2024-11-28 326 瀏覽
【沙田區】【kaya咖吔】同大家提及過我係沙田友,早排同個朋友喺返沙田做兩日義工,上次我哋就食咗瀝源邨嘅某間老牌餐廳,今次我哋就嚟到新裝修嘅好運中心搵嘢食。但係好可惜,我哋真係唔係好搵到邊間真係好想食,退而求其次之下,就邊間有位食邊間,咁就入咗去呢間喇。就咁講呢間我都好耐冇講過佢哋嘅分店,之前將軍澳嗰篇都成年幾兩年前,所以而家食吓都啱嘅。朋友食咗個 $68 嘅「馬來烤雞配油飯」,加 $3 配熱「手工拉茶」,佢就話都幾一般,本身我都有啲想叫呢個覺得會好食,估唔到朋友只係打出一般嘅評價。我自己就穩穩陣陣叫個 $75 嘅「海南雞飯」,加 $6 飲凍「白咖啡」,畢竟海南雞飯真係好穩陣,我又覺得冇乜嘢。不過又咁講,又真係算唔上好食,平庸之至。埋單仲要收加一,夾埋 $167,你問我有冇下次我真係唔肯定,可能又係呢啲有位就入嘅情況囉。。。(地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖)呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄:西貢區:1am0814#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoo

西貢區:1am0814

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #咖吔 #kaya咖吔 #馬來烤雞配油飯 #熱手工拉茶 #海南雞飯 #凍白咖啡 #1am1577 #1ambackup
2024-07-24
2024-10-25 718 瀏覽
放工喺沙田搵野食見到有間食新加坡菜嘅餐廳叫咖吔又未試過就試一次啦✨海南雞飯🐔上菜時見到雞肉份量好多,有兩層👍🏻而且仲去埋骨雞皮好滑,包住好嫩口同埋好滑嘅雞肉🍗雞肉食落軟熟唔硬冇起絲油飯食落明顯調過味🍚🍚雖然係油飯,但食落唔油膩,粒粒分明而且飯量充足好慷慨湯似係冬瓜湯🍵🥒飲落清甜唔鹹飲完都唔口渴汁有三款有海南雞甜豉油,沙薑,甜酸辣醬🌶️🧄🧂完全感受到餐廳誠意可以俾食客試哂幾個唔同醬汁🤟🏻✨檳城和牛蝦麵🐮🥩🦐碗麵好大碗🍜材料都放哂喺碗面一目了然和牛有三大塊🥩🥩🥩每塊都啖啖肉仲好重牛味蝦食落唔霉🦐唔係預先整定碗內仲有三粒牛丸同埋四件豆卜豆卜好掛湯牛丸食落好重油味🍢似係牛筋丸麵底好均真咁有兩個麵底🍜🍜米粉同埋油渣麵湯底好鮮好重海鮮蝦味飲落唔鹹唔口渴👍🏻✨古法脆皮雞卷🐔🍗🌮雞卷有八件似係即整唔好預製因為食落熱辣辣🔥雞皮好薄好脆食落雞肉好嫩多汁💦💦個雞卷配埋個沙茶醬,少辣🌶️食雞卷點埋個醬真係好夾好惹味🤟🏻餐廳內部闊落牆身裝飾行大自然風侍應好attentive👍🏻對食客親切有禮上菜時會講菜式名稱同埋會好有心咁放喺食客面前👍🏻👍🏻服務一流,加一絕對抵俾🤟🏻
放工喺沙田搵野食
見到有間食新加坡菜嘅餐廳
叫咖吔
又未試過
就試一次啦

✨海南雞飯🐔

上菜時見到雞肉份量好多,有兩層👍🏻
而且仲去埋骨
雞皮好滑,包住好嫩口同埋好滑嘅雞肉🍗
雞肉食落軟熟唔硬冇起絲

油飯食落明顯調過味🍚🍚
雖然係油飯,但食落唔油膩,粒粒分明
而且飯量充足好慷慨
湯似係冬瓜湯🍵🥒
飲落清甜唔鹹
飲完都唔口渴
汁有三款
有海南雞甜豉油,沙薑,甜酸辣醬🌶️🧄🧂
完全感受到餐廳誠意

似係即整唔好預製
因為食落熱辣辣🔥
雞皮好薄好脆
食落雞肉好嫩多汁💦💦

個雞卷配埋個沙茶醬,少辣🌶️
食雞卷點埋個醬真係好夾好惹味🤟🏻

餐廳內部闊落
牆身裝飾行大自然風
侍應好attentive👍🏻
對食客親切有禮
上菜時會講菜式名稱
同埋會好有心咁放喺食客面前👍🏻👍🏻
服務一流,加一絕對抵俾🤟🏻

2024-10-24
5 分鐘 (堂食)
  • 檳城蝦麵
  • 海南雞飯
餐廳:咖吔 (沙田)地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖咖吔喺香港有4間分店,分別喺屯門、將軍澳、北角同沙田,一睇個名就知佢哋主打新加坡美食🇸🇬,希望將南洋原味道帶到嚟香港,比大家食到性價比高嘅傳統滋味沙田好運中心分店開咗接近一年,以卡位為主嘅設計確實令人覺得坐都坐得特別舒服自在😌,牆身畫上林林總總嘅椰子樹🌴,令人好易聯想起以椰汁為靈魂元素嘅新加坡特色美食——喇沙🍜✝️新加坡喇沙 $56咖吔嘅招牌菜,下午茶嚟講算足料又大碗,加上呢個價位真喺好抵食🤑,喇沙上面鋪滿蝦肉🦐、半隻溏心雞蛋🥚、魚蛋、魚片、豆卜、芽菜同通菜,麵線亦用咗油麵同米粉兩款,令口感層次大大提升⬆️,椰香配上香料同陣陣辛辣香🌶️,唧多少少青檸汁令鮮味更加突出,呢碗喇沙真喺唔可以唔試👍✝️牛油果五色米紙卷 $62健康好食之選,一碟有六件,用透薄嘅煙韌紙米包住牛油果、紅蘿蔔🥕、白蘿蔔、青瓜🥒、紫椰菜五款材料,就咁食確實會好dry,但蘸埋附送嘅芒果汁就可以品嘗到整體嘅清甜鮮香😋✝️馬來芒果汁配芒果雪糕 +$12飲埋呢杯解渴解暑一流嘅芒果特飲🥭,芒果汁加上芒果沙冰🍧,面頭放埋芒果雪糕,富有層次感嘅鮮甜芒果香好難令人抗
餐廳:咖吔 (沙田)

令人好易聯想起以椰汁為靈魂元素嘅新加坡特色美食——喇沙🍜

✝️新加坡喇沙 $56
咖吔嘅招牌菜,下午茶嚟講算足料又大碗,
加上呢個價位真喺好抵食🤑,

✝️牛油果五色米紙卷 $62
健康好食之選,一碟有六件,

✝️馬來芒果汁配芒果雪糕 +$12
飲埋呢杯解渴解暑一流嘅芒果特飲🥭,芒果汁加上芒果沙冰🍧,
面頭放埋芒果雪糕,富有層次感嘅鮮甜芒果香好難令人抗拒🤤
2024-10-17
10 分鐘 (堂食)
2024-07-21 2265 瀏覽
在沙田行行下,想搵間平靚正嘅下午茶食,俾我哋發現一間大件夾抵食嘅馬來西亞餐廳,即刻同大家分享一下。✨串燒拼盤$63✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 估唔到下午茶亦有提供串燒🤩,必須下單🙌🏻。當中包含了雞肉、大蝦和魷魚鬚這三款串燒,款式十分多元化。雞肉咬開帶淺黃色,是調好味道才拎去燒,非常濃味。大蝦蝦肉爽彈,魷魚鬚長嗰支竹籤,食得十分之爽🤣。還附上馬拉風味的辣醬,超級好食,必須推介‼️✨斑斕咖吔多士 $40✨講到馬來西亞嘢食,不得不提咖吔多士😍。整個多士烘得乾脆,邊位有少少爐邊,非常之正。中間夾着甜甜的斑斕咖吔醬,咬落仲有清脆的聲音,極具風味,一流👍🏻。✨檳城蝦麵 $58✨非常大碗,以木盤呈上,一上枱已經香氣十足。內有蝦、豬、豆腐卜、雞蛋,還搭配着通菜及芽菜,十分足料❤️。而且面底是摻摻,一般是黃面,一半是米粉,口感十分豐富。最重要是它的湯底,濃郁而不膩,整體質素很高。✨馬來炒貴刁 $82✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 餐牌上寫着餐廳推介,果然令人喜出望外。顏色搭配令人食慾大增,內有蝦、臘腸、魷魚、韭菜,紅椒等多款配料,賣相十分吸引。炒野始終係最重要係要有鑊氣,這個炒貴刁鑊氣十足,而且不會有油淋淋嘅感覺,乾身

✨串燒拼盤$63✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
串燒拼盤

✨斑斕咖吔多士 $40✨
咖吔多士

✨檳城蝦麵 $58✨
檳城蝦麵

✨馬來炒貴刁 $82✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
餐牌上寫着餐廳推介,果然令人喜出望外。顏色搭配令人食慾大增,內有蝦、臘腸、魷魚、韭菜,紅椒等多款配料,賣相十分吸引。炒野始終係最重要係要有鑊氣,這個炒貴刁鑊氣十足,而且不會有油淋淋嘅感覺,乾身入味,的確好食👍🏻👍🏻。
馬來炒貴刁

柚子西柚梳打特飲(跟餐+$12)
由於我是柚子及西柚的愛好者,見到真係忍唔住心心眼😍😍。味道清爽酸甜,而且成杯充滿粉紅色的西柚粒,有咬感得來,又相對健康,值得推介。

馬來芒果汁配芒果雪糕(跟餐+$12)
好友十分喜愛芒果,成杯嘢飲芒果汁再加埋芒果雪糕,真係芒到落味,好友評價話愛芒人士不可錯過‼️🤣

想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻沙田 #big_big_foodie食勻香港

串燒拼盤
咖吔多士
檳城蝦麵
  • 班蘭咖央多士
  • 馬來炒貴刁
2024-07-16 2225 瀏覽
商場重新裝修後愈黎愈多餐廰美食,今次揀咗 "咖吔",呢間新加坡菜平時就算午餐晚餐都會見好多人排隊,令人更加有意欲想去試!餐廳裝修雅致,牆上面花花圖案及窗邊放置植物,設計充滿東南亞熱帶風情,令人relax!餐牌內有十幾款選擇  :  新加坡喇沙、海南雞飯、炒貴叼、咖吔多士、串燒、沙律等,特式嘅新加坡美食。馬來炒貴刁       $82呢款貴刁以河粉+油麵混合,吸收左濃濃嘅醬油,炒至香氣撲鼻;材料都好多元,鮮蝦爽口,豬柳嫩滑,魷魚新鮮,煙韌有咬口,油脂豐富嘅臘腸,配備辣椒粉、花生粒、青檸檬汁,可另加作調味,帶出鹹香味,與所有材料拌勻,多重口感,完全感受新加坡嘅地道風味。新加坡喇沙        $56新加坡喇沙摻摻係由類似油麵加幼粉絲混合而成,麵條有咬口又滑溜,粉絲幼滑吸湯汁,加埋口感豐富好味,湯底味濃郁,椰汁突出,又香又滑,帶少少辣,配搭啖啖蝦肉、爽口魚蛋同魚條,以及熟蛋、通菜、豆卜、通菜、芽菜、蝦乾等,口感豐富,另有青檸同參峇醬,可作調味。斑蘭咖吔多士     $40麵包烘得非常香脆,咖吔醬塗得慷慨,入口有好重椰香味,配埋中間嗰塊香滑嘅牛油,絕對係無敵組合,食完真係好有滿足感,斑蘭咖吔
馬來炒貴刁       $82
新加坡喇沙        $56
新加坡喇沙
斑蘭咖吔多士     $40
麵包烘得非常香脆,咖吔醬塗得慷慨,入口有好重椰香味,配埋中間嗰塊香滑嘅牛油,絕對係無敵組合,食完真係好有滿足感,斑蘭咖吔多士,亦是必吃之選。
斑蘭咖吔多士
玫瑰荔枝沙冰    (跟餐 +$12)
粉紅色沙冰用嚟打卡最適合!玫瑰味夠出,加上荔枝肉嘅香甜,甜度剛好,非常清爽。
玫瑰荔枝沙冰
凍香茅鮮橙      (跟餐 +$6)
茶裡面片片鮮橙,橙味夠出,帶淡淡香茅味,茶底口感清新。
凍香茅鮮橙
香茅青檸荔枝梳打      (跟餐 +$6)
真係有枝香茅係梳打裡面,青檸同荔枝味道好夾,飲落酸酸甜甜,冰涼解膩。
香茅青檸荔枝梳打
2024-07-16
新加坡喇沙
斑蘭咖吔多士
玫瑰荔枝沙冰
凍香茅鮮橙
香茅青檸荔枝梳打
4天前 0 瀏覽
幾個月前第一次食覺得好抵好食,$268就有套餐有4碟菜式+2杯飲品,今晚啊媽無煮飯,我同家姐又來多次呢度試下,發現$268套餐仲有♥⭐海南鷄真係要讚一讚呢度既海南鷄,首先量好多,而且係都肉既,肉質又滑,超抵食!⭐馬拉盞通菜一上菜就聞到蝦醬的味,而通菜翠綠爽脆新鮮!上次食稍閑,今次就適中,好快清曬。⭐新加坡鹹蛋黃單骨雞翼皮脆肉滑,加上鹹蛋黃好惹味,真係食到不停口。⭐大蝦木瓜沙律呢個比較辣但好過癮!酸酸辣辣好開胃。2個食曬全部野!見到好多一家大細來呢度食,性價比好高!
⭐海南鷄
⭐馬拉盞通菜
⭐新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
皮脆肉滑,加上鹹蛋黃好惹味,真係食到不停口。

⭐大蝦木瓜沙律
呢個比較辣但好過癮!酸酸辣辣好開胃。2個食曬全部野!

見到好多一家大細來呢度食,性價比好高!
5天前 0 瀏覽
香港好似比較少新加坡嘅嘢食,聽講沙田呢度有間郵又正宗,而且位置又好坐嘅新加坡餐廳,咁就叫埋朋友一齊嚟試吓啦。因為啱啱放工唔係好肚餓,所以就咁叫小食同埋嘢飲。呢個古法脆皮雞卷好特別,外面脆入面嫩唔使點醬汁都好夠味,本身唔肚餓食完都開胃咗啊。而串燒拼盤就有大蝦雞串同埋魷魚,我自己覺得個蝦最值得欣賞,因為真係好大隻,而且食得出好新鮮,蝦肉好彈牙。朋友就話魷魚好好食,都係感覺好新鮮同埋足料。我叫咗美祿哥斯拉,飲落唔會太甜,非常解渴。而朋友叫咗椰子斑斕冰。椰子味好清新,而且綠色嘅賣相都好特別,適合打卡。呢間新加坡餐廳又正宗又抵食,下次都一定會再嚟啊。

呢間新加坡餐廳又正宗又抵食,下次都一定會再嚟啊。
  • 串燒拼盤
2024-12-14 0 瀏覽
沙田廣場呢間馬來西亞餐廳,晚巿成日都好多人,今日有機會去試吓,餐廳裝修好新淨,座位坐得舒服,而且價錢好合理,餐牌好多選擇,全部都好想試好吸引招牌海南雞拼胡椒肉骨茶海南雞好有雞味,肥瘦適中,而且份量唔少,點埋個秘製三色醬,更加好味。超級鍾意個胡椒肉骨茶,肉胡椒味極濃,好少喺出邊飲到咁足料嘅胡椒肉骨茶,裏面嘅肉排都好好味,好淋好入味,飲完之後成身成個身暖哂海鮮炒飯海鮮炒飯落足料,幾乎每一啖都食到海鮮,有大量蝦、魷魚,仲有肉鬆、豆角、蝦米,口感層次非常高,而且個粉炒得好乾身,少少辣,好惹味好開胃,份量好多,好滿足

招牌海南雞拼胡椒肉骨茶

海鮮炒飯
2024-12-13 0 瀏覽
今日出咗去沙田擇聖誕節禮物,周圍都轉曬聖誕報置, 好有氣氛,行得好開心, 買到2 手都係戰利品,行下行下覺得有d 肚餓, 記得之前食過d 間餐廳食下午茶好味又扺食,1個下午茶餐都只係約$5x-6x,仲要包埋一杯飲品, 所以尊登行過去食.檳城蝦麵: 幾大碗, 都食到好飽,d 蝦彈牙大隻, 麵有2 款, mix 埋一齊食,口感幾特別, 本人好鍾意, 微辣, 好味大蝦青木瓜沙律: 好大碟, 味道酸酸甜甜, 開胃得黎又健康, 大蝦都唔少熱白咖啡:咖啡味非常香濃😍

熱白咖啡:咖啡味非常香濃😍
2024-12-05
下午茶
作為連鎖餐廳的咖吔Kaya,定價恰當且質素穩定。而是次我們所光顧的是位於沙田好運中心的分店,餐廳職員殷勤有禮,上菜速度有效率👍店內還設有多張卡座,空間與舒適感並重,絕對是Family Friendly💕. 🦐檳城蝦麵($58) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)雖然是下午茶餐,但份量絕無減半!絕對能令大胃王捧腹而回😋👍蝦湯順喉、摻掺爽滑、配料份量足,不錯‼️.🥭馬來芒果汁配芒果雪糕(餐特飲加配價*$12) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)吸一口芒果冰沙,再大啖一口雪糕,簡直是雙重享受兼滿足。喜愛芒果的朋友,此杯特飲千萬不要錯過‼️.🐓娘惹椰子雞湯($118) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)此椰子雞湯約有三大碗份量,雞件量足且無雪味,並帶有陣陣香茅及南薑香氣。湯頭香甜,正適合於秋冬時節補虛強壯、益氣養血一番!.🍢串燒拼盤($65) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)拼盤內分別有蝦、魷魚及雞肉,每款各二串。蝦隻已經去殼處理,方便客人直接大快朵頤👍串燒烤得香氣滿溢,再沾著店家所提供的叁巴醬食用,味道更上一層樓!.🥥海鹽雪糕椰汁珍多冰(餐特飲加配價*$12) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)作為咸甜交融的愛好者,在此特飲呈上後,我便立刻把海鹽雪糕吃掉🙉💕
🦐檳城蝦麵($58)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🥭馬來芒果汁配芒果雪糕(餐特飲加配價*$12)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🐓娘惹椰子雞湯($118)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🍢串燒拼盤($65)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🥥海鹽雪糕椰汁珍多冰(餐特飲加配價*$12)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
作為咸甜交融的愛好者,在此特飲呈上後,我便立刻把海鹽雪糕吃掉🙉💕椰汁冰沙再配上珍多冰,不論是作為飯後飲料或甜品都很配😋👍
店舖名稱 Restaurant Name:
咖吔 (沙田)
Kaya Singapore Casual Dining(Sha Tin)
店舖地址 Restaurant Address:
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖
Shop 3008-3009, 3/F, Lucky Plaza, 1-15 Wang Pok Street, Sha Tin
營業時間 Opening Hours:
⊿星期一至日 Mon to Sun 11:00-22:00
2024-12-10
  • 檳城蝦麵
  • 串燒拼盤
  • 娘惹椰子雞湯
2024-12-08 0 瀏覽
📍咖哋 KAYA. 主打新加坡菜 餐廳位於沙田橫壆街1-15號好運中心3樓 。 今日星期六通常會推遲食中午飯嘅時間,喺沙田好運中心行街,到了下午三點左右,感覺有啲肚餓,就二話不說選擇咗呢間名叫咖哋Kaya餐廳 ,店內光線充足,有東南亞風,乾淨企理,店員很有禮貌。我點了兩個輕鬆下午茶餐,份量充足。☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️下午茶系列@巴東牛肉飯配香茅鮮橙茶。巴東牛肉用咗牛腩部份,軟唸易入口,濃郁椰奶帶有小小香料味道,但欠缺辛辣🌶️層次。油飯乾身粒粒分明,好味道。欣賞有鹽焗花生、香脆魚仔,三兩片青瓜和迷你蕃茄伴碟,寧舍開胃🤤☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️下午茶系列@街頭雞鴨絲湯粉配香茅荔枝青檸梳打,湯底清甜,河粉爽滑,風味十足,雞絲鴨絲合併不會太單調,肉質嫩滑冇渣,配有半熟蛋和豆卜作伴菜,增添色彩,非常滿足😌
📍咖哋 KAYA. 主打新加坡菜
餐廳位於沙田橫壆街1-15號好運中心3樓 。
今日星期六通常會推遲食中午飯嘅時間,

巴東牛肉飯配凍香茅檸檬茶

街頭雞鴨絲湯粉配香茅青檸荔枝梳打

2024-12-07
巴東牛肉飯配凍香茅檸檬茶
  • 巴東牛肉飯
  • 街頭雞鴨絲湯河
2024-11-30 0 瀏覽
今日走入去諗住食個下午茶,行入去睇到其實有4人位,但我兩個人入去,所以服務員都帶左我同朋友去兩人位,我都覺得無問題,但因為我本人比較大份,而且又見到無人排隊等位好多位吉左,所以就問下服務員可唔可以坐四人位,點知如是者問左兩三次,已經係向住服務員方向問佢,而亦都確認到服務員係見到我問佢可唔可以,完全唔想答人,唔得都唔講一聲,點行點過走左去第二邊唔理人。真係火都嚟埋,無見過咁差嘅服務態度, 基本禮貌都冇,以後都唔會食!
2024-11-30
2024-11-28 95 瀏覽
今日同爸爸去沙田姨媽傢俬個邊睇家私拎靈感~行完都1點幾,我就問佢頂唔頂到下午茶😂我想食咖吔~但下午茶平好多😏食物招牌喇沙摻摻唔知幾耐冇食過啦🥹佢嘅喇沙味道岩岩好~不過唔小心落得太多辣醬😅又惹味,又辣~好彩嗌凍野飲人哋下午茶會變mini,但佢呢個超足料!魚條、魚蛋、蛋…最鐘意豆卜!因為佢係靈魂黎😂檳城蝦面呢個都係招牌面之一!因為爸爸唔食喇沙,所以我推介佢食呢一個~我之前都食過,佢個蝦湯超級濃,好香蝦皮~我哋見到兩碗一模一樣咁滯😂就問邊碗打邊碗,職員都好有禮貌咁將我哋嗰兩碗放返啱嘅位置💕🔥🔥🔥重點推介🔥🔥🔥鹹蛋沙雞翼呢個真係呢~~本身我係想食魚片,但我係下午茶meun唔覺眼,見到雞翼心心眼😍~~ #雞翼控 必食!一定要趁熱先食到佢嘅鹹蛋沙油香~雞翼仲要係脆脆的🤩蟹肉醬炸饅頭其實呢個配搭有少少搲頭😅,平時炸饅頭應該係要配煉奶,但係原來佢配呢一個蟹肉醬係超級夾🫨佢特登唔炸到硬,等外皮小脆入邊鬆軟,可以浸到嘅蟹醬🫶🏻我就唔好嘥😂咬一啖再釀上去芒果汁配芒果雪糕、椰汁冰海鹽雪糕海鹽雪糕,令我諗返起以前尖沙咀排長龍嘅眼淚雪糕🥲好味😋椰汁爸父至愛~~但佢話乜雪糕有咸架咩😂所以我同佢換咗但我都係鐘意芒果🥭

食物

招牌喇沙摻摻
唔知幾耐冇食過啦🥹佢嘅喇沙味道岩岩好~
不過唔小心落得太多辣醬😅又惹味,又辣~好彩嗌凍野飲

檳城蝦面

🔥🔥🔥重點推介🔥🔥🔥鹹蛋沙雞翼
一定要趁熱先食到佢嘅鹹蛋沙油香~雞翼仲要係脆脆的🤩

蟹肉醬炸饅頭

芒果汁配芒果雪糕、椰汁冰海鹽雪糕
但我都係鐘意芒果🥭汁😆

2024-11-23 113 瀏覽
沙田好運中心新餐廳😍💕是吃新加坡菜的餐廳,餐廳環境有馬拉風情的設計,座位寬敞舒服好坐。👍🏻除了經典的新加坡菜式之外,更有泰式風情的人氣火山排骨吃,更有多款海鮮的菜式,非常吸引!🤩《古法脆皮手工雞卷》推介特色小食,脆口的雞皮包著啖啖肉的雞肉,有心思的製作,味道喇起來有種很古法的香氣👍🏻👍🏻《新加坡白胡椒肉骨茶鍋》冬日暖意必叫之選,天氣開始凍,要吃暖暖的肉骨茶鍋,濃濃的白胡椒味,排骨啖啖肉,易離骨,肉軟腍👍🏻《海南雞飯拼喇沙》海南雞飯當然必叫,居然海南雞飯配搭迷你喇沙,都好足料,喇沙湯底好香濃!👍🏻《斑蘭咖吔多士》馬拉菜必吃的小食,烘底的斑蘭咖吔多士,是較扁身的多士,牛油香斑蘭味濃,非常惹味!
沙田好運中心新餐廳😍💕

《古法脆皮手工雞卷》

《新加坡白胡椒肉骨茶鍋》

《海南雞飯拼喇沙》

《斑蘭咖吔多士》
2024-11-22 97 瀏覽
首先是新加坡喇沙摻摻,湯汁濃稠香濃,混合了椰漿的香甜和香料的馥郁。湯裡的海鮮和新鮮的椰渣搭配得宜,散發出誘人的香氣,而且會有兩種不同的粉麵混合在一起,一次過享受兩種嘅驚喜 而馬來炒貴刁,貴刁的香辣與炒飯的香氣完美融合,再加上少少的青檸汁,酸酸辣辣,非常惹味。而飲品方面我分別叫了一杯美祿哥斯拉和手工拉茶。拉茶口感綿滑,茶香濃郁,清涼解渴。而美祿哥斯拉上有些美祿脆脆,香口又好飲至於餐廳環境都唔錯,座位闊落,而且夠光猛。

至於餐廳環境都唔錯,座位闊落,而且夠光猛。