2023-05-19 132 瀏覽
十問九唔應,態度超差,叫杯野者,點解嘥時間寫咁多野?如果喺鳳德邨行過咪睇吓。話說,當時只有我在櫃枱前,見到得一位職員整緊另一張單,所以等左一陣,睇吓餐牌,點知等左幾分鐘都冇反應,咪叫聲佢,等佢知道有客囉,點知叫左三四聲都冇反應,擰都冇擰過頭過嚟望吓,好奇心驅使下,再等,想睇下佢究竟幾時先理我,卒之再過幾分鐘,佢先慢條斯理行過嚟落單,由頭到尾冇表情冇講嘢,收完錢就擰過去整,但又唔知過左幾耐,都未整到俾我,叫左佢幾聲,依然冇反應冇擰過嚟,如果唔係俾左錢,真係一走了之,卒之,有啦,但我order左三分甜,點知甜到爆,唉,冇番轉頭同佢講,嘥時間嘥錢,希望只係我有咁差經驗啦,真係唔知點做生意😒😒😒
外賣自取
來自台灣的過江龍——合集良飲店鋪有粉色系插花少女心打卡位重點推介係配料可以加牛奶布丁(鮮奶酪)超 鍾 意!其他舖頭通常都係只可以加黃色好甜嘅台灣雞蛋布丁,但味道通常都甜過頭,但呢度嘅鮮奶酪配上草莓果酪更添奶香同口感綠茶底又可以帶嚟清新感,仲係使用真果肉!完勝開到通街都係嘅糖漿手搖鋪頭有幾個插花擺設,用嚟影相打卡超夾點影都靚啊!遺一不足係冇分店同開得偏僻希望可以有機會擴展,開返喺啲商場大街,比多啲人認識!
來自台灣的過江龍——合集良飲
店鋪有粉色系插花
少女心打卡位
重點推介係配料可以加牛奶布丁(鮮奶酪)

鋪頭有幾個插花擺設,用嚟影相打卡超夾
點影都靚啊!遺一不足係冇分店同開得偏僻
希望可以有機會擴展,開返喺啲商場大街,比多啲人認識!
2022-12-29
5 分鐘 (堂食)
  • 草莓果酪(+鮮奶酪)
2022-06-16 435 瀏覽
以前經常黎鑽石山鳳德邨搵朋友,但今次黎做野。咁舊既商場居然出現左間有點兒格格不入既舖頭,一睇原來系台式手搖店。其實手搖尼家野都好難抗拒,我就膽粗粗買左杯黎飲⋯ ⦁大甲芋頭鮮奶(凍/熱)$32大甲芋頭好香好綿,仲帶有一粒粒芋頭既口感,配上濃濃牛奶味既鮮奶,沒有一般既粉感。 整體來說,尼間舖基本上每個角色都好適合打卡,岩晒我地尼d熱愛打卡既人士。其次聽講尼間舖既粉圓好正,軟糯煙韌,下次我再試試佢地既粉圓先。 想睇更多分享 歡迎follow lnstagram @sa.foodie.lt

⦁大甲芋頭鮮奶(凍/熱)$32

2022-06-08
5 分鐘 (外賣自取)
  • 大甲芋頭鮮奶
2022-05-03 258 瀏覽
 佢哋嘅茶飲使用高級茶葉同台灣新鮮水果原汁,仲自熬蔗糖丶自製果漿,務求讓大家可以嚐到食材嘅本質同原味。茶飲店喺鳳德商場入面,裝修得好靚靚,整潔亮眼,處處花系裝飾滿滿少女心💗旁邊仲有一幅花草牆,同埋1小排站立用餐位,最啱同杯茶飲打返張靚卡!而店員亦非常友善~服務很用心。🔶奶酪芒果朵朵 好似飲緊甜品咁🥳飲飲下會飲到入面一片片香滑嘅奶酪!入面係新鮮芒果汁打成嘅沙冰同埋鮮奶,仲有椰果~口感多重。🔶夏威夷果茶 我好鍾意水果口味🥳你杯果茶真係超正👍🏼用料非常足,入面有椰果丶果肉丶小珍珠丶百香果~茶味十足又充滿水果香。🔶 合集霜降厚奶拿鐵 係厚奶+奶蓋~茶香獨特,底層有厚厚嘅奶~而上面配上奶蓋,奶味香濃很不錯👍🏼

🔶奶酪芒果朵朵

🔶夏威夷果茶

🔶 合集霜降厚奶拿鐵
2022-03-26 206 瀏覽
.咁岩去鳳德邨探朋友見到佢地樓下有間新開既手搖店咁就一於試下 同埋買多兩杯送俾小朋友飲啦😉.🔸合集霜降厚奶拿鐵 $26呢杯好好味😋 最鍾意佢厚厚既奶 正🥰🔸夏威夷果茶 $32(水果+珍珠+椰果)差唔多三分之一杯都係豐富既珍珠椰果唔會太甜 剛剛好🥰🔸滿滿柚蜜綠茶 $32🇯🇵(甜度為蜂蜜)勁多柚子喺杯頂 最正 我見小朋友鍾意到所有柚子肉都食哂🤪❣️HopeCha 台灣媒體評選為台北「最強手搖飲」係優質特色水果茶名店之一❣️回歸食材原味的單純找回從前的幸福滋味 用良心做好每一杯茶❣️全系列產品使用高級茶葉 台灣新鮮水果原汁❣️自熬蔗糖 自製果漿 無添加化學食品❣️熱門系列 健康之選果酪由新鮮水果原汁、果粒、乳酪、茶凍、蘆薈共譜而成 口感清爽而且有豐富維他命C🥢合集良飲 (鑽石山)🧋📍鑽石山鳳德道111號鳳德商場2樓201號舖
咁岩去鳳德邨探朋友
見到佢地樓下有間新開既手搖店
咁就一於試下 同埋買多兩杯送俾小朋友飲啦😉
🔸合集霜降厚奶拿鐵 $26
呢杯好好味😋 最鍾意佢厚厚既奶 正🥰
🔸夏威夷果茶 $32(水果+珍珠+椰果)
差唔多三分之一杯都係豐富既珍珠椰果
唔會太甜 剛剛好🥰
🔸滿滿柚蜜綠茶 $32🇯🇵(甜度為蜂蜜)
勁多柚子喺杯頂 最正
我見小朋友鍾意到所有柚子肉都食哂🤪

❣️HopeCha 台灣媒體評選為台北「最強手搖飲」
係優質特色水果茶名店之一
❣️熱門系列 健康之選果酪

🥢合集良飲 (鑽石山)🧋
📍鑽石山鳳德道111號鳳德商場2樓201號舖
2021-07-17
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
門面裝修其實都幾靚,就咁買完杯嘢飲都可以打下卡都唔錯。有呢啲手搖飲品店喺附近都幾方便🤣🤣~☀️凍柑桔檸檬 $24冇叫到少冰少甜但係其實我覺得味道都OK,金橘檸檬都比較潤喉所以都覺得幾適合呢個時候飲,再加上都幾大杯所以$24都可以接受。雖然見到佢有特別冬日限定, 但對我來講就好似冇咩吸引力所以反而金橘檸檬吸引啲同埋價錢都合理~

☀️凍柑桔檸檬 $24

2021-10-27 130 瀏覽
建議:拎左之後,影下相,擺一陣先飲。等啲冰溶啲,飲落會好味啲。難得去到鳳德商場,原來依家又多左間茶飲店。不過裝修風格同周邊既舖頭都好唔同🤣 行少女花花風,一改年長街坊既歲月氣質🌸之前黎既時候,只係行過樓下街市,試過初辛同香葉屋 (有興趣可以睇番 IG #fifthfloor_鑽石山 ) 今次試左:▫️奇異果酪 (少糖 HK$35)本來打算叫半糖/微糖,不過店員提醒會比較酸。佢話:依款茶飲用既係新鮮果肉,建議少糖可能會比較岩口味。所以最後叫左少糖 🥝一開始以為飲落係乳酪質感,但第一啖既口感類似稀既沙冰🤔 雖然係製作過程,都見到店員加左乳酪,不過可能份量唔夠多,飲落無咩乳酪味。另外冰粒唔夠碎,所以頭幾啖要係甘咬冰😂 最正係仲有埋配料係底:蘆薈粒 同大馬士革茶凍👍 口感豐富左,由其茶凍有淡淡既茶味,夾埋奇異果都唔會太怪。等既期間都見有唔少既年長街坊買奶茶 同水果茶。下次再黎試下其他茶飲先🥤

今次試左:
▫️奇異果酪 (少糖 HK$35)

外賣自取
特別,照店員原話:不是咖啡卻有咖啡風味。對於不能飲咖啡(飲左過一陣個人會好攰),但喜歡咖啡香味的我,覺得特別本來想買芒果朵朵,但店員話今日冇芒果,所以就試下其他
本來想買芒果朵朵,但店員話今日冇芒果,所以就試下其他
合集霜降厚奶拿鐵
合集霜降厚奶拿鐵
2021-10-08 59 瀏覽
《Hopecha》上網見到呢間被稱為台北最強手搖飲既茶飲店,出名選用新鮮生果同自製蓆糖同果醬,全天然無添加~ 即刻同朋友去試下!間茶飲店位於鳳德中心,喺荷里活廣場行條天橋就到喇!間店都唔細!周圍都有花花既裝飾好靚同好岩打卡!睇到個menu 有寫漩泡茶第2杯仲有半價😍 因為佢都幾多嘢飲!想叫嘢飲時都諗咗陣!店員見我咁樣,仲好親切咁推介咗幾款俾我揀!服務態度好好~ 🍭滿滿柚蜜綠茶($32)佢個menu 寫住甜度係蜂蜜,相比起用糖健康好多!而且飲到好多柚子粒,咬落係用新鮮生果製成!可能因為有綠茶關係,成杯飲品甜度唔高😍 好岩夏天買嚟飲消暑!🍭合集霜降厚奶拿鐵($30)呢款幾特別,亦係店長推介!見到佢個層次好靚!不過飲落甜度比較高,同埋奶味比較出~ 反而拿鐵味唔係幾飲到~ 但整體都係好特別同幾好味!
《Hopecha》

🍭滿滿柚蜜綠茶($32)

🍭合集霜降厚奶拿鐵($30)
2021-09-28 43 瀏覽
合集良飲HOPECHA被台灣媒體評選為台北「最強手搖飲」,特色水果茶係佢嘅名物之一,使用高級茶葉,台灣新鮮水果原汁,無添加化學食品。估唔到喺鑽石山屋邨商場入面都有一間裝修得靚靚的臺式茶品店,位置方便近地鐵站,花系少女風的裝修,加上有心思既霓虹燈花牆,打卡一流~店員非常友善,服務態度好好,會推介我嘗試有特色或者新推出既茶飲,而且佢地既水果茶都係用新鮮水果製作,健康美味!奶酪芒果朵朵 $37用芒果汁打成既沙冰混合鮮奶一層一層咁倒入去,所以外表好靚。入口的沙冰幼滑可口,濃濃的芒果味配搭奶味香濃的奶凍,多層次的口感好吸引。燕麥粉圓鮮奶茶🧋$27由於佢哋嘅糖係自己煮嘅,唔會太甜。粉圓加埋燕麥好有咬口,健康之選。百鳳果酪$35呢杯係熱門系列之一,果酪由新鮮水果原汁,果粒,乳酪,茶凍,蘆薈共譜而成,口感清爽。入面有粒粒菠蘿同埋百香果嘅果粒,清新消暑之選,入口口感豐富~

奶酪芒果朵朵 $37

燕麥粉圓鮮奶茶🧋$27

百鳳果酪$35
周圍都見到台式飲料店,要飲一定要揀高品質無化學添加的品牌。這天經過鑽石山就發現這個台北來的「合集良飲」,鋪面有綠葉牆打卡位,飲品亦好有特色,即刻同朋友一人一杯試下。來自台北的「合集良飲」,曾被台灣網上媒體評選為台北最強手搖飲,我查了一下資料,原來香港開左兩間分店,鑽石山這間是新的。位於鳳德商場二樓,應該都係附近街坊幫襯比較多,如果你搭地鐵來的話由鑽石山站A1出口步行10分鐘左右就會到,或者鳳德商場樓下有好多巴士小巴站仲方便。店面裝修好靚,非常富有台灣風情!合集良飲主打水果茶,茶葉當然唔會馬虎,除了來自台灣的高級茗茶,仲有同日本品牌聯名的綠茶特飲。除了靚茶葉之外,店內飲品亦採用台灣新鮮水果原汁,更自熬蔗糖、自製果漿,絕對無添加化學食品,飲得安心放心又開心。夏天仲有推出多款健康水果果酪。水果茶、果酪和特色拿鐵都試下先。合集霜降厚奶拿鐵 HK$30招牌濃香奶茶上面有厚厚一層奶蓋,飲落有種烘焙香氣,口質幼滑細緻,非常值得推薦。擺一陣就會見到奶蓋絲絲往下沉,原來「霜降」就是這個意思!滿滿鮮柚多多 HK$33水果茶我最鍾意揀西柚,酸酸甜甜夠開胃之外,對腸胃都好好架!我去親台灣都勁飲西柚果層,在香港

店面裝修好靚,非常富有台灣風情!

夏天仲有推出多款健康水果果酪。

水果茶、果酪和特色拿鐵都試下先。

合集霜降厚奶拿鐵 HK$30

滿滿鮮柚多多 HK$33
水果茶我最鍾意揀西柚,酸酸甜甜夠開胃之外,對腸胃都好好架!我去親台灣都勁飲西柚果層,在香港都有得飲真係好,入面好多果肉夠晒新鮮。

奶酪芒果朵朵 HK$37
飲品上面有成個奶酪就係浮誇!下面是用台灣芒果和牛奶打的沙冰,最底層仲有蜂蜜蘆薈可以咬,整個配搭清新又好飲,會令人飲上癮呢!

見幅綠色牆咁靚,等我都幫幾杯飲品影張打卡相先。
2021-09-20
鑽石山新開左間手搖茶飲店 見到IG好多人話唔錯🤔見位置咁近我放工 就去試一試佢😆茶飲店來自台灣 係當地口碑都幾好🥳用既都係自家製蔗糖同果漿去到見到佢飲品種類好多 有d眼花撩亂🧋🥤佢仲有個少少既打卡位🌿🌸-🔸粉圓鮮奶茶 (烏龍茶底) 微糖微冰未搖勻前就咁睇 茶底佔左2/3 奶就佔左1/3茶味都好出 飲到陣陣既烏龍茶香🍵奶既話佢地用左明治奶 正呀🍼而且粉圓既量都唔少架 煙煙韌韌 好有咬口😋啖啖都飲到好多粒🤩-整體黎講佢既價錢適中 唔會太貴👍🏼所以我會再黎幫襯!下次黎想試下佢地既新鮮果茶🍓🫐🍍🍉-🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼 9️⃣🌟
鑽石山新開左間手搖茶飲店 見到IG好多人話唔錯🤔

奶既話佢地用左明治奶 正呀🍼
而且粉圓既量都唔少架 煙煙韌韌 好有咬口😋
啖啖都飲到好多粒🤩
整體黎講佢既價錢適中 唔會太貴👍🏼
所以我會再黎幫襯!
下次黎想試下佢地既新鮮果茶🍓🫐🍍🍉
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼 9️⃣🌟
2021-09-14
5 分鐘 (堂食)
2021-09-26 90 瀏覽
最近行街經過鳳德邨,同朋友見到呢一間台式飲品店。見天氣熱又口渴,就每人嗌左杯🥰 而且呢一間茶飲店仲有一個打卡花花corner位,可以企係度慢慢飲。原來呢間茶飲店大有來頭,係台灣同mister donuts 合作,仲被喻為台北「最強手搖飲」添😆合集霜降厚奶拿鐵 $30 (加黑糖粉圓 +$4)呢一杯係店員推介,原來呢一杯拿鐵有齊奶蓋同厚奶係入邊,一次可以滿足兩個願望😋 口感豐富同味道都充滿着奶香,我覺得奶味會比較重,而奶蓋就鹹鹹地😚 另外再加咗黑糖粉圓,即係珍珠🧋珍珠食落煙韌QQ,唔會太冧,每一粒粒都被黑糖漿包住。滿滿鮮柚多多 $33鮮柚夠晒果香,幾欣賞佢嘅層次感,明顯見到三層,層次分明。中間一層係新鮮西柚子,底層就係益力多🤪 另外佢用咗新鮮水果汁製成,而且店舖用自製果漿,唔會有假甜感覺。整體酸酸甜甜,夏天飲啱晒🤤燕麥鮮奶可可 $30呢一杯同樣層次分明,見到鮮奶同可可分明,底層仲有粒粒燕麥🤓 燕麥增添口感,可以吸收到可可,有軟韌口感,加上膳食纖維豐富,無咁多罪邪感🤪 可可味道濃郁,唔會太甜🍫原來店舖用嘅糖全部都係自熬製蔗糖或果漿,唔會有化學食品,飲得安心啲,幸福啲😙下次嚟可以試吓佢哋嘅熱門

合集霜降厚奶拿鐵 $30 (加黑糖粉圓 +$4)

滿滿鮮柚多多 $33

燕麥鮮奶可可 $30

原來店舖用嘅糖全部都係自熬製蔗糖或果漿,唔會有化學食品,飲得安心啲,幸福啲😙下次嚟可以試吓佢哋嘅熱門健康果酪飲品🙆🏻‍♀️ 店員態度友善
2021-09-23 30 瀏覽
炎熱的夏天總是離不開凍冰冰的飲品🥤🧊 合集良飲被台灣媒體評選為「最強手搖飲」,小店採用無添加食品,自熬蔗糖、自製果醬,回歸食物最原始的味道‼️👅▫️小店藏身於鑽石山鳳德商場,雖然不是在大型商場內,不過也有很多街坊捧場喔‼️🥰 小店內佈置了一片花海,小清新的設計感覺很舒適‼️👏🏻👏🏻 ▫️ ❥$𝟯𝟳 奶酪芒果朵朵🥭 透心涼的沙冰夾雜著新鮮的芒果果肉、清新的粒粒蘆薈果肉和一大塊香滑的奶凍‼️🤩 餡料滿滿的就像在吃甜品般,味道清新口感很豐富‼️🍨🥭▫️❥$𝟯𝟬 合集霜降厚奶拿鐵☕ 小店採用高級台灣紅茶,還加了決明子來調製,即時有種健康養生的感覺‼️💪🏻 奶蓋香滑不膩,好好喝‼️😻 美美的漸層打卡一流‼️💓▫️❥$𝟯𝟮 大甲芋頭鮮奶🍼 芋頭控的我不會放過任何有芋頭的產品🤣 大甲芋頭弄成芋蓉的質感,很香濃很好喝‼️😘 如果再加些芋頭顆粒的話,口感就更加豐富了‼️🤤

2021-09-19 33 瀏覽
🍹 合集良飲 (鑽石山) 🍹-愛上佛羅倫斯($27):杯野個名咁浪漫💕即刻試試佢先佢係洛神花再加紅茶💕洛神花味重但唔酸!雖然飲得出佢有落糖漿😂但係佢個種甜唔係死甜💕我自己接受得到👍🏻-大甲芋頭鮮奶($32):我之前好鍾意飲迷客夏嘅芋泥芋圓鮮奶但係自從佢嘅芋泥變咗芋頭碎😂我就冇再飲過🥲因為每飲一次只係失望多一次😵‍💫😵‍💫我依家終於搵到我嘅真愛😂佢係真芋泥!佢唔係芋頭碎😂😂我想講我15分鐘都冇就飲晒😂😂😂個店主特登同我強調芋頭係直接喺台灣運過嚟🤤完全係超級吸引到我宜個芋頭控💕💕芋頭味勁濃🤤口感軟綿綿🤤🤤🤤正!—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$50———————————————▪店舖名稱: 合集良飲 (鑽石山)▪店舖地址:🔸 鑽石山鳳德道111號鳳德商場2樓201號舖 -----------------------
🍹 合集良飲 (鑽石山) 🍹

愛上佛羅倫斯($27):
杯野個名咁浪漫💕即刻試試佢先
佢係洛神花再加紅茶💕洛神花味重但唔酸!
大甲芋頭鮮奶($32):
我之前好鍾意飲迷客夏嘅芋泥芋圓鮮奶

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$50
———————————————
▪店舖名稱: 合集良飲 (鑽石山)
▪店舖地址:
🔸 鑽石山鳳德道111號鳳德商場2樓201號舖