呢間台灣菜由開張開始已經大受歡迎,主廚係台灣人,開業年幾就得到米芝連推介,作為街坊每次經過都見到條長長人龍,淨係見到呢點已經提升咗我對佢嘅期望🤫嚟到呢到一定要食佢哋嘅招牌爆蔥滷肉飯 ($58),呢到嘅滷肉飯偏濕潤,走半肥瘦路線,加埋酸菜都幾夾,而且啲蔥真係舖滿成個滷肉飯,食落去勁香~藥燉排骨套餐 ($82) 都幾大份,排骨都有菜膳味道,仲可以搭配腐乳沾醬享用,最後一定要食埋嚿索晒菜膳精華嘅豆卜~主食可以加配唔同茶飲,大紅袍仙草奶茶 (+$18)同百香果鳳梨烏龍茶 (+$15)都幾正路,排完咁耐隊一嗌完即刻上咁滯,飲落去勁解暑🌬️呢到都有各款台式小食,自己覺得MVP一定係肉鬆起司蛋餅 ($40),蛋餅個餅皮好香,入面內餡滿滿,肉鬆芝士都balance得幾好,涼拌黃金木耳 ($38) 蒜香味幾出,食完整體幾開胃!九廥塔鹽酥雞 ($42) 都炸得幾香口,唔會好乾,台灣蒜片香腸 ($35) 就不過不失~雖然呢間長期有人龍,不過當日觀察舖頭流轉都算快,上菜速度係貼近澳牛水平,所以都唔係真係等咗好耐,當日12:15排咗20分鐘就入到去,而店家都幾貼心,有提供遮畀客人晒個時擔下🤪 街坊想食下台灣菜都可

雖然呢間長期有人龍,不過當日觀察舖頭流轉都算快,上菜速度係貼近澳牛水平,所以都唔係真係等咗好耐,當日12:15排咗20分鐘就入到去,而店家都幾貼心,有提供遮畀客人晒個時擔下🤪 街坊想食下台灣菜都可以一試~
4天前 0 瀏覽
#台蔡滷肉飯 星期六晚去食 去到9點都keep住有人入嚟😳勁旺場·九層塔鹽酥雞餐鹽酥雞炸得好鬆脆 食落唔乾 同埋唔係油油嘅感覺🙂‍↕️真係會食上癮 滷肉飯上面係用辣嘅榨菜 比較少見 因為用左辣榨菜 個滷肉飯都多左個口味變化 .藥膳排骨湯餐因為驚口乾同熱氣 嗌左個湯黎飲🤣感覺有啲似肉骨茶 但係冇咁濃味 係種淡淡的藥材味排骨啲肉已經分離曬 有啲已經係湯渣 同埋有啲柴 ·香腸蛋餅上菜先發現原來係手抓餅🥹(因為個人鍾意食蛋餅多啲入面啲配菜真係得香腸😂略嫌煎得有啲太乾🥲
#台蔡滷肉飯

香腸蛋餅
上菜先發現原來係手抓餅🥹(因為個人鍾意食蛋餅多啲
入面啲配菜真係得香腸😂略嫌煎得有啲太乾🥲
2024-11-02 0 瀏覽
因非常忙碌關係,已有一段時間冇來吃了。今日難得有空心突然想吃寶島風味的東西想起這𥚃來到時大概有十人在排隊幸好我不是太肚餓所以慢慢等一直掙扎吃鹽酥雞滷肉飯還是芋泥燒排骨滷肉飯…最後選了不炸的因身體倘待復原中芋泥排骨中芋泥真的打成泥漿一樣綿綿的如果份量可再多一點更有飽滿感排骨炆得好腍入口後骨和肉可自動分開好入味配上蔥花炸蒜片一起吃好好送飯滷肉飯唔使講個味道好正宗肉粒肥瘦適中絆住酸菜一齊食口感極佳餐飲叫了白桃烏龍寒天沒給它拍照依舊好好味好喜歡寒天有𡁻勁盛惠$95換來滿足飽肚感真好😛@taitsai.hk #台菜滷肉飯 #荃灣 #荃灣美食 #香港 #香港台味 #寶島風味 #滷肉飯 #白桃烏龍寒天 #芋泥排骨 #好味 #taisai #hk #hkfoodie #tsuenwan #yummy #yummyfood #taiwanfood #taiwan
因非常忙碌關係,已有一段時間冇來吃了。
今日難得有空心突然想吃寶島風味的東西
想起這𥚃
來到時大概有十人在排隊
幸好我不是太肚餓所以慢慢等
一直掙扎吃鹽酥雞滷肉飯還是芋泥燒排骨滷肉飯…
最後選了不炸的

盛惠$95
換來滿足飽肚感真好😛

@taitsai.hk

2024-11-02
30 分鐘 (堂食)
  • 白桃烏龍茶
  • 芋泥燒排骨
  • 滷肉飯
第二次嚟食,第二次留負評。原本都冇諗過有生之年會再踏足呢間餐廳,不過唔係咁熟嘅屋企人話想食又唔好意思拒絕,正好可以睇吓餐廳有冇改善。今次於傍晚時分去食,再次遇到有枱但唔俾人入嘅問題,之前都有見到其他人提出過呢個問題,原來呢件事幾乎日日發生而貴餐廳係完全冇諗過解決問題😺今次亦再次見到黑色裇衫嘅'經理'同其他員工高聲交談,期間不斷聽到'經理'同同事講粗口,當然唔係對住客人,但觀感真係非常差。期間屋企人舉手想問嘢但'經理'同一個粉紅色長頭髮嘅男員工背對客人掛住傾計,過咗好耐先有其他同事理我哋,同時員工嘅態度都係好差,好似爭佢錢咁,老實講對住咁嘅嘴臉食飯真係會令人冇晒胃口。講真,香港餐飲業服務態度差就出晒名,但如此惡劣真係未見過。之前有喺影片分享平台睇過老闆嘅訪問片,賣晒台灣嘅人情味,但幫襯完之後簡直令我對台灣呢個地方都大打折扣!咁冇「家教」嘅員工,我相信都要歸咎於老闆嘅「教育」!

2024-10-05 960 瀏覽
去過咁多間餐廳,第一次要留負評。我住附近,之前得知呢間係米芝蓮餐廳,所以就去試吓。首先都要讚吓嘅,食物質素真係好好,尤其鹽酥雞真係炸得好出色。但係一嚟到嘅時候已經被員工不禮貌對待,好似完全唔想招待客人咁,我都明白佢哋只係打份工,你唔需要好熱情咁招呼我,但最起碼要有基本禮貌?當時明明有幾張枱,但一直都冇俾我哋入,我哋得兩個人,直到我哋主動開聲問。入到去舉手想問嘢,啲員工掛住玩電話,有位著住黑色裇衫嘅應該係經理(?)又掛住同同事傾計,果然上樑不正下樑歪⋯⋯成間舖得一位女同事做嘢,我都鄧佢辛苦。嘢食真係高質素,但咁嘅服務態度真係不了。
大概排咗20分鐘,一個女仔食,喺評語見到大紅袍奶茶都係麻麻哋,所以就無謂浪費quota啦,主力試佢好評如潮嘅滷肉飯配糖心蛋同埋鹽酥雞,我冇叫餐,兩個都係散叫,因為想睇吓佢正常價錢嘅份量個糖心蛋的確係入味嘅,唔錯,蔥嘅份量亦都多,但係我覺得可以再切得幼細少少🤏🏻加咗酸菜唔係特別好味,亦都冇令到個滷肉更上一層樓滷肉量絕對足夠,可能味道唔啱本人口味,大概30%肥, 70%瘦,整體嚟講屬於合格絕對冇話誇啦啦👏唔食唔會後悔佢個汁水唔係特別稀,都算濃稠,但係個味唔係好出,我覺得偏淡我數過,一共有9塊呢個價錢真係貴咗少少,但係佢真係好食,熱辣辣即炸,炸漿都好薄,雞都Juicy食咗兩樣嘢啱啱好港幣$100 我就絕對唔會encore啦,坐嘅位置亦都唔係特別舒適,食完就好走啦, QR code落單方便快靚正安排坐位小姐姐亦都好有禮貌

加咗酸菜唔係特別好味,亦都冇令到個滷肉更上一層樓

絕對冇話誇啦啦👏唔食唔會後悔
佢個汁水唔係特別稀,都算濃稠,但係個味唔係好出,我覺得偏淡

我數過,一共有9塊

食咗兩樣嘢啱啱好港幣$100

安排坐位小姐姐亦都好有禮貌
2024-09-30 1160 瀏覽
好耐無同閨蜜撐枱腳,難得今日大家都有時間,來一個快閃台蔡午餐😎😎😋😋傾下講下好快就一小時,不用飛台灣都可以享受到台灣味😎😎😎必點九層塔鹽酥餐~有滷肉飯細細碗剛剛好🍚、鹽酥雞份量十足😋😋😋閨蜜點了花雕麻油雞湯麵🍜🍜~幼麵好正,少少花雕味唔會太嗆,雞肉好好味肉鬆起司蛋餅~慢慢煎,外皮好脆,肉鬆芝士蛋味道好夾😋😋😋大紅袍珍珠奶茶少甜少冰 + 熱大紅袍仙草奶茶走甜~茶味好香🤗🤗

傾下講下好快就一小時,不用飛台灣都可以享受到台灣味😎😎😎

必點九層塔鹽酥餐

~有滷肉飯細細碗剛剛好🍚
、鹽酥雞
份量十足😋😋😋

閨蜜點了花雕麻油雞湯麵🍜🍜
~幼麵好正,少少花雕味唔會太嗆,雞肉好好味

花雕麻油雞湯麵

肉鬆起司蛋餅

~慢慢煎,外皮好脆,肉鬆芝士蛋味道好夾😋😋😋

大紅袍珍珠/仙草鮮奶

• 大紅袍珍珠奶茶
2024-09-18 1048 瀏覽
呢間米芝蓮推介滷肉飯兩年前曾經掀起排隊熱潮,個陣因為怕排隊所以冇黎試,上個週末終於去試咗,下晝三點幾四點到就唔使點排。鹽酥雞、滷肉飯都係高水準之作!九層塔鹽酥雞餐🌿🍗$73 (🌟9/10)雞肉外層香酥內層嫩滑,咬開肉汁爆棚,唔只個皮有調味粉,雞肉都好入味,沾有少少九層塔香氣,可以再濃啲,整體都係好好食!跟餐亦配一碗滷肉飯,份量相當多,滷肉切得大粒肥瘦相間,連住豬皮嘅地方入口即化,好黏口係我鍾意嘅口感🤤🤤仲有酸菜中和返鹹味,真係好好撈飯,飯都好夠軟糯肉鬆起司蛋餅🧀🥚$40 (🌟8/10)一定要趁熱食,酥皮唔算薄身,但都有層次感,不過可以再酥脆啲,加上肉鬆同芝士份量多,芝士有輕微拉絲,個醬油汁又甜甜哋,係幾好食嘅藥膳排骨湯餐🪴$82 (🌟8.5/10)藥膳湯頭甘醇,淡淡藥材味又唔苦,排骨有5大舊,而且炆到好入味好稔,咬一咬就肉骨分離,仲有豆卜、杞子、金菇等配料,旁邊仲配辣辣地橙色嘅腐乳醬可以點排骨食大腸包小腸🌭$40 (🌟8/10)大腸即係糯米腸,好似熱狗咁將小腸夾住上碟,小腸即係台灣香腸,多汁帶甜味大紅袍仙草/珍珠奶茶🧋跟餐 加$18 (🌟8/10)大紅袍香氣馥郁,叫少甜就剛剛好,實測咗

九層塔鹽酥雞餐🌿🍗
$73 (🌟9/10)

肉鬆起司蛋餅🧀🥚
$40 (🌟8/10)

藥膳排骨湯餐🪴
$82 (🌟8.5/10)

大腸包小腸🌭
$40 (🌟8/10)

大紅袍仙草/珍珠奶茶🧋
跟餐 加$18 (🌟8/10)
大紅袍香氣馥郁,叫少甜就剛剛好,實測咗全走甜係會寡啲,冇咁好飲
2024-09-07
  • 藥燉排骨套餐
  • 大腸包小腸
  • 藥膳排骨湯
2024-09-18 1034 瀏覽
中秋節當天中午1400後見門外轉角位置有四人排隊,一直想試但每次行過都好多人排,今日少人就跟住排,大約排5-10分鐘,黑衣女店員用手示意前面4位一同入坐,當我們一同上前時,店員關門同用手示意要再等,我們企在剛剛四人企的位置,10分鐘內中途沒有人再出來或離開,突然一對情侶直入餐廳,我們見狀就上前問店員,男店員說張枱用餐時間只有30分鐘因之後要給店員們用膳,剛才的女店員看見我們都沒有理會由得打尖客人繼續在餐廳內同時只有男店員回覆。這間店舖我不會再想去光顧,因他們的對答和處理手法完全無視排隊的顧客,全部客人可有可無的感覺。祝貴 餐廳生意興隆,多得您們的態度令更多人選擇北上消費。
2024-09-17
下午茶
嗰晚喺荃灣放工後,就經不同的行人天穚去一試呢區嘅人氣滷肉飯。邊行邊諗,晚上8點半,應該唔使等位吧?點知,行到去見到店內高朋滿座,店外對出欄杆有一家四口在等位中😮 幸好,我都只係等咗10分鐘左右就有位啦😃🥘 爆蔥滷肉飯配溫泉蛋 (HK$58). 大大碗,一層厚厚的蔥鋪滿係面,真係好多蔥呀!. 將奶油狀的溫泉蛋、青蔥、白飯和滷肉撈勻晒,每一口都食到所有配料. 青蔥帶來的微辣感,剛好中和咗滷肉的油膩感,溫泉蛋令白飯多了濕潤,很好食呀😋🍍🍵 百香果鳳梨烏龍茶 (跟餐+HK$15). 要求少甜、少冰、配寒天. 滿滿果香清甜味,但也有少許烏龍茶味. 寒天煙韌的,增添豐富口感

🥘 爆蔥滷肉飯配溫泉蛋 (HK$58)
. 大大碗,一層厚厚的蔥鋪滿係面,真係好多蔥呀!

爆蔥滷肉飯配溫泉蛋

🍍🍵 百香果鳳梨烏龍茶 (跟餐+HK$15)
. 要求少甜、少冰、配寒天
. 滿滿果香清甜味,但也有少許烏龍茶味
. 寒天煙韌的,增添豐富口感

百香果鳳梨烏龍茶
2024-08-17
10 分鐘 (堂食)
爆蔥滷肉飯配溫泉蛋
百香果鳳梨烏龍茶
2024-09-16 827 瀏覽
今日試到呢一間成日排隊嘅台灣小店,味道係唔錯不過價錢略高而且服務仲有改善嘅空間。九層塔鹽酥雞餐係呢度嘅招牌菜之一,所以梗係要會一會佢啦,味道唔錯,鹽酥雞夠乾身但係又唔會油淋淋,不過就食唔出九層塔嘅香味,咕嚕肉飯都ok嘅,盛惠$73,加咗杯凍嘅仙草茉香奶茶,$15唔係大杯而且啲仙草量比較少,唔係好抵。另一個餐就係藥膳排骨麵,個湯嘅藥材味好濃好好飲,不過啲排骨就冇藥材味,似乎唔係一齊煲嘅。仲嗌咗個小食,就係呢個起司蛋餅,$36,食落去覺得比較豐富,我都係鍾意台灣嗰種最簡單最普通嘅蛋餅多啲。

2024-09-14 719 瀏覽
今日去開荃灣搵朋友玩,行街行到好攰,然後求其穩一間飯店吃飯。剛好見到佢係咪芝蓮餐廳咁就試下啦。就隨便點了一個,最出名嘅菜式,肉鬆滷肉飯,我覺得很重口味,有點鹹😂。
2024-09-11 995 瀏覽
第一次去食時覺得個爆葱滷肉飯同鹽酥雞好食。之後去過幾次發覺只有這兩味好食,其他的真係可以唔使試。今日芋泥燒排骨餐、花雕麻油雞湯麵和兩個小食。先講排骨,芋泥淋在排骨上不夠熱,排骨又硬又嚡;至於花雕雞,湯是夠熱的,但洒在上面的杞子則是凍的,像剛從雪櫃取出來,雞就同排骨一樣,又硬又嚡。總之排骨同雞都像是煲完湯的肉。在門外見到米芝蓮2024的poster, 心想本來味道不錯的餐廳,為阿會變得如此難食,還是只有滷肉飯和鹽酥雞ok,其他的都可以免了。
2024-09-11
10 分鐘 (堂食)
午餐
2024-09-07 973 瀏覽
途經見到呢間台灣餐廳排晒長龍,又湊下熱鬧先~原來餐廳入選左《香港澳門米芝蓮指南2024》,咁要睇下佢咩料先🤭Menu主打唔同口味嘅滷肉飯,亦見到藥膳排骨、花雕麻油雞湯呢d香港市面上台灣餐廳較少有嘅茶式🧡✨花雕麻油雞湯麵 - 份量好足,肉眼睇已經見到好多雞同杞子😍湯底好入味,而且索左入個麵,味道融合左👍🏻麵質有質感,雞夠嫩滑,值得encore💯✨藥膳排骨湯餐 - 藥膳排骨湯色水好夠,味道比想像中溫和,好易入口,排骨超腍,一咬就好易脫骨🤭隨餐仲有碗滷肉飯,油香充分好惹味🤤✨肉鬆起司蛋餅 - 個皮用左比較厚身嘅捲餅整成,口感酥脆,裡面夾左滿滿肉鬆同拉絲芝士🧀 每啖都好滿足😋✨九層塔鹽酥雞 - 一上枱都聞到好香,個炸皮唔會太厚,調味剛好,雞肉仲keep到嫩身,果然係高質!✨黑芝麻奶茶 - 真材實料,飲到濃郁黑芝麻味,叫左少甜幾啱我🤩✨大紅袍仙草奶茶 - 茶味幾香醇,加埋仙草又幾爽🧋

✨大紅袍仙草奶茶 - 茶味幾香醇,加埋仙草又幾爽🧋

2024-08-21 1566 瀏覽
之前次次經過呢間台灣菜都見到排哂長龍,所以一直都未食過🥹星期日四五點睇完戲經過,見到居然冇人排隊🤔真係唔知係因為落雨☔️定係大家去哂北上消費😂以米芝蓮來講,呢間由台灣人主理嘅台菜店,都算幾抵食😌上菜快又唔洗加一,唔洗排隊嘅話真係值得一試😋🧀肉鬆起司蛋餅 ($40)蛋餅煎得香脆,足料又厚實🤤厚厚嘅芝士配埋肉鬆,加埋甜甜嘅醬汁,好味道😋🍛肉鬆滷肉飯配溏心蛋 ($58)成個滷肉飯上面都鋪滿哂肉鬆🤩不過肉鬆真係呢個飯嘅MVP,海量嘅肉鬆好好吸睛,味道幾濃,好啱撈飯🥰加埋半熟嘅糖心蛋,幾高質😚🍗九層塔鹽酥雞餐 ($73)炸雞炸得酥脆,唔覺油膩👍🏻份量都幾多幾足料🤭鹽酥雞跟餐配埋滷肉飯,滿滿嘅台灣風味😚🧋大紅袍珍珠奶茶 (跟餐價+$18)無特別叫少甜,但整體好似冇乜味,比較淡口,茶味同奶味都唔特別明顯😅珍珠正常發揮,都算煙靭😆

肉鬆起司蛋餅
🧀肉鬆起司蛋餅 ($40)

肉鬆滷肉飯配溏心蛋
🍛肉鬆滷肉飯配溏心蛋 ($58)

九層塔鹽酥雞餐
🍗九層塔鹽酥雞餐 ($73)

大紅袍珍珠奶茶
🧋大紅袍珍珠奶茶 (跟餐價+$18)

2067 瀏覽