2019-04-13 532 瀏覽
五個人3點幾黎食點心,帶左三個老人家一齊黎試下!整體黎講,啲點心全部都熱辣辣,即叫即蒸,老人家表示滿意。但係咩都要趁熱食,食得有啲急。周師傅蝦餃$17因為得返一籠,只有兩粒。本人無食,屋企人試下。佢哋認為唔太好食!一夾就散,皮太厚,蝦細細粒,介乎鮮蝦同蝦乾中間!脆皮馬拉糕$24佢有傳統嗰款同脆皮哩款,我哋想試下新質地,所以揀左脆皮!脆皮哩款偏乾身,如果想食鬆軟嘅蛋糕,揀傳統應該會比較好!迷你蝦春卷$25真心太迷你,食唔到入面嘅餡係咩,只知咸咸哋!金銀蒜蒸排骨$25哩碟好食!上枱時,感覺新鮮熱辣之餘,排骨彈牙,易離骨!下面仲鋪左芋頭,又入味,又夠粉!XO醬炒蘿蔔糕$37小心俾上面嗰片辣椒呃左,其實唔辣㗎。聞落好香,但食落無咩XO醬味。就咁食件糕係有蘿蔔香,點埋後加嘅辣醬比較好食。乾脆叉燒包$24一上枱姨姨就話「哩個要襯熱食!」我哋都唔敢怠慢,快快手清左佢。個包比較實同厚身,老人家話應該係粉太厚,所以口感普通,包幾「痴」牙。Hae 包$26即係流心奶黃包,都係一籠兩粒。一打開,有滿滿嘅餡。奶味重,鍾意食奶會喜歡嘅!蟹子燒賣$16蟹子就係燒賣上面嘅分量咁多,哩款燒賣係豬肉餡。肉質彈牙,無岀面

周師傅蝦餃$17
周師傅蝦餃

脆皮馬拉糕$24
脆皮馬拉糕

迷你蝦春卷$25
迷你蝦春卷

真心太迷你,食唔到入面嘅餡係咩,只知咸咸哋!

金銀蒜蒸排骨$25

Hea 包
Hea 包

蟹子燒賣$16
蟹子燒賣

蟹子就係燒賣上面嘅分量咁多,哩款燒賣係豬肉餡。肉質彈牙,無岀面嘅燒賣咁油,味道ok!

蟲草花蒸雞飯(套餐)$45
蟲草花蒸雞飯(套餐)

上枱時,大家都有細細聲咁讚歎!佢唔係盅頭飯,係籠仔上,飯下面仲鋪左荷葉!飯嘅分量都幾多,五個人,每人都食到一小碗,仲可以有剩。套餐可以加一份點心,仲要免茶芥。我哋食嘅時候,已經見左四位男仕自己黎食哩個餐。點心我哋揀左菜心全走!

迷李雲呑雞$23
迷李雲呑雞

個湯有兩粒雲呑,兩片雞,加少少菜。湯清甜,雞夠滑但又唔係「林」到唔使咬,雲呑係豬肉餡。

粒粒奶凍咖啡糕$16
粒粒奶凍咖啡糕

有少驚喜!咖啡味好岀色,屋企人話似齋啡,加埋少甜奶凍,剛剛好。連唔食奶嘅屋企人都係咁叉咖啡部分黎食。

結:選擇唔多,但勝在新鮮岀爐。屋企人話可以再黎試其他嘢!
2019-04-13
金銀蒜蒸排骨
蟲草花蒸雞飯(套餐)
迷李雲呑雞
粒粒奶凍咖啡糕
2019-03-05 235 瀏覽
1行7人晚飯時間去, 少人, 一定有位咁滯。叫左2個飯餐+ 幾款點心。蟹子燒賣:幾大粒, 5太肥, 正常蝦餃: 細粒, 似公仔點心, 可以不吃鮮竹卷:有3大舊, 正常質素雞扎: 入面都係最COMMON GE材少, 魚肚, 厚火腿, 雞肉, 正常質素春卷: 好似威化卷, 入面係蝦肉, 味淡焗蝦多士: 呢度唔係炸,係焗, 熱辣辣, 麵包好脆, 蝦肉算多, 味道偏淡, 點泰式辣醬食OK山竹牛肉: 大大舊, OK叉燒包: OK咸魚肉餅飯: 大大舊肉餅,我地食唔哂鳳瓜排骨飯: 足料, 唔錯。

蟹子燒賣:幾大粒, 5太肥, 正常
蝦餃: 細粒, 似公仔點心, 可以不吃
鮮竹卷:有3大舊, 正常質素
春卷: 好似威化卷, 入面係蝦肉, 味淡
山竹牛肉: 大大舊, OK
叉燒包: OK
咸魚肉餅飯: 大大舊肉餅,我地食唔哂
鳳瓜排骨飯: 足料, 唔錯。
2019-03-02 199 瀏覽
今日諗住系家中叫外賣周師傅點心 見openrice評價都不錯,但是叫了送到家中之後. 一打開蝦餃看見有一隻蟑螂在蝦餃中. 可以都想嘔出來. 你叫我怎樣相信其他點心是無事乾淨的.
蟑螂蝦餃
2019-03-02
70 分鐘 (外賣送餐)
  • 垃圾
2019-02-20 196 瀏覽
叫左脆皮馬拉糕賣相幾正甘外層脆脆地,馬拉糕就無蒸果款甘軟綿綿試過之後,都係鐘意食蒸果款多D蝦多士係烘的,唔油的,仲好鬆脆上面有大量芝麻,但蝦肉有D薄喎,其實唔係好覺食到甘,當芝麻多士食算籠仔開邊蝦飯好正既蒜香味,撈埋D飯真係好好味D蝦就好細隻的紅酒牛肉球,雖然比平時深色D,不過係無紅酒味既雞扎就幾好食咖啡糕好味,好濃的咖啡仲有花奶味甘又夠晒凍!正呢間野都幾平哈哈,仲有呢到冷氣就唔係好夠了
叫左脆皮馬拉糕
賣相幾正甘
外層脆脆地,馬拉糕就無蒸果款甘軟綿綿
試過之後,都係鐘意食蒸果款多D
蝦多士係烘的,唔油的,仲好鬆脆
籠仔開邊蝦飯
好正既蒜香味,撈埋D飯真係好好味
D蝦就好細隻的
紅酒牛肉球,雖然比平時深色D,不過係無紅酒味既
雞扎就幾好食
咖啡糕好味,好濃的咖啡
仲有花奶味甘
又夠晒凍!正
呢間野都幾平
哈哈,仲有呢到冷氣就唔係好夠了
2019-02-15 136 瀏覽
叫左幾款試:蝦餃+蝦多士有雪藏味紅酒牛肉無紅酒味燒賣有怪味脆皮馬拉糕無特別,只係表面整脆左唯一最好食係炸雲吞都未試過一間流沙包會難食得依間,包似像膠~入面只係普通奶王包下次一定唔會再幫襯收銀姐姐無禮貌。Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
叫左幾款試:

蝦餃+蝦多士有雪藏味
紅酒牛肉無紅酒味
燒賣有怪味
脆皮馬拉糕無特別,只係表面整脆左
唯一最好食係炸雲吞

下次一定唔會再幫襯

收銀姐姐無禮貌。

是日點餐:雞扎- 味道正常- 無乜特別- 唔太鹹,份量正常咖啡奶凍- 幾特色,創意點心- 黑白相間,外型吸引- 味道不會過甜,讚🤗 蝦餃- 蝦肉係蝦膠咁- 都算啖啖肉- 皮薄,味道正常番食指數:🌟🌟🌟
是日點餐:
- 味道正常
- 無乜特別
- 唔太鹹,份量正常

咖啡奶凍
- 幾特色,創意點心
- 黑白相間,外型吸引
- 味道不會過甜,讚🤗

蝦餃
- 蝦肉係蝦膠咁
- 都算啖啖肉
- 皮薄,味道正常

番食指數:🌟🌟🌟
  • 咖啡糕
元旦日深水埗好熱鬧!男朋友病好我都難得地有得出街食好嘢,佢話想食點心就緊係YES啦!見到呢間評語都唔錯就去試下吧!點心紙最頂部分就係選茶,簡單易揀只有三種都係大家係茶樓一定會叫到的普洱 、水仙、鐵觀音均$5一位,反正我地都只係識呢啲哈哈。小店貼滿各種特色點心的簡介照片,我地都叫左當中三款:脆皮馬拉糕,非油炸蝦多士,籠仔開邊蝦飯。脆皮馬拉糕($24):顧名思義面上係將原本濕潤嘅表面變成脆皮, 都比想象中大份,預先分好左6小件方便食用,已經避免到傳統馬拉糕會因為每人夾一啖而一岩一忽咁肉酸的情況。味道上保持到傳統奶香味之餘,口感又有突破,好味。而蝦多士($28)我都食過幾次,但每次都因為太油膩而唔敢食多件,今次竟然比我見到寫明非油炸就緊係要試下!果然,我食左三件都未覺得膩味道唔會太咸,用烘的方式代替同樣做到脆卜卜嘅口感,而且攤凍咗口感都唔會有變,仲脆咗!籠仔開邊蝦飯($36):成六條開邊蝦有好多蒜蓉喺面,下面喺荷葉包飯。送上嚟已經好大蒜香味,加多小小豉油撈飯真係一流。不過嫌太多蒜撈埋會太過辣口,所以拍辣的話撈之前記得潷起些小蒜走。而蝦餃($16),雞扎($26)都係平日食點心一定會叫!蝦餃

而蝦餃($16),雞扎($26)都係平日食點心一定會叫!蝦餃 內涵味道唔錯,唔係單單得肥肉撈成。但略嚴 蒸得太過火,一夾起個皮癡實哂張紙,放落口直情溶哂,口感實在有啲差
。相反雞扎都幾出色,雞柳香滑仲用左香菇代替芋頭減少飽腹感而且更夾。

我地會再翻嚟食
2019-01-01
2018-12-28 70 瀏覽
炸雲吞: 炸係最普通, 食落同所有茶樓食既差唔多, 不過呢度食炸雲吞係俾泰式辣醬, 並唔係傳統既甜酸醬蝦餃: 蝦餃皮唔算薄, 食落普通, 蝦同肉亦唔算多XO蘿蔔糕: 真心唔明點解要落芽菜整, 芽菜多過XO醬, 不如叫芽菜炒蘿蔔糕, 食落完全食唔到有XO醬, 海皇粥店成日俾人插d野唔好食, 但海皇整果個  XO蘿蔔糕真係俾呢度好太多.ps: 做點心竟然冇牛,蝦腸粉, 真失敗
蝦餃: 蝦餃皮唔算薄, 食落普通, 蝦同肉亦唔算多

ps: 做點心竟然冇牛,蝦腸粉, 真失敗
2018-12-27
2018-11-30 98 瀏覽
今日放假黎到同男朋友食午餐,佢話想食點心,所以同佢去這間之前同媽媽食過的特色點心店!優惠套餐有點心有飯有茶,抵食!其他點心在另一張點心紙上有一些推介的點心有圖畫及介紹。我們叫了蝦餃,有大大期望!可惜皮好濕又腍;內面蝦都爽口,但皮減分了優惠套餐叫了鳳爪排骨飯,好香好味,排骨唔錯口感幾好、鳳爪入味又香、飯軟軟又美味雞扎幾大,有大大冬菇、豬肉、魚肚、厚火腿、枝竹!好味喔!但男朋友話鮮竹卷入味好食點3件鮮竹卷,好軟腍又入味唔咸,有肉有西芹,男朋友喜歡食蝦,這個蝦多士之前同媽媽食過,好香芝麻又香脆,喜歡不是油炸更唔油膩!香脆點上泰式辣醬更野味香口

優惠套餐有點心有飯有茶,抵食!

其他點心在另一張點心紙上

有一些推介的點心有圖畫及介紹。

籠仔鳳爪排骨飯

籠仔鳳爪排骨飯
鮮竹卷
非油炸蝦多士
2018-11-04 385 瀏覽
其實我都真係好鍾意飲茶下😚而且...我唔介意全枱都叫晒包點類嘅嘢😂真係好正🤤唔知有冇包控身同感受😚-✏️脆皮馬拉糕 ($22)馬拉糕嘅成個面係真係烘到好脆身 份量好大個 食落好鬆軟 雖然脆皮呢樣嘢都只係gimmick黎 味道唔會有分別 不過第一次食脆皮面嘅馬拉糕 口感都幾好 要試下🤤-✏️Hea包 ($23)Hea包個樣其實應該係靈感於蛋黃哥🐥流心效果係真係好誇張 一篤左個窿出黎後 啲奶黃餡係好似湯汁咁標出黎🤣味道唔差而且整體個包嘅濕潤度好好 不過我自己都係鍾意一般杰身啲啲嘅流心而唔係好似湯汁咁 感覺會濃郁啲🤔-✏️非油炸脆脆蝦多士 ($24)非油炸脆脆蝦多士對比傳統嘅蝦多士最好嘅就係佢係烘嘅 但個多士嘅脆度絕對唔輸俾炸嘅!脆得黎仲要唔洗怕油膩!不過麵包狂熱者覺得如果個多士再厚身啲仲正🤤唔好睇佢唔係好厚咁 但入面嘅蝦肉都幾足料😍而且係爽口彈牙的🍤❤️多士面係灑滿芝麻 變左更加香😌推介呀!-✏️周師傅蝦餃 ($16)✏️蟹子燒賣 ($16)蝦餃同燒賣呢啲普通嘅飲茶嘢食就麻麻地😦蝦餃個皮好淋一夾就爛🤥啲蝦肉好似霉霉地咁 燒賣食落都一般般 同上面介紹嗰啲質素差左 所以我覺得黎呢度淨係試佢痴喺窗特別介紹嘅
✏️脆皮馬拉糕 ($22)

✏️Hea包 ($23)

✏️非油炸脆脆蝦多士 ($24)

✏️周師傅蝦餃 ($16)

✏️蟹子燒賣 ($16)

蝦餃同燒賣呢啲普通嘅飲茶嘢食就麻麻地😦
蝦餃個皮好淋一夾就爛🤥啲蝦肉好似霉霉地咁 燒賣食落都一般般 同上面介紹嗰啲質素差左 所以我覺得黎呢度淨係試佢痴喺窗特別介紹嘅就夠🤣
✏️粒粒奶凍咖啡 ($16)

唔單只食左佢嘅招牌包點 見到呢個招牌甜品我都好想試吓🤤🤤🤤
以前食過嘅咖啡糕個樣係好似千層糕咁樣樣啡白啡白色間著一層層嘅嘅 但呢個好唔同 係見到一粒粒啡色嘅咖啡同奶撞埋一齊😆
深啡部份係咖啡味 米白色嘅部份就係奶味 咖啡味都真係幾重 我覺得味道同伯朗咖啡嘅味道好似😌咖啡味幾濃之餘 仲配著甜嘅奶香 好正🤤🤤
而個糕嘅質地係結實啲嘅 好好喔唔會一拮就爛!推介要試埋❤️
午餐
  • 脆皮馬拉糕
  • 粒粒奶凍咖啡糕
  • 蝦多士
2018-10-21 92 瀏覽
見openrice咁多好評,就試吓啦。去到門口,見入邊冇人嘅,都算啦,可能甘啱冇乜人姐,都嚟到就入去試吓啦。嗌咗幾款佢嘅招牌介紹點心:芝麻蝦多士: 淨係食咗一浸燶味,佢鋪左咁多芝麻都可以冇芝麻味嘅,亦都完全冇蝦味奶皇包:齋睇個樣都還可以,食落去個包皮,好似食橡膠咁蝦餃:一擺低已經發覺點解包到散晒咁,再夾落去個皮已經爆開,食落去都冇蝦味燒賣:同其他幾款點心差不多無論賣相同味道都完全唔合格真係我去買啲公仔點心返屋企叮都仲好食過佢,價錢又唔係特別平,見之前佢咁多正評,究竟係咪只係我唔好彩呢?
見openrice咁多好評,就試吓啦。

嗌咗幾款佢嘅招牌介紹點心:

奶皇包:齋睇個樣都還可以,食落去個包皮,好似食橡膠咁

燒賣:同其他幾款點心差不多無論賣相同味道都完全唔合格

2018-09-27 97 瀏覽
星期日心血來潮想去飲茶,見這間點心店好評如潮,懷著期待心情一試。我們早上十一時去到達,店舖不大,清潔不足,但尚可接受。 我們點了幾個推介點心:1. 蝦餃:舖內指明用31/40蝦,驟眼看,蝦仁大少的確適當,尚算爽口。可惜皮太棉,欠缺煙韌,一夾就破,非常失望。2. 叉燒包: 叉燒包呈淡黃色,我不熟識點心製法,可能其他店舖加了些添加劑,才造岀雪白外表,故顏色上我不妄下判斷。但是,這個包包層死實,毫不鬆軟。內餡味道恰當,不過略嫌叉燒肉太少,又一劣作!3. 紅油抄手: 這個算是最難食的!上枱時只見四隻雲吞狀物體浸在一碗黑色汁液內,被浸了很久,以致雲吞皮已呈深啡色,而且完全不見紅油,眼看以非常倒胃!吃後有一股醋酸味湧上,難以入口,而且內餡非常死實,似豬非豬!4. H&M Boat: 店內創意點心,實為用方包包裹著芝士和火腿,造成船型,有點像親子班裡頭的兒童點心,但味道算是不過不失!5. 咖啡糕: 這個做得不錯,煙韌度及甜度恰到好處,是全餐最好吃的!抱歉我沒有影相,因我沒有想過寫食評,平時亦極少寫,但是今次實在太失望了,故特意在此分享我的食後感!

我們早上十一時去到達,店舖不大,清潔不足,但尚可接受。

我們點了幾個推介點心:

午餐
2018-09-24 117 瀏覽
揸車落鴨記 shopping 之后有d肚餓,咪順道係果頭搵間餐廳坐底食野,買完燒味見到旁邊有間點心餐廳,未試過,就入去試試先。Order 完點心之後,見到張單個公司名同餐廳名稱唔一樣,心知不妙!抱著果少少希望,希望有奇蹟出現啦!一籠點心得果兩粒蝦餃同兩粒燒賣,真係第一次見!見到已經同自己講唔會再有下次!論味道,燒賣還可以,但蝦餃食上去有d粉嘅奇怪感覺。雞扎份量細咗d,最大問題係雞扎包著果件雞肉,味道奇怪,有強烈雪藏雞嘅味。唯一可取係XO醬炒蘿蔔糕,蘿蔔糕無散開,論味道絕對唔差,有少少辣,只係份量偏少,同埋我唔多中意食芽菜。埋單成百七蚊,同土瓜灣壹點甜相比,論價錢論份量論味道論質素都差過壹點甜,重要冷氣唔夠熱q死!絕無下次!
抱著果少少希望,希望有奇蹟出現啦!
論味道,燒賣還可以,但蝦餃食上去有d粉嘅奇怪感覺。
2018-09-14 1478 瀏覽
早前出深水埗看天花燈,行到有點餓,剛好見到這間周師傅點心,便決定來個Early Dinner。點心選擇不算少,有創意點心,亦有傳統點心,腸粉、飯、剪炸類和甜品都沒有少。有些點心店已經沒有茶葉選項,慶幸這裡有保留,雖然只有3款茶,但這壺鐵觀音真的很香,一盅兩件再來杯茶葉茶最有意思。周師傅蝦餃 $16蝦餃皮略軟身,夾的時候較易穿,但蝦肉份量不少,口感爽彈,調味恰到好處。蟹子燒賣 $16燒賣皮包得很完整,豬肉和蝦肉的比例剛好,口感油潤紮實中帶爽彈。紅油抄手 $23鮮肉餛飩皮夠薄,餡料份量剛好,肉的口感鮮嫩,搭配了辣油加生蒜蓉很香,不過可能醋下得略重手,味道偏酸了少許,但整體還是好吃的。HEA 包 (流心奶黃包)$23賣相可一點也不HEA,很可愛呢。包皮算鬆軟,奶黃味道不錯,很香又不會太甜,不過好像不夠流。非油炸脆脆蝦多士 $25不經油炸但一樣香脆,而且零油膩感,鋪面的芝麻很香,內裡的蝦膠蝦肉份量不少,口感爽彈又有蝦味。XO醬炒蘿蔔糕 $34外面脆卜卜,內裡實淨有咬感,口感不會太粉太軟,又不會太硬,吃得出蘿蔔味,再加上XO醬很香,更覺惹味。粒粒奶凍咖啡糕 $16咖啡糕咖啡味超香濃,口感有彈性,

周師傅蝦餃 $16

蟹子燒賣 $16

紅油抄手 $23

HEA 包 (流心奶黃包)$23
賣相可一點也不HEA,很可愛呢。

包皮算鬆軟,奶黃味道不錯,很香又不會太甜,不過好像不夠流。

非油炸脆脆蝦多士 $25

XO醬炒蘿蔔糕 $34

粒粒奶凍咖啡糕 $16
咖啡糕咖啡味超香濃,口感有彈性,奶凍奶香十足,口感軟滑,入口即溶,整體配合度高,且甜度剛好。

這裡的點心價錢親民,這個份量可以嘗到更多款式,而且食物有誠意,小店真的值得支持一下呢。

2018-09-13 270 瀏覽
而家除咗可以喺茶樓食到點心之外,市面上仲多咗好多專食點心嘅餐廳今晚我同朋友就嚟咗呢間專門食點心、位置處於深水埗中心、西九龍中心附近既餐廳周師傅點心除咗點心出名之外,地理位置亦10分方便一嚟到,店員已經即刻上前招呼我哋,推介左我哋飲鐵觀音你同我鐵觀音清清地,都幾開胃我哋落單都唔夠10分鐘,啲點心已經陸續送上嚟碟碟都熱辣辣,仲出晒煙,超正呢兩舊雞扎大大嚿,入邊既雞夠晒彈牙,攞佢嚟開胃真係好唔錯,一穩籠都係$26咋唔好睇呢籠蝦餃得兩舊咁孤寒啊,佢皮薄餡靚,入邊有蝦重好彈牙同蝦餃一樣都係$16嘅燒賣,一定同平時便利店食開嘅好大分別啦,呢度嘅燒賣大大嚿仲有香菇嘅鮮味系出邊便利店質素同埋價錢都比唔上小籠包就係我嘅最愛,佢嘅皮真係好薄啊,其中一舊我唔小心仲爆左啲汁出嚟添點D陳醋更加帶出佢嘅鮮味見我哋唔夠飽,店員推介我哋食呢個韓式辣醬炒腸粉,記住唔係年糕黎呀,係香港人平時食開嘅腸粉呀好欣賞佢將香港嘅文化融入去食物入邊我哋女兒之家雖然好大食,但係都好注意補身㗎為咗填飽個肚,我哋叫咗個蟲草花雞蒸飯佢嘅size真係夠兩個人食㗎蟲草花雞仲幫助強身健體如果平日在經過深水埗,一定會再嚟食周師傅嘅點心啊
周師傅點心除咗點心出名之外,地理位置亦10分方便
一嚟到,店員已經即刻上前招呼我哋,推介左我哋飲鐵觀音
你同我鐵觀音清清地,都幾開胃
我哋落單都唔夠10分鐘,啲點心已經陸續送上嚟
碟碟都熱辣辣,仲出晒煙,超正
唔好睇呢籠蝦餃得兩舊咁孤寒啊,佢皮薄餡靚,入邊有蝦重好彈牙
系出邊便利店質素同埋價錢都比唔上
點D陳醋更加帶出佢嘅鮮味
好欣賞佢將香港嘅文化融入去食物入邊
我哋女兒之家雖然好大食,但係都好注意補身㗎
為咗填飽個肚,我哋叫咗個蟲草花雞蒸飯
佢嘅size真係夠兩個人食㗎
蟲草花雞仲幫助強身健體

如果平日在經過深水埗,一定會再嚟食周師傅嘅點心啊
2018-08-13
5 分鐘 (堂食)
  • 燒賣