2021-08-06 2687 瀏覽
好想食燒肉,有朋友介紹佐敦地鐵站附近一間叫和匠日式燒肉店。店舖响彌敦道嘅後一條街,都算易搵。一坐低先食個蕃茄沙律同牛蒡漬開吓胃先。食燒肉,牛就當然走唔甩啦,揀咗個牛魔再現嘅牛肉拼盤:包括有日本國產A4肉眼,美國Prime牛小排,美國牛Prime牛角切。一上枱見到個牛小排啲油花分布非常平均,而中間嘅和牛亦都唔輸蝕。於是就立即開始燒。聞到燒肉嘅香味,真係令人流哂口水。美國牛小排肉質比想像中淋,肉味都算豐富。牛角切師傅就教我哋燒哂幾邊之後,就要不停炒動,大約兩三分鐘就食得,牛角切比牛小排更加有咬口,油份同樣豐富。但講到油份豐富,始終都唔及日本A4和牛,幾乎咬開嘅時候有油分從嘴角流出,又淋又香,真係食唔停口。但講到最愛,都係厚切牛脷,單睇價錢份量,都知應該一定係最靚嘅牛舌心。夥計示範燒咗兩條,亦都係要將四邊先燒一燒,之後每邊反動的時間要更加密,大概燒5-6分鐘,㩒落去有紮實嘅感覺就代表食得。當然入邊仲有少少粉紅色,絕對冇問題。一咬落去外脆裏面充滿肉汁,牛味又超級濃郁,簡直係全晚嘅高潮😍食完都已經飽咗一大半,最後追加左兩隻大蝦同一個鰻魚炒飯。大蝦燒熟後仍然好爽身,一啲霉嘅感覺都冇。個炒飯更加落足
牛蒡漬
蕃茄沙律

一坐低先食個蕃茄沙律同牛蒡漬開吓胃先。

Prime牛小排

Prime牛角切

日本國產A4肉眼

鰻魚炒飯
個炒飯更加落足料,每啖都有好幾舊鰻魚,食完飽肚就啱啱好。
埋單睇吓張單嘅時候,雖然牛脷係有啲貴,但簡直係全晚高潮,下次只係為咗個牛脷都會再去👍
2021-08-05
牛蒡漬
Prime牛小排
Prime牛角切
日本國產A4肉眼
鰻魚炒飯
2021-08-03 73 瀏覽
今晚去佐敦覓食, 諗起之前食過的和匠, 便去碰碰運氣。還好今晚人流不多, 我和友人都可進膳。店員推介了牛魔再現的二人餐, 可以一次過試哂A4和牛肉眼, 牛小排同牛角切。店員會耐心教你一次點燒, 見到我地有困難時會主動幫我地燒, 而且個爐會恒温, 唔大機會會燒燶, 好關顧。肉的厚度剛剛好, 亦有豐富的油脂點上柚子或燒肉汁, 口感更街。幾舊肉邊食得飽我地, 我地再叫左個鰻魚炒飯。鰻魚的數量不少,而飯的份量亦不少。飯炒得好香, 鰻魚又好鮮甜基本上每人可以食到3碗, 即時飽左其實我地仲叫左個沙律

店員推介了牛魔再現的二人餐,
可以一次過試哂A4和牛肉眼, 牛小排同牛角切。

肉的厚度剛剛好, 亦有豐富的油脂
點上柚子或燒肉汁, 口感更街。

幾舊肉邊食得飽我地,
我地再叫左個鰻魚炒飯。
鰻魚的數量不少,而飯的份量亦不少。
飯炒得好香, 鰻魚又好鮮甜
基本上每人可以食到3碗, 即時飽左

其實我地仲叫左個沙律

2021-08-03
2021-08-03 60 瀏覽
調味分別有燒肉醬,醋同埋芝麻醬熱情果特飲同蜜瓜特飲都係糖漿加碳酸水,不太特別豚腩肉(鹽燒)豚腩肉油脂平均,燒完之後脆脆地,味道仲有少少甘香。帆立貝連同牛油、蒜蓉同埋黑松露一齊燒,令帆立貝嘅鮮味更加突出。美國Prime牛小排油脂分佈平均,咬入口牛肉味好濃而且肉質一D都唔韌。美國Prime牛角切牛肉味濃郁,做成角切嘅小排肉質更有口感,但中間就比較難燒熟。日本産A4和牛肉眼比牛小排嘅脂肪更多,所以口感更軟,但同時肉味一樣咁濃。三文魚籽海膽炒飯,飯粒炒得唔夠乾身,如果可以再身D就更好。
調味分別有燒肉醬,醋同埋芝麻醬

熱情果特飲同蜜瓜特飲都係糖漿加碳酸水,不太特別

豚腩肉(鹽燒)

豚腩肉油脂平均,燒完之後脆脆地,味道仲有少少甘香。

三文魚籽海膽炒飯,飯粒炒得唔夠乾身,如果可以再身D就更好。
2021-08-02 67 瀏覽
疫情下好耐冇約朋友食飯,朋友推介和匠,兩個人就決定去佐敦食燒肉。兩個人唔算大食叫咗四款燒物試下。1)磯煮鮑魚 - 醬汁好入味,鮑魚亦好有趙口,非常有口感。難怪店員十分推介!2)日本帆立貝(牛油、蒜蓉、黑松露醬燒)- 帆立貝本身夠大隻,而佢俾既調味配料份量非常多,睇到嚇親🤣. 基本上燒8分鐘就食得,不過我地掛住傾計,燒耐左搞到縮左水。3)厚切牛脷 - 全晚最正!牛脷因為厚切好彈牙,牛味非常足夠。加上店員教我地每一面都燒,做到外脆內軟,推介大家一定要試!4)日本雞腿肉 - 比想像中有雞味同有肉汁,燒到香脆都唔會乾身!5)美國prime牛小排 - 另一款推介既牛燒物。牛肉味濃,油脂分布平均,非常好味😋6)蒲燒鰻魚飯 - 鰻魚都燒得好好,為晚飯作最後總結

兩個人唔算大食叫咗四款燒物試下。
6)蒲燒鰻魚飯 - 鰻魚都燒得好好,為晚飯作最後總結
  • 美國Prime 牛小排
  • 磯煮鮑魚
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒)
每個月都好期待閨蜜👭之約今個月由我發板帶好姊姊去食日式燒肉,在開飯揀左和匠,因為貪佢近地鐵站而且兩個都好耐無食燒肉,我地前世應該同牛有仇去到和匠都算幾大間,日式裝潢😍而且座位非常之寬敞舒適,而且d烤爐都幾大個,而同埋勝在無乜燒烤味我地先睇餐牌,又問問店員有甚麼推介,最後揀左牛魔再現,同埋加幾個燒物牛魔再現分別有:😋日本國產A4和牛肉眼: 店員提議我地只需要將和牛肉眼燒大約5秒😌跟店員意見☺️真係入口即溶,油份亦都無走失,加點柚子汁,味道更出😍美國prime牛小排: 呢款就有另一種口感,唔單止皮脆肉嫩,而且油份溶在口中美國prime牛角切: 牛粒燒得兩邊脆時,感覺中間位置軟,牛味甚濃,肉汁豐富豚腩肉(鹽燒) : 油脂分佈均勻,肉質柔嫩,而且豐富肉汁,食起上黎夠滑潤不澀,口感細嫩好食😋特大緬甸虎蝦: 當店員拎來時,真係嘩嘩聲呀因為真係好大隻蝦,雖然咁大隻,但係肉質彈牙又爽滑,蝦味好濃郁,蝦羔亦都好豐富😋😋三文魚籽海膽炒飯: 兩個大食漬,唔夠飽🤪所以點埋呢個炒飯,當店員遞過黎果陣,已經聞到好香飯炒得好乾身又金黃色,每啖都有海膽,仲有大大粒既三文魚籽,咬落去脆卜卜,大滿足
而且兩個都好耐無食燒肉,我地前世應該同牛有仇

牛魔再現分別有:😋

特大緬甸虎蝦:
當店員拎來時,真係嘩嘩聲呀

2021-07-27
2021-08-01 56 瀏覽
近排工作比較忙,難得今晚準時收工,約好姊妹食番餐好d獎勵下自己好姊妹介紹咗呢間位於佐敦長樂街橫巷的日式燒肉店, 距離地鐵站只需三分鐘, 非常方便。呢度主打飛彈牛, 全是A5級別的頂級貨可選擇散叫或套餐, 仲有沙律、串燒、炸物、拉麵、手打烏冬、炒飯等…我哋叫咗呢個牛魔再現$6301️⃣美國Prime 牛小排-油脂分佈平均, 肉質鬆軟,牛肉味香濃2️⃣美國Prime 牛角切-呢款同牛小排嘅口感完全唔同,牛角切口感扎實, 有滿滿肉汁3️⃣日本產A4和牛肉眼-入口香甜鬆軟, 味道帶油香,鮮嫩不韌, 好有牛肉味,好好食特大緬甸虎蝦 $260/2隻虎蝦size 十分巨型有筷子咁長仲幫你開埋邊,表面灑上少少鹽, 燒既時候只需不停將蝦翻覆轉燒起後,唔需添加任何調味, 蝦肉鮮甜彈牙, 蝦頭仲勁多膏豚腩肉(鹽燒) $84豚肉切得薄透,肥瘦層次分明,油花脂肪甘香經微燒後,入口肉味濃郁,鬆脆帶點嚼勁, 十分惹味三文魚籽海膽炒飯 $138最後叫咗一個海膽炒飯, 飯粒炒得乾身,粒粒分明,除了大大隻海膽外, 仲加上蝦、帶子、三文魚籽和雞蛋等多款材料, 口感非常豐富, 海膽鮮甜沒有腥味,入口即溶熱情果特飲/芒果特飲, 呢兩款有氣

呢度主打飛彈牛, 全是A5級別的頂級貨

我哋叫咗呢個
牛魔再現$630

特大緬甸虎蝦 $260/2隻

燒起後,唔需添加任何調味, 蝦肉鮮甜彈牙, 蝦頭仲勁多膏

豚腩肉(鹽燒) $84
豚肉切得薄透,肥瘦層次分明,油花脂肪甘香

經微燒後,入口肉味濃郁,鬆脆帶點嚼勁, 十分惹味

三文魚籽海膽炒飯 $138

熱情果特飲/芒果特飲, 呢兩款有氣飲品味道清甜, 攪拌後味道更佳, 甜度適中, 感覺清新

2021-07-29 119 瀏覽
是日本小姐好朋友生日,佢又係牛肉控,兼且無肉不歡,一於揀間高質牛肉餐廳同佢食返餐勁嘅左邊係熱情果特飲$28,右邊係蜜瓜特飲$28,兩杯都係有氣㗎,溝埋唔同嘅生果,撈勻之後飲非常清甜,原來同燒肉都幾夾我哋叫咗份豚腩肉,因為其實呢度嘅肉係非常之新鮮,就咁用鹽醃其實已經夠晒味,唔好睇佢有咁多白色嘅肥膏,擺落個爐煎一煎,其實啲油都迫返晒出嚟,肥嗰個部份其實會變得更加香脆,食落去都唔會咁肥膩呢款牛魔再現就包咗三款牛肉美國prime牛小排、美國prime牛角切、日本產a4和牛肉眼最後仲有燒日本帆立貝,上面有舊黃色既牛油同埋黑松露醬等我俾大家睇睇燒完既樣先,豚腩南好淋,油脂部分非常香脆牛肉其實燒到出血就可以返轉另一邊,肉質鮮嫩,牛肉味係相當濃
日本安曇野豆腐沙律
豚腩肉
牛魔再現
最後仲有燒日本帆立貝,上面有舊黃色既牛油同埋黑松露醬
日本產帆立貝
等我俾大家睇睇燒完既樣先,豚腩南好淋,油脂部分非常香脆
牛肉其實燒到出血就可以返轉另一邊,肉質鮮嫩,牛肉味係相當濃
2021-07-20
日本安曇野豆腐沙律
豚腩肉
牛魔再現
日本產帆立貝
2021-07-27 35 瀏覽
朋友話好耐冇食燒肉,想食燒肉同燒海鮮,所以就帶咗佢黎和匠。依間餐廳唔止有燒肉,仲有燒海鮮磯燒飽魚 ($98),飽魚夠哂新鮮,彈牙日本產帆立貝 ($96),上面有牛油,蒜頭,黑松踏醬,一路燒已經聞到陣陣香味。美國Prime牛小排 ($168),油脂分怖幾平均,好有牛肉味牛舌(厚切) ($188),好好味,真係好厚,外面燒到少少脆,裏面仲好嫩滑日本產阿波尾雞腿肉($88)店員好有耐性教我地點燒,完全唔洗擔心唔識燒另外再叫咗兩杯特飲,兩杯都好啱我地口味桃味特飲 同 蜜瓜特飲($28)
朋友話好耐冇食燒肉,想食燒肉同燒海鮮,所以就帶咗佢黎和匠。

依間餐廳唔止有燒肉,仲有燒海鮮

磯燒飽魚 ($98),飽魚夠哂新鮮,彈牙

日本產阿波尾雞腿肉($88)

店員好有耐性教我地點燒,完全唔洗擔心唔識燒

另外再叫咗兩杯特飲,兩杯都好啱我地口味
桃味特飲 同 蜜瓜特飲($28)
2021-07-26 1463 瀏覽
破曬紀錄連續唔知幾多個月未能外出旅遊, 特別掛住日本嘅美食。約咗家姐去吃烤肉, 因為日前路過日式烤肉店傳出嘅烤肉香, 非常誘人,令我今日有所行動。😋😋揀了佐敦嘅「和匠日式燒同」,區內十分受歡迎, 提醒絕對要book 定位, 我們六點鐘入座 ,走嘅時候已經全場滿座。餐廳主打各款日本直送優質牛肉,時令海鲜。🥤蜜瓜特飲, 唔會太甜, 配烤肉也不錯!人多少少 也可以來一支清酒~蕃茄沙律~ 喜歡沙律醋汁不會勁酸, 吃到蔬菜嘅甜味,爽脆!「牛魔再現」二人前牛拼盤 $630三種精選牛肉味道囗感各有特色, 質素超讚!🥩左起係「美國prime牛小排」Prime級別嘅質數就不用多說, 肉味香濃,肉質軟嫩, 油花分佈均勻,咬落有肉汁, 繼而有股甜味湧出~餐廳雖然提供三款醬汁: 柚子醋, 黑椒醬油,和風芝麻醬, 但我們偏向蘸海鹽,絕對能帶出牛肉嘅味道。🥩 「日本產A4和牛肉眼」 絕對係令人吃到幸福感的日本和牛。 店家特別訂製嘅烤爐, 可以做到超高溫耐烤又唔容易燶網, 能夠高溫逼出和牛嘅油份, 難怪沒有了那種入囗油膩嘅感覺, 而更能鎖住肉汁,味道甘香甜美, 肉質柔軟! 絕對令人齒頰留香~🥩「美國prime 牛角

餐廳主打各款日本直送優質牛肉,時令海鲜。

🥤蜜瓜特飲, 唔會太甜, 配烤肉也不錯!

人多少少 也可以來一支清酒~
蕃茄沙律

蕃茄沙律~ 喜歡沙律醋汁不會勁酸, 吃到蔬菜嘅甜味,爽脆!

「牛魔再現」二人前牛拼盤

「牛魔再現」二人前牛拼盤 $630
三種精選牛肉味道囗感各有特色, 質素超讚!

🥩左起係「美國prime牛小排」

🥩「美國prime 牛角切」 牛角切口感非常柔軟, 一般燒完都會比較堅硬, 但這prime 級每一口都充滿肉汁, 加上牛脂嘅香氣, 味道超正!

特大緬甸虎蝦每隻

特大緬甸虎蝦每隻$130
手掌咁大的虎蝦,超巨型~店員耐心教我哋如何燒熟~以免我們浪費了隻巨蝦😁。
蝦肉超爽彈牙, 啖啖肉好鮮甜!

和匠海神拉麵(地獄湯底)

和匠海神拉麵(地獄湯底)$99
吃了很多 充滿油花嘅靚, 感覺来一客地獄拉麵減退 油膩嘅感覺。 地獄辣度係接受到嘅辣
, 拉麵麵質爽口但係唔煙韌。 有大量八爪魚,魷魚圈, 令到湯底又有一重海鮮味道~

「牛魔再現」二人前牛拼盤
特大緬甸虎蝦每隻
2021-07-25 48 瀏覽
真係好掛住日本呀,特別係日本嘅美食,壽司、燒肉、拉麵等等……想止下癮,今次特登約咗朋友去食日式燒肉,做咗少少research,搵到呢間位於佐敦人氣超高嘅日式燒肉店!飲品要咗杯青瓜梳打,清新一下先來個日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)。我好鍾意食呢款有日本胡麻醬嘅沙律,簡簡單單,新鮮嘅沙律菜,加上嫩滑豆腐,已經好好食。接住就係美國Prime牛小排,牛小排雪花好靚,脂肪比例高,又分佈得好均勻,非常高質。再來個鹽燒豚腩肉,豚肉切成薄薄一片,香口美味。除咗燒肉,仲點咗一款海鮮,就係日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒)。帆立貝size都幾大,加埋呢個聽到都流口水嘅調味配料,真係不得了!鮮甜,超香,juicy美味!再要咗個三文魚籽海膽炒飯,一個足料又香口嘅炒飯,食完飽晒,大滿足!

飲品要咗杯青瓜梳打,清新一下

再來個鹽燒豚腩肉,豚肉切成薄薄一片,香口美味。

2021-07-13
  • 三文魚籽海膽炒飯
  • 美國牛小排
  • 日本產帆立貝
2021-07-24 918 瀏覽
今天約好妹妹於佐敦一起吃餐美味日式燒肉,同事推介值得試。餐廳門口其實位於志和街,大家記得彌敦道入長樂街,行到尾轉右幾步就見到《和匠》。溫室番茄沙律~沙律菜爽口,番茄食落好fresh,作為前菜一流。~美國Prime小牛排,口感比較豐富,牛肉味濃;日本國產A4和牛肉眼,牛脂分佈均勻,燒起時特別香,入口時脂肪味勁重;美國Prime牛角切,一次烤幾粒,要不斷翻動,令每一邊都燒得金黃色,一口一件絕對唔韌,角切關係,能鎖住肉汁更美味。特大緬甸老虎大蝦~這隻老虎大蝦來自緬甸,好巨型好大隻,這個要慢慢燒,師傅已經在蝦背切一刀,店員指示差不多時候要燒下個蝦背。和匠海神拉麵(地獄湯底)~材料包括魷魚、蜆肉、蝦仁、海帶等等, 辣辣的地獄湯底好刺激,拉麵尚算爽口。柚子醋、燒汁及麻醬基本上醬汁可隨意添加,我個人認為加少少海鹽就已經帶出靚牛肉的真鮮味。Peach Mocktail~
今天約好妹妹於佐敦一起吃餐美味日式燒肉,同事推介值得試。
溫室番茄沙律~
沙律菜爽口,番茄食落好fresh,作為前菜一流。
[牛魔再現-和匠推介]~
美國Prime小牛排,
口感比較豐富,牛肉味濃;
日本國產A4和牛肉眼,牛脂分佈均勻,
燒起時特別香,入口時脂肪味勁重;
一口一件絕對唔韌,角切關係,能鎖住肉汁更美味。
特大緬甸老虎大蝦~
這隻老虎大蝦來自緬甸,好巨型好大隻,
這個要慢慢燒,師傅已經在蝦背切一刀,
店員指示差不多時候要燒下個蝦背。
和匠海神拉麵(地獄湯底)~
材料包括魷魚、蜆肉、蝦仁、海帶等等,
辣辣的地獄湯底好刺激,拉麵尚算爽口。
柚子醋、燒汁及麻醬

Peach Mocktail~
2021-07-22
2021-07-23 624 瀏覽
今日嚟到呢間佐敦嘅日本燒肉店,已經好耐無食日本燒肉,非常期待呢一餐豐富晚餐。餐廳嘅裝潢都好有日本特色,枱櫈都係以木色為主調,加上昏黃嘅燈光,令人感覺舒服溫暖。旁邊有幾隻牛牛公仔好可愛。店員服務態度好好,主動向我哋介紹推薦菜式。美國prime牛小排呢個牛小排,係最令我驚喜難忘嘅一道菜。Prime係美國牛肉中屬最高等級,肉質柔軟,油脂豐富而且均勻。牛脷(厚切)一向都超級鍾意食牛脷,特別係厚切,食落口感更加豐富。特大緬甸虎蝦(兩隻)虎蝦超巨型,我都係第一次食咁大隻嘅虎蝦虎蝦已經預先開邊,灑上鹽調味,只要簡簡單單將佢燒熟,已經可以享受到蝦本身嘅鮮味。三文魚籽海膽炒飯呢個炒飯好足料好好味,除咗三文魚籽同海膽之外,仲有蝦同埋貝粒等等。桃味特飲好清新嘅桃味梳打,唔太甜。

旁邊有幾隻牛牛公仔好可愛。

店員服務態度好好,主動向我哋介紹推薦菜式。

美國prime牛小排
呢個牛小排,係最令我驚喜難忘嘅一道菜。

牛脷(厚切)
一向都超級鍾意食牛脷,特別係厚切,食落口感更加豐富。

特大緬甸虎蝦(兩隻)
虎蝦超巨型,我都係第一次食咁大隻嘅虎蝦

三文魚籽海膽炒飯

桃味特飲
好清新嘅桃味梳打,唔太甜。

2021-07-13
  • 緬甸虎蝦
  • 美國牛小排
2021-07-10 137 瀏覽
晚上約了朋友去佐敦,長樂街附近有不少食店,當中很多都是隱世小店,讓人找到不少驚喜!和匠便是其中一間值得一去再去的日式燒肉餐廳。店面和店內的裝修充滿日式風味,位處長樂街的一端頗清靜,比較起在大街大商場裏的食店,多了一份難得的私隱和寧靜。😋 日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)$68吃燒肉之前先叫了一個沙律醒醒胃,配上胡麻醬,沙律菜好新鮮,又爽又甜,豆腐幾滑幾香有豆味!👍🏻我們兩人各點了 Peach Mocktail $28 和Green Apple Mocktail $28,有氣梳打夠refreshing ,將一日工作積下疲倦掃走,可以好好享受與朋友晚飯!😌之後叫了五樣燒肉和海鮮,有牛肉、豚肉、雞肉及海鮮,可以把各種肉類和海鮮都嚐一嚐😆 而且每碟份量都不少,兩人食完都好滿足了! 😋 美國Prime 牛小排 $168😋 極上黑毛和牛舌 (厚切)和匠招牌$288😋 日本國產鹿兒島黑豚肉 $110😋 日本國產阿波尾雞腿肉 $88😋 深海老虎大蝦 $168店員將食物一一送上後,會每樣介紹和示範燒法,非常專業細心,之後讓我們自己燒燒,感覺自己燒不及店員燒的好味😛 不過自己試下玩下都幾開心!😆😋 美國Pri

日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)

😋 日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)$68

😋 日本國產阿波尾雞腿肉 $88
😋 深海老虎大蝦 $168

美國Prime 牛小排

😋 美國Prime 牛小排 $168

先燒燒美國牛小排,油脂分佈非常平均,一看便知是優質靚牛肉,入口味道濃郁,非常滿足😋😋 令人期待後邊的厚切牛舌!

日本國產鹿兒島黑豚肉

😋 日本國產鹿兒島黑豚肉 $110

日本出產的黑豚肉,沒有腥羶味,肉質細嫩,高品質的黑豚肉較易熟,所以店員都提我們快手將肉兩邊翻一翻。😆

日本國產阿波尾雞腿肉

極上黑毛和牛舌 (厚切)

😋 極上黑毛和牛舌 (厚切)和匠招牌$288

平常吃的牛舌都是薄薄一片,燒厚切牛舌還是第一次! 店員示範將每面牛舌燒一燒封邊,再慢慢燒至金黃脆皮!🤤 咬開入面保持住嫩身,口感一試難忘,厚切牛舌原來是幾爽口的!跟店員聊天,說起牛舌本身很靭,店內的牛舌是師傅親自手切,十分用心,難怪是招牌!

和匠海神拉面

😋 和匠海神拉面 $94

再來要吸收一下澱粉質,拉麵可以自選湯底,有九州豬骨湯、醬油湯、地獄湯。拉麵中有大量蜆肉同墨魚肉,麵身彈牙!

😋 深海老虎大蝦 $168

店員示範燒蝦‘秘技’ 😂 要將蝦頭蝦身擺向火,還得取個平衡點,厲害!👍🏻 老虎大蝦新鮮爽甜,而且好大隻啖啖肉,灑上少少海鹽提升了味道層次!

😋 日本國產阿波尾雞腿肉 $88

日本產的雞腿肉,雞味濃厚,而且好嫩滑!一大碟份量不少,幾抵食!

最後一提,店員介紹了餐廳所用的是陶瓷炭爐,火力平均,可維持相對高溫,而且抽風位置是在炭爐周邊,難怪店內不像其他日本燒肉餐廳煙霧離漫,
感覺這間餐廳不論在食物、服務、還是用具上都很用心,值得再來!
Green  Apple  Mocktail
美國Prime 牛小排
日本國產鹿兒島黑豚肉
日本國產阿波尾雞腿肉
極上黑毛和牛舌 (厚切)
日本國產阿波尾雞腿肉
  • 日本安曇野豆腐沙律(胡麻醬)
2021-07-10 604 瀏覽
餐廳的燒爐邊有吸風位,大部分煙都已於爐邊吸走,整個環境沒什麼煙味,十分欣賞。店員會教授每一款肉的燒法,務求令我們懂得如何燒得好。有一下掛住按手機,燒得過熟了,店員會即刻來幫我們夾起😂。他們要隨時一眼關七留意著每台的燒爐。日本安曇野豆腐沙律 (胡麻醬) | $68沙律菜新鮮,有幾塊豆腐及粟米粒,胡麻醬多點更好。Peach Mocktail | $28、Green Apple Mocktail | $28加了桃味的梳打,未攪勻前桃味好甜,攪勻後甜味剛好。極上黑毛和牛舌(厚切) | $288有些擔心牛舌厚切好難燒,但店員教授的燒法令到牛舌外脆內軟,咬起來一點也不韌,反而有些爽口,油脂度比較高。美國Prime 牛小排 | $168大約有八塊,牛小排油脂分佈平均,牛肉味濃郁,點燒肉汁更加惹味。即使不小心燒得過熟也不會太韌。日本國產阿波尾雞腿肉 | $88店員建議白肉可點胡麻醬,雞肉燒到金黃色,肉質依然嫩滑。份量多,幾抵食。日本國產鹿兒島黑豚肉 | $110黑豚肉初食時覺得有些少乾,但之後幾塊燒的時間短些,加上有油脂香,點柚子醋可以解膩。深海老虎大蝦 | $168店員建議蝦放在一旁慢慢燒,蝦頭向中

日本安曇野豆腐沙律 (胡麻醬) | $68
沙律菜新鮮,有幾塊豆腐及粟米粒,胡麻醬多點更好。

加了桃味的梳打,未攪勻前桃味好甜,攪勻後甜味剛好。

極上黑毛和牛舌(厚切)[和匠招牌] | $288

美國Prime 牛小排 | $168

即使不小心燒得過熟也不會太韌。

日本國產阿波尾雞腿肉 | $88

日本國產鹿兒島黑豚肉 | $110

深海老虎大蝦 | $168
店員建議蝦放在一旁慢慢燒,蝦頭向中間比較易熟。蝦殼燒得有少少燶,咬起來好香,感覺很像泰國夜市經常聞到的燒老虎蝦。
蝦肉彈牙鮮甜,廚師開邊去腸,方便食用。

和匠海神拉面九州豬骨湯| $94
超多餸,有大量蜆肉、八爪魚🐙,拉麵湯有些忌廉汁味,好滑。
最後食多碗麵飽到捧住個肚。

食燒肉的地方,但環境幾清靜,好適合聊天食飯。
2021-07-08
  • 美國Prime 牛小排
  • 深海老虎大蝦
2021-07-04 678 瀏覽
幾年前已經嚟過佐敦和匠日式燒肉店,突然間掛住佢呢度啲高溫炭火燒肉,於是二話不說再來光顧。 喺傍陀大雨嘅天氣之下,晚飯時段尚未有顧客,正好畀我哋靜靜地享受一頓美味嘅燒肉。 服務員照顧周到,一嚟到就有茶飲同埋介紹食物及三款醬汁, 燒肉醬,醋同埋芝麻醬。 炎熱嘅天氣當然要點一啲冰凍嘅飲品。熱情果特飲跟青蘋果特飲,兩杯味道都比較清淡,完全冇死甜味,剛好畀我哋消消暑。 前菜係磯煮鮑魚。 鮑魚口感入口彈牙軟淋,而且充滿陣陣嘅汁燒香味。甜甜地,鹹鹹地又有焦香味。 大大隻嘅日本產帆立貝。加入左牛油,蒜蓉同埋黑松露醬,超邪惡。燒完之後非常惹味而且湯汁濃烈,帶子肉質新鮮彈牙爽口,非常美味。 鹽燒豚腩肉 油脂分佈均勻, 唔會太肥膩。燒完之後充滿油脂香,肉質唔會過老,帶有清淡嘅豬肉味。 黎到重頭戲 牛魔再現。分別有美國prime牛小排,美國prime牛角切同日本產a4和牛肉眼。三款各有特色。特別係牛角切係第一次食,燒完嘅牛角切,燒耐左口感唔會韌,而且完完全全地鎖住肉汁,入口充滿肉香。 a4和牛肉眼 唔使講,油脂分佈極靚, 入口即溶卻不帶油膩, 肉質軟嫩美味。 牛小排最有牛肉口感,有咬口而不韌,肉汁也充足。
最後唔夠飽當然要叫個,三文魚子海膽炒飯。碟飯大大碟,全冇欺場。撈入三文魚子,每啖飯都帶有三文魚籽嘅鮮味。再加上海膽鮮甜嘅味道 同埋蛋香, 配搭一流,口感豐富回味無窮。非常完美。

• 三文魚籽海膽炒飯
  • 牛魔再現