2023-10-29
8度海逸酒店嘅芒果拿破崙係我慶祝節日嘅常客。芒果拿破崙(一磅)網上正價$348,預先訂購可以有八五折扣折扣後$295.8原先我喺網上訂下午2:00喺酒店自取,但係我今日早到咗酒店,服務員好好即刻幫我check嗰個蛋糕整好未,由於個蛋糕係當日即整,所以我去到嘅時候咪有得拎,但係職員嘅幫忙之下,最後可以提早喺1:00攞到個蛋糕。拿破崙蛋糕的千層真係好脆,我晚上食的時候仲係keep到脆嘅,而蛋糕中的吉士唔會太甜,至正you係佢喺拿破崙上面有6大片勁大舊嘅菲律賓呂宋芒,次次都係甜甜的,食極都唔厭。其實二百幾蚊一磅真係值,仲平過連鎖蛋糕店嘅蛋糕,而質素亦好多。所以好多時慶祝嘅時候都會去8度海逸酒店訂購這個蛋糕。唯一美中不足係對我嚟講土瓜灣有啲遠哈哈哈。