋個奶油豬一齊上,呀,唔係一個,係半個奶油豬至真,就先講呢個奶油豬,啲奶多到呢,要我次次叫少奶,但仍然好多,最怕流左落煎雙蛋上面,今次又係咁。不過半個奶油豬就要睇下你被分配到上半定下半,上半就脆啲,不過呢啲口味嘅嘢都係見仁見智,而個煎雙蛋無咩特別,不過起碼係熱嘅。咖啡我次次叫少奶,都唔錯,飲得出茶餐廳的味道,反而我唔鍾意依家有啲啲茶餐廳用所謂嘅即磨咖啡。主角(我認為) 芝士麵最正,麵身夠爽口,湯夠濃,好明顯係叫要煮,因為我一話要芝士麵餐,個伙記咩其他嘢都未落,就會call walki同廚房講:「6號枱,一次芝士麵」,然後先落其他嘢,咁樣個麵就會同其他嘢差唔多時間到,幾細心。食飽早餐,

食飽早餐,嘆飽報紙,返工去也。

寫呢篇食評時,已成個星期無食過芝士麵做早餐,明天又係時候去搵佢了。