餐廳: 品穀
資訊:

2022-07-29 704 瀏覽
呢一間麵包店嘅蛋糕真係好有驚喜🥳上次試咗個開心果慕絲蛋糕🎂成個蛋糕嘅開心果味好濃郁💚而且好有層次感!有軟滑開心果慕絲、香脆開心果脆餅、鬆軟開心果海綿蛋糕 仲有餅底 勁有口感😍
N年前試過食蕃薯包覺得麻麻地 所以品穀一直係我心入面係屬於普通既level直到早前見到朋友大推既開心果蛋糕太太太吸引我💚咁岩有bro生日 急不及待訂返個賀賀佢呢個蛋糕的確係真愛😆食完一直令我念念不忘然後過左幾日我再去買包包🤪整體有令我啲信心返返黎係值得再光顧🫶🏻🫶🏻✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎⍥ 開心果慕斯蛋糕 ❙ $390 / 1lb🤤一打開個係好好好香pistachio💚💚未食已經心心青光眼!!首先最外圍係一層甜既glaze然後厚厚既開心果mousse 包裹住一堆「綠寶藏」🤤最底係餅底!!係餅底呀🥲太令我感動因為我係好鍾意食有餅底既cake🤩上層係香脆既開心果脆餅😋食到好多nuts 勁正講到呢到 你都想像到口感幾豐富啦!!再向上移係一層開心果海綿蛋糕軟綿綿又夠濕潤😝好好味成個蛋糕食落層次好分明 開心果味亦相當突出🥰!!畢竟係蛋糕及堅果都有一定既甜度及飽膩所以面頭旋風式既蘋果😆清新爽脆又解膩難怪一磅蛋糕 我自己食左3分2😌(wtf咁癲)每啖都食到開心果本人 😭😭堅濃郁堅興奮堅滾動~~⍥ 松露超級蘑菇 ❙ $24係 我承認我係睇樣而買🤭太可愛既白菇菇樣🤍包包質地好軟熟
N年前試過食蕃薯包覺得麻麻地

係值得再光顧🫶🏻🫶🏻

✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎ ✐ ✎

⍥ 開心果慕斯蛋糕 ❙ $390 / 1lb
🤤一打開個係好好好香pistachio💚💚
未食已經心心青光眼!!
首先最外圍係一層甜既glaze
然後厚厚既開心果mousse
包裹住一堆「綠寶藏」🤤
最底係餅底!!係餅底呀🥲太令我感動
因為我係好鍾意食有餅底既cake🤩
上層係香脆既開心果脆餅
😋食到好多nuts 勁正
講到呢到 你都想像到口感幾豐富啦!!
再向上移係一層開心果海綿蛋糕
軟綿綿又夠濕潤😝好好味
成個蛋糕食落層次好分明
開心果味亦相當突出🥰!!
畢竟係蛋糕及堅果都有一定既甜度及飽膩
所以面頭旋風式既蘋果😆清新爽脆又解膩
難怪一磅蛋糕 我自己食左3分2😌(wtf咁癲)
每啖都食到開心果本人
😭😭堅濃郁堅興奮堅滾動~~

⍥ 松露超級蘑菇 ❙ $24
係 我承認我係睇樣而買🤭
太可愛既白菇菇樣🤍包包質地好軟熟
裡面係邪惡既牛油忌廉菇菇
好香濃同時奶味幾重
松露香亦非常突出😆
立即令我想試下自己整!!

⍥ 蝦籽香蔥 ❙ $20

肉桂卷
蝦籽蔥油包
松露超級蘑菇包
2022-07-12 960 瀏覽
黃昏時段到鋪,各個櫃內已清空大部分麵包款式。幸好想食既抹茶比高仍有數個,其餘款式好似:招牌牛角包、芋泥小盒、松露超級蘑菇等等都想試,但比伯爵愛文芒麵包吸引左,其他既唯有下次再試啦。宇治納言比高$25比高表現到應有外殼鬆脆,內裏柔軟有嚼勁。配上受喜愛經典抹茶紅豆麻薯餡料,味道甘甜平衡。伯爵愛文芒$36淡淡伯爵茶香麵包,餡料配上夏日時令食材愛文芒果稱用酒釀製過再加上乳酪醬製作而成。味道清新香甜,享受仲夏感覺。

宇治納言比高$25

伯爵愛文芒$36

宇治納言比高
伯爵愛文芒
宇治納言比高
伯爵愛文芒
2022-06-29 769 瀏覽
買過百蚊麵包,對店員服務態度非常反感!黑面,非常不友善,好似得罪咗佢咁。店舖主打健康麵包,但咁嘅服務態度令人決定唔會返轉頭,好可惜。如果想貼錢買難受,推薦大家去呢一間。

如果想貼錢買難受,推薦大家去呢一間。
2022-06-19 938 瀏覽
尋日經過佐敦鋪頭,見都花多眼亂既包包,之前已經試過紫菜肉鬆bagel🥯,好食😋今次試下其他先~隔左日再番焗做早餐有:杏仁牛角、朱古力咖啡骰仔、伯爵茶鬆餅先講杏仁牛角🥐,唔知係咪隔左一日,牛角包既層次唔夠,但有鬆脆口感既,而且有杏仁片都好多,加埋灑上面既糖粉有甜甜既味道。🍫朱古力咖啡骰仔,內裡係朱古力包加埋咖啡朱古力醬,有少少空氣,而且包既質感有少少乾,但咖啡味突出,有個醬溝返勻,而且個size都大粒,食落都好夠。🍵伯爵茶Scone, 茶味突出,但略嫌就咁食有d乾,要拼返果醬或者clotted cream,個人認為茶香配clotted cream會match d😌

隔左日再番焗做早餐有:杏仁牛角、朱古力咖啡骰仔、伯爵茶鬆餅

2022-06-15 575 瀏覽
🥯Bookmark左 @big_grains 一段日子,主打喺無添加,感覺比較健康。店鋪的食物名稱牌亦會列明嗰款食物有冇包含蛋/奶/魚膠,方便素食者或者易敏感人事都可以清楚知道,覺得幾細心。宇治納言bagel🥯點解話不真實食評呢🤪因為我放咗呢個個包一個晚上,喺第二朝翻焗。外皮有一點脆脆(?),bagel是中度有咬口,帶點綠茶味,綠茶控來說有點失望。內裏有mochi和紅豆,mochi是黏黏的,紅豆幾甜,但亦不會過甜,是自然的味道。
🥯

宇治納言bagel🥯

外賣自取
午後嘅時光食返個健康麵包做下午茶!經過佐敦見到呢一間無添加本地麵包店,佢哋以有機麵粉製作麵包&甜品,麵包保存期短但無防腐劑,超級好!揀咗兩款造型比較特別嘅麵包試下。超級松露蘑菇 $24本身好鍾意松露醬,再加上見到呢個蘑菇造型即刻心心眼😍!估唔到麵包都配搭松露醬,裏面滿滿芝士蘑菇餡料好足料,連細細粒嗰舊蘑菇椗都有松露,滲出淡淡的香草+松露醬香味,呢款麵包本身質地係比較煙靭,沒有做到太鬆軟,可能擔心餡料比較多會令麵包太濕,煙靭質地就唔會變咗濕笠笠,覺得好好味下次會回購!明太子法棍 $26個面已經切開咗小小,原來係因為每一片都搽了滿滿的明太子醬!好香濃!個法包唔會因為擺咗而變得靭,好味!~食物:⭐️⭐️⭐️⭐️總結:雖然價錢唔平,麵包細細個,但呢間本地無添加麵包店好高質!暫時試過兩款都好有驚喜!好想心思思再返去買其他麵包去試吓!下次再經過一定要買吐司麵包、Bagel比酒粒B食!冇防腐劑俾小朋友食都安心啲!用心經營嘅小店!抵讚!

超級松露蘑菇 $24

明太子法棍 $26

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-06-11 471 瀏覽
日日都要食早餐,梗係想試吓唔同嘅口味啦。中式包又細食到大,大個咗就想食下一啲唔同地方嘅麵包🥯。最近好似多流行食比高,好多麵包舖都出咗唔同口味。今日食嘅係海苔肉鬆味比高包,外表平平無奇,內裏係非常澎湃既肉鬆海苔,鹹鹹地同個包非常之夾。比高包非常煙韌,好有咬口。基本上每一啖都會食到海苔肉鬆,麵包本身亦都夠紮實食完都有個飽足感。見到有啲人食嘅時候會夾其他配料,這個都一樣可以自己DIY。下次希望試吓其他嘅口味。
日日都要食早餐,梗係想試吓唔同嘅口味啦。

中式包又細食到大,大個咗就想食下一啲唔同地方嘅麵包🥯。

最近好似多流行食比高,好多麵包舖都出咗唔同口味。

見到有啲人食嘅時候會夾其他配料,這個都一樣可以自己DIY。

下次希望試吓其他嘅口味。

2022-06-10 368 瀏覽
早餐分享日日都要食早餐。品穀Big Grains🥖🥨(佐敦店)用心做的包包❤️無添加。明太子🐟🐟法包🥖$26法包就經常吃,但加入不同口味原素的就很特別。造形富於藝術感👨🏻‍🎨。本身已經切咗,食用的時候很方便。自己吃的時候稍為用焗爐加熱。把它烘至外脆內軟,重新回到出爐時的美味。每一口都充滿着明太子,沒有出現,頭尾沒有內涵的情況。建議陪着西式奶油湯吃用。✨你會感受到猶如置身西餐廳的感覺。
早餐分享
日日都要食早餐。

品穀Big Grains🥖🥨(佐敦店)
用心做的包包❤️無添加。

明太子🐟🐟法包🥖$26

法包就經常吃,但加入不同口味原素的就很特別。

造形富於藝術感👨🏻‍🎨。
本身已經切咗,食用的時候很方便。

自己吃的時候稍為用焗爐加熱。
把它烘至外脆內軟,重新回到出爐時的美味。

每一口都充滿着明太子,沒有出現,頭尾沒有內涵的情況。
建議陪着西式奶油湯吃用。✨
你會感受到猶如置身西餐廳的感覺。
今日又去左品穀買麵包,最近新出左蝦籽香蔥包,鹹味麵包比較少食🤣但因為岩岩出爐,所以都想買返個試下,形狀呈花花形,上面加上大量蝦籽、蔥花同白芝麻,聞落真係好香🥰之後再買多個肉桂卷、可可泥土同芝士熔岩肉桂卷內有核桃豐富口感,仲加左桂皮,所以肉桂味好突出🤤質地濕潤,唔會乾鯁鯁,蝦籽香蔥食落冇聞個時咁香,不過入面都係好足料,滿滿香蔥,芝士熔岩真係岩哂芝士控😝夾雜左三款芝士超級香!芝士味道久而不散,鹹香度十足

2022-04-16
外賣自取
Bookmark左呢間麵包店一段時間,睇過幾篇article都覺得麵包店嘅概念好好,而且非常欣賞老闆嘅idea。今次經過佐敦終於有時間去試,覺得”榛子之舞”同埋杏仁牛角包都非常好食,值得一試。“榛子之舞”嘅外型好特別,有啲似一個結,包食落有啲似加左Nutella同花生嘅朱古力牛角包,有好多層酥皮,層次分明。牛角包嘅外層非常酥脆,裡面好有牛油香,加埋非常足料嘅朱古力同花生,非常好食。另外杏仁牛角包酥皮同樣鬆化,食落去帶啲煙靭嘅口感。牛角包裡面鬆軟,有牛油香,面層酥脆,加上滿滿嘅杏仁粒,口感非常豐富,亦唔會過甜。見到麵包店嘅bagel同埋蛋糕選擇非常多,下次一定會試下!🥯🍰

2022-03-11 1347 瀏覽
🍠芋泥小盒 $23首先要大讚既係個包體超級鬆軟🥰軟綿綿咁好正而個芋泥內餡都做得十分好💕甜度適中而且十分綿滑😇同個包好夾😇另外鐘意佢面頭有少少奶酥做碎碎咁為唯個軟綿綿既包加番少少口感😚可惜係個包底有少少乾 所以扣左少少分🤏🏻但整體黎講都係好好食👍🏻👍🏻推薦指數4.8/5🍞松露超級蘑菇 $24哩個蘑菇形狀既包好得意😂黑松露芝士蘑菇哩個組合多數食飯或者意粉先見到 估唔到包都有👀一切開係勁大浸黑松露味撲鼻而來🥰食落都好香濃黑松露味同芝士蘑菇夾埋成個包係重口味少少但好正🥰哩款包體冇芋泥個個咁鬆軟但我覺得反而咁樣夾啲😉哩個餡配太鬆軟既包體反而好似唔太好自己覺得如果個包重啲意大利香草味唔太明顯如果意大利香草味重啲就更好😋👍🏻推薦指數4.5/5🥯海苔肉鬆比高 $23Bagel切開個時feel到個面頭都幾脆聞到紫菜既香味食落就唔係好出👉🏻👈🏻入面肉鬆量都算夠既😉而且包體都算chewy同識回彈😎問題就係偏乾之前試過墨魚個個都係好乾整體黎講覺得其他包款好啲😅👍🏻推薦指數2.5/5🦞避風塘小龍蝦 $29想講哩款包係未開已經勁香😚拎到番房唔係即刻食放左係隔離個時係keep住聞到有陣香味😚一打開即刻湧出黎🤩包體黎
🍠芋泥小盒 $23

芋泥小盒
松露超級蘑菇
避風塘小龍蝦
朱古力咖啡骰仔
  • 芋泥小盒,松露超級蘑菇
2022-02-25 1138 瀏覽
之前有試過係品穀訂蛋糕,覺得好好味,今次終於試佢既包啦😋😋麵包返到屋企用氣炸鍋焗一焗,全部外脆內軟,正❤️🔸宇治納言bagel ▪️入邊有紅豆同麻薯,外邊脆,裏邊好煙靭😋又唔會太過甜!🔸檸檬茶包▪️好大好大個😂 然後用糖霜印咗檸檬圖案👍🏻 入面有檸檬皮同合桃,加埋淡淡嘅茶香味,好味😋😋🔸明太子法包▪️見佢擺喺度時已經切好咗,諗住係因為方便食,但原來每一嚿法包都塗滿咗明太子醬😋😋好正呀😍😍😍😍食得太興奮,唔記得咗價錢,所以今次既食評冇寫到價錢😂😂😂

🔸宇治納言bagel
▪️入邊有紅豆同麻薯,外邊脆,裏邊好煙靭😋又唔會太過甜!

🔸檸檬茶包

🔸明太子法包
明太子法包

食得太興奮,唔記得咗價錢,所以今次既食評冇寫到價錢😂😂😂
2022-02-21
早餐
  • 宇治納言比高
.一直好欣賞呢間店精緻甜點每款蛋糕麵包都做得好精美每次睇見都有種魔力令人好想食真係好想每件都試一啖今次有呢兩款========================🍞伯爵茶鬆餅 ($19)真係至愛伯爵茶味道好香濃每啖口感都充滿茶香口感又好好好似有小小麵包感好滿足。🧁可麗露($21)真係好食法式傳統甜點外面焦糖脆化入邊蛋糕則保持濕質感吾錯又唔會太甜=====================所以話真係好易肥唯有係邊食邊減😂=====================
[品穀。最喜歡的伯爵茶鬆餅🥯🥐🍞]
一直好欣賞呢間店精緻甜點
每款蛋糕麵包都做得好精美
每次睇見都有種魔力令人好想食
真係好想每件都試一啖
今次有呢兩款
========================
🍞伯爵茶鬆餅 ($19)
真係至愛
伯爵茶味道好香濃
每啖口感都充滿茶香
口感又好好好似有小小麵包感
好滿足

🧁可麗露($21)
真係好食
=====================
所以話真係好易肥
唯有係邊食邊減😂
=====================

之前兩次食呢麵包店都無試度佢地嘅bagel🙈因為佢地有太多麵包選擇 眼花瞭亂🤧😂今次終於決定唔比其他吸引 下定決心買bagel😛♥️✨宇治納言$25呢個bagel口感合格,麵包皮帶小小脆 咬落又會有一陣煙煙韌韌嘅感覺,需要拉扯小小先咬得開🤣🤭至於個抹茶味都好濃下🍵如果唔同d餡一齊食會食到小小抹茶嘅苦澀味🙈紅豆蓉會偏甜小小但因為包體甜度唔高在加上有mochi嘅平衡底下整體食落都harmony嘅😂下次可以試下其他味例如肉鬆好似幾吸引🤤✨芝麻mochi包$15呢個相比之下空洞d🤣可梯圖二😛但食嘅時候d芝麻碎會跌出黎🙈有小小狼狽😌芝麻位就無話特別濃 不過不失啦~至於個麻糬係便有小小黏稠個隻,所以食落有小小癡牙🤭
✨宇治納言$25
✨芝麻mochi包$15