2017-09-13 399 瀏覽
今次揀左呢間餐廳同好朋友相聚。呢間係一間台式既cafe,記得餐廳岩岩開張個時,要排成個幾鐘先可以入去食野,依家熱潮倒退,無之前甘多人,仲可以預先打電話訂位。上到去,環境偏暗,位與位之間,比較逼,隔離講野你會聽到,感覺麻麻。台式cafe好似全部都要叫一杯野飲,仲有限時90分鐘。我地先叫左份總匯三文治。三文治個餡有青瓜,雞肉,芝士,蛋,火腿,菜,食到有的甜甜既醬汁,面包有烘過,都幾好食,唔漏。個蛋沙律個汁好少,菜係普通既生菜。再加上有墨西哥脆片,味道唔錯,同三文治都幾夾。我叫左杯優格野莓沙冰,一黎到已經嘩左一聲,真係好大杯....份量好足料,好多莓,都幾好飲。鮮草莓沙冰,佢上既時候,會有一個燈係底,整到杯野好靚。鹽味焦糖冰淇淋鬆餅鬆餅是厚實型,唔係雪芳蛋糕質地,基本上食2塊都已經飽到上心口....雖然唔係鬆化,但味道都OK,加上cream同糖漿,好好味,仲有的nuts,雪糕,口感層次都幾豐富。
今次揀左呢間餐廳同好朋友相聚。
依家熱潮倒退,無之前甘多人,仲可以預先打電話訂位。

台式cafe好似全部都要叫一杯野飲,仲有限時90分鐘。

我地先叫左份總匯三文治。

面包有烘過,都幾好食,唔漏。

個蛋沙律個汁好少,菜係普通既生菜。

再加上有墨西哥脆片,味道唔錯,同三文治都幾夾。

三文治總匯

都幾好飲。

優格野莓沙冰

鮮草莓沙冰,佢上既時候,會有一個燈係底,整到杯野好靚。

鮮草莓沙冰

鹽味焦糖冰淇淋鬆餅

雖然唔係鬆化,但味道都OK,加上cream同糖漿,好好味,
仲有的nuts,雪糕,口感層次都幾豐富。

2017-09-12
5 分鐘 (堂食)
三文治總匯
優格野莓沙冰
鮮草莓沙冰
  • 鹽味焦糖髮餅
  • 優格水果沙冰
2017-09-04 338 瀏覽
本來一直都覺得我哋嘅過江龍一定好掂,點都一定好食,點知人類總係犯重覆嘅錯誤,錯完一次又一次我,明明上次先覺得難食,今次唔知做乜又去過。佢嘅嘢飲真係好甜,我嗰杯係海鹽焦糖瑪奇多,好明顯係落咗好多好多好多嘅糖漿,甜美真係好假。食親呢個鬆餅都有中伏嘅感覺,因為佢真係好乾好乾好乾。以佢嘅外層唔太香脆之餘,亦都唔太熱,溫度呢樣真係扣左好多分。加上鬆餅真係好粗糙,質感十分'鞋'身,下次真係唔會再去。(留名,唔知幾時又可能會再去過)

(留名,唔知幾時又可能會再去過)
2017-09-02 296 瀏覽
晚餐後會合了剛下班的朋友在銅鑼灣小聚片刻。我們到咖啡弄坐一下,因為也到了晚上八時多,本來以為不用等,但原來也一樣的要排隊,還好30分鐘左右就可以入座比以前是要快很多了。招牌的熱鮮果茶濃濃的熱情果味,一點酸酸的配上橙香,幫助消化剛才的晚餐鹽酥雞很香,炸粉不厚。份量剛好做小吃送飲品玫瑰花茶,第一次試,很香的玫塊味。味道清新忘記了名字像是柑桔柚子果茶之類
晚餐後會合了剛下班的朋友在銅鑼灣小聚片刻。

還好30分鐘左右就可以入座比以前是要快很多了。

招牌的熱鮮果茶

濃濃的熱情果味,一點酸酸的配上橙香,幫助消化剛才的晚餐

鹽酥雞

很香,炸粉不厚。份量剛好做小吃送飲品
熱鮮果茶

玫瑰花茶,第一次試,很香的玫塊味
。味道清新
玫瑰花茶

忘記了名字
像是柑桔柚子果茶之類

2017-09-02
$90 (宵夜)
2017-08-24 260 瀏覽
After an afternoon spending in the hot outdoor in causeway Bay Hong Kong, Coffee Alley is the best way to relax and have a chilled out afternoon tea.  it provides top quality desserts and their choices of drinks has a great diversity and they certainly taste very good along side with their delicious desserts which make people want to go to it again and again after their stressful shopping afternoon in the busy Causeway Bay
最近吃了2次咖啡弄,幸運地不用排隊而且我發現侍應已由台灣妹變成本地人,失去咖啡弄的台味咖啡弄剛剛開業時要等30-40分鐘,現在我會選下午茶時間光顧三文治很大份,用料不錯配上脆脆,真的很正這杯底有燈,我覺得咖啡弄的飲品設計得很有特色,每杯都很特別,值得一讚,其他咖啡廳可以學習一下甜品很好吃,窩夫配雪糕和吉士,雪糕有草莓味,很香,非常好吃。另外吉士也不差,窩夫是我每次去咖啡弄必吃的,窩夫用了很多麵粉,很實正,也很飽肚,哈哈
最近吃了2次咖啡弄,幸運地不用排隊

而且我發現侍應已由台灣妹變成本地人,失去咖啡弄的台味

三文治很大份,用料不錯
配上脆脆,真的很正
  • 草莓冰淇淋鬆餅
2017-08-18 256 瀏覽
今日喺銅鑼灣行到攰攰地、朋友去咗咖啡弄食龍蝦包、呢個價錢、滿滿的龍蝦很抵、又好食😍今日仲要唔使排隊添、很開心不過呢個甜品就麻麻啦、有幾快乾嘅香蕉片、好硬、咬唔到、格仔餅可以吧⋯⋯焦糖海鹽咖啡也不錯
今日喺銅鑼灣行到攰攰地、朋友去咗咖啡弄食龍蝦包、

焦糖海鹽咖啡也不錯
2017-08-10 155 瀏覽
來到咖啡弄一定要試吓佢啲甜品,今次我哋就叫咗Oreo cheesecake同焦糖窩夫,oreo味道重,蛋糕係結實嘅類型,淡淡忌廉香味,個餅底都好好食,好實淨。焦糖窩夫啱啱烘起就出嚟上碟,熱辣辣,配上焦糖醬,好好味。
2017-08-10 170 瀏覽
之前啲人話好食又多人排隊、最討厭就係排隊、好難得上次諗住去博下睇下會唔會冇人啦、點知得兩個人排、咁佢哋飛繁忙時間就入去食啦⋯⋯呢個價錢甘多龍蝦肉好好吃喔⋯⋯我們三人叫左兩個、其實我自己想食曬一個啊!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻個牛角包皮好趣、芝士味又龍!👍🏻我最like cream 好多cream 好like ah
就入去食啦⋯⋯
呢個價錢甘多龍蝦肉好好吃喔⋯⋯

個牛角包皮好趣、芝士味又龍!👍🏻

我最like cream 好多cream 好like ah

2017-08-07 166 瀏覽
好耐無去曾經要大排長龍既“咖啡弄”啦!有晚突然好想食佢地既草莓鬆餅,所以就同朋友就啲食完飯,拉埋佢黎陪我食飯後甜品依家既咖啡弄已經唔洗再排隊排到傻先有得食嚕,menu仲多左唔少選擇添不過....依然要每人至少order一款飲品朋友叫左“熱鮮果茶”HKd$58+10%而我就要左“熱抹茶歐蕾”HKd$45+10%味道正常,抹茶味唔算濃,偏重奶味~不過不失啦....而我本身好期待既“草莓冰淇淋鬆餅”HKd$60+10%就令我有少少失望啦...不但鬆餅比以前縮左水,食落亦無咁香蛋味......好彩啲士多啤梨啲份量都唔少而且都好甜,但始終都彌補唔到主角(鬆餅)既退步呀
好耐無去曾經要大排長龍既“咖啡弄”啦!

不過....依然要每人至少order一款飲品

朋友叫左“熱鮮果茶”HKd$58+10%
而我就要左“熱抹茶歐蕾”HKd$45+10%
味道正常,抹茶味唔算濃,偏重奶味~不過不失啦....

2017-08-06 183 瀏覽
呢間餐廳已經8個月無嚟過,今次帶埋小朋友嚟食呢個冰鮮果茶好多水果仲有粒話梅,最主要係佢有越南嘅吉仔,其他餐廳嘅水果冰茶係一定唔會有冰可可亞需然味道普通,但絕對可以滿足小朋友嘅好奇同搞搞震行為維也納咖啡夠香滑曼特寧咖啡唔夠熱,上枱已經係暖需然咖啡夠香,但係唔合格玉米里肌起士可頌芝士同肉都好多,有微微地辣,係個可頌唔夠脆BBQ豬排睇樣唔出色,食落佢個芥茉醬襯埋個豬扒好夾其實佢個豬扒應該叫厚火腿鮮果冰淇淋鬆餅呢個甜品,係小朋友要點,鬆餅嘅熱加雪糕嘅凍其實個鳳尾蝦飯個咖哩味,真心講未食過,香草雞肉巧巴達都好好味。掛住食,唔記得影總結一個唔鍾意食嘢嘅小朋友都比10分滿分,都算係一間值得排隊嘅餐廳
呢間餐廳已經8個月無嚟過,今次帶埋小朋友嚟食
呢個冰鮮果茶

冰可可亞

需然味道普通,但絕對可以滿足小朋友嘅好奇同搞搞震行為
維也納咖啡
夠香滑
曼特寧咖啡
唔夠熱,上枱已經係暖
需然咖啡夠香,但係唔合格
玉米里肌起士可頌

芝士同肉都好多,有微微地辣,係個可頌唔夠脆
BBQ豬排

睇樣唔出色,食落佢個芥茉醬襯埋個豬扒好夾
其實佢個豬扒應該叫厚火腿
鮮果冰淇淋鬆餅

呢個甜品,係小朋友要點,鬆餅嘅熱加雪糕嘅凍
其實個鳳尾蝦飯
個咖哩味,真心講未食過,香草雞肉巧巴達
都好好味。掛住食,唔記得影

總結
2017-08-05
20 分鐘 (堂食)
  • 玉米里肌起士可頌
  • 咖哩牛腩
  • 鳳尾蝦飯
2017-07-23 319 瀏覽
成日都話要帶媽咪黎飲冰滴咖啡,不過遲遲都未實行,今日終於黎到喇~聽說咖啡弄以家都有訂坐服務,所以想試一試,點知,原來要訂要一個半鐘頭前訂,我呢個唸法太遲了,所以,哈... 都係去現場等位啦今日唔算好多人,等咗大約10分鐘左右,就有位lu~~~ 雖然咖啡弄有好多好多唔同類嘅咖啡,不過,我都係點咗我嘅心水之作比媽咪,同佢一齊分享。呢度嘅冰滴咖啡真係好好飲,我平日其實好少飲expresso,但每次黎到呢度,我都會唔落奶唔落糖就咁飲,味道好甘香好甜。媽咪見到memu有個限定芝士蝦多士,話想食,當然我就先點啦!估唔到媽咪竟然都鐘意D咁邪惡嘅芝士芝士蝦多士,芝士煮好之後係上菜時響你面前下碟,所以芝士可以在新鮮熱熱時食到,好有誠意。當然,幾片多士又唔會食得飽我地嘅,所以我又再點多個多沙津三文治,擺盤一樣好靚,不過今次就食唔哂lu... 淨底兩份要求打包。店員細心打包,包括十分滿意,而且,亦無收任何外帶費用

店員細心打包,包括十分滿意,而且,亦無收任何外帶費用
2017-07-16
10 分鐘 (堂食)
2017-07-21 498 瀏覽
今日不用排隊可以攞到位,實在太幸運啦,星期六曰系排長攏我覺得咖啡弄的食物水準無降低到,好味三件厚厚的三文治,周圍放滿沙律和脆薯片這碟餸,特別在熱熔左醬汁,現場浦上醬汁落蝦多士,好香脆唔咖哩味不太重,不太辣,剛剛好鬆餅又厚又鬆脆,加上草莓雪糕,又軟又脆這個主要系芝麻醬,栗子溶,加上鬆餅,又香又滿足芒果冰好味,鳳梨冰偏酸適合減肥人士水果茶好多生果《萍果,檸檬,橙,話梅等等等等》主打草莓味,好喜歡食草莓的人士之選這杯好有視覺效果,又靚又好味太多食物未品嘗,下次再繼續
今日不用排隊可以攞到位,實在太幸運啦,星期六曰系排長攏

我覺得咖啡弄的食物水準無降低到,好味

總匯三明治

三件厚厚的三文治,周圍放滿沙律和脆薯片
熱熔起司蒜香蝦

這碟餸,特別在熱熔左醬汁,現場浦上醬汁落蝦多士,好香脆唔

咖哩黑豚巧巴達

咖哩味不太重,不太辣,剛剛好

草莓冰淇淋鬆餅

鬆餅又厚又鬆脆,加上草莓雪糕,又軟又脆

葵瓜子芝麻冰淇淋鬆餅

這個主要系芝麻醬,栗子溶,加上鬆餅,又香又滿足

芒果冰沙$56,鳳梨冰沙$56

芒果冰好味,鳳梨冰偏酸適合減肥人士
熱鮮果茶

水果茶好多生果《萍果,檸檬,橙,話梅等等等等》
鮮草莓冰沙

主打草莓味,好喜歡食草莓的人士之選

星空草原蝶豆花

這杯好有視覺效果,又靚又好味

太多食物未品嘗,下次再繼續

2017-07-21
1 分鐘 (堂食)
熱熔起司蒜香蝦
咖哩黑豚巧巴達
草莓冰淇淋鬆餅
葵瓜子芝麻冰淇淋鬆餅
芒果冰沙$56,鳳梨冰沙$56
鮮草莓冰沙
星空草原蝶豆花
2017-07-20 348 瀏覽
太耐無食過咖啡弄 突然想吃甜品 所以就去食左上REO沙冰 右上:鹽味焦糖冰淇淋鬆餅左下:繽紛莓果熱蛋糕右下:熱溶芝士蒜香蝦OREO沙冰 啖啖都好似食緊cookies & cream 雪糕咁冰淇淋鬆餅 上枱時熱辣辣 配凍冰冰的雪糕同cream一流熱蛋糕 其實係一個muffin 賣相好靚 色彩鮮豔 蒜香蝦 店員會即場淋上已溶的芝士在蝦多士上面 再灑上煙肉 好味👍🏼但略嫌太少了 旁邊的菜有點鹹 就算淋了酸酸的汁都是偏鹹琴晚8點幾去到龍蝦包,牛奶冰棒可可亞已經售罄😭

太耐無食過咖啡弄 突然想吃甜品 所以就去食

熱蛋糕 其實係一個muffin 賣相好靚 色彩鮮豔

琴晚8點幾去到龍蝦包,牛奶冰棒可可亞已經售罄😭
2017-07-19
2017-07-12 426 瀏覽
曾經引起排隊潮的咖啡弄,而家唔使再等好耐啦,係夜晚八點幾九點,等待十零分鐘就入得去食同朋友食完晚飯先過黎,所以只係叫左個甜品同野飲鮮果冰淇淋鬆餅保持水準,有4件,外脆內軟,仲附有藍莓醬、忌廉和香橙醬,連埋雪糕同水果一齊食,有多重滋味,呢份甜點份量夠曬大,兩個女仔食剛剛好飲品方面真係有d失望,牛奶冰棒可可亞賣相係幾好,但朱古力唔夠熱,牛奶棒浸好耐先融,仲要無乜牛奶味,反而令到成杯野飲變得越來越淡味,唔熱的朱古力真係無乜吸引力,唯獨塊黑朱古力好食

同朋友食完晚飯先過黎,所以只係叫左個甜品同野飲

2017-07-06 488 瀏覽
相信大家對咖啡弄都吾陌生佢係其中一間我耐吾耐都會去既台灣餐廳以前呢度都係啲台灣人做野 依家好似無乜但服務依然吾錯不過咖啡弄menu 食物選擇一向吾多無辦法經常食 好容易厭 黎黎去去都係食三明治同窩夫中午或下午茶時間想同朋友食少少野 傾下計 係一個非常吾錯既地方佢每一碟都係好大碟 每次3個人食我都係叫兩碟 岩岩好兩碟2個人食就食吾哂啦~ 三明治入面主要係雞肉生菜火腿芝士配合千島醬 好普通既材料 但我好中意仲有蛋沙律,薯片士多啤梨窩夫,士多啤梨入面有一球雪糕~仲有一球好似奶皇包餡既醬,用黎配搭窩夫一齊食~水果茶,有話梅,有蘋果,青檸,橙~ 另外會比多個杯仔你,入面有一粒冰,夾住塊檸檬~ 倒落杯仔飲,酸酸甜甜咁~飲到後面就會愈飲愈酸
相信大家對咖啡弄都吾陌生
中午或下午茶時間想同朋友食少少野 傾下計
係一個非常吾錯既地方

佢每一碟都係好大碟
每次3個人食我都係叫兩碟 岩岩好
兩碟2個人食就食吾哂啦~

仲有蛋沙律,薯片

2017-07-05