2021-11-04 52 瀏覽
兩兄弟碰埋就講飲講食!今晚喺佐敦區我哋一定係選服務好!用料正!價錢適中!嚴選食材!最喜歡來食燒肉~有不同嘅牛肉組合套餐~其中一份套餐係,牛魔再現 630元一次可以試三款牛!每款牛啲油花分佈得好均勻,好靚!美國 Prime牛小排同牛角切日本A4和牛。爐火靚!好温文咁將肉烤到六七成熱,三款肉都各有風味,入口軟滑淋身帶油香。A4和牛肉味濃郁入囗即溶!真係齒頰留香,好回味!海鮮一樣咁正!大大隻緬甸虎蝦260元/兩隻模住杯底慢慢燒,燒完蝦身再燒蝦頭,蝦糕唔算好多但非常香!蝦肉鮮甜又彈牙!口感扎實!一流!最後加多個冷稻庭手打烏冬62元滑流Q彈清清淡淡食完肉同海鮮食佢口感好舒服!
兩兄弟碰埋就講飲講食!
今晚喺佐敦區我哋一定係選[和匠日式燒肉店]服務好!用料正!價錢適中!

嚴選食材!
最喜歡來食燒肉~

有不同嘅牛肉組合套餐~
其中一份套餐係,
牛魔再現 630元
一次可以試三款牛!

每款牛啲油花分佈得好均勻,好靚!

美國 Prime牛小排同牛角切
日本A4和牛。

A4和牛肉味濃郁入囗即溶!
真係齒頰留香,好回味!

海鮮一樣咁正!
大大隻緬甸虎蝦260元/兩隻

模住杯底慢慢燒,燒完蝦身再燒蝦頭,蝦糕唔算好多但非常香!

蝦肉鮮甜又彈牙!口感扎實!一流!

最後加多個冷稻庭手打烏冬
62元
滑流Q彈清清淡淡食完肉同海鮮食佢口感好舒服!
2021-11-03
  • 美國Prime牛角切
  • 緬甸虎蝦
2021-11-02 1581 瀏覽
上回與朋友在"和匠日式燒肉店"品嚐過令人回味的優質食材。 今日心思思又想吃燒肉……再去!餐廳環境舒適整潔,服務細心!味道好!到佐敦總會想起這間日式食店。 這衹做晚市,我們六時來到食客還未入座,木系主調感覺舒服。店員 殷勤 招待,先點了飲品~青蘋果和青瓜特飲 $ 48/杯十分清新!點了餐再點沙律醒一下味蕾 先!豆腐沙律 $ 68爽爽蔬菜,滑滑豆腐配上胡麻醬汁非常美味醒胃!點了一份牛魔再現 $ 630包含三款牛肉;美國Prime牛小排和牛角切日本產A4和牛肉眼 等。每款都油花分佈平均,高質!牛角切~面層燒得外脆內軟,油花溢出滿口油香!牛小排~經店員指引烤肉技巧,烤至七分熟入口肉質柔軟甘香肉汁豐富。A 4和牛~三款牛中最後才吃A4和牛,除肉質軟滑外肉味特別鮮甜濃郁!大滿足!吃完牛……再添一份豚腩肉(塩燒) $ 84咸咸甘甘香脆肉甜!天婦羅~新推出的炸尖椒,脆漿厚度恰到好處,入口好香脆尖椒爽中帶辣, 刺激又好味 !非常出色!緬甸特大虎蝦 $ 130 /隻足有6寸長的虎蝦~中間開了邊燒得頭部的糕滲出……流入蝦身令蝦肉更香濃!第一次吃到如此大隻的緬甸虎蝦,肉質特別緊實豐膄有韌性而不鄒
上回與朋友在"和匠日式燒肉店"品嚐過令人回味的優質食材。
今日心思思又想吃燒肉……再去!
這衹做晚市,我們六時來到食客還未入座,木系主調感覺舒服。

店員 殷勤 招待,先點了飲品~
青蘋果和青瓜特飲 $ 48/杯
十分清新!

點了餐再點沙律醒一下味蕾 先!
豆腐沙律 $ 68
爽爽蔬菜,滑滑豆腐配上胡麻醬汁非常美味醒胃!

點了一份牛魔再現 $ 630
包含三款牛肉;
美國Prime牛小排和牛角切
日本產A4和牛肉眼 等。
每款都油花分佈平均,高質!

牛角切~
面層燒得外脆內軟,油花溢出滿口油香!

牛小排~
經店員指引烤肉技巧,烤至七分熟入口肉質柔軟甘香肉汁豐富。

A 4和牛~

吃完牛……再添一份豚腩肉(塩燒)
咸咸甘甘香脆肉甜!

天婦羅~

緬甸特大虎蝦 $ 130 /隻
足有6寸長的虎蝦~

中間開了邊燒得頭部的糕滲出……
流入蝦身令蝦肉更香濃!

第一次吃到如此大隻的緬甸虎蝦,肉質特別緊實豐膄有韌性而不鄒縮。

充滿幸福感的一頓美食!
"和匠日式燒肉店"又一次爲我們添上回味!
2021-10-25
  • 豚腩肉
  • 美國Prime牛角切
  • 緬甸虎蝦
  • 日本國產A4和牛肉眼
2021-10-30 72 瀏覽
今晚約了朋友,去了位於佐敦內街吃燒肉。疫情關係,都不知道有多久沒有吃燒肉,十分期待。幸好一點也沒有令人失望。要了個「牛魔再現」燒肉拼盤,主要有和牛肉眼,肉質較稔;牛小扒,較有咬口;牛角切較有口感。作為食肉獸一族,可以試下拼盤,嘗試不同口味的肉。蕃茄沙律酸酸甜甜,很開胃,能中和肉的飽滿。緬甸虎蝦超巨型,未試過自己燒這麼大隻蝦,店員亦會窩心指導。燒完之後,肉質爽口彈牙。蓮藕天婦羅清爽不膩,亦是不錯的選擇。
2021-10-27 63 瀏覽
和匠好耐無食燒肉,早幾晚同老婆掉低左阿女比姐姐,就落街去搵燒肉。上網search左下,搵到呢間離佐敦站兩分鐘路程既和匠燒肉,見好多人話好有去左日本咁既感覺,就即管去試下。我地6點去到,係第一枱客。佢鋪面好簡潔整齊,的確有啲似去左日本既燒肉餐廳。坐低先睇吓餐牌,前盤叫左豆腐沙律同埋燒原條茄子。沙律菜好新鮮,例牌配埋胡麻醬食,非常開胃。燒茄子幾特別,雖然唔知係咩醬而且面頭仲有蝦米,但食落又幾特別幾好味。主菜我地揀咗二人前既『牛魔再現』同埋一份豬腩肉。『牛魔再現』有三款牛。首先係美國牛小排,如果中意食重牛味,呢款就啱晒。跟住係牛肉粒。牛肉粒牛味雖然無咁重,但食落有咬口又唔un 。最後就係重頭戲A4和牛,雖然佢唔係頂級既A5,但油脂一樣多,入口溶化。至於豬腩肉,如果同和牛比,當然比下去,但味道都唔差。最後覺得好似仲爭少少,叫埋三文魚籽海膽炒飯,食埋碗飯就啱啱好喇。值得一提既係,係燒肉嘅過程,店員都有過嚟講下啲肉既特色,仲不時幫我地燒,服務態度非常唔錯。
和匠

坐低先睇吓餐牌,前盤叫左豆腐沙律同埋燒原條茄子。

主菜我地揀咗二人前既『牛魔再現』同埋一份豬腩肉。

至於豬腩肉,如果同和牛比,當然比下去,但味道都唔差。

2021-10-21
2021-10-27 42 瀏覽
餐廳位於地鐵站出口附近,去佐敦好多次都會路過,上個月終於忍唔住一探究竟燒肉我最中意網燒,因為咁先至係“燒”肉,而唔係用塊鐵板“煎”熟d肉前菜叫咗款豆腐沙律開胃一下,麻醬味好香濃,配合豆腐嗰份豆香同埋滑嫩嘅口感,令人滿意主角牛肉我地就揀咗prime牛小排同埋prime牛角切,因為我地覺得性價比相對較高,唔係用最貴嘅價錢都可以order到油脂分佈超靚嘅牛肉店員嘅服務真係令我驚喜,佢主動提出幫我地同埋教我地燒第一轉,一路燒仲一路講燒肉嘅心得同埋分享返工嘅趣事,成個感覺好歡樂食物方面冇得彈,油香好出,而且牛肉好嫩好飽滿,雖然呢款唔係日本A5和牛級數,但坦白講,好食過我之前去聲稱A5和牛放題嗰d餐廳嘅牛肉之後我地仲有叫牛舌,呢度嘅牛舌可以話係必點,因為佢係用邪惡嘅超厚切,上枱好似幾塊大積木咁,超級吸引。店員幫我地一面一面咁封邊燒,鎖住埋d肉汁,表皮燒到脆身,入口嫩中帶彈牙。全晚最推薦呢度嘅厚切牛舌,畢竟高質之餘,唔係間間燒肉店都有厚切牛舌賣架燒帆立貝都唔錯,用黑松露醬,牛油蒜頭調味,燒完之後都冇乜收縮,依然好大粒好飽滿。服務員都係好有經驗同埋心得,教我地用帆立貝壓住牛油避免漏,抵讚!另外都叫咗份

另外都叫咗份燒腩肉,薄切嘅,嗰陣個爐嘅火已經越燒越靚,所以燒兩燒d腩肉已經熟曬而且脆口,滿意!

最後就叫一個主食作結吧,我地問咗店員意見,最後揀咗海膽炒飯,原本都冇乜特別期待,畢竟今日本身打算食牛,純粹叫個飯儀式一下咁填下個胃。估唔到都唔曳,海膽味好濃郁,尤其間中食到海膽粒嘅時候,成口都係海膽香,果然冇介紹錯

如總結如果日後想食燒肉嘅話,呢間的確唔錯,中間價錢都食到好好食嘅牛,個爐火力好靚,服務員態度好好,值得推薦!

2021-10-24 81 瀏覽
今日收工收得好咗,於是同老公走咗去佐敦搵好使!我哋去咗一間日本燒肉度食,因為我的時間太長嘅關係,大約六點左右~~唔算太多人,所以我哋唔使等位。上邊有好多都已經係一set set,所以我哋唔使特別點諗,我哋叫咗一seset牛魔再現!入面有日本國產a4和牛肉眼、美國牛小排、美國牛角切!然後我哋仲帶咗條燒茄子,三文魚子海膽炒飯,同埋叫左一份豬腩肉!一開頭,叫咗一份豆腐沙律,估唔到份量咁大,驚唔餓。沙律配上芝麻醬,完全係開胃醒神嘅配搭!😍😍好快牛魔再見嘅餐已經到,我哋一開頭就食牛小排,職員好好,特登過嚟教我哋點樣燒,仲示範一次點樣燒俾我哋睇,超重牛尾味!😍😍😍食完急不及待再燒下塊😂😂然後我哋就再燒和牛!職員話,和牛係入口即溶,又過嚟幫我哋手燒☺️☺️☺️和牛嘅口感比牛小排好,但牛味來講,我鍾意牛小排多啲🤤🤤🤤對於餐廳嘅牛來講,十分滿意。最估唔到嘅係,條燒茄子係勁好食,佢配上左一啲蝦乾😍😍😍味道好特別,第一次試呢個配搭😍😍😍炒飯來講,炒得好乾身,略嫌海膽唔夠多,不過其實都好好味,三文魚子好足料😍😍😍但食牛實在太飽,覺得下次再嚟食燒肉嘅話,應該配一啲湯麵,唔使咁飽😂😂😂

完急不及待再燒下塊😂😂

對於餐廳嘅牛來講,十分滿意。

2021-10-23 43 瀏覽
今日約咗朋友食好嘢 朋友介紹去到佐敦地鐵站等。 之後就去咗呢間和丈食日式燒烤。咁我哋首先就嗌咗個2人 分量的 燒牛肉 和牛 牛角 牛小扒拼盤 分量都幾豐富。不得不讚燒和牛的和牛 入口即溶 好嫩滑 牛肉味濃濃。 美國牛角同樣都係 牛肉味濃郁 口感豐富。之後就嗌咗兩隻 緬甸 大虎蝦。 足足有一隻手掌咁大, 燒落去有好多蝦膏 蝦膏 好鬼香。熟咗之後 蝦肉仍然係紮實 咬樂好好咬口。蝦頭好多蝦膏 淡淡清香。最後就嗌咗個海膽炒飯 配蟹子。 炒飯混合海膽 啖啖都係濃郁的海膽。 煩心用上日本米頂級製作。

熟咗之後 蝦肉仍然係紮實 咬樂好好咬口。
蝦頭好多蝦膏 淡淡清香。

2021-10-22 52 瀏覽
今日約咗朋友食飯,佢喺佐敦附近返工,見佢忙,就自己搵餐廳book咗同佢嚟食燒肉,橫掂佢都係食肉獸來🤣溫室蕃茄沙律 $68一定要點個沙律啊,因為燒肉好熱氣,同埋比較油膩,點一個渣律嚟清一清就最適合不過啦,呢一個沙律蕃茄非常之清甜,下面嘅沙律菜都好新鮮爽脆。牛魔再現 $630我哋點咗一個雙人套餐,入面包括有三款牛肉,分別係:美國Prime牛小排、美國Prime牛角切、日本產A4和牛肉眼。我自己最鍾意就係美國Prime牛小排,因為佢肉味濃郁,厚薄均勻,燒到五成熟啱啱好,口感都好結實彈牙👍🏻朋友就最鍾意日本產A4和牛肉眼,貪佢夠多油花,食落好香口😛日本産帆立貝(牛油,蒜,黑松露醬)(2PCS)$96好大隻帆立貝,有牛油,蒜同黑松露醬增添風味,唔錯。豚腩肉(鹽燒)$84呢款我冇食到,都係朋友點,因為我唔太鍾意食豬🤣虎蝦天婦羅 $198呢個天婦羅炸蝦皮唔厚,入面嘅虎蝦肉質非常之結實彈牙,非常鮮味👍🏻可惜有啲貴三文魚籽海膽炒飯 $138臨走個朋友太大食仲想食多啲嘢,就叫咗個飯🤣我就飽咗不過都有偷食一兩啖,飯粒炒得好乾身,都有唔少配料,唔錯㗎。📍和匠日式燒肉店中國香港特別行政區長樂街23-27號地下3

溫室蕃茄沙律 $68

牛魔再現 $630

朋友就最鍾意日本產A4和牛肉眼,貪佢夠多油花,食落好香口😛

日本産帆立貝(牛油,蒜,黑松露醬)(2PCS)$96

好大隻帆立貝,有牛油,蒜同黑松露醬增添風味,唔錯。

豚腩肉(鹽燒)$84

呢款我冇食到,都係朋友點,因為我唔太鍾意食豬🤣

虎蝦天婦羅 $198

三文魚籽海膽炒飯 $138

📍和匠日式燒肉店
中國香港特別行政區長樂街23-27號地下3室
  • 溫室蕃茄沙律
2021-10-14 66 瀏覽
這天朋友提早下班,我和他來到佐敦這間燒肉店吃飯。我們大概7點半到,入座未幾店裏也滿座了。我們叫了厚切牛舌,Prime牛小排和牛角切,還有豚腩肉和牛油黑松露蒜粒帆立貝。最先來的是牛小排和牛角切,店員的服務非常好,介紹後也親手示範如何燒的好。 牛小排很嫩,牛味濃郁,蘸上燒汁或原味吃也沒問題。而牛角切就多了一份口感,也很不錯。最棒的是牛舌! 口感,牛味,皆屬佳品!配上海鹽,一流。豚腩肉正常發揮,帆立貝的蒜味稍稍蓋過黑松露,不過也好吃。最後來一個三文魚籽海膽炒飯作結,nice~總的來說,這家的服務和食物質素都很棒。

豚腩肉正常發揮,帆立貝的蒜味稍稍蓋過黑松露,不過也好吃。

最後來一個三文魚籽海膽炒飯作結,nice~

總的來說,這家的服務和食物質素都很棒。

2021-10-09 50 瀏覽
出左糧 梗係要獎勵下自己 就同朋友相約 一齊去食和匠燒肉首先我哋叫左一份日本安晏曇野豆腐沙律做前菜 滿滿既胡麻醬好開胃黎得食燒肉 當然要食牛!我哋叫左一份美國prime 牛小排 同埋牛角切 啲雪花好靚 油脂分布好平衡餐廳既服務好好 有專人幫手燒 控制到火喉岩岩好❤️❤️之後我哋仲叫左一份厚切牛舌 每一塊都係牛舌芯 食落好彈牙 而且好重牛味 正!食完牛 我地想食下海鮮 就叫左2隻特大緬甸虎蝦 真係好大一隻 有成隻手掌咁大 而且好多膏 好香見到有新出既蓮藕天婦羅就試埋 估唔到有驚喜 炸粉好薄 而且蓮藕好爽甜 中和返個油膩感 唔錯整體來講 餐廳既食物同服務都好好下次可以再黎食❤️
出左糧 梗係要獎勵下自己 就同朋友相約 一齊去食和匠燒肉

餐廳既服務好好 有專人幫手燒 控制到火喉岩岩好❤️❤️

整體來講 餐廳既食物同服務都好好
下次可以再黎食❤️
2021-10-08 37 瀏覽
一坐低就叫左個日本安曇野豆腐沙律,一流嘅開胃菜首先上枱嘅有美國Prime牛小排,雪花分佈平均,食落牛味十足跟住嚟多份美國Prime牛角切,厚厚嘅牛肉口感十足呢到嘅店員服務一流,會一路幫你燒再從中教你每款肉燒嘅時候要注意嘅時間同技巧,之後再跟住燒就可以食到好好食嘅燒肉跟住到最期待嘅厚切牛舌,大啖食落去大滿足特大緬甸虎蝦2隻,份量十足超大隻店員幫手燒到好香口,非常新鮮,爽口彈牙三文魚籽海膽炒飯,炒得乾身好香仲有店員推介嘅新菜式,蓮藕天婦羅,炸粉夠薄,脆口得嚟唔油膩桃味特飲,唔錯唔會太甜
一坐低就叫左個日本安曇野豆腐沙律,一流嘅開胃菜

跟住嚟多份美國Prime牛角切,厚厚嘅牛肉口感十足

跟住到最期待嘅厚切牛舌,大啖食落去大滿足

特大緬甸虎蝦2隻,份量十足超大隻

店員幫手燒到好香口,非常新鮮,爽口彈牙

三文魚籽海膽炒飯,炒得乾身好香

仲有店員推介嘅新菜式,蓮藕天婦羅,炸粉夠薄,脆口得嚟唔油膩

桃味特飲,唔錯唔會太甜
最近天氣開始涼返所以好想食燒肉,朋友介紹我去佐敦一間日式燒肉店😯門面裝修好有日式風格,佐敦地鐵站行過去好快就到非常方便😗一坐低餐廳職員就好快比咗Menu我地睇😗餐廳選擇好多,無論你鐘意食咩肉咩部位都一定可以滿足到你😏我地叫咗個牛魔再現套餐 $630 再加啲小食咁😃首先叫咗個温室蕃茄沙律做前菜,個沙律酸酸地咁好開胃😋之後嘅虎蝦天婦羅都相當大隻🦐職員話連個蝦頭都可以食嘅🤣左邊係「美國prime牛小排」,中間係「日本產A4和牛肉眼」,右邊係「美國prime 牛角切」店員好耐心咁教我地唔同部位嘅肉應該點燒,服務非常貼心👍🏻豚腩肉(鹽燒)油脂分佈均勻而且食落好柔嫩😋餐廳提供三款醬,分別係柚子醋, 黑椒醬油同埋和風芝麻醬黑松露蒜蓉牛油日本帆立貝係今日其中一樣重頭戲😍帆立貝好大粒同埋新鮮,燒嘅過程蒜蓉牛油同黑松露醬超級香🥰最後叫咗個三文魚籽海膽炒飯飯面上面嘅三文魚籽非常多同埋新鮮用料十足同埋好香口,每一啖食落去都好有份量😆最後埋單每人大約$670左右地址:港鐵佐敦站 B2 出口, 步行約3分鐘
門面裝修好有日式風格,佐敦地鐵站行過去好快就到非常方便😗
一坐低餐廳職員就好快比咗Menu我地睇😗
餐廳選擇好多,無論你鐘意食咩肉咩部位都一定可以滿足到你😏
我地叫咗個牛魔再現套餐 $630 再加啲小食咁😃
温室蕃茄沙律
首先叫咗個温室蕃茄沙律做前菜,個沙律酸酸地咁好開胃😋
之後嘅虎蝦天婦羅都相當大隻🦐
職員話連個蝦頭都可以食嘅🤣
店員好耐心咁教我地唔同部位嘅肉應該點燒,服務非常貼心👍🏻
豚腩肉(鹽燒)
豚腩肉(鹽燒)油脂分佈均勻而且食落好柔嫩😋
餐廳提供三款醬,分別係柚子醋, 黑椒醬油同埋和風芝麻醬
黑松露蒜蓉牛油日本帆立貝係今日其中一樣重頭戲😍
日本帆立貝(牛油,蒜蓉,黑松露醬)
帆立貝好大粒同埋新鮮,燒嘅過程蒜蓉牛油同黑松露醬超級香🥰
最後叫咗個三文魚籽海膽炒飯
飯面上面嘅三文魚籽非常多同埋新鮮
三文魚籽海膽炒飯
用料十足同埋好香口,每一啖食落去都好有份量😆
最後埋單每人大約$670左右
地址:港鐵佐敦站 B2 出口, 步行約3分鐘
2021-10-05
温室蕃茄沙律
豚腩肉(鹽燒)
2021-10-03 46 瀏覽
.無得去日本旅行慶祝友人生日去食餐好既日本燒肉當去左==========================個人覺得呢間和匠值得一試價錢好合理又吾會真係貴到食完肉赤😂而且質素真係有保證份量亦合理,對得住價格位置又近地鐵站,係幽靜既長樂街服務態度亦吾錯裝修格局令我暫時以為去左日本先值得再去==========================食燒肉當然吾小得食牛,叫左個set另外仲有其他海鮮set 或什錦肉類set亦可以逐樣散叫除自己燒外亦有已做好串燒,熟食,小食可以叫種類都正常,是有選擇的.是夜晚餐連加一服務費$1130==============================🥩牛魔再現$630: (+$50可以upgrade 厚切牛小排)包括有日本國產A4肉眼:最後先食,店員建議燒大概5秒鐘,就食得,油份無走失,入口即化,好好食.美國prime 牛小排:叫左厚切,好有口感,牛味十足,燒到皮脆肉嫩,好食.美國牛prime 牛角切:兩邊燒好,感到中間位置軟淋,牛味濃,肉汁豐富.基本上吾使配任何醬汁都好好食👍🏻份量足吾係放題任食但食質不食量===========================
[佐敦高質日式燒肉🥩]
個人覺得呢間和匠值得一試
價錢好合理
又吾會真係貴到食完肉赤😂
而且質素真係有保證
份量亦合理,對得住價格
位置又近地鐵站,係幽靜既長樂街
服務態度亦吾錯
裝修格局令我暫時以為去左日本先
值得再去
==========================
食燒肉當然吾小得食牛,叫左個set
另外仲有其他海鮮set 或什錦肉類set
亦可以逐樣散叫
除自己燒外
亦有已做好串燒,熟食,小食可以叫
種類都正常,是有選擇的
是夜晚餐連加一服務費
雞泡魚干$50: 好好食,聊天必備
燒茄子🍆$60: 自己燒,未控制到火喉,但都ok
海膽凍稻庭烏冬$90: 個烏冬好好食,好煙韌

2021-10-02 72 瀏覽
和匠燒肉,如果 你鍾意日式燒肉,你 一定要試下呢一間。 呢度啲座位好闊落, 我哋就鍾意坐單邊位,兩個人坐一邊方便一齊燒一齊傾計!我地叫左個 新鮮蕃茄沙律。 蕃茄好新鮮 配上少少果醋 份外惹味。之後就叫咗個二人份量 牛魔再現分別有美國牛小排 美國牛角切 最後仲有日本a4級和牛。不得不讚日本a4級和牛 入口 好重牛肉味入口好creamy 入口即溶的感覺美國牛小排同牛角切都好重牛肉味 , 我照電源的介紹烹調, 把牛小排放在正中間。 燒到 血水滲出再反轉。 味道非常好。之後 叫咗兩隻特大緬甸蝦, 蝦肉非常紮實 。蝦膏好香口 咬落去非常之新鮮。最後叫多一個三文魚子 海膽炒飯, 海膽 混入飯中非常好味

之後就叫咗個二人份量 牛魔再現
分別有美國牛小排 美國牛角切 最後仲有日本a4級和牛。

不得不讚日本a4級和牛 入口 好重牛肉味
入口好creamy 入口即溶的感覺

之後 叫咗兩隻特大緬甸蝦, 蝦肉非常紮實 。

蝦膏好香口 咬落去非常之新鮮。

最後叫多一個三文魚子 海膽炒飯, 海膽 混入飯中非常好味

今日陪好姊妹在佐敦覆診後就跟她食個晚飯,她提出食燒肉,我就想起這家「和匠日式燒肉店」了,之前食過而且一直對它念念不忘,正好有機會再食了~裝修以木為主,感覺溫暖,而且餐廳的座位安排得寬敞,客人之間有足夠的空間分隔,令我們談天更自在。而且職員好主動地向我們推介菜式,讓有選擇恐懼症的我們更易下決定~醬汁方面有柚子醋、燒汁和芝麻醬提供。飲品則點了桃味特飲及檸檬味波子汽水,味道唔會過甜又解渴。【日本安曇野豆腐沙律】豆腐非常嫩滑而且有濃濃的豆味,加上新鮮的蔬菜和芝麻醬,清新開胃。【沙梭魚天婦羅】我們問職員有什麼小食介紹時,職員就提議我們試試這個即將推出的沙梭魚天婦羅。果然出色,外層炸得又薄又酥脆,魚質細嫩柔滑,而且一入口就嚐到一陣魚油香~好好味!希望餐廳快點在餐牌推出,讓我下次再來可以再食~【日本產帆立貝】肥美的帆立貝配搭牛油、蒜蓉和黑松露醬,質地厚實,惹味之餘不會蓋過帆立貝的鮮甜,調味得宜。【美國Prime牛小排】必食的牛小排!脂肪和肉的分佈平均,濃郁的牛味還滲出淡淡的油香~【美國Prime牛角切】職員教我們先將六面輕輕燒香,再不停炒動,用這種方法燒的牛角切果然口感更佳,而且肉汁滿滿,比牛小排更

【日本安曇野豆腐沙律】

【沙梭魚天婦羅】

希望餐廳快點在餐牌推出,讓我下次再來可以再食~

【日本產帆立貝】

【美國Prime牛小排】

【美國Prime牛角切】
職員教我們先將六面輕輕燒香,再不停炒動,用這種方法燒的牛角切果然口感更佳,而且肉汁滿滿,比牛小排更有咬口。

【鹽燒豬腩肉】
食燒肉少不免的豬腩肉,肥瘦適中,簡單的鹽燒正好帶出豬腩肉的油香。

【厚切牛舌】
厚切牛舌絕對不能錯過,這家的牛舌跟平時的燒肉店切法不同,切成長方條而且切得比較厚身,職員教我們先燒香各面,再集中燒兩面,這樣的牛舌受熱均勻,表面香脆,咬開可以見到嫩紅的肉,有濃濃的肉汁,好出色!

【冷稻庭手打烏冬】
最後以冷烏冬結束這餐美味的晚餐,稻庭烏冬口感煙韌,微甜的醬汁配芥末,清爽美味。
2021-09-15
  • 美國Prime 牛小排