2024-11-08 1689 瀏覽
閨蜜話有一間特色餐廳,菜式非常玩味,必須要同我去打卡😍果真不錯。✨烤雞泡魚乾✨ $88以特色炭爐呈上,雞泡魚乾好像在你面前馬上烤熟一樣。烤至微焦,散發出陣陣香氣,有咬感,送酒一流。✨椒鹽雞軟骨✨ $88即叫即炸,份量非常多,像一座金黃色的小山丘。調味恰到好處,椒鹽非常惹味,又不會過鹹,不錯👍🏻✨墨西哥粟米片(牛肉)✨ $88粟米片大塊香脆,上面鋪滿野味牛肉醬,賣相吸引。而且還搭配三款醬汁,cream cheese、牛油果醬及香辣醬,款款都好好味,非常高質。牛油油果醬小清新,香辣醬非常惹味,最正係cream cheese,超級好味😋😋食到最後嚟個大混醬,好爽😄✨伊比利亞煙燻豬架✨ $228非常有儀式感,呈上的時候以玻璃罩覆蓋。一打開,一縷白煙緩緩飄出,空氣中瀰漫着香氣❤️。豬架肉質粉色誘人,嫩滑多汁,搭配綿滑的薯蓉,非常出色的一個主菜。✨Piggy Ocean✨$98打卡真一流❤️❤️ 美麗得像神秘的海洋,內有荔枝糖漿及檸檬汁調味,酸甜得來令到酒更易入口❤️,味道不錯。✨熱情果接骨木花茶✨$56玩味性質100%🤣本身好鍾意接骨木,但唔係度度都飲到。服務員拎上枱的時候,我仲奇怪佢點解拎個花樽過嚟?

✨烤雞泡魚乾✨ $88

✨椒鹽雞軟骨✨ $88

✨墨西哥粟米片(牛肉)✨ $88

✨伊比利亞煙燻豬架✨ $228
Piggy Ocean

✨Piggy Ocean✨$98

✨熱情果接骨木花茶✨$56
玩味性質100%🤣本身好鍾意接骨木,但唔係度度都飲到。服務員拎上枱的時候,我仲奇怪佢點解拎個花樽過嚟?😂原來花樽係承載的器皿,創意十足😎

✨焦糖蜂蜜奶昔✨ $68
好友點了焦糖蜂蜜奶昔,奶昔味濃,以多粒焦糖爆谷鋪面,睇得人心花怒放😍😍好食又好飲。

餐廳飲品的選擇非常多元化,還有多款特色cocktail,驚喜感十足😍。某些指定日子還有live music,同朋友把酒談心,就最啱啦。

Piggy Ocean
  • 烤雞泡魚乾
  • 熱情果接骨木花茶
  • 焦糖蜂蜜奶昔
  • 伊比利亞煙燻豬架
  • Piggy  ocean
2025-02-22 22 瀏覽
隨意在OPENRICE 搜尋上到餐廳門口,右邊很熱鬧,左邊才是今次的餐廳CHIBA,推門入內,只有一枱食客,來都來了,聽店員介紹後,點了伊比利亞燻豬架和一款較酸味的花茶。不久店員放了一個小花瓶在我的枱,還移到我面前,正奇怪,原來是我的花茶,味道清涼少少酸,不太甜,正好然後就是主菜伊比利亞燻豬架,店員還提醒你錄影視頻,看著揭盅後輕煙飄出,豬肉十分脆口,肉汁在口內散出,趁熱吃更加分。美食放鬆的一夜。
,正奇怪,原來是我的花茶
,味道清涼少少酸,不太甜,正好
,肉汁在口內散出,趁熱吃更加分。
美食放鬆的一夜。
2025-02-20 0 瀏覽
-📍吃吧 (僑建大廈) (旺角)地址:旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室📞:61277112今日同朋友食晚餐,你到旺角鬧市搵到呢間有格調嘅西餐廳,食物高質之餘環境亦都坐得好舒服,地理位置既方便,可以輕輕鬆鬆享受晚餐🍽️💎西班牙火腿蜜瓜 💸HKD$78經典的西班牙開胃菜,結合了咸香的西班牙火腿🥓和清甜的蜜瓜🍈,口感豐富,風味獨特😋💎香草白酒🍸芝士🧀藍青口配法包 💸HKD$128充滿法式風情的海鮮料理,結合了新鮮的藍青口、香草的芬芳、白酒的清香以及濃郁的芝士,搭配酥脆的法包,口感豐富,層次分明🤩藍青口肉質鮮嫩,帶有海洋的天然鮮味配合融化的芝士令湯汁增添濃郁的奶香和絲滑既口感而外脆內軟的法包是完美的搭配索所有的精華😍超好味🤤💎烤原隻魷魚乾 💸HKD$88熱辣辣香口燒香既魷魚乾,既保留魷魚🦑鮮味又有口感😋💎慢煮甜酒燴牛面頰 💸$188慢煮甜酒燴牛面頰通過長時間的慢煮,將牛面頰肉的纖維軟化,搭
📍吃吧 (僑建大廈) (旺角)
地址:旺角彌敦道566-568號僑建大廈2樓2室
📞:61277112

💎西班牙火腿蜜瓜 💸HKD$78

💎香草白酒🍸芝士🧀藍青口配法包
💸HKD$128

💎烤原隻魷魚乾 💸HKD$88
熱辣辣香口燒香既魷魚乾,既保留魷魚🦑鮮味又有口感😋

💎慢煮甜酒燴牛面頰 💸$188

慢煮甜酒燴牛面頰通過長時間的慢煮,將牛面頰肉的纖維軟化,搭配甜酒的濃郁香氣,形成入口即溶的口感和豐富的風味

💎炭燒榛子朱古力 Hazelnut 💸$56
Chocolate
面頭嘅cream好smooth,榛子味濃郁配幼滑朱古力好chill好好飲👍🏻

💎Happy Happy Happy "Cat" 💸$68
呢款特飲用咗熱情果汁青檸汁菠蘿汁梳打同蔓越莓mix埋既mocktail🍸好fruity好fresh,甜甜地岩晒靚女🤩😚

—————————————————————-
Overall Performance:
味道😋:5/5
環境🍀:5/5
服務👯:4/5
衛生👀:4/5
抵食💵:5/5
2025-02-19 0 瀏覽
之前朋友仔喺呢間Cafe打過卡,覺得佢哋啲嘢食精緻環境企理,暗暗哋好適合大班朋友聚會😀德國鹹豬手酸椰菜廚師幫我哋拆開咗隻豬手起肉,豬手皮超級香脆,脂肪唔會過多,食落去肉質結實大大啖肉,配上芥末醬同酸椰菜👍🏻烤雞泡魚乾份量都幾多,佢哋會有個爐同金屬網裝住雞泡魚,變相好得意,上枱嘅時候超級熱都嚟傾偈送嘢飲就啱✌🏻水牛城雞翼全隻雞翼炸得透,超級香脆,隻雞翼相當之肥美大大隻。佢哋辣汁係分開上,啱晒唔係太食得辣嘅朋友仔,自己選擇辣汁份量西班牙煙火腿蜜瓜大大件蜜瓜🍈配上parma ham,原來餐廳好細心咁已經幫大家切開卷好,清甜蜜瓜配上西班牙火腿,味道好夾。

德國鹹豬手酸椰菜

烤雞泡魚乾

西班牙煙火腿蜜瓜

2025-02-19 0 瀏覽
旺角依間樓上酒吧嘅嘢食,真係有驚喜首先一款前菜,西班牙火腿蜜瓜,鮮甜多汁,火腿嘅鹹香同蜜瓜嘅清甜結合,甜甜鹹鹹好開胃,而且仲會有啲沙律添而香草白酒芝士藍青口配法包,青口鮮甜多汁,配上香草白酒芝士,口感豐富,我個人都幾鍾意用法包點佢嘅芝士醬唔少得嘅係水牛城雞翼,呢款炸雞翼少少辣,外皮香脆,配上水牛城醬,都幾夾!主食係伊比利亞煙燻豬架,豬架經過煙燻處理,肉質鮮嫩多汁,而且好適合打卡飲品方面佢有酒精飲品亦都有無酒精飲品,我今次就叫咗一個無酒精飲品嘅Happy Happy Happy "Cat",佢外型係用一個菠蘿嘅玻璃樽裝住非常有趣。而牛奶朱古力Chocolate Mike濃郁滑順,冬天飲返一杯熱朱古力真係好正。

旺角依間樓上酒吧嘅嘢食,真係有驚喜

前排喺旺角去咗一間樓上西餐 Bar,地鐵站行幾分鐘就到好方便~ 呢度燈光昏黃,裝修工業風,仲有獨立房間,嚟 Chill 住食飯或一大班人嚟都幾啱 🍴 🦑 烤原隻魷魚乾 $88 一上枱真係笑死 🤣 魷魚乾擺喺個迷你電子蠟燭炭爐上面… 不過味道都唔錯~ 魷魚乾本身冇太多調味,但勝在夠香口,配埋 Wasabi 豉油,鹹香帶少少微辣都幾好味~ 🍗 水牛城雞翼 $88 佢啲雞翼炸到金黃香脆,單骨開邊食落方便~ 水牛城醬汁另上,可以自己揀點幾多幾辣,雞翼份量亦算多,送啤酒 Perfect 🍺 香草白酒芝士藍青口配法包 $128 藍青口肉質鮮甜飽滿,仲有超正芝士拉絲!白酒香草同青口嘅味道好 Match,再加埋蒜蓉牛油法包,蘸埋個濃汁,#好食 🥖🧄🧀 🍖 伊巴利亞烤豬肋骨 $188 豬肋骨肉質嫩滑,外面仲帶有微微焦香,配埋酸甜 BBQ 醬,開胃又惹味~ 仲有一大碟即炸薯條,熱辣辣 🍟 如果你食肉量大,仲可以叫加大版!Pauwel Kwak 啤酒 $78、益力多沙冰 $68 啤酒會連埋佢嘅特色玻璃杯同杯架一齊上枱,幾打卡able 📸 啤酒入口順滑,麥香中帶少少咖啡味,#好飲~🍺 益力多沙冰就正常發揮~
烤原隻魷魚乾
烤原隻魷魚乾
Pauwel Kwak 啤酒
益力多沙冰
2025-02-06 156 瀏覽
之前已經食過一次CHIBA,鍾意呢度環境舒服,價錢合理,食物質素唔錯。確實係同朋友聚腳吹水食飯嘅好地方。凱撒沙律 $78(標準)可另加煙三文魚/煙火腿 $20今次淨係叫凱撒沙律,沒有加任何配料。蔬菜新鮮,口感爽脆,醬汁帶酸酸甜甜,十分開胃。香草白酒芝士監青口 配法包 $128芝士味濃郁與白酒的清香味道很夾,青口沾滿醬汁,增添了海鮮的鮮美。法包外脆內軟,完美吸收醬汁,讓整道菜更添風味。烤雞泡魚乾 $88將已烤好的雞泡魚乾放在烤網上,底下輕輕燃燒的火焰營造出燒烤的氛圍。這款雞泡魚乾沒有添加任何甜味,展現了純粹的原味,每一口都散發著微微的煙燻香氣。伊巴利亞烤豬肋骨 $188(標準) 提供兩種尺寸:標準 $188 和加大 $278。 豬肋骨的份量相當豐富,每一口都充滿肉汁,肉質鮮嫩而不韌。底下搭配滿滿的薯蓉,口感既 creamy 又滑,好滿足。曲奇朱古力奶昔 $68一擺上枱,我還以為是甜品!原來是奶昔,裡面有曲奇碎撒在香滑的奶油上,還用爆谷做點綴,真係幾特別。這杯朱古力奶昔的口感有點像沙冰,冰冰涼涼。焦糖蜂蜜奶昔 $68奶昔上層覆蓋著厚厚的奶油,配上脆口的爆谷,別具風味。奶油的甜度剛好,不會

凱撒沙律 $78(標準)
可另加煙三文魚/煙火腿 $20

香草白酒芝士監青口 配法包 $128

烤雞泡魚乾 $88

伊巴利亞烤豬肋骨 $188(標準)
提供兩種尺寸:標準 $188 和加大 $278。

曲奇朱古力奶昔 $68

焦糖蜂蜜奶昔 $68
奶昔上層覆蓋著厚厚的奶油,配上脆口的爆谷,別具風味。奶油的甜度剛好,不會過於膩口,而爆谷依然保持著酥脆的口感。唯一的缺點是奶油的高度容易造成掉落,所以建議盡快享用。焦糖與蜂蜜的結合讓這款奶昔的味道更加豐富。

餐牌如下
2025-02-05 195 瀏覽
旺角樓上cafe👏🏻這間餐廳的飲品一向都特別有驚喜,近期更新增了多款新的cocktail,另更在指定日子時會有live show表演,的確是一個很chill的地方!當然食物都有水準!《伊比利亞煙燻豬架》$288非常有驚喜的特色主食,以煙燻的形式,濃濃的煙燻,打開蓋是軟熟的伊比利亞豬,啖啖肉,易咬又軟熟,煙燻的香味也是很突出。《香草白酒芝士藍青口》$128濃濃的芝士完全與青口融為一體,另隨青口配法包,法包都有驚喜,是很香濃的蒜香味,用來點香草白酒芝士忌廉,非常惹味!《蜜糖咖喱脆雞》$88外脆內軟的炸脆雞,雞肉很鮮嫩,而且有很多肉汁,份量也很足夠。《脆炸多春魚》$68超大條的多春魚,外層炸得很酥脆,咬下去的多春魚是很軟熟嫩滑,而且啖啖肉!如果不飲酒,亦有非酒精的飲品,亦有意思!《斑蘭朱古力》和《炭燒榛子朱古力》$56賣相很精美,味道也非常特別和配搭,表面更有棉花糖做點綴。
旺角樓上cafe👏🏻

當然食物都有水準!

《伊比利亞煙燻豬架》$288

《香草白酒芝士藍青口》$128

《蜜糖咖喱脆雞》$88

《脆炸多春魚》$68

如果不飲酒,亦有非酒精的飲品,亦有意思!
《斑蘭朱古力》和《炭燒榛子朱古力》$56
賣相很精美,味道也非常特別和配搭,表面更有棉花糖做點綴。
2025-01-30 173 瀏覽
餐廳環境不俗,寧靜舒適,指定日子還有live music,應該滿有氣氛。香草白酒芝士藍青口好有誠意!想不到青口份量超多,滿滿一桶,而且好大粒啖啖肉!口感軟綿得來卻不失口感,每粒沾滿白酒芝士汁,味道濃香帶鮮甜,配上牛油味豐富的法包吃一流!西班牙煙火腿蜜瓜,火腿的咸香與蜜瓜的清甜配合得宜,十分開胃。椒鹽雞軟骨好大碟,炸得香脆,滿有咬口,大量椒鹽非常惹味。香煎智利比目魚柳配檸檬牛油汁大有水準,比目魚好大塊又厚肉,每啖都嫩滑無比,配上檸檬牛油汁十分配襯,令鮮味加以提昇。伴碟還有大量薯蓉等,質感細滑之餘薯味夠重,好有驚喜!飲品選擇超多,竟有多款Cocktail、mocktail等!炭燒榛子朱古力賣相精美,朱古力奶口感幼滑,甜度適中,香濃榛子味中滲出炭燒味好特別又出奇地夾,加上粒粒棉花糖夢幻感十足。益力多沙冰充滿濃郁益力多味,非常清甜,解渴一流。

椒鹽雞軟骨好大碟,炸得香脆,滿有咬口,大量椒鹽非常惹味。

益力多沙冰充滿濃郁益力多味,非常清甜,解渴一流。

2025-01-28 153 瀏覽
🍈西班牙火腿蜜瓜 $78講真呢個價錢岀面食吾到,有成4嚿咁多,仲要大大嚿🥹啲哈蜜瓜超級甜,係一個非常唔錯的前菜🤩.🇲🇽墨西哥牛肉粟米片 $88粟米片係用零食嗰一款而唔係薄餅皮,唔會太飽肚,係一個幾開胃嘅前菜🥳值得一讚嘅係粟米片嘅醬調得好好味,尤其係牛油果🥑.🍹曲奇朱古力奶昔 $68呢個就勁喇,佢個容器超得意,小編研究咗好耐😂唔好睇佢個容氣係扁身,其實超級多,今次真係岀名大食嘅小編都頂唔緊,飲唔曬,所以兩個人share一杯絕對足夠😚入面仲有大量爆谷、cream同oreo碎等等,絕對係女仔夢寐以求嘅飲品🥳打卡值100分🥹‼️.🍽味道: 4/5 🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🍈西班牙火腿蜜瓜 $78
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2025-01-25 194 瀏覽
香草白酒芝士纜青口配法包青口很厚肉,法包非常香脆,夾層仲有牛油蒜香,芝士夠香軟,仲要拉絲的,醬汁夾著rosemary 的香草味,配法包食真係一流,記得襯個鍋是熱的,快快吃,熱食先至滋味。西班牙煙火腿蜜瓜煙火腿咸香,但唔會過咸,蜜瓜香甜爽脆。蜜糖咖哩脆雞雞塊嫩滑,醃得入味,每塊炸至酥脆,醬汁是蜜糖咖哩,甜中帶香辣。軟殼蟹肉醬千層麵原隻軟殼蟹在千層麵上面,霸氣十足,千層麵夾著不少肉醬,麵身焗得有火喉。我們叫左熱情果接骨木花茶,勁有中國風,酸酸甜甜都幾可口,而Hazel don bao是威士忌,有榛子醬,Irish cream朱古力碎片,酒香味濃。
香草白酒芝士纜青口配法包

西班牙煙火腿蜜瓜
煙火腿咸香,但唔會過咸,蜜瓜香甜爽脆。

蜜糖咖哩脆雞

軟殼蟹肉醬千層麵

2025-01-24 98 瀏覽
二訪旺角呢間玩味十足嘅吃吧,上次對佢哋嘅飲品印象深刻,位於旺角兆萬附近嘅樓上舖,裝修為美式工業風,空間寬敞,約埋三五知己,或者一家大細都無問題。墨西哥粟米片 $88配有乳酪,牛油果,紅莓醬,免治牛肉栗米片食落脆卜卜好香口~🐷 伊比利亞煙燻豬架 $228上菜非常impress,豬肉吸收咗蘋果木煙燻後嘅氣味,食落啖啖煙燻香💐熱情果接骨木花茶 $56花束裝飾插係盛滿果茶嘅花樽,真係好靚💕好有新鮮感!🌷Battery FaFa $98grapefruit, lemon juice base w/ brandy

墨西哥粟米片 $88
配有乳酪,牛油果,紅莓醬,免治牛肉
栗米片食落脆卜卜好香口~

🐷 伊比利亞煙燻豬架 $228

💐熱情果接骨木花茶 $56
花束裝飾插係盛滿果茶嘅花樽,真係好靚💕好有新鮮感!

🌷Battery FaFa $98
2025-01-18 157 瀏覽
難得放假想優閒食番餐😌就去咗位於旺角呢間《Chiba 》樓上餐廳,試吓佢哋嘅fusion菜先!凱薩沙律 $78以玻璃樽做器皿,夠哂新意🥰加多$20就有埋煙三文魚👍🏻沙律菜好爽口,加埋滑溜嘅溫泉蛋和麵包脆脆,配合埋醬汁,味道好fresh ,必食😋!椒鹽粟米$78甜甜嘅粟米配上蒜香和椒鹽粉,已經好惹味👍🏻食唔停口!水牛城雞翼 $88外層超脆口帶微辣,口感亦唔油膩,再沾上甜甜辣辣嘅醬汁,非常醒胃👍🏻👍🏻! 伊巴利亞烤豬肋骨 $188豬肋骨塗滿燒烤醬,味道入味之餘,肉質亦好軟嫩,配埋即炸薯條,份量十足😋!曲奇朱古力奶昔 $68以椰殼代替杯賣相一流,奶昔夠香甜,當甜品亦一流🥰!Pauwel Kwak $78以麥芽焦糖和濃郁的水果蛋糕味道,帶出微甜,順滑口感,完美平衡!

凱薩沙律 $78

椒鹽粟米$78
甜甜嘅粟米配上蒜香和椒鹽粉,已經好惹味👍🏻食唔停口!

水牛城雞翼 $88

伊巴利亞烤豬肋骨 $188

曲奇朱古力奶昔 $68
以椰殼代替杯賣相一流,奶昔夠香甜,當甜品亦一流🥰!

Pauwel Kwak $78

2K
2025-01-15 203 瀏覽
旺角有一間樓上tapas bar 小食有水準 即使坐滿客人亦唔會太嘈吵 好適合同朋友輕談淺酌-🥓西班牙煙火腿蜜瓜水果系前菜🙂之中 最鍾意巴馬火腿同蜜瓜 味道搭 煙火腿片鹹香耐嚼 -🥦炸椰菜花椰菜花冇做deep fried 清脆爽口得嚟又保留水份 面頭有我至like嘅酸忌廉做dressing☺️-🍗水牛雞翼單骨雞翼外皮酥香少辣 食得方便 係我嘅必食推介-🍖德國鹹豬手配酸椰菜酥炸原隻豬手已經起骨切件 豬皮脆卜卜 皮下骨膠原豐富 每啖勁滋味 充滿口感 配酸菜沙律 食得更正宗 又可以減膩 如果再啤一啤🍻 氣氛仲正🤩-🍹Passionate’Rambo’🍯焦糖蜂蜜奶昔

🥓西班牙煙火腿蜜瓜

🥦炸椰菜花

🍗水牛雞翼
單骨雞翼外皮酥香少辣 食得方便 係我嘅必食推介

🍖德國鹹豬手配酸椰菜

🍹Passionate’Rambo’
🍯焦糖蜂蜜奶昔
最近同朋友去左chiba, 系一間旺角嘅樓上restaurant and bar, 有時佢地夜晚仲會有live band 嫁,不過今次就遇吾到日子,希望下之有機會再感受live music la🎤西班牙火腿蜜瓜,ham嘅鹹香同蜜瓜嘅甜美好夾,食落好fresh 好開胃🍈香草白酒芝士藍青口🫕白酒嘅香氣與香草嘅清新相結合,突出左藍青口嘅鮮味。芝士超多🧀融化嘅芝士令口感十分濃郁~搭配埋脆口嘅法包,吸收哂惹味嘅湯汁!水牛城雞翼,外皮酥脆,肉質鮮嫩,仲系單骨雞翼黎,非常方便進食👍🏻伊比利亞煙燻豬架,職員上菜時仲系有蓋煙燻焗住,喺食客面前先打開,一黎好有儀式感,二黎可以keep住煙燻嘅氣味~肉同脂肪嘅比例剛好,所以肉質好嫰,唔會好乾柴,亦都唔會好油膩~至於飲品方面,chiba 都幾多特色啤酒,亦都有自家調製嘅Cocktail~ 我哋嗌咗一杯啤酒Kawk 🍺 同一杯cocktail Piggy Ocean, Piggy Ocean 超打卡🩵 飲落甜甜地 荔枝口味,但都帶有酒意 so chill🍸

香草白酒芝士藍青口🫕