2024-09-17 760 瀏覽
今次黎到依間位於旺角同油麻地中間,充滿港式懷舊風味嘅扒房鋸扒🤭 餐廳門面採用迷人嘅豔紫作主調,超級搶眼吸睛❤️ 內部裝修典雅美觀,柔和嘅燈光,背景播放著懷舊經典金曲,超有氣氛❣️ 㨂咗一份鐵板餐😋 西冷牛扒有足足9 oz😍 份量十足好滿意😘 食落肉質軟嫩有嚼感,肉汁滿溢,牛味濃香🤤 加上惹味嘅黑椒汁,更添滋味😘 跟牛扒附有大量薯條和配菜❤️ 大滿足之選👍 套餐包括有餐包、餐湯、甜品同埋野飲🤤 超級豐富👍 特登加錢㨂咗心太軟🫶 心太軟上枱熱騰騰香噴噴,食落超重朱古力味😘 配搭冰涼香滑嘅雪糕,冰火交融嘅滋味令人回味無窮✅

2024-09-17 515 瀏覽
今日同同事去据扒嚟左呢間門面紫色裝修入面有d復古feel我地叫左兩個晚餐熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 10oz $206加$20轉餐有餐湯~凍飲再加$3七成跟黑椒汁芝士會係你面前淋落去好邪惡芝士味濃稠~牛柳份量十足兩大舊牛柳切開係粉紅色配埋芝士+洋蔥一齊食好有層次黑椒汁無淋上去~蘸嚟食黑椒味都幾香問店員拎埋茄汁~芝士茄汁薯條無得輸特選肉眼扒配薯菜 9oz $188同樣加$20轉餐有餐湯~凍飲再加$3如果想食埋甜品同餐包可以揀加$25五成跟洋蔥汁肉眼扒亦都好大塊~牛味濃郁呢個價錢CP值好高湯:有豬骨湯&羅宋湯西餐覺得都係紅湯夾d非常濃郁~好多料牛腩大大件飲品:凍啡&凍檸茶~大大杯
今日同同事去据扒

凍啡&凍檸茶~大大杯

2024-09-14
  • 熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜
2024-09-15 423 瀏覽
同朋友旺角行完街食晚飯,朋友話想鋸扒,於是帶咗佢嚟之前食過嘅吃扒。餐廳裝修懷舊風,播放經典流行曲,格外有情調。雜扒配薯菜 $196轉餐 +$25 有餐包、湯、飲品、甜品餐湯揀咗羅宋湯,呢度羅宋湯唔似一般餐廳咁稀。羅宋湯材料足,味道濃,酸酸地好開胃。軟熟嘅餐包烘到暖暖地,可配上牛油。雜扒真係好抵食~ 上枱時,不禁「嘩」一聲,份量勁多,成個小山丘。雜扒有牛扒、豬扒、雞扒、煙肉、司華力腸、魚柳仲有煎蛋。每塊扒都好大塊,牛扒多肉汁、豬扒肉質好腍,雞扒嫩滑,煙肉煎得卜卜脆。20cm吉列豬扒配薯菜 $178轉餐 +$20 有湯、飲品吉列豬扒係餐廳必點推介,20cm 大過我隻手。吉列豬扒炸得香脆,一切落去就聽到好脆嘅聲,炸漿好薄,食落酥脆可口,外脆內軟。再配上黑椒汁,食落感覺惹味。甜品 +$28心太軟配雪糕焗得剛剛好,有流心效果。朱古力唔太甜,配上冰凍嘅雲呢拿雪糕,滿足。
餐廳裝修懷舊風,播放經典流行曲,格外有情調。
雜扒配薯菜 $196
轉餐 +$25 有餐包、湯、飲品、甜品
軟熟嘅餐包烘到暖暖地,可配上牛油。
雜扒配薯菜
雜扒有牛扒、豬扒、雞扒、煙肉、司華力腸、魚柳仲有煎蛋。
20cm吉列豬扒配薯菜 $178
轉餐 +$20 有湯、飲品
轉餐 +$25 有餐包、湯、飲品、甜品
吉列豬扒係餐廳必點推介,20cm 大過我隻手。
20cm吉列豬扒配薯菜
再配上黑椒汁,食落感覺惹味。
甜品 +$28
心太軟配雪糕
心太軟配雪糕焗得剛剛好,有流心效果。
朱古力唔太甜,配上冰凍嘅雲呢拿雪糕,滿足。
2024-09-07
心太軟配雪糕
2024-09-14 352 瀏覽
今次嚟到吃扒,好有香港情懷嘅扒房,餐廳入面播住香港70、80年代左右嘅歌,好似走入懷舊嘅西餐廳咁!🤫餐湯可以揀羅宋湯或者豬骨湯,幾特別係呢度唔係分紅白湯!羅宋湯好足料,真係見到有牛腩~好濃喐唔稀!豬骨湯亦好足料,有豬肉、紅蘿蔔、洋蔥等~主菜嗌咗一個A餐,雞扒+魚柳,魚柳非常鬆脆,雞扒炸得好香!另外嗌咗個肉眼扒,好大塊!好抵食!跟餐甜品係朱古力雪糕,而A餐係附送一個朱古力心太軟,即整、流心,正!😋
今次嚟到吃扒,
好有香港情懷嘅扒房,
餐廳入面播住香港70、80年代左右嘅歌,
好似走入懷舊嘅西餐廳咁!🤫

餐湯可以揀羅宋湯或者豬骨湯,
幾特別係呢度唔係分紅白湯!
羅宋湯好足料,
真係見到有牛腩~
好濃喐唔稀!
豬骨湯亦好足料,有豬肉、紅蘿蔔、洋蔥等~

主菜嗌咗一個A餐,
雞扒+魚柳,魚柳非常鬆脆,
雞扒炸得好香!
另外嗌咗個肉眼扒,
好大塊!好抵食!
跟餐甜品係朱古力雪糕,
而A餐係附送一個朱古力心太軟,
即整、流心,正!😋
2024-09-14 518 瀏覽
這次的牛扒餐廳體驗讓我感到非常失望。首先,女店員的服務態度讓我印象深刻,卻並不是正面的。她輕佻的語氣和不屑的表情,讓我感受到自己就像一個麻煩的顧客,而不是受到重視的客人。至於食物方面,牛扒的品質更是讓人不滿。肉質多筋,咀嚼起來十分困難,完全沒有應有的牛香味,讓我懷疑這是否是一塊新鮮的牛排。更糟糕的是,服務員並沒有詢問我想要的熟度,導致我無法享受到理想的肉質口感。此外,青口的味道也讓我失望,竟然帶有苦澀的味道,完全影響了整體的用餐體驗。總體來說,這次的經歷讓我難以推薦這家牛扒餐廳,期待能有更好的服務和食物品質。

2024-09-08 528 瀏覽
📍吃扒 ⭐️懷舊港式扒房一入到去就畀佢嘅懷舊氛圍吸引住,鋪頭嘅裝修係復古風格,播住啲懷舊金曲🥰真係好有feel,好似瞬間番去以前嘅港式西餐廳。餐牌選擇唔少,主打當然係各式扒餐,另外仲有意粉同飯類可以揀。不過,既然嚟到呢度,當然要試下佢哋嘅招牌扒啦!✨ 特選肉眼扒配薯菜 (9oz) $188 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢個肉眼扒扒煎得啱啱好,叫咗五成熟,保留到肉質嘅嫩滑,仲有足夠嘅肉汁🤤✨ 熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 $206 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 牛柳本身已經好軟身,仲加上咗熱熔芝士,仲有拉絲效果!😍每一啖都係芝士同牛肉嘅完美結合,真係好滿足☺️👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
📍吃扒 ⭐️懷舊港式扒房

✨ 特選肉眼扒配薯菜 (9oz) $188
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 $206
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
帶我好同事一齊去鋸扒先🤭🤭呢間扒房餐廳🍴上次食過晚市覺得好正,今次試吓佢哋lunch,性價比超高👍人均$100都唔使,勁抵食🥰而且餐廳環境裝修以懷舊風格設計,感覺特別有味道,當日仲播緊好多九十年代嘅流行曲🎼🎼吃扒什扒配薯菜魚柳、豬扒、鷄扒、司華力腸MIXED STEAKS WITH POTATO、FISH FILET, PORK CHOP, CHICKEN STEAK, SAUSAGE乜都有嘅餐,岩曬為食嘅朋友仔❤️我地揀左黑椒汁☺️份量超級豐富,好大份,呢個價錢真係無得彈🤣全部扒嘅肉質都唔會柴,一咬就甩,仲包餐包、餐湯飲品同雪糕🍦$100都唔使,點解可以咁抵⁉️😳香煎三文魚柳配椰菜花飯PAN FRIED SALMON WITH CAULIFLOWER RICE見餐廳推出生銅餐,即刻點返個😳點左三文魚配椰菜花飯☺️份量適中,三文魚煎到少少🤏焦香,滿滿咁鋪滿碗上🤤椰菜花飯口感真係同米飯好相似,加上餐廳加入忌廉芝士烹製,愈食愈停唔到口😋想講餐廳嘅餐包好好味,鬆軟又有少少拉絲❤️我仲另外點左一杯特飲,西班牙凍咖啡☕️幾有特色🤭下次再嚟要試吓加$28轉心太軟雪糕先🥰啲款就係跟餐送📍吃扒 (旺角)旺角豉油街

吃扒什扒配薯菜魚柳、豬扒、鷄扒、司華力腸

香煎三文魚柳配椰菜花飯

想講餐廳嘅餐包好好味,鬆軟又有少少拉絲❤️
啲款就係跟餐送

📍吃扒 (旺角)
旺角豉油街108號地舖

#扒房推介 #經濟實惠 #懷舊餐廳 #特色餐廳 #紫色控 #美食推介 #旺角美食 #香港探店 #人氣餐廳 #yummy #foodie #mkfoodie #chiba #吃扒 #必食推介 #豉油街美食
2024-09-02
午餐
  • 香煎三文魚椰菜花飯
充滿懷舊情懷嘅港式鐵板扒房喺香港買少見少,估唔到喺旺角依間「吃扒」食翻到昔日嘅經典味道,今次Order咗佢哋嘅名物:熱溶芝士10oz紐西蘭牛柳配薯菜,味道唔錯,不過其他菜式只係正常發揮,依間餐廳定價中上,不過稍為失望嘅係,女店員問我:「請問跟餐嗰杯熱朱古力需唔需要忌廉On Top?」,之後我就回覆佢需要,熱朱古力上枱嗰陣,係有忌廉同朱古力醬On Top嘅,我以為忌廉係免費加嘅,點知埋單嗰陣時先發現原來熱朱古力有忌廉On Top係收額外收多一項特飲跟餐價$17。最後我有照俾依$17,但對女店員行為感到無奈,又無講明加忌廉要加$17,埋單時向佢反映佢可以額外收費項目一事可以講清楚D或列明在Menu上,但佢聽完後嘅態度極為敷衍。*此餐廳收取加一服務費。10oz熱溶芝士紐西蘭牛柳配薯菜(單點$206),七成熟、黑椒汁,店員會即席為客人淋上火焰熱溶芝士,熱溶芝士份量多,多得猶如瀑布地鋪滿於牛柳表面,口感濃稠、類似希臘乳酪,拉絲效果突出,味道濃郁;牛柳肉質粉嫩,肉味濃郁,配以黑椒汁食用,味道惹味;薯菜包括有小甘筍、洋蔥、西蘭花、粟米、薯條。羅勒香草忌廉海龍王意大利飯(單點$198),表面鋪有豆苗,

*此餐廳收取加一服務費。

羅勒香草忌廉海龍王意大利飯(單點$198),表面鋪有豆苗,大虎蝦蝦膏鹹香,略嫌蝦肉肉質霉爛、不容易去殼;吉列魚柳炸衣口感酥脆、薄皮,魚柳食落好Juicy,味道鮮甜,如果有蘸醬提供會更好;意大利飯口感軟硬適中,主要食到忌廉汁味道,略嫌羅勒味道偏淡,內有露筍、煙肉、蟹籽、蜆肉、八爪魚、魷魚、蝦肉,略嫌全部海鮮肉質細碎,鮮味欠奉。

2碗餐湯(跟餐$50),羅宋湯,內有牛肉、紅蘿蔔、椰菜、洋蔥、芹菜,味道酸甜。

2件餐包(跟餐$0),普通來貨嘅甜餐包,原本已經無加熱,勝在本身麵包口感鬆軟,配以牛油食用,味道更佳。

2份甜品(跟餐$0),沖繩鹽雪糕,口感幼滑,味道甜中帶鹹。

熱朱古力(跟餐$17),表面鋪有忌廉、朱古力醬,飲落帶有奶泡,口感綿密,味道香甜。

熱奶茶(跟餐$0),口感細滑,茶味濃香。
  • 熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜
  • 沖繩鹽雪糕
  • 熱朱古力
  • 熱奶茶
2024-09-06 316 瀏覽
熱溶芝士紐西蘭牛柳店員即席將熱辣辣的芝士倒在牛柳上滿滿的芝士勁香,將牛柳切開,味道濃郁芝士汁非常香滑,我喜歡食熟少少,七成都唔錯,肉質嫩滑仲有滿滿的黑椒汁另上,微辣惹味西冷牛扒都係鐵板上,磁磁聲先至過癮西冷牛扒大塊,切開見到肉色嫩紅我最怕切到有筋咬唔到但竟然唔算太多筋膜唔會浪費左成件扒加25蚊就有餐湯餐飲仲有雪糕食羅宋湯香氣濃郁,每一啖都有牛肉絲,蔬菜切條,蘿蔔條,西芹都唔少,絕對不是罐頭湯。雪糕係雲尼拿,奶味濃郁。我哋叫左凍檸茶同凍華田,用鋁杯都保持到凍冰冰的狀態餐包很軟熟,仲要熱騰騰呢,加上仲有牛油,用麵包的餘溫令牛油慢慢溶化,真係好暖在心。
熱溶芝士紐西蘭牛柳
店員即席將熱辣辣的芝士倒在牛柳上
滿滿的芝士勁香,將牛柳切開,味道濃郁
芝士汁非常香滑,
我喜歡食熟少少,七成都唔錯,肉質嫩滑
仲有滿滿的黑椒汁另上,微辣惹味

西冷牛扒
都係鐵板上,磁磁聲先至過癮
西冷牛扒大塊,切開見到肉色嫩紅
我最怕切到有筋咬唔到
但竟然唔算太多筋膜
唔會浪費左成件扒

加25蚊就有餐湯餐飲仲有雪糕食
雪糕係雲尼拿,奶味濃郁。
我哋叫左凍檸茶同凍華田,用鋁杯都保持到凍冰冰的狀態

2024-09-03 410 瀏覽
個日自己嚟食牛扒,服務唔錯,兩個侍應生非常熱情嗌咗個五成熟既肉眼,味道普通,但肉質有d堅硬,比較多渣,浪費咗半份牛扒。自費食飯,計埋+1俾咗$218,昂貴。送咗雪糕,雪糕幾好食,凍檸茶唔係好好飲,茶底麻麻哋,不過非常適合聚會。
個日自己嚟食牛扒,服務唔錯,兩個侍應生非常熱情

自費食飯,計埋+1俾咗$218,昂貴。

2024-08-26 683 瀏覽
見倒尼間好評比例極高,滿懷歡喜,去食尼一間据扒啦,咁我自己就食是日晚餐,雞扒吉列魚柳,點知黎到一睇就已經睇得出塊雞扒極乾,食物微暖,應該唔知擺左幾耐,勉強食左半塊扒就夠了,吉列魚柳好粉,都係勉強食半塊就夠,只有薯條配菜最新鮮,真係忍唔住要打番編食評評一評理。而我先生就食肉眼扒,配蒜蓉汁,鐵板上,但係唔熱既,只有暖,扒食粉味重。是晚樓面有兩位職員,有禮貌,做野快手快腳,值得一讚,不過真係試一次就夠,不可一不可再,夠了🤧。

2024-08-25 548 瀏覽
事隔年多 再訪旺角人氣扒房 「吃扒」上一次到訪飲恨沒吃到咋咋作響的鐵板扒餐最近突然想起 就馬上拉著友人到訪餐廳風格仍是濃濃的港式懷舊風晚上到訪是昏暗的格調背景播著𝟾𝟶 𝟿𝟶 年代的廣東歌 好有氛圍有別於區內老字號的扒房 吃扒是近年新開的新晉扒房除了多款鐵板扒餐外 餐牌上也有生酮飲食選項切合年輕一代需要另外還有幾款的意粉 飯和小食可以選擇𓋪 特選肉眼扒配薯菜 (七成熟。黑椒汁)是心心想念的鐵板扒餐 份量有𝟿ᴏᴢ上桌後店員會淋上醬汁 「咋~」一聲甚是治愈肉眼扒每一口都軟稔沒筋 切得很輕鬆濃郁肉味之餘又有惹味黑椒汁加持 極度推薦𓋪 溫泉蛋煙肉芝士扁意粉因為不想太多肉 所以只點了一款扒餐另一道則點了意粉濃厚的忌廉和芝士覆蓋著意粉 質感 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 不過吃到後面膩感較重 建議跟朋友分享𓎾 羅宋湯𓎾 荔枝烏龍茶𓎾 阿華田意粉 / 扒餐等主餐 + $𝟸𝟶/𝟸𝟻 都可享套餐包括餐湯 飲品 ( + $𝟸𝟻 的還有餐包和甜品 )羅宋湯超足料的牛尾 而且酸度恰好很開胃最後的甜品是香港本地製造的杯裝雪糕頗有驚喜久遺地吃了惹味的鐵板餐重拾那其他地方都吃不到的本地情懷
事隔年多 再訪旺角人氣扒房 「吃扒」
上一次到訪飲恨沒吃到咋咋作響的鐵板扒餐
有別於區內老字號的扒房 吃扒是近年新開的新晉扒房
除了多款鐵板扒餐外 餐牌上也有生酮飲食選項
切合年輕一代需要
另外還有幾款的意粉 飯和小食可以選擇
𓋪 特選肉眼扒配薯菜 (七成熟。黑椒汁)
是心心想念的鐵板扒餐 份量有𝟿ᴏᴢ
𓎾 羅宋湯
𓎾 荔枝烏龍茶
𓎾 阿華田
意粉 / 扒餐等主餐 + $𝟸𝟶/𝟸𝟻 都可享套餐
包括餐湯 飲品 ( + $𝟸𝟻 的還有餐包和甜品 )
羅宋湯超足料的牛尾 而且酸度恰好很開胃
最後的甜品是香港本地製造的杯裝雪糕
頗有驚喜

久遺地吃了惹味的鐵板餐
重拾那其他地方都吃不到的本地情懷
2024-08-15
2024-08-22 385 瀏覽
旺角除咗行街之餘,都有好多特色食肆,經過間西餐廳,上網search評價不錯,決定試下吃扒呢間餐廳行懷舊路線,播有香港90年代流行音樂,配有暗黃的燈光,享受下美味的晚餐😋熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 $206加$20 轉為套餐,牛柳黑椒汁+五成熟牛柳肉質鮮嫩多汁👍🏻 搭配香濃的融化芝士,提升風味。這道菜的組合,不僅口感層次豐富,還十分滿足😌雪糕紅豆冰 跟餐$20是一道清爽又可口的夏日甜品,融合了濃郁的雪糕和香甜的紅豆,讓人一試難忘🤭燒紐西蘭羊扒拼虎蝦配炸椰菜花 $168羊扒五成熟+蒜蓉汁羊扒和虎蝦的結合讓肉食愛好者驚喜連連,而炸椰菜花則以其獨特的口感為整體增添輕盈感。這道菜非常適合搭配一杯酒🥃,可以更好地提升口感。甜品:朱古力心太軟是一道讓人無法抗拒的甜品,完美結合了巧克力的濃郁和細膩。一口咬下,外層的酥脆與內餡的柔滑形成明顯對比,讓整體口感層次豐富。HONEY MOON啤酒花龍眼蜜蜂蜜酒 跟餐$58「蜜月 Honeymoon」作為本地蜂蜜酒先驅,城釀用冷泡方法將啤酒花融入本地蜂農嘅龍眼蜜釀製,酒花嘅甘香令龍眼蜜層次更豐富。酒精含量 4.5%

熱熔芝士紐西蘭牛柳配薯菜 $206
加$20 轉為套餐,牛柳黑椒汁+五成熟

雪糕紅豆冰 跟餐$20

燒紐西蘭羊扒拼虎蝦配炸椰菜花 $168
羊扒五成熟+蒜蓉汁
這道菜非常適合搭配一杯酒🥃,可以更好地提升口感。

甜品:朱古力心太軟
是一道讓人無法抗拒的甜品,完美結合了巧克力的濃郁和細膩。

HONEY MOON啤酒花龍眼蜜蜂蜜酒
跟餐$58
「蜜月 Honeymoon」
酒精含量 4.5%
2024-08-19 336 瀏覽
超贊的西餐廳,不僅有美食,装修還有情調,氛圍感十足,現場人氣超旺!🔥🥩西冷牛扒配薯菜:服務員現場倒出熱熔芝士🧀為我們烤制牛排,香氣四溢,讓人垂涎欲滴!我們選擇的是7成熟,口感嫩滑。搭配香濃的芝士,誘惑呢拉絲效果,牛扒口感又香又滑。🥗煙三文魚牛油果水牛芝士沙律:煙三文魚肉質細膩,配上水牛芝士和牛油果🥑創新又美味。辣番茄🍅大蝦意大利粉,意粉配上微辣的番茄醬,酸甜開胃,而且大蝦有開蝦線,心思Up。

2024-08-12 479 瀏覽
Chiba 吃扒📍旺角豉油街108號地舖今日約咗一班以前的同學去一間位於旺角豉油街嘅懷舊西餐廳扒房食晚飯,店外是以全紫色🟣為外牆,十分吸睛;店內裝修即以懷舊復古風格為主,有很多懷舊的陳設,適合打卡📸餐廳名叫吃扒,嚟到梗係要叫返個扒先啦。我揀咗精選晚餐$168牛油餐包🥖配是日餐湯🥣🍽️燒紐西蘭🐑羊扒拼虎蝦🦐配炸椰菜花佢哋有多款醬汁,洋蔥、黑椒、蒜蓉、紅酒汁,仲有熱熔芝士🧀;七成熟嘅羊扒燒得恰到好處,口感啱啱好,肉質好嫩滑無騷味,而且咬落去勁 juicy。甜品🍮朱古力心太軟外脆內軟,切開朱古力🍫醬嘅流心效果做得好好。整體嚟講呢間餐廳非常抵食而且有質素;地點方面,位於旺角最啱約一大班朋友集散;環境方面,播著🎙️80年代的粵語流行曲🎶配合復古裝修,特別有氣氛。#香港 #美食 #旺角 #扒房 #foodie
Chiba 吃扒
📍旺角豉油街108號地舖

餐廳名叫吃扒,嚟到梗係要叫返個扒先啦。

我揀咗精選晚餐$168

牛油餐包🥖配是日餐湯🥣

🍽️燒紐西蘭🐑羊扒拼虎蝦🦐配炸椰菜花

甜品
🍮朱古力心太軟

外脆內軟,切開朱古力🍫醬嘅流心效果做得好好。

#香港 #美食 #旺角 #扒房 #foodie
2024-08-08
5 分鐘 (堂食)