2021-12-05 102 瀏覽
今天朋友相約了我晚上放工吃飯,我同朋友都好想BBQ下,所以大家Search下BBQ食店,朋友Search了見這間食物,價錢同環境都不錯,今晚晚餐在這間吃,我們坐下看餐牌,點了這些日本安曇野豆腐沙律豆腐特別滑身,香芝麻同沙律味,爽脆三文魚籽海膽炒飯飯軟熟,香三文魚,魚籽海膽鮮甜桃味特飲好香桃味,梳打特別雜錦天婦羅南瓜,蝦,矮瓜,炸得好脆同瓜香豚腩肉 (鹽燒)肥廋適中,好霖同嫩滑日本產阿波兒雞腿肉特別嫩滑同香雞腿肉味澳洲穀飼羊架冇平時羊肉那麼穌,易入口
日本安曇野豆腐沙律
豆腐特別滑身,香芝麻同沙律味,爽脆

三文魚籽海膽炒飯
飯軟熟,香三文魚,魚籽海膽鮮甜
桃味特飲
好香桃味,梳打特別

雜錦天婦羅
南瓜,蝦,矮瓜,炸得好脆同瓜香
豚腩肉 (鹽燒)
肥廋適中,好霖同嫩滑
日本產阿波兒雞腿肉
特別嫩滑同香雞腿肉味
澳洲穀飼羊架
冇平時羊肉那麼穌,易入口

2021-12-02
  • 三文魚籽海膽炒飯
  • 日本安曇野豆腐沙律
  • 日本產阿波尾雞腿肉
2021-12-03 71 瀏覽
今天和同事在佐敦會見客人,便在附近找尋餐廳吃晚飯。突然經過這間餐廳,我們均被燒肉的氣味吸引着,我們便二話不說走進去吃晚飯。雖然只是大約七時,而且位置並不是在大街上,但裏面已差不多滿座,證明他們有很多捧場客。牛魔再現:牛小排,牛角切,牛肉眼想不到他們的牛十分高質素,侍應們會介紹每款肉的特色及煮食時間,如果他們有時間亦會幫忙燒烤,十分體貼,由他們燒出來的,成熟度剛剛好,入口香味濃郁。阿波美雞腿肉:這個雞肉不能不稱讚,想不到之前的牛已經是十分高質素,這個雞肉相信也是雞肉當中極品,極度滑嫩,回味無窮牛油果天婦羅:店員告訴我這款是他們的‘隱形菜單’,他們說這個是他們的新嘗試,所以當天給了我們嘗試一下。天婦羅吃得很多,牛油果天婦羅也是第一次吃,想不到是這麼的配合,如果下次有機會我一定會再點這道菜三文魚子海膽炒飯:配料十分充足,飯也炒得很有鑊氣,剛剛好夠我們二人份量吃得很飽突然而來的驚喜值得再抽空來光顧

牛魔再現:牛小排,牛角切,牛肉眼

突然而來的驚喜值得再抽空來光顧
2021-12-03 53 瀏覽
間唔中都會去食燒肉🔥位於佐敦嘅和匠日式燒肉店絕對係一個唔錯嘅選擇😍嚴選高質素日本和牛、飛騨牛、厚切和牛舌等等,而且重有特別秘製醬汁🤩令食物更香口惹味😛燒肉方面分別叫咗美國prime牛小排、厚切牛舌、豚腩肉、特大緬甸虎蝦🦐有專人教路燒肉,等客人可以掌握燒肉技巧🤩店員相當細心,會先燒一次比我地睇,指導我地燒☺️專人燒特別好味😛之後有唔明佢地都會幫手架😆美國prime牛小排,望住已經覺得好吸引😍味道入口即溶,好正厚切牛舌🐮口感外脆內軟👍🏻鍾意食牛舌嘅朋友唔好錯過😆豚腩肉🐷燒嘅時候好惹火,腩肉位置燒過後脆脆地特大緬甸虎蝦🦐手掌咁大嘅虎蝦,食落啖啖都係肉😝日本安曇野豆腐沙律🥗用咗胡麻醬做沙律醬,入面有豆腐、粟米同沙律菜,幾開胃美味😝上面係魔鬼魚翅七味燒,口感似魷魚絲下面係燒鱈魚干,口味似薄餅青蘋果特飲同熱情果特飲💚💛除咗燒肉之外,餐廳重有爐端燒、串燒燒物等等😛我就試咗以九州豬骨湯底做嘅牛肉稻庭手打烏冬,牛肉數量好多,烏冬好彈牙😝另外重試埋芝麻雞翼添😛炸得好香口美味😚

厚切牛舌🐮口感外脆內軟👍🏻鍾意食牛舌嘅朋友唔好錯過😆

豚腩肉🐷燒嘅時候好惹火,腩肉位置燒過後脆脆地

特大緬甸虎蝦🦐手掌咁大嘅虎蝦,食落啖啖都係肉😝

日本安曇野豆腐沙律🥗
用咗胡麻醬做沙律醬,入面有豆腐、粟米同沙律菜,幾開胃美味😝

上面係魔鬼魚翅七味燒,口感似魷魚絲
下面係燒鱈魚干,口味似薄餅

青蘋果特飲同熱情果特飲💚💛

2021-11-17
2021-12-02 48 瀏覽
日本番薯拼南瓜天婦羅食完燒肉梗係要食返少少澱粉質,如果唔鍾意食飯嘅朋友可以一試呢一度嘅番薯同埋南瓜天婦羅,天婦羅嘅炸粉好薄,炸得香脆,而不油。同時都可以食出番薯同埋南瓜的香甜味。豚腩肉鹽燒豬腩肉肥瘦相隔,層次分明,每一啖都可以食到兩種口感。表皮燒到金黃,入口脆卜卜,油香滿瀉,食落juicy,邪惡之選!餐廳嘅牛扒都係prime(頂級)的質素,所以今次我哋點左兩款牛嘅部位試吓。美國牛小排牛小排是牛前胸肋骨部位肉,為最精華的部位,擁有完美大理石油花。肉質柔嫩厚實,一入口即散發濃濃的牛香味。美國牛角切店員教我哋光牛角切的重點就係,要每一面都要平均受熱。同牛小排唔同一放落鐵板就要不斷翻動牛角切。最後燒出嚟嘅牛角切外皮香脆,肉質軟腍,入口油花溢滿口油香。
日本番薯拼南瓜天婦羅

豚腩肉鹽燒

美國牛小排

美國牛角切

2021-11-25 82 瀏覽
今日來到佐敦一間日式燒肉店食好野😋環境都好日系,幾和風「牛魔再現」左:美國牛,中:A4和牛,右:美國牛柳粒一坐底即刻點個牛先!職員細心解釋唔同嘅牛係點燒,仲幫我地燒埋,服務非常之好左邊係美國牛,牛味濃郁,係手切牛,唔會太薄,十分有口感,職員燒得岩岩好A4和牛職員教我地,和牛點柚子醋,冇咁油膩,果然係好配搭,中間燒汁就點美國牛「野生緬甸大虎蝦」成隻手掌咁大隻燒蝦,超正,放咗入爐,根本都燒唔到其他嘢食😂因為佢爆曬個爐😂😋正👍🏻爐係用陶瓷火爐,平均受熱,最接近炭嘅level,好有心牛肉烏冬海量牛肉,成十幾塊牛肉
今日來到佐敦一間日式燒肉店食好野😋

環境都好日系,幾和風

「牛魔再現」
左:美國牛,中:A4和牛,右:美國牛柳粒

A4和牛

「野生緬甸大虎蝦」

爐係用陶瓷火爐,平均受熱,最接近炭嘅level,好有心

牛肉烏冬
海量牛肉,成十幾塊牛肉
2021-11-23 59 瀏覽
Peach Mocktail 28Passion Fruit Mocktail 28味道唔會太甜,清清油係一流的溫室蕃茄沙律 68蕃茄新鮮又好甜,配返酸汁超開胃海鹽燒豚腩肉 84美國prime牛小排168店長嚴選厚切牛舌 188美角prime牛角切 178總括嚟講所有牛肉都係高水準!厚切牛舌彈牙,好似打車輪咁,油香都超出眾!我好中意牛小排,肉質實得泥油花又靚!日本國產帆立貝黑松露蒜蓉牛油燒 96帶子超甜超新鮮超彈牙!蒜蓉牛油份量都超多,吊起晒成隻帶子嘅味道!天婦羅南瓜88天婦羅番薯 88大件到嚇親,食左佢唔洗再叫飯,炸醬好薄,唔太油,好食牛肉稻庭手打烏冬 80
Peach Mocktail 28
Passion Fruit Mocktail 28
味道唔會太甜,清清油係一流的

溫室蕃茄沙律 68
蕃茄新鮮又好甜,配返酸汁超開胃

海鹽燒豚腩肉 84
美國prime牛小排168
店長嚴選厚切牛舌 188
美角prime牛角切 178

日本國產帆立貝黑松露蒜蓉牛油燒 96

天婦羅南瓜88
天婦羅番薯 88
大件到嚇親,食左佢唔洗再叫飯,炸醬好薄,唔太油,好食

牛肉稻庭手打烏冬 80
2021-11-20
  • 厚切美國Prime牛小排
2021-11-19 62 瀏覽
最近天氣涼兩地想食返啲熱嘢,驚朋友介紹嚟到佐敦呢間燒肉小店一試。餐廳室內環境好有日本小店嘅風味,以簡約嘅木調為主,令人感覺舒適。食燒肉之前食返個蕃茄沙律打底,好喜歡沙律嘅黑醋汁,開胃得來又唔會好酸,能夠平衡到沙律菜嘅鮮甜爽脆。日本帆立貝黑松露蒜蓉牛油帆立貝好大粒好新鮮,喺燒嘅過程中見到蒜蓉牛油慢慢溶化,同黑松露醬混合,整個過程非常治癒。黑松露同埋牛油混合后,令帆立貝係鮮甜中更添惹味。燒肉點可以唔食牛呢,分吃試左美國牛小排同埋美國牛角切。店員教我哋用高溫將牛小排燒至血水慢慢滲出,再反另一面繼續燒。可以見到牛小排的紋理和油脂呈網狀均勻分佈。食落口牛小排嘅牛味香濃,推薦。至於牛角切,相對上油花比較豐富,所以會比起牛小排更添油香。大家可以因應自己嘅喜好選擇。呢度烤爐及抽油煙系統很不錯,食完燒肉不會全身都是燒烤味。

日本帆立貝黑松露蒜蓉牛油

呢度烤爐及抽油煙系統很不錯,食完燒肉不會全身都是燒烤味。
2021-11-19 63 瀏覽
有段時間無食燒肉一食要食餐好嘅😁呢間餐廳座位寬闊 坐得舒適自在侍應會講解烤肉技巧 更會出手幫忙 服務好周到💯重點是肉類質素高 價錢又相宜👍🏻 🥗溫室蕃茄沙律$68茄爽脆多汁柚子醋醬汁酸酸地好開胃 🐷海鹽燒豚腩肉$84薄切有6塊 肥瘦分明 燒到煙肉一樣脆卜卜 🥩美國prime牛小排$168雪花紋理分怖均勻又清晰😍牛肉味香濃 👅店長嚴選厚切牛舌$188厚切得超誇張🤩 快燒六面去鎖住肉汁 外層燒至少少脆口 內𕚃質素軟腍帶爽口感覺牛味香濃又多肉汁 油脂豐腴可口🤤 🥩美角prime牛角切$178像骰仔一樣size 同樣快燒每面去鎖住肉汁肉味香而且沒有筋位 🥩日本國產帆立貝黑松露蒜蓉牛油燒$96黑松露、蒜蓉、牛油 做調味非常香濃惹味帆立貝肉燒熟後依然大粒飽滿🥰 🍹Peach Mocktail$28🍹Passion Fruit Mocktail$28
有段時間無食燒肉

🥩美角prime牛角切$178
像骰仔一樣size 同樣快燒每面去鎖住肉汁
肉味香而且沒有筋位

🥩日本國產帆立貝黑松露蒜蓉牛油燒$96
黑松露、蒜蓉、牛油 做調味非常香濃惹味
帆立貝肉燒熟後依然大粒飽滿🥰

🍹Peach Mocktail$28
🍹Passion Fruit Mocktail$28
2021-11-18
  • 店長嚴選厚切牛舌
  • 日本產帆立貝
  • 香蒜牛油黑松露焗雜菌
2021-11-17 94 瀏覽
因為知道尖沙咀附近一帶嘅餐廳,星期五晚一定好多full booking,諗住同朋友食燒肉慶祝生日,喺openrice到見好多好評,所以早兩星期前已經打嚟訂位。我哋訂咗19:15,19:15前到咗現場,但當時有另一班客人訂咗19:00嘅都仲未有位,負責職員只係一直講未有位要等耐啲。等到19:30,個職員先同我哋講 (包括19:00嗰班客人),話唔好意思今晚冇位,仲要冇再多嘅解釋同道歉,態度亦十分敷衍了事,我同朋友都覺得好無言,如果話遲啲先俾到枱我都算,但個職員係完全唔打算解決問題,只係想打發我哋,話今日冇枱就算,簡直荒謬至極!
2021-11-12
慶祝紀念
生日
2021-11-14 111 瀏覽
最近路過了此地,一所多年屹立不倒的日式燒肉酒館吸引到我的注意,畢竟多年前在附近工作時已經經常滿座,今天難得有機會可以吃到了。店員推介牛魔再現套餐,包括了牛小排,牛肉眼及牛角切三個部位,肉質雪花均勻,店員細心講解並示範了每一款部位的吃法,甚是專業,果然是燒肉專門店的始祖日本產阿波尾雞肉,除了吃牛,雞肉也是必點之選,店家選用了上乘的日本阿波尾雞肉,份量充足,價錢合理,配上店家自製研發的醬汁,昇華了肉質的精粹店員推介了新產品,牛油果天婦羅,絕對是創新之作,口感很軟綿,出奇地好吃最後就是三文魚子海膽炒飯,整體炒飯層次均勻,滿佈了新鮮的三文魚子,海膽更點綴了炒飯的靈魂,心滿意足的必須推介給好友,相約了下個月再到此品嚐燒肉盛宴

2021-10-10
  • 三文魚籽海膽炒飯
  • 厚切美國Prime牛小排
  • 美國Prime牛角切
2021-11-13 80 瀏覽
和匠真的算得上最愛的燒肉店,每次想要食燒肉都會不假思索就再訪~每次到和匠都會有新的菜單或推介,所以總不會膩~平日吃燒肉都愛配啤酒,不過近來喝得太多,所以還是選了一些無酒精飲料。除了現成的波子汽水,還有很多其他mocktail或soda的選擇~【日本安曇野豆腐沙律】雖然沙律看起來平平無奇,但單是上面的豆腐就非常加分,豆味非常香濃,質地軟滑濕潤。【池魚天婦羅】天婦羅炸漿薄身,感覺不會很油膩。池魚肉質結實而爽身,沒有半點腥味。池魚肉非常厚實!【美國Prime牛小排】美國Prime牛肉相對於日本和牛有更濃厚的肉香,牛小排更具有豐富的大理石油花,單憑賣相就看得出質素。牛肉燒香後引出油脂,加上堅實的肉質,不會太過油膩,反而牛肉味更突出。【鹽燒豚腩肉】鹽燒豚腩肉的品質令人驚喜,五花肉肥瘦分明,只是簡單以鹽調味已可嘗到鮮味和油香。【美國Prime牛角切】一般的牛柳粒燒完都比較靭,但經過多面燒香後,牛角切反而保留到肉汁和軟嫩的肉質。【黑松露醬牛油帆立貝】原本以為燒海鮮的難道很高,所以我們還是找了職員協助。但原來也沒有太複雜的技巧,不過就需要好好控制時間。牛油和黑松露醬的味道已經非常香濃,所以也不用額外再

每次到和匠都會有新的菜單或推介,所以總不會膩~

【日本安曇野豆腐沙律】

【池魚天婦羅】

池魚肉非常厚實!

【美國Prime牛小排】

【鹽燒豚腩肉】

【美國Prime牛角切】

【黑松露醬牛油帆立貝】
原本以為燒海鮮的難道很高,所以我們還是找了職員協助。但原來也沒有太複雜的技巧,不過就需要好好控制時間。牛油和黑松露醬的味道已經非常香濃,所以也不用額外再加添調味了~

【厚切牛舌】
本來並沒有打算點一份牛舌,但經過老闆的強烈推介,我們還是耐不住誘惑~可幸的是牛舌質素非!常!高!點了絕不後悔!

每份厚切牛舌的份量十足,每粒都有成寸厚!燒完中間還會呈現粉嫩的粉紅色,肉質依然非常軟嫩,絕對顛覆我對牛舌的印象!可以肯定以後每次來和匠也會必點一次!
2021-11-12 61 瀏覽
突然好掛住日本既燒肉店, 朋友帶我到這間具有日本風的日燒店,🥰 真的讓我回味,最吸引的地方是燒肉可燒至網紋😍「特大緬甸虎蝦」好大隻🤭 估唔到咁爽口🥰 而且仲有膏😋「豚腩肉」店員指導烤至金黃色真係唔油膩呀🤩「牛魔再現- 3款牛🐮」美國Prime牛小排: 烤至一面半生,另一面金黃😚yummy美國Prime牛角切: 4邊烤至金黃, 好香牛味🥰日本產A4和牛肉眼: 每邊烤10秒,咬口鬆軟,和牛味出哂😍😍「日本安爨野豆腐沙律」配上芝麻醬, 作為食烤肉前菜, 一流👍🏻「熱情果恃飲/青蘋果特飲」果味香濃的特飲(有氣)「三文魚籽海膽炒飯」不但有三文魚籽/海膽,還有帶子(好味,不會難咬🤭),新鮮大蝦👍🏻👍🏻 備註:🔺店員好窩心教導我們煮法,又幫我哋煮埋😍🔺已好少見用炭爐,這間就是,令肉質更香口👍🏻🔺要再去呀😆✊✊

「特大緬甸虎蝦」好大隻🤭 估唔到咁爽口🥰 而且仲有膏😋
「豚腩肉」店員指導烤至金黃色真係唔油膩呀🤩
「牛魔再現- 3款牛🐮」
美國Prime牛角切: 4邊烤至金黃, 好香牛味🥰
「熱情果恃飲/青蘋果特飲」果味香濃的特飲(有氣)

備註:
🔺店員好窩心教導我們煮法,又幫我哋煮埋😍
🔺已好少見用炭爐,這間就是,令肉質更香口👍🏻
🔺要再去呀😆✊✊
2021-11-12 49 瀏覽
今晚好想食日式燒肉🥓,突然讓我想起這間 「和匠」不是第一次來的我, 水準依舊👍🏻,感覺仍在😋店員細心教導如何烤熟食物, 還會幫手煮理🔺特大緬甸虎蝦 ,好大隻大慨一隻手拳長度,爽口🔺豚腩肉(鹽燒),薄薄的燒至金黃,唔覺油膩!🔺牛魔再現 ,套餐內有3種牛(1)美國Prime牛小排,好有牛香,油脂分怖平均(2)美國Prime牛角切,烤至4邊金黃,好有口感(3)日本產A4和牛肉眼,肥美好似去左日本咁呀🔺日本豆腐沙律,新鮮的沙律菜,絕對係開胃前菜😋🔺熱情果恃飲🔺青蘋果特飲🔺三文魚籽海膽炒飯,粒粒分明🥳 海膽榕入至飯內,好香海膽味😋

店員細心教導如何烤熟食物, 還會幫手煮理

🔺特大緬甸虎蝦 ,好大隻
大慨一隻手拳長度,爽口

🔺豚腩肉(鹽燒),薄薄的燒至金黃,唔覺油膩!

🔺牛魔再現 ,套餐內有3種牛

(1)美國Prime牛小排,好有牛香,油脂分怖平均
(2)美國Prime牛角切,烤至4邊金黃,好有口感
(3)日本產A4和牛肉眼,肥美好似去左日本咁呀

🔺日本豆腐沙律,新鮮的沙律菜,絕對係開胃前菜😋
🔺熱情果恃飲
🔺青蘋果特飲

2021-11-09
2021-11-07 63 瀏覽
真的很掛住日本,相信是不少港人的心聲,今日一於嘗試一下,日式燒肉,減少思念的感覺.這個牛魔王拼盤,分別有日本A4和,牛美國的牛小排及美國的牛肉粒,如果計牛的肉味,來自美國牛肉當然是第一的,但是若果想有入口即溶的感覺,日本和牛也是必然之選了,這個拼盤適合貪心的人,享受日本及美國的牛肉,也是大家,大滿足之選.提提大家,店員會按照每款牛肉的特色,指點一下迷津,令大家更容易掌握火喉控制.這個虎蝦十分之巨型,爽口,水準十足.最後附上一個熱辣辣的拉麵,也為這一餐附上一個完美的句號.

這個虎蝦十分之巨型,爽口,水準十足.

最後附上一個熱辣辣的拉麵,也為這一餐附上一個完美的句號.
2021-11-06 81 瀏覽
週年記念,簡單慶祝,揀左食燒肉😍星期三晚上,人流不算多,7點黎到都仲有位。準備燒肉之前先有沙律作為頭盤墊一墊底😋豆腐沙律無得輸點左鹽燒腩肉、牛魔再現套餐、帆立貝超級推薦牛魔再現套餐,有3款牛:日本A4和牛肉眼,有充分既脂油雪花均勻,相當有質素。美國prime牛小排的油花分佈均勻,質地柔軟,熟一點也不怕。美國prime牛角切比想像中入量多,入口即溶,一筋都無👍🏻基本上食完呢set 都已經飽左8成。不得不讚!燒每樣野之前,職員都仔細講解應該點燒最好,幾時反轉,點為之熟,相當細心。最後嗌左香蔥手打烏冬滿足埋我呢個烏冬愛好者,職員特別推薦地獄湯,又真係好正,微辣,食完和牛正好清一清油膩感!
週年記念,簡單慶祝,揀左食燒肉😍
星期三晚上,人流不算多,7點黎到都仲有位。

準備燒肉之前先有沙律作為頭盤墊一墊底😋豆腐沙律無得輸

點左鹽燒腩肉、牛魔再現套餐、帆立貝

超級推薦牛魔再現套餐,有3款牛:
日本A4和牛肉眼,有充分既脂油
雪花均勻,相當有質素。
美國prime牛角切比想像中入量多,入口即溶,一筋都無👍🏻