2024-11-16 156 瀏覽
見有人介紹這店的拉麵有幾好味,於是抱住一嚐什麼龍蝦湯拉麵和豬骨濃湯拉麵,煎餃子。真糸不值一嚐。龍蝦湯底,用龍蝦罐頭,超咸。豬骨濃湯都未翻熱好,凍的。那些所謂日本拉麵是即食麵條。餃子似炸多過似煎,最正常得罐汽水。
2024-11-16
1 分鐘 (堂食)
2024-11-02 348 瀏覽
因達哥社交平台 介紹此拉麵店,未食過試吓先!我同阿仔order了辛豚骨拉麵、豚骨拉麵,逢送每人二隻餃子及罐裝飲品,我再叫了蟹籽沙律、蟹籽軍艦、鰻魚壽司;湯底不算咸👍🏻叉燒好味道,有咬口不像一般拉麵店薄切,餃子熱騰騰味道似現貨,但尚算okay,蟹籽沙律青瓜很新鮮,調味也okay; 壽司🍣紫菜脆卡卡,總括味道都Okay
2024-08-07 1382 瀏覽
深水埗咁多間壽司外賣店,買個魚生飯有幾難,居然走去拉麵店食魚生飯,主子拉我入黎食拉麵,但我見角切魚生飯都係賣58蚊,咁既價錢,咪同外賣店差唔多,坐底即刻有杯水等你慢慢睇,中午咁熱,呢個價錢,宜家仲要做緊八五折,茶仔食碟頭飯都要50蚊啦。魚生飯好厚好多,平時唔慣相機食先,是但影左張,玉子蛋下面仲有魚生架,魚生飯上枱時,仲會跟埋支豉油任你加,唔洗慳住用。宜家八五折,六日晚市會加一。食四哥單餸都要40蚊,仲要開口叫姐姐拎先有杯出煙既熱水。揀平日午市折左50蚊,有靠背椅坐舒舒服服,仲主動俾杯水唔洗乾哽。

宜家八五折,六日晚市會加一。
角切魚生飯
角切魚生飯
2024-08-02 1559 瀏覽
和拉麵對啱胃口!呢區拉麵選擇唔多,因為趕時間第一次叫呢間外賣,落單咗一份雞白湯拉麵加雜錦壽司丼加一份小食熟芥辣八爪魚。一般對外賣期望唔會太大,但打開至食落都真係有驚喜,拉麵足夠彈牙,湯份量雖然目測感覺比較少但原來足夠,(如果係元素表湯嘅比多兩兜你又點話吖)。熟芥辣八爪魚感覺新鮮彈牙。雖然我冇親嚐雜錦壽司丼,但睇到感覺非常新鮮份量足夠,引誘到我想要去試一試堂食。相約屋企人堂食當晚,叫咗四款拉麵加三款小食,三文魚刺身、煙肉芝士焗大菇同埋玉子燒,三文魚刺身後尾更要追加,玉子燒比我五歲孫女掃晒😭煙肉芝士焗大菇同樣要等到下一次堂食先至有機會再親試。堂食其實真係好重視招呼,唔好睇呢間舖頭多數都係比較年青嘅工作人員,留意到佢哋工作經驗應該唔會多,但感覺佢哋用心同足夠體貼亦懂禮貌。街坊留意到嘅真心可以一試💛最終外賣或堂食我都比足滿分💛💛💛💛💛
最終外賣或堂食我都比足滿分💛💛💛💛💛

2024-06-17 2085 瀏覽
第一次嚟就係食咗佢$83嘅豚骨原味湯底拉麵,最基本就算唔好食都應該唔會難食掛 。麵條係我鍾意既幼麵,有筍,味道唔錯,兩塊叉燒有輕輕燒過同半隻流心蛋,兩樣都ok. 論湯底味道,佢只可以說一般般,冇乜味 。所有嘢加埋,就變得好一般 。我寧願搭過十令分鐘既車去返啲我覺得好既拉麵舖食 。始終我對拉麵都有一定嘅要求。驚喜嘅係佢有係限量醃左少少辣既芽菜提供。下午茶時段2:00至5:59 佢哋有八五折優惠 。如果依個優惠做全日的話,我就覺得差唔多 。另外,加多$10可以配餃子或者章魚燒再加多一罐罐裝飲品。我加咗$10配餃子,有兩隻。睇返舊時啲食評,似乎我要加12蚊轉濃湯湯底 。或者比$138貝汁雞豚清湯拉麵⋯好老實說,當一啲好出名嘅拉麵舖都係賣八十零蚊碗既時候 。而佢八十幾至一百三十幾不等 。人流多少唔多唔少都跟味道或定價成正比 。小店嚟講,確實要支持 。希望餐廳可以好好咁諗下點樣係深水埗進步同埋生存 。星期一中午12:45,餐廳裏面只有一個食客,中間嚟多一個 。由我開始食到走,總共只有三個人 。我想我食了大概15至20分鐘,臨走嘅時候,有多3個人入嚟 。深水埗確實係一個平民嘅區,尤其老人家特別多(
深水埗確實係一個平民嘅區,尤其老人家特別多(雖然全港都係🤣),最平$83一碗麵老一輩既未必會肯捨得食 。而且舖頭兩旁有兩餸飯三餸飯,粥舖,魚蛋粉等等更經濟嘅選擇 。
2024-05-31 1976 瀏覽
好難得保持到拉麵質素(食過大埔店),同朋友各嗌咗一碗豚骨同限定貝汁雞豚清湯,豚骨湯基本嘢,重骨味同醬油香,食完唔頸渴,唔使飲水,食得出係真材實料👍限定貝汁,湯清得來非常好飲,好似燉湯,有雞味,不過都係蜆味比較出D,六隻大沙白蜆,應該係新鮮即煮,鮮甜冇雪味,麵質OK,豚骨湯都掛湯,限定嗰碗因為清湯所以唔掛湯都合理. 限定貝汁清湯小貴$138,如果真材實料都合理。下次下午茶有85折先再食,聽侍應講每期限定都唔同,keep住新鮮度都好嘅。睇餐牌先知有刺身嗌咗一份吞拿魚赤身,價錢都平,最緊要係新鮮。有飯類,偏多元化,適合家庭一家大細,不過我諗有啲人未必接受到,如果拉麵保持到水準之餘又有D高質素嘅和食提供,我都支持。位置比較偏,深水埗差館對面再轉彎,推薦大家試下
2024-05-25 1404 瀏覽
近來香港人北上消費,香港夜晚一到八時半街道已變得很靜,不過在深水埗荔枝角道,情況相反,由於只得一家拉麵舖,一到夜市便排長龍,不過由今個星期開始,有多一間新拉麵店,名字叫和拉麵,總店在大埔,開店是好消息,總好過無聲無色消失了。平日晚市去看看,新開張沒有太多顧客,居然可以入去立即坐下,看看餐牌,除了基本豚骨湯拉麵外,亦有期間限定拉麵,總店沒有刺身丼飯炒飯供應,新店這裡卻有得選擇。今晚限定拉麵是龍蝦湯拉麵,好多客人選這個限定拉麵,而我選了最基本的豚骨原味拉麵,再加上煎餃子,拉麵的豚骨湯頭稍濃及易入口,有豚骨香,味道則一般,麵條不俗,掛湯度OK,食完後不口渴不需要飲水,煎餃子有4隻,雖然味道普通,但煎得外表金黃香脆。

豚骨原味拉麵
溏心蛋