紅磡有好多隱世又好食嘅餐廳,Cafe Idea係其中一間我經常同同事推介嘅餐廳,香煎三文魚意粉係我每次必點嘅item,三文魚可以揀八成熟或者全熟,魚皮香脆魚肉嫩滑,加埋三文魚嘅油脂食落口係超級滿足!另外意粉都唔會overcook,加埋應該係佢哋自己調嘅青醬,味道同三文魚同意粉都一樣好夾🙂‍↔️如果唔鍾意三文魚,都可以揀佢哋嘅雞扒意粉。雞扒好大塊亦唔煎到好乾,保留到肉汁😛😋

😛😋
早餐多士燶到應該佢自己都唔想食,已經是第二次,第一次也沒有叫更換,今次真是頂唔順,告知待應後她走到 bar 枱大聲說個客話多士燶得滯,好似是個客無理要求。其後另一女待應更話不如換給你白麵包!
2024-06-24
2024-06-04 499 瀏覽
三個人要迫埋坐兩個位。餐紙巾放到對面斜角,叫店員”唔該我想要紙巾”,店員態度不佳話 ”嗰度咪有囉!”店員好急收碟牛角包🥐水準退步對熟客好好態度,對生客態度令人生厭反感唔會再去。
三個人要迫埋坐兩個位。
店員好急收碟
牛角包🥐水準退步
對熟客好好態度,對生客態度令人生厭反感
唔會再去。
2024-05-16 494 瀏覽
每一樣食物都非常有驚喜的難食-蟹餅,每一層都無味,每一層味道都唔夾。-半邊龍蝦,未煮熟,果殼重係綠色,伴碟沙律無味,只係菜。-主菜,牛肉配銀雪魚釀啡菇,魚肉乾柴,牛肉好頑皮,無肉味。-甜品,芝士旦糕,無芝士味。咁嘅質素收650元
每一樣食物都非常有驚喜的難食
-蟹餅,每一層都無味,每一層味道都唔夾。
-半邊龍蝦,未煮熟,果殼重係綠色,伴碟沙律無味,只係菜。
-主菜,牛肉配銀雪魚釀啡菇,魚肉乾柴,牛肉好頑皮,無肉味。
-甜品,芝士旦糕,無芝士味。
咁嘅質素收650元
2024-05-16
2024-05-13 423 瀏覽
嘩,呢間餐廳最吸引嘅地方就係三文魚!見到大大塊三文魚,忍唔住流晒口水,所以就膽粗粗就上嚟幫襯吓!估唔到真係冇令我失望,熟左既三文魚,別有一番風味,平時食生嘅三文魚食得多,未試過食熟嘅三文魚,估唔到又真係幾好食喎!配搭有其他蕃茄更加鮮甜嘅口味。整個料理都係健康主題為主題適合中醫養生同埋健康嘅人士!飲品,配搭埋杯凍飲就一流啦!交通好方便,喺正何文田站隔離,無論你係放學又好行過又好, 去呢間餐廳幫襯都好快可以去到!

嘩,呢間餐廳最吸引嘅地方就係三文魚!

2024-02-13
5 分鐘 (堂食)
2023-06-25 1426 瀏覽
吃過幾次私房菜, 但西式私房菜倒是第一次。朋友大力讚此餐廳, 但我先抱零期待, 為免期望越大失望越大。餐廳是一間小店, 無論外觀裝潢都不顯眼, 要留意餐廳晚上主要提供私房菜, 所以沒人訂位老闆就未必開店, 公眾假期預先問一句都較安全。另外餐廳只收現金!私房菜是廚師發辦, 可以懷著期待的心情去等待每一款料理 ☺️ 總共七款菜式, 由前菜, 沙律, 湯, 主菜, 甜品一應俱全, 每人$650免加一 👍🏻芒果蟹餅分別有四層, 上面擺放著鮮蝦, 火炙芒果, 蟹肉和餅底, 鮮蝦爽口彈牙, 火炙芒果很特別, 甜中帶點燒焦味, 蟹肉鮮甜, 餅底既結實又鬆化。最初我將三層一起放入口, 可以體會到三種不同滋味與層次, 無與倫比!油甘魚配黃桃沙律以油甘魚當沙律材料, 非常特別。油甘魚不腥, 與黃桃的甜味很配搭, 陣陣清新的感覺。海鮮拼盤看到這個拼盤時大家都嘩然, 未免太誇張了嗎? 分別一隻刀貝, 兩隻鮑魚, 兩隻青口與半隻龍蝦🦞, 每樣材料份量十足。由於本人不太喜歡青口, 所以其中一隻加了檸檬汁🍋和餐廳自家製酸辣醬, 酸辣程度恰好, 非常惹味! 青口沒有太重海水味, 龍蝦“啖啖肉”, 蝦膏很鮮甜, 整個拼盤

海鮮拼盤
看到這個拼盤時大家都嘩然, 未免太誇張了嗎? 分別一隻刀貝, 兩隻鮑魚, 兩隻青口與半隻龍蝦🦞, 每樣材料份量十足。由於本人不太喜歡青口, 所以其中一隻加了檸檬汁🍋和餐廳自家製酸辣醬, 酸辣程度恰好, 非常惹味! 青口沒有太重海水味, 龍蝦“啖啖肉”, 蝦膏很鮮甜, 整個拼盤都超新鮮!! 😋
龍蝦湯
簡稱洋蔥湯變奏版, 超濃郁的龍蝦味, 如果平時淡口味的朋友未必受得到。 那片類似紫蘇葉的可以幫你中和太濃郁的湯味, 另外湯裡還有一件新鮮龍蝦肉 🤗 份外滿足!!
澳洲和牛
粉紅色的和牛, 恰到好處, 是理想的五成熟。肉質嫩滑少筋, 口感柔韌, 肉味濃, 每一口咀嚼都能感受啖啖肉汁 😍 享受上乘的味道!
煎銀雪魚
肉質滑溜, 魚味夠鮮, 外皮煎得脆口, 口感又脆又軟, 刺激味蕾, 配上竹筍青椒, 超讚!
松露醬黃油雞
主廚毫不吝嗇, 加了大量松露醬, 已經很吸睛! 就算是雞胸肉都非常嫩滑, 老闆說比雞脾還要滑, 沒有試所以未能評論。茄子做配料, 茄子配松露醬別有一番滋味。
松露醬煎黃油雞
New Zeland羊架
羊架只有微微羶味, 入口鮮甜細緻, 脂肪含量少, 對於不太喜歡羊肉的我也大為讚嘆 🤩 將麵包糠和香料塗抹羊架, 更提升風味。
New Zealand 羊架
雙肝意粉
分別是鮟鱇魚肝和鵝肝兩款, 雙肝都外脆內軟, 鮟鱇魚肝同樣入口軟滑, 毫無腥味或肥膩感, 雖然鵝肝還是勝一籌, 內外對比相對大! 意粉簡單, 只是加了橄欖油和少量香草, 也不失色 👍🏻
綠茶豆腐慕絲
超濃厚豆腐味, 綠茶輕輕點綴, 非常清新的感覺, 甜度適中。質感Q彈, 慕絲不會令已很飽肚的我們增加負擔 😚
普洱茶咖啡
朋友點的, 由於我不喜歡咖啡, 尤其普洱咖啡更甘更苦, 所以我不加評價, 但朋友稱是特別的味道, 喜歡咖啡的不妨一嘗。
烏龍咖啡
整頓晚飯相當有水準, 這個質素這個價錢絕對超值! 而且餐廳得知友人生日, 更特意將甜品用生日蛋糕形式上菜, 非常有心思 😉 這個驚喜再為整晚添上色彩! 雖然環境一般但非常推介, 完全無損享受食物的樂趣 🫶🏻
2023-06-23
慶祝紀念
生日
松露醬煎黃油雞
New Zealand 羊架
  • NewZealand羊架
  • NewZealand羊架
2023-04-03 1202 瀏覽
而家每個禮拜都要去紅磡見客同開會,所以多咗喺呢一區附近食飯,都已經有入社交平台同埋YouTube search吓附近有啲咩好餐廳,今次去左鶴園街附近工廠區,見呢間網上評價幾好所以先去試,一開始搵唔到呢間餐廳,近鶴園街的出入口。我叫左salad bowl 其中一款,烤核桃雞肉沙律,價錢唔平,係工廠區都要$75 一個沙律地方細,性價比唔算高,坐位少,人流多,食到趕頭趕命已經唔係好高興,仲要其中一個女侍應嘅態度唔係咁好,見到佢係咁鬧等位嘅人真係覺得唔值得再去!
2022-12-09 1261 瀏覽
話說 朋友帶我食好嘢, 喺紅磡做咗嘢咁多年有乜嘢好嘢未食過?佢話包我有驚喜 早餐時間佢拉我去到紅磡廣場地下, 我見到間老式茶餐廳,心諗唔係帶我食呢間下嘛? 原來仲要行前多少少,係一間非常之唔起眼嘅舖頭。平時都有經過見到呢間嘢,但係個門面又問好光鮮所以我直接pass咗佢 佢同我講就係呢間呀!我。不過唔緊要啦朋友仔興致勃勃咁話請我食早餐。呢間嘢專食西早配搭牛角包嘅! 我嗌咗個雞扒牛角包加蛋沙律,朋友仔就食呢個吉列魚柳蛋沙律會同個包。 上枱個樣都唔差,好精神。切開嚟食都ok嘅啲肉 。 45蚊、46蚊一個早餐係貴咗少少囉! 但呢間嘢真係坐滿人。

佢同我講就係呢間呀!我
2022-08-31 1378 瀏覽
附近都是工廠區,想找間吃意粉的西餐廳也不易。見這間網上評價不錯,就去試一下。一開始找不到這間餐廳,地址沒寫樓層。其實是在地面那層,近鶴園街的出入口。我點了網上推薦的三文魚意粉,大家說很大件很抵食,其實我覺得味道比較重要。三文魚的確很好食,我選全熟,魚皮煎得脆,另一邊魚肉煎得香口,上面有青醬,味道很夾。意粉也不馬虎,有認真用蒜,三色椒,洋蔥等炒過,味道好,份量也大。咖啡也不算細杯,$95在工廠區一餐算比較貴,但味道好又大份,算不錯的!
2022-08-31
2022-08-27 891 瀏覽
轉工前係日常食堂,轉左工後無咩機會食呢間西餐,今日經過呢頭特登過黎食。三文魚夠大件,可以要求不同熟成度。雖然落單要全熟,但一啲都唔干唔柴,肉質仲好幼嫩,帶埋少少三文魚的油脂,超好味😋意粉軟硬度剛好,雖然炒過,但不會太油膩,配埋香草醬,好味。而且量好多,細食既朋友可以叫少意粉。另外跟餐飲,抵食😋😋😋沙律餐都值得試,但會比較早賣晒,想試既要趁早。必試推介仲有S1 安格斯牛肉漢堡配薯條,超正。😋😋😋

三文魚意粉
另外跟餐飲,抵食😋😋😋

沙律餐都值得試,但會比較早賣晒,想試既要趁早。
必試推介仲有S1 安格斯牛肉漢堡配薯條,超正。😋😋😋
2022-08-27
三文魚意粉
2022-07-06 826 瀏覽
上個週末小弟啱啱又去完紅磡廣場嘆個吉列黑豚肉炒蛋茄汁豆牛角包早餐😋😋😋紅磡廣場雖然裏便好多餐廳、但真正用心製作嘅餐廳、只此一間👆此小弟長期幫襯的小店、水準穩定、早餐大大份、而且即叫即整!今次點咗嘅吉列豬扒唔會炸得太乾、食落脆卜卜、夠厚身、炒蛋沙律新鮮清爽👍👍牛角包雖然係交貨、但係都夠香同埋新鮮😋😋😋茄汁豆有整熱過、唔係凍冰冰😂😂😂而且這小店服務親切🙂經過嘅朋友可以一試😋😋
而且這小店服務親切🙂經過嘅朋友可以一試😋😋
2022-04-26 769 瀏覽
紅磡廣場間cafe idea開係商場地下近鶴園出口個位據女朋友所講呢間係新店黎舊店個位其實都係附近而家轉左一間叫做樂洋食屋既餐廳呢間聲稱係手工意粉都一樣有試過而cafe idea好似只係做早午市生意晚市係專做包場既舖頭唔大但都仲有間單車放上黎裝飾下午市都係主打意粉價錢由六十尾去到九十頭另外都有漢堡同沙律職員有推介話個炸雞窩夫唔錯咁但係都係揀左卡邦尼呢間無溫泉蛋雖然都唔係正宗果款而且唔係乜貴野但都煮得幾入味份量亦都夠多比想像中好另外女朋友話個三文魚好巨型但我唔想叫兩個意粉就無理到佢叫左雞扒漢堡塊雞扒都大塊但成個漢堡就好普通下早知聽番佢地d推介跟餐送野飲凍飲亦唔洗加錢要左檸茶同忌廉咁佢地做街坊生意間餐廳都幾旺人流多平時好似都排晒隊不過餐廳外面環境其實都幾污糟下咁佢地無加一平均每人七十幾蚊價位都算唔錯食物可以亦都大份夠晒飽粗食都算係唔錯既
紅磡廣場間cafe idea

食物可以
亦都大份夠晒飽
粗食都算係唔錯既
2021-11-27
$71.5 (午餐)
卡邦尼煙肉意粉
2021-12-31 810 瀏覽
依間真係稱得上係紅磡隱世小店,唔係我屋企人介紹我,我都唔知有依間餐廳🤣🤣。今次就介紹佢嘅黑松露蟹肉意粉🤤。依個價錢黎講算係咁,食到啖啖蟹肉,仲有好濃黑松露味👍🏻👍🏻。不過意粉就太過乾身,食落有啲硬,如果腍啲會好啲🤭🤭。依碟意粉仲有放好多蘑菇,令到口感更加有層次😋。聽屋企人講依間嘅咖啡都幾好飲,但我唔飲得咖啡🤭🤭。所以大家試完可以話我知好唔好飲😛😛。🍽黑松露蟹肉意粉:HK $88好味指數👅:🌸🌸🌸🌸

🍽黑松露蟹肉意粉:HK $88
好味指數👅:🌸🌸🌸🌸
2021-11-13 600 瀏覽
红磡好多野食,成日聽朋友講有間cafe又話好好食,營業時間平日只做早餐同午餐,夜晚只有星期四至六,假日唔開,所以同朋友來食吓先。來到已經大排長龍, 不過好快就已經有位,店舖唔大,但番枱好快。餐牌全部意粉,沙律,薯條薯菜,只係沒有飯的😄我地點了兩個餐share食明太子蟹肉意粉 $88配料好足,意粉軟硬度適中再加個煎三文魚 $45賣相已經好吸引,煎得好香,三文魚煎到剛剛好唔會太乾👍 好欣賞佢自家製嘅三文魚醬汁,味道好特别😋雞扒沙律 $75好大份沙律🥗 沙律菜新鮮爽脆, 沙律醬汁都是自家調製的,雞扒肉質嫩滑。set跟熱檸水,凍檸水唔怪之得咁多人嚟幫襯, 餐廳很用心烹調, 選材新鮮,每道菜 擺盤一啲都唔馬虎👍👍

餐牌全部意粉,沙律,薯條薯菜,只係沒有飯的😄

我地點了兩個餐share食

明太子蟹肉意粉 $88
配料好足,意粉軟硬度適中

再加個煎三文魚 $45

雞扒沙律 $75

set跟熱檸水,凍檸水

5 分鐘 (堂食)
  • 煎三文魚
2021-07-22 912 瀏覽
晏就落黎紅磡食lunch! 跟住同事黎食呢間cafe idea, 本身見到餐牌既食物都偏貴,開始仲心諗會唔會中伏。。 不過選擇好多,可以簡意粉,沙律,仲有main,連窩夫都有,選擇勁多我就嗌左出名既三文魚意粉P7, 一上菜簡直嚇死我,咁大份! ? 三文魚又大份,意粉又多,賣相都好吸引,有心思既味道上三文魚好滑,唔會鞋口,而且有油脂,煎到好香 完全期待以上!$82黎講lunch係偏貴但咁大份量,咁大條煎三文魚,係真係幾抵食同事冇推介錯,下次都會繼續黎呢到食lunch!

味道上三文魚好滑,唔會鞋口,而且有油脂,煎到好香
完全期待以上!
同事冇推介錯,下次都會繼續黎呢到食lunch!