餐廳: 君綽軒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-10-09 901 瀏覽
而家可以12個兩坐一張檯,今晚同屋企人一齊過嚟食晚飯,呢度嘅姐姐都仲記得我一見到我哋佢哋好開心,侍應介紹咗新菜式俾我哋食手抓羊肉,係起咗骨的羊腩排。真係我有羊肉味,仲有炸子雞係最好味的我哋屋企人都好鍾意❤️我都將尼兩個莱介紹俾大家。
2022-10-09 663 瀏覽
我哋又过嚟staycation。真係揀晏咗時間,呢一次過嚟係包餐食鮑參翅肚,唔記得影相。尼一次係揀優惠卷。 之前係OpenRice睇到好多食客推介君綽軒招牌菜[古法炆斑翅]今晚我哋照去試吓啦!落单后等咗五个字左右热辣辣嘅一大煲上咗嚟。好大一塊魚肉,配菜有冬菇,小棠菜,燒肉、仲有几粒豆卜。上面有少少紅椒絲和蔥絲點綴。魚肉好滑,是我最鐘意食的腩位。啖啖肉直係好滿足。兩個人食多佐啲建議食半份。三四個人可以嗌一個例排。呢度餸真係值得推介👍
2022-10-04 633 瀏覽
疫情三年沒返 過了,香港政府放宽政策,3+3返香港唔使隔离。聽到消息立即訂機票同埋酒店。9月30號新加坡飞香港隔離咗三日。好耐就想返來食尼間中菜😍回味緊之前食過嘅八寶鴨!老公好鍾意❤️打電話詢問後確定有,但係叫古法百子鴨。而且係10月先開始做嘅,直係好運有D口福喇!上枱睇到好大只,同三年前嘅一樣😋😋😋😋百子鴨,是起曬骨,肚入邊塞咗好多食材,肉眼睇到薏米、芡实、红豆、莲子、燕麦……..好多好多種類.味道超正真係啱晒我哋口味,大食的我们仲嗌佐一个桂花柚子密香骨。好浓的桂花香/排骨啖啖肉,一口咬落去那肉香味👍👍。 兩條友再嗌多一個有👑蟹肉樱蝦炒脆香米。炒得好靚。啲飯一粒一粒睇到都好有食欲。 我哋沒到18點到餐廳了仲沒開。但侍應服務好好👍,卑我哋入餐廳坐低飲著茶先,整個用餐中都好細心。非常勤力嘅增茶。用完餐還給我哋換咗新茶杯。熱茶水。 真係值得推薦嘅中餐廳👍👍😍👍
真係值得推薦嘅中餐廳👍👍😍👍
2022-10-04
  • 古法百子鴨
2022-10-03 633 瀏覽
之前staycation 有買過住宿連消費額套票,當中拎左黎係君綽軒食午餐,果時覺得野食好精緻用心,而且味道唔錯。於是,見酒店話慶祝得獎而推出點心放題,就即刻約哂朋友一行5人黎食!🥺但真係大家都食到好失望。本身明白每人3百幾蚊酒店中菜點心,唔會同平時點心餐牌一樣,例如鮑魚燒賣變左燒賣,無蝦多士連蘿蔔糕都無。本身係抱住君綽軒的食品一定質素,即使無左名貴食材,都一樣可以好味道,可以係食手工。餐牌除左有蝦的點心外,基本上炒粉麵,都完全係素,坦白講大部份點心都十分平庸,我地無一道點心係食完好想再食,最多不過不失。馬拉糕,鯪魚球(竟然清蒸配些菜),蛋散,笑口棗真係普通酒樓仲好食一截。連每位必送的明火豐料養生靚湯,都只係粟米紅蘿白湯(估係用豬骨煲),味道就唔錯但無咩驚喜。燒腩仔好唔穩定,明明第一次叫好脆口,第二次就硬到石頭咁。點心放題本身298再加1=327.8,但原來茶芥要另收又再收加一,但promotion email 無清楚列明,連條款及細則都無講,只係放題餐牌底部有行細字寫左。茶係每人20蚊,小食係每人6蚊結果,再加一等每人畀多58.4,最後每人實數係386.2。依個價位其實真係無理由係依

點心放題本身298再加1=327.8,但原來茶芥要另收又再收加一,但promotion email 無清楚列明,連條款及細則都無講,只係放題餐牌底部有行細字寫左。茶係每人20蚊,小食係每人6蚊結果,再加一等每人畀多58.4,最後每人實數係386.2。依個價位其實真係無理由係依個質素🥲,好失望。早知食平時個午市商務午餐仲便宜點,應該會製作食物會畀番好多心機。

當中真係好味的有杞子桂花糕,蛋白粟子露,陳醋海蜇青瓜,蝦餃皇同上湯解蝦水餃,其他真係十分普通。

至於,座位安排方面,唔係坐係平時好靚好古典味果邊,而且類似隔離有位擺酒的地方,都仲係有海景可能睇到的。平時果度其實位置有限但酒店人手絕對足夠,但今次人手絕對不足,現場目測2x圍,但員工人手好似10個之內,忙於上點心,腸粉連豉油都唔記得畀,茶都唔太得閒加,好唔容易先叫到侍應。唔係員工服務問題,真係人手嚴重不足又混亂。

總結,今次依個價錢真係當係買空間,座位好闊落,但無食到d 咩係覺得超好食。明白一分錢一分貨,但今次餐廳出品完全唔係正常水準,既然用得君綽軒個名,應該要做番相應質素,希望會改善啦,
雖然應該都唔會再考慮。

2022-09-05 855 瀏覽
好耐都冇嚟食飯啦,今晚同朋友黎,可能系疫情關,唔係好多人。我哋叫咗幾個餸,我好鍾意呢度嘅白切雞。雞肉好滑好嫩,喼汁肉排都好好味😋仲有蒜泥小白菜同鼎湖上素。呢間餐廳嘅service真係好抵讚。個個員工都好nice。啲記憶力都好好。我好少過嚟都仲記得我。同埋記得我飲咩茶今晚啲環境真係坐得超舒服,啲員工好關心我地,又不停咁加茶,又問我地對食物的意見。最後竟然仲有🈷️餅試食真係好好味,原來佢哋嘅月餅係自家製,仲冇防腐劑,對我唔鍾意食蓮蓉嘅人可以考慮吓佢哋嘅南瓜月餅真係好特別。估唔到今次嚟食飯有大收穫~哈哈哈哈哈
白切雞
喼汁焗肉排
蒜泥小白
蓮蓉月餅
2022-08-13 842 瀏覽
住在北角却还不知道这里有一间装修复古的中餐厅·今天刚好到AlA保险公司见朋友都快过了午饭时间·朋友介绍说.带你去我们常去午餐的餐厅饮茶•我近排还至真少饮茶•我们来到君绰酒:店五楼.这真是我喜欢的风格好传统的裝修.太喜欢这种红木色· 我们来晚了·餐厅接待员很细心.说厨房师傅快收工了·不如先落单.再扫安心出行和针卡•这样我们坐下.侍应生刚拿来茶水•点心就到•其他客人陆续离开.剩下我们两个包场·很舒服·但是又觉得阻住人收工,一位著西裝女士.像经理过来和我们说•你们慢慢吃.不着急•还帮忙倒茶再左加满热水•真好好贴心
好传统的裝修.太喜欢这种红木色·
2022-08-09 720 瀏覽
君綽港島酒店位於炮台山油街尾,地鐵站A出口過紅綠燈后左手邊直入尾。 訂位的時候,只係隨口講一句係仔仔生日。原來晚餐后真係有蛋糕🎂送。小朋友真係好開心🥳,在這也要贊揚接電話的員工很有責任心👍👍👍👍👍。餐廳係高檔中菜廳。環境雅致,座位闊落,中式裝璜風格。特別喜歡這間餐廳的天花。太有中國風了🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
  • 古法炆斑翅
2022-07-14 983 瀏覽
今個月又再嚟呢間酒店食嘢😆😆😆今次係食晚餐,是日幫襯晚市A餐😋😋😋⋯⋯⋯⋯三個人嗌咗幾個餸,,,中式菜,,,都煮得幾好😋😋😋炒的餸夠鑊氣,⋯魚翅羹啱口味,⋯牛肉粒軟爛合適~~~👍👍👍呢排真係鍾意咗佢呢間啲餸菜,⋯每月都想黎一次🤣🤣🤣🤣香港家下啲環境有咁樣嘅質素、水準,,真係超出意外😄餐廳的服務人員服務態度都10分好,👍上菜及時, 隨時都可以照顧得到,加埋可以對住海景食飯,都幾享受😎

今個月又再嚟呢間酒店食嘢😆😆😆
今次係食晚餐,是日幫襯晚市A餐😋😋😋⋯⋯⋯⋯
2022-07-12
20 分鐘 (堂食)
2022-07-14 676 瀏覽
服務超讚👍的中餐廳疫情以來第一次staycation 。姑姐訂咗Harbour grand HongKong。我哋兩間房有3000蚊Dinning credit 。聽朋友介紹君綽軒中餐廳環境好靚,仲有啲菜式好好👍尼间餐廳的待應都Nice黑松露煎豆腐的黑松露味超濃,我鍾意话梅猪手中的話梅超多,猪手肥而不腻生炒肉排嘅山楂味好正,小朋友鍾意食。古法炆斑翅。魚新鮮嫩滑,配菜有冬菇,仲有我最鍾意食的腩仔_北海道淮山百合银杏炒蘭度的淮山非常爽口
服務超讚👍的中餐廳
尼间餐廳的待應都Nice

黑松露煎豆腐的黑松露味超濃,我鍾意

话梅猪手中的話梅超多,猪手肥而不腻

生炒肉排嘅山楂味好正,小朋友鍾意食。

古法炆斑翅。魚新鮮嫩滑,配菜有冬菇,仲有我最鍾意食的腩仔

_
北海道淮山百合银杏炒蘭度的淮山非常爽口
2022-07-05
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
  • 北海道淮山百合銀杏炒蘭度
2022-07-13 554 瀏覽
這個價位的酒店中菜廳來說,味道不過不失,反而服務上有改進的空間,譬如說可以簡單介紹菜式。嚐了wine pairing tasting menu,wine配搭得不錯。這個菜單當中喜歡釀蟹蓋、和牛面頰。這家的釀蟹蓋有別於平常吃到的,並非以麵包糠做面,吃下也不覺得太膩。松露味濃郁又不至於蓋過蟹肉鮮甜,還有菇類的味道互相映襯之餘,再添加幾分口感。雖然份量不多,但擺在第一道菜缺少了開胃的感覺。第二道喜歡的菜式是和牛面頰。牛肉燜煮得十分入味,肉質軟嫩無比,醬汁與和牛的肉味襯托得很好👍🏻

這個菜單當中喜歡釀蟹蓋、和牛面頰。

2022-06-15 761 瀏覽
之前已光顧過炮台山海綽君綽酒店內幾間不同餐廳.今次一於試吓5樓既中菜廳"君綽軒"因沒有訂位所以安排在較入的地置, 遠遠地都可以望到海.最好係樓底夠高, 枱與枱之間不會太近.頭盆: 君綽點心三拼 松露燒賣- 松露幾足料,味道可以 石榴球 – 比較淡味 脆炸雲吞–不過不失, 如果付甜酸醬會更好湯羮類: 蟹肉粟米羹  幾好,中上水準主菜: 乾貝肉碎粉絲煲 – 很香口,份量也很足夠  豉汁韭黃花尾斑球 – 一定要趁熱食, 放耐左魚變腥粉麵飯: 鮮茄蛋白鮮蝦炒香苗  -  味道比較淡甜品: 生磨鴛鴦露  - 口感幾RICE整體來說,食物質數合乎5星酒店水準.服務比起食物質數更佳.環境優美比較適會喜歡慢慢座既人.如一早預約窗邊位置能有更大享受!
之前已光顧過炮台山海綽君綽酒店內幾間不同餐廳.

今次一於試吓5樓既中菜廳"君綽軒"

因沒有訂位所以安排在較入的地置, 遠遠地都可以望到海.

最好係樓底夠高, 枱與枱之間不會太近.

頭盆: 君綽點心三拼

松露燒賣

- 松露幾足料,味道可以

石榴球 – 比較淡味

脆炸雲吞

–不過不失, 如果付甜酸醬會更好

湯羮類: 蟹肉粟米羹  幾好,中上水準

主菜:

乾貝肉碎粉絲煲 – 很香口,份量也很足夠

豉汁韭黃花尾斑球 – 一定要趁熱食, 放耐左魚變腥

粉麵飯: 鮮茄蛋白鮮蝦炒香苗  -  味道比較淡

甜品: 生磨鴛鴦露  - 口感幾RICE

整體來說,食物質數合乎5星酒店水準.

服務比起食物質數更佳.
環境優美比較適會喜歡慢慢座既人.
如一早預約窗邊位置能有更大享受!
蟹肉粟米羹
石榴球
生磨鴛鴦露
題外話/補充資料: 在官網購買通常都會有折扣. 今次選購了午市精選套餐B. 每位港幣 428 元+10% 茶介另付:30元 折後人均347元
2022-05-29
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
蟹肉粟米羹
生磨鴛鴦露
  • 乾貝肉碎粉絲煲
2022-06-07 582 瀏覽
前幾日同兩個朋友一齊食午餐,點左幾個硬菜再➕幾樣點心。片皮鴨一味兩食,皮脆肉嫩,口感👍估唔到香港都可以食到惹味的辣嘢,辣子雞香口酥脆,辣得黎又夠香,令人停唔到口。水煮魚,魚肉嫩滑,選擇的辣度很適合個人口味⋯⋯再黎幾個點心,都做的十分緊緻,有星級酒店水平⋯⋯第一次食到鴨鬆生菜包,口味很特別,值得一試,另外幾個就係常見點心啦,味道都OK,傳統茶點那樣⋯⋯海景更係一個亮點,美味佳餚配海景觀賞,令人自覺放鬆下來~
2022-06-03
2022-06-05 513 瀏覽
同朋友一齊食個晚餐,呢間的辣野都煮得幾好!👍🏻 辣度好讚,朋友鍾意食辣野,話好好味~~~辣子雞仲惹味, 椒鹽魷魚都唔錯, 夠入味道, 又夠爽脆⋯⋯食辣野都要加個清淡啲,豆腐好嫩滑~仲有環境唔錯,有Seaview⋯⋯
仲有環境唔錯,有Seaview⋯⋯
2022-06-05 392 瀏覽
第一次來君綽軒,體驗太棒了!中餐太美味。端午時節,有香粽。中餐麻辣魚片、辣子雞,真的是我心頭愛。作為無辣不歡的人,吃到了正宗麻辣口味。簡直開心。絕對要再來的地方五星好評。
第一次來君綽軒,體驗太棒了!中餐太美味。
端午時節,有香粽。
中餐麻辣魚片、辣子雞,真的是我心頭愛。

作為無辣不歡的人,吃到了正宗麻辣口味。簡直開心。
絕對要再來的地方

椒鹽魷魚
粽子
2022-06-01 433 瀏覽
2022-05-29
10 分鐘 (堂食)