2021-10-26 200 瀏覽
今天假期同老公一起去荃灣西午餐,因為他很想吃如心廣場內的一間吉列🐷所以就去了吉豚屋排隊,荃灣西每當假日所有食肆都是要排隊的,我們等了廿幾分鐘才被安排入座。等侯時已在店外看完餐牌決定了吃什麼了。😁其實我自己不太喜歡吃吉列豚,太多肉又熱氣,不過已經好幾年冇食就去一次啦!😂呢度既定食係價錢夠實恵,一百元都唔使就食到吉列豚同蝦,不過一分錢一分貨,只要你不要要求太高都可以一試既。😅但如果你想食好味d就梗係要去丼吉食啦,淨係d椰菜絲已經食過翻尋味啦!吉列豚更是好Juicy,自己磨芝麻又好玩。👍吉列豬柳定食$75豬柳外面既吉列皮好脆,但咬落有油味,d豬柳唔太厚,一分錢 一分貨!定食包一碗飯和麵豉湯,白飯當然不用日本米,有D硬好有咬口,我就唔like啦。湯就淡味d,水多,入面有d紅白蘿蔔, 當有d熱湯🍲濕下口,過得去啦!吉列炸蝦豬柳定食$72因為看到食評如果加入滑蛋,蛋的水份會令到吉列唔脆口,而且見到鄰座加左蛋後影響曬食物既look,所以冇打算加。跟餐各加左一杯飲品,乳酸雪碧特飲及菠蘿荔枝梳打$15/杯
等侯時已在店外看完餐牌決定了吃什麼了。😁

吉列豬柳定食$75
吉列豬柳定食

吉列炸蝦豬柳定食$72
吉列炸蝦豬柳定食

跟餐各加左一杯飲品,乳酸雪碧特飲及菠蘿荔枝梳打$15/杯
乳酸雪碧特飲及菠蘿荔枝梳打$15/杯
2021-10-14
2021-10-10 218 瀏覽
每次經過都好多人排隊,今次見得幾個人排就試吓啦。睇吓有幾好食😏😏就咁睇真係好吸引😋😋流晒口水🤤🤤🤤叫咗一碗滑蛋吉列豬扒鰻魚丼$89,第一眼我係呆左,係呆左。。。點解可以同餐牌張相差甘遠😓滑蛋包住吉列豬扒,令豬扒的外皮淋了。特製他他醬炸蝦雞扒定食$75,今次真係冇令我失望啦。我最欣賞嘅係他他醬,唔係剩係得沙律醬咁簡單,入面係有切粒嘅熟雞蛋㗎。炸豬扒同炸蝦外皮很脆。蜜桃爆珠香芒乳酸特飲$13(左) 荔枝爆珠白桃乳酸特飲$13 (右)

就咁睇真係好吸引😋😋流晒口水🤤🤤🤤

滑蛋吉列豬扒鰻魚丼

特製他他醬炸蝦雞扒定食

蜜桃爆珠香芒乳酸特飲$13(左)
荔枝爆珠白桃乳酸特飲$13 (右)

2021-09-04 224 瀏覽
hktv 極速送,落左單等左成個半鐘1.5 小時都未有! 又話部機壞左開唔到機,追單問個大陸口音既呀姐職員就不知所謂,係咪話自己唔知點做! 唔識。 真係咁既答案都夠膽你拎負責聽電話,應成左話會覆電話點知又無左件事,完全推卸責任講勁多廢話,聽到佢口音加工作態度就好嬲…反而個香港後生女職員好小小,但係都唔識去做多幾步去settle down個客, 話野食已經ready左半個鐘但係無車手,要個客自己提佢整好咁耐咁咪要凍曬,先識整過份出黎,係咪咁小既事都唔識主動去諗? 最離譜係要個客自己去返上去揾車手,自取定外賣又分唔清! 食物質數一般,偏咸。

食物質數一般,偏咸。
外賣送餐
2021-08-05 272 瀏覽
我哋兩個人都叫咗佢嘅泡菜烏冬鍋再加炸豬扒炸豬扒應該擺咗幾耐,因為上菜嗰陣已經略嫌唔夠熱,同埋就細塊咗啲不過豬扒仲係酥脆嘅,都算係咁😅佢嘅泡菜烏冬鍋好有驚喜😍有幾塊嫩豆腐,都有幾多泡菜,個湯熱辣辣好好飲,唔會太辣烏冬煮得啱啱好,好煙韌🤤食完嗰餐真係好飽飲品我哋叫咗芒果乳酸特飲加上佢嘅蜜桃爆珠,對於我來講就太甜😅 不過都幾好飲👍環境都算闊落,坐得幾舒服,可以慢慢食同朋友傾偈☺️店員都幾有禮貌👍等位都唔算太耐
我哋兩個人都叫咗佢嘅泡菜烏冬鍋再加炸豬扒
不過豬扒仲係酥脆嘅,都算係咁😅
佢嘅泡菜烏冬鍋好有驚喜😍
有幾塊嫩豆腐,都有幾多泡菜,個湯熱辣辣好好飲,唔會太辣
烏冬煮得啱啱好,好煙韌🤤
食完嗰餐真係好飽
飲品我哋叫咗芒果乳酸特飲
加上佢嘅蜜桃爆珠,對於我來講就太甜😅
不過都幾好飲👍
環境都算闊落,坐得幾舒服,可以慢慢食同朋友傾偈☺️
店員都幾有禮貌👍
等位都唔算太耐
2021-08-05 251 瀏覽
鍾意食豬扒嘅話就啱晒由佢開張到而家都冇見過佢唔使排隊。本人係都幾鍾意食串呀,但每次經過都唔明點解咁多人排,一今個星期二早去到見冇乜人排隊就試吓啦。然後我就唔明點解咁多人想食,因為價錢都幾大眾化。一個豬扒飯都好似$100有找。佢一個套餐有一個豬扒飯,一杯飲品,一碗麵豉湯。另外麵豉湯就正正常常一碗湯,麵豉湯唔會話特別,正正常常一碗湯,都有豆腐俾你咬下嘅。豬扒係幾炸,而豬扒汁另外上,咁樣塊豬扒就唔會咁易淋。另外仲叫多咗玩炸蝦蛋飯。我覺得呢個冇豬扒咁好食,因為冇乜汁,所以比較難完成晒成個飯,感覺就好似食炸蝦同飯。
鍾意食豬扒嘅話就啱晒

豬扒係幾炸,而豬扒汁另外上,咁樣塊豬扒就唔會咁易淋。

2021-07-28 281 瀏覽
今天我們想了很久也不知吃什麼, 因太子& 小皇子都很挑剔的, 想極都不知吃什麼, 那最後去了 如心 看看, 這間舖, 我天天行過都勁多人排隊, 想著係咪咁好食呀, 因我自己不是很喜歡吃 吉列 (因怕肥啦), 所以我都沒有心去看, 但細路都喜歡吃脆口的, 所以今天要排長隊都排下啦...排了 15MIN, 也不算太耐, 入面的位置不是太多, 服務員態度都 ok 的. 價錢都 ok 平 (相比日式餐廳).小皇子叫了這個 吉列雞扒定食, 粉漿略嫌炸過了, 雞肉還可, 一般, 那個蔬菜湯沒有喝, 所以不予評論.我因不喜歡吃 吉列, 所以叫了這個 滑蛋鰻魚定食 (看餐牌時很靚的), 來到時, 蛋&鰻魚都有點老 (乾), 可能煮好放久了, 一定不是即做的. 先吃了一口蛋, 嘩...鹹到你呀...簡值是在吃 鹽巴,  咩事, 個位師父沒味覺的嗎? 不知是否那些汁煮完再煮, 像濃縮了的汁, 超鹹; 鰻魚也是煮久, 像煮完再煮, 無彈性, 還有很多骨, 不知是那裡來的貨源, 在吉吉島買的還好吃多多聲. 烏冬一般啦, 還可, 幸好汤不太鹹. 太子原本也是叫了 吉列雞扒定食, 但這是沒汁的,  問服務員加沙律
吉列雞扒定食

滑旦饅魚定食

太子原本也是叫了 吉列雞扒定食, 但這是沒汁的,  問服務員加沙律醬, 她說要加 $6.00, 咩事呀, 加個醬嗟, 要加錢? 所以後來叫了這個 雞扒+海老 定食, 來到時, 看到個沙律醬原來是加了旦的, 像 三文治 醬那種, 唔怪得要加錢, 味道都 ok 嘅. 兩樣的炸粉也是過了點, 還是炸完再炸呢? 就不得而知. 雞肉一般, 沒什麼味,像沒醃過的, 海老也一般, 沒有那些日式餐廳那麼新鮮.
吉列雞扒+海老定食
題外話/補充資料: 真係叫師父試吃一下, 除非是個 超重口味 的師父那就無得說了.
2021-07-25
2021-07-27 196 瀏覽
兩公婆去荃灣西行街街,食個下午茶,正確來講係午餐😝太耐無食日式吉列豬扒,一見到,就吸引左啦🤩🍱吉列豬扒定食:野菜豚肉湯,有滿滿既豚肉,一啲都唔hea,不過我就覺得有少少咸。吉列豬扒係正常厚度,又唔係厚切,又唔係薄到紙皮咁,塊豬扒都大塊,即炸脆卜卜,配埋炸豬扒汁,好食😋成個定食覺得係個白飯黏左啲。🍤吉列蝦咖喱飯:吉列蝦都係即叫即炸,啲蝦都爽,無霉既口感,日式咖哩汁一如既往,係唔辣既~🥤:提子乳酸特飲,我個人覺得有啲酸。另外,菊花茶都第一次見,我估係配合香港人怕熱氣,所以有既産物,都係正正常常。整體來講,性價比都算高,加上下午茶有哩個水準,都真係唔錯!
兩公婆去荃灣西行街街,食個下午茶,正確來講係午餐😝
太耐無食日式吉列豬扒,一見到,就吸引左啦🤩

整體來講,性價比都算高,加上下午茶有哩個水準,都真係唔錯!
2021-07-17 164 瀏覽
小朋友仲意食炸嘢,又鐘意食炸嘢,諗到嚟依到。滑蛋炸蝦:每次叫親依個,個汁都會整到d 蝦會諗左,但又真係無咁熱氣。所以仲意脆口的,就唔好叫滑蛋汁。咁個蝦又幾好味的。咖哩豬扒飯:仲意撈汁的妹妹就一定唔會錯過。豬扒又幾香口又大件,好惹味。🥰吉列炸蝦雞扒定食:就真係好爽脆,好正,雞扒好juice。點左杯特飲,純粹解渴,不過爆珠又幾過癮。湯🥣:反而個湯同其他有不同。依個湯多左紅蘿蔔、白蘿蔔、少左麵豉的鹹味。有驚喜。

小朋友仲意食炸嘢,又鐘意食炸嘢,諗到嚟依到。

吉列炸蝦雞扒定食:就真係好爽脆,好正,雞扒好juice。

點左杯特飲,純粹解渴,不過爆珠又幾過癮。

2021-07-01
2021-06-23 198 瀏覽
.📍吉豚屋吉列豬扒專門店📍 #饅頭去荃灣 #饅頭食日本菜 ------------------------------滑蛋豬扒飯 梅 ($49)呢度嘅吉列豬扒有3種Size提供比大家選擇,價錢會按住豬扒大細而有所不同,大家可以因應自已嘅胃容量揀食幾多🤓,另外鋪頭會收加一服務費,大家要留意啊。講返碗飯,冇咩特別😂,吉列豬扒塊皮算薄,口感就唔夠crispy,底部比飯嘅蒸氣整到潮曬;至於肉質其實唔差🤓,係嫩彈兼有少少汁,再有洋蔥同蛋香作伴,好難整得好難;不過隻似蛋花多過滑蛋,唔太滑。佢哋嘅飯唔會煮到太乾🍚,而且每張檯都有蒜蓉汁同芝麻醬比大家任加,唔驚冇味餸飯。正常嘢,食完唔會特別開心或者嬲😌。------------------------------整體評分:6.6/10小編回頭率:5/10
📍吉豚屋吉列豬扒專門店📍 #饅頭去荃灣 #饅頭食日本菜
滑蛋豬扒飯 梅 ($49)

整體評分:6.6/10
小編回頭率:5/10
滑蛋豬扒飯
2021-06-13 1490 瀏覽
噚晚(12-6-2021 Sat)同老公喺酒店房待到晚飯時間,就出去買嘢返房食,由於我唔餓,所以都係輕食,我哋邊行邊睇,經過呢間,老公睇咗$59.00嘅芝士奄列吉列雞扒定食,我就揀$49.00嘅吉列滑蛋豬扒飯便當(梅).買飛時,個男仔話芝士奄列吉列雞扒定食只係堂食,冇外賣,咁就要$49.00嘅芝士奄列吉列雞扒丼.好快就有齊,返到酒店睇,吉列滑蛋豬扒飯便當嘅滑蛋唔多,我哋開動喇.吉列外層唔係幾脆,可能因為淋咗汁上去,豬扒口感唔太乾但又唔算好juicy,飯有啲硬,好彩有燒汁,唔使乾哽.芝士奄列吉列雞扒丼呢? 芝士奄列見唔到芝士嘅縱影,但係食到嘅,吉列雞扒外脆,可能因為冇汁,而口感都一樣唔太乾但又唔算好juicy,呢個有生椰菜絲,我就唔係咁鍾意食,而呢個飯就冇汁嘅.味道係2.67分, 抵食係2.8分 其他: 佢哋嘅吉列滑蛋豬扒飯便當分三種,有梅,竹同松,分別係豬扒嘅size,80g,120g同松就有80g兩件,價錢分別係$49.00, $62.00同$87.00.題外話:大大張嘅外賣紙,底面都係一樣,點解要用咁大張紙?

好快就有齊,返到酒店睇,
左: 芝士奄列吉列雞扒丼, 右: 吉列滑蛋豬扒飯便當(梅)
吉列滑蛋豬扒飯便當嘅滑蛋唔多,
吉列滑蛋豬扒飯便當
吉列豬扒
飯有啲硬,好彩有燒汁,
吉列滑蛋豬扒飯便當
唔使乾哽.

芝士奄列吉列雞扒丼呢? 芝士奄列見唔到芝士嘅縱影,
芝士奄列吉列雞扒丼
吉列雞扒
呢個有生椰菜絲,我就唔係咁鍾意食,而呢個飯就冇汁嘅.

味道係
2.67分, 抵食係2.8分

其他:

題外話:
大大張嘅外賣紙,底面都係一樣,點解要用咁大張紙?
2021-06-12
3 分鐘 (外賣自取)
2021-04-18 384 瀏覽
太掛住日本 所以去食下炸豬扒飯🥲🥲但....佢塊吉列豬扒真係好乾好乾😀😀😀😀😀我食左一舊唔想再食😂😂😂😂不過都幾脆既...佢有湯有飯有埋沙律 其實呢個價錢都真係幾抵食不過我要求太高姐🙂真係乾呀🥲🥲🥲另外叫左個吉列雞扒加肥牛仲有蛋 反而雞扒勁好食 好脆😍又juicy我下次一定會簡雞扒😂😂佢個牛同吉野家冇分別🤪🤪佢呢個係壽喜燒個汁黎🥰🥰所以撈飯一流🤪🤪呢個餐高汁過炸豬扒😅😅
太掛住日本 所以去食下炸豬扒飯🥲🥲
但....佢塊吉列豬扒真係好乾好乾😀😀😀😀😀
我食左一舊唔想再食😂😂😂😂
不過都幾脆既...

佢有湯有飯有埋沙律

佢呢個係壽喜燒個汁黎🥰🥰
所以撈飯一流🤪🤪
呢個餐高汁過炸豬扒😅😅
2021-04-11 385 瀏覽
行山經過如心廣場,見有間日本過江龍食肆,同朋友不約而同就揀呢間食。吉豚屋有幾款飯係做緊優惠,但黎到吉豚屋食雞的話,好似格格不入。於是All IN豬扒啦……出到黎,我個餐是咁的:係一個定食,除咗好很多椰菜外,無咩想講。餐廳選用日本珍珠米,飯質偏硬,唔似平時食開個種。味噌湯一般,不至於好差或好出眾,有一粒原塊豆腐tim。豬扒炸得好乾身,根據邊際遞減理論,食到第三塊會覺得好dry,唔再有剛上碟既快感。最慘係見隔離order優惠餐,感覺比我哋更豐富,真係慘……
於是All IN豬扒啦……

出到黎,我個餐是咁的:

係一個定食,除咗好很多椰菜外,無咩想講。
餐廳選用日本珍珠米,飯質偏硬,唔似平時食開個種。
味噌湯一般,不至於好差或好出眾,有一粒原塊豆腐tim。

最慘係見隔離order優惠餐,感覺比我哋更豐富,真係慘……
🌕🌕🌕🌕🌑🍽吉列豬扒定食 跟白飯加野菜豚肉湯(小) ($69)😋炸豬扒有120g,大過手掌😋炸皮同肉唔會分開,炸得好脆🙂豬扒自己本身冇調味,味道倚靠自己落嘅豬扒醬🙂唔落醬就可以食到本身嘅肉汁😋豬扒帶少少筋,軟腍而Juicy😋椰菜絲嘅粗幼統一,係好幼細😋椰菜絲配上任你落嘅芝麻醬,非常清新🙁定食碗飯就比較細碗😋碗湯就好有誠意,好重麵豉味😋入面仲有煲到溶晒嘅洋蔥,同埋三至五塊油花好均勻嘅豚肉片🌕🌕🌕🌑🌑🍽滑蛋吉列豬扒飯 梅:80g豬扒 ($49)😐滑蛋只係薄薄一層,黐住係炸豬扒上😐滑蛋豬扒飯嘅炸皮同塊豬扒煮完之後分離,無咁出色🙂塊豬扒吸晒滑蛋汁,甜甜地好好送飯👍🏻正正經經食翻最簡單嘅吉列豬扒定食最滿足👍🏻任落嘅芝麻醬同豬扒醬,多汁少汁由你揀🙌🏻晚市定食都唔包野飲,要自己加錢嗌
🌕🌕🌕🌕🌑
🍽吉列豬扒定食 跟白飯加野菜豚肉湯(小) ($69)
😋炸豬扒有120g,大過手掌
😋炸皮同肉唔會分開,炸得好脆
🙂豬扒自己本身冇調味,味道倚靠自己落嘅豬扒醬
🙂唔落醬就可以食到本身嘅肉汁
😋豬扒帶少少筋,軟腍而Juicy

😋椰菜絲嘅粗幼統一,係好幼細
😋椰菜絲配上任你落嘅芝麻醬,非常清新

🙁定食碗飯就比較細碗
😋碗湯就好有誠意,好重麵豉味
😋入面仲有煲到溶晒嘅洋蔥,同埋三至五塊油花好均勻嘅豚肉片

野菜豚肉湯

🌕🌕🌕🌑🌑
🍽滑蛋吉列豬扒飯 梅:80g豬扒 ($49)
😐滑蛋只係薄薄一層,黐住係炸豬扒上
😐滑蛋豬扒飯嘅炸皮同塊豬扒煮完之後分離,無咁出色
🙂塊豬扒吸晒滑蛋汁,甜甜地好好送飯

滑蛋吉列豬扒飯 梅

👍🏻正正經經食翻最簡單嘅吉列豬扒定食最滿足
👍🏻任落嘅芝麻醬同豬扒醬,多汁少汁由你揀
🙌🏻晚市定食都唔包野飲,要自己加錢嗌

野菜豚肉湯
2021-03-27 251 瀏覽
見到好多人排隊,而且價錢唔係好貴,所以試下。🔹吉利豬扒黃金餅定食 $77吉列豬扒好脆,啲份一啲都唔厚,而且唔會皮肉分離,配埋佢個醬簡直無敵。個湯真係飲到有豬肉味👍🏻🔸吉列豬柳泡菜鍋烏冬 $75豬柳無豬扒咁硬,咬落去淋啲,不過都係好脆。個泡菜鍋就普普通通,唔算好辣,如果再多啲泡菜會好啲。🔹非一般乳酸特飲 (跟餐$18)🔸荔枝爆珠白桃乳酸 (跟餐$13)兩杯野飲賣相好普通,味道都好普通,勁淡。
見到好多人排隊,而且價錢唔係好貴,所以試下。
🔹吉利豬扒黃金餅定食 $77
吉列豬扒黃金餅定食

🔸吉列豬柳泡菜鍋烏冬 $75
吉列豬柳泡菜鍋烏冬

🔹非一般乳酸特飲 (跟餐$18)
🔸荔枝爆珠白桃乳酸 (跟餐$13)
兩杯野飲賣相好普通,味道都好普通,勁淡。
吉列豬扒黃金餅定食
  • 吉列豬扒定食
2021-03-14 208 瀏覽
見到廚房師傅沒有帶手套徒手拿吉列炸物到碟上,再送給客人。甚至見到師傳摸完口罩再拿食物放到碟上,係現在疫情下,這樣做真的超級不衛生!食物方面,炸物及飯都是凍的,湯微暖... 應該唔會再返轉頭食!沒有服務可言卻要收加一。環境方面,雜誌放在餐廳角落,但附近是有食客的!感覺不好!

沒有服務可言卻要收加一。

環境方面,雜誌放在餐廳角落,但附近是有食客的!感覺不好!

2021-03-14