2019-02-13 509 瀏覽
下午時候有啲肚餓經過吉野家就去食個下午茶啦要咗個一丁麵 再配上牛肉 日本綠茶, 加埋$30等左一陣就有得食牛肉份量都多 分開咗一碟上 一丁麵麵質彈牙食完一餐豐富嘅下午茶之後又有精力繼續工作啦
下午時候有啲肚餓

食完一餐豐富嘅下午茶之後
又有精力繼續工作啦

2019-02-13
2017-11-19 676 瀏覽
People working here are inflexible and don’t know what it means to be in the F&B business. I had to leave without finishing my food because they didn’t dare to adjust the A/C which was like a blazing storm inside of an empty restaurant.
2016-11-18 959 瀏覽
吉野家下午茶出名平到爆,20有個飯無得輸,雖然係細碗左少少,但都夠食既,好多款都食過,見到呢個月日豚肉飯順便食埋,比較多芡汁的一個飯,撈飯食夠入味,不過無乜肉食。 吉野家

吉野家
2016-10-21 547 瀏覽
位於灣仔的這家吉野家,平時都會有位,不個滿座。可能是鄰近酒店旅館,不時都有外國遊客光顧。平日的晚上,人食半滿,好容易搵到位。不過當天的冷氣就比較弱,又有好多人在打邊爐,所以變相好焗又熱。而且,店內的衛生環境認真麻麻。地面好滑,是油的那種濕滑。檯面也沒有抺乾淨,黐笠笠的。說點食物。蟹籽三文魚飯滿滿的籽子及三文魚碎厚厚的舖滿了面層。蟹籽的口感脆卜卜,配著飯一起吃,好味過癮。但另外一邊的三文魚碎就比較鹹,要多食兩三口飯中和那個鹹味。牛肉飯。加大版的牛肉飯,牛肉份量很多!也是滿滿的厚厚的舖上面,好多牛肉汁流到了下層的飯,令白飯更好味。在短短的十分鐘,肥膏快口吃了整整一大碗飯。大滿足之下,完成今晚的晚餐。不過,店內衛生的問題還是覺得要作出改善,希望要注意一下。
位於灣仔的這家吉野家,平時都會有位,不個滿座。
可能是鄰近酒店旅館,不時都有外國遊客光顧。

平日的晚上,人食半滿,好容易搵到位。
而且,店內的衛生環境認真麻麻。
地面好滑,是油的那種濕滑。檯面也沒有抺乾淨,黐笠笠的。

說點食物。
蟹籽三文魚飯
滿滿的籽子及三文魚碎厚厚的舖滿了面層。
蟹籽的口感脆卜卜,配著飯一起吃,好味過癮。
但另外一邊的三文魚碎就比較鹹,要多食兩三口飯中和那個鹹味。

牛肉飯。
加大版的牛肉飯,牛肉份量很多!
在短短的十分鐘,肥膏快口吃了整整一大碗飯。

大滿足之下,完成今晚的晚餐。
不過,店內衛生的問題還是覺得要作出改善,希望要注意一下。
2016-03-07 636 瀏覽
好耐冇食吉野家, 因為我唔食牛, 心血來潮想食下~見倒有深海魚柳的介紹, 即刻點黎試下!!原來除魚柳外, 仲有2塊菜薯餅, 仲有湯同野飲, $45去邊度搵YA~不論是魚柳同菜薯餅都炸得好脆, 點少少汁會中和返熱氣, 所以下次都係加$1要大汁好D

好耐冇食吉野家, 因為我唔食牛, 心血來潮想食下~
見倒有深海魚柳的介紹, 即刻點黎試下!!

2016-03-07
2015-12-10 595 瀏覽
一向愛錫小肥o既會計小姐午後一聽見細佬唉肚餓,轉個身就落咗街,喺「吉野家」度買咗個下午茶餐返上公司 。二人同屬牛魔王,見午餐大家都係食飯,所以佢就叫咗個「和風牛肉麵」兩份分,$26.5真係抵食過午市多多聲 。和風牛肉麵同平時中午飯盒一樣,餸菜都分格擺放。當日o既和風牛肉水準同平時無異,快餐店黎講絕對可以接受。反而底層o既公仔麵五分鐘不到已經索哂湯,變得又腍又脹 。既然「吉野家」可以諗到牛肉分格放,其實亦可以考慮分多格載湯,又或者將兩格大小調整,麵同餸放喺大啲o既上格內,而湯就放喺細咗o既下格內,以確保客人食用外賣時都能夠欣賞食物最佳o既狀態。
和風牛肉麵
$26.5
和風牛肉
反而底層o既公仔麵五分鐘不到已經索哂湯,變得又腍又脹
和風牛肉麵
2015-12-08
外賣自取
$26.5 (下午茶)
2015-07-26 417 瀏覽
一人前豪吃大清早十點入展場,午餐以十元三個飽充飢,晚上出來飢餓非常,什麼為食鬼,飢餓鬼都來找我了,無言,惟有找牛魔王幫幫手。急call, 附近走進去,點竹輪芝士火鍋連大杯凍檸樂吃。等了又等,突然想起食神滔滔,沒有火怎吃?原來這裡是宅男集中地,阿姐為一位接著一位宅男燃點起那火芯後,終於等到我的份兒了。待了一會,可以吃了。濃湯加上尚算份量足的配料,香氣十足。不用多說,灼一灼肥牛吃吧。那湯底算是用壽喜燒的,甜甜的,灼好肥牛再蘸日式芝麻醬,十分配合。立刻三扒兩撥手中碗飯,填一填肚,十分滿足。之後,循環的吃了幾回,牛魔王終被我收復,鳴金收兵。滿足,真的十分滿足,牛肉脂肪比例均勻,又有濃湯像是壽喜燒的醬, 配菜沒太特別,勝在份量足夠,單戰牛魔王,53元算是沒有欺場了。
一人前豪吃

2015-07-18
10 分鐘 (堂食)
2015-04-27 665 瀏覽
常出現在灣仔的我與肥膏,當然也會光顧吉野家!吉野家的火銅其實個人認為是做得不錯的。(相比起其他連鎖式快餐店。)位於灣仔樂基中心的吉野家,最方便我們買完GAME的人。夏天來臨,但仍然想要來吃個火鍋。當天去到餐廳時,8時多,大半座位都滿了。可能因為天氣較熱,沒有太多人打邊爐。(平時是很多人的)我跟肥膏自行揀了一個四人座位之後,就走到櫃台點餐。我點了海鮮火鍋有螺,有蝦柳,其實海鮮配料很少。普通的配料有粟米,福袋,娃娃菜,豆腐…都是基本的。我喜歡吃很軟身的娃娃菜,所以要煮很久才會吃。湯底是濃醬油,味道夠,愈吃味愈濃!跟火鍋配上的牛肉,份量是一人份,所以並不多,大約有四片。但牛肉的質素不是每次一樣,要好好彩才有又好又不太肥的牛肉。這次,我們就好好彩,牛肉質素OK!有牛味又不太多肥膏!點上芝麻醬,真的很好吃!另外是韓國粉絲。以前我們倆會點烏冬,但至從有一次吃過韓國粉絲後,我們就投入了韓國粉絲的懷抱了!因為韓國粉絲太吸湯了!完全可以吸收火鍋湯底的所有精華。我們另外還加了響玲。但我覺得吉野家的響玲很一般。總體來說,我覺得吉野家的火鍋水準很不錯。所以每年冬天都會食幾次,過口癮。
常出現在灣仔的我與肥膏,當然也會光顧吉野家!
吉野家的火銅其實個人認為是做得不錯的。
(相比起其他連鎖式快餐店。)
位於灣仔樂基中心的吉野家,最方便我們買完GAME的人。

夏天來臨,但仍然想要來吃個火鍋
當天去到餐廳時,8時多,大半座位都滿了。
可能因為天氣較熱,沒有太多人打邊爐。(平時是很多人的)
我跟肥膏自行揀了一個四人座位之後,就走到櫃台點餐。
我點了海鮮火鍋
有螺,有蝦柳,其實海鮮配料很少。
普通的配料有粟米,福袋,娃娃菜,豆腐…都是基本的。
我喜歡吃很軟身的娃娃菜,所以要煮很久才會吃。
湯底是濃醬油,味道夠,愈吃味愈濃!
火鍋配上的牛肉,份量是一人份,所以並不多,大約有四片。
但牛肉的質素不是每次一樣,要好好彩才有又好又不太肥的牛肉。
這次,我們就好好彩,牛肉質素OK!有牛味又不太多肥膏!
點上芝麻醬,真的很好吃!
另外是韓國粉絲。
以前我們倆會點烏冬,但至從有一次吃過韓國粉絲後,
我們就投入了韓國粉絲的懷抱了!
因為韓國粉絲太吸湯了!
完全可以吸收火鍋湯底的所有精華。
我們另外還加了響玲。
但我覺得吉野家的響玲很一般。

總體來說,我覺得吉野家的火鍋水準很不錯。
所以每年冬天都會食幾次,過口癮。
2015-03-02 231 瀏覽
I am not a fan of beef so when this new pork bowl was launched for tea, I had to give it a try.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Pork bowl:The pork is thinly sliced just like the beef with sweet sauce poured on top which I did not like.I prefer lean pork but luckily the pickles helped to cut the oilyness of the fat.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎The bill: $19Service: OKService charge: noYummy factor: okNapkins provided: yesToilets: yesPortion sizes: bigNoise levels: NoneEnglish Menu: noAir Conditioning: Ye
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
English Menu: no
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-12-29 301 瀏覽
男朋友係外國讀書嗰陣最掛住嘅就係香港嘅打邊爐。佢番黎嗰日係晏就咁我地夜晚就去屋企附近嗰間吉野家,食番個吉野家打邊爐😋啱啱新出左個番茄芝士竹輪鍋,心郁郁就嗌左個。嗰湯底都ok嘅,不過我就嫌佢嗰芝士唔夠味。新出嘅鍋多左嗰帆立貝同墨魚仔。我就覺得麻麻地啦,唔夠新鮮,不過係甜嘅。始終覺得牛肉配濃湯係最正嘅!另外就嗌左嗰濃湯。認真,我覺得快餐廳黎講,吉邊啲牛肉係最正架。又滑又有牛味又抵😋灣仔呢間吉野家都幾乾淨,服務都唔錯。

灣仔呢間吉野家都幾乾淨,服務都唔錯。
星期六朝公司有特別會要開,週末晨早返去,食份早餐提下神先.叫左份炒蛋腸仔配牛肉米粉,盛惠$25.配埋熱咖啡.雖然話係日本式餐廳.但是煮法是地地道道港式煮法及材料.不過不失喇. 隻蛋唔會話煮得太生或者太熟.不過個人覺得碗米粉可以大碗D.
星期六朝公司有特別會要開,
週末晨早返去,食份早餐提下神先.
叫左份炒蛋腸仔配牛肉米粉,盛惠$25.
配埋熱咖啡.
雖然話係日本式餐廳.
但是煮法是地地道道港式煮法及材料.
不過不失喇. 隻蛋唔會話煮得太生或者太熟.
不過個人覺得碗米粉可以大碗D.
有營早餐:炒蛋腸仔配牛肉米粉及熱咖啡

題外話/補充資料: 乎合有營早餐的賣點
2014-02-15
2 分鐘 (堂食)
$25 (早餐)
2014-01-18 77 瀏覽
記得首次吃吉野家的牛肉, 當時真是覺得驚為天人的味美!! 時至今日, 吉野家分店越開越多, 水準是否如昔呢?早上冷得要命, 跑到這兒買個熱騰騰的早餐回公司吃。小人要了牛肉烏冬、雞+野菜、青魚及綠茶, 以為可以享用一頓豐富的早餐以暖一暖身吧。打開牛肉烏冬的碗蓋, 一看之下, 看到牛肉激少, 只有三數塊; 而其下的昆布湯烏冬就真是清湯烏冬一碗而已。一咬牛肉, 發覺味道大不如前, 那種濃香豐腴的口感已不存在。再吃口烏冬, 沒有爽滑軟糯的感覺, 卻是"實的的", 認真一般。湯裡有一條獅子加魚蛋及一塊鳴門卷, 未至於"梅", 但跟味同嚼蠟也相差無幾了……雞肉有五小塊之多, 味道太甜; 此外素來無味的野菜是繼續的無味, 只靠醮著伴雞的汁來吃, 結果自然地也是一個甜字。青魚也不能要求太高了, 肉質勁實而"鞋", 味道像罐頭沙X魚囉…… =皿=像是豐富的早餐吃完絕不會過飽, 惟食味跟以前相比實是大相逕庭。

5 分鐘 (外賣自取)
早餐
2013-11-24 57 瀏覽
冬天快到...近來天氣好明顯凍左...凍凍地唔係整幾味就係打邊爐...一想就是快餐店...咁好附近又有吉野家就馬上入去撞正新出的蕃茄芝士火鍋當然一試...另外友人也點了芝士竹輪火鍋... 其實兩者都差不多,只是湯底和其他少少配料不同...蕃茄湯底味道不濃不搶...好似清湯加少少紅色茄汁做底...但一路滾一路食都仲係咁好味...如果湯滾得太勁乾得快仲可以自己加水...其實絕對唔係最出色的味道但好在平同冇限時...身為學生哥既我最好不過

2013-11-20
5 分鐘 (堂食)
背景今次係參與, pps 同openrice 攪嘅團購, 於星期五11時或下午3時, 每人只限買一份, 感到搶購時, 網頁運作良好, 暢順講番呢個晚餐原價, hkd 39, 但係以團購價, 只需要hkd 2, 仲要以郵件送嚟我屋企, 真係唔駛錢咁供應餐廳由於唔係全部分店都有提供, 好彩我遇到好心店員, 指示邊間有得食, 原先去咗近金鐘, 之後要行番灣仔道分店此咖喱飯, 份量夠大, 飯有一大碗, 淋上香港人最熟悉嘅日式咖喱汁, 旁邊再放兩隻新鮮熱辣嘅吉列炸蝦, 炸蝦好新鮮, 有濃郁嘅鮮蝦味, 真係抽下水要講句, 蝦有蝦味!!!另外, 團體包埋一杯大可樂, 如果可以轉為熱茶, 會令我對此次惠顧加多10分
咖喱吉列蝦飯
背景

講番呢個晚餐

供應餐廳

2013-08-24
2 分鐘 (堂食)
用餐優惠
團購
2013-07-23 23 瀏覽
見到有溫泉玉子嘅飯,愛蛋嘅我當然唔錯過叫咗個細嘅溫泉玉子牛肉飯,學生餐所以$30滑嘟嘟嘅蛋加上飽滿嘅飯粒好味!但牛肉就好似無以前咁好食@@?打下打下又好想食滑嘟嘟嘅蛋飯
見到有溫泉玉子嘅飯,愛蛋嘅我當然唔錯過

叫咗個細嘅溫泉玉子牛肉飯,學生餐所以$30
滑嘟嘟嘅蛋加上飽滿嘅飯粒
好味!

但牛肉就好似無以前咁好食@@?

打下打下又好想食滑嘟嘟嘅蛋飯
2013-07-23
1 分鐘 (外賣自取)