2024-07-24 895 瀏覽
呢度嘅魚肉燒賣係用黃門鱔製作,魚肉鮮美,肉質彈牙,每一口都食得出新鮮嘅魚香味。燒賣大大粒,咬落去非常紮實。呢款燒賣非常受歡迎,價格大約$35有八粒,真材實料,絕對值得一試**腐竹雞蛋糖水**:糖水嘅味道好濃郁,腐竹同雞蛋完美結合,甜而不膩。腐竹煮得非常軟滑,雞蛋亦充滿蛋香,每一口都充滿濃濃嘅味道,口感豐富。呢款糖水真係唔錯,係一個好滋味嘅甜品選擇呢度就唔係食環境同服務嘅,對呢樣嘢就唔好太多期望啦!

呢度就唔係食環境同服務嘅,對呢樣嘢就唔好太多期望啦!
2024-04-28 1923 瀏覽
之前在筲箕灣返工,常常放工食呂仔記小食架!今日經過見到坐滿人,一於去回味吓!果然仍有水準!仲見到佢哋員工忙碌地包魚肉燒賣!😊✨馳名三溝包括有碗好翅、生菜、魚肉,大大碗!份量好足,口感好豐富!手工鮮海魚肉燒賣已經變成$19/4粒粒粒有份量,真係與別不同!💓

馳名三溝
包括有碗好翅、生菜、魚肉,大大碗!份量好足,口感好豐富!

手工鮮海魚肉燒賣
已經變成$19/4粒
粒粒有份量,真係與別不同!💓

2024-04-11 2117 瀏覽
首先我係筲箕灣嘅街坊,由細細個已經開始食到大,呂仔自從搬咗嚟新店之後我都未幫襯過,今晚突然好想食返個腐竹薏米糖水。晚上九時,舖頭冇客人,我選擇了堂食,叫了一碗出名的香滑腐竹薏米糖水,店員姐姐把糖水遞上來的時候,那碗腐竹薏米係麥皮色,望落去已經結達達,於是都放入口,真係同我眼望嘅係一樣結到好似食緊麥皮咁,仲要完全冇腐竹,薏米,白果任向一種味道。勉強吃了幾啖,我就完全放棄,走的時候店員仲問我你唔食啦?要唔要袋返屋企食啊?我都費事同佢講咁多,話碗野勁難食,搖搖頭比完錢就走了。
濃滑腐竹白果薏米糖水
2024-04-11
2024-04-11 1786 瀏覽
食完晚飯,朋友都話想去食糖水,咁我地就轉戰東大街搵食,行過呂仔記,朋友話依度燒賣都好出名,咁結果我哋又入咗,諗住食糖水同埋燒賣魚蛋小食,點知坐低,叫喳喳冇喳喳,好多款糖水都冇,只係晚上八點半咋喎🥲咁我改食碗仔翅,不過碗仔翅唔係熱的,溫溫的,都好多肉絲,個芡厚身,唔會水汪汪,不過食得一般。馳名手打燒賣,係比坊間燒賣大粒,肉質都算彈牙,都幾好。粉果都係比坊間粉果大隻,材料都豐富,都好食。魚蛋都係普普通通。整體而言,食物都係一般般,唔會特登搭車去食。💰人均消費$40-50💰

馳名手打燒賣,係比坊間燒賣大粒,肉質都算彈牙,都幾好。
粉果都係比坊間粉果大隻,材料都豐富,都好食。
魚蛋都係普普通通。

整體而言,食物都係一般般,唔會特登搭車去食。

💰人均消費$40-50💰
2024-03-12 1195 瀏覽
小店碗仔翅 味道可以, 但係啲阿姐同老闆嘅服務態度令我嚇一驚, 叫客人自己去攞。 跟住 同啲熟客喺度傾計 ,細聲講大聲笑根本 聽唔到你想嗌佢過嚟要落單 總之以後你去就 自己諗過先 除咗奧牛求其牛腩 又多一間小店上惡名。
2024-01-12 1289 瀏覽
無心插柳的情況下我哋見到都幾多人排隊食呢間,所以我哋八卦走咗去睇見呢價錢又OK外賣條隊又多人,所以我哋就坐低進食。參考咗其他人食咩之後我就嗌咗以下幾樣嘢:香滑豬腸粉其實冇乜期望只係覺得應該都係腸粉啫,但係食落口真係好似好滑咁喎同平時嗰啲有啲唔同佢比較甜醬有啲少如果你想多甜醬嘅話要叫姐姐俾個樽你自己落魚肉碗仔翅都係本身冇乜期望,但係嚟到之後見到個魚肉翅入邊真係有雞絲仲要應該係成隻雞咁樣煲,所以見到會有雞皮同埋啲雞肉係幾大嚿仲滑添手打燒賣本身我好鍾意食呢啲街頭燒賣,食落口真係覺得有啲唔同佢係大粒彈牙香口有種新鮮嘅感覺唔係純係咬落去膠味加咗豉油同腩汁就更加惹味。可能係手打嘅關係所以有少少貴。
2024-01-02
2023-12-15 1008 瀏覽
🇭🇰呂仔記二哥一九七八·馳名手打鮮海魚肉燒賣$18/4粒 l 香滑豬腸粉$22 l 碗仔翅$25呢間我好耐之前係佢仲係細舖既時候已經食過架啦 唔知係咪回憶總係美好既 我感覺好似以前好味啲🤣🤣佢依家都係魚味都係好出既 但係感覺上就比較淋身 無咩咬口🐟之後佢個腸粉都幾滑 碗仔翅入面都好多料 不過我自己就覺得佢個碗仔翅有啲太多芡 食落好飽肚🤔🤔·#rbyeat#rby港式#rby筲箕灣·📍筲箕灣筲箕灣東大街28-40A號東興大廈地下1號舖
🇭🇰呂仔記二哥一九七八
#rby筲箕灣
📍筲箕灣筲箕灣東大街28-40A號東興大廈地下1號舖
碗仔翅
2023-12-05 762 瀏覽
見到門口貼咗好多明星相俾人呃咗入去,叫咗兩碗普通嘅糖水完全唔問要熱,淨係凍就即刻俾咗兩碗唔凍唔熱嘅糖水,味道比波仔糖水難飲10倍,唔怪得知入面冇幾多人,然後入面啲姐仔嗰個掛住玩電話完全唔招呼客.芝麻糊係完全冇芝麻味,但入面有好多一粒粒凝固睇得出應該放咗非常耐,喳喳入面的味道非常奇怪有很多不同材料但完全唔夾,椰子片仲要切得極度大粒,係今時今日嘅香港啲啲咁低水平嘅服務同埋食物質素好難可以長久祝佢好運。
2023-11-30 601 瀏覽
📍 呂仔記二哥一九七八 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣東大街28-40A號東興大廈地下1號舖•馳名手打鮮海魚肉燒賣$18/4粒$36/8粒$54/1打話說有一日喺附近食完晚飯🥣醒起附近有間食燒賣好出名嘅咁就上網睇吓啦 一般評語都係:貴價燒賣🫣不過又咁講 佢一粒好大粒分分鐘一粒等如出邊兩粒既分量咁又好似對得住個價錢食後感:聽講佢係用黃門鱔做餡料燒賣 肉質好彈牙 唔會話好多粉感覺都好真材實料佢個辣椒油都好香同埋夠辣都值得一試
📍 呂仔記二哥一九七八 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街28-40A號東興大廈地下1號舖

都值得一試
外賣自取
  • 馳名手打鮮海魚肉燒賣
2023-11-23 405 瀏覽
無意中行過見到,仲見到貼晒明星相,滿心歡喜咁入去食,點左一個魚肉碗仔,同埋一份秘製汁魚蛋,30幾歲人未食過一碗咁難食嘅魚肉碗仔翅,魚肉腥到不得了,仲搞到我差啲嘔出黎,食咗兩啖已經食唔落,魚蛋仲失望,仲衰過7–11嘅叮叮魚蛋,無味同埋皺皮既cheap魚蛋,$20十粒,如果係陳皮魚蛋都仲冇咁嬲,希望大家唔好再中伏!
2023-11-05 542 瀏覽
今午去了筲箕灣行行,因已是二時許,實在已肚餓.今午已決定一心要去這出名的呂仔記,當然多數人入去便一定會叫魚肉燒賣,有4粒或8粒可選擇,我決定要8粒再加一碗這店另一名物便是香港地道的碗仔翅. 先講魚肉燒賣,大大粒加上了豉油一起來吃,實在非常美味.碗仔翅,足料,有很多冬菇,非常好食.我日日來食都可以呢!八粒燒賣再加一碗足料碗仔翅,便食了$59. 話平不平,話貴也不算貴,久不久食一次,我覺得物有所值.
魚肉燒賣加港式碗仔翅
魚肉燒賣加港式碗仔翅
  • 碗仔翅
2023-07-24 1321 瀏覽
游完水好肚餓,朋友話要去筲箕灣名物食下午茶。呢度出名既係燒賣,同椰汁芋頭西米露。椰汁竽頭西米露Yutou sago with coconut juice(小)$23天氣熱辣辣,食碗凍嘅糖甜品,真係好消暑,非常清爽的選擇。西米的口感Q彈,與椰汁的香甜完美融合。竽頭的添加為這道甜品增添了一份嚼口。馳名手工鮮海魚肉燒賣(限量供應)Hand made fresh sea fish 一打 $54燒賣的外皮薄,比其他魚肉燒賣更大粒,口感十分優秀,配上辣椒油,令人回味無窮。香滑豬腸粉Pig intestines powder $22這道豬腸粉入口即化,口感柔軟滑嫩。搭配上甜醬、花生醬及白芝麻,找回小時味道。
游完水好肚餓,朋友話要去筲箕灣名物食下午茶。

呢度出名既係燒賣,同椰汁芋頭西米露。

椰汁竽頭西米露 Yutou sago with coconut juice (小)

椰汁竽頭西米露
馳名手工鮮海魚肉燒賣(限量供應) Hand made fresh sea fish 一打

馳名手工鮮海魚肉燒賣(限量供應)
香滑豬腸粉 Pig intestines powder

Pig intestines powder $22
2023-07-15
香滑豬腸粉 Pig intestines powder
2023-05-18 1197 瀏覽
從來就算唔好食都唔會寫食評寫差間餐廳但今次食咗呢個不知所謂嘅糖水,真係忍唔住留低幾隻字..未搬舖前,咩糖水都好入味好好食搬舖之後,燒賣食過2次已經唔會再食,糖水就睇彩數.今次嘅糖水差到可以話全港最差嘅糖水..無食過起哂沙嘅腐竹糖水..同壞咗嘅糖水比,佢只差無咗陣酸味..個質感就好似豆漿放耐咗嗰種起沙、杰撻撻咁(利申:以前未搬舖嗰種「杰」係入味嘅「杰」,而唔係宜家呢種)我食咗半啖就掉咗..Feel到食多啖都腸胃炎..建議一直想食呂仔記嘅大家可以放棄食今時唔同往日😮‍💨睇舖入面幾多客人就知質素差咗幾多
從來就算唔好食都唔會寫食評寫差間餐廳
但今次食咗呢個不知所謂嘅糖水
真係忍唔住留低幾隻字..
未搬舖前,咩糖水都好入味好好食
搬舖之後,燒賣食過2次已經唔會再食,
糖水就睇彩數

今次嘅糖水差到可以話全港最差嘅糖水..
無食過起哂沙嘅腐竹糖水..
同壞咗嘅糖水比,佢只差無咗陣酸味..
個質感就好似豆漿放耐咗嗰種起沙、杰撻撻咁
我食咗半啖就掉咗..
Feel到食多啖都腸胃炎..

建議一直想食呂仔記嘅大家可以放棄食
今時唔同往日😮‍💨睇舖入面幾多客人就知質素差咗幾多

腐竹糖水(細)
外賣自取
2022-09-02 3058 瀏覽
繼續我地既筲箕灣覓食之旅!無意中經過呢一間港式小食店,牆身貼左好多名人合照,就入去過吓癮先😆-馳名手工鮮海魚肉燒賣 💰$34/8粒黎得梗係要試招牌燒賣喇!😆選用新鮮黃門鱔肉,人手手工製造,食落彈牙,不過講真同食唔出有咩咁特別🙊除返開成$4 粒,有啲貴🤏🏻- 香滑豬腸粉 💰$22腸粉好滑,加埋醬汁好好食!個人中意落好多麻醬,正!😋呢個我好中意!👍🏻總括黎講係好食既,不過冇乜特別,可能係貴在老字號同鋪租🙊名牌係貴啲既,食一次就夠😆

繼續我地既筲箕灣覓食之旅!
-馳名手工鮮海魚肉燒賣 💰$34/8粒
黎得梗係要試招牌燒賣喇!😆
除返開成$4 粒,有啲貴🤏🏻

- 香滑豬腸粉 💰$22
腸粉好滑,加埋醬汁好好食!
個人中意落好多麻醬,正!😋
呢個我好中意!👍🏻

總括黎講係好食既,不過冇乜特別,可能係貴在老字號同鋪租🙊
名牌係貴啲既,食一次就夠😆
2022-07-02 3080 瀏覽
烧賣塌下(賣相難看)不是煙韌質地;勉強可吃!碗仔翅带糖甜味的;勉強可吃。最差是生菜魚肉;麵粉質感及味道也不能!賣相更加難看~成碗魚肉像大大小小爛小石頭不成形!不能吃的!一周前吃的;感覺是外勞;不懂本地食物文化的人製作。看到油管廣告片尊程去試的;非常失望;就這樣出品竟說好好吃?