2018-02-04 595 瀏覽
Wow! I ordered beef on rice and could not be happier with with I got at this price. The beef was braised well and it came with yummy sweet soy sauce. The accompanying egg only adds to the sumptuousness of the dish. This restaurant gets busy at lunch time but it is not that well known. If other dishes served here is as good as what I had then I must say the restaurant is vastly underrated!
2017-08-29 945 瀏覽
第二次來吃之前吃牛肉飯$49 十分好 包熱飲~一來價錢同區比較不算貴二來牛肉較瘦和多 比最常吃的那間好味道完全不同!而這次決定試一試其他雞扒飯 想不到雞扒如此大塊雞皮很脆 雞肉又不鞋不過可以叫小汁因為他會另上一支給客人額外加醬但我認為已經夠咸~
第二次來吃
之前吃牛肉飯$49 十分好 包熱飲~
一來價錢同區比較不算貴
二來牛肉較瘦和多 比最常吃的那間好
味道完全不同!

而這次決定試一試其他
雞扒飯 想不到雞扒如此大塊
雞皮很脆 雞肉又不鞋
不過可以叫小汁
因為他會另上一支給客人額外加醬
但我認為已經夠咸~
燒汁日式雞扒飯
2017-08-29
2017-08-22 548 瀏覽
中午賣了一個飯,入面有指甲,打去仲要自己落去換飯,又或者要自己去退錢。灣仔行過去10幾分鐘,你找人來送返比我都ok d 。仲要話,你自己落來拿啦!我唔一定要食你!仲有,我完全唔知自己食左d 咩落肚。😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
外賣自取
2017-06-25 777 瀏覽
前陣子,同事帶我到一間日式餐廳食中午,那間餐廳的裝飾有點像日式料理店,雖然名字叫和食屋,而不是居酒屋,但提供的午餐都有質量。在日本,居酒屋提供比較有質量的飯菜,與小吃店略有不同。我點了吉列豬扒拉麵,吉列豬扒的份量都算多,有很多件,而且仲有沙律醬,吉列豬扒不算乾身,而且炸得很脆,新鮮炸起的吉列豬扒果然是香脆肉嫩,特別可口。吉列豬扒,吉列炸蝦,吉列魚柳等相信大家都食過,但吉列一詞的來源大家或許不知道,「吉列」原自法文的cotelette, 原本泛指肉片,現在定義為經過油炸後的肉片,吉列通常是將主料先沾上麵包糠再放於熱油中,炸至外脆內嫩, 這個烹調方式常見於日本料理。跟著說拉麵,拉麵的湯底不錯,拉麵爽滑,而且配料都幾足,有紫菜,魚片,栗米,糖心蛋等,整體的味道都可以,只是紫菜淋了點,糖心蛋賣相差了點,而且不夠入味。至於價錢方面,在灣仔區而言合理,算是值得推介的日式餐廳。
吉列豬扒拉麵
吉列豬扒
題外話/補充資料: 這間店最特別的地方不只是日式美食,還有大胃王挑戰,大胃王競賽在日本十分流行和受歡迎, 想不到在香港也有,只要能夠食到九人份量的鰻魚拉麵就可以免費,有興趣的朋友可以挑戰,不過食不完的話就要付費。
2017-06-13
吉列豬扒拉麵
吉列豬扒
2017-06-11 436 瀏覽
話說小女子對有隻🥚係面頭嘅食物係特別情有獨鍾的,所以見到呢個蓋飯,即刻拍板叫餐~----------------------日式牛肉蓋飯🍛($44/下午茶價)食🥚🥚飯第一步緊係要撈均隻🥚~等每啖飯都沾滿精華啦🙈如果大家有留意呢個ig,應該都有見過在下之前介紹嘅滑蛋豬扒飯🤤上次有7分,今次呢個蓋飯都唔汁輸~同樣有7分~~👍🏻 牛肉好多,而且因爲係用肥牛,所以點都唔會靭~加埋啲牛肉燒汁係好食嘅🤣🤣不過美中不足嘅係,因為佢嘅燒汁實際上味道較淡,所以唔會有好惹味嘅感覺,但同時又多咗機會食到🥚🥚嘅滋味❤️~好味指數😋:7/10翻啅指數🙆🏻:7/10人均消費💰:10-99服務態度👨🏼‍🍳:7.5/10乾淨指數🌝:7/10
----------------------
日式牛肉蓋飯🍛($44/下午茶價)
好味指數😋:7/10
翻啅指數🙆🏻:7/10
人均消費💰:10-99
服務態度👨🏼‍🍳:7.5/10
乾淨指數🌝:7/10
2017-02-02 824 瀏覽
第一次在香港吃咖喱,很好吃!微微辣,还可以接受!唯一的缺点是蔬菜太少了。炸猪排感觉火候刚刚好!一切都恰到好处!其他饭和面看起来也不错。可以接受再去哦我还点了一杯蜂蜜姜茶,不是很喜欢。没有蜂蜜的味道,只有姜的味道。就像北京的红糖姜茶。但是应该对身体很好吧。可以预防感冒什么的。所以感觉也还好。重点是没有服务费!良心老板!
其他饭和面看起来也不错。可以接受再去哦
2016-10-15 979 瀏覽
去灣仔譚臣道搵食,條街以茶記、快餐店為主。行到街尾丶近大有商場,發現有間日食小店,看上去不太日式,估計都應該係localized 左嘅日本野啦。不過今日真係唔想食茶記,見佢又有位,於是心口掛個「勇」字入去試下。2:00後原來有下午茶,以飯同拉麵為主。我揀左個$50嘅滑蛋雞扒飯,包熱飲。碗飯黎到,個樣已相當吸引,看得出是誠意之作。味道仲有驚喜!滑蛋好滑漏,雞扒亦好入味,而且佢係用珍珠米的,撈埋滑蛋,我都扒多左幾啖飯呢。

2016-10-15
2016-10-12 740 瀏覽
此店舖位置在這數年間都經已轉換幾次不同飲食舖頭!不知是否地點,位置,風水,賣點,小舖影響其生意 ? 或者是其他問題就不可而知!我和同事今午決定去找尋答案!試食一吓,就知道甚麼原機,一年半載就倒閉轉手!其店的面積太小,只有數張座位,食客坐立局促廹窄而不太舒服,感覺有些衛生問題,食具放在內面收銀處旁邊!不太雅觀,好像一般茶餐廳格局!繁忙時段,只有一名侍應兼收錢,一個人做兩個位!真是打工一族的無奈!再說其和式料理食物,價錢適中,味道普通及份量太小,不夠和味湯淡不夠濃郁!各樣不似日本和食料理,但可一試無妨!Japanese eel rice Kabayaki 米飯不是日本米,又不是珍珠米,應該是泰國米或越南米,不正宗,不煙膩及其浦燒鰻魚都算做得出色滋味,肉質味香,不過不失,但可一試! Japanese-style pig cartilage Ramen湯底不加味精,不知是否加入其他調味料?賣相不太好,食材不像日式食物,貨源比較劣貨,味道簡單,不夠和味濃湯,拉麵份量不夠,吃完都不夠飽肚,算阿!始終是香港人做的日本拉麵,厨功不夠班,希望其小店好運!

日式蒲燒鰻魚飯
日式豚軟骨拉麵

2016-10-12
2016-08-21 762 瀏覽
睇完戲行行下去左呢間門口,見啲相都幾靚,價錢都岩預算,諗住是但食完返歸,點個呢間野估佢唔到咁好食我叫左咖哩吉列豬排飯,7喜。食過豬排飯都個豬排既品質係成個飯既靈魂,呢間餐廳真係處理得好好。吉列粉炸到岩岩好,金黃色,粉唔厚,比到岩岩好既鬆脆口感,唔似大x樂個啲炸到過硬,而且唔會同豬排肉分離肉質唔鞋,仲有啲啲肉汁咖哩都唔錯,夠香,少少辣,唔係個種甜椰椰既咖哩,但完全唔食得辣既人就盡量唔好叫喇飯方面,自問對飯冇乜要求,唔識分點叫好,覺得都幾ok,軟熟。汽水就一罐罐咁既,不過好少可見汽水貴過叫凍飲😂😂賤外叫左照燒雞扒飯,凍檸茶。試左雞扒,上碟已經切開左,連雞皮,雞肉滑身,正絕對對得住個價錢,重點係根本唔貴

我叫左咖哩吉列豬排飯,7喜。
咖哩吉列豬排飯
肉質唔鞋,仲有啲啲肉汁

賤外叫左照燒雞扒飯,凍檸茶。
照燒雞扒飯
試左雞扒,上碟已經切開左,連雞皮,雞肉滑身,正

絕對對得住個價錢,重點係根本唔貴

2016-08-20
10 分鐘 (堂食)
咖哩吉列豬排飯
照燒雞扒飯
2016-08-12 479 瀏覽
幫公司辦完已經過了兩點。看見灣仔譚臣道有一間食日本居酒屋feel的餐廳變奏出去食個下午茶。我點了鰻魚飯跟熱奶茶。鰻魚飯的鰻魚大細尚算適中反而隻流心蛋食落又唔錯, 只是欠缺了日本蛋的味道。至於那一碗飯,是一般的日本珍珠米。下午茶的關係分量不太多,對於不大食的我來講尚算可以。杯奶茶是港式奶茶不過不失。其實我也忘記了正確吃了多少錢,我印象是$70左右。整體感覺上可以啦,但已下午茶的價錢質量為貴一點點。但裏面的環境新淨我估計是很新開的鋪頭。去開可以去捧下場呀!

鳗魚飯
2016-08-10
2016-06-18 731 瀏覽
呢頭附近嘅食肆好多都已經食過,今日行過見到間餐廳新開,下午茶價錢又唔貴即刻入嚟試吓。今日唔係好肚餓,叫咗個最平嘅叉燒拉麵食,只係$29,加$4仲有埋冷熱飲品,超級抵!雖然拉麵質地好似超市買嘅拉麵質地,湯底亦都唔濃,不過$29第二度食公仔麵都未必得啦!反而兩塊叉燒唔錯!偏瘦小肥,切得厚身,豬肉味可以,上面仲有啲醬汁,令塊叉燒幾好味!連配菜都唔馬虎,有大量粟米、紫菜、海帶同日本魚蛋,物超所值!

叉燒拉麵