2013-06-28 253 瀏覽
Since i worked in Wanchai for over 3 years, i almost come this place once a week.These two are my farvourite order*番茄濃湯小雞翼牛肉公仔麵* (開胃之選) + 凍檸檬茶 = $36We can choose two kinds of food (ham, egg, beef, wings, sausage, muschroom,veggie, fishball) i think 最低之擇 will be the meat + any kind of noodle they have. -tomato soup has some tomatos crumbs, little 瓜, mushroom, & veggie (very tasty)-chicken wings is deep fried with some herbs flavour, but i feel not as yummy as before now, maybe it's not so freshl

-chicken wings is deep fried with some herbs flavour, but i feel not as yummy as before now, maybe it's not so freshly fried.
-beef is very tender, yummy
-公仔麵 - 8/10 times i order is 軟硬識中, but maybe 2 times is hard
-凍檸檬茶少甜: 夠大杯, need to ask for less ice too, the sweet level of less sugar is prefect for me, good (their hot drink is large too, but i usually order cold ones)
番茄濃湯麵
*魚腐米線* $24 (add cold drinks +$7)
魚腐-  very yummy, recommended to try, inside has 50% fish paste and 50% air/empty space, unlike some 魚腐, which inside is 100% fish paste. fry fish ball
米線-軟硬識中 and smooth, nice
魚腐米線
番茄濃湯麵
魚腐米線
2013-06-11 107 瀏覽
 夜晚想吃 Light meal 立即想到味皇魚蛋粉,喜歡這裏有多種的選擇。灣仔這間分店的味皇,主打是湯粉,有聞名的魚皮,也有魚蛋牛丸等等湯粉提供,晚餐也有抵食的咖喱套餐以及焗飯精選,我就想吃湯粉,所以點餐時點了紅燒豬軟骨配冬菇米線(HK$30),另加時菜菜心(HK$5)。紅燒豬軟骨配冬菇米線(HK$30):味道:不得不讚這裏的份量很多,如果是兩位女士,可以一碗湯粉Share另外再叫其他小食都夠食。紅燒豬軟骨有三數件,炆得好冧好軟熟,醬油也非常之入味,但吃落口也不會覺得咸。冬菇有兩件,都是炆得很軟很滑,有蠔油的香味。至於湯底似有雞湯的香氣,濃郁得來並不覺油膩。最貼心是米線已經配有些生菜,即使不另加時菜,也可以均衡一些飲食。這個餐加時菜也只是5元,有菜心供應,可配蠔油。菜也煮得清綠,吃落很爽脆,實在不錯。現在百物騰貴,能以三十多元吃一頓晚飯實在不易。所以我本人也是很 appreciate 這店在附近。
 夜晚想吃 Light meal 立即想到味皇魚蛋粉,
喜歡這裏有多種的選擇。
灣仔這間分店的味皇,主打是湯粉,
有聞名的魚皮,也有魚蛋牛丸等等湯粉提供,
晚餐也有抵食的咖喱套餐以及焗飯精選,
我就想吃湯粉,
所以點餐時點了紅燒豬軟骨配冬菇米線(HK$30),
另加時菜菜心(HK$5)。

紅燒豬軟骨配冬菇米線(HK$30):
味道:不得不讚這裏的份量很多,
如果是兩位女士,
可以一碗湯粉Share另外再叫其他小食都夠食。
紅燒豬軟骨有三數件,炆得好冧好軟熟,
醬油也非常之入味,但吃落口也不會覺得咸。
冬菇有兩件,都是炆得很軟很滑,有蠔油的香味。
至於湯底似有雞湯的香氣,濃郁得來並不覺油膩。
最貼心是米線已經配有些生菜,
即使不另加時菜,也可以均衡一些飲食。
這個餐加時菜也只是5元,
有菜心供應,可配蠔油。
菜也煮得清綠,
吃落很爽脆,實在不錯。
現在百物騰貴,
能以三十多元吃一頓晚飯實在不易。
所以我本人也是很 appreciate 這店在附近。
  • 湯粉
家裡辦火鍋聚會,有數人指定要吃的火鍋料包括了炸魚皮,參考了《全港食材最強》秘笈中推介了味皇魚蛋粉的越南龍利炸魚皮,就買來一試囉!店子就在灣仔地鐵站附近,檀島咖啡旁近,算是非常方便的地點炸魚皮就放在店門口的當眼處,是用密氣獨立包裝封好的,六人火鍋本來想買一包,結果發現一包的份量好少!一包大概只有六七片魚皮,所以我們決定買兩包!越南龍利炸魚皮($15 一包)到底這個又貴又少的炸魚皮有什麼特別呢?真正剪開包裝拿出來時,確是讓我們每個人都驚訝不而:從沒吃過這麼厚、這麼堅脆的炸魚皮!一片魚皮的厚道足有平常魚皮的三倍,但還是很脆,有硬度的那種脆!放在湯中煮了十秒還不會軟掉!令我們各人都嘖嘖稱奇!也難怪一包少少的賣這麼貴了,成本大概也不低吧!總括來說,這個魚皮相當特別,也不錯吃,值不值得買則見人見智!試一次絕對無妨!
店子就在灣仔地鐵站附近
越南龍利炸魚皮($15 一包)
2013-01-05
外賣自取
$15 (其他)
  • 越南龍利炸魚皮
2011-11-12 47 瀏覽
當身體不適時能食到令自己感覺充滿能量既食物~~~個種感覺真系想即刻叫廚師出來握住他只手講聲多謝的~個晚發燒唔舒服~~~但唔想食粥~睇到這裡有番茄湯米線~包兩餸同一杯飲品~有得揀熱柑橘~~~啱曬我胃口~所以就入去了~眼見店內亦有好多其他套餐選擇~~~感覺都唔錯~~價格亦便宜~~~~只可惜當日沒有胃口食飯同肉類~~~米線選了生菜同雜菌~~清淡d即叫即煮~~所以都等左有5分鐘~~~雖然唔系話什麽驚為天人的味道~~~但系個番茄湯底調得剛剛好~酸甜適中~質地又唔會太杰或者太稀~~仲可以食到唔少番茄肉同洋蔥~~~生菜同菇菌就新鮮好味~~~~~~米線亦都剛剛好~~~對於一個病人既味覺來講~~依一餐真系好好味~~因為無胃口到後來都食左一大半~~~食完人亦都精神翻好多~~~~唔舒服的日子有正面既食物陪伴~~還是很幸福的~~~謝謝啦

生菜同菇菌就新鮮好味~~~~~~米線亦都剛剛好~~~

唔舒服的日子有正面既食物陪伴~~還是很幸福的~~~謝謝啦
2011-11-03
5 分鐘 (堂食)
2011-09-05 39 瀏覽
去睇新城頒獎禮前吃個五點幾的早飯, 朋友未到自己在灣仔搵食...味皇記得以前是吃粉麵的, 尤其魚蛋類, 現在卻轉了為多樣式的茶餐廳...叫了個燒雞扒飯拼紅豆綠茶~~~~叫了少飯所以剛剛好, 雞扒算多汁同幾林, 而且有蔬菜濕濕地唔駛咁乾...綠茶唔係太甜, 而紅豆都唔係太硬~~~~~三十幾蚊的晚餐, 不錯了!!!

燒雞扒飯及紅豆綠茶
2011-08-07
燒雞扒飯及紅豆綠茶
  • 魚蛋粉
  • 自家魚腐
  • 咖喱
2010-06-22 32 瀏覽
五月上旬‧熱約了雜誌做訪問,地方就在附近。就在上去之前,行經這裡,看到成箱的炸魚皮,全部是畢直樣子,薄薄的,看似很脆,很吸引,就買一包來吃。直直的一塊,吃起來不很脆,卻很硬。似乎是適宜拿去打邊爐又或是放麵湯吃較好一點,淨吃的話,幾考牙力。一包十二元,份量不少。吃了一塊,就將之弄碎,拿去酒吧睇波時當薯片吃,是下酒良品。
五月上旬‧熱

放湯會好吃一點
$12 (宵夜)
2010-04-26 26 瀏覽
灣仔有多家味皇,這一家不是茶餐廳,賣粉麵為主,不過我在這兒多選一個飯,就是豬軟骨飯。豬軟骨的汁做得杰身香濃,有些肉碎更滲在汁中,骨邊的肉很淋身,不錯,唯一不好是軟骨位不夠淋,而冬菇也厚身好吃有菇味。午市不算人多,如果不想在百伏棧台灣小吃等半小時,來這邊吃也不錯。如果吃得較少,魚皇五寶也好吃,我特別喜歡那個長長的炸魚皮,一看就想吃。

豬軟骨飯
2009-12-27 30 瀏覽
行完美食節同購物節,近近地行左黎呢度。幾年前成日都食佢d河粉,好鍾意食佢得魚湯底 + 蒜蓉炸魚皮(超好食)晚餐時段間店竟然得兩三個人。叫左 滑雞粥 + 疆蔥蓉撈粗面 餐 ($30) + 肉醬火腿番茄芝士焗飯、跟熱奶茶 ($32)滑雞粥:真係好滑,重滑過沙田雞粥,加上疆蔥味,好似食緊白切雞甘既味,好食!筆者一向不太食未煮既蔥,但係今次覺得個味真係好夾。疆蔥撈粗面 :好乾身,都係加上疆蓉、鼓油,每條都好入味,好食!肉醬火腿番茄芝士焗飯:叫完好快就上檯,好重芝士,重有兩隻未煮熟既蛋可以撈埋,打出蛋花,雖然打混後賣相一般,但放入口真係難以抵禦既吸引,好食!個飯跟送熱奶茶一杯,可以揀其他,例如紅豆冰。
行完美食節同購物節,近近地行左黎呢度。

晚餐時段間店竟然得兩三個人。

滑雞粥
筆者一向不太食未煮既蔥,但係今次覺得個味真係好夾。

疆蔥撈粗面
:好乾身,都係加上疆蓉、鼓油,每條都好入味,好食!

肉醬火腿番茄芝士焗飯

個飯跟送熱奶茶一杯,可以揀其他,例如紅豆冰。
疆蔥撈粗
肉醬番茄火腿芝士焗飯
2009-12-26
疆蔥撈粗
肉醬番茄火腿芝士焗飯
  • 疆蔥撈粗面
2009-10-14 27 瀏覽
近排都幾多煩事。今日麻煩哂大佬同我買野,之後就一齊遊港島,最後黎到呢間野食返餐。要了一個牛肉魚餅撈及一個日式雞扒加蟹餅飯。前者,我都食左舊牛肉,普通肥牛也。淡左少少,但都正常,因為撈麵D汁我無食。後者,個汁幾好,但D肉同餅就好麻麻,雞扒好硬同蟹餅係幾無味。但三十幾蚊有埋野飲,覺得都合理呀。而且服務都OK~我地試相機都無被人煩,幾好啦。做朋友很講緣份,突然的一個話題,很可以拉近彼此。唔該哂,大佬。
近排都幾多煩事。
要了一個牛肉魚餅撈及一個日式雞扒加蟹餅飯。

做朋友很講緣份,突然的一個話題,很可以拉近彼此。
唔該哂,大佬。
2009-10-13
2009-08-02 28 瀏覽
路經味皇,忍不住又買了蒜香魚皮食。真係超脆、超香口,仲有很濃的蒜香味,好似食薯片咁,一開始食就唔停得口...好熱氣、好熱氣...
路經味皇,忍不住又買了蒜香魚皮食。
好熱氣、好熱氣...

2009-07-30
$15 (其他)
2009-07-14 14 瀏覽
May Wong has a higher standard than most of the HK style cafes.The quality can almost match that of Tsui Wah, except the variety is not as diverse as Tsui Wah.Tsui Wah has more sophisticated dishes such as Ox Tail in red wine sauce, noodles made of tofu.Although the dishes here are much simpler, they have very good combinations such as the thick noodles with soft pork bone and fried fish patty. Their drinks also make them unique, such as the green tea with Jelly, adds some fun to it, rather than

Although the dishes here are much simpler, they have very good combinations such as the thick noodles with soft pork bone and fried fish patty. Their drinks also make them unique, such as the green tea with Jelly, adds some fun to it, rather than the boring standard drinks, such as Tea, Coffee, Lemon tea etc.

The noodle set I ordered came with Organic beanshoots, making it a balanced meal of meat, carbohydrates and vegetables. The portion of beanshoots was quite decent too, a bowl of beanshoots in soup with strong sesame oil seasoning.
2009-07-09 9 瀏覽
個肚打鼓就閃入呢間野嗌左個鮮餅雙拼秘製撈麵味道麻麻地唔咸唔淡咁炸魚餅仲熱叫做好d最中意系個有機芽菜直頭諗起食神套戲忍唔住笑左出黎服務都算系咁
個肚打鼓就閃入呢間野
直頭諗起食神套戲
忍唔住笑左出黎
服務都算系咁
2009-05-16 15 瀏覽
在灣仔返學成日幫襯間 味皇佢外表同一般茶餐廳無咩分別但食物絕對係高於一般茶餐廳 第一次食ge係肉醬意~芝士味好濃好香,可以咬到 d cheese 5會太多蕃茄而酸,意粉幾彈牙,5似連鎖快餐店咁膠仲有好多香腸,有d菜在底,幾健康真係好耐未見過用料咁足ge 餐廳蘑菇意粉~多菜夠健康,因為佢忌廉味香濃,所以食起黎5會寡岩哂食齋ge人一個意粉只係 廿幾蚊,絕對抵食 ! 台式肉藻飯~佢一個飯at least 有3樣餸 肉藻味剛好,5會太濃而搶左其他宋的味道佢每椒扒都煎得岩岩好, 難得 ge 係 5油, 健康得黎好入味 ,又5會chi 牙 下午茶個d 日式烏冬都好好食especially 係個湯底 同味千有得揮香味濃, 5只係味精湯豬骨湯底雞粥 ~好大碗,有成個頭咁大,一個女仔都會食5哂料好多,除左雞肉外仲落左海鮮等午市一個餐連drinks 都只係廿幾三十 蛟tea 的話只需廿幾e 個價錢有咁高質素 好抵食 !衰在佢間鋪細,幾迫,一多人就會趕你走
在灣仔返學成日幫襯間 味皇
佢外表同一般茶餐廳無咩分別
但食物絕對係高於一般茶餐廳

第一次食ge係肉醬意~
芝士味好濃好香,可以咬到 d cheese
5會太多蕃茄而酸,
意粉幾彈牙,5似連鎖快餐店咁膠
仲有好多香腸,
有d菜在底,幾健康
真係好耐未見過用料咁足ge 餐廳

蘑菇意粉~
多菜夠健康,因為佢忌廉味香濃,所以食起黎5會寡
岩哂食齋ge人

一個意粉只係 廿幾蚊,絕對抵食 !

台式肉藻飯~

香味濃, 5只係味精湯
豬骨湯底

雞粥 ~
好大碗,有成個頭咁大,一個女仔都會食5哂
料好多,除左雞肉外仲落左海鮮等

午市一個餐連drinks 都只係廿幾三十 蛟
tea 的話只需廿幾
e 個價錢有咁高質素
好抵食 !

衰在佢間鋪細,幾迫,
一多人就會趕你走
肉醬意粉
蘑菇意粉
台式肉藻飯,雞扒煎得夠入味,5會太多油;龍蝦丸都整得好夠味,成碗飯好足料
2009-05-12
肉醬意粉
蘑菇意粉
  • 台式肉藻飯
  • 日式烏冬
  • 意粉
2009-04-20 13 瀏覽
講座過後,時間不早,找點簡單的東西吃過便回家.想起了這店,上一次味皇的海南雞飯叫我失望,希望這次的魚蛋粉能挽回一點點滿足.五寶河 - 是一個適合心多的人,不用煩要吃上甚麼. 魚皮餃,炸魚皮水準一般.反而較喜歡魚片頭,爽口,彈牙亦不失鮮味.墨魚丸亦很不錯,不會粉粉的.魚蛋亦是心水之選,不會遜於江仔記.河粉則如江仔記的,是半透明的河粉,感覺特別滑和薄.湯底也不錯,很鮮甜,喝後亦不會口渴.給其他食友所言,河粉裏還有兩條芥蘭,但愛吃菜的我也多付了$5多要一碟芥蘭. 芥蘭灼得太久,變"淋"了,幸好只是$5.咖喱牛腩+雞肉串米線 - 賣相不討好,看得出沒有甚麼心思.只是在湯米線加了一點點的咖喱汁,完全吃不出咖喱味,實在是可有可無.雞肉串味道一般,跟在超市買的沒兩樣.牛腩可以,煮得頗軟身.取名味皇魚蛋粉,沒有說錯,魚蛋粉的確不差,至於其他食物,建議在別的地方吃好了.

五寶河+芥蘭
2009-04-16
  • 五寶河
2009-04-18 11 瀏覽
這天下午~我路經灣仔想醫肚, 一諗起就去了味皇魚蛋粉啦~因為食物質素有保證~價錢亦比其他食肆相宜, 我點了一個下午茶餐:照燒豬扖湯烏冬加紅豆冰~豬扖煎得香脆, 燒汁和湯底都十分美味~一試難忘
2009-04-17