吉祥日本料理

KISSHO JAPANESE RESTAURANT
2024-02-16 633 瀏覽
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗響黃埔附近做完嘢好攰,諗住食個 early dinner 慰勞下自己先返屋企,周圍行吓睇吓有咩好嘢食,見到呢間日本料理小店,就入去試吓~天都未黑時間尚早,店入面仲未太多客人,就坐咗 bar 檯,店入面有唔少日本裝飾,簡潔得嚟又有少少特色。🍴壽司5貫($120)✨️中拖羅:顏色夠粉紅,冇筋,入口即溶,魚味濃✨️深海池魚:質地纖細柔軟,口感相對滑而且有甘香味✨️帶子:肉身夠肥厚,好鮮甜✨️火炙左口魚邊:經火灸後有少少咬口,帶有魚油香味✨️火灸北寄貝:鮮甜爽口🍴清酒牛油煮花甲($110)花甲好大隻,好鮮甜,千祈唔好放過佢嘅湯汁,清甜得嚟帶有微微牛油香,唔會太濃味冇蓋過花甲嘅鮮味~🍴虎蝦天婦羅($130)即叫即炸熱辣辣,炸皮唔係太厚夠鬆化,虎蝦新鮮爽口夠大隻,好味~食物質素唔錯,店員不時會加茶,慰勞自己成功,好滿足咁返屋企🙃☆My IG @tracyloveliving ☆
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴壽司5貫($120)
✨️中拖羅:顏色夠粉紅,冇筋,入口即溶,魚味濃
✨️深海池魚:質地纖細柔軟,口感相對滑而且有甘香味
✨️帶子:肉身夠肥厚,好鮮甜
✨️火炙左口魚邊:經火灸後有少少咬口,帶有魚油香味
✨️火灸北寄貝:鮮甜爽口

🍴清酒牛油煮花甲($110)

🍴虎蝦天婦羅($130)

☆My IG @tracyloveliving ☆

2024-01-26 551 瀏覽
今天到黃埔這間新開的日本料理吃晚餐。店舖面積不太大,但裝修簡潔,很有日本風味。一大張料理枱佔了店舖的一半面積,今天晚上客人很多,坐滿了整間店舖,我們坐在料理台前看着師傅以新鮮的食材製作料理,令人恍如置身於日本。時令刺身拼盤1. 深海池魚:入口已感受到那份鮮味和獨特的口感。它的肉質鮮嫩,口感絲滑。師傅切得薄,每一口都感受到魚肉的鮮美。2. 牛鰍:口感非常豐潤而滑順,肉質柔軟,入口即化,還帶有淡淡的甜味。3. 伊佐木:第一次吃這種魚,司傳說要切得較厚,才能好好地感受到它的質地和風味。果然,它的肉質緊實,入口帶有淡淡的甜味和濃郁的海洋風味。4. 活北寄貝:十分鮮甜味美。肉質亦鮮嫩、爽脆。5. 帶子:以厚切上,一啖放進口,有豐富的甜味,質地鮮嫩,肉質緊實而口感豐潤。6. 拖羅:肉質細嫩,入口即化。它有著濃郁的魚腥味和微妙的甜味,讓人回味無窮。7. 油甘:肉質柔軟,一樣入口即溶,並散發出濃郁的脂肪香氣。它的口感豐潤,還帶着微妙的甜味,一啖放進口,真是極致的享受!燒物1. 三文魚腩串:三文魚腩串烤至微焦,增添了一些炭烤的風味,它的肉質豐潤,入口嫩滑,經過炭烤後,仍能保持着多汁豐潤的口感。2. 雞骨

時令刺身拼盤

4. 活北寄貝:十分鮮甜味美。肉質亦鮮嫩、爽脆。

燒物

2. 雞骨腸:口感韌勁十足,外層酥脆,內部仍保持嫩滑。它的味道濃郁,還帶有炭烤的香氣。
3. 海鰻:海鰻肉質鮮嫩,入口即化。表面的一層糖漿狀的醬汁鹹鹹甜甜的,使得它的口感更加豐富,味道更濃郁。
4. 日本和牛:它的脂肪分布均勻,外層微焦,內部則保持了嫩滑多汁的質地。肉質細嫩,一旦放入口中,脂肪立即在口中融化,散發出豐富的牛肉香氣。
2024-01-26
5天前 0 瀏覽
出左去黃埔買嘢,任務完成之後就係食嘢之時。行經黃埔天地見到日式居酒屋嘅午餐都好抵食,所以就入去歎個靚Lunch。餐廳以日系木色裝潢,有種舒服感覺。午餐種類選擇都好多,既有燒物、定食、串燒當然唔少得刺身同壽司餐,最後就揀左特選十二件自選壽司餐。每份午餐都會附送沙律同埋麵豉湯。我嘅十二件壽司嚟啦,我就揀咗拖羅、深海池魚、油甘魚、魴鮄、池魚、赤蝦帆、立貝、八爪魚、金線鯛、火炙左口魚邊、海膽同蔥吞拿魚腩。每件壽司都好新鮮,魚生嘅厚薄適中,幾款魚肉嘅魚身肉質紮實,而魚油香味非常豐富。另外帆立貝、赤蝦、八爪魚亦都非常鮮甜彈牙。最吸引我嘅都係海膽同蔥吞拿魚腩軍艦,入口甘香之餘材料足到仲好似成座山,真係超正呀!
餐廳以日系木色裝潢,有種舒服感覺。
午餐種類選擇都好多,既有燒物、定食、串燒當然唔少得刺身壽司餐,最後就揀左特選十二件自選壽司餐。
每份午餐都會附送沙律同埋麵豉湯。
2024-05-06
2024-05-08 0 瀏覽
今日行完aeon後突然超大雨,好彩附近搵到間日本餐廳,午市價錢算合理,同埋好多野食添!每個午市套餐都跟一個沙律同麵豉湯✅牛肉烏冬牛肉好嫩滑,上菜時呈半熟狀態,撈埋熱辣辣湯汁就啱啱好,烏冬彈牙有嚼勁,配上嫩滑的牛肉,每一口都充滿著牛肉的鮮香味。湯底醇厚,入口即化,帶點淡淡的牛肉味,幾唔錯👍🏻✅雞軟骨串燒雞軟骨都烤得外脆內嫩,咬落去有嚼勁同濃郁的炭燒味道。外層微微焦香,內裡多汁,真係令人食指大動!✅中吞拿魚刺身魚肉鮮嫩細緻,無根,融化喺舌尖,帶出濃郁的海洋味道。每一片刺身都切得均勻,入口即化,好新鮮

每個午市套餐都跟一個沙律同麵豉湯

✅牛肉烏冬

✅雞軟骨串燒

✅中吞拿魚刺身
2024-05-04
2024-05-06 0 瀏覽
今日同好耐無見既朋友約,搵左間日本餐廳,環境舒適,可以慢慢傾呢度原來都有做廚師發辦嘅套餐,最基本由$380起,價錢算幾實惠試咗佢嘅自選壽司系列每個午市套餐都跟沙律同麵豉湯✅自選10件壽司叫左油甘魚、吞拿魚、真鯛、深海池魚、帶子、赤蝦、火炙金線雕、蔥吞拿魚卷,每一個選項都帶來獨特的滋味。新鮮的魚生睇落色澤鮮明,都有一定嘅厚度,配上酸甜的壽司飯,口感鮮美,個人特別推介蔥吞拿魚卷同赤蝦,吞拿魚卷好新鮮,相當鮮香甜,赤蝦淡淡肉,好肥美👍🏻朋友叫左牛肉烏冬見到牛肉好似都幾嫩滑,聽朋友講都幾鮮甜,清淡得黎又食到食物嘅鮮味,唔錯👍🏻

試咗佢嘅自選壽司系列

每個午市套餐都跟沙律同麵豉湯

✅自選10件壽司

朋友叫左牛肉烏冬

2024-04-24 23 瀏覽
理大学子有口福了红磡黄埔有多少好吃的不用我多说了吧。黄埔天地新开的日式定食店你必须去试一试,就开在 见小面隔壁,想吃正宗日料还实惠的必须冲着家! 串串推荐鸡软骨,还有巨峰乳酸菌汽水也很好喝
理大学子有口福了
红磡黄埔有多少好吃的不用我多说了吧。
日本菜係香港人最鍾意嘅菜式,而Omakase(廚師發辦)更成為當中嘅至尊選擇。Omakase當然係廚師嚴選嘅最佳食材,但有時廚師都未必能夠完全掌握到你嘅心意,所以自選壽司更適合你,可以自己揀自己鍾意食嘅魚生啦!嚟到黃埔吉祥日本料理,自選壽司嘅選擇非常多,食材高質,同樣充滿幸福感。自選壽司12件午市嘅定食選擇非常多,今日就揀咗自選壽司。餐單上面有30款唔同嘅壽司,大家可以任揀12件,而每款最多可選兩件。30款都好想食,好難揀呀!最後,經過痛若嘅掙扎,揀咗三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、真鯛、魴鮄、北寄貝、帆立貝、赤蝦、炙燒左口魚邊。款款魚生都非常新鮮,特別鍾意油香十足嘅三文魚腩同油甘魚,魚油豐富,高質讓人充滿幸福感;帆立貝、赤蝦非常鮮甜,彈牙得嚟,口感非常膠口,好滿足呀!

自選壽司12件
2024-04-20
2024-04-23 23 瀏覽
經過呢間食店,發覺有超抵食嘅廚師發板!!!店內寬敞,坐得幾舒服,由於未幫襯過,先試試佢嘅熟食蟹肉牛油果沙律~蟹肉份量非常多,牛油果及沙律菜亦非常新鮮,配上清新嘅黑醋,極度開胃!牛肉烏冬~牛肉片呈粉紅色,粉嫩粉嫩的!非常誘惑!烏冬用上洞庭冷烏冬,口感一流,而湯底嘅牛肉味亦都非常鮮甜夠味👍🏻厚燒牛舌~牛舌非常香軟!細膩嘅質感令人回味無窮!加上檸檬汁有去膩嘅作用,用埋基本嘅調味料,已經非常攞分!美國牛小排~牛小排的油花分佈均勻、質地柔軟味道甘甜,用燒嘅方式可以突顯到肉質鮮美👍🏻

2024-04-20 35 瀏覽
黃埔既吉祥主打日本貨,環境唔錯,店員有禮。火灸雜錦魚生飯既左口魚的鮮甜味道與帶子的綿密口感相互襯托,而鯛魚則帶來了濃郁的鮮味。火灸雜錦魚生飯的口感豐富多樣。左口魚的肉質鮮嫩油份夠多,帶子厚切,而鯛魚的口感較為鮮甜。這三種魚類的結合為整道菜帶來了豐富的口感層次。牛肉鍋定食味道濃郁,牛肉經過烹調後帶有濃郁的肉香,醬汁的調味恰到好處,既能提升牛肉的風味,又不會蓋過其本身的鮮味,豐富多樣內部嫩滑多汁。配以新鮮蔬菜和米飯,增添了口感的層次感。

黃埔既吉祥主打日本貨,環境唔錯,店員有禮。

火灸雜錦魚生飯既左口魚的鮮甜味道與帶子的綿密口感相互襯托,

而鯛魚則帶來了濃郁的鮮味。

這三種魚類的結合為整道菜帶來了豐富的口感層次。

牛肉鍋定食味道濃郁,牛肉經過烹調後帶有濃郁的肉香,

2024-04-19 36 瀏覽
今日嚟到黃埔, shopping完,當然就係食番餐好嘅, 朋友介紹呢間吉祥, 入到去啲裝修都幾日式,講多無謂,大家睇我叫左D乜:角切魚生飯:角切魚生飯是一道美味的日式料理。魚生用新鮮的生魚片製成(三文魚和吞拿),搭配著香噴噴的白飯。這道料理提供了豐富的海鮮風味,魚生的口感鮮嫩多汁,而白飯則增添了滿足感。特選壽司(10件):吞拿魚腩: 吞拿魚腩帶有豐富的油脂,給予壽司深厚的味道,同時保持了魚肉的柔嫩口感。真鯛: 真鯛是一種優質的魚類,具有鮮甜的味道和細膩的肉質,給予壽司獨特的風味。深海池魚: 深海池魚是一種來自深海的魚類,具有濃郁的海洋風味和鮮嫩的質感。池魚: 池魚帶有清淡的口感和細膩的肉質,為壽司提供了多樣性。伊佐木: 伊佐木是一種特殊的魚種,給予壽司獨特的風味和口感,品嚐到不同的鮮美滋味。蟹肉蟹膏: 蟹肉蟹膏使用蟹肉和蟹膏製成的壽司,帶來豐富的蟹味和滑順的口感。北海道海膽: 北海道海膽是一種高級海鮮食材,結合了海膽獨特的鮮味和奶油質地。海膽搭配了海苔和飯,提供了一個口感豐富的體驗。油甘魚: 油甘魚是一種油脂豐富的魚類,為壽司增添了豐富的口感和深厚的味道。辣味吞拿魚手卷:這道辣味吞拿魚

角切魚生飯:

特選壽司(10件):

辣味吞拿魚手卷:
這道辣味吞拿魚手卷:小小辣味。吞拿魚被裹在海苔和米飯中,搭配辣味,給予香辣和鮮美的口感。這道手卷滿足那些喜愛又魚生&小辣的人。

Overall,吉祥提供了豐富的海鮮選擇和多種口味的組合。新鮮的魚生和壽司帶來獨特的風味和口感,辣味吞拿魚手卷則增添了一種小小辣味的刺激。這些菜品結合了日式料理的精髓,為我帶來一個滿足的用餐體驗。

呢排天氣有啲熱,無咩胃口,食壽司就最好,一啖一件!👘去到黃埔呢間日本料理,主打日本空運到港魚生,除咗單點刺身、壽司、天婦羅、串燒,🍱套餐都有平有貴,定食最平一百蚊,貴嘅有廚師發辦,豐儉由人。🤗今次叫咗中價位嘅特選壽司,$278自選12件,睇落都比較啱食!特選壽司整體上都幾新鮮😋,上面嘅魚生厚薄都OK,飯size都適中。🐟當中最中鍾意吞拿魚腩壽司,入口即溶,而北海道海膽軍艦都鮮甜細滑,夠肥美!🔥3款火炙壽司:三文魚腩、帆立貝同左口魚邊都燒得剛好有少少焦香更易入口!平時少食嘅鮫鰈同真鯛都掃咗醬汁,甜甜香香有意外驚喜,前者油脂豐富,後者爽身有口感。另外,仲食咗三文魚腩壽司、油甘魚壽司、帆立貝壽司、蟹肉蟹膏軍艦🦀同蔥軍吞拿魚蓉軍艦,每件都好食!🍶一次過食晒12件真係好飽飽!
呢排天氣有啲熱,無咩胃口,食壽司就最好,一啖一件!👘去到黃埔呢間日本料理,主打日本空運到港魚生,除咗單點刺身壽司、天婦羅、串燒,🍱套餐都有平有貴,定食最平一百蚊,貴嘅有廚師發辦,豐儉由人。🤗今次叫咗中價位嘅特選壽司,$278自選12件,睇落都比較啱食!
2024-04-12
  • 北海道海膽軍艦
  • 吞拿魚腩壽司
  • 鮫鰈
  • 真鯛
今日去咗黃埔呢間壽司店,原來入面選擇都好多,有壽司刺身資源,仲有串燒、燒物、炸物、原來連omakase都有🥰其中我見到佢嘅壽司同串燒,都做緊promotion,可以一個價錢自選幾款唔同嘅配搭👍🏻火炙雜錦魚生飯:份量相當足,入面有四款唔同嘅刺身,經過火炙,其中佢個厚切帶子同充滿油脂感左口魚都相當美味😍另外叫咗個自選壽司12件:睇個賣相就知好食啦,最正就係可以自己任由選擇,揀晒我鍾意食嘅嘢,仲有食得出佢嘅材料真係好新鮮❤️住黃埔嘅人真係幸福,又多一間高質壽司店可以選擇😊

住黃埔嘅人真係幸福,又多一間高質壽司店可以選擇😊
2024-04-14
黃埔天地呢間🎊新開嘅居酒屋裝修幾有氣氛,有💰抵食嘅套餐,又有新鮮嘅刺身同埋🍣壽司,十分之多完化。我同朋友都揀咗💰 $278 十二件高級食材自選🍣壽司餐,如果午市的話仲有送🥗沙律同埋麵豉湯🥣添。我就揀咗🐟吞拿魚腩、鮫鰈、真鯛、深海池魚、池魚、🔥火炙左口魚邊、伊佐木、金線鯛、魴鮄、三文魚子、北海道🌊海膽同埋蔥吞拿魚腩。佢哋有多款係✈️飛機貨,食材幾新鮮,清香嘅金線鯛同埋魴鮄🤤都幾啱我口味,我亦幾中情😍肥美嘅深海池魚、火炙左口魚邊,同埋🐟伊佐木。不過最😋吸引我嘅都係北海道海膽軍艦👍同埋大拖羅🐟,十分之甘香肥美!

2024-04-17 18 瀏覽
OT完要食返一餐極度豐富嘅慰勞自己!!先點咗一個牛油果蟹肉沙律($88)!蟹肉嘅鮮甜,果然非同凡響!一下子令我走出工作嘅壓力!黑醋配上新鮮蔬菜同牛油果,完全可以充分地發揮前菜嘅功能!令到人極度開胃!食日本料理當然要食壽司,點了特選壽司十件($248),對我嚟講份量啱啱好,每一件都非常新鮮!當中有幾件會特別highlight!北海道海膽軍艦~海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶!含有豐富蛋白質,非常低卡路脂、低脂!啱曬女仔食!蟹肉蟹膏軍艦~蟹肉非常鮮甜配上蟹膏更覺豐富,食得到淡淡嘅海水味!赤蝦壽司~口感爽口有彈性,而且蝦身非常大隻,味道一流!

赤蝦壽司~口感爽口有彈性,而且蝦身非常大隻,味道一流!

發現黃埔嘅日本餐廳都好高質🫡今日同朋友食咗一間好唔錯,餐廳格局係日式居酒屋🏮,坐得舒服,同朋友傾偈真係一流✌🏻我哋今日食lunch ,食物款式都幾多,最鍾意係佢有自選壽司,有別於其他壽司set,自己喺列表度揀自己想食嘅壽司🥰另外仲有串燒,燒物,刺身等美食🤭12件自選壽司,每款壽司都好高質,刺身鮮味,完全冇雪藏味👍🏻而且仲奉送沙律同麵豉湯,真係好滿足!火炙雜錦魚生飯😋有齊帆立貝、三文魚、左口魚同油甘魚😳全部都啖啖肉好紮實😎最後黎多個串燒六串,又係可以喺列表揀自己想食嘅串燒,最鍾意咁樣,因為有自主權,自己鍾意食咩就揀咩,又可以享受到優惠🤓開心!特別鍾意厚燒牛舌,牛小排同燒白鱔,香噴噴又多汁,即燒熱辣辣上枱,無得頂👍🏻

2024-04-14
  • 自選12貫壽司