2023-07-20 407 瀏覽
🌈有驚喜茶記小店8號風球之下,見到佢有開就入咗去食。茶記應該係最近翻新完,座位比以前闊落咗好多,亦都乾淨左好多。🌟用餐體驗:今次同男友試食咗佢嘅午餐加下午茶。價錢來講性價比都算高,奶茶熱辣辣夠茶味,如果要挑剔,就係淡奶落多咗少少,因為自己傾向濃郁,不過飲落去非常滑口。《乾炒豬扒烏冬》超級有驚喜,非常之有鑊氣,份量亦都足夠,我鍾意佢濃味得來唔會過咸,50幾蚊一個餐來講已經係好好👍🏼可能因為附近茶餐廳真係多年來冇乜驚喜😆😆今次誤打誤撞反而有驚喜👍🏼👍🏼👍🏼
🌈有驚喜茶記小店

🌟用餐體驗:

干炒豬扒烏冬
2023-07-17
2023-05-20 270 瀏覽
合記換了老細後第一次來, 感覺好像每次午餐都有蒸倉魚, $58, 在元朗來說不算太平, 以為好出名, 等了30分鐘才有, 倉魚身不是特別大條, 但仍是未熟的, 廚師遇請檢討一下吧, 冇下次
2023-05-20
2021-01-24 775 瀏覽
行完山好肚餓 等唔到返屋企附近食中途落車 搵到呢間餐廳 下午茶價錢實惠 炸脾即叫即製 搭埋紅豆冰先$34 仲有菠蘿冰涼粉冰揀友人叫左個炒意粉 熱辣辣 份量絕對對得住個價錢($36) 不過就唔係免費跟紅豆冰見佢早餐仲抵 有機會要黎試下
搭埋紅豆冰先$34 仲有菠蘿冰涼粉冰揀

見佢早餐仲抵 有機會要黎試下

2020-01-06 637 瀏覽
一早到元朗辦公。由於不熟路況怕遲到,我提前了出門,結果到達的時間比預計的早很多,於是,先找個地方吃個早餐稍坐。這茶餐廳外觀較普通,似做街坊生意。經過時剛看到有座位,就不作他選。一般我會選有湯粉麵的早餐。但由於當天不太餓,只想吃點簡單的早餐,就選擇了醒晨早餐。醒晨早餐B很簡單,就是一份蛋治加飲品。已經對蛋治沒什麼期望,因為被很多茶餐廳嚇怕了,面只有薄薄的蛋,而且放在中間,四周都是空的。這個卻是厚蛋治。煎蛋滿佈整塊麵包,足料。而且火喉剛剛好,蛋熟了而不老不鞋,令我很驚喜。因為不餓,選了熱檸茶消滯。茶香檸檬新鮮。吃了有水準的蛋治,果然好醒神。😎

醒晨早餐B
很簡單,就是一份蛋治加飲品。

蛋治

因為不餓,選了熱檸茶消滯。茶香檸檬新鮮。

吃了有水準的蛋治,果然好醒神。😎

$25 (早餐)
蛋治
2018-01-29 661 瀏覽
今天 工作完畢已經下午 四時許 返屋企途中 突然好想食 吉列豬扒沙律拼薯條 就諗到 元朗合記茶餐廳,吉列豬扒 新鮮 沙律 配炸薯條 加埋凍阿華田 抵食夾大件 豬扒十分鬆化 保持水準😍 只係31蚊
2018-01-12
10 分鐘 (堂食)
  • 吉列豬扒沙律 併薯條
唔知點解大家早餐會唔會都好煩。。。香港都係鍾意一啲地道街邊嘅餐廳文化,但係求其行入一間香港茶餐廳,你求其行餐廳隨時都會好難食。。。。呢間茶記做番我幾年前香港仲未炒樓,仲未有雙非 , 嗰份熱情! 因為早餐抵食夾大件,侍應waiter 絕對絕對完完全全係純正香港人啊!冇口音啊,冇譚仔阿姐口音啊😍 太好太好!佢地既炸魚同炸豬朳,係大家x 大快x 3倍! 係3倍。。。。 仲要賣28蚊 連凍欴。.好crazy...有機會嘅話要再黎過
唔知點解大家早餐會唔會都好煩。。。

好crazy...

有機會嘅話要再黎過
2016-03-01 658 瀏覽
哩間茶餐廳同一般茶記無咩分別,早餐都係火腿旦丫,牛面咁,加多杯野飲都係廿零鈫,但哩間茶記早餐有樣必試既美食,就係炸魚柳嗱,佢炸得真係啱啱好,外脆內嫩,仲要加埋沙拉醬,真係完美極了,一個炸魚柳加個粉面再加多杯野飲都係$27(凍飲加$2),真係低到呢.......
炸魚柳
題外話/補充資料: 令外仲有吉烈豬扒,都係一樣價,仲要超大快
2016-03-01
1 分鐘 (堂食)
$27 (早餐)
用餐優惠
現金券
炸魚柳
  • 吉豬
2008-07-21 254 瀏覽
呢排合記的出品, 水準回升了, 值得再同大家推介下我常叫的包括有, 薯仔排骨 或 時菜班腩我老婆主打係 肉醬意粉中式例湯都幾多料, 雖然有落味精, 但唔算重手, 食後唔會太口渴肉醬意粉, 其實應該係肉碎意粉, 望落去似人手刴的肉粒, 幾有誇意飲品的水準亦回升了, 奶茶有茶味又有奶味 (茶走)但要彈的是, 夏天中午而言, 冷氣唔夠, 食完飯會出汗的
呢排合記的出品, 水準回升了, 值得再同大家推介下

我常叫的包括有, 薯仔排骨 或 時菜班腩
我老婆主打係 肉醬意粉

飲品的水準亦回升了, 奶茶有茶味又有奶味 (茶走)

但要彈的是, 夏天中午而言, 冷氣唔夠, 食完飯會出汗的
2007-09-02 142 瀏覽
我覺得合記應該係轉左手由收銀, 侍應到廚師, 好似全部/大部份都換左人水準亦一落千丈最簡單的早餐, 都可以整到唔好食炒蛋有怪味, 阿姐只係話我食唔慣蛋腥, 算啦, 我都唔同你計較, 唔換就算但奶茶都無茶味, 甘就出事啦須知道, 去茶餐廳, 奶茶同咖啡的品質係好重要的甘基本既野都搞唔掂, 點叫人來幫襯你所以, 只能俾劣評希望佢日後水準會有所回升
我覺得合記應該係轉左手

由收銀, 侍應廚師, 好似全部/大部份都換左人
水準亦一落千丈

最簡單的早餐, 都可以整到唔好食
炒蛋有怪味, 阿姐只係話我食唔慣蛋腥,
算啦, 我都唔同你計較, 唔換就算
但奶茶都無茶味, 甘就出事啦
須知道, 去茶餐廳, 奶茶同咖啡的品質係好重要的
甘基本既野都搞唔掂, 點叫人來幫襯你

所以, 只能俾劣評
希望佢日後水準會有所回升
2007-01-17 86 瀏覽
由中六開始幫襯到而家, 數數手指都十年有多一般街坊菜餐廳的格局, 無乜裝修但來得多, 同班阿姐熟絡左都幾好傾的食物方面, 大件夾抵食早餐17蚊, 有豬/雞/牛扒加炒蛋, 沙爹牛米, 飲品如果你大食的話, 有個雜扒餐扒, 雞翼, 火腿, 腸仔, 餐肉, 煎蛋, 乜都有件真係飽到上心口佢地既奶茶/咖啡, 好有水準午餐一樣甘抵, 由20-25不等但可能佢地好生意, 所以下午四點收檔,唔做晚市
由中六開始幫襯到而家, 數數手指都十年有多
一般街坊菜餐廳的格局, 無乜裝修
但來得多, 同班阿姐熟絡左都幾好傾的

食物方面, 大件夾抵食
早餐17蚊, 有豬/雞/牛扒加炒蛋, 沙爹牛米, 飲品
如果你大食的話, 有個雜扒餐
扒, 雞翼, 火腿, 腸仔, 餐肉, 煎蛋, 乜都有件
真係飽到上心口

佢地既奶茶/咖啡, 好有水準

午餐一樣甘抵, 由20-25不等

但可能佢地好生意, 所以下午四點收檔,唔做晚市
2002-04-05 141 瀏覽
呢間茶餐廳氣氛唔算太好~But D野食就幾抵食,食耐左!每次黎到呢到食早餐.午餐.都會好親切.同每個待應就好似變左朋友咁.早餐$20都幾抵又飽!我自創既"*沙嘜牛肉公仔麵夾多士*"就係0係呢到創ga啦!^^叫一個早餐.選擇沙嘜牛肉公仔麵(要用丁麵呀~正d 0架!加$2)用塊多士夾d沙嘜牛肉同埋公仔麵入去~!真係幾正ga~有牛肉香味.有出前一丁公仔麵既滑.多士既香脆.!!GOOD--- 午餐推介.干炒牛河!一定係一個同老友傾計好好既茶餐廳`
一定係一個同老友傾計好好既茶餐廳`