2024-11-25 86 瀏覽
近近哋同屋企人飲茶嘅好地方福建炒飯有炒底,上面汁同埋配料嘅比例非常好,係一個好好食嘅福建炒飯炒河粉唔好食😵‍💫河粉好腍😣椒鹽九肚魚好食最鍾意香口嘅嘢,然後又唔會油,炸得幾好!點心方面就中規中矩平時好鍾意叫煎薄撐,但依家好似薄撐越嚟越唔好食,一啲都唔香勁多粉🫣炸雲吞依然好脆口好香好食燒賣我覺得好肥🙂‍↔️完全唔得小籠包個皮有啲厚,但係入面個餡OK嘅蒸同煎嘅腐皮卷都係我必叫,因為一定冇伏住附近落嚟飲下茶就OK ,叫做普普通通,好少大伏
近近哋同屋企人飲茶嘅好地方

福建炒飯
有炒底,上面汁同埋配料嘅比例非常好,係一個好好食嘅福建炒飯

炒河粉
唔好食😵‍💫河粉好腍😣

椒鹽九肚魚好食
最鍾意香口嘅嘢,然後又唔會油,炸得幾好!

點心方面就中規中矩
炸雲吞依然好脆口好香好食
燒賣我覺得好肥🙂‍↔️完全唔得
小籠包個皮有啲厚,但係入面個餡OK嘅
蒸同煎嘅腐皮卷都係我必叫,因為一定冇伏

住附近落嚟飲下茶就OK ,叫做普普通通,好少大伏
2024-06-29 446 瀏覽
今日過來葵芳行一下, 試下去依度飲茶, 可能已經1:30pm有多, 附近街坊可能等下午茶, 所以都有d座位😅, 睇下點心紙先, 最後叫左藥饍雞腳, 雜糧五豆糕, 鮮蝦莧菜餃, 魚肉尖椒, 招牌炒米粉, 等左一陣先來🫑尖椒, 餡料豐富煎得幾香, 亦唔係太油😸, 又來左炒米粉, 入面有蛋絲🥚🍳亦有蝦🦐🪸🐙魷魚珊瑚蚌, 亦有d菜心, 味道唔算好濃味, 淡淡地啱我, 炒得亦乾身唔油👍👍, 份量都幾足, 又試下雞腳, 味道唔錯, 食落唔會太淋, 不過d湯偏咸, 所以都飲唔到, 又來左蒸鮮蝦莧菜餃同雜糧五豆糕, 先食只餃, 熱辣辣皮又滑, 入面有好多料🦐🥬, 食落超好食👍👍再食五豆糕, 唔甜q彈, 雖然攤凍左, 但都好好食😍🤭, 依個酒樓位置闊落, 枱和枱之間唔算太迫, 打發時間好好😜😂
2024-06-29
午餐
呢間茶樓真係一個大驚喜!一坐低嘅時候,我眼光就俾啲石鍋拌飯吸引住,賣相夠晒吸引,石頭鍋聲隆隆作響,飯仔底部微微焦脆,夾埋啲香辣醬汁,真係口口都夾雜住香脆同微辣,完全停唔住口。走菜單上嗰啲點心,燒賣絲滑彈牙,鳳爪皮腍肉爛,啖啖肉,真係夠晒味。奶皇包流心效果一流,咬落去熱呼呼嘅奶黃醬汁唧一聲流晒出嚟,咸香得嚟唔膩口,好撩人!新嘗試嘅椰絲花生粽令人眼前一亮,花生粒嘅香脆夾雜椰絲嘅香甜,啖啖驚喜。而椒鹽多春魚,外皮炸得啱啱好,配合椒鹽咬落係脆卜卜嘅口感,咸香入味,令人一再夾筷。推介呀!除咗傳統茶點,呢啲新嘗試真係增加咗好多樂趣。唔止咁,炒牛河嘅鑊氣完美,牛肉同河粉交替嘅滑潤同彈性,洋蔥爽口解膩,每一口都令人回味。總結嚟講,呢啲美食將我嘅味蕾帶上咗新境界,要教你點揀?嚟呢間茶樓,跟心去揀就得啦! 🍲🥢👌

2023-11-18 1213 瀏覽
是日和屋企人到附近酒家名門食晚餐,決定來個撚手小炒,點左小妹至愛嘅菠蘿咕嚕肉,菜甫白飯魚煎蛋,再來2個‘’靚仔‘’整體不過不失,白飯魚煎蛋普普通通,相反咕嚕肉炸得皮脆肉嫩,菠蘿、青紅綠椒等配菜都算多,配埋酸甜醬汁,開胃惹味,送飯一流。

2023-07-26 1643 瀏覽
地方光猛, 座位算是闊落坐得舒服, 餐具望落乾淨衛生, 服務員很忙但也很有禮貌,值得一讚。點了四人$590的龍蝦套餐,另外加了一個冬瓜盅。上菜也很快,冬瓜盅內的湯料不少,味道唔錯,份量應該夠6人用。魚亦很新鮮,蒸得剛剛好, 龍蝦可以而且份量算是足夠4人, 豬排骨很入味很不錯,整體味道雖然沒有驚喜,但還是可以滿意的。唯一缺點是套餐沒有糖水跟送,也没有生果,感覺像是差一點甚麼似的。最後結論是地點就腳,食品可以,價錢可接受的,算是葵涌酒樓之中最常來的一間了。

2023-07-01
2023-06-22 1225 瀏覽
椒鹽多春魚好是一道非常美味的菜式,樓面送上枱已見到size是L,幾個親友也隨即𢲡起雙筷,齊齊出擊。炸魚配以椒鹽簡單調味,酥皮薄薄的,味道獨特,相比其他食店,這裡的多春魚比較大條,肉質更加豐滿,口感更加鮮美。經過簡單的處理,多春魚的肉質保持了原有的鮮嫩,椒鹽的香氣和味道更加保留了多春魚的鮮美,入口感覺仍脆卜卜。這道菜吃起來非常香口開胃且不油膩,如果你喜歡多春魚,不妨試試看這道菜,保證讓你垂涎三尺。

2023-06-22
6 分鐘 (堂食)
2023-03-12 1543 瀏覽
成間酒樓d人都不知所謂,唔願做不如番屋企養老唔好出黎番工。入座時,門口知客分派左個位比我們一家人,入到去發覺已經有人坐緊。帶位嗰個侍應就咁講左句:哎比人坐左啦喎,然後佢就行開左。問個部長點處理,比完張枱我仲要發脾氣扔張單比落張枱度。d傳菜姐姐,上點心張枱唔夠位放,就企喺度望住我,好似我地阻住佢咁,要等我幫佢執完先施施然放低走。喂我而家比錢入黎食飯,仲要我執枱服侍你上菜呀?d咁既服務態度真係一流,唔想做不如襯早番屋企養老吧啦
成間酒樓d人都不知所謂,唔願做不如番屋企養老唔好出黎番工。
問個部長點處理,比完張枱我仲要發脾氣扔張單比落張枱度。
d咁既服務態度真係一流,唔想做不如襯早番屋企養老吧啦
2023-02-12 1283 瀏覽
近幾年既開年飯、團年飯都係係名門食,因為就老人家方便,係葵芳地鐵站一出就係。另外,後生仔又可以去葵涌廣場行街。不過味道就真係普普通通,果日訂左三枱,$3998,包酒水。唔知係咪位置問題,完全無冷氣,又熱又焗,已經係冬天時間。菜單:中華沙律乳豬燒肉油雞拼盤翡翠雙蚌髮菜蠔豉扒生菜炸沙律鵝掌花菇小棠菜海皇羹蒸東升斑鮑粒炒飯伊麵馬拉糕對比之前,今天既味道真係麻麻地。髮菜蠔豉嗰碟同鵝掌花菇嗰碟基本上差唔多😅😅炸沙律直情成碟都無人食😅 炒飯味道可以,馬拉糕夠熱😂😂希望下年會好味啲

菜單:
鮑粒炒飯
伊麵
馬拉糕

2023-02-09 930 瀏覽
年初八返娘家拜年順便搵媽媽飲茶☺️呢間嘢食都算係咁,雖然唔叫好好食,但都算唔錯!嗰日我哋飲下午茶,但估唔到竟然年初八,都冇下午茶時間,都係收返正價🤭🤭不過唔緊要啦!反正新年大家高興就可以☺️呢間酒樓喺正地鐵站隔離好方便,唔使下下我要截的士,又截唔到車,搵車搭又唔知喺邊度搭車🤭
2023-01-29
10 分鐘 (堂食)
2022-09-02 1695 瀏覽
此店位置方便,店內寬敞明亮,絕不會有人背人的情況出現,作為葵芳街坊的我,總喜歡到此茶聚。今次是跟同事午膳茶聚,叫了一枱點心,非常興奮😆,而且上菜其快,值得一讚👍🏻雞包仔賣相奇佳👍🏻份量充足,牛肉球小點真底吃😋炸物真的不錯,椒鹽一口豆腐誠意推介,外脆內嫩,真的好好味呀😍🥰😘其他點心亦不差,排骨,鳳爪、牛柏葉,咖喱魷魚全有應有的水準,所以葵芳邨飲茶可首選此酒樓👍🏻

雞包仔賣相奇佳👍🏻

份量充足,牛肉球小點真底吃😋

2022-09-01
  • 椒鹽一口豆腐粒
2022-08-21 1467 瀏覽
喺葵芳行完街諗住搵間酒樓坐低食下飯^_^去咗近葵芳地鐵站附近嘅呢間酒樓^_^入到去見裝修都幾靚好多水晶燈,好光鮮感覺舒服去到酒樓都係食一般嘅小菜有一啲優惠孖寶推介餐叫咗個孖寶A名門燒鵝王黃金焗海生蝦$198燒鵝嚟到賣相都唔錯黃金蝦新鮮熱辣分量都幾多差唔多有10隻好夠食,鹹蛋味都好香叫咗個椒鹽豆腐吊片個豆腐同埋個吊片嚟到嘅時候熱辣辣豆腐外面個皮脆卜卜但係入面豆腐就係好嫩既跟住當然即刻試埋個吊片好爽!唔會炸過龍變到好難咬最緊要就係個椒鹽唔會話落得太多,過鹹分量啱啱好有屋企人係食齋所以叫咗個羅漢齋我就最鍾意食竹笙同埋冬菇個芡清清地最後當然要叫埋食小菜一定要叫生炒咕嚕肉咕嚕肉嘅粉唔算太厚甜酸汁比較酸 醒神開胃
喺葵芳行完街
諗住搵間酒樓坐低食下飯^_^
去咗近葵芳地鐵站附近嘅呢間酒樓^_^

入到去見裝修都幾靚
好多水晶燈,好光鮮感覺舒服

去到酒樓都係食一般嘅小菜

有一啲優惠孖寶推介餐

叫咗個孖寶A

名門燒鵝王
黃金焗海生蝦

燒鵝嚟到賣相都唔錯

黃金蝦新鮮熱辣
分量都幾多差唔多有10隻
好夠食,鹹蛋味都好香

叫咗個椒鹽豆腐吊片

個豆腐同埋個吊片嚟到嘅時候熱辣辣

豆腐外面個皮脆卜卜

但係入面豆腐就係好嫩既

跟住當然即刻試埋個吊片

好爽!唔會炸過龍
變到好難咬
最緊要就係個椒鹽

唔會話落得太多,過鹹

分量啱啱好

生炒咕嚕肉

咕嚕肉嘅粉唔算太厚
甜酸汁比較酸 醒神開胃

2022-08-13 908 瀏覽
今日去咗葵芳的名門讌客食晚飯,大約八點鐘,唔使點等位就入咗地方都算寬敞都幾多嘢食揀最後叫咗一個孖寶,三碟餸,總共五樣嘢首先就係個孖寶分別係例牌燒鵝皇同埋黃金焗海生蝦 (孖寶價$198)(例牌燒鵝皇)燒鵝份量都算適中,有鵝香,不過我自己個人就唔食得太油,所以食得唔多如果可以下次油少啲就好(黃金焗海生蝦 )至於蝦由於太吸引未影相就食咗先,所以張相好似好少其實份量都好夠大約有十隻唔會整得太油,香口嘢嚟講整得唔錯鹹蛋香一食難忘,連殼都食埋孖寶價$198 嚟講性價比唔錯,下次可以再試,值得推介接住落嚟另一度菜都好吸引(脆皮椒鹽豆腐拼吊片)冇錯又係香口嘢不過呢度菜一次過滿足你兩個願望椒鹽豆腐炸得好香外脆內軟吊片亦都好香口送酒一流$98 嚟講性價比唔錯,值得推介另外兩味都係大路野生炒骨同埋羅漢齋(生炒骨)(羅漢齋)都係一向水準冇乜特別總結成餐飯都算性價比ok不過餐廳雖然唔多人但侍應好似成日都唔得閒咁叫咗加水加咗三次先至加到服務有待改善推介菜式:黃金焗海生蝦脆皮椒鹽豆腐拼吊片#價錢大眾化#經濟實惠#選擇多#性價比高
今日去咗葵芳的名門讌客食晚飯,大約八點鐘,

唔使點等位就入咗
地方都算寬敞

都幾多嘢食揀

最後叫咗一個孖寶,三碟餸,總共五樣嘢

(例牌燒鵝皇)
如果可以下次油少啲就好

(黃金焗海生蝦 )
至於蝦由於太吸引未影相就食咗先,所以張相好似好少

其實份量都好夠大約有十隻

唔會整得太油,香口嘢嚟講整得唔錯
鹹蛋香一食難忘,連殼都食埋

孖寶價$198 嚟講性價比唔錯,下次可以再試,值得推介

接住落嚟另一度菜都好吸引

脆皮椒鹽豆腐拼吊片

(脆皮椒鹽豆腐拼吊片)

冇錯又係香口嘢

#性價比高
2022-08-12
  • 黃金焗海生蝦
2022-08-02 656 瀏覽
今晚和家人到名門晚飯,四個人食左近千蚊,食物及招呼很不錯,加上家人平日都會去飲茶,跟部長、經理都算熟,惟我是稀客,甚少出現。埋單到櫃檯,四眼長髮女士收銀,佢望吓張單,就不禮貌地問幾個人?我問佢,咩呀?佢舉起張單,好無禮貌大聲喝問,幾個人呀?點解唔可以禮貌D問,而係喝客人呢?仲要黑面。依家貴酒樓生意多,唔稀罕有客?還是嫌棄食得平?逆境之下,飲食業唔易做,上至經理,下至上菜都很有禮貌,惟獨是收銀阿姐自成一格。這劣評係比收銀阿姐嘅!
2022-08-02
2022-06-26 859 瀏覽
爸爸生日,所以帶佢食中菜晚飯優惠價叫咗個片皮鴨,味道ok, 略嫌切得太大片,4個人食都覺得多,另加$58 苦瓜炒鴨肉,份量ok, 鴨肉就食唔晒。蒸咗一條沙巴魚,約一斤重,魚質ok海鮮小炒皇,好好味,有多款新鮮海鮮在內,比起大排檔的好食
爸爸生日,所以帶佢食中菜晚飯
優惠片皮鴨

蒸咗一條沙巴魚,約一斤重,魚質ok

海鮮小炒皇,好好味,有多款新鮮海鮮在內,比起大排檔的好食

2022-06-25 525 瀏覽
今晚兩公婆撑枱腳,安排坐卡位,座位寬敞很舒服,點咗四個餸,其中三個是晚飯皇牌推介,有上湯澳洲龍蝦,肉質彈牙鮮味,另一個是泰式醬煎蝦餅,煎出來不太油膩,蝦餅內有蓮藕粒食起來很爽口,加埋泰式甜酸醬就更美味,仲有一個是脆皮燒雞,皮脆肉嫩,要趁熱食啊!另外再加個豉汁牛肉炒涼瓜,涼瓜爽口,牛肉夠味不會太 韌,四個餸菜都煮得不錯。😋😋
上湯澳洲龍蝦
泰式醬煎蝦餅