2024-06-03 973 瀏覽
📍 古今二呢間壽司店都去過好幾次,出名特色創意卷物!絕對會係你Happy Friday嘅其中一個選擇😈🌪️龍卷風沙律 (大) $98蟹籽同蟹柳絲既份量超多!!!🤤仲多過沙律菜🫢 真係好足料~仲食到中華沙律同青瓜絲,夾埋一齊食好正,口感豐富😌 另外,佢嘅醬汁食落有少少辣🥵,幾開胃!🌀超級龍卷風 $98個名夠曬氣勢!😎配料都唔少㗎,分別有鰻魚、海老、芝士🧀️、青瓜🥒、脆片~餡料非常豐富🤣冇諗過鰻魚同炸蝦嘅口感咁夾,鰻魚肥而不膩,而炸蝦做到外脆內軟嘅效果,味道好match🫶而芝士就比較濃郁,味道鹹鹹地,食得多可能會覺得有啲膩🫢🕷️蜘蛛 $103外型真係成隻蜘蛛咁🫣主要係用炸軟腳蟹、青瓜、牛油果🥑同蟹柳製成嘅一個壽司卷,材料好足😌軟腳蟹炸得好香脆,唔會炸到乾咗😌仲熱辣辣添!外面亦都淋咗醬汁,味道就酸酸甜甜~😗🐟鹽燒白鰻 $38呢個值得一試!白鰻燒到外皮焦脆,但又唔會食落覺得乾身🥳魚肉嘅質地係爽口,真心有驚喜!食得出食材新鮮,肉質厚實得嚟口感係彈牙🩵🐽鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32鹿兒島黑豚肉既肉質鮮嫩且多汁,逼晒啲油脂出嚟🙈裡面包住粒荔枝,味道幾甜,亦都中和油膩感🫶⭐️好味指數:7.6/10📍 古今二
📍 古今二

鹽燒白鰻

🐟鹽燒白鰻 $38

🐽鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32

⭐️好味指數:7.6/10

📍 古今二 (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

#尖沙咀 #古今二 #創意卷物 #卷物 #壽司 #龍捲風沙律 #超級龍捲風 #煎餃 #啤酒
龍卷風沙律
 鹽燒白鰻  &  鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
鹽燒白鰻
  • 龍捲風沙律
2024-06-03 549 瀏覽
今日放工後和朋友來到尖沙咀The One 五樓的《古今二》食晚飯,餐廳裝修新淨整潔,座位舒適。餐牌上讀到《古今二》的名字由來,感受到老板的真摯和熱情。餐牌上的食物總類多,有各式各樣的卷物,賣相吸引。「 A4和牛壽喜燒」$198壽喜燒材料豐富,有豆腐、香菇、金針菇、紹菜和粉絲,最矚目的主角牛肉片差不多沒有肥肉,雖然有些嚼勁,但牛味濃郁,放入壽喜燒的湯汁微微燙一燙,很正。最後食埋軟腍的粉絲,夠滿足。「 火山」$128好睇又好食,當熊熊烈火在碟的兩邊燒起的時候 ,彷如一座火山,真是震撼。壽司上鋪滿蟹柳絲和蟹子,下面有8件壽司,壽司卷內有牛油果、蟹柳、青瓜,味道很夾配。「明太子雞翼」$46雞翼內釀滿明太子,脹卜卜很吸引,咸香十足。

餐牌上的食物總類多,有各式各樣的卷物,賣相吸引。
「 A4和牛壽喜燒」$198

「 火山」$128
好睇又好食,當熊熊烈火在碟的兩邊燒起的時候 ,彷如一座火山,真是震撼。壽司上鋪滿蟹柳絲和蟹子,下面有8件壽司壽司卷內有牛油果、蟹柳、青瓜,味道很夾配。

「明太子雞翼」$46
雞翼內釀滿明太子,脹卜卜很吸引,咸香十足。

turns out真係幾好食,本身仲覺得佢嘅好評多得有啲令人懷疑😳首先要推介佢嘅串燒,試咗白鰻同埋荔枝豚肉都係好好食!! 計埋個價錢真係性價比高沙律份量好多,隔離枱都忍唔住問係咩嚟😂捲物有特色嘅,賣相同味道都ok,係唔夠串燒同沙律抵食 另外一入座就有一杯茶,可以不斷加熱水,好啱我呢啲需要熱水嘅人🤣p.s.平日夜晚都好熱鬧,幾乎滿座✿ 龍捲風沙律(大) $98✿ 彩虹卷 $119✿ 鹽燒白鰻 $38✿ 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32

鹽燒白鰻 $38 | 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32

沙律份量好多,隔離枱都忍唔住問係咩嚟😂

龍捲風沙律(大)

捲物有特色嘅,賣相同味道都ok,係唔夠串燒同沙律抵食

彩虹卷

p.s.平日夜晚都好熱鬧,幾乎滿座

✿ 龍捲風沙律(大) $98

• 鹽燒白鰻$38 |鹿兒島黑豚荔枝卷串燒$32
  • 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
  • 鹽燒白鰻
2024-05-30 402 瀏覽
之前已經去過古今旗下幾間分店,今次上堂前經過、記得佢地D壽司卷物幾好食就再戰一次尖沙咀新開既【古今二】。日式麻醬豆腐沙律:蔬菜新鮮爽脆、豆腐嫩滑、再搭配香濃同微酸既芝麻醬,非常開胃。江戶薄燒牛仔骨:主要用黑椒去燒牛仔骨,同出面既鹽燒或者燒肉醬唔同。好香口、非常惹味。牛仔骨燒得岩岩好,肉質軟霖。東京爆脆:内餡係吞拿魚同蟹柳,之後再用紫菜包起炸左,非常香脆!因爲新鮮整起、紫菜都仲好新鮮!而且沙律醬微辣,可以解膩。烈火紅唇:非常特別既卷物,用水果入饌、包括士多啤梨、炸牛肉同芝士。士多啤梨既酸甜搭配炸牛肉、可以去除油膩感、而芝士增加creamy感。個人覺得係幾特別既combo,不過呢一款等候時間比較長。
2024-05-29 276 瀏覽
食物質素一如以往好食,原本打電話book即時(因為食完趕住睇戲又有位)態度ok wor,就幫襯下la,點知服務何其失敗。店員送餐嚟咪食lor,食完先話上左錯枱,sorry都冇😠仲要話入埋張單。好,我地係食左,其實收我錢我真係冇所謂,但係呀經理話(佢應該係),咁要入埋單,態度衰到呢。我咪係度唱衰你。(可能係佢sell唔到剌身搏返少少甜頭)。對the one 呢間古今2十分失望。😠😠😠😠😠😠😠😠

2024-05-29
🌟之前來過一次,念念不忘特色卷物,今次再訪,再試其他款色卷物😋多款卷物名具特色,仲有貼切盞鬼嘅名😆餐廳木系簡約日式風格,半開放式,有窗邊卡座,感覺悠閑舒適。🍣龍捲風有鰻魚同cream cheese, 面頭淋上燒汁同碎片,口感超豐富🍣櫻花賣相好澎湃!面頭有滿滿的辣味呑拿魚蓉同蟹子,飯卷入面包住辣味三文魚,雙重享受😋食到滿口魚油香,好滋味。🍤海老天婦羅面頭的炸粉不厚,炸得薄脆,蝦肉新鮮,香口惹味。🥗雜錦刺身沙律好大碗!雜錦刺身鋪滿一碗,有三文魚子,蟹子,三文魚,呑拿魚,劍魚腩,八爪魚。沙律菜新鮮,配上辣味蛋黃醬,冇得頂。🌟總括嚟講,餐廳食物有創意同新鮮,款式太多,要黎多幾次先試得完😋

餐廳木系簡約日式風格,半開放式,有窗邊卡座,感覺悠閑舒適。

🍣龍捲風

🍣櫻花

🍤海老天婦羅
面頭的炸粉不厚,炸得薄脆,蝦肉新鮮,香口惹味。

🥗雜錦刺身沙律

2024-05-25
  • 海老天婦羅卷
  • 煙花
2024-05-28 277 瀏覽
古今二行開尖沙咀一定要食下日本野🤭💛龍捲風沙律 $98入面有沙律菜、蟹子、蟹柳、沙律醬、脆片口感好豐富,蟹柳軟、沙律菜同脆片都脆沙律醬味道都好夾!💛火山 $128火山個名好特別!跟住職員會點火好有視覺享受,睇住火包圍住12件壽司約數分鐘就熄火,就享用壽司壽司上有帶子、青瓜、牛油果、蟹子、蟹柳口感同味道都好豐富!💛東京爆脆 $98飯捲包住左吞拿魚、蟹柳,食落口又會有脆脆口感好有口感,味道幾好!💛鹽燒白鰻 $38價錢算幾抵,白鰻肥美,加上少少鹽調味可以食出白鰻鮮味價錢:$362(另加一)(二人)⭐️⭐️⭐️評分:8/10⭐️⭐️⭐️📍古今二 (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖
古今二
行開尖沙咀一定要食下日本野🤭

💛龍捲風沙律 $98
入面有沙律菜、蟹子、蟹柳、沙律醬、脆片
口感好豐富,蟹柳軟、沙律菜同脆片都脆
沙律醬味道都好夾!

💛火山 $128
火山個名好特別!跟住職員會點火
好有視覺享受,睇住火包圍住12件壽司
約數分鐘就熄火,就享用壽司
壽司上有帶子、青瓜、牛油果、蟹子、蟹柳
口感同味道都好豐富!

💛東京爆脆 $98
飯捲包住左吞拿魚、蟹柳,食落口又會有脆脆口感
好有口感,味道幾好!

💛鹽燒白鰻 $38
價錢算幾抵,白鰻肥美,加上少少鹽調味
可以食出白鰻鮮味

價錢:$362(另加一)(二人)
⭐️⭐️⭐️評分:8/10⭐️⭐️⭐️

📍古今二 (The ONE) (尖沙咀)
2024-05-26 479 瀏覽
早幾日去尖沙咀,突然好想食日式卷物,就去咗 "古今二",依間嘅卷物、壽司及日式料理都唔錯,又有好多選擇,款式都幾特別㗎 ~這裡裝修簡約嘅日式風格,地方都幾闊落,餐廳設有卡位、bar枱同4人枱,另有獨立區域,約埋啲friend食下嘢都唔錯。餐牌內有好多選擇,特色卷物、刺身、壽司、鍋物、鐡板燒、串燒、天婦羅等等,看起來很不錯。超級龍卷風     $98鍾意食材豐富的超級龍卷風,外層沾滿黑芝麻同日式醬汁,餡料有鰻魚、海老、青瓜及芝士,鰻魚嫩滑,炸蝦酥脆可口,青瓜爽甜,夾住溶溶的芝士,入口超滿足,很美味的特色卷物。東京爆脆    $98另一款的東京爆脆,亦是我喜歡的高質日式卷物壽司。紫菜包飯、吞拿魚、蟹柳及蟹籽,再淋上自家製醬汁,增加層次感,口感軟綿,越食越滋味。日式麻醬豆腐沙律     $98餐廳用上的沙律菜非常新鮮,食落爽脆清甜,除了蔬菜,亦有其他材料,滑嘟嘟的豆腐,豆味濃郁,爽脆的蟹籽,清甜的車厘茄,與麻醬拌勻一齊食,口感清新,份量好足。鹽燒白鰻    $38白鰻外層燒烤到十分焦香,口感脆脆,無魚骨啖啖肉,可放心食,鹽味夠出,只是少少鹹,味道啱啱好,肉質鮮嫩多汁,好惹味。鹿兒島黑豚荔枝卷
餐牌內有好多選擇,特色卷物、刺身壽司、鍋物、鐡板燒、串燒、天婦羅等等,看起來很不錯。
超級龍卷風     $98
東京爆脆    $98
東京爆脆
日式麻醬豆腐沙律     $98
日式麻醬豆腐沙律
鹽燒白鰻    $38

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒     $32
依款亦都燒得非常香脆,黑豚肉捲住鮮甜荔枝,口感清香,鹿兒島產黑豚的肉味特別香濃,與爽甜的荔枝好夾。
鹽燒白鰻 , 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
鹽燒白鰻 , 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
  • 鹽燒白鰻
  • 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
2024-05-19 366 瀏覽
TGIF❕又到左大家最愛既星期五,我緊係唔煮飯出去食野休息下啦🫢 今次我想食日本野,呢間有串燒有創作卷物,幾特別。🌟蜘蛛$103入面有軟殼蟹同牛油果,配咗鰻魚汁,份量十足。🌟超級龍捲風$98入邊有鰻魚、蟹柳等材料,擺盤精美,味道亦都唔錯,大人細路都啱食。🌟日式麻醬豆腐沙律$98滿滿麻醬豆腐上邊有飛魚子及三文魚子,底下是大量的沙律菜,配咗麻醬非常清新。🌟黑豚豬頸肉串燒(一串)$32豬頸肉燒得啱啱好,鹹味適中,好食!🌟宮崎味鹽牛舌串(一串)$32牛舌非常爽彈,質感非常好,黑椒加鹽味是絕配!食評總結:環境還是非常方便嘅餐廳,主打特色卷物,味道幾好,係小朋友都啱食嘅居酒屋。

🌟蜘蛛$103
入面有軟殼蟹同牛油果,配咗鰻魚汁,份量十足。
🌟超級龍捲風$98
🌟日式麻醬豆腐沙律$98
🌟黑豚豬頸肉串燒(一串)$32
豬頸肉燒得啱啱好,鹹味適中,好食!
🌟宮崎味鹽牛舌串(一串)$32
牛舌非常爽彈,質感非常好,黑椒加鹽味是絕配!

• 日式麻醬豆腐沙律
2024-05-18 286 瀏覽
去過噶荃新天地古今二,今日去尖沙咀噶The One,又見到哩間店,頂不住美食噶誘惑又吃左一餐。哩間店地理位置十分便捷,座位闊落舒服,服務員都好好態度,整體都唔錯。卷物、串燒一樣無失水準,依然保持高品質,值得一提噶系黑豚荔枝卷串燒,黑豚肉包住粒荔枝肉,一齊燒,外面肉香,裏面香甜,真系好夾,味道十分獨特。
2024-05-16 267 瀏覽
好耐冇係尖沙咀行街街,仲去埋Dxxki掃零食,跟住過左去The One,逐層掃下搵地方食晚餐,見到呢間居酒屋,環境唔錯喎!好,坐低睇下有咩好食先。柚想蝦你,呢係沙律好豐富,除左沙律菜仲有蘋果粒,上面既柚子甜甜酸酸好開胃。安格斯蔥牛卷,外面牛肉多汁又有牛味,包住裡面又爽又甜既香蔥,上面仲有片片炸蒜。西京比目燒,表面燒到金黃色,魚皮好脆口,魚肉又滑又有油脂,唔錯!東京爆脆,內含吞拿魚和蟹柳,食落又有脆脆口感,飯粒不黏牙,紫菜都多乾身。

好,坐低睇下有咩好食先。

The One呢一間餐廳無論裝修定係食物質素都充滿咗日式居酒屋嘅特色🍶附近做完嘢過嚟試吓先😍==============================Food List📝🥗日式麻醬豆腐沙律 夠晒清新好味👍🏻🍣金龍卷 壽司如其名 嘅吉列蝦拼湊出嚟真係好似一條金龍🐉呢條龍好睇又好食😍🎌超級龍捲風 同樣地呢個亦都用吉列蝦同埋鰻魚做膽 加上炸咗嘅薄脆 令到成個龍捲風更加可口😊🍢豬頸肉串燒 脂肪比例均勻 咬落去油香爆滿😍🐷鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 好喜歡呢個組合 荔枝嘅甜味中和咗豚肉咸香嘅味道 取其鹹甜適中👍🏻
Food List📝
🥗日式麻醬豆腐沙律 夠晒清新好味👍🏻

🍢豬頸肉串燒 脂肪比例均勻 咬落去油香爆滿😍

-古今二-📍尖沙咀.餐廳喺The One5樓,坐喺窗邊嘅卡位,仲可以望到尖沙咀嘅景色。食品選擇多,座位都寬敞,而且價錢唔貴,仲要好近我返工的地方,所以經常成為我晚餐之選。.雜錦刺身沙律 ($58)超抵食嘅刺身沙律,份量超多。大量角切三文魚、吞拿魚同蟹籽,加上新鮮嘅生菜,配上開胃嘅沙律醬,非常適合飯前開胃之用。.鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 超級清甜Juicy的一款串燒。用新鮮嫩口嘅黑豚肉包住啖啖果汁嘅荔枝,突出黑豚肉的香味之餘,又可一解黑豚肉嘅油膩。.火山 ($128)Present超特別的卷物。飯捲上放上滿滿的帶子、青瓜、牛油果、蟹籽和蟹柳,上枱時侍應仲喺碟邊點起火焰,名副其實的效果。.新鮮的帶子片配上爽口的青瓜和蟹籽,加埋軟滑的牛油果,口感同味道都好豐富。.金龍卷 ($108)飯卷包住香脆炸蝦,上面放了三文魚同芝士醬,食落香脆可口。.
-古今二-
📍尖沙咀
雜錦刺身沙律 ($58)
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
火山 ($128)
金龍卷 ($108)
飯卷包住香脆炸蝦,上面放了三文魚同芝士醬,食落香脆可口。
2024-05-15 139 瀏覽
今日同娘親去尖沙咀行街食飯,街上面都好多人同旅客,the one 係姊幾鐘意行既商場,鋪頭啱行之餘,又多餐廳選擇。係扶手電梯見到古今二日本餐廳宣傳,一於就試下。卡位枱大大張好寬敞,坐得舒服。有好多唔同卷物,每款卷物都有特別既名,嗌左火山、龍捲風 2個卷物,再嗌左串燒&沙律。🔅火山(有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳)外形好似一舊巨型壽司,上面鋪滿蟹柳絲蟹子沙律醬,上枱既時間侍應會係碟兩旁點火,營造好似火山既效果,睇張相就知幾咁成功喇。蟹柳絲底下係一個個細飯卷。由於每種食材都唔重味,而且沙律醬唔多,可以食到帶子既鮮味同其他食材既味道,唔會俾其中一種食材搶晒啲味,配搭得好好。🔅龍捲風(有鰻魚、芝士、脆片)脆片唔似係粟米脆片,厚身一啲,有d 似餅乾,連飯卷一齊食,每啖都有脆卜卜,幾特別。飯卷d 飯只係薄薄一層,唔會好多飯,加埋d啲微酸既醬,唔覺意就密密食。🔅黑豚豬頸肉串燒一串有5舊長方形豬頸肉,上枱既時候熱辣辣,咬落爽口,濃豬肉味,塗係上面既醬汁有少少微微辣,唔肥膩。🔅鹽燒白鱔一串2舊厚身白鱔,上枱時都係熱辣辣,仲差啲焫親個嘴唇。4個字:「皮脆肉彈」,好好食!🔅龍捲風沙律份量好足,有好多蟹柳絲、蟹子

🔅火山(有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳)

🔅龍捲風(有鰻魚、芝士、脆片)

🔅黑豚豬頸肉串燒

🔅鹽燒白鱔

🔅龍捲風沙律
份量好足,有好多蟹柳絲、蟹子、中華沙律 、生菜 & 脆片,好清爽。

2個人,初頭有諗過唔知夠唔夠食,但最後係好夠飽好滿足。

📍 古今二 (The ONE) (尖沙咀)
2024-05-15 124 瀏覽
{創作日本菜 - $405}古今系列真係由官塘就已經食起,今次去埋The One 分店,繼續係大大滿足,嗰度嘅新派創意日本料理,令本麻甩每次都帶著大大嘅期待去食每一樣嘢!♦️ 自家玉子燒唔使多講,呢個真係玉子燒,唔係創作菜式!不過我超喜歡呢度嘅玉子燒,因為唔係果種死甜嘅蛋蛋,而係略有甜味但有大大蛋香果種,我次次都叫!♦️ 彩虹卷呢個就係本麻甩覺得每次都有驚喜嘅菜式,平平無奇嘅蟹柳卷,再卷上一層由時令刺身、牛油果、青瓜組成的外層,每次都令人有驚喜,令你想逐層品嘗又得,一次過食晒食出唔同層次嘅滋味又得!♦️ 超級龍卷風鰻魚、炸蝦、芝士、青瓜、脆片幾種食材嘅mix and match! 無論係味道、層次,以至口感都出色,令人會一邊食一邊嘗試挑戰用味蕾嚟分辯出食緊咩食材,是一個有趣又有創意的菜式!♦️ 串燒今次叫了「宮崎味鹽牛舌串」,「鹽燒雞中翼」,「鹿兒島黑豚荔枝卷串燒」,每一串都燒得勁好,火路控制出色,令食材到剛剛熟的口感,同時又透過熱力令食物的鮮味爆發出來,超正!美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍📍 #古今二 (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦
{創作日本菜 - $405}

♦️ 自家玉子燒

♦️ 彩虹卷

♦️ 超級龍卷風

♦️ 串燒

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #古今二 (The ONE) (尖沙咀)