2022-09-15 39 瀏覽
合十收工諗住同同事食飯,於是搵間喺公司附近嘅餐廳食,朋友介紹我食呢間,但係我之前未食過,所以就決定嚟試吓。一去到間餐廳實在令我太驚訝,因為原先以為剩係得門口嗰幾張枱,點知原來入到去之後簡直係世外桃源,勁有泰國風嘅一間餐廳,不過要提一提大家,因為始終係outdoor, 所以冇冷氣㗎,不過大家放心,因為每張枱之間幾乎都有一把大風扇,食嘅時候都唔會覺得太熱!60度溫泉蛋卡邦尼意粉身為芝士迷嘅我,表示對呢碟意粉非常滿意,因為面頭佈滿全部芝士粉,配上蛋汁,散佈喺每條意粉上,簡直冇得頂呀!巨型豬扒跟薯菜以為個名有咩咁特別,點知原來真係超級巨型,而且均勻煎晒兩面,油脂分布亦都好均勻,仲要配上自家製嘅醬汁,食到我哋舔舔脷!香葉煙肉黃金蠔炸到超鬆脆,而且估唔到煙肉會同蠔咁夾,呢個小食一流,配上啤酒,簡直不得了!
合十

60度溫泉蛋卡邦尼意粉

香葉煙肉黃金蠔
2022-09-11 50 瀏覽
即興約飯局,好在book 到位可以一嚐ig-able 店,安排左座室外位好靚好靚! 有足夠風扇整體不會太熱的,可接受,燈飾已經吸引到嘩一聲食物用QR code 自助點餐,食品款式唔多價錢都係中上小食叫左「牛油果蟹肉他他脆餅」$88,「西班牙欖油蒜片墨魚」$128 2樣都好好食,墨魚應該係新鮮的,不太辣好香口食唔停口呀!主食就試佢推介既巨型豬扒跟薯菜$188,即叫即制要等30分鐘,見每枱客都有叫咁濟,豬扒燒得好香口,夠juicy ,肉質好鮮嫩真係要親熱食先食到油香味飯後點少得甜品「特濃咖啡配心太軟伴雪糕」$88 咖啡係用偏酸既豆,配雪糕又幾夾,真心甜品可以唔洗點試,合十傾計食飯既好地方,埋單時職員話唔收OpenRice pay
食物用QR code 自助點餐,食品款式唔多價錢都係中上

2022-09-10
2022-09-10 615 瀏覽
雖然知道觀塘工厦有好多cafe,但係好少見呢晚去嘅合十咁浪漫,cafe室外座位較多,天幕掛滿小燈泡,晚餐時段非常好有情調。天氣熱,一嚟我哋約咗兩杯沙冰。我叫咗"藍藍天空高掛我的夢",用咗椰漿、藍柑橘汁、菠蘿汁,好重椰子味,同時清新嘅菠蘿味中和咗口感,唔會太甜。朋友叫咗"多一士不如少一士",主要係士多啤梨乳酪,仲有粒車厘子裝飾,十分少女心。前菜芝士巴瑪火腿拼盤:口感軟綿嘅 Parmesan cheese、經典嘅 Camembert cheese 同相對濃味嘅 Blue cheese, 拼盤仲有鹹香重味嘅巴拿馬火腿、Salami 火腿、香草包同埋沙律,十分惹味開胃。小食牛油果蟹肉他他脆餅,香脆嘅餅底上面有牛油果他他醬。中間夾雜啲蟹肉,最頂仲有三文魚子吊味。小食墨西哥脆片,食Nacho 最緊要係有得點醬,餐廳就提供咗他他醬、意式蕃茄他他醬同西班牙辣醬,同時脆片上面什作椒鹽,令人食到停唔到。主菜巨型豬扒跟薯菜,蔬菜輕輕烤過,香味更加突出。豬扒燒得啱啱好,外層焦香,肉質同時keep到 juicy,而且十分肥美,脂肪分布均勻。另外粟米同露筍有火腿包住,分外香口。甜品玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪

藍藍天空高掛我的夢

芝士巴瑪火腿拼盤

小食牛油果蟹肉他他脆餅,香脆嘅餅底上面有牛油果他他醬。
牛油果蟹肉他他脆餅

中間夾雜啲蟹肉,最頂仲有三文魚子吊味。

墨西哥脆片

主菜巨型豬扒跟薯菜,蔬菜輕輕烤過,香味更加突出。

巨型豬扒跟薯菜

甜品玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕,賣相非常精緻。
玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕

搣開膠紙之後奶蓋湧出嚟,佈滿成碟甜品
玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕

蛋糕帶有濃濃嘅伯爵茶同玫瑰花香,伯爵茶雪糕有淡淡茶味,非常清新。
玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕

天氣咁熱,餐廳仲貼心咁提供薄荷檸檬水,非常消暑解渴。
2022-08-26
藍藍天空高掛我的夢
墨西哥脆片
玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕
餐廳位於觀塘港貿中心,主打露營主題打卡,環境很chill,有室外和室內✨室內位只有幾張枱,晚上十分推薦坐室外,因為天花板有很多串串燈泡,非常夢幻有情調,而且戶外用餐區每台都有一部冷風機,完全不會感到熱。另外,餐廳可能帶寵物也是很加分!🚨注意:著名打卡的露營帳篷位設有最低消費,但員工都非常好,可以讓我們打卡拍照留念食物方面不過不失,但如果論環境的話,這家café還是推介給大家~ 小食拼盤 $138小食拼盤份量都挺多,有洋蔥圈、炸雞、炸魚餅、墨西哥脆片和燒菠蘿,配有三款醬汁:番茄醬、沙律醬、甜辣醬味道都不錯,尤其推介炸魚餅配甜辣醬 牛油汁白酒大蜆意粉 $148份量正常,反正我兩個女生都食不完酒味不重,意粉好香滑,蜆的份量都算多但可能是為了牛油味較突出,油放太多,不太適合清淡人士 玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配雪糕 $98粉紅色外型,賣相很美,打卡一流,連甜品碟也很加分食前拉起外圍的膠膜,奶蓋流出如同瀑布般士多啤梨味雪糕非常好吃,蛋糕有淡淡的玫瑰和伯爵茶味,但奶蓋有點過甜,有點流所以我們未能吃完 阿婆的秘密 $48飲品的名字非常特別,其實是蘋果沙冰賣相挺好,味道正常,有香濃嘅的蘋果味,不算太甜 -

小食拼盤 $138
味道都不錯,尤其推介炸魚餅配甜辣醬

牛油汁白酒大蜆意粉 $148
份量正常,反正我兩個女生都食不完
酒味不重,意粉好香滑,蜆的份量都算多
但可能是為了牛油味較突出,油放太多,不太適合清淡人士

玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配雪糕 $98
粉紅色外型,賣相很美,打卡一流,連甜品碟也很加分
食前拉起外圍的膠膜,奶蓋流出如同瀑布般

阿婆的秘密 $48
飲品的名字非常特別,其實是蘋果沙冰
賣相挺好,味道正常,有香濃嘅的蘋果味,不算太甜

- 總體評分 -
環境:8.5/10
食物:7/10
服務:8/10

2022-09-05 68 瀏覽
上年食過合十,覺得環境唔錯好浪漫,啱晒打卡一族😎 今次朋友生日就帶佢黎打下卡,在漫天星空下🌠,過一個寫意、難忘嘅生日😏芝士巴瑪火腿拼盤 $238好豐富,總共有三款芝士,包括巴瑪臣芝士、金文畢芝士同藍芝士。朋友最愛食金文畢芝士,既軟滑又味道濃郁😋 咁多款芝士可以隨意配搭質地柔軟、帶點鹹香嘅巴瑪火腿、莎樂美腸同香脆嘅香草包食都唔錯㗎🤭 拼盤再伴以新鮮沙律菜,健康又美味🤤巨型豬扒跟薯菜 $188餐廳嘅招牌菜,食過都要再encore😆 豬扒依舊大大塊兼厚切,外層燒至微微焦香,咬落啖啖肉,肉質軟腍唔會燒到好乾,又保留到肉汁,點埋黑椒汁食就更惹味👍 配菜份量十足,有薯菜、蕃茄、翠玉瓜等,好睇又好食😋 朋友最愛薯條,啱啱新鮮炸起熱辣辣,食落好香脆🤤多一士不如少一士 $48其實係士多啤梨沙冰,香甜嘅士多啤梨加入了乳酸同檸檬汁,飲落酸酸甜甜,但唔會過於甜膩,夏天飲特別消暑醒神😎戀愛預告 $58賣相啱哂打卡! 以玫瑰花蜜、荔枝汁、蝶豆花配雲呢拿雪糕。呢杯飲品顏色亮眼治癒,配合埋眼前嘅一片星空,非常夢幻✨ 味道唔係藥水味,唔會太甜,仲有粒荔枝果肉可以食😗玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕 $98餐廳嘅招牌甜品,擺盤十分

芝士巴瑪火腿拼盤 $238

巨型豬扒跟薯菜 $188

多一士不如少一士 $48

戀愛預告 $58

玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕 $98
餐廳嘅招牌甜品,擺盤十分精緻。一拉走圍住蛋糕嘅膠膜,奶蓋如瀑布一瀉而下,即時覆蓋住整個蛋糕,好靚😍
蛋糕軟綿綿,食落有陣陣玫瑰花香🌷 而雪糕係伯爵茶口味,茶味十足。估唔到玫瑰同伯爵茶都幾夾,味道唔錯🙈
2022-09-05 43 瀏覽
🍹🍲合十Fusion Tens🍝🥗好耐無同舊同事食飯,大家都就腳,約左係觀塘食👍間餐廳好近地鐵站,係舊同事揀的,我都唔知有間隱世餐廳。🔸牛油香草白酒蜆 - 個汁完全係個名一樣,牛油香濃,白酒味都好香👍蜆都算大隻!🔸巴馬火腿蝦球扁意粉 - 意粉好惹味,味道恰到好處,巴馬火腿都好香口。🔸帆立貝蟹肉南瓜意大利飯 - 可能我哋放咗一陣,覺得有少少乾,我會覺得意大利飯肥黏口啲,不過味道唔錯🔸小食拼盤 - 裏面有,燒菠蘿,炸魚餅,炸雞,洋蔥圈,墨西哥脆片,幾香口,唔會特別多炸粉。🔸巨型豬扒跟薯菜 - 呢個可以話係呢度嘅招牌菜,好多人叫個豬扒,真係大過隻碟,非常之巨型,切開其實啲肉都算嫩,肉質我覺得OK, 但如果你追求慢煮嗰種嫩,我諗未必啱你食。🔸粉碎性骨折 - 講緊杯野飲😊呢度啲飲品個名好搞笑,其實佢係接骨木花,薄荷葉,青檸,梳打水,雪糕。飲落都幾順口其實都算大杯!本身我哋話嗌瀑布蛋糕,不過太飽了,最後冇嗌到。下次再試!佢哋門口有一個打卡位,環境都非常之靚,不過佢哋係冇冷氣嘅,只有好多好多大風扇,其實唔會覺得好熱,不過啲風扇有啲吹到頭髮會亂,女士最好紮起頭髮😊
🍹🍲合十Fusion Tens🍝🥗

本身我哋話嗌瀑布蛋糕,不過太飽了,最後冇嗌到。下次再試!

2022-08-19
2022-09-01 64 瀏覽
一到假日就想去餐廳打卡,同朋友吹水聚舊⋯⋯來到觀塘找到這間特色餐廳「合十」~餐廳內九成都係室外有遮蔭嘅位置,雖然冇冷氣但天然通爽,有足夠冷風機和風扇,感覺很大自然。另一邊亦有最潮嘅露營帳篷造型座位,有戶外氣氛但又保持私隱度。食物選擇多,都係present得靚靚,打卡一流,味道亦有高水準👍🏻芝士巴瑪火腿拼盤🧀🧀賣相超靚,有三款唔同嘅芝士。其中以藍芝士,味道最濃烈。另一款較軟身嘅入口溶化,非常幼滑,芝味亦較輕。提供鋦得香脆嘅麵包條🥖🥖配任何一種都好夾。旁邊嘅小䓤頭酸酸地清新開胃,橄欖都唔會太鹹。最欣賞巴馬火腿,肉質柔軟,油脂甘香,啖啖都享受到火腿嘅鮮味,而且不會偏鹹,份量十足!沙樂尾腸入口有油香但也不算太油膩,唔會放到好乾身好油溢嘅味道。阿婆的秘密(沙冰)🍹蘋果沙冰🍎蘋果汁和蘋果蜜帶來酸爽香甜嘅味道,清新解膩,喺室外較熱嘅天氣最啱不過。多一士不如少一士(士多啤梨沙冰)🍓香濃嘅士多啤梨味,加入了乳酪特別美味!香辣忌廉海鮮扁意粉材料豐富有鮮蝦、🍤青口、帆立貝。醬汁特別調製,稠身濃郁包裹着每條扁意粉,味道偏甜,假如多一點香辣會更加好。士多啤梨🍓乳酪瀑布蛋糕配雪糕餐廳新品,放在蛋糕上嘅toppin
一到假日就想去餐廳打卡,同朋友吹水聚舊⋯⋯
來到觀塘找到這間特色餐廳「合十」~

芝士巴瑪火腿拼盤🧀🧀

阿婆的秘密(蘋果沙冰)
阿婆的秘密(沙冰)🍹蘋果沙冰🍎
多一士不如少一士(士多啤梨沙冰)🍓
香濃嘅士多啤梨味,加入了乳酪特別美味!
香辣忌廉海鮮扁意粉

香辣忌廉海鮮扁意粉

材料豐富有鮮蝦、🍤青口、帆立貝。
士多啤梨🍓乳酪瀑布蛋糕配雪糕
餐廳新品,放在蛋糕上嘅topping 是士多啤梨味🍓乳酪,微微酸亦有士多啤梨香,配合戚風蛋糕🍰和忌廉亦不會太甜,擺盤靚,視覺味覺雙重享受!😍🌟
芝士巴瑪火腿拼盤
阿婆的秘密(蘋果沙冰)
2022-09-01 77 瀏覽
待傍晚天氣稍凉,先和寶貝🦮漫步觀塘海濱公園🛤, 然後在觀塘區搵食 , 上網做過搜尋, 見到呢間可以帶埋寶貝去, 是寵物友善餐廳, 不用多想,就去呢一間啦😄得悉餐廳有戶外特色的枱,好似帳篷咁⛺⛺, 呢排冇去露營 , 所以特別要求店員安排, 皇天不負有心人,有枱給我們呢🙏😃嘩,行出去已見打卡位, 好像去了營地,周圍綠化了🏜等陣一定要多影兩張相; 此外, 帳篷配上燈光效果🎉🎉🎉晚上看著十分安逸舒適🌙🌝小食拼盤鍾情脆口食物😍😍😍拼盤好啱我,有幾款不同小吃選擇,包括炸洋蔥圈,燒菠蘿,墨西哥脆片和蝦餅,款款味道可口,加上沾點不同醬汁,其中有款少許辣的,我特別喜歡,這個周末確是愉悅💞💖極上和牛漢堡🍔晚餐總想吃上一點肉🥓,這個漢堡份量好,和牛的肉質果然夠鮮味,切開可見肉身是水潤的👍👍👍😛配有沙律菜🥗和脆香薯條🍟,相當飽肚和滿足。戀愛預告🍹因為有蝶豆花,紫色效果好鮮豔🤩,好浪漫的感覺,確是好兆頭呢,哈哈,咁咪要encore🤔內有玫瑰花蜜,荔枝汁,加上梳打水和雪糕,好Fresh 又夠甜,好消暑啊🤤士多啤梨🍓乳酪瀑布蛋糕+雪糕🍓🧁店員推介, 呢款係新出的甜品 試新嘢, 我最鍾意😋個外型好吸引, 粉紅+白的

極上和牛漢堡🍔
極上和牛漢堡

配有沙律菜🥗和脆香薯條🍟,相當飽肚和滿足。

戀愛預告🍹

🤔

士多啤梨🍓乳酪瀑布蛋糕+雪糕🍓🧁

店員推介, 呢款係新出的甜品 試新嘢, 我最鍾意😋

個外型好吸引, 粉紅+白的乳酪蛋糕🧁😃,加上粉紅色雪糕,相當吸睛奪目, 除了賣相得,拉開包装纸,乳酪鬆軟的緩緩墮下 , 難怪名字叫瀑布蛋糕啦, 好靚💢💝

士多啤梨🍓🍓🍓味道很濃郁 , 甜度亦恰到好處,夏日天時,大啖嚐冰凍雪糕,真寫意👄

提議大家 👧🧑如果想幫朋友做生日, 只需多加$20 就可以寫朋友名字,他/她一定很高興喔🕺💃
極上和牛漢堡
2022-09-01 40 瀏覽
去到觀塘,如果新聞嘅氣氛好少少嘅,工廠大廈其實好難滿足到你。但係夏天又落雨又熱,有冇一個地方可以方便啲去,基本上唔需要離開地鐵站呢?竟然比我搵到一間地鐵站隔離就去到嘅地方一開門入去,真係嚇親我,好似入咗夢幻世界愛麗絲夢遊仙境咁樣,未食飯已經覺得眼前一亮。有時以為裝修靚俾心機嘅地方,食物就要將就一下。點知,真係令我喜出望外,點會上我叫嘅嘢食我都覺得超級好食,對得住佢嘅價錢。佢嘅芝士同埋頭盤沙律,我覺得佢嘅心思好足夠,碟上面嘅食物擺得好靚好整齊,未食已經覺得好正,食完都覺得係幾好嘅。我特別鍾意嘅係佢嘅西班牙飯,又香又好食,份量足夠,creamy不特止,咬口十足,味道可口,如果我再嚟嘅話一定會再食呢個。甜品同埋飲品就不過不失,但係佢杯同朱古力我都10分欣賞!

甜品同埋飲品就不過不失,但係佢杯同朱古力我都10分欣賞!
2022-08-31 53 瀏覽
聽說呢間餐廳度打卡able 話佢有一個好似露營主題嘅打卡餐廳,但係佢原來只係位於觀塘港貿中心2樓嘅一間餐廳但裝修得非常之別緻餐廳係有分室內同室外嘅位置,而且仲有唔少嘅打卡位啲打卡位都俾人感覺非常之寫意玻璃門後邊就係室外嘅用餐地方,餐廳二一個好浪漫嘅小燈泡相望落去係非常之似喺郊外望見星星咁只要掃一掃佢嘅QR code然之後你就會見到一個Menu,佢嘅選擇都非常之多!而且佢啲飲品都相當之特別所以我哋就都叫咗一杯阿婆的秘密同戀愛預告阿婆的秘密其實係一個蘋果味做主題嘅沙冰唔算好甜而且好香嘅蘋果味至於戀愛預告,就係用咗碟豆花玫瑰花蜜同埋荔枝梳打作為一個base,上面就係雲呢拿雪糕所以口感係超級豐富嘅!主菜我地揀咗餐廳招牌巨型豬扒薯菜豬扒真係超超超超大塊!大約有我兩隻手掌咁大咬落好juicy 一啲都唔柴,而且夠林!啖啖肉!正!而且配上岩岩炸好嘅薯條熱辣辣一流小食方面我哋就叫咗呢一個拼盤,佢係有唔同嘅芝士配上cold cut 仲有香草包,夾住芝士火腿同埋包一齊嚟食超級絕配!平時喺出邊食一啲芝士嘅嘢就唔平不過呢度只係二百幾蚊就可以食到三款嘅芝士仲有兩款嘅火腿!簡直係抵到爛最後我哋就用上呢一個甜品作為總

而且佢啲飲品都相當之特別

所以我哋就都叫咗一杯阿婆的秘密同戀愛預告

主菜我地揀咗餐廳招牌巨型豬扒薯菜

豬扒真係超超超超大塊!
大約有我兩隻手掌咁大

最後我哋就用上呢一個甜品作為總結!呢個係士多啤梨乳酪瀑布蛋糕配雪糕,只要拉開外面嗰層膠膜然之後個奶蓋就好似瀑布咁樣流落黎
再配上士多啤梨味嘅雪糕 ,超級豐富
2022-08-30 76 瀏覽
首先我們見到門口巨型豬扒海報,就拍板進去吃。餐廳內環境很素雅.有千秋坐可拍照打卡。 餐牌內特飲名字很啜核攞你命三千粒 -應該是大量果肉粒意思來.充滿果香氣味.甜甜地蜜桃紅茶味道有很多粒粒果肉粉碎性骨折-應該是因為用接骨木花而起名微酸梳打水配雲尼拿雪糕同飲.酸酸甜甜都很清新!白雪雪好漂亮! 主角當然是巨型豬扒跟薯菜$188真的超級厚和大份量.有2隻手掌面積.真的大過我塊臉!哈哈!肉質爽口感覺像慢煮.肉味好濃,肉汁豐富,而豬扒至少有1.3cm厚伴每樣2件烤蕃茄 、煙肉卷、烤意大利青瓜和薯條.感覺是2人份量菜式🍴前菜:泰式生蝦刺身$108芫荽汁好特別.重點是芫荽醬汁,又酸又辣好喜歡!辣到舌頭都發熱但又好惹味停不下生蝦好爽甜配生蒜同吃加芫荽汁好開胃!甜品是第2個胃當然要吃的.見到網上超多朋友打卡瀑布蛋糕選了士多啤梨奶蓋瀑布蛋糕配士多啤梨雪糕雪糕外層像芝士忌廉,海綿層亦有芝士味道,只要拿起膠片,士多啤梨奶蓋就如瀑布流下.酸酸甜甜很柔和感覺.很喜歡士多啤梨乾.脆脆酸酸的. 士多啤梨雪糕內吃到啖啖有果肉.酸甜不膩。一個有視覺效果與色香味俱全的甜品。建議可以獨食一個.絕對無問題🍨唯一不足是戶口坐位比較
首先我們見到門口巨型豬扒海報,就拍板進去吃。

餐廳內環境很素雅.有千秋坐可拍照打卡。

餐牌內特飲名字很啜核

攞你命三千粒 -應該是大量果肉粒意思來.

攞你命三千粒

充滿果香氣味.甜甜地蜜桃紅茶味道
有很多粒粒果肉

粉碎性骨折-應該是因為用接骨木花而起名

粉碎骨折

主角當然是巨型豬扒跟薯菜$188
真的超級厚和大份量.有2隻手掌面積.真的大過我塊臉!哈哈!

巨型豬扒配菜

巨型豬扒

伴每樣2件烤蕃茄 、煙肉卷、烤意大利青瓜和薯條.
感覺是2人份量菜式🍴

前菜:泰式生蝦刺身$108
泰式生蝦(8隻)

芫荽汁好特別.重點是芫荽醬汁,又酸又辣好喜歡!
辣到舌頭都發熱但又好惹味停不下

生蝦好爽甜配生蒜同吃加芫荽汁好開胃!

甜品是第2個胃當然要吃的.見到網上超多朋友打卡瀑布蛋糕

士多啤梨奶蓋瀑布蛋糕配士多啤梨雪糕

選了士多啤梨奶蓋瀑布蛋糕配士多啤梨雪糕

一個有視覺效果與色香味俱全的甜品
建議可以獨食一個.絕對無問題🍨
唯一不足是戶口坐位比較熱.

但相信晚上會很浪漫.因為天花放了很多閃燈一串串垂落的。
2022-08-28
攞你命三千粒
粉碎骨折
巨型豬扒配菜
巨型豬扒
泰式生蝦(8隻)
士多啤梨奶蓋瀑布蛋糕配士多啤梨雪糕
2022-08-27 48 瀏覽
這間餐廳在工廈天台,裝修好有特色外面好像露營感覺,在帳幕⛺️內吃飯很有去了離島的感覺,放輕鬆親親大自然,而裡面天花裝滿了燈飾佈置很浪漫,很適合情侶或閨蜜來打卡呀!多一士不如少一士這個名字很特別,原來是士多啤梨沙冰奶昔,酸酸甜甜好綿滑。粉碎性骨折哈哈…攪笑的名字,青檸薄荷加雪糕,喝下很清涼的感覺。香葉煙肉黃金蠔炸漿很鬆脆,煙肉包著大大隻的黃金蠔帶少少咸香味,做餐前小食或送啤酒很合適。巨型豬扒跟薯菜這個主菜真的無得輸,巨型豬扒有我隻手咁長,肉質鮮嫩而多汁又厚肉,醬汁也很惹味帶點酸梅味,配菜也很豐富,滿滿蔬菜蕃茄等。玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕這個真是必選甜品,外形精美的蛋糕一上枱客人打完卡之後就可張膠片除下,滿滿奶蓋一湧以下鋪滿著伯爵茶蛋糕,蛋糕非常鬆軟奶蓋香濃幼滑配上伯爵茶雪糕真是絕配。

多一士不如少一士
這個名字很特別,原來是士多啤梨沙冰奶昔,酸酸甜甜好綿滑。

粉碎性骨折
哈哈…攪笑的名字,青檸薄荷加雪糕,喝下很清涼的感覺。

香葉煙肉黃金蠔

玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕

• 玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕
  • 粉碎性骨折
  • 香葉煙肉黃金蠔
  • 多一士不如少一士
2022-08-26 58 瀏覽
📍合十點都估唔到觀塘呢個咁人煙稠密嘅地方都搵到一間好似世外桃源咁嘅星空餐廳,得閒上嚟chill下都咪話唔正🥰👅西班牙欖油蒜片墨魚 $128喺餐牌小食入面見到呢一個都幾特別,一上枱就知果然真係冇揀錯!嗰陣香味,如果有碗白飯,我應該三啖就搞掂碗飯😂炸蒜配埋墨魚仲有少少辣真係超好食仲要勁香!墨魚一啲都唔硬唔韌,係連牙都唔會痴,大家一定要試呢個🤤👅巨型豬扒跟薯菜 $188本來見到巨型豬扒呢幾隻字都仲未有咩感覺,點知見到真係呆咗,點解會咁大舊😨🫣本身我都好驚豬扒好韌好乾,心諗咁大舊唔好食真係大鑊啦⋯⋯點知真係一場誤會,豬扒有肉汁仲要好淋,外面煎得香脆,烹調時間啱啱好!👅玫瑰伯爵茶奶蓋蛋糕 $98一餐正式嘅飯點可以冇甜品㗎,喺餐牌見到呢一個,感覺上唔會太甜,即刻揀咗呢個🥸奶蓋瀑布好靚,淡淡玫瑰香,再加伯爵茶既味,唔滯,仲幾夾,cream亦都好軟滑,隔離既伯爵茶雪糕都好香,唔會死甜😋👅阿婆的秘密 $48好靚好打卡able📸係蘋果沙冰,消暑一流☺️👅意大利泡沫咖啡 $35估唔到呢到既咖啡都幾好飲,拉花好可愛,偏nutty但唔會苦🥰
📍合十

👅西班牙欖油蒜片墨魚 $128

👅巨型豬扒跟薯菜 $188

👅玫瑰伯爵茶奶蓋蛋糕 $98

👅阿婆的秘密 $48
好靚好打卡able📸係蘋果沙冰,消暑一流☺️

👅意大利泡沫咖啡 $35
觀塘作為九龍東中心地帶,真係好多嘢食😋今次就嚟到一間叫做「合十」嘅餐廳👀地理位置來講,佢位於港貿中心(同APM連住),所以非常容易到達😼👍🏻上到去餐廳門口,門面睇落去普普通通,但過咗室內位置之後,入面有一個半露天式嘅茶座😻霎時覺得自己好似入咗個花園咁,非常適合打卡📸 天公不造美…嗰日嚟到呢間餐廳嘅時候落雨🥹不過就算落雨都唔緊要,因為佢有透明膠膜遮住晒,一滴雨都走唔到入嚟🤣👍🏻 另外留意到佢有吊燈,相信食晚市果時應該會好靚好浪漫😻好似睇星星咁🌟🌟今次喺午餐時段肥ne同肥兔order咗: 🐈👍🏻巨型豬扒跟薯菜🐈大阪燒薄餅🐈糯米釀雞翼塊豬排真係仲大過肥ne 塊面😹但真係好Juicy!👍🏻🤤🤤🤤如果你哋係食肉獸嘅話絕對適合你!😼😼😼呢度仲好出名甜品同飲品…不過食完塊豬扒之後,完全食唔落…所以有機會再過嚟食啦ne~~~😿😹食物質素(🐈x6最高):🐈🐈🐈🐈🐈$性價比(🐈x6最高) :🐈🐈🐈🐈

今次喺午餐時段肥ne同肥兔order咗:

$性價比(🐈x6最高) :🐈🐈🐈🐈
2022-08-09
午餐
2022-08-26 135 瀏覽
星期日去開觀塘辦事,想食另一間但無位,所以轉戰試吓呢間Cafe,我哋叫咗:✿巨型豬扒跟薯菜 $188-豬扒的確很巨型,又大又厚,食落肉質鬆軟Juicy,唔柴唔韌,點埋黑椒汁一流😋配菜都好豐富,有薯條、烤瓜、蕃茄、蘆筍煙肉粟米卷,食完大滿足🤗✿牛油汁白酒大蜆意粉 $148-雖然睇落細碟,但其實份量都可以。牛油汁相當邪惡,但撈意粉好香好滑,比起一般白汁好味,仲有成十隻蜆,唔錯👍不過始終較油膩,清淡人士注意‼️✿玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕 $98-呢個有少少🤏失望,可能當日天氣太熱,奶蓋同雪糕都溶溶地,蛋糕食落好濕,伯爵茶蓋過玫瑰,整體味道欠層次。不過淡粉紅好有少女心,賣相都適合用嚟打卡嘅💓✿阿婆的秘密 $48個名就好特別,不過其實只係一杯普通嘅蘋果沙冰🤣味道正常,但溶得快(可能真係天氣太熱啦),不過溶咗都無變得好淡,加上賣相靚靚igable,👌啦~整體食物質素良好,賣相精緻好適合打卡,不過Cafe嚟講定價稍高,性價比就差啲啦。呢間Cafe最出名係佢個室外帳幕位,不過當日天氣實在太熱,所以只好放棄😂室內得三張枱,由於我哋無book位所以要一小時後交枱,聽講室內/帳幕位要預早一星期boo

✿巨型豬扒跟薯菜 $188

✿牛油汁白酒大蜆意粉 $148
牛油汁白酒大蜆意粉

✿玫瑰伯爵茶奶蓋瀑布蛋糕配伯爵茶雪糕 $98

✿阿婆的秘密 $48
阿婆的秘密

室內得三張枱,由於我哋無book位所以要一小時後交枱,聽講室內/帳幕位要預早一星期book,要去嘅人士留意啦~
2022-07-31
牛油汁白酒大蜆意粉