2024-05-07 123 瀏覽
有時早餐唔知食咩好,買個包食都幾方便。 今日發現銅鑼灣這間餅店好多唔同口味嘅牛角包,當然要買一兩個做早餐食啦~(5⭐️最高)開心果小牛角(5⭐️)開心果個味好濃,而且呢唔會好油膩嘅👍🏻~蜜糖粟米小牛角(5⭐️)蜜糖粟米有啲似粟米忌廉湯,感覺好特別、好有香港嘅特色🩷咖啡小牛角(5⭐️)咖啡味相對比較重新,如果系coffee lover嘅人一定會揀佢🥰煙肉薯仔,排包多士(5⭐️)利用排包多士做底,配入煙肉🥓、薯仔🥔食上面加了少少蒜蓉喺, 焗完後食、格外香濃😜,已經好滿足😌、好飽。麻糬菠蘿包(5⭐️)我一般食菠蘿包,入邊都唔放餡。 今次竟然俾我食到一個用芝麻做底的麻糬。芝麻味好香、 焗完好脆😜。麻糬就好煙煙韌韌。花生🥜咖啡蛋糕(5⭐️)勁多花生碎🩷,但系咖啡味唔算好濃郁,所以小朋友都接受到。 港式奶茶(5⭐️)茶底味相對比較濃,入口都幼滑。飲完之後真系勁提神👍🏻

小牛角包

開心果小牛角(5⭐️)
開心果個味好濃,而且呢唔會好油膩嘅👍🏻~

蜜糖粟米小牛角(5⭐️)
蜜糖粟米有啲似粟米忌廉湯,感覺好特別、好有香港嘅特色🩷

咖啡小牛角(5⭐️)

煙肉薯仔,排包多士(5⭐️)
煙肉薯仔,排包多士

麻糬菠蘿包(5⭐️)
麻糬菠蘿包

花生🥜咖啡蛋糕(5⭐️)
花生🥜咖啡蛋糕

勁多花生碎🩷,但系咖啡味唔算好濃郁,所以小朋友都接受到。

港式奶茶(5⭐️)
奶茶

茶底味相對比較濃,入口都幼滑。飲完之後真系勁提神👍🏻
小牛角包
煙肉薯仔,排包多士
麻糬菠蘿包
花生🥜咖啡蛋糕
奶茶
2024-05-07 120 瀏覽
君蘭麵包廠正式進駐銅鑼灣啦😍呢間系港島區首間分店,有更多新驚喜,推出多款新派菠蘿包、牛角包,款款都有不同味道,就咁睇賣相都好吸引🥐每日由師傅新鮮焗製,100% MADE IN HONG KONG , 支持支持👍🏻法式芒果布甸包🥭 呢個好特別啊,中間真成個芒果布甸,小朋友應該會好中意食呢至於牛角包我就揀左Tiramisu,開心果, 玫瑰伯爵茶口味✨全部都系爆醬😍好正啊!麻糬芝麻菠蘿包🖤 呢個口味超特別,好重芝麻味,咬落去煙煙韌韌!

2024-05-07 69 瀏覽
君蘭麵包廠 地址: 銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖電話: 細細個就食佢同聽過君蘭呢個名,見銅鑼灣開了新舖,好多麵包款,見櫃入面飽滿的麵包向我招手,一於買幾個返屋企做第二日早餐同下午茶。高級路線,新穎口味的小菠蘿包同牛角包極之搶眼,麵包是每日新鮮香港製,$52 有3個小菠蘿包,(單個$22)買了3個口味嚐鮮。口味任選 mini crossiant 或菠蘿包本身愛紅茶,自不然點了earl grey 啦麻薯黑芝麻,淡淡黑芝麻香,麻薯軟軟qq呢,很喜歡💕開心果是在面擠了開心果味cream ,濃郁果仁味,細細個2-3口食完唔會太滯。$12 鹽可頌樸實的麵粉香及海鹽味$34 nutella 醬由中間中心擠到面,滑滑又厚身新派菠蘿包、牛角包款款不同味道 ,每日由師傅新鮮焗製,100% MADE IN HONG KONG
君蘭麵包廠
地址: 銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖
電話:

本身愛紅茶,自不然點了earl grey 啦
麻薯黑芝麻,淡淡黑芝麻香,麻薯軟軟qq呢,很喜歡💕

$12 鹽可頌樸實的麵粉香及海鹽味

$34 nutella 醬由中間中心擠到面,滑滑又厚身

2024-05-07 50 瀏覽
君蘭麵包廠最近推出咗好多小牛角同特色菠蘿包呀!賣相又精緻又吸引🤩有甜點又有鹹點,可以迎合到唔同口味嘅客人😌🍽️黑糖麻糬菠蘿包菠蘿包外皮又酥又香脆,內裏嘅麻糬又香又煙韌,個包仲好鬆軟添,濃厚香醇嘅黑糖同麻糬絕對係最佳嘅配搭😝🍽️真菠蘿包原來菠蘿包真係可以有「菠蘿」嫁😆菠蘿外皮唔會太硬同乾,個size好的骰,用嚟做早餐或者下午茶就岩哂數啦!食完個真菠蘿包之後覺得好juicy呀😜🍽️玫瑰伯爵茶小牛角牛角包外層酥脆又充滿住空氣感,所以咬咗一啖後見到牛角包中間呈現咗蜂巢狀添!食落散發出濃郁嘅牛油味,表面嘅伯爵茶嘅茶味好突出,再有少量嘅玫瑰碎作點綴,令成個小牛角又靚又好食😋🍽️開心果小牛角作為招牌嘅牛角包外脆內軟,有香濃嘅牛油味!有好充足嘅開心果醬搽咗喺牛角包包面上,開心果醬味道濃郁,充滿着經過嘅香味同口感好creamy🤪🍽️蜜糖粟米小牛角牛角包外表酥脆,包面有粟米加蜜糖打出嚟嘅cream,食個陣覺得好creamy同特別!好似食緊牛油粟米忌廉湯配麵包咁😆🍽️法式芒果布甸包呢個布甸包係用法包整出嚟,食個包個陣更加好皮薄酥脆,而裏面嘅餡料就係芒果布甸嚟,所以食嘅時候形成咗外脆內軟!加上會有幾粒芒果粒放面頭做點綴,

🍽️黑糖麻糬菠蘿包

🍽️真菠蘿包
原來菠蘿包真係可以有「菠蘿」嫁😆

🍽️玫瑰伯爵茶小牛角

🍽️開心果小牛角

🍽️蜜糖粟米小牛角

🍽️法式芒果布甸包
呢個布甸包係用法包整出嚟,食個包個陣更加好皮薄酥脆,而裏面嘅餡料就係芒果布甸嚟,所以食嘅時候形成咗外脆內軟!加上會有幾粒芒果粒放面頭做點綴,食嘅時候有好豐富嘅層次口感😉
2024-05-07 60 瀏覽
現代的裝飾風格,✨積極將傳統港式烘焙文化引入年輕人市場,以在新一代人中傳播💕香港人最貼心的日常生活方式——「食個包」。😊.融合中西風味的創新🍍港式菠蘿牛,將傳統的港式菠蘿包與法式牛角包巧妙結合,創造出獨特的風味。外層香甜可口,🧈內部滿滿牛油香,而且酥脆鬆軟。.真.菠蘿包,🍫Valrhona白朱古力忌廉香滑,甜蜜之餘,搭配燒制的菠蘿果肉,👍有菠蘿天然的果香。.麻糬芝麻菠蘿包,😘濃郁的日本芝麻醬香,和糯滑的麻糬燒口感。

麻糬芝麻菠蘿包,😘濃郁的日本芝麻醬香,和糯滑的麻糬燒口感。
2024-05-01 258 瀏覽
🥐作為麵包控,一定要嚟時尚新式嘅君蘭麵包廠朝聖吓啦🤩港島區首間分店已經正式進駐銅鑼灣啦〰️〰️🇭🇰麵包100% MADE IN HONG KONG,每日由師傅新鮮焗製👩🏻‍🍳👨🏼‍🍳😋仲有多款口味嘅新派菠蘿包、牛角包隆重登場,個個都好igable架,打卡一流,仲好好味🤤地址:銅鑼灣東角道24-26號怡東商場地下及1樓6-8號舖 #君蘭 #君蘭餅店 #君蘭麵包廠 #新產品 #牛角包 #香港美食 #港式風味 #懷舊 #經典 #新鮮製造 #OrchidPadaria #hkbakery
🥐作為麵包控,一定要嚟時尚新式嘅君蘭麵包廠朝聖吓啦🤩

港島區首間分店已經正式進駐銅鑼灣啦〰️〰️

地址:銅鑼灣東角道24-26號怡東商場地下及1樓6-8號舖

外賣自取
同媽媽行開街見到君蘭係東角後面開左間麵包店,有傳統麵包同唔同口味既特色迷你包🥐🥯🍞平均每個$20-$22✅黑糖麻糬菠蘿包:黑糖愛好者可以一試, 唔錯!!!✅真。菠蘿包:今次真係菠蘿包有菠蘿了🍍✅咖啡味牛角包:香濃咖啡味~好岩我🤭✅Tiramisu牛角包: 🤭🤭係一舊冇咁大罪惡感既Tiramisu另外要左支樽仔奶茶,絲滑得黎甜度都可接受👍買緊包個陣keep住見到佢地後台麵包師傅攞d 新鮮焗既包出黎~100%MADE IN HONG KONG

平均每個$20-$22
✅黑糖麻糬菠蘿包:黑糖愛好者可以一試, 唔錯!!!
✅真。菠蘿包:今次真係菠蘿包有菠蘿了🍍
✅咖啡味牛角包:香濃咖啡味~好岩我🤭

另外要左支樽仔奶茶,絲滑得黎甜度都可接受👍

呢日銅鑼灣經過見到麵包好吸引🤩好多不同款式的菠蘿包和牛角包,做緊$52/3個,最後掃左一堆番屋企😌.小菠蘿包和小牛角包🥐賣相太精緻可愛啦😍 細細個可以一次試好多口味正!多款口味揀左好耐全部都想試!牛角包滿滿牛油香,最鐘意Tiramisu口味送咖啡一流👍🏻 菠蘿包焗爐外脆內軟,最愛芝麻口味十分濃厚!入面仲有麻糬煙煙韌韌,非常高質必試👍🏻.仲買左法式芒果布甸包,麵包軟熟香脆中間香濃芒果布甸,超級好食!買咗一包小軟包俾呀女,口感軟熟我都覺得勁好味🤤.呢間每日由師傅新鮮焗製,100% MADE IN HONG KONG果然好有驚喜,難怪咁多人,下次一定要試吓佢嘅奶茶!

2024-04-23 62 瀏覽
包控再次出動‼️,樓高兩層的君蘭麵包廠最近進駐銅鑼灣,開了首間港島分店😈, 店鋪以復古粉紅色為主調,相當注目🤩所有麵包由師傅每天新鮮製造,堅持人手製作‼️,同時加入創新元素,推出多款新口味麵包🍞- 黑糖麻糬菠蘿包☺️ $22菠蘿包表面牛油🧈酥粒香脆,包體鬆軟,配上甘甜黑糖麻糬粒,口感香脆得來又煙韌🥳- 芝麻麻糬菠蘿包😋 $20包體充滿芝麻香氣,加上煙韌麻糬,口感不錯😝- 玫瑰伯爵茶小牛角😛 $22牛角包🥐外層酥脆內裹充滿空氣感,呈現出漂亮的蜂巢狀👍🏻,牛油🧈香味濃郁,表面的伯爵茶忌廉茶味清新,配上少量玫瑰碎🌹點綴- 開心果小牛角😆 $22細膩開心果醬味道濃郁,充滿堅果香氣😝- 提拉米蘇牛角包😍 $22表面的Mascarpone Cheese質地軟滑☺️,牛角包中間加入咖啡忌廉,甜而不膩😚✨牛角包 $52@3- 抹茶紅豆麻糬撻🥧 $16撻層充滿牛油🧈香味,質地鬆酥,絲滑抹茶🍵內餡配上綿密紅豆粒🫘及軟糯麻糬,甜度剛好,口感豐富😋📍 君蘭麵包廠 - 銅鑼灣銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖@orchidpadaria

- 黑糖麻糬菠蘿包☺️ $22

- 芝麻麻糬菠蘿包😋 $20
包體充滿芝麻香氣,加上煙韌麻糬,口感不錯😝

- 玫瑰伯爵茶小牛角😛 $22

- 開心果小牛角😆 $22
細膩開心果醬味道濃郁,充滿堅果香氣😝

- 提拉米蘇牛角包😍 $22
✨牛角包 $52@3

- 抹茶紅豆麻糬撻🥧 $16

📍 君蘭麵包廠 - 銅鑼灣
銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖
@orchidpadaria
2024-04-20 76 瀏覽
琴日經過銅鑼灣分店,諗住買早餐比屋企兩個老人家做早餐,問瑞士卷可唔可以切,店員態度唔友善,答唔可以。但因為時間已晚,兩老要吃早餐食藥,已經無其他店鋪可以選擇,所以只好買一條瑞士卷,當時店鋪瑞士卷都無存放入雪櫃。買完已即時回家,車程只係半個鐘及返到屋企都怕會壞所以即時擺入雪櫃,第二日拎黎食果陣,切一舊黎食味道一般,似擺左好耐,好唔新鮮既感覺,屋企拎第二舊,點知發現發左霉,仲要唔係一點禁簡單,個底係有幾點發左霉,我已經食左一舊,覺得好嘔心,以後都唔會幫襯依間店舖任何分店。食物質素差,態度左,仲要發左霉既野都可以比人食。實在係接受唔到!!
2024-04-20 105 瀏覽
每次經過君蘭麵包店,都會俾新鮮出爐嘅新派菠蘿包麵包同牛角包嘅香氣深深吸引住,款款都有不同味道,每日由師傅新鮮焗製,自此我地就成為左經常光顧嘅熟客😍今次我哋試左以下幾款產品✨✨開心果小牛角$22✨招牌牛角包外層酥脆內層柔軟,重有好香牛油味,開心果醬厚厚置於包面上,醬量絕對充足,口感CREAMY香氣滿溢黑糖麻糬小牛角$22✨身為麻糬迷嘅就絕不能錯過,香醇濃厚嘅黑糖與麻糬是絕佳的配搭,食麵包有如食軟心甜品嘅感覺黑糖麻糬菠蘿包$22✨呢個係必試嘅項目,少甜感覺比較健康,菠蘿包與麻糬結合,口感香脆又煙韌,更有多款口味選擇🥖法式芒果布甸包$22✨外脆內軟既滑溜布甸包,咬完一啖又一啖,布甸滑溜Creamy,配上皮薄酥脆的法包菠蘿蛋糕$16小小的長方形的蛋糕, 上面鋪有薄薄一片菠蘿一起烤,表面再亮亮的上了一層果膠,酸酸甜甜惹人喜愛🥖花生咖啡蛋糕$28一口咬下去,有花生的香味&花生粒粒的脆口,配合帶有咖啡香氣的蛋糕體,是下午茶必備之選價錢真係好實惠,款式多得黎性價比高!下次我都好想試埋葡撻、芝士撻、牛角包、曲奇、自家製咖啡同奶茶🤗

今次我哋試左以下幾款產品✨✨

開心果小牛角$22

黑糖麻糬小牛角$22

黑糖麻糬菠蘿包$22

🥖法式芒果布甸包$22

菠蘿蛋糕$16

🥖花生咖啡蛋糕$28

價錢真係好實惠,款式多得黎性價比高!
由細細個開始就勁鍾意食君蘭嘅朱古力撻,近期得知佢嘅麵包廠進駐埋銅鑼灣,一場過海,買返幾款麵包做早餐(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨法式芒果布甸包✨麻糬菠蘿包✨開心果小牛角、黑糖麻糬小牛角✨雞批✨鬆軟排包✨墨西哥包布甸包嘅熱潮不斷,君蘭更加入咗芒果,食落多一份甜香,中間亦都帶點半留心嘅口感,價錢合理;櫥窗內有多款嘅小牛角,細細件特別精緻,上面配上唔同口味嘅唧花:玫瑰伯爵、咖啡、蜜糖粟米、提拉米蘇,小編點嘅兩款亦同樣好味,特別係黑糖麻糬有襯落去似法式酥點,麻糬煙靭;雞批,記住放入焗爐預熱,裏面嘅餡料都幾足;鬆軟排包做早餐一流,可以自己加入碎蛋沙律、吞拿魚、或者花生醬特別百搭!而需要分段去介紹嘅,就係呢一款麻糬菠蘿包,菠蘿包皮做得酥脆,唔會過分甜膩,混入咗芝麻再加入咗一整片嘅麻糬,口感豐富到不得了!💡部份產品都有試味價,大家行過都可以留意一下!加上後邊就係麵包廠房,確保每一樣產品係新鮮烘焙。🫶🏻君蘭餅店見證香港人多年來吃麵包西餅嘅文化及其變遷,致力將港式麵包以創新思維改良,以令這份普及的民間美味延續傳承。

✨法式芒果布甸包
✨麻糬菠蘿包
✨開心果小牛角、黑糖麻糬小牛角
✨雞批
✨鬆軟排包
✨墨西哥包

2024-04-12 74 瀏覽
近日見到一間貌似cafe,原來係全新「君蘭麵包廠」概念店 ,麵包每日由師傅新鮮焗製,作為香港本地品牌更加要支持😌,仲有幾款新派菠蘿包、牛角包,今次細心挑選左幾款,買番屋企好好品評下😊港式菠蘿牛港式菠蘿包mix法式牛角包,香甜既「菠蘿皮」外層,下面係充滿牛油香味、酥脆鬆軟既牛角酥,原來可以咁夾😁真.菠蘿包原來用左Valrhona 白朱古力忌廉,食落陣陣奶香味,配埋燒菠蘿既酸甜,配搭新穎又特別,一啲都唔膩蜜糖粟米小牛角小牛角包面頭有creamy 粟米cream,粟米配搭蜜糖香,好似飲緊牛油忌廉粟米湯既感覺火腿芝士菠蘿牛角包早餐時間享用稍微烘熱一下,充滿住牛油香的牛角包表層酥脆,內層綿密鬆軟;火腿芝士既咸香味道配搭鮮菠蘿,味道好突出醒神☕️

港式菠蘿牛

真.菠蘿包

蜜糖粟米小牛角

火腿芝士菠蘿牛角包
  • 真.菠蘿包
2024-04-12 44 瀏覽
🙋🏻‍♀️早排見到身邊好多朋友都去咗君蘭餅店嘅新分店度買咗好多唔同款嘅牛角包🥐,搞到我都心思思好想試吓,今日咁啱去開銅鑼灣梗係要去尋找返我嘅童年回憶啦🥐君蘭喺銅鑼灣開嘅新店係全新嘅概念店嚟㗎,離遠已經見到2樓嘅麵包師傅👩🏻‍🍳整緊麵包,保證新鮮焗製㗎🥐紅桑子脆脆小牛角酸酸甜甜嘅紅桑子cream同埋紅桑子乾,加埋香脆嘅牛角包,都幾開胃㗎👍🏻🍯蜜糖粟米小牛角蜜糖加粟米本身已經係最佳拍檔,加埋酥脆嘅小牛角包,兩姊妹爭住食呀🤪🥐黑糖麻糬小牛角微甜嘅黑糖+煙靭嘅麻糬+外酥內軟嘅牛角包,口感好夾喎😋🥚蛋沙律煙肉牛角包鹹香嘅煙肉加上清新嘅蛋沙律,成個口感都好豐富🤩🐟雙魚牛角包(三文魚+吞拿魚)一次過可以食到最喜歡嘅三文魚同埋吞拿魚,好滿足🤭🍞紅桑子可頌瑪芬呢個真係好有驚喜,酥脆香甜嘅可頌瑪芬酥皮同酸甜嘅紅桑子相互融合,口感好清新好特別😍🍍麻糬芝麻菠蘿包中間嗰層麻糬夠晒煙靭,加埋芝麻嘅香味同埋菠蘿包嘅脆口,成個配搭都好特別呀🤤🥐佢哋嘅牛角包返到屋企都仲係好酥脆㗎,真係食到我哋舔舔脷,而且小牛角包嘅份量同埋size都啱晒小朋友食呀👏

🥐紅桑子脆脆小牛角

🍯蜜糖粟米小牛角

🥐黑糖麻糬小牛角
微甜嘅黑糖+煙靭嘅麻糬+外酥內軟嘅牛角包,口感好夾喎😋

🥚蛋沙律煙肉牛角包
鹹香嘅煙肉加上清新嘅蛋沙律,成個口感都好豐富🤩

🐟雙魚牛角包(三文魚+吞拿魚)
一次過可以食到最喜歡嘅三文魚同埋吞拿魚,好滿足🤭

🍞紅桑子可頌瑪芬

🍍麻糬芝麻菠蘿包

呢間新開嘅麵包店造型真係好吸引📷粉紅色嘅外牆好有設計感適合打卡但係又唔失懷舊嘅本地風味🪭 喺傳統嘅港式麵包入面呢間麵包廠加了不少新元素🌈 賣相精美得來有好有創意值得一試🤪⭐️ 小牛角 🥐喺傳統嘅法式牛角包上面加添了不少新既口味👍🏼 牛角包本身夠酥脆帶牛油香🧈 特別鍾意紅桑子脆脆小牛角🍓 偏酸既紅桑子Cream特別清新好有對比🩷 柚子蜜餞同樣好Fresh而且帶清甜既柚子香🍊 提拉米蘇口味就特別幼滑而且帶香濃既咖啡味☕️ ⭐️ 菠蘿包 🍍同樣有驚喜嘅係迷你嘅菠蘿包🥯 菠蘿嘅脆皮好講技巧唔會太乾太硬 🔥試左抹茶紅豆🍵同埋抹茶麻糬既抹茶香都好有層次有誠意💚麻糬既口感煙煙韌韌好得意 🍡 真菠蘿包就特別Juicy 好有夏日既感覺☀️⭐️ 葡撻 🇵🇹口感酥脆得黎蛋香好濃郁🍳質素完全可以媲美葡萄牙食到既口感✈️

⭐️ 小牛角 🥐
菠蘿包