2021-11-11 163 瀏覽
未聽過係餐廳飲自己既水要收$58,又好刻sell,好討厭D牛肉又老無喇喇比一小碟前菜你,無講過要收錢,比錢時收$20碟,都估到無咁好既喇,真係以後都唔會再來!!!
未聽過係餐廳飲自己既水要收$58,又好刻sell,好討厭

D牛肉又老

講起食和牛 👧🏻最鍾意嘅一定係沖繩嘅石垣和牛但係相對飛驒牛 神戶牛個d 就比較少人識😾今次就介紹下銅鑼灣呢間專食石垣牛嘅居酒屋值得一提嘅係佢哋嘅前菜 $20/位 雖然呢個額外偏貴😹但佢哋嘅炆和牛筋腩 真係幾好食🥰👧🏻 #feiching_foodie日本野👦🏻🌟火焰和牛雞蛋拌飯 $128呢個飯絕對係呢間餐廳嘅人氣之選面頭有一隻生雞蛋同埋幾塊和牛片🤩店員會預先叫大家拎定相機然後點火燒着佢 成個過程大概15秒加埋隻蛋 葱花同紫菜 撈埋一齊 好好味😍但係個飯都算偏細個 我地都叫左兩個 一人一個😂📌和牛88銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓🚇 港鐵銅鑼灣站 B 出口等候時間🕰 0 mins📍#銅鑼灣
講起食和牛 👧🏻最鍾意嘅一定係沖繩嘅石垣和牛

🚇 港鐵銅鑼灣站 B 出口

等候時間🕰 0 mins
📍#銅鑼灣
2021-11-03 796 瀏覽
2021年10月29日 晴今晚約左朋友食飯, 好彩咁arm book 到位首先送上前菜, 叫"水雲", 食落有d 似中華沙律ge 質感但又有d 似粉絲咁ge 樣。味道酸酸地咁, 幾清新開胃芝麻醬伴油麥菜 $58早排係樂天皇朝都叫到呢個菜, 呢到又有, 一於試試其實姐係青瓜片包住生ge 菜再點芝麻醬...自家製芝士豆腐 $68入口似cream cheese, 完全唔似豆腐。有枝豉油仔俾你淋上面食, 配埋一齊幾好食, 冇咁糊口同冇膩。炸泡菜豬肉芝士巻 $88外皮炸到好脆, 夠香口好食和牛88 火焰牛扒 100g $238超大火, 夠吸睛配洋蔥汁。和牛入口好腍, 不過就唔重牛味, 牛脂香都唔太夠火焰和牛雞蛋伴飯 $128玩完火又玩火會有紫菜同蔥花一齊撈, 因為有冬菇食落有d 似糯米飯, 好食但牛肉糧唔算多自家製炸流心芝士球 $68食完野枝酒未飲完, 店員話有客人排緊, 如果我地唔叫野食就叫客人上黎。因為枝酒仲未飲曬所以就叫多左兩款小食食落唔特別, 冇咩芝士味, 普通沖繩阿古豬肉餃子 $78都係普通餃子, 冇特別最後埋單一千三百幾, 餐廳環境都唔錯但野食都係普通, 未必會再去食多次
2021年10月29日 晴

今晚約左朋友食飯, 好彩咁arm book 到位

芝麻醬伴油麥菜 $58
早排係樂天皇朝都叫到呢個菜, 呢到又有, 一於試試
其實姐係青瓜片包住生ge 菜再點芝麻醬...

自家製芝士豆腐 $68

炸泡菜豬肉芝士巻 $88
外皮炸到好脆, 夠香口好食

和牛88 火焰牛扒 100g $238
超大火, 夠吸睛

配洋蔥汁。和牛入口好腍, 不過就唔重牛味, 牛脂香都唔太夠

火焰和牛雞蛋伴飯 $128
玩完火又玩火

自家製炸流心芝士球 $68

食落唔特別, 冇咩芝士味, 普通

沖繩阿古豬肉餃子 $78
都係普通餃子, 冇特別

2021-10-29
2021-10-22 198 瀏覽
放大假,女在網上看到這間店有火焰和牛雞蛋拌飯,想試. 看完openrice 食評,有人說服務態度好差,都有猶疑,最後決定,去試一試平日lunch time 去,心諗會好多返工的人食lunch, 都驚無位,點知去到得一檯客,我們坐落無耐走埋,成個lunch time 得我們一檯客我們叫左一個火焰和牛雞蛋伴飯(散叫),一個lunch set和牛法包,味道不錯而之前見網上有人批評服務態度差,不知是不是改善左,去到服務員常有禮貌,見到我同女是share 食, 主動問我們駛不駛要兩隻碗,又同我們講會有茶(因為有一個即散叫,不包野飲),火焰牛到左後,又主動問我們駛不駛影video, 我們set 好晒位佢先燒總括黎講不錯的店
放大假,女在網上看到這間店有火焰和牛雞蛋拌飯,想試.

總括黎講不錯的店
2021-10-22
𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 88 和牛88, 𝘾𝙖𝙪𝙨𝙚𝙬𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙮🥩This place is absolutely amazing! We ordered wagyu fire rice with egg (you can not miss that, it's literally on fire🔥), a wagyu beef set to grill and mini roll cakes for dessert. We enjoyed everything, the wagyu beef was so tender that it actually melted in my mouth. 😋The only down side (if I have to name one), it would be the mini roll cake. I personally think that it is a bit too tiny for the price point. But overall, we were so satisfied with their food quality and
𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 88 和牛88, 𝘾𝙖𝙪𝙨𝙚𝙬𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙮🥩
This place is absolutely amazing! We ordered wagyu fire rice with egg (you can not miss that, it's literally on fire🔥), a wagyu beef set to grill and mini roll cakes for dessert. We enjoyed everything, the wagyu beef was so tender that it actually melted in my mouth. 😋The only down side (if I have to name one), it would be the mini roll cake. I personally think that it is a bit too tiny for the price point. But overall, we were so satisfied with their food quality and service👍🏽Will definitely be back again for more❤️‍🔥
📍13/F, Circle Tower, 28 Tang Lung Street, Causeway Bay #HappiMuffinHongKong
🌟#HappiMuffin Rating: 8/10
💰Price: $500-600 pp
2021-10-03 240 瀏覽
今天,仔仔出街,只有我和老公,本想外出吃飯,撐枱腳,兩個人食D好嘢。訂唔到位,就試吓這一間。試咗生牛肉、芝士豆腐、薯仔沙律、和牛Sukiyaki,約每個人600元,雖不貴,也不算平易。沖繩和牛,夠雪花,但牛肉味不足,失望。加上這裏服務質素一般。所以品質和服務與價錢不符。本想安靜食餐晚飯,但前菜食到一半,就上主菜,老闆娘告知火鍋煲15分鐘就會過鹹,要關火?不知道為何不為客人加水,又或味道調教淡一些?所以要極速加入牛肉,食得好趕⋯⋯這樣價錢的一餐,要很快完成,講不上任何享受。失望而回!
2021-09-29 258 瀏覽
✨重點:店員態度惡劣,女仔都人均大約700先食得飽,提供既食物份量少價錢整貴質素一般,同等和牛出面放題都係400位。環境一般座位狹窄,極不建議幫襯。店員:第一次食野禁嬲,本身冇留意開日本餐桌禮儀,唔知筷子要橫向放。結果個店員見到即刻反白眼勁大聲''嘖'' ,勁粗魯咁大力地將我地筷子放番好。真係係茶餐廳都未試過咁比人對待🤡 兩個人食,張枱勁細,完全放唔落兩份食物野飲餐具,所以食時又冇橫放筷子。結果個店員又黎一野用手捉落筷子頭食野既位夾硬橫放我地對筷子🤡極不衛生,而且你禁注重餐桌禮儀你入黎就講啦,咩都冇講係度嘖係度西臉搞我地筷子,體驗極差。份量價錢:攝牙罅都唔夠一黎上左好細份前菜,味道唔錯,埋單先知要錢🤡同店員講野飲想走冰,店員話冇得走或少,份量固定,fine。結果杯野80%冰,炭酸野飲兩淡🤡第一次飲到禁大杯冰既野飲。火焰扒着火得3秒,味道一般,肉質係比一般牛軟,但冇咩牛味。二人份和牛壽喜燒加埋一要800蚊,但成鍋都係普通菜+4片和牛🤡 和牛同400蚊位既和牛放題冇分別,食水極深。無論野食定係人都比到好差既體驗我地,強烈建議唔好以身試伏。

店員:

份量價錢:
攝牙罅都唔夠

一黎上左好細份前菜,味道唔錯,埋單先知要錢🤡

火焰扒着火得3秒,味道一般,肉質係比一般牛軟,但冇咩牛味。

無論野食定係人都比到好差既體驗我地,強烈建議唔好以身試伏。

• 食個難受
2021-09-27 168 瀏覽
我突如其來想吃和牛三文治,就附近有一家有賣,就去了。到了之後服務員超熱情的介紹餐牌,說三文治很好吃,還介紹了幾種和牛套餐給我,我想了很久,買了一份和牛三文治,之後等了20分鐘左右回到家,滿心期待地打開它。結果和牛真的有點不能接受的老,又黑又熟的肉和我認知的和牛三文治完全不一樣,而且幾乎全熟,🥲而且吃下去真的不好吃。另外我還加了一份15元的章魚小丸子和汽水(回到家已經岀水,我回家只需要5分鐘水)。
和牛三文治
2021-09-27
20 分鐘 (外賣自取)
2021-09-19 206 瀏覽
一坐低兩個職員就推介呢個由自己燒嘅 和牛5種 套餐,但就要自己燒。見可以試晒幾個部分,就算自己燒都無所謂啦,就咁嗌呢個嚟試下,再加嘢飲同小食。一上枱賣相唔差,不過越食越唔妥,一浸酸縮味,我以為係我點柚子醬關係,但一夾夠生嘅都有味,所以同個職員講,佢就只係換咗嗰個部位嘅牛,再食其他部分,仲見到兩截色,有啡啡地色嘅肉,已經唔想食,埋單走人,同個職員講時,都係道個歉就算。個set $7xx +1真係失望。埋單$1xxx

個set $7xx +1

真係失望。

埋單$1xxx

2021-09-19 107 瀏覽
🉑:外賣自取 ⭐評分: 8.5/10———————————————又係黃居酒屋kekeke~出咗嚟做嘢之後就想坐得舒服啲,同朋友chill下!——————————————————▪️南蠻炸雞配自家製他他醬($88)▪️蟹味噌甲羅燒 ($88)▪️流心芝士球 ($68)▪️lunch set : 澳洲和牛牛板腱定食($228)▪️前菜 ($20/人)嗌咗個lunch set再散嗌其他嘢~ 澳洲和牛扒煎到五成熟,入面係軟嫩,外面焦香,完全無筋好易咬,牛味頗濃,連墊底嘅洋蔥我哋都掃埋😁南蠻炸雞好正!雞係舖頭自製唔係急凍貨,咬開真係食緊嫩雞肉嘅感覺,他他醬係昇華重點,酸酸哋、有蛋黃醬嘅rich,再加上洋蔥⋯我用埋佢嚟撈飯😂流心芝士波78蚊4件都幾貴,但佢唔係放題波波,自家出品,入面係包住cream cheese!個皮係自己上粉再熄,新鮮製果然係唔同🥲放咗一陣再食都唔覺太油膩!甲羅燒反而普通,偏鹹但蟹味唔夠濃。呢到仲有任飲plan,$238/人,(真係學足日本😂)想食好西+瘋狂飲酒可以考慮吓btw希望店家改善吓抽風🙌🏻明明無嗌燒肉食完都好大陣油煙味✨ 和牛88✨📍銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓⏰1200

🉑:外賣自取
⭐評分: 8.5/10
———————————————
——————————————————
▪️南蠻炸雞配自家製他他醬($88)
▪️蟹味噌甲羅燒 ($88)
▪️流心芝士球 ($68)
▪️lunch set : 澳洲和牛牛板腱定食($228)
▪️前菜 ($20/人)

btw希望店家改善吓抽風🙌🏻明明無嗌燒肉食完都好大陣油煙味

✨ 和牛88✨
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓
⏰1200-1430 1800-2200
2021-09-19 118 瀏覽
雖然午餐有定食,但係一心諗住散叫,所以無食 set lunch. 唔小心叫咗兩款炸物添 一開始叫左個芝士豆腐。口感似硬豆腐,味道似忌廉芝士。第一次食幾得意嘅。如果想提升味道,記得連葱花,wasabi 同佢個 sauce 一齊食跟住兩款炸物。炸和牛薯餅, 芝士泡菜卷。薯餅食唔出有牛咪,比想像唔太同。芝士泡菜卷,如果芝士多一點會比較好味。燒蟹蓋有一點點腥味,蟹肉跟韓國鑵頭味道好似,加埋青瓜一齊食會無咁膩。最好味應該係呢個黑毛和牛火焰牛扒。鐵板放到面前會倒酒放火,超香 肉質超好味。什麼汁也不用點,就咁食最好 火焰牛扒午餐有定食,不過得100g。應該會唔夠喉 總括來說,牛扒是必食之選,其他隨心試吓無妨。

火焰牛扒午餐有定食,不過得100g。應該會唔夠喉

總括來說,牛扒是必食之選,其他隨心試吓無妨。
2021-09-08
慶祝紀念
生日
  • 火焰和牛
今日同朋友試了這間無下次嘅餐廳,店員會叫你一次過落單不能加單因為限時間1.5小時,叫了一個$638 壽喜燒日本產和平再加兩款小食連飲品,食物味道是好,不過到限時前10 分鐘,有位女店員來不斷重複時間差不多,我跟她說朋友還有大半杯飲品未飲哂,女店員竟然說「你哋係時候離場!」這是什麼服務態度!😡😡😡😡

這是什麼服務態度!😡😡😡😡
2021-09-09 187 瀏覽
今晚幫朋友farewell佢上網見到和牛就心心眼😍即日喺openrice book位有88折朋友指明一定要order火焰和牛雞蛋拌飯另外想叫份牛扒我哋同樣揀咗火焰和牛店員就推薦我哋叫另一款石坦直送嘅西冷牛扒仲聲稱係得獎和牛黎🌟等主食期間 先上前菜「枝豆」$20/位 但非常平平無奇見到隔離枱係涼拌海藻感覺更開胃🤭唔知餐廳用咩準則去分前菜呢~之後先以鐵板上西冷牛扒(100g)我哋叫咗3成熟牛扒面有放咗檸檬同香草牛油墊底有大量洋葱拌菜就有粟米、薯角、西蘭、紅蘿蔔另外會跟洋葱汁肉味比我想像中淡 普普通通啱啱好食完牛扒就上火焰和牛雞蛋拌飯店員會預先叫大家拎定相機因為成個過程大概15秒已經完結😂火起嗰下都幾震撼再即刻撈蛋靠熱力將蛋同牛肉整熟仲會跟葱花同紫菜第一啖食落覺得陣味好熟但又講唔出係咩食到一半就醒起似臘腸糯米飯連朋友都覺得似😂或者嗰陣就係和牛嘅油份!?整體食過嘅兩樣嘢都係一般般以食咗少少嘢墊底+唔太食嘅情況下勉強叫夠飽
今晚幫朋友farewell
佢上網見到和牛就心心眼😍
即日喺openrice book位有88折
朋友指明一定要order火焰和牛雞蛋拌飯
另外想叫份牛扒
我哋同樣揀咗火焰和牛
店員就推薦我哋叫另一款石坦直送嘅西冷牛扒
仲聲稱係得獎和牛黎🌟

等主食期間 先上前菜「枝豆」
$20/位 但非常平平無奇
見到隔離枱係涼拌海藻
感覺更開胃🤭
唔知餐廳用咩準則去分前菜呢~

之後先以鐵板上西冷牛扒(100g)
我哋叫咗3成熟
牛扒面有放咗檸檬同香草牛油
墊底有大量洋葱
拌菜就有粟米、薯角、西蘭、紅蘿蔔
另外會跟洋葱汁

第一啖食落覺得陣味好熟
但又講唔出係咩
食到一半就醒起似臘腸糯米飯
連朋友都覺得似😂
或者嗰陣就係和牛嘅油份!?
整體食過嘅兩樣嘢都係一般般
以食咗少少嘢墊底+唔太食嘅情況下
勉強叫夠飽
火焰和牛雞蛋拌飯
火焰和牛雞蛋拌飯
2021-09-09
呢間以和牛為主題嘅餐廳🍴係1955年於沖繩開設第一間分店,去到依家已經有10幾間分店了!而位於香港呢間分店,入度來完全感覺到日本居酒屋🏮嘅氣息❣️-前菜 $20/位係炆和牛筋腩,個汁甜甜地呢20蚊比得好值💰-火焰和牛雞蛋拌飯 $128呢個拌飯性價比好高👍🏻倒d火落去燒一燒🔥個下真係勁打卡able幾塊薄薄和牛片,油脂豐腴,個飯亦都用左香菇同醬油去炒,好好味🤩-5款壽司拼盤 $248估唔到和牛都可以整成壽司🍣海膽拖羅和牛壽司真係大滿足🥰仲有燒和牛壽司入口即溶😍醬油漬赤身壽司🍣醬油亦吊出香濃牛味🐂-日本產黑毛和牛他他 $118半熟嘅和牛他他切片後點上清爽開胃嘅酸汁,食完一塊又一塊。-炸泡菜豬肉芝士卷 $98出面個皮好脆,裡面舖左泡菜芝士同埋豬肉,勁拉絲之餘都好有層次感🙈-西冷牛扒100g $328因為當時日本比美軍侵佔,所以創出好多fusion嘅菜式,就好似呢個牛扒咁,用上嫩滑多汁日本和牛,配上大量洋蔥🧅同粟米🌽、薯條🍟。
而位於香港呢間分店,入度來完全感覺到日本居酒屋🏮嘅氣息❣️
前菜 $20/位
係炆和牛筋腩,個汁甜甜地
呢20蚊比得好值💰

海膽拖羅和牛壽司真係大滿足🥰
仲有燒和牛壽司入口即溶😍
醬油漬赤身壽司🍣醬油亦吊出香濃牛味🐂

日本產黑毛和牛他他 $118
半熟嘅和牛他他切片後點上清爽開胃嘅酸汁,食完一塊又一塊。
炸泡菜豬肉芝士卷 $98

西冷牛扒100g $328
🐂銅鑼灣居酒屋沖繩的味道!日本產和牛火鍋火焰和牛拌飯🐂相信大家都好掛住日本,唔知大家最想去日本邊到呢,我地特別喜歡沖繩,鐘意當地的陽光海灘,到處都係浪漫的感覺,仲有美食的回憶,估唔到銅鑼灣都可以食到真正沖繩美味感覺🐂入門口已經邀請我地填紙仔已經感覺良好,裝修日式木系小木屋感覺,感覺置身於日本居酒屋,入口經過的開放式廚房會見到日本老闆,檯面調味架上仲有沖繩的雪鹽,已經覺得加分,呢到最出名係和牛,提供和牛刺身壽司,牛扒及火鍋等等,問過店員店家晚市用的和牛係提供A4-A5 級別,鐘意食和牛的我地一定要試下🐂前菜 $20/位日式居酒屋坐低每位提供前菜,今日的前菜係水雲醋,沖繩最鐘意食就係呢碟野,黑啡色的海澡係沖繩名物,沖繩水雲只生長在零污染的乾淨海域,爽爽的口感酸酸地帶滑順質地滑🐂凱撒沙律 $78新鮮蔬菜很爽口,仲有日本雞蛋,醬料不多食得夠清新健康🐂海鹽昆布椰菜 $48一直好掛住日本的昆布椰菜沙律,試過香港幾間有提供呢隻昆布椰菜沙律都唔係嗰回事,而今次真係感動完全就係日本食到的一樣,椰菜口感薄脆爽口清新,混合了海鹽麻油及昆布乾的鮮味,咸咸的很開胃🐂薄燒和牛壽司 $98大大一片的和牛,油花分佈均
🐂銅鑼灣居酒屋沖繩的味道!日本產和牛火鍋火焰和牛拌飯

🐂前菜 $20/位

🐂凱撒沙律 $78
新鮮蔬菜很爽口,仲有日本雞蛋,醬料不多食得夠清新健康

🐂海鹽昆布椰菜 $48

🐂薄燒和牛壽司 $98
大大一片的和牛,油花分佈均勻,睇見都已經流曬口水,上檯時都非常吸睛,店員會即席用火炙烤熟,亦可以自由選擇生熟程度,輕輕一燒夾住壽司飯同吃油膩感很香又滑,以呢個價錢來講真係幾抵食

🐂炸泡菜豬肉芝士卷 $98
細細個一卷的豬肉泡菜卷,炸得香脆又可口,入面充滿泡菜,脆脆的送酒一流

🐂火焰和牛雞蛋拌飯 $128
必食的一款打卡拌飯,上面有隻可愛生蛋,感覺就像小山上的太陽,上檯後會灑上點了火的酒,增添一份香氣,每一口吸收曬牛肉汁精華,不小心就會食曬

🐂日本產和牛火鍋 $638
(日式清湯/壽喜燒湯)
邊爐控的重點來了,來到時實在有點嚇一跳,無想過火鍋是超大一盤,滿滿排列好的新鮮蔬菜,和牛共有四大片,粉嫩粉嫩的油花,我地揀了壽喜燒湯,味道調教得很好,甜度適中入口很順喉,係日本食到的味道,而且鍋具及gas 爐都係日本進口,連細節位置都好好

🐂荔枝乳酸梳打 $45
🐂可樂 $35

🐂非常喜歡這間店的出品,由和牛到伴碟甚至乎裝飾配菜,桌上的沖繩雪鹽都係來自日本,由其推薦日本產和牛火鍋,鍋內蔬菜非常新鮮,感覺到完全係日本的風味,個人感受同日本食到的差唔多,另外一直好掛住日本的「昆布椰菜沙律」估唔到呢到個味道亦係做到一樣,我會為左呢個沙律仲有和牛再來的,見到隔離枱食牛扒好似好正咁,下次有機會過來試吓佢哋嘅牛扒先得
  • 火焰和牛雞蛋拌飯
  • 日本產和牛火鍋