餐廳: 品穀
資訊:

2021-07-17 490 瀏覽
之前食過幾隻品殼嘅麵包,包埋類似朱古力酥嘅包、貝果…等等,都覺得麻麻地🙈今次又再經過荃灣店,決定比多次機會試下佢嘅招牌牛角包同我好鍾意食嘅Scone(˶ˊᵕˋ˵)結果今次買嘅包又真係幾好食~.🔻招牌25層酥皮牛角酥價錢:$24評分:8.5/10採用發酥AOP法國牛油,配合石臼T65麵粉係低溫發酥17小時收上而製成~我係夜晚買咗返屋企放雪櫃到第二日再焗5分鐘,食落外層一樣酥脆,而且真係有蜂巢狀,簡單樸實唔需要另加Topping,單單食呢個牛角酥都覺好食😻不過缺點係好易食到周圍碎😹.🔻提子鬆餅價錢:$16評分:7.5/10印象中佢嘅Scone比較少人講,基於我本身鍾意食Scone先買黎食,由於佢好多包都麻麻地,所以有啲意外幾好食😻佢表面不算平滑但都有自然裂口,牛油同蛋香都幾出,$16性價比好高,佢嘅Scone令我買完又買😛.雖然上次食嘅包唔啱我,但佢嘅提子鬆餅同牛角包係可以Encore ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭✧ 如果呢間有咩包好好食希望大家推薦下我知,因為成日經過😹.

🔻招牌25層酥皮牛角酥

評分:7.5/10

經典25層牛角酥
提子鬆餅
2021-06-18 860 瀏覽
有睇過我既post既話都知我之前去品穀食過佢地既牛角包,對佢地既牛角包評價好高🥐今次見到有youtuber試佢地既bagel,講到好似好好食咁,又買個黎試下先🥳 1⃣️海苔肉鬆比高($22)Bagel 唔算係好鬆軟既,唔知係咪因為我返屋企焗翻熱佢既時候焗得太耐🙈但係都仲係有啲彈性,食落口唔會係乾硬既。入面肉鬆同紫菜都幾多🤤味道係鹹香鹹香咁,好好食!一啲都唔膩。肉鬆同紫菜既味好balance,每一啖都食到啲料👍  不過我個人都係覺得佢地既牛角包更加驚喜😋掛住佢地既牛角包。

1⃣️海苔肉鬆比高($22)
2021-06-11 606 瀏覽
品穀呢間款款麵包都好吸引今次就就其中三款朱古力咖啡骰仔個包好軟熟聞落同食落都好香咖啡同朱古力味而且唔太甜有唔少朱古力粒 而且好濃下個邊脆脆地 我覺得幾驚喜.回頭率💫: 🌕🌕🌕🌕🌑💰$24.栗子之星呢款打卡一流入面有唔少栗子餡好香 食落幾滑 唔太甜面頭亦有好多朱古力皮都幾易碎食果時要小心啲但整體食落就普通左少少.回頭率💫: 🌕🌕🌕🌗🌑💰$24.堅果鄉村呢款好驚喜雖然好難咬開 但有刀唔怕切開左之後 可以一啖放落口食落好脆 唔太硬啖啖堅果 太多款 唔係好食得出邊款打邊款但整體呢款唔錯因為唔太硬 真係幾難得.回頭率💫: 🌕🌕🌕🌕🌗💰$36
品穀
但整體呢款唔錯
因為唔太硬 真係幾難得
回頭率💫: 🌕🌕🌕🌕🌗
💰$36
😝今次介紹呢間麵包店超超超高人氣‼️小編今次試食新產品!係麻糬ahhhhhh😍:-1️⃣「芝麻MOCHI🖤($14)」(new)-唔知有冇人同我一樣一見到即刻諗起湯圓😂?咬落超鬆軟同軟淋淋!有陣陣芝麻香味,配麻糬很不錯喲🤣~Sesame mochi: rich in sesame taste, perfectly matched with mochi👍🏻-3️⃣「粟子之星🌰($24)」-見佢咁嘅造型超神秘,好想知佢入面係咩樣😜,食落佢嘅粟子蓉嘅香味同市面上有分別,口感粉粉地,個人鍾意佢配朱古力粉,有oreo嘅感覺❤️~Chestnut brioche: looks incredible. It is filled with mashed chestnut, topped with cocoa powder. Quite nice.
1️⃣「芝麻MOCHI🖤($14)」(new)
3️⃣「粟子之星🌰($24)」
芝麻MOCHI
芝麻MOCHI
2021-05-27 415 瀏覽
話說某天的早餐聞到同事一口黑松露的香氣😍一問之下,原來她正在吃品穀的松露超級蘑菇包做早餐!由於香氣太吸引,就忍唔到收工去海之戀店買一個試下🤤/松露超級蘑菇 $23造型非常可愛🍄/內餡以荷蘭白蘑菇、黑松露醬及忌廉芝士混合而成。雖然我買完隔了一晚才吃,不過麵包的口感仍然十分軟熟。一咬而下,發覺餡料也滿滿的非常豐富,每一啖也可以吃倒濃烈的黑松露忌廉芝士和粒粒鮮蘑菇肉,非常美味😋/而且很好奇紙袋上的標語「慢慢酵,漫漫歎」,便搜尋一下這間包店的理念,才知道它們標榜天然無添加製作,難怪口感每一下也很實在,非常飽肚❤️一試便愛上!/重點‼️疫情下本人出外用餐時常會擔心食店的衛生,但超欣賞這間包店進內夾麵包前都要求客人先消毒雙手!就連收銀員收錢後再為同事入蛋糕,都會先搓手,這些小細節都令我食得更安心💯
松露超級蘑菇 $23

造型非常可愛🍄
  • 松露超級蘑菇
2021-05-23 364 瀏覽
🤏🏾造得很鬆軟,回彈力很高👃🏾散發著淡淡的抹茶味👀入面有很大的氣孔,聽說是發酵發得好的結果👄煙韌,有少少感受不到麻糬的存在,紅豆勉強有點存在感,微甜,剛好,我不嗜甜。整體會給予OK至好評的評價,扣分位是真的有點貴😳記得第一次食Bagel是從超市購入的冰鮮Bagel,那是根本沒多少人認識。自此愛上其煙韌扎實的口感。品穀出品的算是不錯,但偏向鬆軟,有別於我以前吃過或是自家製的Bagel。這是事實陳述,無褒貶之意。下次會想試Bagel以外的麵包,特別是栗子那款。突然懷念Panash... 它的糯米包都很好吃🤦🏿變肥仔了
🤏🏾造得很鬆軟,回彈力很高

👃🏾散發著淡淡的抹茶味

👀入面有很大的氣孔,聽說是發酵發得好的結果

整體會給予OK至好評的評價,扣分位是真的有點貴😳

突然懷念Panash... 它的糯米包都很好吃🤦🏿變肥仔了

2021-05-17 396 瀏覽
與好友Elaine相約拍攝黃昏日落,美景未到美食先嘗。有粟米的面包,好友說是咸包,好味道喎。我的牛角包雖然是室內溫度,但都很香脆。我們在面包店外的椅桌享用,好友頻頻說美味,食完翻尋味,又進入店舖楝多兩款面包分享。我也添購果汁飲品,我的金奇異果汁有清甜果味。我們準備繼續享用之際,忽然要「走鬼」!原因面包店沒有安裝「安心出行」,客人不能逗留過久。我們只好移步到海濱長廊繼續享用,方形面包是很濃香咖啡味道,圓形面包面有朱古力內含有栗子蓉,甜甜蜜蜜的味道。吃畢面包都很飽,多謝好友請吃麵包,跟著尋覓大自然美景,沒有時間吃晚飯,面包當作晚餐好了!
與好友Elaine相約拍攝黃昏日落,美景未到美食先嘗。

有粟米的面包,好友說是咸包,好味道喎。

我的牛角包雖然是室內溫度,但都很香脆。

我也添購果汁飲品,我的金奇異果汁有清甜果味。

2021-05-16
2021-05-15 286 瀏覽
初初開業的時候,看到價格就不想買了,後來小孩子喜歡吃牛角包就慢慢買多了,連鬆餅都愛上了,曾經一口氣吃過四個鬆餅,法式長棍都很好吃,香味醇厚,吃過了這間再試其他店舖麵包都覺得一般般,大部分都缺少了那種咀嚼後的香氣,不得不說是真的很好吃啊😋
2021-05-15 241 瀏覽
品穀 7.5/10 一早已經好想試呢間嘅bagal同牛角包,次次去都賣晒! 今日終於比我買到,呢間同享樂 @ly_bakery 一樣都有好多特別嘅麵包 ,但我試咗兩款包類,bagal我覺得 @ly_bakery 好味又多款d,仲平三 成,佢哋買10幾蚊一個依間賣20幾蚊一個!今次試咗抹茶紅豆味bagal $24 麻麻哋,可能其他味會好食啲,我會再試嘅!而佢嘅牛角包$23都係我一直好想好想試,牛角包我諗如果即日食會好味好多都好有層次,總括而言未達到我預期咁好好食,但我會再俾多次機會,大家有冇介紹邊款包好味!
品穀 7.5/10

今次試咗抹茶紅豆味bagal $24
麻麻哋,可能其他味會好食啲,我會再試嘅!

2021-05-10 342 瀏覽
成日喺ig見到品穀嘅廣告, 今年母親節決定試下呢間Bakery嘅出品。在網站預購蛋糕當日, 收到店員whastapp, 原來見我喺朱古力牌request "Happy Mother's Day" 字句, 特意問下我有無興趣免費轉做母親節限定生日牌, 感覺好店員好細心☺️日本柚子慕絲蛋糕欣賞最底層嘅杏仁脆底, 脆卜卜之餘, 減少咗一般消化餅底嗰種膩! 內餡帶有柚子果皮, 清香得嚟食落多咗份口感, 外層嘅柚子mousse亦做得好輕盈。不過層mousse都幾厚🥲 如果內層海綿蛋糕直徑大番啲會balance啲😂。整體來講, 蛋糕柚子味香濃, 但個人覺得比較甜, 而且兩大個白朱古力外圈太大太多了, 建議餐店鋪改良下設計。

日本柚子慕絲蛋糕

外賣自取
😝今次介紹呢間麵包店超級高人氣‼️今次試嘅呢款超好食!麵包控表示好想再去掃包🍞:(btw大愛第4張相xd)-1️⃣「朱古力咖啡骰仔☕️🍫」-見到mocha組合已經心心眼😍!食落超超超濃朱古力同咖啡香味,入面濕潤,外層又鬆軟,好食,想再encore🤣~Mocha Dice: rich in chocolate taste, chocolate goes well with coffee! Moist and spongy, Love it👍🏻-
1️⃣「朱古力咖啡骰仔☕️🍫」
Mocha  dice
Mocha  dice
尋日同家姐姐夫佢地出咗荃灣海之戀食lunch,我呢個麵包控知道呢度有間無添加麵包店,當然會買黎食下😎今次就揀左紫薯包黎試 (之前買過一次咖哩肉餡既包都幾好食👍)紫薯包賣相吸引,價錢合理~食落去半邊有餡半邊係麵包都幾分明😅不過個紫薯味唔太香,好彩都唔太甜麻糬部分還好,個人認為唔係好夠煙韌其實麵包本體係鬆軟但係唔夠軟熟食完呢個包我無一種好滿足既感覺,證明佢只係一般😂我估佢既海鹽焦糖果仁撻,吐司同埋牛角包比較出色,有機會再試下~
紫薯包賣相吸引,價錢合理~

食落去半邊有餡半邊係麵包都幾分明😅
不過個紫薯味唔太香,好彩都唔太甜
麻糬部分還好,個人認為唔係好夠煙韌其實
麵包本體係鬆軟但係唔夠軟熟
食完呢個包我無一種好滿足既感覺,證明佢只係一般😂
2021-05-03
2021-04-29 377 瀏覽
有一日行完Donki,落樓下就見到品穀,一路都想試吓灣仔店但係未有機會經過,入去買個包返屋企做下午茶先!本身想試生吐司但係賣哂了,見到呢個榛子之舞好靚好大隻,味道係令人流口水嘅朱古力配榛子,就算$29 都買返去試吓先👍🏻味道方面不會太甜,好難做嘅酥皮搣開有好多層,返到屋企都仲keep得好挺身,唔會食到成身都係碎,餡料係朱古力醬,入面仲有好多好多原粒榛子!呢個combination 真係十分好!雖然比較貴,但係比其他主打酥皮西式麵包店嘅質素高得多呢!

呢個combination 真係十分好!

雖然比較貴,但係比其他主打酥皮西式麵包店嘅質素高得多呢!
2021-04-28 259 瀏覽
🥐品穀🍞🥯🥖本地手工麵包店 之前係佐敦有見過下 今次行海之戀無意中發現原來荃灣都有 上網睇話主打每日鮮製的無添加天然麵包及甜品🥐🍞🥯🥖蒜香墨汁比高🧄🦑🥯好新鮮嘅配搭 入面超多蒜蓉 好香芝士蒜蓉味 十分出色包體唔算超級煙銀嗰種 但放返入焗爐翻熱外脆內軟好好食🤤紫菜肉鬆比高紫菜同肉鬆係絕配嚟嘅冇得輸宇治抹茶比高🍵佢入面有紅豆同埋mochi mochi 好食好軟糯不過略嫌紅豆太少原味牛角酥🥐牛角酥賣相已經又大有靚 切開呈完美蜂巢形狀食落去10分鬆脆超級出色 必試仲有勁多款式嘅麵包都想試 🤣款式很多很吸引!
🥐品穀🍞🥯🥖

原味牛角酥🥐
牛角酥賣相已經又大有靚 切開呈完美蜂巢形狀
食落去10分鬆脆
超級出色 必試

仲有勁多款式嘅麵包都想試 🤣款式很多很吸引!
2021-04-16 279 瀏覽
近年新開嘅麵包舖最有誠意嘅一定係品榖,成個branding做得好好,麵包款式多。佢哋嘅牛角包真係無得頂,超級多層,牛油香味勁重,仲要前排出咗抹茶流心牛角包,超正,仲好食過係法國食到嘅牛角包。仲有bagel好抵食

仲有bagel好抵食