2022-10-08 41 瀏覽
今晚來觀塘一間有露台餐廳開飯,一入門口已經看見一張韆鞦椅,行入啲看到漫天燈泡閃着,猶如進入‘來自星星的你’情景,戶外仲有一啲帳幕,打卡位置甚多。用手機掃掃QR code落單,方便快捷。燒牛肉紫洋蔥沙律燒牛肉肉味香濃,肉質軟淋,菠蘿輕輕燒過,鮮甜無渣,幸好落單時選了辣汁分開上,紫洋蔥和生蒜片都屬於辣的食物,再加辣汁食會越食越刺激,好過癮!巨型豬扒跟薯菜上枱時真係嚇了一跳!都係第一次見到咁大塊豬扒,但係豬扒又很易切開,而肉質嫩滑唔韌,帶鹹香。薯條炸得脆口又燙口,翠玉瓜和蕃茄多汁,微鹹的煙肉包着粟米仔和幼蘆筍,較淡口嘅粟米仔和蘆筍浸入了煙肉嘅鹹香,味道頓時提升,豐富多汁。玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕這個甜品我覺得係必食,首先要好有技巧地拎開包着瀑布蛋糕的膠片,幾秒後,粉紅色的玫瑰奶就如瀑布般瀉出來,雖然掩蓋了整個蛋糕,然而蛋糕的伯爵茶味道很濃郁,蛋糕鬆軟可口,中間的忌廉呈半融狀態,切開後仍屹立不倒,冇散開,真係大讚!多一士不如少一士由於選了少甜,士多啤梨奶昔酸酸甜甜,唔會太多冰。攞你命三千由多種水果製成,水果和茶味的比例平均,唔會太甜,亦唔會只有茶嘅味道。食物份量頗大,店員親切有禮,環
今晚來觀塘一間有露台餐廳開飯,

一入門口已經看見一張韆鞦椅,

行入啲看到漫天燈泡閃着,猶如進入‘來自星星的你’情景,
戶外仲有一啲帳幕,打卡位置甚多。
用手機掃掃QR code落單,方便快捷。
燒牛肉紫洋蔥沙律
多一士不如少一士
由於選了少甜,士多啤梨奶昔酸酸甜甜,唔會太多冰。
攞你命三千
食物份量頗大,店員親切有禮,環境寫意。
2022-10-07 160 瀏覽
觀塘真系好多好嘢食,好耐冇去喇,APM附近原來有間露營風主題cafe,好似同朋友去咗𝐜𝐚𝐦𝐩𝐢𝐧𝐠咁😆⛺️飲品名好搞笑🤣菜式系睇得又食得,真心推🙌🏼✿ 帶子南瓜蟹肉意大利飯 $178帶子經過燒烤,大粒香口,味道清甜。南瓜意大利飯真心正🥹🥹南瓜蓉佈滿成個意大利飯🎃好稠身,絕不欺場💛好多蟹籽令菜式更色彩鮮艷🧡✿ 巨型豬扒跟薯菜 $188叫得巨型豬扒吾惹小😍🐷勁大塊!啖啖肉食肉獸啱曬👹淨系食呢樣都飽飽哋~薯條🍟夠多夠脆。✿ 藍藍天空高掛我的夢 $48一聽見個名就有聲🤣🎼材料有藍柑橘汁、椰漿🥥糖漿、菠蘿汁🍍同Pina Colada味道相近,菠蘿汁味道明顯,酸甜味可口。✿ 粉碎性骨折 $58材料有接骨木花、薄荷葉🌿青檸🍋梳打水,味道少甜,有薄荷葉清涼非常,炎炎夏日飲十分清新😁✿ 玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕 $98玫瑰奶蓋好igable💖📷一拉開膠片就流曬落黎🤤玫瑰味淡淡清香🌹蛋糕都夠鬆軟。伯爵茶雪糕茶味少濃,溶得好快🫣影完相要快快食。

✿ 帶子南瓜蟹肉意大利飯 $178

藍藍天空高掛我的夢
玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕
  • 帶子蟹肉南瓜意大利飯
2022-10-04 69 瀏覽
今次黎到坐左出面,雖然開晒風扇但都好熱。天花有好多燈飾,晚上黎,應該會好靚。墨西哥脆脆有點焦,似返炸過,感覺一般。共有三款醬料,沙律醬,泰式辣醬同洋蔥油。我覺得泰式辣醬最好味。糯米雞,配泰式辣醬。雞翼巳經起左骨,咬落啖啖肉,連糯米都係微辣的。好味道,但小朋友唔岩食。檸檬撻配雪糕雪糕似似Movenpick,有温尼拿籽。黃色果層食都有小小粿粒,口感唔太好。但賣相好靚。epresso 心太軟好好味,必食。

墨西哥脆脆

糯米雞翼
  • 阿婆的秘密
  • 大阪燒薄餅
2022-10-04 53 瀏覽
《合十》觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖重陽節假期出左觀塘工廈區行街,搵到呢間comment不錯既cafe,係APM隔離既港貿中心,好方便!下畫3點度到,有位唔駛等~ 店員安排了外面位置給我們。用QR code點餐,好方便。有野食了~牛油果蟹肉他他脆餅:好味,餅好脆!泰式辣椒椰香青口:惹味!香辣忌廉海鮮意粉:醬汁好濃,多海鮮。到甜品,特濃咖啡配心太軟雪糕,另加了一個雪球,味道好配襯,冷既雪糕加上熱既心太軟同咖啡,一冷一熱好正!此店店員服務十分好。但意粉既份量唔算太多,所以兩個人食都試到幾樣野~埋單$508,滿足!
《合十》
觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖

下畫3點度到,有位唔駛等~ 店員安排了外面位置給我們。

用QR code點餐,好方便。

有野食了~

牛油果蟹肉他他脆餅:好味,餅好脆!
牛油果蟹肉他他脆餅

泰式辣椒椰香青口:惹味!

泰式辣椒椰香青口

香辣忌廉海鮮意粉:醬汁好濃,多海鮮。
香辣忌廉海鮮扁意粉

伯爵茶雪糕

此店店員服務十分好。

但意粉既份量唔算太多,所以兩個人食都試到幾樣野~

埋單$508,滿足!
香辣忌廉海鮮扁意粉
伯爵茶雪糕
2022-10-03 46 瀏覽
最近因為上瑜伽班,所以多咗嚟觀塘有一間樓上Cafe 合十 🙏🏻 我係幾喜歡的,可以encore,尤其是寵物 friendly.APM旁邊嘅港貿中心,地點非常方便,好天落雨都不怕,露營田園風餐廳,有少少悠閒渡假的感覺,特色位抬頭一望掛滿漫天星星燈飾,氣氛浪漫有情調仲可以帶寵物來放風,主子們好開心。多一士不如少一士(沙冰)$48多一士不如少一士,坐低飲杯特飲 chill 一下,不同飲品名字都很有特色, 多一士不如少一士,原來係士多啤梨,獨特出色味道酸甜開胃,消暑解渴,下次再來要試吓其他的飲品啊!粉碎性骨折 $58粉碎性骨折原來飲品裏面有接骨木花,果然係食字。薄荷葉梳打青檸,再加一球雪糕,味道非常清新。燒牛肉紫洋蔥沙律🥗(辣)$158Thai Beef Salad 配料都幾豐富,一上枱已經聞到香草味,牛肉 Beef 、菠蘿🍍Pineapple、車厘茄、紫洋蔥、蒜片。牛肉燒得好惹味,口感嫩滑,配搭泰式酸辣醬汁,辣辣地好開胃,非常有特色,份量亦都多,調味亦恰到好處,非常美味,感覺非常清新。巨型豬扒跟薯菜 $188巨型豬扒真的體積巨型, 是餐廳的 signature dishes,如手掌般大塊非常
最近因為上瑜伽班,所以多咗嚟觀塘

多一士不如少一士(沙冰)$48

粉碎性骨折 $58

燒牛肉紫洋蔥沙律🥗(辣)$158

巨型豬扒跟薯菜 $188
巨型豬扒真的體積巨型, 是餐廳的 signature dishes,如手掌般大塊非常厚度,經過慢煮處理控制火候啱啱好,豬扒熟度剛剛好,肉汁豐富,質感非常鮮嫩, 香草煎香帶來外脆內軟的口感, 油香十足。

配上黑椒汁味道惹味,沒有油膩感,伴碟薯條上枱時仍然酥脆,配菜非常豐富,蕃茄火腿蘆筍烤得香口,口感柔軟。

特濃咖啡配心太軟伴雪糕 $88
特濃咖啡偏向酸味,加上熱辣辣流心的心太軟,和雪糕結合,香濃誘惑的味道,賣相造型和味道都非常出色,實在愛不釋口。打卡一流!

總括而言,餐廳味道好,裝修佈置有特色,合十 食物好吃,店員主動加水,薄荷葉檸檬🍋水幫助消化。
  • 巨型豬扒跟薯菜
  • 粉碎性骨折
  • 多一士不如少一士
  • 燒牛肉紫洋蔥沙律
2022-10-03 808 瀏覽
_、佈滿燈泡星星主題的餐廳除了少量室內座位外,大部份座位都是設在戶外的,還設有一排 帳篷座位充湖大自然氣息相當有渡假感覺。今晚放工與同事來晚餐放輕松一下~多個打卡位,每次和朋友來都一定會 咔嚓~ 咔嚓 ~ 一番!帳篷打卡位更加吸引!不過要 預早先訂座才可,下次一定要帶狗狗一起來體驗一下 !在當眼處見到介紹好有興趣一試! 這裏的 飲品 名字改得很讚鬼 ~紅都面曬  $  48賣相溧亮!味道酸酸甜甜很清新!阿波的秘密 [ 沙冰 ]夠冰凉 有萍果香氣!只拍照已值回票價!小食~薯條炸得香脆!炸魚 脆漿 不太厚也很香口魚肉嫩滑 !好味!分量相當足!今天要嚐這裏的巨型豬扒餐,所以叫了一份二人share ……豬扒上枱……果然!真的超大件!起初有點擔心肉質會否"鞋"和乾呢……?誰不知~ 肉質細嫩口感滑滑的!而且還保存了肉汁,邊邊位的脂肪烤得非脆脆和甘香!跟有燒汁和茄汁,配菜豐富分量十足!不沾醬汁也很好味!這件巨型豬肉味濃郁 越食越好味!好滿意!會推介給同事來品嚐!甜品時光~選了 特濃咖啡配心太軟雪糕 $ 88  另+ $ 20 加多一球雪糕熱呼呼的 心太軟朱古力味飄香!擺盆漂亮!加入特濃 咖啡 味道
今晚放工與同事來晚餐放輕松一下~
多個打卡位,每次和朋友來都一定會 咔嚓~ 咔嚓 ~ 一番!
帳篷打卡位更加吸引!
不過要 預早先訂座才可,下次一定要帶狗狗一起來體驗一下 !
在當眼處見到介紹好有興趣一試!
 這裏的 飲品 名字改得很讚鬼 ~
紅都面曬  $  48
賣相溧亮!味道酸酸甜甜很清新!
紅都面曬

阿波的秘密 [ 沙冰 ]
夠冰凉 有萍果香氣!
阿婆的秘密

只拍照已值回票價!

小食~
炸魚薯條

今天要嚐這裏的巨型豬扒餐,所以叫了一份二人share ……
豬扒上枱……果然!真的超大件!
巨型豬扒跟住菜
起初有點擔心肉質會否"鞋"和乾呢……?
誰不知~
跟有燒汁和茄汁,配菜豐富分量十足!

甜品時光~

熱呼呼的 心太軟朱古力味飄香!擺盆漂亮!
特濃咖啡配心太軟

加入特濃 咖啡 味道更香濃, 一冷一熱冰火交融 超級享受!
 二人悠閒地分享着這份甜品 ……幸福!
食物味道,服務都滿意。
2022-09-28
紅都面曬
炸魚薯條
巨型豬扒跟住菜
特濃咖啡配心太軟
聽朋友講呢間餐廳除咗啲食物好食,亦都幾啱打卡,所以就約咗朋友嚟試吓。餐廳有室內區同室外區兩個區域。室內區就有冷氣涼啲🌬,室外區打卡就靚啲📸,多啲燈飾同埋有啲帳篷座位⛺️,比較有氣氛。🐷巨型豬扒跟薯菜( $188 )🍟超巨型豬扒,真係大過塊面😂,而且仲好厚,每一啖都啖啖肉,兩個女仔share都夠飽。有時叫豬扒真係擔心佢煮到鞋颯颯,不過好彩呢塊豬扒咁大塊都仲鎖到啲肉汁,點埋佢自家製嘅黑椒汁就更加惹味😋。配菜有薯條, 烤蕃茄, 烤翠玉瓜同埋蘆筍火腿卷,非常豐富☺️。芝士巴馬火腿拼盤($238)好有儀式感,好豐富🤩,芝士有三種,包括巴馬臣芝士,藍芝士同埋金文畢芝士,非常適合鍾意食芝士嘅人🧀。金文畢芝士比較軟身,味道亦都冇咁濃,比較適合鍾意食淡味啲嘅人。馬臣芝士比金文畢芝士濃味同埋硬身。藍芝士嘅味道就最濃烈,未必個個會鍾意,但係識得欣賞嘅人就會享受佢嗰種嗅覺嘅震撼🥰。而火腿就包括沙樂美腸同埋巴馬火腿,滿滿嘅油香味🤤。拼盤仲有幾塊多士同埋沙律攞嚟送芝士同埋火腿。🥤多一事不如少一事($48)🥤士多啤梨,乳酪,糖漿,檸檬汁夢幻粉紅色嘅士多啤梨沙冰💗,熱辣辣嘅時候飲就真係啱晒。如果想要冇咁甜仲可以選擇少甜,

🐷巨型豬扒跟薯菜( $188 )🍟

芝士巴馬火腿拼盤($238)

🥤多一事不如少一事($48)🥤
士多啤梨,乳酪,糖漿,檸檬汁
夢幻粉紅色嘅士多啤梨沙冰💗,熱辣辣嘅時候飲就真係啱晒。如果想要冇咁甜仲可以選擇少甜,好體貼。

🥤戀愛預告($58)🥤
蝶豆花,荔枝,梳打,玫瑰花蜜,雪糕
好適合打卡嘅夢幻漸變紫色梳打💜,好多時飲蝶豆花嘅飲品都有啲失望,但係今次好有驚喜👍,蝶豆花嘅味其實唔係好重,而呢杯飲品嘅味道比較傾向荔枝同少少玫瑰花蜜嘅味道,呢三隻味其實都覺得幾好,加埋梳打非常消暑解渴🤩。

🍰士多啤梨乳酪瀑布蛋糕配雪糕( $98 )🍓
好有Performance😆將圍住蛋糕嗰個膠套拎起,乳酪就會好似瀑布咁喺個蛋糕度流落去😵。酸酸甜甜嘅乳酪加埋蛋糕食落唔會漏。
2022-10-01 42 瀏覽
原來係APM隔離有間甘靚既戶外餐廳 雖然戶外但環境好靚 亦有好多風扇 唔會好熱 反而幾舒服 室內都有幾張台 似打卡cafe芝士巴馬火腿拼盤 $238三款芝士-巴瑪臣芝士 金文畢芝士 藍芝士 個人都係食開巴瑪臣 比較容易接受 配埋巴瑪火腿 仲有沙樂美腸 令芝士味更突出 火腿同沙樂美腸份量都好夠 配上加左柚子醋既沙律菜 好開胃巨型豬扒跟薯菜 $188真心超巨型 就黎大過隻碟 望落甘大塊 食落又唔會過韌 厚切但淋身既豬扒 配上黑椒汁 好夾 伴碟係長薯條 同平時快餐店唔同 淋身少少 反而更喜歡 兩大片翠玉瓜 一大片蕃茄 另外有粟米條露筍煙肉卷🥓夠特別 好juicy攞你命三千·粒 $48雜果 檸檬汁 蜜桃汁配上紅茶 有d似雜果賓治 清新綠帽子 $58哈密瓜蜜 檸檬汁 梳打水菠蘿汁 飲落酸酸甜甜 配上哈蜜瓜雪糕 係夏日既味道🍈玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕 $98賣相吸引 第一次食瀑布蛋糕 要d時間研究食法 拎開圍住蛋糕既膠邊 粉紅色既醬就會好似瀑布甘流滿成個蛋糕 瞬間唔見左中間既伯爵茶蛋糕 伯爵茶好夠濃 蛋糕又唔太甜 中間既忌廉好似雪糕甘滑 配埋伯爵茶雪糕 雙倍濃味 又可以打卡影相 又好味

芝士巴馬火腿拼盤 $238

攞你命三千·粒 $48
雜果 檸檬汁 蜜桃汁配上紅茶 有d似雜果賓治 清新

綠帽子 $58

玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕 $98
賣相吸引 第一次食瀑布蛋糕 要d時間研究食法 拎開圍住蛋糕既膠邊 粉紅色既醬就會好似瀑布甘流滿成個蛋糕 瞬間唔見左中間既伯爵茶蛋糕 伯爵茶好夠濃 蛋糕又唔太甜 中間既忌廉好似雪糕甘滑 配埋伯爵茶雪糕 雙倍濃味 又可以打卡影相 又好味 值得一試
2022-09-29
  • 巨型豬扒跟薯菜;
  • 玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕
2022-09-30 72 瀏覽
今晚同老公撐枱腳🦵,我哋揀咗觀塘嘅合十,經常有人喺社交平台分享哩間餐廳,睇相覺得餐廳好有情調同好chill,於是就預早訂枱去試吓。我哋揀咗室外座,天花掛住美美的燈飾,加上滂沱大雨,更添浪漫氣氛。餐廳最特別係帳幕座,約定老公下次揀個藍天白雲嘅週末過嚟食晏,一定好悠閒。餐廳食物選擇多,有多國菜提供,我哋叫咗一個前菜、一個主菜、一個甜品同兩杯嘢飲。泰式生蝦🦐 $108生蝦共有8食,味道新鮮甘甜,肉質緊緻爽口並富彈性,配上辣椒🌶️及蒜片🧄,再點上惹味泰式酸辣醬汁,大愛!極上和牛漢堡🍔 $178麵包外脆內軟,牛油味🧈香濃,可口美味。漢堡內有厚和牛🐂、煙肉🥓、芝士🧀、洋蔥🧅、番茄🍅、青瓜🥒同沙律醬,味道清新,口感富層次。和牛肉質鮮嫩,牛肉味香濃且肉汁豐富,我同老公都食到讚口不絕👏🏽。戀愛預告💕 $58淨係睇個名都覺得好甜蜜,其實佢係由玫瑰花蜜、荔枝汁、蝶豆花、梳打水同雪糕🍦整成的,色彩繽紛,賣相吸引。味道則清爽、清香、清甜,散發住陣陣荔枝同蝶豆花嘅香氣,特別適合女士飲。阿婆的秘密👵🏼㊙️ $48個名好可愛🥰,阿婆即🍎,飲品係由新鮮蘋果、蘋果蜜、檸檬汁🍋同紅茶🫖整成。蘋果味非常濃郁香甜,酸酸甜甜,味道清

泰式生蝦🦐 $108

極上和牛漢堡🍔 $178

戀愛預告💕 $58
戀愛預告

阿婆的秘密👵🏼㊙️ $48
個名好可愛🥰,阿婆即🍎,飲品係由新鮮蘋果、蘋果蜜、檸檬汁🍋同紅茶🫖整成。蘋果味非常濃郁香甜,酸酸甜甜,味道清新可口,好飲!

玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕 $98
聽個名都覺得吸引🤩,因為有我最愛嘅伯爵茶😍。賣相好靚,好適合打卡,撕開包圍蛋糕嘅膠紙,奶蓋就像瀑布般一湧而下,視覺效果一流。味道亦同樣出色,蛋糕十分軟綿,口感一流,伯爵茶芳香,可平衡奶蓋嘅甜味。伯爵茶雪糕唔使多講,茶香甘甜🤤。
玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕

職員服務態度親切有善,💯🈵分!
戀愛預告
2022-09-30 37 瀏覽
今天又帶狗狗來合十晚飯,香港能pet friendly的餐廳真的少之又少,而且食物味道又好,服務員又friendly,仲請左狗狗食藍莓,還為他準備了冰水,超nice~餐廳的裝潢很浪漫,掛滿燈串,還有些擺設作打卡位,當然要抱埋狗狗瘋狂打卡啦。另外,飲品類的名稱都幾盞鬼,看著餐牌也有chill的感覺。帶子蟹肉南瓜意大利飯 $178香煎了的兩粒帶子味道甜美,蟹肉都混和在南瓜和意大利飯之中,意大利飯味道清甜,這個大大增加了意大利飯的分數,面層還有不少蟹籽,增加了整體的口感,整個意大利飯不膩不濟,真的不錯。大阪燒薄餅 $123這個大阪燒薄餅超抵食,超級多雞肉,厚肉又舖得密麻麻,面層的一座小山丘-生菜和鰹魚絲,毫不吝嗇,堆得滿滿的,每口咬落都有不同味道在停留,很特別,薄餅的日式燒汁很濃味, 很有大阪燒的味道。玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕 $98這個是每天限定的,所以第一時間預留了。 吃過一次後便想吃第二次。賣相依舊美麗,最享受還是撕下包裝的一刻,上層的流心忌廉湧下, 治癒感很重。重要的是,味道很好,淡淡的玫瑰香, 還有伯爵奶茶味,甜度適中,蛋糕口感綿密又軟熟,感覺就像把優質的海綿放入口。綠帽子 $58,

帶子蟹肉南瓜意大利飯 $178

大阪燒薄餅 $123

玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕 $98

綠帽子 $58, 攞你命三千 $48
攞你命三千味道清新,很多什果粒消暑解渴最適合。 綠帽子很重哈密瓜味把哈密瓜雪糕, 攪拌溶掉,飲品味道更香濃。

2022-09-29 29 瀏覽
Bookmark左好耐終於去Lu🥰 餐廳大部分都係室外位,裝飾得好靚有情調,天氣最近開始有秋意,少少涼又未至於凍,喺室外環境食嘢十分舒服!另外有啲帳幕位,超級chill!!店員話嗌夠某個金額就可以出去坐😆芝士巴瑪火腿拼盤 想同朋友傾下計聚舊,所以我地叫左碟cheese ham platter 慢慢嘆❤️ 有幾款芝士同Ham, 我最喜歡係 cameinbert, 易入口得黎口感好軟滑!Parma Ham 又係正既,油脂平均。雖然係前菜,但有都幾塊香草包,當一個main都得😂😂巨型豬扒跟薯菜 $188招牌菜一定要嗌啦,果然符合商品說明條例,豬扒超級大塊!三個人share都ok! 夠juicy, 肉質亦鮮嫩。特別要讚下薯菜都好出色👍阿婆的秘密朋友點左呢杯沙冰,蘋果味夠香夠濃☺️粉碎性骨折個名好得意,其實係因為有接骨木花。另外有加左青檸,所以微酸好開胃,仲有球呍呢嗱雪糕,唔錯🫶士多啤梨乳酪瀑布蛋糕 配雪糕有得玩㗎,自制瀑布,打卡岩晒!味道唔會太甜,乳酪味重,推介!

芝士巴瑪火腿拼盤

阿婆的秘密
朋友點左呢杯沙冰,蘋果味夠香夠濃☺️

士多啤梨乳酪瀑布蛋糕 配雪糕
2022-09-27 35 瀏覽
今次喺觀塘區眾多工業大廈中 ,揀咗一間有質素而又特別嘅餐廳,裝修新穎,頭頂有滿天星嘅燈飾,夜晚都有幾分浪漫,適合情侶撐枱腳。嘢食方面,頭盤有芝士拼盤 ,巴馬臣芝士,藍芝士等配上多士同少少醃菜,開胃之餘又可以配酒。主菜有巨無霸豬扒,真係好大塊,差唔多大過塊面,肥瘦均勻多汁,絕對推薦,嘢飲有名叫粉碎性骨折嘅Lime soda Mocktail ,裏面有雲呢拿雪糕同埋接骨木花幾Creamy 特別,仲有杯叫多一士不如少一士,即係士多啤梨乳酪沙冰,唔會太酸 ,容易入口。最後甜品有佢招牌嘅玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕,伯爵茶味濃,蛋糕偏濕有口感,仲好適合用嚟打卡。
  • 巨型豬扒跟薯菜
之前睇網上介紹一間觀塘的樓上西餐廳裝修同食物質素感覺都好似唔錯,趁星期日晚就同老婆去撐撐枱腳。呢間樓上西餐廳叫「合十」,餐廳位於港貿中心,由港鐵站可以直接穿APM到達,非常方便。餐廳裝修以露營為主題,有室內及戶外區域,戶外區域更設有幾個帳篷,不過我地去果晚帳篷內的座位已經被訂滿,戶外其他位置都掛滿好似星空的小燈泡,非常有情調。「合十」採用QR code自助落單,店員提醒每晚甜品都是限量供應,可以先點然後選擇後上。我地點左一款甜品、一款小食、一杯Mocktail、一杯Smoothie加埋餐廳好有人氣的巨型豬扒,兩個人share應該好夠食。阿婆的秘密 $48呢杯Smoothie個名好有趣,賣相都好吸引,由新鮮蘋果加上紅茶製成的沙冰唔會太甜,味道清爽醒胃。攞你命三千。粒 $48由多款雜果加上蜜桃汁、紅茶炮製的Mocktail賣相精緻,入口香甜而且富有水果香味。牛油果蟹肉他他脆餅 $88一碟有3件的牛油果蟹肉他他脆餅蟹肉份量都唔少,蟹肉混入牛油果蓉特別鮮甜,配以脆餅,口感更豐富。巨型豬扒跟薯菜 $188最期待的巨型豬扒份量真係非常大,兩個人分享都好滿足,豬扒好厚身,全熟的巨型豬扒仍然保留到肉汁

阿婆的秘密 $48

攞你命三千。粒 $48

牛油果蟹肉他他脆餅 $88

巨型豬扒跟薯菜 $188
最期待的巨型豬扒份量真係非常大,兩個人分享都好滿足,豬扒好厚身,全熟的巨型豬扒仍然保留到肉汁,豬肉味濃郁,配菜的煙肉卷同薯條都唔錯。

特濃咖啡配心太軟伴雪糕 $88
呢款特濃咖啡配心太軟伴雪糕好有驚喜,雲呢拿雪糕香滑有雲呢拿籽,心太軟朱古力味香濃,加上espresso,一甜一甘,一冷一熱,為呢餐加上一個完美的句號。

埋單每位$250,性價比唔錯。👍🏻
2022-09-25
特濃咖啡配心太軟伴雪糕
觀塘近APM旁邊嘅港貿中心最近新開左一間田園風嘅餐廳,天花掛滿閃閃發光嘅吊燈,非常有情調🥰而且餐廳仲歡迎攜帶寵物,啱曬鍾意同寵物去街街嘅主人🐶🐶晚餐先嚟一份🥗燒牛肉紫洋蔥沙律呢款沙律嘅配料都幾豐富,有燒牛肉、菠蘿🍍、車厘茄、紫洋蔥、蒜片等🙈牛肉燒得好嫩口,食落唔會乾爭爭👍🏻👍🏻配搭埋泰式酸辣醬汁🥰辣辣地好開胃🥰🥰✨牛油🧈香草白酒蜆牛油味濃郁,蜆嘅份量好多,隻隻都好肥美😍😍✨ 龍蝦汁海鮮意大利飯配料有蝦、青口、帶子、蜆,芝士龍蝦汁好濃好入味,意大利飯煮得剛剛好,煙煙韌韌有咬口

而且餐廳仲歡迎攜帶寵物,啱曬鍾意同寵物去街街嘅主人🐶🐶

晚餐先嚟一份
🥗燒牛肉紫洋蔥沙律
呢款沙律嘅配料都幾豐富,

✨牛油🧈香草白酒蜆
牛油味濃郁,蜆嘅份量好多,隻隻都好肥美😍😍

✨ 龍蝦汁海鮮意大利飯
配料有蝦、青口、帶子、蜆,
芝士龍蝦汁好濃好入味,意大利飯煮得剛剛好,煙煙韌韌有咬口
2022-09-27 30 瀏覽
今日嚟到觀塘合十呢間樓上cafe食下午茶 呢度有室外位同室內位 雖然而家天氣都算熱 但坐室外位因為有遮陰同風扇 所以坐落都唔會唔舒服 而且唔少人仲帶埋狗仔上嚟㖭 泰式生蝦 - 泰式生蝦佢跟嘅醬係帶少少香葉味既汁 而唔係一般食嘅酸辣汁 生蝦新鮮夠凍 食落去都仲係爽同鮮甜 加埋蒜片同埋醬汁食都幾好味巴馬火腿蝦球扁意粉 - 大片嘅巴馬火腿 幾隻好大隻彈牙爽口既大蝦 加埋蘆筍辣椒粒炒香好惹味 而且意粉炒得乾身爽口唔會過淋多一士不如少一士 - 係士多啤梨乳酪沙冰 我叫咗小甜 士多啤梨味唔會係化學怪味 乳酪味都幾出 幾好飲藍藍天空高掛我的夢 - 呢杯係男朋友叫嘅 帶少少椰子香嘅沙冰 口感順滑特濃咖啡配心太軟伴雲呢拿雪糕 - 平時食心太軟最驚好甜 但係呢度嘅心太軟係配埋特濃咖啡 按自己嘅口味選擇份量淋上面 可以中和到心太軟嘅甜度 食得多都唔會覺得太膩 而且呢度嘅雲呢拿雪糕係Movenpick 非常滑