2015-02-11 351 瀏覽
晚市后段先去食,有折扣優惠 (但詳細唔係好記係咩時段,同埋幾折)好鍾意佢ge卡式座位設計,私隱度夠高,而且座位又寬敞最深刻印象係佢個手掌咁大ge壽司,味道重好唔錯,正!其他食物水準都唔錯,魚生都算新鮮,串燒又好入味。
好鍾意佢ge卡式座位設計,私隱度夠高,而且座位又寬敞
最深刻印象係佢個手掌咁大ge壽司,味道重好唔錯,正!
其他食物水準都唔錯,魚生都算新鮮,串燒又好入味。
餐牌
餐具
壽司們、串燒
2014-09-08
15 分鐘 (堂食)
壽司們、串燒
2015-01-02 415 瀏覽
這間食店環境看似不錯,假日不須要排隊,走入去試試。叫了一碗豚肉拉麵,再加吉列豬扒;拉麵15鐘左右到了,吃了兩口已覺得不對勁,豚肉沒有味,麵好像沒有熟,隔了5分鐘,吉列豬扒還沒到,我問女店長準備好了沒有,她説整理當中,很快便弄妥;隔了10分鐘左右吉列豬扒還沒到,我又問女店長弄妥沒有,她才走去廚房問了問,這時候我看看吃了兩口的麵,有差不多半吋厚的油;女店長由廚房出來之後便對我説:對不起,沒有上單,你還要不要?

2014-05-13 559 瀏覽
今天去了味咭晚餐,其實已經是第二次到那裏吃拉麵,源自一個可笑的原因,我很喜歡那兒的燈飾,其實有點像吊在樹上透明的果實。今次點的是<特選激辛赤吉豚王>HKD85。我選小辣,一向我也很喜歡小小辛辣味的湯頭配拉麵。吃下有種醒神感覺,夏天最緊要醒一醒刺激一下味蕾。一大碗麵上來,漏斗狀的麵碗材料豐富,面頭灑有細切蔥花,爆香的半肥永瘦肉碎,數段冬䇞,旁邊有巴掌大紫菜一片,三片圓形叉燒(1/3肥,略韌),半邊生熟蛋(蛋白有醬油味,蛋黃流心,很正),再配以中幼身之拉麵。中幼身而且煙韌的拉麵掛滿湯汁,大口大囗的吃非常過癮。不消10分鐘已經解決了整碗麵,美中不足是略韌的叉燒。題外話是晚麵店中約有7台客,不算冷門,但如果可加入炸豬排或炸雞拉麵會更加吸引。甜品種類頗多(如下圖)下次會試下店中的紅豆綠茶甜品!

2014-05-13
$93.5
2014-04-25 296 瀏覽
看完戲到附近找吃,味吉很多年前試過,記得不錯,今日再來吃。墨汁叉燒拉麵 - 焯焯說平平一碗三片叉燒拉麵,不差但又不是很好味,我喝了一口湯,太鹹了,叉燒和其他日式店的出品一樣。 吉列豬扒醬油烏冬 - 只是醬油清湯烏冬另跟吉列豬扒一件,湯味真很清,連葱都無粒,相片上的豬扒吃了2件才影相,好彩豬扒唔錯,原來單烏冬都要$5x,加件吉列豬扒再加一後要是$9x,太貴了,數年前來吃過平均消費是$5x,雖然物價貴人工貴,但不值加近一倍。如果價錢不是那麼貴,我會給笑,中午時段只有3枱客一共6人就知何解。
看完戲到附近找吃,味吉很多年前試過,記得不錯,今日再來吃。
2014-04-22
老老十十,食左呢到啲拉面1,2次,正正常常不過不失咁啦!不如佢啲甜品出奇地好食。一坐低,先來個紅豆豆腐花 - 28蚊,坐得又舒服,又抵食,豆花超滑,涼浸浸咁,加埋紅豆食口感超正! 為食既我又點會咁易滿足?我既朋友仔就食黑糖雪糕布丁,我見佢地話正又想試!22蚊,出奇地正,黑糖雪糕個人第一次食,超驚喜! 布丁都唔錯,白雪雪, 質感小小實實地。Sorry唔記得影相Overall只可以講,坐得舒服唔迫,又好食又抵,咁就enjoy左一個下午
老老十十,食左呢到啲拉面1,2次,正正常常不過不失咁啦!
不如佢啲甜品出奇地好食。

一坐低,先來個

為食既我又點會咁易滿足?

我既朋友仔就食黑糖雪糕布丁,我見佢地話正又想試!

Sorry唔記得影相

• 紅豆豆腐花
  • 黑糖雪糕布丁
2014-01-24 206 瀏覽
星期日同朋友行開將軍澳,諗住食番之前食過既味吉拉面,果陣時仲係新開,記憶中D食物都唔差,我地大約6:30左右到。入座後待應放底左2杯水,但我記得之前係凍茶黎,咪問待應轉番兩杯茶,待應同我地講茶而家要8蚊杯!!但之前係免費既真可惜,所以最後都冇要。我地Order咗個炸蝦雜菜熱烏冬.3件叉燒豬骨湯拉面.串燒拼盤,同埋做緊優惠既炒雜菜。但落單後聽到廚房傳出一段粗囗,雖然聽唔清楚,但係係我地落單之後傳出...感覺好似鬧人地黎食野…其實你開門做生意都預咗有人黎食野,點解會有員工講粗囗鬧人,我真係唔明??果陣時係冇乜客好靜先聽到,我同朋友聽到即刻連、食既心情都冇..最先黎既竟然係炸蝦雜菜熱烏冬,但侍應同我地講要等15-20分鐘,望落個炸蝦雜菜度好燶好多油,連碟上面果張紙全部都係油!!跟住黎既炒雜菜又黃又多油!!!咪叫侍應換過碟,換過出黎都係油,只係比之前少油小小。叉燒豬骨湯拉面係keep到好既冇乜點變,而最後黎既串燒拼盤,出到黎又係油淋淋!!平時出面食既串燒都有油但人地係乾身同脆口!但碟串燒食落口成口油感!!我都唔明點解而家D食物差甘遠!!我從來都冇係D到出過文!!但今次真係忍唔住開個A/C發洩下
其實你開門做生意都預咗有人黎食野,點解會有員工講粗囗鬧人,我真係唔明??果陣時係冇乜客好靜先聽到,我同朋友聽到即刻連、食既心情都冇..最先黎既竟然係炸蝦雜菜熱烏冬,但侍應同我地講要等15-20分鐘,望落個炸蝦雜菜度好燶好多油,連碟上面果張紙全部都係油!!跟住黎既炒雜菜又黃又多油!!!咪叫侍應換過碟,換過出黎都係油,只係比之前少油小小。叉燒豬骨湯拉面係keep到好既冇乜點變,而最後黎既串燒拼盤,出到黎又係油淋淋!!平時出面食既串燒都有油但人地係乾身同脆口!但碟串燒食落口成口油感!!我都唔明點解而家D食物差甘遠!!我從來都冇係D到出過文!!但今次真係忍唔住開個A/C發洩下!!同埋我以後都唔會再幫襯!!我相信感既價錢我會有更好既選擇。
2014-01-19
2013-12-12 88 瀏覽
以為最近百佳集團儲印仔活動包括味吉拉麵,見咁耐冇食過,咪過嚟食,順手儲多幾個印囉!點知嚟到問店經理先知原來今年味吉冇參與,橫豎嚟到,時候又唔早,唯有喺度食埋先算啦!對上嗰次嚟都唔記得幾耐了,總之好一段時間啦!店既裝修冇變,店員都算熟口熟面,但餐牌內容卻有轉變。以前主要以叉燒﹑角煮豚肉及豬軟骨做配料,現在多了吉列豬扒同炸蝦。極上醬油同赤地獄湯底依舊,但原來既味噌唔見了,變左什麼明太子味噌,正想試試這新口味之際,發現原來還有一款全新湯底,墨汁豬骨湯吧!所以索性點了吉列豬扒墨汁拉麵。老公則點醬油叉燒拉麵,另外再點近期愛吃既豚肉串燒。豚肉串燒先來,一客2串,每串3小件,中間夾著京葱,調味不錯,本身豚肉味少少濃,又夠咬口,好味。跟住醬油叉燒拉麵來了,這湯底的拉麵會跟紫菜同吃,如點大拉麵(即3片叉燒)會送上完整一片大紫菜。由於這個湯底味道偏淡,所以味道一般。這個時候新菜色吉列豬扒墨汁湯拉麵也來了。湯麵賣相黑漆漆的讓好墨汁的我興奮不已,試一口湯,豬骨湯底味依然濃,甚至蓋過墨汁湯味!(我當左墨魚汁意粉咁食,所以味覺/對味道既認知有出入)至於吉列豬扒,跟圖片又不相副了,好細塊,唔係好似圖片般厚切,重點係
豚肉串燒先來,一客2串,每串3小件,中間夾著京葱,調味不錯,本身豚肉味少少濃,又夠咬口,好味。跟住醬油叉燒拉麵來了,這湯底的拉麵會跟紫菜同吃,如點大拉麵(即3片叉燒)會送上完整一片大紫菜。由於這個湯底味道偏淡,所以味道一般。這個時候新菜色吉列豬扒墨汁湯拉麵也來了。湯麵賣相黑漆漆的讓好墨汁的我興奮不已,試一口湯,豬骨湯底味依然濃,甚至蓋過墨汁湯味!(我當左墨魚汁意粉咁食,所以味覺/對味道既認知有出入)至於吉列豬扒,跟圖片又不相副了,好細塊,唔係好似圖片般厚切,重點係好油呀!唔知係咪我影相影得慢,麵好快腍,唔夠以前彈牙。
豚肉串燒
極上醬油叉燒拉麵
吉列豬扒墨汁豬骨湯拉麵
吉列豬扒墨汁豬骨湯拉麵
走之前忍唔住點了一客甜品,北海道牛奶布丁伴沖繩黑糖雪糕。坦白講,我係見倒幅相覺得靚先點的,聽我咁講,就知道我又領野啦!個賣相同幅相有出入,猶幸味道還算不錯,不嗜甜的老公都鐘意食。
北海道牛奶布丁伴沖繩黑糖雪糕
不過整體嚟講,食物質素的確下降了,冇以前的好味。埋單每人百元多啲,俾多少少我可以喺隔離吃牛鍋吃餐飽呢。我諗以後非必要都未必再來呢!
2013-12-05
豚肉串燒
北海道牛奶布丁伴沖繩黑糖雪糕
2013-07-21 46 瀏覽
星期六拉咗陳生陪我去睇將軍澳中心嘅海棉寶寶,由青衣搭地鐵去綠色線的盡頭再轉紫色線到將軍澳,好遠,環顧將軍澳嘅餐廳都係連鎖集團式食肆,為求穩穩陣陣,「味吉」係不二之選。平時常幫襯旺角家樂「味吉」,對POKKA旗下嘅「味吉」有信心保証。*叉燒沾麵試咗最近「味吉」新推出嘅沾麵,沾麵即係拉麵同配料分開上,食用時將拉麵放入濃湯,其實我覺得就係平時食嘅湯拉麵拆件上,反而湯拉麵比較方便,食用時不用夾嚟夾去,而且湯底亦比較香濃。*沾麵配料流心蛋係食拉麵不可或缺嘅至愛 蛋白軟綿綿,蛋黃帶點流心及creamy口感,每次食流心蛋都有種幸福嘅感覺。至於叉燒有點失色,只有瘦肉沒有肥肉,不夠Juicy也沒有肉香,失望。厚切筍竹及黑木耳爽口,伴上拉麵,感覺豐富。*珍寶雞翼點了沾麵可用半價點特選小食,陳生點咗珍寶雞翼,用咗一個幾有趣嘅擺放方法,好睇又好食,雞翼嘅表皮沾上黑芝麻,燒得香香脆脆,咬落肉汁溢出,非常可口! 唔須醬汁已經好惹味。 *牛肉沙律牛肉略嫌太熟,食唔出牛肉本身嘅鮮味,旺角「味吉」嘅牛肉沙律比較好食。
星期六拉咗陳生陪我去睇將軍澳中心嘅海棉寶寶,
由青衣搭地鐵去綠色線的盡頭再轉紫色線到將軍澳,好遠,
環顧將軍澳嘅餐廳都係連鎖集團式食肆,
為求穩穩陣陣,「味吉」係不二之選。

*叉燒沾麵
試咗最近「味吉」新推出嘅沾麵,
沾麵即係拉麵同配料分開上,食用時將拉麵放入濃湯,
其實我覺得就係平時食嘅湯拉麵拆件上,
新推出沾麵
沾麵湯
*沾麵配料

流心蛋
係食拉麵不可或缺嘅至愛

蛋白軟綿綿,蛋黃帶點流心及creamy口感,
每次食流心蛋都有種幸福嘅感覺。
厚切筍竹黑木耳爽口,伴上拉麵,感覺豐富。
叉燒沾麵配料
*珍寶雞翼
點了沾麵可用半價點特選小食,陳生點咗珍寶雞翼
用咗一個幾有趣嘅擺放方法,好睇又好食,
雞翼嘅表皮沾上黑芝麻,燒得香香脆脆,
咬落肉汁溢出,非常可口! 唔須醬汁已經好惹味。
珍寶雞翼
*牛肉沙律
牛肉略嫌太熟,食唔出牛肉本身嘅鮮味,
旺角「味吉」嘅牛肉沙律比較好食。
牛肉沙律
題外話/補充資料: 美中不足係食飯時見到一隻蚊螆仔; 服務方面有待改進,侍應們沒有主動加水,由於我地幫襯嘅時候並冇其他客人,佢地寧願圍埋吹水都唔take care客人。
2013-07-20
叉燒沾麵配料
珍寶雞翼
牛肉沙律
2013-07-16 27 瀏覽
進去味吉拉麵館是單純因為方便, 隨便吃一碗麵, 事後才去追查味吉的背景.本來味吉是 Pakka Cafe集團旗下的連鎖式拉麵店. 其概念是把日本各地的特式拉麵, 集中於一家店供應, 其中包括東京(醬油湯麵), 札幌(鹽味湯麵), 九州(豬骨湯麵), 北海道(牛油拉麵), 別府(地獄湯麵)香港人最佩服的是日本人對工藝的專注追求, 以至能將中國人發明的拉麵發揮至極致, 日本麵店往往都是獨沽一味, 集天下兵器於一身又是否可行?這是他們自稱的極濃豬骨湯拉麵, 一片叉燒的話$56, 三片叉燒則$78  豬骨湯很甜, 沒味精, 以$56的價錢沒味精已經算不錯, 不過越對稱不上, 湯的油份脂肪也不高, 沒有濃厚的口感; 叉燒不腍, 味淡, 無法接受; 麵是直身1mm麵, 彈性麥白等等都是普通, 沒梘水味倒算是不錯, 不過煮麵手藝有問題, 部份麵條黏成一個結了這次是明太子極濃味噌拉麵, 特意點了他們自家製的厚切叉燒 ; 明太子拌勻之後, 略增香味; 味噌湯也是平穩, 說不上極濃二字; 至於厚切叉燒, 其實不是不好吃, 只是怎麼啖真味道, 也就是一塊台灣鹵肉嘛! 用甜甜的醬油鹵水得軟綿, 脂肪也入口溶

特濃豬骨湯拉麵
特濃豬骨湯拉麵
 豬骨湯很甜, 沒味精, 以$56的價錢沒味精已經算不錯, 不過越對稱不上[極濃], 湯的油份脂肪也不高, 沒有濃厚的口感; 叉燒不腍, 味淡, 無法接受; 麵是直身1mm麵, 彈性麥白等等都是普通, 沒梘水味倒算是不錯, 不過煮麵手藝有問題, 部份麵條黏成一個結了
明太子味噌拉麵
這次是明太子極濃味噌拉麵, 特意點了他們自家製的厚切叉燒 ; 明太子拌勻之後, 略增香味; 味噌湯也是平穩, 說不上極濃二字; 至於厚切叉燒, 其實不是不好吃, 只是怎麼啖真味道, 也就是一塊台灣鹵肉嘛! 用甜甜的醬油鹵水得軟綿, 脂肪也入口溶化, 以一塊鹵肉來說是不錯
自家製厚切叉燒
麵這方面, 倒是驚喜, 他們販售各地特色拉麵的概念也不是說說而已, 味噌湯麵他們就用另一種麵條
明太子味噌拉麵
性價比, $56一碗麵, 也沒甚麼要求未達到, 最好是把所有[極濃]字眼除去, 大家都會更快樂; 此外, 就是強烈建議大家不要用$78的價錢去要多兩片叉燒, 絕對不值得, 你一定會後悔
題外話/補充資料: 店裏的小妹禮拜態度都很好, 反而是那個男經理不行, 拉麵由他捧過來, 匙羹差點整支掉進湯裏面, 他完全沒發覺
2013-07-09
2013-02-03 22 瀏覽
味吉拉麵館逢星期一至星期五的下午茶餐由3pm至6pm供應,所以想較便宜地吃拉麵,又不介意提早吃晚餐,可以在近六時光顧,便能以下午茶當晚餐喇!今次我吃了單件叉燒赤吉豚王湯拉麵($58),價錢好像又貴了。拉麵依舊份量足夠,有彈性,湯底有淡淡的辣味,不算濃烈,叉燒又軟又腍。下午茶配小食,我選了豚肉餃子(三隻),相片中有六隻,是因為我和朋友都選了這款,餃子皮薄,煎得很香。飲品方面,冷熱同價,我喝了凍檸樂,透心涼。

2012-11-26
2012-03-26 19 瀏覽
朋友聚會選在味吉拉麵館,對我來說沒任何特別,事關已經光顧了很多次。我吃了$78的本格美國牛肋肉稻庭冷烏冬。賣相不錯,份量十足。先讚讚那碟牛肋肉,每一片都切得很平均,肉質嫩滑,不會過肥,味道有少許鹹。墊底的蔬菜吸收了肉汁和醬汁,味道都不錯。至於稻庭冷烏冬很爽,夠彈牙,紫菜絲也很新鮮。另外朋友吃了串燒、拉麵,質素保持一貫水平。

本格美國牛肋肉
至於稻庭冷烏冬很爽,夠彈牙,紫菜絲也很新鮮。
稻庭冷烏冬
另外朋友吃了串燒、拉麵,質素保持一貫水平。
2012-03-16
本格美國牛肋肉
稻庭冷烏冬
2011-10-02 20 瀏覽
五時多,全店零顧客,十分冷清。我吃了下午茶餐,$42要加一,包一碗拉麵、兩顆餃子和一杯飲品。我和朋友都點了地獄辛辣湯拉麵,點菜時已要求小辣,結果一碗較淺色,真的是小辣,另一碗卻依舊很辣,幸好我們都能接受。拉麵份量足夠,亦有彈性,加上濃如辛辣麵的湯底,很開胃。可惜配料甚少,只有一塊半肥瘦叉燒,少得可憐,味道尚可。至於餃子,質素中規中矩。雖則食物味道尚可,但以四十多元的下午茶來說,實在不划算。
五時多,全店零顧客,十分冷清。
沒有顧客的店內
地獄辛辣湯拉麵
至於餃子,質素中規中矩。
日式餃子
雖則食物味道尚可,但以四十多元的下午茶來說,實在不划算。
2011-09-22
$46.2 (下午茶)
沒有顧客的店內
2011-05-22 9 瀏覽
午餐時間有限,所以不能吃火鍋,唯有吃拉麵。七十元吃一碗麵,實在昂貴,散叫絕對不化算。幸好午市有套餐,$56(未計加一)有一款小食、一碗拉麵和一杯飲品。三個人點了三個餐。我點了地獄辛辣湯拉麵,內有叉燒和厚切豚肉。拉麵~碗真的很大,對比麵好像很少,但把拉麵夾出來看看,其實份量算正常。拉麵很爽,亦很有味,感覺不錯。湯底~辛辣程度有三級,我選了不太辣的一級,對比平日在家中煮的辛辣麵來說實在不算辣。配料~叉燒、厚切豚肉都很軟,易入口,不用花力氣咬。個人喜歡吃肥膩的東西,所以非常接受那些肥膏。叉燒有三、四片,豚肉只有一塊,不算豐富。之前在九龍灣的另一間分店吃過拉麵,當時的紫菜很大片,並用另一個器皿盛載,當看到今次的紫菜又小又已浸淋了,不禁有些失望。此外有粟米、蔥等,不吃筍的記得要事先提出「走筍」。除了地獄辛辣湯底,套餐還有極濃豬骨湯、極濃麵豉湯和東京醬油湯可以選擇。朋友選了極濃豬骨湯,但並不算極濃,沒有甚麼特別。小食方面,大家分別點了炸雞、照燒雞翼、豚肉餃子,全部都是兩件。總結而言,想普普通通、安安靜靜地吃一頓午餐,可以到味吉拉麵館。

三個人點了三個餐。
拉麵三碗
我點了地獄辛辣湯拉麵,內有叉燒和厚切豚肉。

極濃豬骨湯
炸雞~味道一般,不夠熱,好像已放了一段時間。
照燒雞翼~比較小,味道尚可。
豚肉餃子~味道一般,可惜又是不夠熱。
2011-05-20
$61.6 (午餐)
拉麵三碗
極濃豬骨湯
2011-03-28 10 瀏覽
尋晚行過吉之島味吉見到咁多人等位所以走咗,上次去味吉已經係個幾月前嘅事,每次去到幾乎都係叫博多極濃豬骨拉麵,覺得佢哋嘅麵質同湯底都做得吾錯,值得一讚,不過就建議麵嘅份量可以多少少就好,男仔就吾係太夠飽。除了食物的味道,服務亦很重要,呢度嘅店長好落力地招呼客人,而且笑容可鞠,值得一讚。有讚都有彈,上次被安排坐到水吧檯,所以就睇到佢哋嘅工作情況,見到有位身形健碩的束髻女工,除了工作態度懶散外,還跟男員工公然在打情罵俏,嘻嘻哈哈,直頭當公司係遊樂場,亦都騷擾到食客!!我自己都係管理層,對於d咁無心工作嘅員工亦都好睇唔過眼,希望有關方面可以留意一下。

2011-02-13 21 瀏覽
因為我是某卡的會員,到這兒吃會有優惠,所以到這兒嘗試,如果是好的,就會有下次。但是......說真的,味道不是好差。但是......份量真的好少,對於加一之後,成六十多元一碗,豬軟骨只有兩件,我覺得真是好少呀! 我的湯底是地獄湯底,喝了之後,不是好地獄,最大問題是: 我好口渴!這價錢但是只有這效果。吸引不到我再來。
就是得這兩件豬軟骨
個碗好大,但是.....

這價錢但是只有這效果。吸引不到我再來。
2011-02-13