2008-10-14 41 瀏覽
到九龍城除咗去清真牛肉館朝聖之外,泰國菜必定係第二站,因為淨係食牛肉館好多時都係未夠飽嘅!同心係我哋嘅必然選擇之一,因為一次邂逅佢嘅鴨肉湯河而從此戀上,噚晚又去咗搵佢嘞,點知賣晒喎?成十點,我哋真係夜咗啲嘞!不過其他嘢都好好食嘅,今次我哋就叫咗: 豬頸肉生菜包: 豬頸肉整得有啲燶邊,又多肉汁又惹味,正!包唔包生菜都咁掂!同心嘅生菜包有好多香料,乾蔥,辣椒,又酸又辣,辣椒遇上酸味更辣,所以就算叫小辣都有番咁上下,要有食辣嘅心理準備先好叫! 鴨肉生菜包:係,又係生菜包,因為冇湯河食,食鴨惟一選擇,餐牌上面寫就寫鴨肉,不過有鴨什喺入面!味道都幾好但係好辣,啲料硬咗啲,下次都係食湯河算嘞! 蝦醬炒飯:第一次食,甜甜哋,肥肉都唔係太漏,蛋絲亦整得頗有心機,下次可以 encore! 龍眼冰:呢間都算又甜又濃嘞,龍眼大粒,食落唔會冇晒味,次次都叫,因為好飲又可以用嚟解辣!九龍城食泰菜真係好抵!大吃大喝不過一百蚊位,今晚又飽餐一頓都係百零蚊!所以成日嚟!

豬頸肉生菜包
鴨肉生菜包
蝦醬炒飯
龍眼冰
豬頸肉生菜包
蝦醬炒飯
龍眼冰
  • 鴨肉湯河,豬頸肉
2008-10-14 38 瀏覽
六月廿九‧晴在曼谷街頭的粉麵檔,總會有一味「紅湯」供應,這種下了大量炸蒜子的紅的湯,至於為何是紅色的,在文未揭盅。通常配河粉,幾美味的。在香港未遇過,是日在附近踢完波,來這裡吃碗粉,又遇上了。這裡取了個幾「趕客」的名字,叫彩虹湯河。紅湯河是呈粉紅色的,喝一口,幾濃郁,蒜味香,也帶一點甜味,幾對辦,是略嫌不夠熱。配料有魚旦、豬紅、豆卜及魷魚等等,河粉是本地可粉。不可以錯過的是這裡的三色醬,分別是魚露、辣椒魚露及酸辣汁,我的習慣是加魚露及酸辣汁,再在辣椒魚露中撈幾圓切碎了的辣椒來吃,鹹鮮酸辣,令湯河也生色不少。來這等正宗的泰菜店子,當然少不了要來一碟鹹蟹青木瓜沙律。青木瓜切得幼細,吃起來爽脆。要了加辣椒的,果然是辣得噴火,青木瓜沙律就是要這樣刺激才過癮的。鹹蟹加添了鹹鮮味,有水準。吃了才一半青木瓜沙律,已經要叫支泰啤下下火。幾位阿姐服務唔錯,一讚。埋單48蚊,正宗經濟又抵食。 註:「紅湯」之所以是紅色,是加了南乳之故。
六月廿九‧晴

吃了才一半青木瓜沙律,已經要叫支泰啤下下火。

幾位阿姐服務唔錯,一讚。

埋單48蚊,正宗經濟又抵食。

註:「紅湯」之所以是紅色,是加了南乳之故。
他鄉再遇紅湯河
鹹蟹青木瓜沙律也鹹鮮夠味
無敵三色醬
他鄉再遇紅湯河
鹹蟹青木瓜沙律也鹹鮮夠味
無敵三色醬
  • 鹹蟹青木瓜沙律,紅湯河
2008-09-21 13 瀏覽
想不到只隔了幾日就再訪龍城,今次的目標是龍城主打的泰國菜。简单介绍一下啦:龍眼冰:我試了一啖,覺得好甜啊,甜度有點過了,而且不是我喜歡的甜味。珍多冰:沒有試,以椰汁為主角,但入面有不少似椰果的彩色物質,看起來不太吸引。鱼餅蝦餅叶包鸡春卷拼:四款中我只試了蝦餅與春卷:蝦餅比較死實、不太彈牙,但好在炸得不油,蘸酸甜辣醬味道挺輕盈;春卷就更惹味,皮脆餡香,也不油膩。鮮蝦炒金邊粉:蝦肉少得可憐,我食了不少也沒有遇到。不過其實沒有蝦肉吃金邊粉味道也幾好,拌著韭菜與芽菜,微微酸辣很開胃。豬頸肉生菜包:豬頸肉是很香口誘人的,但問題出在我不喜歡香茅味濃郁、又咸又辣又酸的味道。還是更喜歡輕盈開胃些的青木瓜沙律。整體水準不差,亦少少改良了我對泰菜的印象,最大的遺憾就是吃不到燒魚,下次食過啦。雖然個別菜式依舊不懂欣賞,但能與一直都很喜歡的靚靚甜姐兒Yan和她的幾個warm-hearted的同事共享一頓悠閑放松的午餐,都是十分開心的經歷;再加上Yan帶來的甜美恒香雙白月餅,想不給笑面都難呢p.s. 我們快點計劃去ko燒魚吧

p.s. 我們快點計劃去ko燒魚吧
甜過頭?
  • 鮮蝦炒金邊粉
2008-09-18 17 瀏覽
中秋節最後的假期,到九龍城與同事食飯,可愛的小食友也來了,真開心~ 也講講這間餐廳,沒有靚裝環境一般,但據講食物做得十分地道,蔡生也有介紹過。當日所見午市也有不少食客,信心更加增強了。四女一男點了:  珍多冰-賣相吸引,據講亦十分美味,但亦很甜,叫少甜為妙。龍眼水-中秋節吃得又雜又豐富,喉嚨痛痛地故叫了清涼的龍眼水,味道清甜滋潤,不過連我也覺得略為偏甜~小食拼盤-有春卷、蝦餅、魚餅、香葉包雞,除了雞肉較淡而無味,其他小食都很惹味可口,香口而不膩。鮮蝦炒金邊粉-鮮蝦量不算多,反而魚片就有不少;微酸微辣的金邊粉很爽滑,整體味道亦不錯。豬頸肉生菜包-豬頸肉吃起來彈牙有爽勁,那個又酸又辣的醬汁非常惹味,很能引起食慾,無論淨食還是配以生菜包裹享用,都很好吃,是幾個菜式中我最欣賞的。 本來我們還點了個甜酸魚,但吃到一半侍者告之沒貨,再改辣汁魚、綠咖哩甜魚,都一概久奉,有點失望。反正我們幾個女仔都打算食下場甜品,所以就提早埋單走了。 雖然如此,今餐仍然勁開心,因為大家都說我同小食友好似兩姐妹,真是樂死我了!

珍多冰-賣相吸引,據講亦十分美味,但亦很甜,叫少甜為妙。

本來我們還點了個
甜酸魚,但吃到一半侍者告之沒貨,再改
辣汁魚、

飲品不錯但偏甜少許
小食拼盤不錯
鮮蝦炒金邊粉亦ok
豬頸肉生菜包好味!
豬頸肉生菜包好味!
  • 豬頸肉生菜包
2008-07-31 7 瀏覽
聽說這間九龍城的菜館味道好, 是日想吃泰國菜, 就來了.選了:青木瓜米線沙律生胡椒粒炒雞海南雞珍多冰綠水沙律 - 雖然叫左中辣, 但係都好辣, 食完搞到我成晚都胃痛到瞓唔到 (我相信係太辣所引致, 與食物衛生無關. 海南雞 - 雖然某雜誌評為最好的海南雞飯, 但係食落唔覺得有什麼特別, 得一個辣汁, 亦唔覺特別滑, 油飯又不是很香. 冇起骨, 同一價錢, 本人覺得勝利好味一點.炒雞 - 應是推薦菜之一, 但是一上枱已覺不對路, 很油, 又冇乜香味, 見到一串串的胡椒, 但其味道卻完全沒有被散發出來, 所以只是一碟普通的炒雞珍多冰 - 不夠凍, 而且沒有咬口
聽說這間九龍城的菜館味道好, 是日想吃泰國菜, 就來了.

選了:
青木瓜米線沙律
生胡椒粒炒雞
海南雞
珍多冰
綠水

珍多冰 - 不夠凍, 而且沒有咬口

2008-07-28
如果大家唔嫌食物太多味精,同鍾意食辣既,同心絕對係gd choice!!!!環境雖然好迫,又食物真係好好食.同埋STAFF 既態度都好好.同男友去食第2次了!1. 生蝦($58) : 好FRESH. D 蘸汁係黃色的,好特別好辣!!!2.冬蔭功($48) : 好有海鮮味,又濃 , D蝦係開邊KA.所以更有蝦味. 同埋比其他SHOP係辣D 如果唔愛辣可以點椰汁冬蔭功3.海南雞飯($30) : E個唔錯! D雞好滑,D飯好香但有D林,不過略嫌細碟左D4.泰式辣椒炒通菜($35) : 都好好味,不過太咸,食完要飲好多水!5.粉絲肉碎沙津($38) : 好多配料,有蝦同尤魚同肉碎..我地將生蝦汁撈哂落去食..D粉絲好入味.不過2個人係食唔哂一碟2人叫左5個送..真係好飽好滿足..下次食TAILAND野都會再去!

同男友去食第2次了!

如果唔愛辣可以點椰汁冬蔭功

2人叫左5個送..真係好飽好滿足..下次食TAILAND野
都會再去!
2008-07-27 7 瀏覽
九龍城泰國菜館多的是, 但來來去去只會去三幾間, 同心就係其中之一.認識同心是數年前某飲食雜誌做過一個泰式粉麵特輯, 介紹此處是正宗泰國風味云云. 於是便去了第一次, 記得印象不錯, 及後去了泰國旅行, 嘗過當地的街頭粉麵, 回來後再翻兜, 覺得果真與泰國的所差無幾, 所以自此一想起食泰式粉麵便會到此.星期日中午的九龍城是出奇地清靜, 感覺悠閒, 就連貫常排滿人的牛肉館門口也是只有空櫈數張. 一路步往同心, 發現原來在舊舖附近開了新店, 這也見怪不怪, 好生意自然擴張營 業, 雖然新店看來比較舒服, 但穩陣起見仍然選擇了舊舖. 打開餐牌, 食物依舊, 但價錢一欄已貼上了新價格, 粉面由$21升至$23, 加幅還可接受. 一行二人, 今次來一個新嘗試, 不是 雞雞鴨鴨, 而是一碗豬雜金邊, 老婆就要彩虹金邊, 再加一個豬頸肉沙律同兩杯飲品.粉麵依然沒有失望, 湯底鮮甜, 配料十足, 豬雜反而成了配角. 彩虹湯河說實在是一碗泰式車仔麵, 至於名字"彩虹"的由來是因為加了泰式南乳. 豬頸肉沙律滿以為是一道冷盤, 但原來是生菜包形式的熱葷. 由於配料以大量洋蔥及鮮蔥為主, 再加以泰式調味, 所

粉麵依然沒有失望, 湯底鮮甜, 配料十足, 豬雜反而成了配角. 彩虹湯河說實在是一碗泰式車仔麵, 至於名字"彩虹"的由來是因為加了泰式南乳. 豬頸肉沙律滿以為是一道冷盤, 但原來是生菜包形式的熱葷. 由於配料以大量洋蔥及鮮蔥為主, 再加以泰式調味, 所以味道帶點辣, 不過卻很開胃.

兩個人食泰菜原來也可以頗經濟的, 其本上只要不點湯或海鮮, 像這樣的一個午餐, 只消一百二十多元, 已差不多捧腹了.
  • 泰式粉麵
一行五人去同心晚膳,職員安排我地坐樓上閣樓,經過後欄個厠所位,都覺得有d噁心,因為食物經由個度送上黎,不過都無所謂啦,諗住食到好野又坐得舒舒服服就ok啦不過以下不偷快經歷就算食物再好味以後都唔幫趁,order以下菜式:泰式生蝦:ok,但同金寶比差少少鴨湯河:真係好好味,個湯飲底好正,飲晒糯米釀雞翼:夠件頭,味道ok串燒:ok炒蜆:好味,啖啖肉炒含羞草(食唔到)南瓜海鮮焗飯(食唔到,因為不愉快經歷發生)由7:00食到7:30為止都好開心,跟住就係度等個炒含羞草同焗飯,諗住焗飯要等耐d都正常,到7:45吹單同阿姐講仲有兩個餸未黎,叫我地等陣,到左8:00再吹起碼都吹左三次左右,都係唔黎,我地開始都無乜耐性,個阿姐仲叫我地不如取消要等耐d,我地又未食飽而且都等左半個鐘,都唔差在再等多陣啦,我當佢漏單,由7:30開始煮過都唔會煮半個鐘呀?仲有炒碟菜就最快架啦,都炒唔出,我地坐住佢張枱,佢就成日話多人叫我地取消,我地又堅持唔取消,我地等左咁耐咩耐性都無啦,彊持左咁耐,到8:30我地問個阿姐究竟煮左未?個阿姐居然咁同我地講:未,我地唔煮啦,同你取消,你地走啦!我聽到即刻O晒咀囉,我問多佢一次你地煮
泰式生蝦:ok,但同金寶比差少少
鴨湯河:真係好好味,個湯飲底好正,飲晒
糯米釀雞翼:夠件頭,味道ok
串燒:ok
炒蜆:好味,啖啖肉
炒含羞草(食唔到)
南瓜海鮮焗飯(食唔到,因為不愉快經歷發生)
,彊持左咁耐,到8:30我地問個阿姐究竟煮左未?個阿姐居然咁同我地講:未,我地唔煮啦,同你取消,你地走啦!我聽到即刻O晒咀囉,我問多佢一次你地煮唔煮,個阿姐好堅決咁話:唔煮,咁無野講啦,足足乾等一個鐘,咁我地起身走囉,人地唔肯做我地生意,我地去樓正比錢,同個老闆講話佢地個員工咁同我地講野,個老闆只係表面係度話人多唔好意思,係咩?佢咁講呀,大老呀,你大得開門做生意就煮架啦,你做唔切為免唔好得失客人就馬上追廚房啦,可能佢地唔憂做,大把生意啦,不過佢地咁野只係做衰自己招牌
我對呢間餐廳超失望,我從未試過係香港任何一間餐廳會受到呢d待遇,自己漏單居然唔追,索性唔煮叫你走,唔做你生意,今時今日係香港仲有呢種服務態度,仲有就係,一個員工居然有咁大權話漏單唔煮,老闆都唔會咁做啦,自己做衰自己趕客,如果有網友想試下呢間餐廳真係要考慮下,我以後都唔幫趁

2008-06-07 10 瀏覽
一颗十一人去食泰国菜,捨九尤城,还有何處呢? 今晚外面好大雨。從又一城等的士,又等好耐,儿乎不想去。老闆就帮我们寫好菜。飲品當是泰国象啤啦。不喝酒就耒水果沙冰。我要了木瓜沙冰,粒粒果肉非常清爽。1.先耒兩个泰式沙律,可以呀. 不过我兴趣不大.2.湯是海鮮冬蔭公,料很多,新鮮味濃,不酸不夠辣,可能太咸啦!3.鱼餅虾餅叶包鸡拼一般。4.鐵板泰式咸菜豬手-好味夠淋。5.兩个飯:南瓜焗飯,正。海鮮焗飯也不錯。6.生胡椒肉片, 我都是第一次见,不辣.7.两蒸魚有燒烏頭及燒生鱼. 一般.是我不好鱼吗?8.炒芥蘭菜9.煎蚝仔旦角10.泰式烧鸡11.......菜份量可以,但不知为什么大部份偏咸. 服务就麻麻。那些像泰藉人氏好似什么都不懂。(上菜时还问我们是叫什么...)真奇怪。除第一次单外,想找人理你好难, 無論叫一隻杯要公筷,叫一杯水叫飲品,點東西吃, 追單。。。埋单一千五百多.也平宜.

1.先耒兩个泰式沙律,可以呀. 不过我兴趣不大.
3.鱼餅虾餅叶包鸡拼一般。
4.鐵板泰式咸菜豬手-好味夠淋。
5.兩个飯:南瓜焗飯,正。海鮮焗飯也不錯。
6.生胡椒肉片, 我都是第一次见,不辣.
7.两蒸魚有燒烏頭及燒生鱼. 一般.是我不好鱼吗?
8.炒芥蘭菜
9.煎蚝仔旦角
10.泰式烧鸡
11.......

菜份量可以,但不知为什么大部份偏咸.

追單。。。

埋单一千五百多.也平宜.
  • 木瓜沙冰,鐵板泰式咸菜豬手
2008-06-04 6 瀏覽
星期日一家三口又到同心開餐。椰青海鮮焗飯:第一次食,估佢唔到椰味咁勁,真係用椰汁去煮,飯上枱是仍是濕濕地,上面灑了豬肉鬆,味道同椰汁飯幾夾嘅。至於海鮮,真係好少,只係得最上層有,有蝦x1, 青口x2 + 魷魚x 5 片...真係少得離譜...以後都似食番乾/濕炒河無咁嬲!鴨河: 都係o個句, 沒有用正宗闊河粉,有點失色。今次鴨肉幾多,煮得入味,但可以更稔。湯底鮮甜且濃,仍保持水準咸蟹木瓜沙律:咸蟹係一d好細ge蟹仔,得d殼,同得個咸字;都係食番齋木瓜沙律穩陣d咸魚炒椰菜苗:呢個好味,保持水準。椰菜苗嫩而爽口,咸魚味濃,惹味非常!原本叫了五樣野,但等等好耐好耐有炸釀雞翼都未黎,於是問佢,佢先話賣晒,真令人O咀!點解我落單時你唔講呀?而家先講?雖然未係好飽,但都費事再又要再等。
星期日一家三口又到同心開餐。

椰青海鮮焗飯:
真係少得離譜
...以後都似食番乾/濕炒河無咁嬲!

鴨河:
都係o個句, 沒有用正宗闊河粉,有點失色。

咸蟹木瓜沙律:

咸魚炒椰菜苗:
呢個好味,保持水準。
椰菜苗嫩而爽口,咸魚味濃,惹味非常!

• 木瓜沙律
  • 咸魚炒椰菜苗
  • 鴨河
2008-05-12 10 瀏覽
噚晚同未來外母慶祝母親節,大家提意食泰國菜,於是簡左去同心食。都知道呢d日子週圍食市都多人,女朋友已經早幾日打去book位,點知當晚去到,個收銀同我地講話今晚無得book位,所有booking已取消,有冇攪錯,我地之前book位佢地都冇講,依家話冇得book,之前又冇電話通知。我即刻話要見佢地老細同佢理論。跟住個收銀就話如果有檯即刻俾我地,唉算!既然來到,惟有等下。等左30分鐘跟住有位俾我地,我地入到去即刻叫野食,我地6個人叫左十樣野食,有豬手、沙律、青咖哩雞、串燒、炒青口、燒烏頭、炒菜等...落單30頭分鐘前後黎左幾道菜:豬手、沙律、串燒、燒烏頭及飲品食晒上面個d菜之後等左30都無野食,我都知今日特別日子,所以都預左要等!我同個女待應講叫佢幫手追下,再等多20分鐘都係無野食,再追單!再等多20分鐘算至出埋青咖哩雞、炒青口同埋炒菜等...總結1.我覺得d待應態度都ok,叫佢地都啃應同埋幫你跟單!2..抵食,埋單$5503.食物味道一般4.見到多人排隊無位就話之前的booking取消絕對不能接受,如果係都早d打翻俾客人,等人地預早黎霸位,唔使叫外母大人企街等位5.由於同一條街有兩間分店,

總結
1.我覺得d待應態度都ok,叫佢地都啃應同埋幫你跟單!
2..抵食,埋單$550
3.食物味道一般
5.由於同一條街有兩間分店,佢地將客人d食物互相傳遞,經過條街時食物沒有遮蓋,好唔衛生
6.廚房廚師煮食時吸煙,絕對令人反感

食市最重要是衛生,以後我唔會再去!
  • 豬首、沙律
2008-05-07 13 瀏覽
好失望的不是食物的味道而係服務.首先, waiter and waitress不停談話, 不理你, 無論叫一隻杯, 叫一杯水, 點東西吃, 追單, 都要等十分鍾, 而且係無禮貌地比你...當埋單時第一時間來, 好過份...那個被點了穴的收銀員 可以三小時完全當你死一樣, 你叫她幫你找人來, 完全無反應...最恐怖是只望著門口, 應也不應你一間不休做的食店, 一定不會再去....

好失望的不是食物的味道而係服務.

最恐怖是只望著門口, 應也不應你

一間不休做的食店, 一定不會再去....
2008-04-06 11 瀏覽
琴晚同阿媽兩人去九龍城食dinner...同心一向有食開,價錢平,又好食。一去到打開餐牌,樣樣都加晒價。叫了細海鮮冬蔭公、鴨河、乾炒牛河同木瓜沙律。木瓜沙律:very very fresh, 個汁酸甜辣,木瓜絲超爽口,醃蕃茄醃得好夠時間,很開胃鴨河:沒有用正宗闊河粉,有點失色,但湯底夠鮮甜夠濃,窄河粉夠滑不易爛,鴨肉份量ok,且很淋很入味乾炒牛河:同中式唔同,炒得夠乾身又唔油,加埋蛋絲;好多雜菜同牛肉;河粉較湯河的闊,口感豐盈不少;有鑊氣海鮮冬蔭公:很多海鮮,新鮮;也夠酸夠辣,但咸jor 少少;兩個人細都每人有兩大碗
琴晚同阿媽兩人去九龍城食dinner...
同心一向有食開,價錢平,又好食。
一去到打開餐牌,樣樣都加晒價。
叫了
細海鮮冬蔭公、鴨河、乾炒牛河同木瓜沙律。

2008-04-05 17 瀏覽
九龍城玩樂遊最後的活動,就在最近巴士站的同心買了兩款泰式便當給弟弟當晚飯。海南雞飯是否應該改為"泰式雞飯"呢?除了油飯和雞肉外,所配的醬汁跟葵芳湄南河的泰式雞飯沒大分別哦。由於運送途中出了意外,油飯已被例湯浸濕,是油是湯已無法分辨!雞肉反而頗一般,蘸上香茅、蒜泥的醬汁後味道不俗,只是吃後真的"回味無窮"!豬手飯除鹵豬手外,還有一顆大人評為很新鮮的雞蛋;豬手鹵得很入味,個人認為皮比肉更好吃,那煙韌的外皮實在美味,幫助補充不少骨膠原!!所配的咸菜意外地好吃,爽脆又不太咸,不知是否自家製的呢??白米飯經過飯盒焗過後竟然仍保持乾爽,相信堂食的話美味程度會更高!在門外等候飯盒時也聞到那鴨湯香,下次要試湯粉麵哩!廣東話超級流利的泰籍女店員醒目勤快,要不是樣子像泰國人,單憑聲音真的分不出來。=p

2008-04-01 14 瀏覽
03-28與愛兔看畢獸醫, 和母親在此午膳.點了海南雞飯和泰式生蝦刺身, 上菜速度其快.海南雞不多, 而且不是切開一份份, 連體的, 還好味道不差. 油飯不夠香, 但夠乾身.母親認為與紅葉小廚的比不上, 同意.刺身比飯還遲來, 可見飯是預早準備的. 刺身算新鮮, 不過不失.回家後, 不知是否因為生理期不該吃生蝦, 還是食物的問題, 發高燒......
03-28

與愛兔看畢獸醫, 和母親在此午膳.
點了海南雞飯和泰式生蝦刺身, 上菜速度其快.
母親認為與紅葉小廚的比不上, 同意.