對於我唔飲得咖啡既人黎講睇到呢間專賣朱古力飲品🍫嘅專門店,係超級happy呀😆😆餐牌係有可可、朱古力同黑朱古力,再會配合不同的味道可可跟朱古力係有咩分別? 2者既原料其實是相同的,差別其實在於最後的加工製程。可可係品嘗到屬於可可原有的醇厚口感,而朱古力因為加工工序的關係,多了糖分與可可脂,所以甜味會多點點😍🔸抹茶朱古力 $68🔸焙茶朱古力 $68同朋友都係選擇左朱古力🍫原來奶有4種可以簡,好好呀👍 因為有啲人都奶都有要求同可能會有敏感,所以有得簡so nice 飲落好濃郁既朱古力味😍 再配合茶底好飲喔~

餐牌係有可可、朱古力同黑朱古力,再會配合不同的味道

🔸抹茶朱古力 $68
🔸焙茶朱古力 $68
同朋友都係選擇左朱古力🍫

飲落好濃郁既朱古力味😍 再配合茶底好飲喔~

2023-08-29 12 瀏覽
行出街lunch真係熱到傻,經過灣仔見到有間朱古力飲品專門店好似幾過癮咁,就買嚟消下暑~見到佢d飲品都係用天然糖去沖,包括椰糖同蔗糖,感覺幾健康,罪疚感都減輕d!✨焙茶朱古力 - 唔想太肥所以轉左做杏仁奶;焙茶味都幾濃郁,面頭嘅朱古力碎幾有口感,整體唔會好甜☺✨73% 黑朱古力 - 都係轉左做杏仁奶,朱古力控大愛,而且唔會死甜,質地都幾幼滑,夏天飲杯凍朱真係無得輸!🍫下次會想試下薰衣草🪻/玫瑰朱古力🌹,好似好特別咁🤩

焙茶朱古力

73% Dark Chocolate

下次會想試下薰衣草🪻/玫瑰朱古力🌹,好似好特別咁🤩

焙茶朱古力
73% Dark Chocolate
  • 73%DarkChocolate
2023-08-29 9 瀏覽
夏天熱辣辣🥵,經過灣仔見到呢間紅白色裝潢的飲品店,好想買杯野解解渴🫠與別不同的是這店主打可可飲品,有冷熱飲,而且款式多又特別! 例如有純可可配梳打水、椰子水、奶等,而奶都有四款揀,仲有燕麥奶、杏仁奶、椰子奶,啱晒注重健康嘅朋友! 另外仲有70%薰衣草💜可可、伯爵茶朱古力、抹茶朱古力等。 純可可配杏仁奶朋友話好少飲品店有得揀杏仁奶,而且仲要無加糖,佢又注重飲食健康,所以好適合佢。可可配杏仁味道亦好夾73% 黑朱古力(蔗糖)我就獨愛黑朱古力,入味順滑香濃,用上天然蔗糖,甜度不高好好飲

純可可配杏仁奶

73% 黑朱古力(蔗糖)
2023-08-29 7 瀏覽
不嬲好鍾意飲朱古力,不過香港主打朱古力飲品嘅店舖唔多,呢間小店除咗有淨朱古力,仲有配搭花同茶,啱晒我呢個朱古力控🍫🍫🍫▪️73%黑朱古力🍫 (蔗糖) - 杏仁奶揀咗73%黑朱古力,呢款用上比利時可可豆,夠晒濃厚,甜度唔高,但亦都唔會好苦。而且用上蔗糖,同埋揀咗杏仁奶,感覺比較健康▪️焙茶朱古力🍫 (蔗糖) - 杏仁奶焙茶味突出,配埋朱古力都幾夾。蔗糖平衡咗焙茶嘅甘,但同樣唔會太甜p.s. 如果佢開喺中環 我日日飲都似😂唂咕 CUCOOLAND📍灣仔皇后大道東136號地下D號舖

▪️73%黑朱古力🍫 (蔗糖) - 杏仁奶

▪️焙茶朱古力🍫 (蔗糖) - 杏仁奶

p.s. 如果佢開喺中環 我日日飲都似😂

唂咕 CUCOOLAND
📍灣仔皇后大道東136號地下D號舖
73%黑朱古力 (蔗糖) - 杏仁奶
焙茶朱古力 (蔗糖) - 杏仁奶
外賣自取
一直知道可可係super food,之前都有係iHerbs到買過cocoa powder🍫而自己都有試過比利時出產既可可🇧🇪所以我知道灣仔有間叫唂咕既飲品店🥤就放棄左coffee shop咖啡,黎呢到打個卡Try try呢到既可可咖啡☕️。🐒Cocoa Coffee(Cold)💰$63From Brazil + Ethiopia Yirgacheffe👉🏻Oat milk 呢到既咖啡係無糖,而朱古力會肥係因為落左大量精製糖同可可脂去造成,所以係呢到可以放心去飲🥤因為佢地採既都係天然cocoa powder,所以我地係攝取緊美味既可可之外,都唔洗怕肥😍呢到既咖啡係偏nutty,配埋可可更加令豆內既香氣突出,而仲有幾款奶既options(oat/almond/coconut),it’s totally vegan-friendly👍🏼。天氣熱既時候嘆翻杯都唔錯,而且可可有助放鬆心情😴降低我地既stress level,為我地早晨打打氣☀️

🐒Cocoa Coffee(Cold)💰$63
👉🏻Oat milk

2023-08-28 11 瀏覽
前幾日買完bakehouse經過有間新既朱古力飲品店,睇到個Menu都幾吸引😆佢有好多選擇,而且奶都有幾款可以揀🥛我同朋友都中意試新野所以揀左薰衣草朱古力同埋伯爵茶朱古力🖤兩款都各有特色😗薰衣草嗰杯就相對清新啲💜面頭打左啲奶泡仲有薰衣草做裝飾,因為有成70%,所以甜度比較低😀不過飲落去相當順滑濃厚朱古力味😌淡淡既薰衣草香作點綴都唔錯,唔會有違和感🫢不過我覺得薰衣草都係配返茶最match🤣伯爵茶嗰杯就茶味濃啲🖤一拎就聞到好香伯爵茶味😆伯爵茶同朱古力既味道係好夾👍🏻呢杯伯爵茶味就更加出,朋友揀左燕麥奶🥛整體都唔會好甜,帶少少甘🍫夏天飲呢杯都幾消暑😃值得一讚既係佢地用既多數都係蔗糖/椰糖,比起一般既糖健康😊怕肥人士都唔驚推薦✌🏻

2023-08-17
❕飲朱古力奶都可以0糖❕平時飲朱古力奶都會有Stereotype 覺得好肥好滯 今次試咗船街嘅Cucooland 主打純可可 再自己按喜好mix and match 例如加椰子水/ soda water/ 唔同既奶🍼白熊同媽媽試左兩款~-🌟-▪純可可+椰子奶 (C) ($58)白熊平時既口味都偏小朋友 所以飲無糖朱古力都想有D其他味道balance 下就選擇左椰子奶 有淡淡既椰子香 口感比較杰身 所以頗有飽足感🤰🏻▪玫瑰朱古力(C) ($68)白熊媽媽pick左girly既rose chocolate🌹面頭放左玫瑰花瓣都幾IG-able 雖然本身default係放左椰糖 但感覺上都係比較清淡 唔會話過甜-🌟-menu都有清楚介紹邊款朱古力係有糖同埋可可既原產地 大家可以按自己既喜好揀返😛位置都幾方便 如果大家喺灣仔個頭返工都可以黎試下🫡
❕飲朱古力奶都可以0糖❕

-🌟-
▪純可可+椰子奶 (C) ($58)
純可可+椰子奶

▪玫瑰朱古力(C) ($68)
玫瑰朱古力

-🌟-
純可可+椰子奶
玫瑰朱古力
2023-08-28 12 瀏覽
唂咕的可可萬歲‼️🍫同朋友去咗灣仔行街😀炎炎夏日行幾步都濕晒💧行過間飲料店CUCOOLAND DER🥤小店貓頭鷹作主要裝飾🦉飲料店主打賣可可飲料🍫抹茶朱古力,65蚊杯💰入口時清甜微香帶抹茶,抹茶有奶泡,朱古力味更香滑味道深刻濃郁,用上天然嘅蔗糖,更健康可口🍵73%黑朱古力,58蚊杯💰超濃郁黑朱古力特飲,朱古力味濃郁夠哂香,奶味幼滑,令人飲過就停唔到口🍫整體真材實料好濃郁嘅朱古力味,朱古力控必試🥰
唂咕的可可萬歲‼️🍫
同朋友去咗灣仔行街😀
炎炎夏日行幾步都濕晒💧
行過間飲料店CUCOOLAND DER🥤
小店貓頭鷹作主要裝飾🦉
飲料店主打賣可可飲料🍫

抹茶朱古力,65蚊杯💰

73%黑朱古力,58蚊杯💰

整體真材實料好濃郁嘅朱古力味,朱古力控必試🥰
外賣自取
賣台式飲品嘅舖頭就周圍都係但專賣朱古力飲品嘅,可能只此一家新開冇幾耐🍫花款甚多,可可咖啡、茶配朱古力都有特別在可選奶類: 全脂、燕麥、杏仁、椰子,照顧到素食者或乳糖不耐症者嘅需要🌱糖亦用上蔗糖或椰糖,天然又健康啲,更有無糖可可系列🥰▶️ 抹茶朱古力 Matcha chocolate (H: $65)有夠特別嘅一個組合本身諗住飲凍,但為咗有靚靚朱古力粉喺面,最後叫咗熱♨️同埋諗諗吓叫凍加咗冰會溝淡味左 (佢嘅熱唔會盪口)有寫明可可來源地,呢個來自以朱古力聞名嘅比利時🇧🇪飲之前會諗:兩個咁重味嘅嘢放埋一齊會唔會太搶?的確可可味比較重,有黑朱古力苦澀味,事關佢真係用可可朱古力製做🍫同一般飲嘅朱古力奶有一定分別飲到少少粉狀物質,唔肯定係朱古力粉定抹茶粉,令質感冇咁稀用上丸久小山園龍膽抹茶🍵抹茶味唔算突出,可能係已經融入咗可可入面?苦中帶甘苦🤣用咗椰糖,甜度適中揀咗杏仁奶,見佢用Vitasoy牌子,飲唔出味道,不過我諗如果叫燕麥奶或全脂奶,個質感可能會厚身啲杰啲飲落確實有驚喜(尤其第一啖),平時唔太飲或食朱古力嘅我都成杯飲晒^^▶️ Pure cacao with soda water 純可可梳打水
賣台式飲品嘅舖頭就周圍都係
但專賣朱古力飲品嘅,可能只此一家
新開冇幾耐🍫花款甚多,可可咖啡、茶配朱古力都有
糖亦用上蔗糖或椰糖,天然又健康啲,更有無糖可可系列🥰

有夠特別嘅一個組合
有寫明可可來源地,呢個來自以朱古力聞名嘅比利時🇧🇪
飲之前會諗:兩個咁重味嘅嘢放埋一齊會唔會太搶?
同一般飲嘅朱古力奶有一定分別
飲到少少粉狀物質,唔肯定係朱古力粉定抹茶粉,令質感冇咁稀
用咗椰糖,甜度適中
抹茶朱古力 Matcha chocolate

▶️ Pure cacao with soda water 純可可梳打水 ($55)
只提供凍飲,又係一個非常罕有嘅組合
飲落同樣可可味好出🍫混合埋有氣嘅梳打水,更加苦澀
未必個個人會鍾意飲,但假如你係梳打水愛好者/平日飲開Espresso tonic咖啡,會好鍾意呢個combo
我會形容佢個味道比較「成熟」

可可除咗來自比利時,更有啲來自坦尚尼亞(非州)、菲律賓、印度、馬來西亞、德國,可見原材料講究
服務超友善細心,一路望住佢整,製作用心👍🏻仲好顧及客人需要,值得欣賞

即使係外賣,都注重賣相,特登用木盤盛載飲品,俾客人打卡

店舖用紅色做主題顏色,好搶眼,周圍仲暗藏貓頭鷹公仔🦉

價錢上可能貴少少,但考慮到用料同埋「罕有程度」,絕對值得試試!

(不時舖頭會有優惠,可以留意佢哋IG,有得儲印仔,儲夠七個可免費換一杯飲品)
抹茶朱古力 Matcha chocolate
  • 抹茶朱古力
2023-08-26 8 瀏覽
經過灣仔見到一間新開朱古力店特飲嘅外賣店,仲有隻好得意嘅貓頭鷹🦉 整體味唔錯,對於鍾意朱古力嘅朋友嚟講,絕對是一個必到店🥤純可可配椰子水 (無糖)店員介紹這是他們的招牌特飲,純朱古力配上椰子水後,除咗有淡淡的椰子味之外,仲會帶有一點點清甜。意相唔到,朱古力味道同椰子味互相交疊,味道層次大大提升。🥤可可咖啡(無糖) 配燕麥奶另一杯就揀咗咖啡,可以揀全脂奶、燕麥奶、椰子奶、杏仁奶。平時飲咖啡上面係拉花,但今次個面就有隻好得意嘅貓頭鷹🦉~ 味道當然係可可粉為主,再配上燕麥奶咖啡。入口朱古力味道非常突出,然後再帶出陣陣咖啡味道,味道又真係幾好~ 🔅感覺唔錯,下次會來試試黑朱古力特飲

🥤純可可配椰子水 (無糖)

🥤可可咖啡(無糖) 配燕麥奶

🔅感覺唔錯,下次會來試試黑朱古力特飲
2023-08-26
  • 可可咖啡
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▸ 70%薰衣草朱古力 W/全脂奶 ┅ HKD 71▸ 伯爵茶朱古力 W/燕麥奶 ┅ HKD 68▎最近大坑人氣朱古力專門店Chokohood 因經營困難,宣布於 ⚠ 今日18/8 ⚠ 最後營業❗️對可可朱古力愛好者嚟講好可惜😢 佢地嘅單一可可+人氣甜品將成絕唱😭😭今日同朋友經開灣仔 Bakehouse ,發現隔離街新開咗一間即冲可可朱古力店,天氣炎炎下一於試試佢❗️ 店鋪主打健康概念,選用成本更高嘅蔗糖調味,仲有坦桑尼亞可可豆😊 而奶方面仲可以有不同常見嘅咖啡冲奶牌子選擇,例如全脂奶、燕麥奶、杏仁奶、椰子奶⋯⋯共四款👍🏻😍 適合唔同口味人士飲用😆我同朋友今次揀左 「 70%薰衣草朱古力 配 全脂奶 」 同 「 伯爵茶朱古力 配 燕麥奶 」。店家首先會爆冰落奶做基底,之後將高級來佬貨「 坦桑尼亞😛 」嘅可可豆利用咖啡機進行萃取加壓,再加入薰衣草、伯爵茶到奶泡杯中,利用蒸氣管打泡,加深可可豆香氣同風味,調製過程值得一睇👍🏻😍 叫熱飲的話,仲有會Latte Art 拉花在面頭😆整體嚟講,過隔離街 Bakehouse 買兩件撻再加兩杯凍可可
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

▸ 70%薰衣草朱古力 W/全脂奶 ┅ HKD 71
▸ 伯爵茶朱古力 W/燕麥奶 ┅ HKD 68

整體嚟講,過隔離街 Bakehouse 買兩件撻再加兩杯凍可可朱古力,就係一個Perfect Afternoon Tea Break 🤩🤩 聽講「 𝟕𝟎%薰衣草朱古力 」喺獲獎之作,如果大家經過有機會可以一試🤣❗️個人就比較偏好茶味基底,所以「 伯爵茶朱古力 」✨😛😛😛

// 凍飲嘅話 ⚠️ 建議盡快極速飲完 ⚠️ 啲冰受唔住香港咁熱嘅天氣
溶得比較快 味道就會變得淡 或者店家轉用波冰 or 方冰就好啲🧊 //

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓌈˒˒ 唂咕 Cucooland

❜ 灣仔皇后大道東136號地下D號舖
Shop D, G/F, 136 Queen's Road East, Wan Chai

2023-08-17
◐灣仔超濃郁朱古力奶昔灣仔新開左一間專門整朱古力既奶昔,茶類愛好者首選抹茶、焙茶、伯爵茶的朱古力奶,仲有一款好想試既薰衣草奶昔😆. ◮抹茶朱古力奶 $68🎖️凍飲唔會太膩🤣,但依然抹茶味好突出,大杯飲完都覺得順滑無渣🥹🥹. ◮ 焙茶朱古力奶 $65 🎖️熱朱古力係最傳統飲法🤔,焙茶唔會俾朱古力味覆蓋,還有炒香熱茶味道,上面有貓頭鷹🦉好得意🙈 路過灣仔可以試下,唔會好難搵,的確好好飲,好似係外國咁
◐灣仔超濃郁朱古力奶昔

. ◮抹茶朱古力奶 $68🎖️

. ◮ 焙茶朱古力奶 $65 🎖️

路過灣仔可以試下,唔會好難搵,的確好好飲,好似係外國咁
平時食甜品可以有缓解心理壓力嘅神奇功效原來每日飲一杯朱古力🍫都可以遠離壓力🥰╰☆抺茶朱古力 $65抺茶控嘅我當然唔會錯過抺茶嘅朱古力,揀咗燕麥奶,面頭有個可愛圖案,抺茶味香濃,加上健康嘅庶糖,飲落唔太甜╰☆玫瑰朱古力 $65 (椰糖)呢款都係揀咗燕麥奶,面頭除咗有可愛圖案之外,仲灑上玫瑰花瓣,朱古力香滑,同樣唔會太甜,朋友好鍾意❤️~~~~~~~~~除咗有燕麥奶選擇,仲可以選擇全脂奶/杏仁奶或椰子奶
平時食甜品可以有缓解心理壓力嘅神奇功效
原來每日飲一杯朱古力🍫都可以遠離壓力🥰

╰☆抺茶朱古力 $65

╰☆玫瑰朱古力 $65 (椰糖)

~~~~~~~~~
除咗有燕麥奶選擇,仲可以選擇全脂奶/杏仁奶或椰子奶
外賣自取
上次星期日我和朋友在灣仔食飯,飯後到處閒逛剛好發現這個專賣巧克力飲品的小店。可惜那天剛好沒有開門,今次專門去試試他們的巧古力飲品。<70%薰衣草朱古力(凍)> $71飲品用上菲律賓朱古力,還可以選擇不同奶類。這次點了燕麥奶,朱古力表面有奶泡,並灑上少量薰衣草作點綴,外表打卡。薰衣草的味道同朱古力幾夾,不會顯得突兀,巧克力香濃順滑,確實不錯。<抹茶朱古力(凍)> $68飲品以比利時的朱古力作基底,朋友選擇了杏仁奶,表面充滿不同紋路,抹茶苦味明顯,並且口內回甘。

<70%薰衣草朱古力(凍)> $71

<抹茶朱古力(凍)> $68
  • 70%薰衣草朱古力
2023-08-24 6 瀏覽
Cucooland🍫台式飲品就飲得多啦,專賣朱古力飲品嘅舖頭大家又試過未⁉ 我哋今次喺灣仔行街,經過呢一間專賣朱古力飲品既舖頭,就買咗兩杯朱古力試一試!買咗嘅分別係焙茶朱古力🍫$68同埋伯爵茶朱古力☕$68兩杯朱古力都不惜工本,選用價錢更加貴更加健康嘅蔗糖調味👏🏻👏🏻奶方面仲可以揀全脂奶、燕麥奶、杏仁奶、椰子奶四款🍼🍼,我哋今次就一杯揀咗全脂奶🥛,另一杯揀咗椰子奶🧉!全脂奶奶味就更加香濃,質地更加幼滑!椰子奶嘅椰香味非常之重,意外地同朱古力嘅味道非常之夾!🙈🙈味道方面,尼度賣既朱古力絕對唔係出面嗰種死甜朱古力😆😆佢哋既茶味同埋朱古力都非常有層次,同埋係偏向黑朱古力嗰種味道,基本上成杯朱古力都冇乜甜味,如果大家減緊肥或者做完運動,呢個絕對係健康零食之選!🥰🥰(黑朱古力好有益㗎!真心推介尼個好味又有益既飲品俾大家✅✅💯)
Cucooland🍫