吉祥日本料理

KISSHO JAPANESE RESTAURANT
新年期間周圍去同親友拜年,想同食吓日式料理,難得去黃埔睇吓有咩正嘢食先🤭睇到呢間餐廳好日系木製環境好似入咗居酒屋🏮細細間,但係坐係到感覺都好舒服😌日替便當🍱午餐便當有前菜日式沙律🥗本身我唔太鍾意飲味噌湯,但比我想像中好飲,湯底唔會好咸再加上咗蘿蔔會帶出小甜味ok😊刺身兩點帆立貝同油甘魚刺身好新鮮、好爽滑油甘魚更多魚油香味火焰三文魚飯三文魚用火燒過好香口點綴葱花配搭好出三文魚肉豚肉生薑燒用燒汁再加上豚肉磨菇🍄,生薑變咗主角無咗佢感覺平凡,加咗佢味道好味🤤蠔🦪天婦羅炸天婦羅🍤平時會食到,但呢個炸天婦羅蠔真係不停要講好正,唔好睇少佢細細件但其實啖一口流出蠔汁,好好味😋仲有粉紅岩帶到一點鮮味👍🏻

日替便當🍱
午餐便當有前菜日式沙律🥗

刺身兩點
帆立貝同油甘魚刺身好新鮮、好爽滑
油甘魚更多魚油香味

火焰三文魚飯
三文魚用火燒過好香口點綴葱花配搭好出三文魚肉

豚肉生薑燒

蠔🦪天婦羅
仲有粉紅岩帶到一點鮮味👍🏻
2024-02-19
又同同事黎黃埔搵好野食。呢間餐廳新開張,見到網上評價唔錯,特登黎試下。餐廳環境闊落,坐得舒服。我地俾佢個日替便當吸引。有刺身,壽司仲有金菇牛肉飯,岩晒選擇困難,又咩都想試的人。前菜有沙律同味噌湯,味噌湯好暖胃,而且加左少少紫蘇,味道更出。刺身兩件(油甘魚、三文魚)刺身食得出好新鮮,三文魚肥美厚切,油甘魚食落淡淡甘甜,有魚油香氣,口感清爽。立魚 魷魚 赤蝦壽司魷魚壽司好高質,食落嫩滑而略帶嚼勁。赤蝦肉厚飽滿,鮮甜爽脆。金菇牛肉卷呢個經典組合當然好食,加埋d燒汁好送飯。呢度用日本米,飽滿Q彈。炸吉列蠔新鮮即炸,蠔好juicy,海水味濃。外皮香脆不油膩,值得推介。咁高質的便當,埋單都是100元有找。而且每日的款式都各有不同,下次決定和同事再黎試下。
又同同事黎黃埔搵好野食。呢間餐廳新開張,

見到網上評價唔錯,特登黎試下。餐廳環境闊

落,坐得舒服。

我地俾佢個日替便當吸引。有刺身壽司仲有

金菇牛肉飯,岩晒選擇困難,又咩都想試的人。

前菜有沙律同味噌湯,味噌湯好暖胃,

而且加左少少紫蘇,味道更出。

刺身兩件(油甘魚、三文魚)

刺身食得出好新鮮,三文魚肥美厚切,油甘魚
食落淡淡甘甜,有魚油香氣,口感清爽。

立魚 魷魚 赤蝦壽司

魷魚壽司好高質,食落嫩滑而略帶嚼勁。赤蝦

肉厚飽滿,鮮甜爽脆。
金菇牛肉卷

炸吉列蠔

咁高質的便當,埋單都是100元有找。而且每

日的款式都各有不同,下次決定和同事再黎試
下。
2024-02-22 52 瀏覽
黃埔現在交通便利,服務員溫柔細心,讓你可以慢慢選擇心頭好,令人開心愉快。今次選擇了前菜:深海池魚(肉質鮮甜),帶子刺身(肥厚鮮甜)沙律菜:可以開一開胃令,令套餐更健康味噌湯:有油腐皮,熱辣辣,愛熱的我超讚。四式壽司:真雕(平日自己較少食,原來都好好味)、海膽(海水味濃)、池魚(都係厚切,一定encore)、中吞拿魚腩(肥美)煎銀鱈魚(煎得香脆嫩口);炸明太子雞翼(皮脆肉厚)鰻魚釜:好大碗,真心女生有機會食唔哂。甜品:竟然仲有柑橘雪糕口感清新,果味濃郁,仲有柑橘肉,真心畫上完美句號。#黃埔好食力#吉祥日本料理#一人前#對自己好的方法#保持身心靈美

前菜:
深海池魚(肉質鮮甜),帶子刺身(肥厚鮮甜)

沙律菜:可以開一開胃令,令套餐更健康
味噌湯:有油腐皮,熱辣辣,愛熱的我超讚。

煎銀鱈魚(煎得香脆嫩口);炸明太子雞翼(皮脆肉厚)

鰻魚釜:好大碗,真心女生有機會食唔哂。

#黃埔好食力
#吉祥日本料理
#一人前
#對自己好的方法
#保持身心靈美
2024-02-20 46 瀏覽
🎈吉祥日本料理餐廳內掛滿日本風旗仔,帶有日本風情午市壽司套餐分別有10件及12件選擇,有齊多款港人最愛口味,而且送沙律同麵豉湯🥗🎈12件壽司套餐🍣北海道海膽 三文魚子 蟹肉蟹膏 牛油果沙律 火炙帆立貝 火炙三文魚腩 火炙左口魚邊 帆立貝 赤蝦 三文魚腩 深海池魚 吞拿魚腩 🍣細心位係師傅根據食材口味濃淡順序擺放壽司,食材新鮮所以款款都好味,特別推介以下幾款🥢北海道海膽-十分creamy而且味道鮮甜,質素有驚喜🥢三文魚子-圓潤飽滿,帶有海水鹹香🥢吞拿魚腩 -肉質粉嫩,油香恰到好處🥢帆立貝-厚肉鮮甜,絕對食得滿足🥢火炙左口魚邊-油香豐腴,灸燒過後油香更突出,有入口即溶嘅口感,必點🎏最後店員送上紫薯雪糕🍧十分完美
🎈吉祥日本料理

餐廳內掛滿日本風旗仔,帶有日本風情

🎈12件壽司套餐

🥢北海道海膽-十分creamy而且味道鮮甜,質素有驚喜
🥢三文魚子-圓潤飽滿,帶有海水鹹香

🥢吞拿魚腩 -肉質粉嫩,油香恰到好處

🥢帆立貝-厚肉鮮甜,絕對食得滿足

🎏最後店員送上紫薯雪糕🍧十分完美
2024-02-19 41 瀏覽
孤獨的美食家又出動,喺屋企附近嘅黃埔有啲咩日本料理午餐好味又抵食呢?發現咗一間新開冇幾耐嘅「吉祥日本料理」推出咗一個午市精選,🍱日替便當🍱超抵食,便當有齊湯、沙律、刺身、小丼飯、小食等,放在一個四格便當盒內,現場所見差不多每位客人都會掂呢個便當🤩🍱日替便當整個便當有咁多嘢食,作為午餐相當飽肚,而且整體食物質素相當唔錯,最喜歡放在盒內嘅賣相,就好似喺日本食便當咁樣,開心開心😋🍲麵豉湯🥗蔬菜沙律🐟刺身鱆紅魚、牡丹蝦🍛灸燒三文魚飯🐓照燒雞扒🥔牛肉薯餅

🍱日替便當

🍲麵豉湯🥗蔬菜沙律
🐟刺身鱆紅魚、牡丹蝦
🍛灸燒三文魚飯
🐓照燒雞扒
🥔牛肉薯餅
  • 日替便當
2024-02-13 75 瀏覽
🍱吉祥日本料理 (紅磡)新年前已經預知到新年一定食到好滯🤣襯未食滯前去食餐日本好西🤤今次黎到紅磡,位置好適合poly同學仔落堂黎食啊😜🍱日替便當 ($88)便當包括咗刺身兩點、壽司三件、鰻蒲燒、牛肉薯餅,同時亦附送沙律、味噌湯及甜品。今次試到嘅刺身分別係三文魚同油甘魚,都係平時大家都經常食到嘅刺身款式,但壽司就特別喇~壽司就食咗深海池魚、魴鮄及赤蝦。深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩;魴鮄係我從未聽過嘅刺身🤣有粉紅與白色交集的魚身,肉質紮實,味道清甜~赤蝦口感充滿彈性,鮮甜爽口🤤鰻蒲燒肉質滑嫩,醬香味濃,連飯食非常惹味~牛肉薯餅炸的香脆,但唔會過分油膩,內餡口感綿綿。最後以紅豆雪糕作結~食到粒粒紅豆嘅口感🥰📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖
🍱吉祥日本料理 (紅磡)

🍱日替便當 ($88)

深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩;
赤蝦口感充滿彈性,鮮甜爽口🤤

最後以紅豆雪糕作結~食到粒粒紅豆嘅口感🥰

📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖
🍱一人前套餐($288)💠沙律脆爽蔬菜配上適量胡麻醬🥗.💠刺身2點油甘魚 肉質軟腍有彈性🐟.💠壽司4貫海膽魷魚壽司🍣厚帶子壽司 有厚度 新鮮好吃.💠大炙魚生飯配有燒三文魚和左口魚🔥左口魚肥美 入口即溶☺️三文魚燒得剛剛好.💠燒鯖魚外皮香脆魚肉熟度適中 不會乾😙.💠味噌湯及甜品柚子味雪糕 酸酸甜甜/🍱 一人前套餐($388)💠沙律.💠刺身2點2款時令魚生刺身一款有嚼勁另一款富魚鮮味😋.💠壽司4貫新鮮海膽軍艦 鮮甜好吃中拖羅壽司 入口融化🌊還有2款新鮮魚生壽司 好吃.💠蒲燒鰻魚飯🍚適中的份量覆蓋碗口的鰻魚片頗有厚度 肉質軟腍淡淡的香燒醬味 好吃.💠銀鱈魚西京燒🔥有厚度的無骨銀鱈魚味道甜 沒有雪味❄️.💠味噌湯及甜品/
🍱一人前套餐($288)
💠沙律
外皮香脆
魚肉熟度適中 不會乾😙
💠味噌湯及甜品
柚子味雪糕 酸酸甜甜
🍱 一人前套餐($388)
💠沙律
💠銀鱈魚西京燒🔥
有厚度的無骨銀鱈魚
味道甜 沒有雪味❄️
💠味噌湯及甜品
知道屋企附近新開左呢間「吉祥日本料理」😎今晚放工就過去食晚餐🤩餐廳位於黃埔地鐵二分鐘路程😊光猛又舒適既壽司吧枱☺️感覺唔錯👍今晚我點了十件廚師發辦壽司🍣🌟眼仁奈入口魚味濃郁帶中度油份🥰🌟 拖蘿油脂豐富入口即化🌟細膩口感深海池魚及真鯛🤩🌟帆立貝口感滑順好鮮甜😋🌟牡丹蝦及甜蝦🦐肉質黏糯有豐富甜味🥰🌟左口魚經火炙後油份爆發☺️滿口魚油香🌟海膽及三文魚籽軍艦小巧精緻海鮮味十足🍢串燒方面🌟雞翼皮脆肉嫩☺️鹽烤已經好好食😋🌟雞軟骨質地酥脆口感豐富而且有嚼勁☺️🌟白鱔塊皮燒到有微微焦香🤩肉質結實爽彈🌟青椒仔加上木魚😊青椒🫑半熟幾好食🌟豬頸肉肉汁豐富帶Q彈質感🤤加幾滴檸檬汁除去肥膩感草莓綠茶生椰奶整體味道豐富☺️底層有草莓啫喱🍓微甜唔錯‼️

今晚我點了十件廚師發辦壽司🍣

• 眼仁奈壽司
  • 海膽
  • 白鱔
2024-02-09 87 瀏覽
(*˘︶˘*).。.:吉祥日本料理..*♡黃埔新開日式居酒屋!午市套餐抵食-恭喜發財,龍年快樂!臨過年和同事們吃趟日式午餐!黃埔新開的居酒屋午市套餐都很出色,刺身、壽司、午市套餐、居酒屋料理一應俱全。而且12點左右進去不用多久就已經坐滿人了!午市便當套餐抵食豐富,除了必備的麵豉湯、沙律,-特別推薦日替便當,有齊刺身兩點、壽司三貫(帆立貝、油甘魚、甜蝦)、金菇牛肉卷飯同明太子雞翼。三貫壽司件件都新鮮肥美,尤其是油甘魚超厚切的說,-金菇牛肉卷飯香濃惹味,明太子雞翼外脆內嫩,非常滿足!-另外喜愛熟食的不妨order日式安格斯牛肉丼飯,優質安格斯牛肉,肉質鮮嫩多汁,搭配秘製洋蔥牛肉丼醬汁,撈飯非常美味。不要忘記套餐還包括甜品,豆腐雪糕即使在天冷日子我還是會大啖大啖吃下去。吉祥日本料理黃埔新天地1期1樓102號舖📷: Leica Q2 #黃埔美食 #日本料理 #黃埔 #紅磡美食 #紅磡#吉祥日本料理 #日替便當 #安格斯牛肉丼飯 #恭喜發財
(*˘︶˘*).。.:吉祥日本料理..*♡
黃埔新開日式居酒屋!午市套餐抵食

恭喜發財,龍年快樂!
臨過年和同事們吃趟日式午餐!

黃埔新開的居酒屋午市套餐都很出色,
刺身壽司、午市套餐、居酒屋料理一應俱全。
而且12點左右進去不用多久就已經坐滿人了!
午市便當套餐抵食豐富,
除了必備的麵豉湯、沙律,

特別推薦日替便當,

三貫壽司件件都新鮮肥美,尤其是油甘魚超厚切的說,

金菇牛肉卷飯香濃惹味,

明太子雞翼外脆內嫩,非常滿足!
另外喜愛熟食的不妨order日式安格斯牛肉丼飯,

優質安格斯牛肉,肉質鮮嫩多汁,

搭配秘製洋蔥牛肉丼醬汁,撈飯非常美味。

不要忘記套餐還包括甜品

豆腐雪糕即使在天冷日子我還是會大啖大啖吃下去。

吉祥日本料理
黃埔新天地1期1樓102號舖

📷: Leica Q2

#黃埔美食 #日本料理 #黃埔 #紅磡美食 #紅磡
#吉祥日本料理 #日替便當 #安格斯牛肉丼飯 #恭喜發財
2024-02-06 37 瀏覽
最近黃埔開咗間新嘅日式餐廳,裝潢精緻有格調,環境舒適,而且食物質素高,價錢亦合理。吉祥一人前 $3801️⃣ 刺身2點刺身有深海池魚同帶子,池魚肉質顏色呈鮮嫩粉紅,肉身軟腍,口感軟滑,帶子就肉質結實,爽嫩彈牙。2️⃣ 壽司四貫壽司就有四款,海膽、魷魚、魴鮄同吞拿魚。表面放上滿滿嘅海膽,味道甘香鮮味,入口即溶,非常滿足。師傅用純熟刀工切片𠝹花紋,令甜美嘅魷魚口感更爽口更彈牙。魴鮄讀音係「彷彿」,我都係第一次聽呢種魚,魚肉鮮香,晶瑩剔透,感覺清新。吞拿魚肉質柔軟細膩,油脂豐富,味道富層次,油香四溢。3️⃣ 蒲燒鰻魚飯鰻魚厚肉肥美,夠晒滑嫩,醬香味濃,魚肉鬆軟,啖啖肉,確實惹味。4️⃣ 銀鱈魚西京燒魚肉厚身,魚皮煎到少少焦,香脆可口,加上獨特嘅醬汁嘅甜味,口腔內完全充滿着魚香嘅鮮味。5️⃣ 沙律6️⃣ 味噌湯及甜品甜品係番薯雪糕,味道唔算好濃,質感比較黏,感覺都幾特別。

吉祥一人前 $380

1️⃣ 刺身2點

2️⃣ 壽司四貫
壽司就有四款,海膽、魷魚、魴鮄同吞拿魚。

表面放上滿滿嘅海膽,味道甘香鮮味,入口即溶,非常滿足。

師傅用純熟刀工切片𠝹花紋,令甜美嘅魷魚口感更爽口更彈牙。

吞拿魚肉質柔軟細膩,油脂豐富,味道富層次,油香四溢。

3️⃣ 蒲燒鰻魚飯

4️⃣ 銀鱈魚西京燒

5️⃣ 沙律

6️⃣ 味噌湯及甜品
甜品係番薯雪糕,味道唔算好濃,質感比較黏,感覺都幾特別。

2024-02-03 45 瀏覽
🍱高質日本料理🍱-我做嘢唔醒目但自問為食 覓食觸覺不容小覷🤣 最近喺黃埔花園 發現一間開張只有一個禮拜左右嘅日本料理餐廳-🍚安格斯牛肉飯 $108午飯時間加上第一次幫襯 叫定食最穩陣 半肥瘦安格斯牛肉件經過慢煮 仍然保留肉汁 肉質嫩滑 肉味濃郁又有油香 加隻蘭王蛋🥚會仲正呀🥹 珍珠米上鋪滿本菇洋蔥絲 有口感味道豐富-🐟銀鱈魚西京燒定食 $198銀鱈魚以西京味噌醃漬 有淡淡白味噌嘅甘甜味 唔點沙律醬一樣咁好味 食吓食吓 兩件燒魚真係唔夠喉🙃 今次雖然食午市套餐 睇得出用靚食材 師傅亦用心烹調😌 下次再嚟 可以揀晚飯時間 食刺身壽司🍣-📍吉祥日本料理紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖
🍱高質日本料理🍱

🍚安格斯牛肉飯 $108

🐟銀鱈魚西京燒定食 $198

📍吉祥日本料理
紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖
飲食業輪轉得很快,這邊廂結業,那邊廂就開幕,最近得知這裏有間日本料理即將正式開張,便在試業期間來到一試。營業時間:由中午十二點至晚上八點。廚師發辦每位$880 ,第二位半價,如果四位來到,其中一位免費。前菜兩點:冰頭漬、蟹肉,兩者都帶點酸酸甜甜的味道,作為前菜非常適合,其中以冰頭漬爽口彈牙,最為新穎。五款刺身:拖羅、帶子、伊佐木、深海池魚、鮟鱇魚肝。各款刺身都很新鮮,拖羅肥美可口,帶子鮮甜味味,深海池魚厚實美味,伊佐木味道淡麗可口,鮟鱇魚肝是海上的鵝肝級數,甘香可口。魴鮄、象拔蚌,赤貝、白蝦壽司、醬油漬赤身、火炙拖羅、黑椒和牛、北海道海膽壽司。各款壽司的用料都很新鮮,吃完都很飽肚。季節料理:磯煮鮑魚,鮑魚吸收了醬汁的味道,非常惹味,煙煙韌韌,沒有過硬。拖羅手卷,內裏的拖羅魚蓉非常之多,充滿了整個手卷。加上紫菜的香味,美味有飽腹。味噌湯,熱騰騰的味噌湯,令到胃部和暖了不少。西京燒銀鱈魚,銀鱈魚和西京燒時非常配合,表面帶點微甜,加點沙律醬便可以增加層次感。串燒:白鱔、豬頸肉,白鱔香脆可口,豬頸肉軟硬適中。燒青椒仔,青椒仔表面的木魚絲,非常有日式料理感覺。

營業時間:由中午十二點至晚上八點。

味噌湯,熱騰騰的味噌湯,令到胃部和暖了不少。

串燒:白鱔、豬頸肉,白鱔香脆可口,豬頸肉軟硬適中。

燒青椒仔,青椒仔表面的木魚絲,非常有日式料理感覺。
2024-02-01 30 瀏覽
黃埔新開左間日本餐廳 🇯🇵新張期間仲有8折優惠添☺️👏🏻✨外賣自取仲有其他特價優惠!餐廳唔算大間,但環境舒服整潔,坐得闊落👍🏻餐廳仲有提供午市套餐!價錢合理🤤🐖豚肉生薑燒定食🫚 🍱: 套餐配有前菜開胃沙律🥗,麵豉湯同白飯。嫩滑又大塊既豚肉,食落肉汁juicy,又充分吸收哂濃味既洋蔥和鹹甜生薑醬既味道,加上雜菇配菜,食落好滋味,送飯一流!另外仲叫左即叫即燒串燒🍢:雞翼串,白鱔串,冬菇串🤤自選壽司🍣12件🍱:出面食壽司套餐通常都係fix 好哂有邊款壽司🍣 總係有啲你唔鐘意食既 但呢度就可以自選既壽司🤤而且種類都幾多同少見,每樣都好想點!🤔✨叫仼何一款壽司,價錢都係一樣。當然要叫啲少食同價錢較貴既壽司先化算😆!✨北海道海膽軍艦:必點🩷超濃郁海水味,好creamy,份量飽滿🤤一啖放入口,太好味!✨蟹肉蟹膏軍艦: 鮮濃咸香既蟹膏蟹肉,食落好鮮味!✨牡丹蝦壽司🦐:大大隻,爽滑彈牙,正☺️✨甜蝦壽司🦐:食落鮮甜爽口,同牡丹蝦不一樣既口味👍🏻✨深海池魚壽司:肉質肥嫩,口咸纖細柔軟,鮮甜順滑✨真鯛壽司🍣:白肉魚質口感爽彈,味道淡雅。✨油甘魚壽司:魚油香濃甘香,有入口既溶感覺🤤✨三文魚腩壽司:超肥美,香滑☺️✨

🐖豚肉生薑燒定食🫚 🍱:

另外仲叫左即叫即燒串燒🍢:
雞翼串,白鱔串,冬菇串
🤤

自選壽司🍣12件🍱:

叫仼何一款壽司,價錢都係一樣。
當然要叫啲少食同價錢較貴既壽司先化算😆!

✨北海道海膽軍艦:必點🩷

✨蟹肉蟹膏軍艦: 鮮濃咸香既蟹膏蟹肉,食落好鮮味!

✨牡丹蝦壽司🦐:大大隻,爽滑彈牙,正☺️
✨甜蝦壽司🦐:食落鮮甜爽口,同牡丹蝦不一樣既口味👍🏻
✨深海池魚壽司:肉質肥嫩,口咸纖細柔軟,鮮甜順滑
✨真鯛壽司🍣:白肉魚質口感爽彈,味道淡雅。
✨油甘魚壽司:魚油香濃甘香,有入口既溶感覺🤤

✨三文魚腩壽司:超肥美,香滑☺️
✨餃鰈壽司:即係右口魚,係白肉魚中被形容為高級既壽司材料,含豐富膠原蛋白,油脂量豐富!

✨火炙左口魚壽司:火灸後魚油香氣入口會有層次入口溶化感覺,魚油極香
✨火炙帆立貝:爽滑彈牙,好甘香☺️
✨火炙金線鯛:油香四溢,口感柔軟,鮮甜

2024-02-01 24 瀏覽
黃埔新開日本菜餐廳✨✨🎊有omakase,又有自選壽司,亦有自選魚生飯,同時有日式小食、主食等的菜式,是一間很多選擇的日本菜!吃壽司之前先吃一些日式小食,比較罕見和非常滋味的小食。《安康魚肝》$68魚肝具有幼滑和奶油般的質地,與蘿蔔絲和柚子味的醬汁一起進食,味道更細膩,回味後還帶有海洋的味道,非常滋味!《酒盗芝士》$68是日師傅用上了鯉魚的內臟來製成這道菜,內臟用了日本酒混合一起,具香濃的酒香,是發酵熟成之後的一種下酒小菜,配上芝士來吃很惹味!《牛油果蟹肉沙律》$88沙律方面這款律油果蟹肉沙律相當足料!牛油果有很多!蟹肉也有很多!《唐揚池魚》$68小小的池魚,用上了日式的炸法,池魚炸至金黃食,微脆,味道鹹鹹香香很惹味!《時令壽司拼盤》$320高級壽司共十件,每件都是精挑細選出來的壽司,包括有大拖羅、海膽、鮫鰈、真鯛、魴弗等等,每件都很精緻,味道鮮甜美味。《鰻魚妙飯》$168粒粒鰻魚與炒飯融合,令其炒飯我魚油香味很香濃,而且炒飯的軟硬度適中,吃得滋味!
黃埔新開日本菜餐廳✨✨🎊

壽司之前先吃一些日式小食,比較罕見和非常滋味的小食。
《安康魚肝》$68

《酒盗芝士》$68

《牛油果蟹肉沙律》$88

《唐揚池魚》$68

《時令壽司拼盤》$320

《鰻魚妙飯》$168
2024-01-29 17 瀏覽
過來奇趣天地買玩具給姨甥女,看到有間新開張的「吉祥日本料理」,於是特意一試,午餐甚為抵食,性價比極高😋😋首先我們點了日替便當($88)。這個便當包括刺身兩點、壽司三點、豚肉生姜燒、南瓜薯餅、沙拉、味噌湯和豆腐雪糕,整體提供多樣的選擇。刺身有三文魚和油甘魚,十分新鮮!豚肉生姜燒非常入味,配上彈牙的珍珠米,很送飯一流!而南瓜薯餅十分香脆,最後以豆腐雪糕作結,十分清涼。另外,我們還點了一個12件自選壽司餐($275)。我們選了以下壽司🍣🍱🔅舌拿魚腩:肥美🔆火炙三文魚腩:油脂多🔆油甘魚:鮮嫩柔軟🔆深海池魚:彈牙鮮嫩🔅火炙帆立貝:外層微焦,內部鮮嫩。🔆帆立貝:鮮美海鮮,肉質柔嫩,口感豐富。🔆赤蝦:有濃郁的鮮味和彈牙的口感。🔆甜蝦:具甜味和鮮美口感,肉質鮮嫩多汁。🔆火炙左口魚邊:具有微妙的烤香味,保留了具左口魚的鮮味和嫩滑口感。🔆三文魚子軍艦:三文魚子的酸甜味和爆裂口感在口中交融,帶來豐富的口味體驗。🔆蟹肉蟹膏軍艦:蟹肉鮮嫩多汁,蟹膏則帶有濃郁的海鮮風味。🔆北海道海膽軍艦:北海道海膽呈豐富的奶油狀質地和具鮮甜味道。吉祥日本料理 (紅磡)地址:紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9A號舖

🔅舌拿魚腩:肥美
🔆火炙三文魚腩:油脂多
🔆油甘魚:鮮嫩柔軟
🔆深海池魚:彈牙鮮嫩

🔅火炙帆立貝:外層微焦,內部鮮嫩。
🔆帆立貝:鮮美海鮮,肉質柔嫩,口感豐富。
🔆赤蝦:有濃郁的鮮味和彈牙的口感。
🔆甜蝦:具甜味和鮮美口感,肉質鮮嫩多汁。

🔆蟹肉蟹膏軍艦:蟹肉鮮嫩多汁,蟹膏則帶有濃郁的海鮮風味。

吉祥日本料理 (紅磡)