2023-10-17 72 瀏覽
呢間朱古力外賣店主打使用純可可同埋無糖,有唔同口味嘅朱古力😋仲可以揀埋奶底,有全脂奶、杏仁奶、燕麥奶、椰子奶,聽落好似好健康咁,見到佢哋有薰衣草、焙茶、抹茶、伯爵茶等等嘅味道可以揀,全部都好吸引🤩薰衣草朱古力仲有拎過獎添~我哋今次就試吓伯爵茶朱古力(椰糖),用咗來自Tanzania 嘅可可,揀咗全脂奶🥛一拎起已經聞到香濃嘅朱古力味,面頭仲加咗伯爵茶葉碎,所以都飲到伯爵茶味,而朱古力因為冇加糖嘅關係,所以完全唔會甜亦都帶回甘,啱晒鍾意健康唔想飲咁甜嘅你😉

2023-10-16 9 瀏覽
📍cucooland, 灣仔周圍好少見純買朱古力嘅飲品舖 見到cucooland 有好多唔同口味嘅朱古力 又有好多唔同奶選擇(全脂奶、燕麥奶、杏仁奶、椰子奶)滿足各位朱古力迷嘅願望🍫🫖伯爵茶朱古力(椰糖)$68嗌咗燕麥奶 真係有好重燕麥味 成杯飲品有淡淡嘅伯爵茶香 朱古力味反而唔係好重 件事幾夾🫡另外雖然佢話落咗椰糖 但都唔會太甜飲完成杯朱古力都唔會覺得唔健康🤤過口癮💯鍾意茶味嘅我下次會想試吓焙茶朱古力~
📍cucooland, 灣仔

周圍好少見純買朱古力嘅飲品舖

🍫🫖伯爵茶朱古力(椰糖)$68
另外雖然佢話落咗椰糖 但都唔會太甜
飲完成杯朱古力都唔會覺得唔健康🤤過口癮💯

鍾意茶味嘅我下次會想試吓焙茶朱古力~

• 伯爵茶朱古力
🌸可可專門店🌸只有外賣❗️新包裝酷✳️Earl Grey Chocolate 伯爵茶朱古力配搭椰糖,糖份不高,低糖濃烈伯爵茶香!滿有驚喜甘回的伯爵茶🫖和甘甜濃郁有厚度的朱古力完美融合🍫--🤤味道層次豐富口感滑溜厚身不稠--😍甜而不膩不會死甜可可相對濃度高,會帶陣陣苦澀甘香--🍼加入燕麥奶(我全脂奶會過敏🥲)脂肪較低而且不會過敏!!!!!還有椰子奶,杏仁奶可選啊~-- 價錢相對一般會較高,採用坦尚尼亞可可融合伯爵茶的朱古力,有特色,值得一試
🌸可可專門店🌸只有外賣❗️新包裝酷

✳️Earl Grey Chocolate 伯爵茶朱古力
配搭椰糖,糖份不高,低糖
濃烈伯爵茶香!滿有驚喜
甘回的伯爵茶🫖和甘甜濃郁有厚度的朱古力完美融合🍫
🤤味道層次豐富
口感滑溜厚身不稠
😍甜而不膩不會死甜
可可相對濃度高,會帶陣陣苦澀甘香
🍼加入燕麥奶(我全脂奶會過敏🥲)
脂肪較低
而且不會過敏!!!!!
還有椰子奶,杏仁奶可選啊~

價錢相對一般會較高,採用坦尚尼亞可可
融合伯爵茶的朱古力,有特色,值得一試
  • 伯爵茶朱古力
2023-10-11 8 瀏覽
上次試佐可可配奶及70%朱古力,怕甜既我都覺得可可有點甜。今日竟然都念念不忘想去再飲,睇住佢好用心咁沖,到手時係熱熱既可可配上凍既椰子奶!對怕飲甜野既我真心正!其待再去試其他味!
上次試佐可可配奶及70%朱古力,怕甜既我都覺得可可有點甜。

對怕飲甜野既我真心正!

其待再去試其他味!
可可配椰子奶
可可配椰子奶
🍫以可可朱古力為飲料賣點的「唂咕Cucooland」在灣仔新開張。店舖用紅牆白磚為主題,🦉周邊配有不少貓頭鷹公仔,十分搶眼又趣緻。🧋小店沒有堂食座位,主要做外賣。主打各類可可的特色飲品,包括: 純可可朱古力/ 可可咖啡 / 60% 朱古力 / 70% 朱古力 / 伯爵茶朱古力 / 焙茶朱古力 / 抹茶朱古力 / 薰衣草朱古力 / 玫瑰朱古力 / 香蕉可可沙冰 / 純可可梳打。🥛而奶和糖的配搭都比較健康。🍯奶品可選:全脂奶 / 燕麥奶 / 杏仁奶 / 椰奶糖可選:蔗糖 / 椰糖外賣飲料店來說,選擇真的挺多。🌹玫瑰朱古力 (椰糖 - 凍) $68朱古力味道濃郁,質地偏厚,一小撮既玫瑰花點綴在上,淡淡花香撲鼻,喝進口玫瑰花的清幽香味融入可可之中,真的完美配搭。而且玫瑰朱古力用上椰糖,不會死甜,愛好花香者一定要試。📍唂咕Cucooland🏠灣仔皇后大道東136號地下D號舖⏰09:00 - 18:00 (星期日休息)🚙港鐵灣仔站A3出口,步行約5分鐘#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #h

🥛而奶和糖的配搭都比較健康。🍯
奶品可選:全脂奶 / 燕麥奶 / 杏仁奶 / 椰奶
糖可選:蔗糖 / 椰糖
外賣飲料店來說,選擇真的挺多。

🌹玫瑰朱古力 (椰糖 - 凍) $68

📍唂咕Cucooland
🏠灣仔皇后大道東136號地下D號舖
⏰09:00 - 18:00 (星期日休息)
🚙港鐵灣仔站A3出口,步行約5分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #灣仔美食 #灣仔小店 #朱古力控 #朱古力飲品 #可可豆 #特色飲料 #唂咕
2023-10-10
2023-10-10 10 瀏覽
灣仔Cucooland,舖頭細細間,朱古力迷一定唔可以錯過,呢間朱古力飲品專賣店。有薰衣草、抹茶、玫瑰等味道嘅朱古力專門店!連奶底都有多種選擇 : 全脂奶、燕麥奶、杏仁奶、椰子奶唔鍾意甜嘅朋友,又可以試吓Pure Cocoa (no sugar)我就比較鍾意飲甜味嘅朱古力,今日就試咗60% Dark chocolate 加杏仁奶!朱古力味夠香濃,估唔到加杏仁奶,都一樣咁滑溜。雖然係外賣,但係一啲都唔馬虎,仲會喺朱古力奶上面加啲可可粉,整類似貓頭鷹嘅公仔🤎❤️提提大家而家凡惠顧,送$10 coupon 下次可以用。
有薰衣草、抹茶、玫瑰等味道嘅朱古力專門店!
連奶底都有多種選擇 :
全脂奶、燕麥奶、杏仁奶、椰子奶

2023-10-09 11 瀏覽
咖啡店係香港隨處可見,不過朱古力專門店就非常少,近排灣仔有一間新開朱古力專門店Cucooland,紅色帳篷令門面非常易認,餐廳logo係一隻好得意既貓頭鷹,餐廳入面都有唔同大小既貓頭鷹裝飾。餐廳用料非常講究,Milk base都有四款,包括全脂奶、燕麥奶、杏仁奶同椰子奶。- 73% Dark Chocolate 可粉來自比利時Milk base揀左燕麥奶,朱古力味非常香濃,味道唔苦澀,甜度亦唔會太高,飲完之後一啲罪惡感都無🤣原來朱古力都可以咁講究,間唔中飲一杯健康朱古力都唔錯👍🏻

73%  Dark  Chocolate
- 73% Dark Chocolate

原來朱古力都可以咁講究,間唔中飲一杯健康朱古力都唔錯👍🏻
2023-09-30
3 分鐘 (堂食)
其他
  73%  Dark  Chocolate
2023-10-05 15 瀏覽
//03 10 23 晴天🌞17:00 灣仔 皇后大道東@cucooland/ 眾神的食物 /可可,原來早於幾千年前已經出現✍🏻,正式學名「Theobroma Cacao」,由一位瑞典科學家命名,由於Theo & Broma 兩者意思分別係 God & Food,所以Theobroma就被解讀成「眾神的食物」。而喺中南美洲古老文明裏面,「可可」更視為係一種非常神聖同珍貴嘅食材。每逢重要場合或者節日🥂,都必定會見到佢嘅蹤影。/另外,可可粉食療亦有多種益處,當中廣為人知嘅有防止失智、抗發炎以及舒緩情緒👩🏻‍🏫,但記住要選擇無糖嘅可可粉啊🤎!-純可可配椰子水 HKD$55—————————————————————————當中奶底可自由選擇:椰子奶、全脂奶、燕麥奶、杏仁奶能夠全面照顧一班 想更健康或者素食嘅朋友另外亦都可以根據自己個人喜好,揀選唔同沖調飲品嘅味道:椰子水、梳打水、純水、奶口味豐富之餘 又夠晒特別緊記飲用前要先攪勻無糖純可可 味道濃郁 質感厚滑當中亦品嘗到朱古力最天然嘅甘香另外再以椰子水作調配 除咗有淡淡椰子香氣,更有助增強輕盈效果飲完之後 完全無漿住個口嘅感覺————————
03 10 23 晴天🌞
17:00 灣仔 皇后大道東
@cucooland

/ 眾神的食物 /

純可可配椰子水 HKD$55
—————————————————————————
當中奶底可自由選擇:
椰子奶、全脂奶、燕麥奶、杏仁奶
能夠全面照顧一班 想更健康或者素食嘅朋友

口味豐富之餘 又夠晒特別

緊記飲用前要先攪勻

無糖純可可 味道濃郁 質感厚滑
當中亦品嘗到朱古力最天然嘅甘香

另外再以椰子水作調配
除咗有淡淡椰子香氣,更有助增強輕盈效果
飲完之後 完全無漿住個口嘅感覺
—————————————————————————
2023-10-03
$55 (其他)
2023-09-28 9 瀏覽
朱古力飲品專門店~!特別鍾意飲朱古力,朋友推介特登過嚟試吓!純可可,有唔同選擇!60%黑朱古力,73%黑朱古力,可可咖啡,仲有特別口味既朱古力飲品,今次揀左薰衣草 🤍==============================🪻 70%薰衣草朱古力 $68有燕麥奶 / 杏仁奶 / 椰奶 選擇,岩有乳糖不耐症 或者素食既朋友~好貼心!我就揀加味道最濃郁既全脂奶 🥛朱古力用既係菲律賓可可粉,朱古力味道濃郁,味道唔會太甜,一小撮既薰衣草點綴係面,飲落有淡淡嘅薰衣草香味~諗住天氣熱叫左凍飲,相信熱飲更加可以品嚐到朱古力加薰衣草香味!😋
🪻 70%薰衣草朱古力 $68

2023-09-25 9 瀏覽
🍫🥤以可可為賣點的朱古力飲品店 選用了不同國家的可可 款式多 可以選純可可 配咖啡的可可 或 配茶的可可 奶類也可以選擇 全脂、燕麥、杏仁 或 椰奶 糖亦用上蔗糖或椰糖 天然材料很健康 適合吃不太甜的朋友 🌹玫瑰朱古力 (椰糖) 💰68
選了燕麥奶 燕麥味很重 有點蓋過了本身的朱古力香 不甜 微微很淡的玫瑰香 選用了坦尚尼亞朱古力 喝到最後會帶一點黑朱古力的苦澀味 建議全脂奶應該味道會出來多一點 🖤60%黑朱古力 💰58
選了全脂奶 用的是比利時朱古力 比起玫瑰朱古力 有帶多一點點的可可香 同樣不會甜也有苦澀味

🌹玫瑰朱古力 (椰糖) 💰68

🖤60%黑朱古力 💰58
2023-09-19 12 瀏覽
店名: 唂咕地址: 灣仔皇后大道東136號地下D號舖灣仔站B2出口,行5分鐘環境: 外賣價錢: 4/5味道: 4/5灣仔藍屋附近開左一間朱古力飲品專賣店,平時賣咖啡珍奶就見得多,專賣朱古力🍫都係第一次見,佢地仲有好多平時好少見嘅款式,menu選擇認真豐富🤩今次一場黎到,無揀啲平時比連常見嘅earl grey、焙茶或純可可,揀左薰衣草😙70%薰衣草朱古力 (Hot/Cold)❤️❤️❤️❤️$68/$71第一次試薰衣草味嘅飲品,有4種奶可以揀,分別係全脂奶、燕麥奶、杏仁奶同椰子奶,見椰子奶比較特別🥥就揀左呢款,店員提醒質地會比較杰身,薰衣草嘅花香味比較出,飲落同聞落都有佢獨特嘅味道,加上淡淡嘅椰子🥥味道濃郁且唔太甜😗
店名: 唂咕

味道: 4/5

70%薰衣草朱古力 (Hot/Cold)❤️❤️❤️❤️
$68/$71
2023-09-18 11 瀏覽
Blue Monday最需要一點甜或一杯香濃朱古力☕️每逢星期一又要重複恆常生活和工作,的確有點屈悶😵‍💫上網搵到呢間朱古力特飲專門店幾吸引,順便去遠啲散下心,午飯時間坐叮叮慢慢嚟到灣仔船街尋找小店🚃🎶餐牌有多款朱古力特飲可選擇。除咗全脂鮮奶、燕麥奶、杏仁奶,仲有近期大熱嘅椰子水和椰子奶可以㨂。非常適合有乳糖不耐症或減肥嘅朋友!我㨂咗🪻🪻凍70%薰衣草朱古力🪻🪻知道佢係用2022年International Chocolate Awards 獲得第三名嘅薰衣草朱古力,嚟之前已經諗好咗要試佢🤓店員好細心咁話我知呢杯特飲以脂鮮奶沖製比較好味。飲品沖好即刻聞到陣陣薰衣草🪻香氣,配合香滑嘅朱古力,再加入純天然蔗糖,少許甜正合我心意!飲一杯都飽咗,又係時候碌返去開工啦😮‍💨🍫

飲一杯都飽咗,又係時候碌返去開工啦😮‍💨🍫
2023-09-16 18 瀏覽
店名:唂咕地點:灣仔皇后大道東菜式:外賣朱古力飲品餐牌:純可可,60%黑朱古力,73%黑朱古力,可可咖啡,特別口味朱古力如(抹茶朱古力,玫瑰朱古力等等)凍玫瑰朱古力(椰糖)$68我揀左杯凍玫瑰朱古力,用膠杯裝住,賣相不俗!奶底係椰子奶,糖用椰糖,朱古力選用坦桑尼亞可可。呢度都有其他奶底選,包括全脂,燕麥同杏仁。朱古力果然唔同,呢度朱古力係特別香同特別濃,味道都唔會太甜,帶淡淡玫瑰味道。早餐飲杯朱古力,都夠醒晨!
店名:唂咕
地點:灣仔皇后大道東
菜式:外賣朱古力飲品

凍玫瑰朱古力(椰糖)$68
凍玫瑰朱古力

凍玫瑰朱古力

早餐飲杯朱古力,都夠醒晨!
2023-09-16
5 分鐘 (外賣自取)
$68 (早餐)
清一色只喺賣係可可 / 朱古力飲料🍫 但千奇唔好以為好單調每款鋪頭都mix來自世界各地可可豆自家調製而且可以自由配搭全脂 / 燕麥 / 杏仁 / 椰子奶滿足唔同人嘅需求❤️*純可可 全脂奶 $58入口醇苦,且帶有果香Aftertaste 最令人回味*70%薰衣草朱古力 (熱) $68曾榮獲「世界巧克力大賽銅獎」可以話係店舖signal✨入口保留到朱古力香醇、薰衣草芳香面層綿密嘅奶泡,提升整杯順滑感
清一色只喺賣係可可 / 朱古力飲料🍫 但千奇唔好以為好單調
每款鋪頭都mix來自世界各地可可豆自家調製
而且可以自由配搭全脂 / 燕麥 / 杏仁 / 椰子奶
滿足唔同人嘅需求❤️
*純可可 全脂奶 $58
入口醇苦,且帶有果香
Aftertaste 最令人回味
*70%薰衣草朱古力 (熱) $68
曾榮獲「世界巧克力大賽銅獎」可以話係店舖signal✨
入口保留到朱古力香醇、薰衣草芳香
面層綿密嘅奶泡,提升整杯順滑感

作為灣仔上班族有口福了。 一杯朱古力減壓之餘,飯後飲解下睡意。 呢間新開嘅朱古力外賣專門店位於船街,紅色裝修特別顯眼。小店搜羅世界各地可可豆,即叫即製出唔同濃度同口味嘅朱古力。奶嘅基底選擇多,可以揀全脂奶、燕麥奶、杏仁奶或椰子奶,甚至植物奶,素食者同飲唔到牛奶嘅人都可以飲到。 🍫70%薰衣草朱古力一向對薰衣草情有獨鍾,睇到少有咁用咗菲律賓嘅70%薰衣草朱古力製成。先品嚐/到濃郁柔滑嘅朱古力,後感受到淡淡清新嘅薰衣草。 ☕️伯爵茶朱古力可可豆輕輕滲出清幽嘅佛手柑香,有啲似陳年茶葉味,配合微甜回甘嘅朱古力,味道獨特。

🍫70%薰衣草朱古力

☕️伯爵茶朱古力