餐廳: 周記點心 (流心點心)
資訊:

2024-07-27 543 瀏覽
唔知點解呢間嘅外表光鮮,但係食物質素奇差,價錢同出邊一樣,啲點心又夠熱,點心店冇茶供應要另外要加錢,但又收加一服務費食咗四款點心怕怕,個春風得意腸個春卷皮厚過啲餡
食咗四款點心怕怕,個春風得意腸個春卷皮厚過啲餡
2024-07-27
2024-07-13 816 瀏覽
這本係我喜愛的食店之一,不過最近却退步了。小店裝修清雅,座位舒適。點了梳打水、春卷腸粉、糯米鮑、半籠蝦餃、山竹牛肉。春卷腸粉: 呢個點心幾特色,腸粉包著蝦春卷,撒上芝麻,味道唔錯。糯米飽: 呢個點心保持到水準,糯米粒粒分明又軟硬適中,有少少臘腸小粒調味,味道幾好。一口蝦餃: 退步了很多,個外皮一夾就散,內饀的蝦一般。山竹牛肉: 又係退步很多,以前係好好味,而家一陣輕微的牛肉羶味,質感不似用手刴,似係用機搞碎。
這本係我喜愛的食店之一,不過最近却退步了。

小店裝修清雅,座位舒適。

點了梳打水、春卷腸粉、糯米鮑、半籠蝦餃、山竹牛肉。

一口蝦餃: 退步了很多,個外皮一夾就散,內饀的蝦一般。

周記點心 (流心點心) (天后)天后琉璃街13號南景樓地舖1️⃣奶皇流心西多士呢個真係要趁熱食一切開嘅時候,啲奶皇係走晒出嚟佢個西多士整得好食,整得好香脆唔會有千年油嘅味道2️⃣鴛鴦燒賣每粒燒賣都好食,而且入面都好有肉感不過佢雖然係鴛鴦燒賣,但係食唔出有咩咁特別佢應該係有一款係黑松露3️⃣麻香雞呢個雞有啲似酸菜魚咁,好麻但係佢又冇乜特別嘅香味不過佢都算大份,而且啲雞唔會好老但係我覺得味道可以突出啲4️⃣XO醬炒銀針粉炒得幾香之餘,亦炒得好入味佢嘅XO醬都幾辣,辣到有啲過癮而且上面仲有好多蝦米
周記點心 (流心點心) (天后)
天后琉璃街13號南景樓地舖

1️⃣奶皇流心西多士
呢個真係要趁熱食
一切開嘅時候,啲奶皇係走晒出嚟
佢個西多士整得好食,整得好香脆
唔會有千年油嘅味道

2️⃣鴛鴦燒賣
每粒燒賣都好食,而且入面都好有肉感
不過佢雖然係鴛鴦燒賣,但係食唔出有咩咁特別
佢應該係有一款係黑松露

3️⃣麻香雞
呢個雞有啲似酸菜魚咁,好麻
但係佢又冇乜特別嘅香味
不過佢都算大份,而且啲雞唔會好老
但係我覺得味道可以突出啲

4️⃣XO醬炒銀針粉
炒得幾香之餘,亦炒得好入味
佢嘅XO醬都幾辣,辣到有啲過癮
而且上面仲有好多蝦米

2024-03-15 956 瀏覽
周記點心 (流心點心) (天后)📍天后琉璃街13號南景樓地舖鵪鶉蛋燒賣 $30懷舊點心之一,就係鵪鶉蛋放係豬肉上面,簡單又好食 7.1/1芝麻蝦多士 $52多士炸得超級酥脆,蝦肉份量好多,大大舊又好味 7/10懷舊糯米包 $32第一次食懷舊糯米包,中間包住糯米飯、臘肉,味道幾新奇 6.8/10奶皇流心包 $24奶皇餡超級熱,流心效果好勁,流心餡多到漏,好味又滿足 7.1/10籠仔荷葉章魚雞粒蒸飯 $42雞粒幾多,啖啖都係肉,味道吾錯,份量夠多 7.0/10
周記點心 (流心點心) (天后)
📍天后琉璃街13號南景樓地舖

鵪鶉蛋燒賣 $30

芝麻蝦多士 $52
多士炸得超級酥脆,蝦肉份量好多,大大舊又好味 7/10

懷舊糯米包 $32

奶皇流心包 $24

籠仔荷葉章魚雞粒蒸飯 $42
雞粒幾多,啖啖都係肉,味道吾錯,份量夠多 7.0/10

當日我入去食肆:1) 詢問邊張枱冇咁凍?冷氣冇咁大風?-嗰位短頭髮嘅阿嬸答我:張張枱都咁凍㗎!2)我同屋企人揀咗一張四人枱,坐低之後,都發覺仍然有啲凍,雖然已經着咗外套,問個阿嬸可唔可以校細啲個冷氣?-嗰個短頭髮嘅阿嬸答我:冇得校喎! 》佢嘅 1句得埋嚟!簡直冇禮貌!3)我點菜,問佢有關飲茶飲品:-嗰個短頭髮嘅阿嬸行嚟我張枱,打開Menu,指住飲品,叫我喺嗰度揀-我揀咗花茶,跟住我入咗QR code自己落單-個短頭髮嘅阿嬸竟然答我話:吓,你自己又撳咗啊,我又幫你撳喎!》老實講,坐低嘅時候,佢已經擺低咗一張QR code,叫我哋客人自己scan去點菜,我問佢有咩飲,咁落單嘅話,如果你係幫我撳埋,咁情理、道理上,禮貌上,係咪應該呢個阿嬸話聲比客人知道,我幫你落埋單啦!你唔使落啦〉佢嘅 又1句得埋嚟!簡直冇禮貌!4)點晒菜之後,等咗一段時間都仲未有一樣出菜,啲冷氣又凍,我驚啲冷氣會吹凍晒啲餸,於是乎同個阿嬸講,如果廚房師傅可以出到一啲點心嘅話,唔需要一次過出晒,可以出到菜嘅,你就幫我拎出嚟啦-點知嗰個阿嬸答我:廚房出菜,我理唔到㗎!》嘩!老實講,邊個請着呢個短頭髮嘅阿嬸,真係趕客囉!5)因為
當日我入去食肆:
1) 詢問邊張枱冇咁凍?冷氣冇咁大風?

-嗰位短頭髮嘅阿嬸答我:張張枱都咁凍㗎!

-嗰個短頭髮嘅阿嬸答我:冇得校喎!
》佢嘅 1句得埋嚟!簡直冇禮貌!

3)我點菜,問佢有關飲茶飲品:
-我揀咗花茶,跟住我入咗QR code自己落單

你唔使落啦

〉佢嘅 又1句得埋嚟!簡直冇禮貌!

-點知嗰個阿嬸答我:廚房出菜,我理唔到㗎!

》嘩!老實講,邊個請着呢個短頭髮嘅阿嬸,真係趕客囉!

5)因為真係太凍,我件衫有帽,我帶埋頂帽都覺得凍!

6)之後另外一位扎辮嘅侍應姐姐,唔單止有禮貌,又斯文,咁同我咁講:
不如你坐過另外對面嗰張枱啦,嗰張枱冇咁凍㗎

-我答佢話,但頭先短頭髮嗰個阿嬸同我講,張張枱都咁凍喎

-點知,嗰個短頭髮嘅阿嬸竟然咁講:我頭先同你講,係嗰張枱冇咁凍㗎,我指住嗰張枱㗎

》我真係想爆佢!
佢句句已經好好冇禮貌!仲要講大話!

〉》〉真係唔該依家食肆嘅老闆,如果再用呢啲咁嘅員工,真係祝你好運囉!

》食一個晏晝,當時係冇客,得我嗰張枱同屋企人,但佢都竟然用咁嘅態度去趕客!
其實嗰個阿嬸,如果唔鍾意份工,辭職咪做囉!點解好似搵啲客嚟出氣咁!

》〉》當場,我句句好有禮貌問佢,
但呢個短頭髮嘅阿嬸,就句句博到你行!
-佢嘅 句句得埋嚟!簡直冇禮貌!
仲要加埋佢啲語氣態度!

》我當場已經講咗,我唔會再去呢間食肆!而且當場,我一句都冇鬧佢!
點解?佢冇資格俾我去鬧!
》所以,我要喺OpenRice呢度寫出成件事嘅真相,話俾大家知!

〉呢間,喺天后嘅,周記點心,
個老闆,真係唔該你教吓啲員工乜嘢叫做禮貌!我身為客人,當場句句都有禮貌,但竟然得到咁嘅服務對待,
簡直離晒譜!
2023-11-18 1164 瀏覽
傳統做法,有魚腸蒸蛋,上面脆,下面軟。店員都很有禮貌,店舖整潔,價值合理,$228/2人餐,2個小菜,2個湯,1份芝麻卷,茶。值得一試。Suggested steam egg with fish intestine, a traditional dish which is not commonly found. The staff are polite and the restaurant is clean. Price is reasonable. $228/ set for 2 people, with soup, 2 main dishes and desert with tea. Recommended.
傳統做法,有魚腸蒸蛋,上面脆,下面軟。

2023-11-18
  • 魚腸蒸蛋
2023-11-03 836 瀏覽
Service is here is trash, especially the 2 women who seem to have a frown imprinted on their faces. They also kept pushing carts of their delivered frozen dimsum through the narrow aisles between the dining tables and into the kitchen. By their third run, an unlucky diner got rammed in the elbow. It was like meal service on a flight. The dimsum isn’t anything special. The gimmicky items like their shrimp toast were alright, but please refrain from ordering the more traditional items. If you wa

The dimsum isn’t anything special. The gimmicky items like their shrimp toast were alright, but please refrain from ordering the more traditional items. If you want to tighten your jawline, forget mewing and just order the braised or steamed beef tripe here.

2023-10-07 880 瀏覽
用料十足 ,章魚同埋雞鋪滿飯面,有住家飯的感覺,雖然要等20分鐘,但係即叫即製,味道的確有新鮮感,這個價錢有呢個享受,其實我有猶豫….唔係好想分享,怕以後會好多人叫外賣,日後要再等耐啲,但真係忍唔住要讚一讚,超值之選 ,冇諗過只係$42有呢個質素。
荷葉章魚雞飯

2023-10-07
20 分鐘 (外賣自取)
荷葉章魚雞飯
2023-09-10 913 瀏覽
幫襯完佢先知原來唐記水準幾好星期六 早上十一點左右入去食,乜都唔講淨係講食物叫咗鹹水角春風得意腸招牌蝦多士蝦餃燒賣金錢肚蘿蔔鹹水角:外皮唔脆 一舊粉咁 個餡係零味道係我人生中食過最難食嘅鹹水角春風得意腸:個蝦肉餡 質地係死實其他食物已經冇心情再影相蝦餃 燒賣個餡又係死實 蝦餃冇筍招牌蝦多士呢個犀利,多士炸到界口 勁硬個蝦膠餡又係乾爭爭 硬掘掘金錢肚第一舊食落口 以為ok啦 都算幾淋,尚算入味好似幾對版喎點知第二舊已經係唔同質地 香口膠咁總括:冇一樣嘢好食屋邨酒樓都高質過佢,想食劣質點心可以幫襯
幫襯完佢先知原來唐記水準幾好

星期六 早上十一點左右入去食,乜都唔講淨係講食物

叫咗

其他食物已經冇心情再影相

蝦餃 燒賣
個餡又係死實 蝦餃冇筍

招牌蝦多士
呢個犀利,多士炸到界口 勁硬
個蝦膠餡又係乾爭爭 硬掘掘

金錢肚
第一舊食落口 以為ok啦 都算幾淋,尚算入味
好似幾對版喎
點知第二舊已經係唔同質地 香口膠咁

總括:
冇一樣嘢好食
屋邨酒樓都高質過佢,想食劣質點心可以幫襯
😋😋😋😋因為想不到吃什麼,臨時起義去飲茶~人多的好處就是可以,試!都試!💕有驚喜!會想再翻check 😆😆午飯時間好多人啊~~好彩唔駛等好耐就有位了~🫖 款茶:桂花烏龍、玫瑰茉莉茶一人一杯好~ 可以揀自己鐘意嘅茶~我哋點左:。蝦餃。鴛鴦燒賣。芝麻蝦多士🧡🉐。奶黃流沙西多士 💛🉐 。XO醬炒蘿蔔糕。卡邦尼芝士春卷。什醬蒸鳳爪 。懷舊糯米包💛。懷舊千層糕。家鄉咸魚煎肉餅(偏咸, 建議配白飯)
😋😋😋😋
因為想不到吃什麼,臨時起義去飲茶~
人多的好處就是可以,試!都試!
💕有驚喜!

會想再翻check 😆😆

午飯時間好多人啊~~
好彩唔駛等好耐就有位了~

🫖 款茶:桂花烏龍、玫瑰茉莉茶
一人一杯好~ 可以揀自己鐘意嘅茶~

我哋點左:

。蝦餃
。鴛鴦燒賣
。芝麻蝦多士🧡🉐
。奶黃流沙西多士 💛🉐
。XO醬炒蘿蔔糕
。卡邦尼芝士春卷
。什醬蒸鳳爪
。懷舊糯米包💛
。懷舊千層糕
。家鄉咸魚煎肉餅(偏咸, 建議配白飯)

2023-07-09 882 瀏覽
周記點心💛住喺附近又鍾意飲茶嘅應該都會識新式飲茶嘅歇腳地方環境舒服、點心好味有創意地方唔大,但感覺唔迫枱與枱之間都有空間裝修都好別緻💛💛餐牌特別設計用心,點心有傳統款式,亦都有懷舊點心,例如鵪鶉蛋燒賣,真係買少見少今次叫嘅點心唔多不過有兩款都係我嘅必點之選菠菜餃💚鵪鶉蛋燒賣😋😋第一次試黑松露灌湯餃反而感覺一般,入面嘅肥豬肉太煙靭其實經常都來周記食點心我平時仲會嗌咖喱魷魚、燒賣、奶皇包全部都好味😋不過呢度唯一就係冇得一齊飲茶意思就係大家嘅嘢飲要各自嗌返不過都好多選擇 咖啡奶茶樣樣有😆下次想飲茶會再嚟💛
周記點心💛
住喺附近又鍾意飲茶嘅應該都會識
新式飲茶嘅歇腳地方
環境舒服、點心好味有創意

地方唔大,但感覺唔迫
枱與枱之間都有空間
裝修都好別緻💛💛

餐牌特別設計用心,點心有傳統款式,
亦都有懷舊點心,例如鵪鶉蛋燒賣,
真係買少見少

今次叫嘅點心唔多
不過有兩款都係我嘅必點之選
菠菜餃💚鵪鶉蛋燒賣😋😋
第一次試黑松露灌湯餃
反而感覺一般,入面嘅肥豬肉太煙靭

其實經常都來周記食點心
我平時仲會嗌咖喱魷魚、燒賣、奶皇包
全部都好味😋

不過呢度唯一就係冇得一齊飲茶
意思就係大家嘅嘢飲要各自嗌返
不過都好多選擇 咖啡奶茶樣樣有😆
下次想飲茶會再嚟💛
2023-07-09 584 瀏覽
服務非常差,服務員謊話連篇,當謊言被揭穿,就歇斯底里幹客人走,作為一個服務員,這種待客態度真是讓人大開眼界!如果不想被周記服務員嚇,就不要光顧這間周記!!!
2023-07-07
2023-06-25 635 瀏覽
有一次上想去周記點心食,但見到門口有好多人排隊,所以冇食到。今日未到1:00,本身想去隔籬街食海南雞飯,但見到周記點心唔使排隊就轉食周記點心喇。入到去,店員招呼咗我哋兩個坐喺二人位,叫我哋喺QR code落單。我哋叫咗六個點心,包括蝦多士,鹹水角,牛肚,咖喱魷魚,糯米包同埋燒賣。過咗冇幾耐,點心就陸陸續續咁嚟喇。蝦多士:一碟有四件,好大件,但係咬麵包時覺得啲油唧出嚟。鹹水角:造型好可愛。表皮係煙煙韌韌嗰隻,唔係好脆口嗰隻,唔係好啱我口味。牛肚:一碟大概有七件牛肚加兩件麵筋。食得出香料味,牛肚夠林夠入味,好食。咖喱魷魚:好大碟。咖喱味香濃。入面有大概三四件麵筋。糯米包:好少地方有得食糯米包。糯米飯軟硬度適中,辣味好香。個皮好薄。好味。燒賣:豬肉有少少鞋口,味道一般。我哋食食吓先發現舖頭唔似一般茶樓咁樣又有收茶介,所以我哋只係叫咗兩杯水(我哋兩個都唔係太好茶)。如果你哋想飲茶就可以加錢叫。

過咗冇幾耐,點心就陸陸續續咁嚟喇。
蝦多士:一碟有四件,好大件,但係咬麵包時覺得啲油唧出嚟。
咖喱魷魚:好大碟。咖喱味香濃。入面有大概三四件麵筋。
燒賣:豬肉有少少鞋口,味道一般。

同朋友經過天后,肚餓又唔知想食啲咩,朋友話佢好鍾意食點心,於是我哋就去咗試吓呢間啦。環境非常之闊,裝修亦都好新穎。我哋叫咗一份蝦多士、牛肉球、燒賣同埋兩杯嘢飲。首先講吓蝦多士、因為唔係好多地方都有得食,所以我入到嚟第一眼就想試一試蝦多士🙏蝦多士整得非常之好,咬落非常之脆、面上鋪上芝麻增加口感。在點埋嗰張去食,真係一流。燒賣亦都非常之高水準、每一粒都整得好通透。而牛肉球亦都好爽口、配埋喼汁食真係一流。

環境非常之闊,裝修亦都好新穎。

我哋叫咗一份蝦多士、牛肉球、燒賣同埋兩杯嘢飲。

蝦多士整得非常之好,咬落非常之脆、面上鋪上芝麻增加口感。
在點埋嗰張去食,真係一流。

蝦多士、燒賣、牛肉球
蝦多士
蝦多士、燒賣、牛肉球
蝦多士
2023-04-24 515 瀏覽
星期日中午12點多d去到,要等位,不過都好快,入邊其實唔大,好似就十張檯左右,唔可以超過90分鐘,不過其實上得快半個鐘都可以我地兩大兩細,叫左7樣野,味道都唔錯,中意蝦多士同埋千層糕,蝦多士中間全部都係蝦,啱啱整好熱辣辣,好鬆脆,千層糕好大一件,唔太甜,小朋友中意。