2010-05-07 17 瀏覽
買了幾個窩貼作小吃,味道不錯。熱呼呼的窩貼皮厚薄適中,涵料豐富,豬肉夠鮮味,也有不少肉汁。價廉味美,下次會再來試其他的小吃。
買了幾個窩貼作小吃,味道不錯。

價廉味美,下次會再來試其他的小吃。
2010-04-29 15 瀏覽
見係筲箕灣排名都幾好...諗住LUNCH一試叫左牛肉包/鍋貼 + 酸辣湯 + 炒麵炒麵 - 冇乜特別,但都叫今餐最好食既野酸辣湯 - 自問都飲過唔少酸辣湯..都應該分得清酸辣湯應該係咩味..但哩碗酸辣湯第一啖飲落去,係有一陣''粟臭''味.... 總要係入面發現有豬皮!!!! 我問個呀姐.點解有陣''粟臭''味同有豬皮? 佢都好樂意換比我同解釋可能唔小心整到D豬皮入去...可惜再換番黎個碗酸辣湯都一樣有怪味.. 我食左啖都算喇..唔再食..我唔知係我問題定佢問題定佢根本冇換牛肉包/鍋貼 - 拎黎個時已經唔熱,又唔脆口 D肉都係有陣怪味總括 - 服務OK,但食品就唔多岩我口味, 連我同事都話D味怪
見係筲箕灣排名都幾好...諗住LUNCH一試
叫左牛肉包/鍋貼 + 酸辣湯 + 炒麵
炒麵 - 冇乜特別,但都叫今餐最好食既野

但哩碗酸辣湯第一啖飲落去,係有一陣''粟臭''味....
總要係入面發現有豬
皮!!!!
到D豬皮入去...可惜再換番黎個碗酸辣湯都一樣有怪味..
我食左啖都
算喇..唔再食..我唔知係我問題定佢問題定佢根本冇換

牛肉包/鍋貼 - 拎黎個時已經唔熱,又唔脆口
D肉都係有陣怪味

2010-04-28
2010-04-09 9 瀏覽
又去陪男朋友食晏~鍋貼味道一流 肉汁豐富 可惜煎到個皮都硬晒 如果唔係會好好食 菜肉雲吞麵雲吞有怪味 好似花味 好唔知點咁 麵幾好食幾爽豆漿甜 味道剛好 但飲耐左發覺無乜豆味 煎牛肉餅穿左窿... 都幾怪味 我唔中意碗仔翅比一般淡口同稀 但好多冬菰 好足料 不過我唔係好中意食其實比多小小心機可以好食好多
又去陪男朋友食晏~

味道一流 肉汁豐富 可惜煎到個皮都硬晒 如果唔係會好好食

菜肉雲吞麵
煎牛肉餅
2010-04-08
2010-01-23 6 瀏覽
早餐外賣買了五個窩貼吃,味道不差熱騰騰的窩貼,皮整得唔錯,麵粉猜得均勻,不會太厚,也有足夠厚度承托內裏的涵料涵料所用的豬肉尚算夠鮮味,口感唔錯五個味道不差的窩貼,只賣十元,抵食啦
早餐外賣買了五個窩貼吃,味道不差
涵料所用的豬肉尚算夠鮮味,口感唔錯

五個味道不差的窩貼,只賣十元,抵食啦
2010-01-23
$10 (早餐)
2009-09-21
東大街有不少細細食店,見好耐無食過鍋貼便入去.5個人叫咗鍋貼~煎得唔夠香,有肉汁排骨菜飯~ok菜肉雲吞~ok炸雲吞~好脆炸小曼頭~熱熱的仲脆皮酸辣湯~好多料,唔夠酸辣蔥油餅~唔會成口油豆漿~普通,不覺得好有黃豆味想食生煎飽但煎好嘅賣晒要等好耐.
東大街有不少細細食店,見好耐無食過鍋貼便入去.
5個人叫咗
鍋貼~煎得唔夠香,有肉汁
排骨菜飯~ok
菜肉雲吞~ok
炸雲吞~好脆
炸小曼頭~熱熱的仲脆皮
酸辣湯~好多料,唔夠酸辣
蔥油餅~唔會成口油
豆漿~普通,不覺得好有黃豆味

想食生煎飽但煎好嘅賣晒要等好耐.
2009-09-19
2009-06-18 3 瀏覽
牛肉飽 好好味我每個weekend都會叫老公楂車到東大街買比我食, 一食就2個~ $3.5@ 好抵食!!因為生煎, 皮煎得好脆, 牛肉汁又鎖住...一咬立即 juicy, 小心太熱熨口啊!
牛肉飽 好好味

$3.5@ 好抵食!!
  • 生煎牛肉飽
2009-04-25 8 瀏覽
今天專程到筲簊灣吃鍋貼,唉!有點失望!鍋貼的質素失色了不少!記得他們的鍋貼以前是很好吃,煎得乾身而且好瘦,今天的鍋貼卻肥膩了一點,裡裡外外都是油~我們還吃了碗仔翅,腸粉和上海粗炒,碗仔翅太稀,好似飲湯~上海粗炒油淋淋,不過味道都不錯~
今天專程到筲簊灣吃鍋貼,
唉!有點失望!

鍋貼的質素失色了不少!
記得他們的鍋貼以前是很好吃,煎得乾身而且好瘦,
今天的鍋貼卻肥膩了一點,裡裡外外都是油~

我們還吃了碗仔翅,腸粉和上海粗炒,
碗仔翅太稀,好似飲湯~

上海粗炒油淋淋,不過味道都不錯~
鍋貼+生煎包
2009-04-25
鍋貼+生煎包
2009-03-18 11 瀏覽
上星期...同親戚食飯..因為夜開飯...又未夠鐘..同媽咪食d0野打底...10元5隻煎鍋貼...正...皮薄...d料都好味...如果唔係食飯...可以食多幾隻tim呀~~but有一樣0野可惜..賣0野0個個態度唔係咁好...問佢幾$d態度唔係咁好...可改善~~~佢有分店ga..之前食過都ok ar!~~
上星期...同親戚食飯..因為夜開飯...又未夠鐘..
同媽咪食d0野打底...
10元5隻煎鍋貼...
正...皮薄...d料都好味...
如果唔係食飯...可以食多幾隻tim呀~~
but有一樣0野可惜..賣0野0個個態度唔係咁好...
問佢幾$d態度唔係咁好...可改善~~~
佢有分店ga..之前食過都ok ar!~~
  • 鍋貼
2009-03-17 4 瀏覽
平時簡唔中都喜歡到此店買鍋貼回家食...不過最值得讚係這店d鍋貼真係超抵食...好多食店係過完年又前都已經加價, 但此店既鍋貼仍然買$10/5隻真係算係益街坊.我都係覺得佢地既鍋貼仍然咁好味, 入面有少少肉汁個皮又唔會話太厚..最喜歡係佢地底部可以煎到帶少少燶燶脆脆幾香口.
2009-03-16
$10 (其他)
2009-02-20
其實哩間野, 幾年前都食過但次次都係外賣佢D包@@"上星期都唔例外.....都係外賣佢D包(因為無時間打食評依家先打) 今次主要講佢GE豬肉包包GE外皮, 兩面煎到隆隆地, 有少少脆~~幾好幾好~~ 但有少少油~~個餿唔會話好細, 以 3蚊個包黎講都算幾好@@食落會有肉汁〝必〞出, 味道幾好~~點肉唔會話好易散或好〝UN〞總括黎講, 3蚊可以食到咁GE質素GE包~~~係非常好架喇~~~搵次機會, 入去坐底試下佢其他菜式, 再同大家分享下~~
其實哩間野, 幾年前都食過

但次次都係外賣佢D包@@"
上星期都唔例外.....都係外賣佢D包

(因為無時間打食評依家先打)

今次主要講佢GE豬肉包

個餿唔會話好細, 以 3蚊個包黎講都算幾好@@
食落會有肉汁〝必〞出, 味道幾好~~
點肉唔會話好易散或好〝UN〞

搵次機會, 入去坐底試下佢其他菜式, 再同大家分享下~~

Size 適中
仲有肉汁係度~~唔會乾曾曾~~
$6 (其他)
Size 適中
仲有肉汁係度~~唔會乾曾曾~~
  • 豬肉包
好景不常,睇嚟大魚大肉嘅日子恐怕响可見嘅將來都見唔到。不過,人一出世就註定同食扯上不可擺脫嘅關係。貴有貴食,平都有平食。平時唔多起眼嘅小舖頭呢期都變得客似雲來。話呢間係小舖頭,其實一啲都唔細,在區內亦有些名氣。此店打正旗號叫做「鍋貼大王」,主打當然係鍋貼啦,除此之外,生煎飽、北方嘅雲吞麵、煎炸小食亦係客人喜歡點嘅菜式。這天筆者與太座因要到附近辦點事,便幫襯這家食肆。嗌咗幾樣嘢,包括「菜肉雲吞麵」、「担担麵」、「生煎鍋貼」、「煎豬肉包」、油菜一碟及豆漿兩杯。担担麵嘅麵條雖幻,但仍有咬口,不過担担麵醬中嘅花生味欠奉,味道較為平淡;雲吞嘅豬肉味濃厚,反而菜就冇乜。雲吞皮是厚厚的,麵條粗身,係北方嘅做法。鍋貼外表不過而已,鍋貼皮皺皺的,不是正統般比較乾身及「硬淨」,而於餡料都係對辦的,肉汁豐富,平均兩個半一隻,算是有交代了。豆漿只有甜味,豆味欠奉,在這裡吃,要求有陣時都要有些彈性。吃了麵、菜及鍋貼之後,筆者與太座已飽得捧著肚子了,落漏單嘅豬肉包順勢取消。兩人共銀五十八,平均每人廿九蚊便可以將肚子塞得滿滿的。

兩人共銀五十八,平均每人廿九蚊便可以將肚子塞得滿滿的。
2009-01-18 3 瀏覽
經過筲箕灣的君滬鍋貼大王,本人愛吃鍋貼同生煎飽…所以就入去試試!本以為是即叫即製的..怎知入口是暖暖的!煎鍋貼($5/2隻):其實似煎水餃多於煎鍋貼,但外皮不脆,味道只是一般!生煎牛肉飽($3.50隻):煎得香口,味道不錯,但有點咸..碗仔翅($9):好味足料,值得推介地方頗細,坐位空間較窄;但價錢便宜兼且食物尚算不錯.不妨一試!下次會一試佢的上海麵同酸辣湯,因為都見到好多人食.
本以為是即叫即製的..怎知入口是暖暖的!

碗仔翅($9):好味足料,值得推介

下次會一試佢的上海麵同酸辣湯,因為都見到好多人食.
  • 碗仔翅
2009-01-11 9 瀏覽
對筲箕灣的食肆認識不深,路過這店,見有很多人排隊買外賣,應該可以試下。價錢很平,兩元一隻鍋貼,四元一個牛肉包。於是我點多幾款試:鍋貼x4  皮很薄,肉味不錯,但祇煎底部,不夠香口,但兩元一隻,不能強求牛肉包x2 很多汁菜肉雲吞  不覺有味精五香牛蹍麵 五香牛蹍與麵分開上,牛蹍是從冰格取來,仍有雪霜,要立即放入麵浸熱熱豆漿   說是用加拿大黃豆天天磨製,有豆味,跟麵祇加三元食物普遍及水準,座位較迫,價錢平,所以一定會再來。

價錢很平,兩元一隻鍋貼,四元一個牛肉包。於是我點多幾款試:
牛肉包x2 很多汁
菜肉雲吞  不覺有味精
熱豆漿   說是用加拿大黃豆天天磨製,有豆味,跟麵祇加三元

食物普遍及水準,座位較迫,價錢平,所以一定會再來。

牛肉包
五香牛蹍麵
菜肉雲吞
牛肉包
菜肉雲吞
2008-11-22 4 瀏覽
這裏出名的東西應該是鍋貼了~但近排食得太多熱氣野,就選左買豆腐花食~聽我fd講d人會幫你放好多糖,,我驚食太甜呢!所以我叫左唔洗佢幫我落糖~一開始食時,試食一啖冇落任何糖的豆腐花~冇咩豆味! D豆腐花又唔滑,鞋鞋地咁!就算落左糖都唔好食得去邊!所以我食左一半己經埋單了盛惠$6.5,,算是不值!
這裏出名的東西應該是鍋貼了~
但近排食得太多熱氣野,就選左買豆腐花食~

聽我fd講d人會幫你放好多糖,,
我驚食太甜呢!
所以我叫左唔洗佢幫我落糖~

一開始食時,試食一啖冇落任何糖的豆腐花~
冇咩豆味!
D豆腐花又唔滑,鞋鞋地咁!
就算落左糖都唔好食得去邊!

所以我食左一半己經埋單了
盛惠$6.5,,算是不值!
2008-11-17 5 瀏覽
筲箕灣勁食記(2/4) 安利魚蛋粉一役中,大家還留了(少量)肚繼續掃,在我的介紹下去了君滬鍋貼大王: 鍋貼($5/2隻)-重溫仍然勁正,皮薄餡靚又多汁,再讚一次! 豬肉/牛肉生煎包($3/3.5隻)很大隻,上次得一個不敢叫,今次有龍就可以一起試:皮脆肉香,2款都不錯!炸饅頭($6),皮脆鬆香,配以香甜的煉奶,又是一款美味!  別小看點心,這兒份量充足十分很飽肚的;這餐後龍與同事已無胃納,又要回去上堂先走了。我卻還有下場... 更多相可見:http://siuyan824.spaces.live.com/blog/cns!26E81014A01166DB!9051.entry
筲箕灣勁食記(2/4)

炸饅頭($6),皮脆鬆香,配以香甜的煉奶,又是一款美味!

一睇而知美味的生煎包 / 鍋貼
豬肉生煎包